Te pyszne szybkie ciasteczka cofną „starszych nastolatków” w czasie. Na pewno przypadną do gustu także młodszym. Jesteście gotowi na kultowe ciasteczka we współczesnym wydaniu? Sprawdźcie poniższy przepis, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Masz ochotę na coś obłędnie słodkiego? Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, ani spędzać całych godzin w kuchni. Wypróbuj poniższy przepis na szybkie domowe eklerki. Kto raz spróbuje, wraca do nich cały czas.
Czy są tu smakosze deserów? Jeśli tak, to mam dla was przepis na pyszne ciasto, które zachwyca smakiem herbatników, orzechów i czekolady. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje, dlatego szybko zróbcie je w swojej kuchni.
Święta, święta i po świętach. Zostajemy w domu z resztkami jedzenia, które tak ochoczo przygotowywaliśmy na tę wyjątkową okazję. Nie powinny one jednak wylądować w koszu, można je wykorzystać w ciekawy i smaczny sposób. Z resztek świątecznych ciast przygotujemy - bajaderki niczym z drogich cukierni.
Moja rodzina uwielbia mandarynki i ciasto z tymi owocami w roli głównej. Dlatego często robię ten pyszny deser. Znika raz-dwa i smakuje, że palce lizać. Zróbcie to ciasto z mandarynkami w swojej kuchni, bo naprawdę jest niezwykle soczyste i pełne smaku.
Ta przekąska podbiła nie tylko moje podniebienie. Do jej przygotowania potrzebuję boczku i ciasta francuskiego. Oprócz tego jeszcze kilka składników i raz-dwa pyszna przekąska jest gotowa. Zróbcie ją, bo ten smak po prostu każdego zachwyca.
Zwykle na Święta Bożego Narodzenia przyrządzamy zbyt dużo pysznego jedzenia. Co zrobić z nim po Świętach? Warto zamrozić i zawekować. Wyjaśniamy, które potrawy nadają się do mrożenia, a którym służy wekowanie.
To ciasto bez pieczenia o wyglądzie sera z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Ciebie natomiast zaskoczy to, jak banalny i szybki jest ten przepis. Potrzebujesz do niego tylko 3 składników. Całą instrukcję wykonania znajdziesz poniżej.
Ten przepis na kluski z makiem mógłby trafić do encyklopedii jako najbardziej kanoniczna forma tej potrawy. Przygotowanie go zajmuje tylko chwilę, a efekty są doskonałe za każdym razem.
Choć nie należą do tradycyjnego repertuaru wigilijnych dań, mandarynki zrosły się z polskim Bożym Narodzeniem na dobre. Dlatego warto uhonorować je choćby takim prostym deserem, który, przy okazji, jest niezwykle efektowny.
Lara Gessler to nie tylko córka znanej restauratorki i osobowości telewizyjnej, lecz także młoda gwiazda polskiej sceny kulinarnej prowadząca w Warszawie cukiernię “Słodki… słony…”. Dlatego warto zwrócić uwagę na tajemnice ciast, które proponuje. Podzieliła się z nami przepisem na sernik.
Jeśli chodzi o tradycje kulinarne, rodziny dzielą się na takie, które kłócą się o wyższość sernika nad makowcem i takie, które wiedzą o istnieniu najlepszego połączenia dwóch światów: seromakowca. Oto jak przygotować to pyszne ciasto.
Już niedługo zaczniemy piec pyszne makowce na Boże Narodzenie. To wyśmienite świąteczne ciasto robię z zaledwie 2 składników. Zawsze się udaje i smakuje tak, że zachwytów nad nim nie ma końca.
Sernik powinien być puszysty. Moje ciasto nigdy nie opada po upieczeniu dzięki właściwemu przygotowaniu piany z białek. Jedna decyzja dzieli was od sukcesu, a mało kto o tym mówi. Sprawdźcie jak zapewnić sobie znakomite efekty.
Sernik wyszedł doskonale, ale po rozkrojeniu okazało się, że rodzynki zebraly się warstwą na dnie zamiast unosić w puszystej masie? Nie ty jedna masz ten problem. Na szczęście jest prosty sposób na uniknięcie go.
Świąteczny piernik to jedna z tych rzeczy, na które wielu z nas czeka z utęsknieniem. Problem polega na tym, że w przypadku większości przepisów, trzeba przygotowywać go sporo wcześniej. Jeśli przegapimy właściwy moment, możemy jednak skorzystać z tego przepisu.
Na Boże Narodzenie przygotowuję niezwykłe ciasto. Jest nie tylko słodkie i pyszne, ale też błyskawiczne w przygotowaniu. Kilka chwil i znakomity deser jest gotowy. Rodzina go uwielbia, więc wkrótce trafi na nasz świąteczny stół.
W wielu domach na święta podawane są typowe ciasta, takie jak pierniki czy serniki. Ale czasem nawet przy tak tradycyjnych okazjach można przecież zaszaleć. To połączenie maku i pysznego ajerkoniaku z pewnością wprawi biesiadników w osłupienie.
Królewski sernik to jedna z kultowych pozycji na świątecznych stołach w Polsce. Jest niestety dość czasochłonny w przygotowaniu. Na szczęście można go przygotować z serem z wiaderka, co ułatwia cały proces. Z tym przepisem taki sernik wychodzi bez pudła.
Mam niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Inspirowane jest znanym wypiekiem o nazwie metrowiec. Moja wersja jest szybka, pyszna i nie wymaga użycia piekarnika. Goście, którzy będą go kosztować oniemieją z zachwytu.
Nie masz czasu na tradycyjne domowe wypieki? Wielu producentów oferuje gotowe mieszanki, z których możesz szybko i sprawnie upiec aromatyczne ciasteczka. Jak jednak smakują i czy w ogóle ma sens takie chodzenie na skróty z deserami? Postanowiłam to sprawdzić na przykładzie świątecznych pierniczków.
Sernik można przygotować na wiele sposobów. Moja babcia zawsze robiła ciasto Izaura, które łączy w sobie nuty kakao i delikatność sera białego. Do jego przygotowania wybierała konkretny rodzaj nabiału i nie było mowy o wyjątkach. Znalazłam przepis i musiałam spróbować. Wyszło fantastycznie.
Czy macie już pomysł na ciasto świąteczne? Ja piekę smakołyk, który bije na głowę makowiec i piernik. Smak tego świątecznego ciasta zachwyca moich bliskich. Każdy chętnie sięga po następną porcję.
Przepiękna książka obfitująca w wiedzę o historii polskiej kuchni, o pochodzeniu przeróżnych zwyczajów kulinarnych i tradycyjnych dań trafia do Was zupełnie za darmo. Żeby ją pobrać, wystarczy skopiować link na końcu tekstu!
Jeśli szukacie przepisu na kremowe i bardzo czekoladowe ciasto na Boże Narodzenie, to mam coś dla was. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a goście nie mogą odmówić sobie kolejnego kawałka tego ciasta. Nie ma się co dziwić, sernik czekoladowy jest obłędnie pyszny.
Jak mówi stara wyliczanka, “siała baba mak, nie wiedziała jak”. A czy dziś wiemy, jak wybrać dobry mak w sklepie? Kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas sernika i makowca, warto poznać zasady.
Twaróg, jajka i mąka, czasem odrobina masła czy ziemniaki – to składniki na jedno z najważniejszych dań naszego dzieciństwa, czyli pierogi leniwe. Ale czy wiecie, że przepis idealny na to danie został spisany już ponad 12 lat temu?
Makowiec, nieodłączny element stołu zastawionego na Boże Narodzenie, jako deser, musi być słodki. Ale cóż z tego, skoro często jest wyjątkowy także pod tym względem, że jego pożądany smak zmienia się w swoje przeciwieństwo – gorycz? Z goryczą możemy wtedy pytać: “co zrobiłam nie tak”. Okazuje się, że można znaleźć odpowiedź na takie pytanie.