Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

ciasto z jabłkami
06.09.2021 02:00 Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu

Kto nie lubi szarlotki? Słodko-kwaśna masa jabłkowa, kruche ciasto, macie ochotę? Tym razem proponujemy wam szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu. Nie trzeba do niej robić kruchego ciasta, wystarczą herbatniki. A więc do dzieła.Odmian szarlotki, czyli ciast z jabłkami jest naprawdę dużo. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną, co nie oznacza, że nie spróbuje jakiejś nowej. Nasz przepis jest dość prosty, a ciasto nie wymaga pieczenia. Dopełnieniem masy jabłkowej jest krem budyniowy oraz herbatniki.Na szarlotkę wybierz kwaskowe odmiany jabłek, np. Szarą Renetę, Antonówkę. Całość będzie słodko-orzeźwiająca. Nasze ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc możesz je przygotować nawet z myślą o spotkaniu w gronie znajomych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą
05.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

Wyjątkowe ciasto bez pieczenia zawiera w sobie składnik o intensywnym smaku. Mowa oczywiście o chałwie, która nadaje treści całemu smakołykowi. Gdy tylko podasz go do stołu, wszyscy westchną z podziwem. Deser zachwyca smakiem i wyglądem.Ciasto bez pieczenia stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Tym razem zdradzamy, jak przygotować przysmak o smaku chałwy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z 2 składników
05.09.2021 02:00 Przepis na proste naleśniki gryczane

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbiane placki możemy bez najmniejszych problemów przygotować z dwóch składników. Potrzebna nam będzie woda oraz kasza gryczana. Naleśniki momentalnie znikną z talerzy.Z całą pewnością naleśniki można uznać za specjał, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Istnieje wiele przepisów. Jednak mało który dorównuje poniższej recepturze prostotą. Koniecznie ją wypróbuj.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-17T172313.136
05.09.2021 02:00 Prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora

Warzywne placki to potrawa prosta, smaczna i pożywna. Z sosem, w towarzystwie surówki możesz je podać jako danie obiadowe. Wszyscy znają już placki ziemniaczane, dlatego proponujemy wam coś oryginalnego. Oto prosty przepis na niepowtarzalne placki z kalafiora. Jak się okazuje, placki można przygotować niemal ze wszystkich warzyw. To tylko kwestia naszej pomysłowości. Zasada ich przyrządzenia jest w sumie jedna: warzywo należy rozdrobnić, ścierając je zwykle na tarce, wymieszać z mąką i jajkiem, doprawić i masa na placki gotowa.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy ze śliwkami
04.09.2021 02:00 Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

Racuchy są jednym z kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Przeważnie dodajemy do nich jabłka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by racuchy wzbogacić o przepyszne śliwki. Smakowite racuchy ze śliwkami są idealną propozycją dla osób, które gustują w swojskich smakach. Mało kto spodziewałby się, że przepis na uwielbiane placki może być aż tak prosty. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto Siostry Anastazji
03.09.2021 02:00 Cudownie kruche ciasto z orzechami według siostry Anastazji

Kruche ciasto z orzechami według przepisu siostry Anastazji jest tak dobre, że mało kto może mu się oprzeć. Wystarczy kilka godzin, aby po upieczeniu blacha była już pusta. Dzięki doskonałej kruchości wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Dobrze wykonane kruche ciasto potrafi poprawić nawet najgorszy dzień. Przyjemna słodycz, w połączeniu z wyjątkową fakturą, a także smakiem orzechów po prostu nie mają sobie równych. Siostra Anastazja znana jest ze swojego zamiłowania do ciast i klasycznej polskiej kuchni. Dlatego w przepisie wykorzystuje się,. chociażby powidła śliwkowe, typowe dla deserów z Polski. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi
03.09.2021 02:00 Jak zrobić pulchne i miękkie ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi wymaga odrobinę wprawy w przygotowaniu - dzięki temu zawsze można cieszyć się idealnym efektem. Jeśli chcesz, aby ciasto było pulchne i miękkie, dodaj do niego odrobinę masła. Tłuszcz poprawi jego właściwości, fakturę, a także smak. Pierogi jadamy w Polsce praktycznie na okrągło. Podajemy je do stołu przez cały rok, niezależnie jaka jest pogoda czy okazja. Dużą zaletą tego dania jest uniwersalność ciasta, w które zawija się farsz. I właśnie na nim się tym razem skupimy. Jest to bowiem najważniejszy element pierogów. Masło w cieście sprawia, że staje się bardziej elastyczne i wytrzymałe, a przy okazji miększe i pulchniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

krokiety
02.09.2021 02:00 Prosty przepis na krokiety z leśnymi grzybami

Lubisz naleśniki? A chcesz je zamienić w pyszne, pożywne danie? Proponujemy przygotować z nich krokiety z leśnymi grzybami. Będzie to potrawa sezonowa, ale przy niedostępności świeżych, leśnych grzybów możesz je zastąpić mrożonymi lub pieczarkami. Krokiety są doskonałe na obiad. Warto je podać z gorącym, czerwonym barszczem albo surówką. Nasze przygotowaliśmy w panierce, ale jeśli chcesz ograniczyć nieco ich kaloryczność, możesz z niej zrezygnować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażenie naleśników
02.09.2021 02:00 Czemu naleśniki rwą się na patelni?

Naleśniki znają i lubią chyba wszyscy. By zrobić ciasto, wystarczy zmiksować mąkę, jajka i mleko. Potem trzeba je tylko usmażyć. Proste? Jak się okazuje, nie dla wszystkich. Zobacz na co zwrócić uwagę by naleśniki nie rwały się na patelni. Duża popularność naleśników to głównie zasługa ich prostoty i neutralnego smaku. Te same naleśniki można bowiem podać z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Można je nadziać wyszukanym farszem lub tylko posmarować dżemem. Zależy jak kto lubi. Jednak jak się okazuje nie dla wszystkich usmażenie cienkich, elastycznych naleśników jest takie proste. Naleśniki potrafią się bowiem rwać i przywierać do patelni. Spróbujemy temu zaradzić. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto ze śliwkami
02.09.2021 02:00 Ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania

Wiele osób rezygnuje z robienia domowego ciasta drożdżowego, bo dużo przy nim pracy. Jednak pokażemy wam, że można je zrobić szybko i prosto. Wyrabianie będzie zbędne. Składniki połączymy łyżką. Oto przepis na najprostsze ciasto drożdżowe ze śliwkami.Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka. Ten zestaw idealnie się dopełnia i doskonale smakuje. Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj z ich dodatkiem błyskawiczne ciasto drożdżowe. Pokażemy, że nie musisz go długo wyrabiać, lecz wystarczy, że tylko wymieszasz składniki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sernik bez pieczenia
02.09.2021 02:00 Bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach

Wiedeński i krakowski to z pewnością najbardziej lubiane i popularne u nas serniki. A czy próbowałaś już sernika bez pieczenia? Jest pyszny i szybki w przygotowaniu. Masę serową gotuje się do zgęstnienia, a potem przekłada nią herbatniki. Koniecznie spróbuj. Serniki to jedne z wartościowszych ciast. To dlatego, że ich podstawą jest bogaty w białko twaróg. Chętnie je przyrządzamy, bo są nieskomplikowane. I chętnie jemy, bo są smaczne. Sernik gotowany ma o jedną zaletę więcej — do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy
01.09.2021 02:00 Prosty sposób na nieziemsko puszyste racuchy

Racuchy usmażone na złoto i okraszone cukrem pudrem będą cudownym pomysłem zarówno na drugie danie, jak i słodką kolację. Jeśli chcesz uzyskać jak największą puszystość, zastosuj się do poniższego przepisu. Z pewnością wyjdą doskonałe. Racuchy można przygotować na dwa sposoby. Z wykorzystaniem drożdży lub proszku do pieczenia. W pierwszym wypadku receptura jest nieco trudniejsza, a same racuchy mają delikatnie inny smak. Znacznie prostszym rozwiązaniem jest jednak posiłkowanie się proszkiem do pieczenia, który wystarczy dorzucić do ciasta. Podczas smażenia wydzieli dużo gazu, który sprawi, że placki będą wyrośnięte. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Galaretkowiec
01.09.2021 02:00 Kultowy śmietanowiec z galaretka bez pieczenia

Śmietanowiec, inaczej nazywany galaretowcem, jest ciastem wyjątkowo prostym w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smacznym. Jest kolorowe i orzeźwiające. Co więcej, każde dziecko będzie zachwycone, gdy będzie mogło zjeść coś tak ładnie wyglądającego. Śmietanowiec to nic innego jak rodzaj sernika na zimno. W masie serowo-śmietanowej zawieszone są galaretki o różnych spadach. Całość wylana jest na spód wykonany z biszkoptów. Choć czas potrzebny na stężenie galaretek nie jest ekspresowy, tak faktyczna praca ogranicza się jedynie do wymieszania składników i połączenia części ciasta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-31T202028.990
31.08.2021 02:00 Najlepszy sposób na puszysty domowy chleb bez wyrabiania

Dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pieczenie klasycznego chleba, mamy doskonałe rozwiązanie. Istnieje bowiem przepis na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania. Jest puszyste, pachnące i przepyszne. Niektórzy obawiają się pieczenia chleba we własnym domu, myśląc, że jest to zbyt trudne zajęcie. Na szczęście są sposoby, aby ułatwić sobie to zadanie i cieszyć się własnymi bochenkami. Co więcej, wcale nie trzeba marnować czasu i energii na długie i żmudne zagniatanie ciasta drożdżowego przed wypiekiem. Poniższa receptura zajmuje jedynie kilka chwil faktycznej pracy, gdyż drożdże robią za piekarza całą robotę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto przekładane
31.08.2021 02:00 Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

Ciasta bez pieczenia, w odróżnieniu od tych z piekarnika, zawsze się udają. Na dodatek robi się je szybko i można dodać takie składniki jak się lubi, w dowolnych proporcjach. Dziś zapraszamy na chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia Lion.Inspiracją do przygotowania tego ciasta był klasyczny batonik Lion. Delikatna, puszysta masa i ciągnący karmel w pysznej polewie czekoladowej kuszą i smakują niebywale. To wyborne ciasto bez pieczenia jest idealne na podwieczorek, może też zastąpić tort. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto puszek
30.08.2021 02:00 Ciasto "Puszek" według Siostry Anastazji - lekki jak piórko dodatek do kawy

Ciasto "Puszek" według przepisu Siostry Anastazji nie ma sobie równych - smak tego deseru oraz jego delikatność są bowiem wyjątkowe. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, zdecydowanie warto. Finalny efekt doskonale pasuje do kawy i zachwyca wszystkich smakoszy. Ciasto "Puszek" zawdzięcza swoją nazwę dzięki bardzo delikatnej strukturze i konsystencji, która przypomina chmurę. Ciężko znaleźć drugie tak lekkie, jak piórko i smaczne ciasto. Biorąc pod uwagę ilość składników i pracy, jaką trzeba włożyć w przygotowanie wypieku, nie każdy znajdzie na niego czas. Jeśli jednak zdoła się zagospodarować kilka wolnych godzin, warto poświęcić je na upieczenie tego ideału. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sernik
30.08.2021 02:00 Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

Aksamitny, puszysty i wilgotny. Taki powinien być idealny sernik. Na wspomniane walory wpływ mają użyte składniki, ale też właściwa kolejność ich dodawania. Zobacz, jaka jest najlepsza i korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, przygotuj wyborny, tradycyjny sernik.Podstawą udanego sernika jest dobrej jakości twaróg. Powinien być gęsty, ze sporą zawartością tłuszczu i jak najmniejszą wody. Wtedy sernik będzie zwarty, lecz puszysty po upieczeniu. Jednak na to, czy sernik rzeczywiście będzie udany, wpływa też odpowiednia kolejność dodawania pozostałych składników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto malinowe
29.08.2021 02:00 Cudowne owocowe ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia może uratować niejeden obiad przed totalną porażką. Gdy główny deser z jakiegoś powodu się nie udał, poniższa receptura przychodzi z pomocą. Nie potrzeba nawet piekarnika, aby móc zrobić to ciasto malinowe. Ciasto bez pieczenia jest również doskonałym sposobem na wprowadzenie swojej pociechy do świata gotowania słodkości. Domowe ciasta są w końcu znacznie zdrowsze od sklepowych słodyczy. Smak tego deseru reguluje się za pomocą ilości cukru wsypanego do kremów. Maliny same w sobie są odrobinę kwaśne, a więc warto sprawdzić ich słodkość przed dodaniem do reszty składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Chałka
29.08.2021 02:00 Prosty przepis na domową chałkę

Chałka stała się niejakim reliktem przeszłości - dzisiaj mało kto o niej pamięta, lecz dawniej była bardzo popularna. Jeśli chcesz ponownie spróbować jej smaku, upiecz ją sam. Dzięki temu powrócisz we wspomnieniach do dzieciństwa.Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której spożywana jest w czasie szabatu i świąt jako pieczywo rytualne. Zaadoptowaliśmy ją do swojej kultury i zmieniliśmy jej smak na bardziej słodki i delikatny. Poniższa receptura pozwala uzyskać puszystą i aromatyczną słodką drożdżową chałkę, która podczas pieczenia wypełnia całe mieszkanie wspaniałym zapachem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kremówka
28.08.2021 02:00 Zniewalająca, kremowa napoleonka bez pieczenia w 15 minut

Napoleonka lub inaczej kremówka, jest ciastem kochanym przez miliony Polaków. Dla tych, którzy nie chcą kupować gotowej wersji, mamy banalny przepis. Zrobisz je w kilka chwil i nawet nie użyjesz piekarnika. Napoleonka na krakersach ma w sobie jedną ogromną zaletę. Słodki krem kontrastuje ze słonymi krakersami, dlatego smak ciasta jeszcze bardziej zostaje uwypuklony. Przygotowanie całego ciasta zajmuje niewiele czasu, choć oczywiście trzeba zaczekać, aż masa budyniowa stężeje. Zalecamy użycie ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, aby poprawić smak kremu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy
28.08.2021 02:00 Lekkie i bajecznie pyszne racuchy z niespodzianką zamiast jabłek

Utarło się, że racuchy przygotowuje się bez niczego lub z jabłkami - tym razem prezentujemy inną wersję. Poza jabłkami do tych placuszków doskonale pasują truskawki. Odrobina cukru pudru oraz słodkiej śmietany do ozdoby, a racuchy będą doskonałe. Choć za oknem pogoda nie dopisuje, warto poświęcić trochę czasu na zrobienie racuchów i cieszenie ich pysznym smakiem. Co więcej, dzięki użyciu truskawek, możemy powrócić do wspomnień z gorących miesięcy. Sporządzenie poniższych racuszków z truskawkami jest banalnie proste i nie różni się zanadto od klasycznych placków. Dzięki temu każdy może z łatwością zabrać się za ich gotowanie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

knedle
28.08.2021 02:00 Prosty przepis na knedle ze śliwkami

Wiele osób lubi knedle, ale rzadko je przygotowuje, bo są pracochłonne. Dlatego zdradzimy wam dziś niezwykle prosty przepis na knedle. Proponujemy nadziać je śliwkami węgierkami, wszak sezon na nie właśnie trwa. Knedle to nadziewane kulki ciasta. Potrawa ta wywodzi się z kuchni niemieckiej, gdzie knedle nadziewa się zwykle farszem mięsnym. U nas najpopularniejsze są knedle ze śliwkami, chociaż niektórzy robią je też z morelami czy truskawkami. Generalnie lato to najlepsza pora by przygotować knedle. Po pierwsze dostępne są różne rodzaje owoców, po drugie to danie jest idealne na obiad w ciepły dzień. Knedle można podać polane stopionym masłem, tartą bułką zrumienioną na maśle lub śmietaną.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto snickers
27.08.2021 02:00 Zachwycające ciasto Snickers z orzechami, czekoladą i karmelem

Snickers to wyjątkowe ciasto bez pieczenia. Wzorowane na słynnym batonie, zawiera chrupiące orzechy, aksamitną czekoladę i pyszny karmel. Jest naprawdę doskonałe, a do jego przygotowania potrzebujesz nie więcej niż pół godziny. Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Są proste i szybkie w przygotowaniu, zawsze się udają i... błyskawicznie znikają z talerzyków. Jeśli więc masz ochotę na wyborną słodkość zdecyduj się właśnie na Snickers. To ciasto możesz też zrobić z myślą o gościach i domowej imprezie - z pewnością zachwyci wszystkich.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto drożdżowe
27.08.2021 02:00 Wilgotne ciasto drożdżowe z solidną porcją masła i owocami

Puszyste, a jednocześnie wilgotne czyli lekkie, a zarazem ciężkie. Takie, zdaniem smakoszy, powinno być ciasto drożdżowe. Jak taki ideał osiągnąć? Z pewnością to kwestia składników, a dokładniej masła.Ciasto drożdżowe z solidnym dodatkiem masła jest o niebo lepsze od tego nadmiernie puchatego. Masło dodaje bowiem temu wypiekowi nie tylko smaku, ale też przyjemnej wilgotności. Doskonałym dopełnieniem takiego ciasta będą owoce, najlepiej sezonowe. Teraz możesz sięgnąć po śliwki czy jabłka, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, jagody czy truskawki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

naleśniki
27.08.2021 02:00 Puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku

Lubisz naleśniki? A próbowałaś już zrobić ciasto z dodatkiem piwa? Jeśli nie, koniecznie musisz je przetestować. Dzięki temu niezwykłemu składnikowi naleśniki będą wyjątkowo puszyste i delikatne. A smak piwa, ani alkohol nie będą wyczuwalne. Takie naleśniki najlepiej smakują z wytrawnym farszem, np. twarożkiem ze szczypiorkiem.Robiąc ciasto naleśnikowe zwykle dodajemy mleko lub wodę. Jeśli jednak przynajmniej część tego płynu zastąpimy piwem otrzymamy taki efekt, jakbyśmy dodali do ciasta drożdży. Takie piwne naleśniki możesz nadziać farszem mięsnym lub warzywnym. My polecamy jednak bływskawiczny, lekko pikantny farsz z twarożku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Idealne ciasto na pierogi od Kuronia
27.08.2021 02:00 Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Kulinarny sukces w znacznej mierze zależy od ciasta. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Jakub Kuroń podzielił się swoim sposobem. Mistrz kuchni stawia na dodatek w postaci żółtka.Istnieje wiele przepisów na ciasto na pierogi. Niektórzy nie dodają do niego jajek. Jednak Jakub Kuroń nie zalicza się do tego grona. W jego recepturze oprócz jajek możemy natknąć się na dodatkowe żółtko. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik w przepysznym wydaniu
27.08.2021 02:00 Sprawdzony przepis na sernik - nigdy nie opada

Sernik zajmuje szczególne miejsce wśród deserów. Czasami podczas jego przygotowywania specjał opada. Z taki stan rzeczy odpowiadają nagłe zmiany temperatur oraz nieodpowiednie proporcje składników. Na szczęście mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu sernik zawsze wychodzi idealnie.Pyszny sernik uchodzi za prawdziwy szlagier wśród ciast. Deser można przygotować na rozmaite sposoby. Praktycznie w każdym domostwie piecze się go odrobinę inaczej. Dziś wykorzystamy niezawodny przepis.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto Rafaello
26.08.2021 02:00 Lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry Anastazji

Rafaello to wyborne ciasto o migdałowo-kokosowym smaku. Warstwy delikatnego biszkoptu przekładane aromatycznym kremem sprawiają, że ciasto jest niezwykle lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Zobaczcie jak proponuje je przygotować Siostra Anastazja. Ciasto rafaello można przygotować na wiele sposobów. Jednak jego charakterystycznymi cechami jest migdałowo-kokosowy smak, jasne ciasto oraz krem. Rafaello z przepisu Siostry Anastazji zawiera też dodatek ajerkoniaku, ale możecie zmniejszyć jego dodatek lub zastąpić go np. malibu. Ciasto jest idealne do kawy, zwłaszcza w deszczowe popołudnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Przepis na lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry AnastazjiBiszkopt:8 dużych jajek1 i 1/3 szklanki drobnego cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej4 łyżki oleju2 łyżki zimnej wody1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:500 ml mleka2 budynie śmietankowe bez cukru4 łyżki cukru2-3 łyżki ajerkoniaku (w oryginale 1 szklanka)100 g wiórków kokosowych100 g spłatkowanych migdałów300 g miękkiego masłaDodatkowo:100 g wiórków kokosowych1 łyżka masła1 łyżka cukru