Dziś popularny dyskont wystartował z nowymi promocjami. Sprawdźcie wraz z nami, co od poniedziałku czeka na nas w Lidlu. Może wśród produktów w dobrych cenach, znajdą się właśnie te, które planowaliście kupić? Jeśli tak, nie ma co przepłacać, tylko trzeba wybrać się do Lidla. Warto się śpieszyć, ponieważ promocje będę trwały tylko do środy lub do wyczerpania zapasów.Promocje pozwalają zaoszczędzić niemałe pieniądze. Zwłaszcza jeśli chodzi o produkty spożywcze, które kupujemy dość często. A trzeba przyznać, że za każdym razem w większości sklepów przekrój przez ofertę jest naprawdę szeroki. Jest więc szansa, że każdy znajdzie coś dla siebie i to w dobrej cenie.
Gulasz wołowy z warzywami to pomysł na wyśmienite danie mięsne w lekkiej odsłonie. Wołowina w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznych ziół, w tym majeranku i świeżej natki pietruszki jest lekka, delikatna i ma doskonały smak. Poznaj przepis na wyśmienity gulasz wołowy z warzywami w lekkim wydaniu.Gulasz wołowy nie musi być ciężkim daniem, wołowina gotowana z cukinią, marchewką, papryką i ziołami jest aromatyczna i lekka. Mięso duś z warzywami w bulionie warzywnym, będzie o wiele smaczniejsze niż gotowane na wodzie. Gulasz z warzywami jest potrawą o rozgrzewających i wzmacniających właściwościach. Bogactwo warzyw i mięsa sprawia, że danie jest pożywne i dostarcza nam wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Do gulaszu kupuj świeżą wołowinę bez kości z lekkimi przerostami tłuszczu, np. ligawę, udziec, czy pręgę, ponieważ tłuszcz jest dobrym nośnikiem smaku. Wołowina musi mieć ładny, różowy kolor. Blade lub żółte mięso nie jest już świeże. Gulasz ugotujesz również na mięsie drobiowym- tu poznasz przepis na zupę gulaszową z kurczakiem, jest pożywna i bardzo smaczna.
Puree z cukinii jest zdrowym i aromatycznym dodatkiem do obiadów. Przygotujesz je w prosty sposób, również jako samodzielne, lekkie i pyszne danie. Poznaj przepis na puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek.Cukinia jest warzywem, które dostaniemy w sklepach przez cały rok. Cukinia jest bardzo zdrowa- zawiera żelazo, magnez, potas, a także beta- karoten i wiele witamin, w tym C, K i B. Warzywo ma w kuchni uniwersalne zastosowanie, z cukinii ugotujesz wyśmienitą zupę krem, dodasz ją do leczo, zrobisz sos do makaronu.Puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek jest bardzo aromatycznym dodatkiem do dań obiadowych. Puree pasuje zarówno do drobiu, jak i mięsa czerwonego, ryb i dan warzywnych. Puree jest również świetną, samodzielną przekąską, jest pożywna, zdrowa i lekka, idealna na lunch lub kolację.Jeśli masz ochotę na pyszny, mięsny obiad z puree z cukinii- tu poznasz przepis na policzki wołowe, podane na puree będą wyglądać jak z najlepszej restauracji.
Szybka kolacja jest marzeniem wielu osób, które miały dzisiaj zapracowany dzień i nie zdążyły niczego przygotować. Zapiekanka włoska z bakłażana sprawdzi się idealnie jako błyskawiczny posiłek, który przy okazji syci i wyśmienicie smakuje. Składa się ze smażonych w panierce plastrów bakłażana, zapieczonych w esencjonalnym pomidorowym sosie i ciągnącego się sera.Zapiekanka włoska z bakłażana, nazwana oryginalnie melanzane alla parmigiana, czyli bakłażan po parmeńsku, przygotowuje się zaskakująco ekspresowo. Większość pracy dodatkowo wykonuje za nas piekarnik, a więc nie trzeba się zbytnio męczyć. Danie to wsławiło się na całym świecie i zostało wielokrotnie przerabiane - między innymi na kurczaka parmigiana, gdzie bakłażana zastępuje się panierowanym kotletem z kurczaka. Dodatkowo z pewnością zaskoczysz swoich domowników czy gości, podając potrawę serwowaną zwykle w restauracjach.
Kotlety z cukinii i jajek to pyszne i zdrowe kotlety, które posmakują nawet największym niejadkom. Miękkie, doprawione cebulką, czosnkiem i szczypiorkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na kotlety z cukinii i jajkiem, czyli prostą i smaczną alternatywę dla tradycyjnych kotletów.Jeśli masz ochotę na lekkie, wegetariańskie kotleciki lub szukasz pomysłu na danie, które posmakuje Twojemu dziecku- ten przepis jest idealny dla Ciebie. Kotleciki z cukinii i jajek są proste w przygotowaniu, wychodzą za każdym razem i zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka.Do kotletów dodaj otręby owsiane, dobrze zagęszczą masę na kotlety, a dodatkowo uzupełnisz dietę dziecka w niezbędny błonnik. Kotlety świetnie smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw, delikatnym puree z dyni i ziemniakami z koperkiem. Świetne kotlety przygotujesz również z cieciorki- tu poznasz niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy, idealne na bezmięsny obiad dla całej rodziny.
Potrzebujesz odmiany od typowych, świątecznych potraw? Zaskoczymy cię czymś niezwykłym i smacznym. Proponujemy wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka. Łączą w sobie cechy placków i kotletów, bo zawierają mąkę i jajko, ale też delikatne mięso. Wzbogać je warzywami, a zyskają na smaku i apetycznym wyglądzie. Filet z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. To delikatne mięso doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Dziś pojawi się w roli dodatku, jednak do niezwykłej potrawy. Placki z kurczakiem są naprawdę ciekawą propozycją obiadową. Sprawdzą się też na kolację.
Surówka z cukinii do obiadu to pomysł na szybką i wyjątkowo smaczną i zdrową surówkę do dań wegetariańskich, ryb i mięsa. Do surówki przygotuj aromatyczny, gęsty sos na bazie musztardy i miodu. Poznaj przepis na surówkę z cukinii do obiadu.Surówka z cukinii, marchewki i papryki jest prostą surówką, której smak zachwyci wszystkich domowników. Sekretem potrawy jest aromatyczny sos miodowo-musztardowy z octem jabłkowym, oliwą i pietruszką, który rewelacyjnie podkreśla smak surówki. Surówka z cukinii świetnie komponuje się każdym daniem, np. z plackami ziemniaczanymi, pieczoną karkówką czy polędwiczkami wieprzowymi. Surówka jest również pysznym pomysłem na szybką i zdrową przekąskę. Przed podaniem wstaw ją na chwilę do lodówki, aby odpowiednio się schłodziła.Z marchewki i cukinii upieczesz również pyszne placki- tu poznasz przepis na delikatne placuszki z cukinii, idealne na bezmięsny obiad, lunch lub kolację.
Placki ziemniaczane z cukinią to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Delikatne placuszki z cukinią pokochają nawet najmłodsi. Placki są miękkie w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Placki smakują doskonale z jogurtem, śmietaną, szczypiorkiem, pietruszką, a także sosem i gulaszem mięsnym. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z cukinią.Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków mącznych, takich jak Irys, Sante, Orlik. Ziemniaki typu B i C zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu nie są wodniste, a placki mają doskonałą konsystencję. Placki ziemniaczane z ziemniaków mącznych są miękkie i puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.Placki ziemniaczane z cukinią smakują świetnie podane z jogurtem lub śmietaną i oprószone szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub aromatyczny gulasz. Jeśli chcesz usmażyć placki na słodko i posypać je cukrem, nie dodawaj cebuli do masy ziemniaczanej.
Zupa krem z cukinii z ziemniakami jest pyszną, prostą, tanią i pożywną zupą, idealną na szybki obiad, lunch lub kolację. Zupa jest bardzo pożywna, lekka i niezwykle aromatyczna. Dodaj do niej prażone pestki dyni lub słonecznika i odkryj niepowtarzalny smak. Sprawdź, jak przygotować genialną zupę krem z cukinii z ziemniakami.Zupa z cukinii z ziemniakami to banalnie prosty pomysł na pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest delikatny, ale jednocześnie wyraźny w smaku dzięki świeżej natce pietruszki i prażonym pestkom dyni lub słonecznika. Sekretem doskonałej zupy jest podsmażenie cukinii i ziemniaków na oliwie z czosnkiem i cebulą, dzięki czemu warzywa zyskują genialny smak. Krem podaję głównie z kleksem śmietany 18% lub grzankami czosnkowymi. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj do kremu chili lub pieprz cayenne zamiast mielonego pieprzu. Zupę przygotuj na prawdziwym bulionie warzywnym lub kostce rosołowej. Do zupy wykorzystaj młode, duże ziemniaki. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i tani obiad- tu znajdziesz przepis na doskonały krem z serków topionych, doskonały na danie dla całej rodziny.
Jajecznica z cukinią jest wyjątkowo smaczną i lekką opcją śniadaniową. Jajecznica jest aromatyczna, zdrowa i bardzo pożywna. Śniadanie przygotujesz w kilka minut, doskonale sprawdzi się więc w nawet najbardziej zabiegany poranek. Poznaj prosty przepis na jajecznicę z cukinią, idealną na lekkie i sycące śniadanie. Cukinia jest warzywem dyniowatym, z którego przygotowujemy głównie leczo, cukinię faszerowaną, zupy kremy. Cukinia doskonale sprawdzi się również jako składnik śniadania, sprawiając, że danie jest pożywne i bardzo smaczne. Z cukinii możesz przygotować jajecznicę, omlet, a nawet słodką owsiankę, która doda Ci energii na cały poranek.Czosnek i cebulka świetnie komponują się z cukinią. Podsmażone na maśle warzywa pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej. Przed wbiciem jajek na patelnię wymieszaj je z odrobiną mleka, dzięki czemu jajecznica będzie doskonale ścięta, ale się nie wysuszy. Jajecznicę podawaj z kromką świeżego chleba lub jeszcze ciepłą bułką.
Sos do ryżu bez mięsa jest gęstym sosem na bazie curry, kurkumy, imbiru i mleka kokosowego. Podany z warzywami i ryżem tworzy doskonałe, orientalne danie. Sos ma piękny, żółty kolor i jest niezwykle sycący i rozgrzewający. Poznaj przepis na sos do ryżu bez mięsa z warzywami i orientalną nutą.Odkryj doskonały sos do ryżu w stylu niezwykle aromatycznej i doskonale doprawionej kuchni indyjskiej. Sos do ryżu przygotowany jest na mleku kokosowym imbirem, chili, curry, aby całe danie miało doskonały, wyraźny smak. Sos do ryżu jest gęsty, aromatyczny, o rozgrzewających i wzmacniających właściwościach. Sos na bazie mleka kokosowego z warzywami to rodzaj curry wegetariańskiego, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie z kilku podstawowych produktów. Danie przygotuj z dynią, cukinią i papryką, a na nowo odkryjesz orientalne smaki Azji. W oryginalnych daniach azjatyckich nie może zabraknąć świeżej kolendry, która jednak nie każdemu może przypaść do gustu. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, dodaj do dania posiekaną natkę pietruszki, która równie dobrze łączy się z curry. Jeśli jestem miłośnikiem kuchni indyjskiej, przygotuj również wegetariańskie curry z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca. Z ryżem smakuje rewelacyjnie.
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami to pomysł na prosty, szybki i wyjątkowo aromatyczny obiad. Tagliatelle podsmażone na oleju z pomidorów z dodatkiem warzyw smakuje doskonale i pokochają je nawet największe niejadki. Poznaj przepis na makaron z cukinią i suszonymi pomidorami.Suszone pomidory są świetnym dodatkiem do makaronów i sałatek. Pomidory są bardzo aromatyczne, dzięki czemu każde danie przygotowane z ich dodatkiem jest niezwykle wyraźne i intensywne w smaku. Pomidory suszone doskonale łączą się więc z delikatnym makaronem i cukinią. Makaron zawsze podsmażam na patelni ze wszystkimi składnikami, aby dokładnie naszedł sosem i smakiem potrawy. Makaron tagliatelle gotuję od 3 do 5 minut, aby był el dente i nie rozpadł się podczas smażenia. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również ulubiony makaron. Pomidory suszone możesz przygotować samodzielnie. Tu znajdziesz prosty sposób na domowe suszone pomidory, doskonałe do makaronów i sałatek.
Cukinia jest smacznym i lekkostrawnym warzywem, które pojawia się w wielu daniach. Zazwyczaj dodajemy ją do klasycznego leczo, zdrowych sałatek czy do zup kremów. Często przedtem warzywo gotujemy, pieczemy lub podsmażamy. Mało kto bowiem wie, że cukinię możemy zjeść również na surowo. Kabaczek zawiera sporo witaminy C, przeciwutleniaczy i wiele dobroczynnych dla naszego organizmu pierwiastków m.in. fosfor, wapń, żelazo, potasu, a nawet jod. Warto zatem po niego sięgać możliwie często przygotowując przeróżne dania.
Lubimy ciasta, choć często po zjedzeniu 1-2 kawałków mamy wyrzuty sumienia. Martwimy się, że przytyjemy, bo przecież ciasto zawiera głównie mąkę i cukier. Jeśli chcesz, możesz przygotować zdrowszą wersję domowego łakocia. Oto przepis na szybkie ciasto cytrynowe z cukinią.Ciasta z warzywami nie są zbyt popularne, ale naprawdę potrafią smakować. W sumie nie wyczuwa się w nich dodanych warzyw, a niewątpliwie w nich są. Dzięki temu ciasto z dodatkiem marchewki, dyni czy cukinii zawiera też trochę cennego błonnika, witamin i soli mineralnych. A przy tym ma przyjemną wilgotność.
Ciasto czekoladowe z cukinią jest niezwykle delikatnym i puszystym wypiekiem, które skradnie serca miłośnikom słodkości. Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne w środku, a duża porcja kakao dodana do masy dodaje mu intensywny, czekoladowy smak. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak je przygotować.Ciasto czekoladowe z cukinią jest świetnym dodatkiem do sobotniej kawy lub kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Ciasto jest mocno czekoladowe, delikatne i niezwykle puszyste. Zawsze wychodzi rewelacyjnie. Wypiek, podobnie jak piernik, może spokojnie stać przez dłuższy czas w suchym miejscu i w dalszym ciągu będzie smakować obłędnie. Ciasto czekoladowe z cukinią zwykle jem samo, bez żadnych dodatków. Jeśli jednak masz ochotę na jego słodszą wersję, oprósz ciasto cukrem pudrem lub przygotuj polewę czekoladową z tabliczki gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Warzywa i czekolada to niewątpliwie ciekawe połączenie. Wszyscy doskonale znamy ciasto marchewkowe i czekoladowe z fasoli. Tu znajdziesz przepis na obłędne bezglutenowe brownie właśnie na bazie czerwonej fasoli. Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Jest proste, tanie i niezwykle smaczne.
Pasztet z cukinii to pyszny pasztet wegetariański, który posmakuje całej rodzinie. Pasztet z cukinii jest wilgotny w środku z chrupiącą, zapieczoną skórką. Doprawiony jest orientalną przyprawą curry, ziołami i czerwoną papryką. Poznaj sprawdzony i niezwykle prosty przepis na pasztet z cukinii.Pasztet z cukinii jest ciekawą alternatywą dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Jest niezwykle delikatny, wilgotny i doskonale doprawiony. Pasztet z cukinii smakuje doskonale zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do kanapek. Pasztet zawsze wychodzi rewelacyjnie, musisz pamiętać jednak, aby dokładnie odsączyć cukinię i marchewkę z wody. Warzywa szybciej puszczą sok, jeśli oprószysz je delikatnie solą. Starte warzywa odsącz przy pomocy ręcznika papierowego lub gazy.Cukinia jest warzywem, z którego przygotujesz wiele smacznych i zdrowych posiłków. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariański obiad, który posmakuje całej rodzinie-tu znajdziesz prosty przepis na cukinię faszerowaną pomidorami, oliwkami i mozzarellą.
Dynie potrafią urosnąć naprawdę duże. Hodowca z Podkarpacia wygrał tegoroczne ogólnopolskie mistrzostwa Bania Fest, prezentując okaz, który waży ponad 800 kilogramów.Największa tegoroczna polska dynia waży więcej niż 10 przeciętnych dorosłych mężczyzn, a by ją objąć potrzeba aż czterech osób. Warzywo o masie 848,5 kilograma udało się wyhodować z małego ziarenka.<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/d5rM4vhxcAs" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Przetwory są doskonałym sposobem na przechowywanie warzyw i owoców zimą. Mogą być przygotowywane w różny sposób: kiszone, marynowane, konserwowe. Cukinia w zalewie musztardowej z dodatkiem miodu smakuje doskonale i zachowa świeżość przez wiele miesięcy. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię w zalewie musztardowej.Cukinia w zalewie musztardowej to połączenie słodkiego miodu z intensywnym smakiem gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Cukinia doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do grillowanych potraw, dań mięsnych, zimnej płyty, sałatek. Cukinia w zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i witamin. Dzięki procesowi pasteryzacji będzie smaczna i chrupiąca przez wiele miesięcy. Słoiki pasteryzuj godzinę, zbyt długie gotowanie może zmętnić zalewę i zepsuć warzywo. Jeśli chcesz, aby cukinia zachowała swój smak nawet przez rok, po 24 godzinach ponownie wykonaj proces pasteryzacji. Cukinię możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak marynowaną cukinię w rozmarynie, jako doskonały, aromatyczny dodatek do wielu dań i zimnej płyty.
Szukasz pomysłu na szybką i prostą kolację? Przepis na cukinię z fetą, zapiekaną z bułką tartą jest wyjątkowo prosty, smaczny, a kolację przygotujesz na podstawie składników, które z pewnością masz w domu. Cukinia z bułką tartą, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i szczypiorku ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak ją przygotować.Cukinia, podobnie jak fasolka szparagowa, smakuje obłędnie w towarzystwie bułki tartej. Podpieczona z oliwą, z dodatkiem oregano i fety z pewnością skradnie serca wszystkich domowników. Wykorzystaj również sezon na orzechy włoskie i posyp nimi gotową potrawę. Są bardzo smaczne, zdrowe i doskonale komponują się z cukinią, bułką i fetą.Ser feta jest tradycyjnym, greckim serem solankowym, produkowanym z sera koziego lub owczego. Jest delikatny, lecz mocno słony, dzięki czemu doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami i sałatkami. Podczas kupowania sera, zawsze zwracaj uwagę na opakowanie i skład. Ser przypominający fetę o nazwie "ser sałatkowy" lub "ser typu greckiego" nie jest prawdziwą fetą i przygotowywany jest z mleka krowiego.Z serem feta możesz przygotować wiele pysznych i prostych potraw. Tarta ze szpinakiem i fetą to pomysł na lekką i bardzo smaczną kolację dla całej rodziny.
Szukasz pomysłu na szybką, ale pożywną i efektowną kolację? Przygotuj cukinię po meksykańsku, czyli cukinię faszerowaną mięsem mielonym z czerwoną fasolą i pomidorami. Kmin rzymski, chili i kolendra sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne, wyraziste, a Ty odkryjesz wspaniałe smaki meksykańskiej kuchni.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, mocno doprawionych dań, w których bazą zwykle jest mięso, czerwona fasola, pomidory. Prostota połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiła, że chili con carne czy taco są niezwykle popularnymi daniami na całym świecie. Cukinia po meksykańsku również należ do dań o mocnym smaku i aromacie. Jest chrupiąca, wyjątkowo smaczna i doskonale doprawiona.Niezbędną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest kmin rzymski. Posiada pikantny, bardzo wyraźny smak połączony z lekką goryczką. Doskonale komponuje się z mięsem mielonym, kurczakiem i warzywami. Kmin również wyjątkowo zdrową przyprawą - zawarta w nim witamina C oraz żelazo skutecznie wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy w meksykańskim stylu - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą quinoę, czyli jednogarnkowe danie na bazie komosy, cukinii, awokado i limonki.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to dokonały pomysł na szybki i pyszny obiad, który z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. Kasza smażona na patelni z oliwą, czosnkiem i papryką zyska wspaniały, warzywny smak i aromat. Cukinia faszerowana jaglanką jest prostym i efektownym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę.Kasza jaglana jest najstarszą odmianą kaszy o lekko gorzkawym smaku. Jeśli chcesz się go pozbyć i sprawić, aby kasza była neutralna w smaku-zamiast prażenia na patelni przepłucz ją zimną, bieżącą wodą i dopiero zagotuj. Kasza jaglana od lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz lecytyny, jaglanka wzmacnia cały układ nerwowy, poprawia koncentrację i pamięć. Wykazuje również silne właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto jest lekkostrawna, nie zawiera alergenów i glutenu.Cukinia jest wyjątkowo smacznym warzywem, z którego przygotujesz wiele ciekawych potraw. Moją ulubioną jest jednak cukinia zapieczona w piekarniku z farszem. Do przygotowania farszu możesz wykorzystać mięso mielone, kurczaka, ulubiony ser, kaszę, warzywa. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z papryką i czosnkiem jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną propozycją podania. Jest pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, który spokojnie mogą jeść osoby będące na diecie, alergicy pokarmowi lub osoby cierpiące na celiakię.Jeśli szukasz równie smacznego i zdrowego pomysłu na faszerowaną cukinię - tu znajdziesz szybki przepis na pyszną cukinię z pomidorami i serem feta.
Wytrawne placki z cukinii to pomysł na szybkie danie obiadowe lub kolację, które na pewno znikną z talerzy w mgnieniu oka. Placuszki są doskonale doprawione, mają złocistą, chrupiącą skórkę, ale są miękkie i delikatne w środku. Podane z domowym sosem czosnkowym smakują wyśmienicie.Wytrawne placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych, dość ciężkich placków ziemniaczanych. Ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, są zdrowsze, lekkie, puszyste i pyszne. Chrupiąca skórka, aromatyczna pietruszka i sos czosnkowy są doskonałym dopełnieniem potrawy, której musisz spróbować.Sos czosnkowy możesz również przygotować na bazie śmietany lub samego majonezu, jednak wersja z jogurtem będzie lżejsza i moim zdaniem smaczniejsza. Wybieraj jogurty z żywymi kulturami bakterii, ponieważ zawierają żywe kultury bakterii, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit i zapobiegają chorobom układu trawiennego.
Cukinia faszerowana cieszy się ogromną popularnością. Pieczona z farszem warzywnym pod serową chmurką smakuje rewelacyjnie i sprawi, że danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i lekki obiad, czyli cukinię faszerowaną wegetariańską.Cukinia jest warzywem, które doskonale nadaje do zapiekania z ulubionym farszem. Niezwykle smaczną propozycją jest cukinia faszerowana pomidorami, papryką, oliwkami. Oliwa z oliwek, aromatyczny czosnek, zioła i mozzarella sprawią, że przeniesiesz się w niesamowitą, kulinarną podróż do słonecznej Italii.Do przygotowania cukinii faszerowanej wybieraj wyłącznie warzywa młode i duże, aby zmieściło się w nich dużo farszu. Do sosu najlepiej sprawdzą się słodkie pomidory, mogą być malinowe. Aby łatwiej zdjąć z nich skórkę, przed krojeniem zalej je wrzącą wodą. Po kilku minutach skórka pęknie i bez trudu się jej pozbędziesz.Cukinię możesz przygotować również w mięsnej wersji. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem i parmezanem, czyli doskonały, lekki obiad na jesień.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, niestety zwykle w tygodniu nie mamy na niego czasu. Z pomocą przychodzi jednak szybka i pożywna owsianka z cukinii na mleku migdałowym. Sprawdź, jak przygotować pełnowartościowe, sycące śniadanie z cukinii w niecałe 10 minut.Płatki owsiane są niezwykle uniwersalne w smaku, dzięki czemu możesz przygotować z nich pyszne śniadanie z dodatkiem ulubionych owoców i warzyw. Owsianka z cukinią gotowana na mleku migdałowym z bananem i malinami to doskonały pomysł na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe śniadanie.Owsiankę możesz również przygotować na mleku krowim, jednak wtedy należy posłodzić mleko. Mleko migdałowe ma intensywny, migdałowy smak i aromat, który doskonałe łączy się z delikatną cukinią i podsmażonym bananem. Całość tworzy bardzo sycący posiłek, który dostarczy nam wielu cennych witamin i energii na cały poranek.Owsiankę możesz przygotować z ulubionymi owocami, orzechami, czekoladą. Jeśli szukasz pomysłu na słodki początek dnia - tu znajdziesz przepis na kokosową owsiankę o smaku batoników bounty, która doda Ci energii i wprawi w dobry nastrój od samego rana.
Placki ziemniaczane z cukinią to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Doskonale wysmażona skórka i delikatny środek sprawią, że placki błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią w 20 minut.Placki ziemniaczane doskonale znamy jeszcze z dziecięcych lat. Smażone na oleju, podawane z cukrem, śmietaną lub gulaszem zawsze dobrze smakują. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast delikatniejsze, bardziej miękkie w środku, ale z doskonale chrupiącą skórką. Są poważną konkurencją dla tradycyjnych placków. Placki ziemniaczane z cukinią podaję w dwóch wersjach: na słodko - z cukrem i słodką śmietanką oraz wytrawnie - z kolorowym, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem lub tymiankiem. Możesz również podać placki z jogurtem, sosem czosnkowym, natką pietruszki. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Placki możesz również przygotować z kalafiora lub marchewki. Podane z jogurtem lub śmietaną smakują rewelacyjnie. Tu znajdziesz prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora.
Cukinia marynowana jest doskonałym dodatkiem do dań gotowanych, pieczonych, z grilla. Możesz podać ją również do zimnej płyty lub jako pyszną przekąskę w chłodny, zimowy wieczór. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię marynowaną na zimę z rozmarynem.Cukinia marynowana nie traci swoich właściwości odżywczych. Zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza. Ponadto cukinia zmniejsza stres oksydacyjny, wzmacnia organizm w okresie zimowym i posiada właściwości antynowotworowe.Cukinię zamarynuj z rozmarynem, który nada jej charakterystyczny, mocno ziołowy smak i wzmocni jej cenne dla zdrowia właściwości. Rozmaryn działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Cukinię możesz zamarynować tradycyjnie z koprem, rozmarynem, papryczkami chili, curry, a nawet na słodko z miodem i kurkumą. Cukinia marynowana w każdej zalewie smakuje doskonale.
Masz ochotę na zdrowy, lekki i sycący obiad? Cukinia faszerowana kurczakiem jest doskonałym pomysłem na szybkie i pyszne danie. Doskonale doprawiony farsz w towarzystwie pomidorów, ziół i zapieczonego parmezanu idealnie wręcz komponuje się z chrupiącą cukinią. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem.Warzywa takie jak cukinia, papryka, bakłażan, doskonale nadają się do faszerowania i pieczenia w piekarniku. Ich miękki środek i twarda skórka sprawiają, że możesz przygotować farsz warzywny, mięsny, na bazie kaszy, ryżu, sera. Opcji jest naprawdę wiele i każde danie zawsze wychodzi doskonale.Cukinię faszerowaną kurczakiem możesz przygotować na szybki obiad, lekką kolację, spotkanie ze znajomymi. Potrawa jest pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem, ale nie jest kaloryczna. Jedna porcja cukinii z farszem to około 370 kcal, możesz ją więc spokojnie przygotować będąc na diecie. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańską wersję pieczonej cukinii - tu znajdziesz szybki przepis na cukinię faszerowaną serem feta.
Cukinia to warzywo, które znajdziemy się w wielu recepturach. Często stanowi w nich jedynie dodatek. Wystarczy jednak niewielki dodatek przypraw i zaczyna smakować obłędnie nawet solo. Tak jest również w przypadku tego przepisu.Cukinia słynie z dość łagodnego i stonowanego smaku. Wytrawni smakosze potrafią jednak wydobyć z niej to, co najlepsze. I słusznie, bo warzywo to warto włączyć do diety — jest skarbnicą witamin. Zrobić to można m.in. przygotowując smarowidło do pieczywa.Pasta z cukinii smakuje rewelacyjnie nie tylko na świeżym pieczywie z chrupiąca skórką, ale również z plackami czy kotletami ziemniaczanymi. Sprawdzi się także jako dip do warzyw czy popularnych nachos. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: