Sernik w moim domu zawsze szybko znikał. Słodycz z niedawno znalezionego przepisu jest jednak tak smaczna, że nie zdąży ostygnąć, a już są pytania, czy można spróbować. Na szczęście nie wymaga wiele pracy. Polecam spróbować.
Na większości świątecznych stołów w Polsce królują makowce, serniki i pierniki. Tak było także u mnie, zanim trafiłam na ten przepis na zdrowe ciasto owsiane z orzechami. Dzięki swoim składnikom kojarzy się ze świętami, a smakuje jak żadne inne.
Na Boże Narodzenie zrobię piernik. Na szczęście nie musi on długo leżakować, a smak ciasta zawsze robi wrażenie na biesiadnikach. Polecam znakomity przepis, który dostałam od cioci. Efektem jest wyborny piernik w sam raz na święta.
Deser w postaci ciasta to ukoronowanie dobrego obiadu i dlatego od pokoleń właśnie to on wieńczy kulinarne dzieło. Niestety, dzisiejsze szybkie czasy sprawiają, że nie zawsze możemy poświęcić na pieczenie tyle czasu, ile byśmy chciały. Ten sernik bez pieczenia z połówkami brzoskwiń sprawia jednak, że nie jest to żaden problem.
W moim domu naleśniki z serem zawsze znikały w ekspresowym tempie. Niedawno natknęłam się na książkę kucharską, w której znalazłam prosty sposób na ich przygotowanie. Składniki miałam w domu, więc postanowiłam je przygotować. Dzięki zamieszczonym wskazówkom wyszły tak smakowite, że palce lizać.
Sernik zawiera swoją nazwę jednemu składnikowi, który obowiązkowo musi się w nim znaleźć. A może jednak nie? Ten przepis ratuje mnie w sytuacji, kiedy rodzina domaga się sernika, a ja nie mam w lodówce odpowiedniego sera.
Pierogi mogą być bardzo różne, a zmieniać się może znacznie więcej niż tylko farsz. Chińska pierogarka pokazała mi jak wykonać ten przysmak z ciasta innego niż znane w kuchni polskie. Wyszły bardziej niż pyszne. Musicie spróbować.
Wśród ciast królujących na moim stole karpatka, czyli napoleonka należy do najpopularniejszych. Przygotowuję ją co najmniej raz w tygodniu dla rodziny, ale jest doskonała także kiedy przychodzą goście. Zwłaszcza że dzięki temu przepisowi spędzam na przygotowaniu zaledwie dwadzieścia minut!
Makowiec jest rarytasem dla wielu smakoszy. Już niebawem jego smakiem będziemy się cieszyć w Boże Narodzenie. Warto do tego ciasta dodać pewien pyszny produkt. Makowiec będzie wilgotny jak nigdy dotąd.
Prosty sernik na zimno z ananasem skusi niejednego łasucha. Czemu więc nie przygotować go na święta? Deser na głowę bije smakołyki z cukierni i wcale nie wymaga wiele pracy. Warto spróbować.
Piernik to idealne ciasto na święta. W moim domu nie robimy go już jednak z tradycyjnego przepisu. Za namową babci, która ujawniła swój patent na ten klasyk, korzystamy z jednego dodatku, z którym pieczenie jest szybkie i proste. Musicie spróbować.
Strzelczyk pokazał, jak robi świąteczne ciasto. Kucharz postawił na wypiek, który smakuje lepiej niż niejeden makowiec. Obejdzie się bez żmudnego zawijania i ukrywania pęknięć. Z tym przepisem kucharza każdy sobie poradzi.
Ciasto bez pieczenia można zrobić szybko i niemalże bez wysiłku. Wcale nie trzeba przy tym kupować masy produktów. Deser, który robię z zaledwie 4 składników, zawsze znika w ekspresowym tempie. Kochają go dzieci i dorośli.
Sernik i piernik można połączyć w jednym pysznym cieście. Wypiek idealnie wpasuje się w klimat świąt i przypadanie do gustu amatorom obu smakołyków. Jego wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Warto spróbować.
Arkusz gotowego ciasta francuskiego, ulubione dodatki, piekarnik i – gotowe. Na taką “pizzę” można położyć wszystko, co akurat mamy pod ręką i zawsze będzie pyszna.
Z okazji kupna nowego miksera zapragnęłam upiec ciasto kakaowe. Zamiast szukać przepisu w internecie, zwróciłam się o pomoc do koleżanki. Wiem, że lubi piec, poza tym miałam okazję kosztować jej pysznych przepisów już nie raz. Gdy spojrzałam na listę składników, otworzyłam czy ze zdumienia.
Zwykle na Boże Narodzenie piekłam makowiec i piernik. Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, tylko takie ciasto przygotowuję. Rozpływa się w ustach i smakuje 100 razy lepiej od tradycyjnych świątecznych wypieków.
Prostota i piękno - tak można powiedzieć o tym daniu. Jest oryginalne, łatwe, uniwersalne i bardzo wigilijne. Gotowe francuskie ciasto sprawdza się tu znakomicie, a farszów może być bez liku.
Dobrze to znamy. Czasem nawet drobna zmiana w przepisie albo mąka innej marki, niż używałyśmy dotychczas, może sprawić, że sklejanie pierogów sprawia trudności. Kiedy głodni jak wilki domownicy czekają na obiad, a spod moich rąk wychodzą nie takie jak zawsze pierogi, ratuję sytuację na kilka sposobów.
W tym roku nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia. Żeby łatwiej przeczekać Adwent, po raz pierwszy upiekłem maślano-szafranowe ciasteczka świętej Łucji. Już wiem, że zanim przyjdą święta, ciasteczka (a właściwie – bułeczki) będą pachniały w moim domu jeszcze wielokrotnie.
Ciasto drożdżowe zachwyca pulchnością i delikatnym smakiem. Jak je zrobić? Ten przepis na ciasto drożdżowe daje wyśmienity efekt. Wyjdzie idealnie nawet bez wyrabiania. Wypróbujcie go w swojej kuchni, bo naprawdę warto.
Sernik z wiaderka zawsze mi się udaje, a domownicy go uwielbiają. Wszystko za sprawą sprawdzonej receptury, uwzględniającej jeden tani dodatek. Wypiek nie opada i jest bardzo delikatny. Musicie spróbować.
Makowiec jest jednym z obowiązkowych ciast, gdy idzie o sezon zimowy. Już wkrótce ciasto będzie królować na stołach w wielu domach. Anna Lewandowska pochwaliła się, jak sama przygotowuje ten przysmak. Jak zwykle zadbała, by ciasto było jak najbardziej fit.
Jakie ciasto najbardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem? Wielu smakoszy wskaże piernik. Jest pyszny i pachnie nadchodzącymi świętami. Polecamy przepis, dzięki któremu ten świąteczny smakołyk zrobicie wyjątkowo szybko.
Jeśli szukacie pysznego ciasta, które robi się niemal samo, to mam coś dla was. Ten deser z bananami zachwyca delikatnością i szybkością przygotowania. Ciasto zasmakuje każdemu łasuchowi i będzie idealne na długie jesienne i zimowe wieczory.
Wpadł mi ostatnio w ręce przepis na niezwykle ciasto bez pieczenia. W każdym kawałku łączą się smaki dwóch uwielbianych deserów. Zrób 2 smakowite warstwy i przełóż je pysznymi ciasteczkami. Rodzina non stop będzie prosić o dokładki.
Dojrzewający piernik staropolski jest świątecznym rarytasem znanym wielu smakoszom. Przygotowanie wymaga czasu, a idealny moment na jego rozpoczęcie jest właśnie teraz. Z naszym przepisem na pewno wam wyjdzie.
Ciasto bez pieczenia może zachwycić wyglądem. Kolorowy przysmak zrobicie w kilka chwil, a skuszą się na niego nie tylko dzieci. Warto spróbować — przepis jest bardzo prosty.