Oto letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający, lekki dodatek w postaci startej cukinii doskonale podkręci ich smak. Kotlety staną się bardziej soczyste, mniej kaloryczne i zdrowsze. Warto pokusić się o taką odmianę, szczególnie przygotowując obiad na upalny dzień.Kotlety mielone doskonale smakują o każdej porze roku. Jednak latem, w czasie upałów mamy ochotę na nieco lżejszą ich wersję. Można więc zrobić mielone z mięsa drobiowego albo wzbogacić warzywem lub zieleniną. My proponujemy połączyć mielone mięso ze startą cukinią. Doskonale zastąpi ona namoczoną i odciśniętą bułkę, dając kotletom niezwykłą soczystość.
Marynowana cukinia w zalewie słodko- kwaśnej przepisu Jakuba Kuronia nie ma sobie równych. Jest miękka soczysta i doskonała w smaku. Marynatę przygotujesz z wody, cukru, octu i kilku podstawowych przypraw. Cukinia będzie gotowa po około 5 dniach.Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na wyśmienitą cukinię w słodko- kwaśnej marynacie. Oprócz cukinii do słoików dodaje również czerwoną paprykę i marchewkę, które są świetnym dodatkiem i wzmacniają smak całej potrawy.Sekretem rewelacyjnych przetworów jest marynata przygotowana z cukru, octu, gorczycy, soli i suszonych ziół. Cukinia marynowana przepisu Kuronia jest idealnym dodatkiem do obiadu i grillowanego mięsa. Możemy ją również podać jako samodzielną przekąskę i dodatek do zimnej płyty.Przed przygotowywaniem przetworów zawsze dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. W przeciwnym wypadku bakterie, które znajdują się w niedomytych pojemnikach namnożą się i zepsują całą potrawę. Idealnie czyste słoiki to podstawa wszystkich przetworów.
Zastanawiacie się, jak przyrządzić kwiaty cukinii? Mamy dla was najlepsze inspiracje. Skorzystajcie z tych pomysłów, a zaskoczycie bliskich niezwykłą, letnią potrawą. Będzie oryginalna, smaczna i po prostu bajeczna. Teraz jest właśnie najlepszy czas na wykorzystanie tych kwiatów.Cukinia jest u nas znanym i lubianym warzywem. Przyrządzamy ją na wiele sposobów, a latem robimy to najchętniej, bo wtedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza. Jadalne są też kwiaty cukinii. Jeśli cukinia rośnie właśnie u was w ogrodzie albo uda wam się zdobyć jej kwiaty, wykorzystajcie je w kuchni. W jaki sposób?Z kwiatów cukinii można robić rozmaite potrawy. Są nie tylko zaskakujące, ale też mają ciekawy smak i formę. Surowe, smażone czy pieczone od razu przyciągają wzrok i kuszą, by ich spróbować.
Dziś powiemy wam, jak mrozić cukinię, bo warto przetworzyć ją w ten sposób. Teraz jej ceny są dość niskie, można więc zrobić mały zapasik tego warzywa na zimę. A do mrożenia cukinia nadaje się doskonale i można ją mrozić w wielu formach. Nie każdy też wie o jednej nietypowej metodzie, a mianowicie o możliwości zamrożenia zblendowanej cukinii. Zajmuje wtedy mało miejsca w zamrażarce, a jest jak znalazł na zupę czy do sosu. Cukinia jest warzywem pospolitym, ale też niezwykłym. W sezonie można ją kupić po naprawdę niskich cenach w każdym warzywniaku, spożywczym, czy na straganie. A niezwykłe jest w niej to, że dzięki mało wyrazistemu smakowi, doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Można ją dodawać do wielu potraw — zup, zapiekanek, potrawek, dań duszonych.Cukinia też bardzo dobrze nadaje się do utrwalania. Można z niej robić różne przetwory w słoikach, ale świetnie nadaje się do mrożenia. Wcześniej trzeba tylko ją umyć i odpowiednio rozdrobnić, tak, by potem od razu można ją było dodać do potrawy.
Cukinia jest smakowitym sezonowym warzywem. Przyrządzona w znakomitej marynacie z curry będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek czy specjałów z grilla. Przepis jest niezwykle prosty, a smak na długo zostanie w waszej w pamięci. Spróbujecie konieczne - jest lepsza niż ogórki.Cukinia marynowana znajdzie wielu amatorów. Jeśli macie ochotę na przetestowanie podobnej kiszonkom, lecz bardziej aromatycznej wersji tego lekko słodkiego warzywa, koniecznie wypróbujcie naszą recepturę. Składniki nie zrujnują portfela, a przyrządzenie nie sprawi problemu. Skusicie się?
Poznajcie przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Ma najlepszy, niezawodny smak sezonu. Jest delikatny, lekkostrawny i nie ma w nim ani grama mięsa. Taki jarski pasztet sprawdzi się jako zimna przekąska lub przystawka. Możecie go podać z sosem czosnkowym. Cukinia jest warzywem o dość niepozornym smaku, co tak naprawdę jest jej dużą zaletą. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, stanowiąc w wielu przypadkach doskonały wypełniacz. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna i taki też jest przygotowany z niej jarski pasztet. Naprawdę warto go spróbować.
Szukacie prostego pomysłu na pyszny obiad? Przygotujcie cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Jest pożywna i pełna składników odżywczych, a przy tym lekkostrawna. Doskonale nadaje się do odgrzewania i wyśmienicie smakuje przez cały rok. Jednak teraz jest najlepsza okazja, by ją zrobić. O tej porze roku cukinia jest bowiem najtańsza i najsmaczniejsza. Połączenie warzyw z mięsem jest nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Mięso dostarcza potrawie białka i żelaza, a warzywa błonnika, witamin i soli mineralnych. Dodatkowo warzywa obniżają kaloryczność dania. A cukinia w ogóle jest pod tym względem mistrzem, bo 100 g zawiera tylko ok. 17 kcal. Zróbcie więc cukinię faszerowaną mielonym mięsem, a otrzymacie zdrowy i smaczny obiad. W sam raz na lato.
Szukasz pomysłu na tani obiad na piątek? Przygotuj wyśmienitą zapiekankę makaronową z cukinią i pieczarkami. Zapiekanka doprawiona tymiankiem i natką pietruszki smakuje rewelacyjnie. Danie zapieczone z sosem beszamelowym i żółtym serem będzie totalnym hitem. Postny obiad nie musi być nudny.Zapiekanki makaronowe i ziemniaczane z dodatkiem sezonowych warzyw to zawsz dobry pomysł, kiedy chcesz przygotować tani obiad i bez większego nakładu pracy. Jedną z takich zapiekanek jest właśnie zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami, idealna na tani obiad na piątek.Wszystkie składniki na zapiekankę przygotujesz bardzo szybko, danie będzie gotowe po około 20 minutach. Zapiekanka makaronowa z cukinią nie może być sucha, dlatego też przygotuj do niej lekki i uniwersalny sos beszamelowy. Sos na bazie masła, mleka i mąki dopraw gałką muszkatołową.Zapiekankę makaronową z cukinią przygotuj z ulubionym makaronem, może to być penne, świderki, muszle. Każdy rodzaj makaronu będzie smakował wybornie z warzywami, serem i beszamelem. Składniki na zapiekankę układaj warstwowo w naczyniu żaroodpornym, w ten sposób całe danie będzie miało doskonały smak.
Sprawdźcie, jak zrobić słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki do słoików na zimę. Jest prosty, tani i bardzo smaczny. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze. A zimą będzie jak znalazł do obiadu. Wystarczy go tylko odgrzać i podać np. z makaronem, kaszą lub ryżem.Wygląda na to, że w tym roku robienie przetworów nie będzie zbyt opłacalne. Jednak czasami uda się kupić warzywa i owoce taniej lub dostać je od znajomych. Niektórzy mają też małe plantacje w swoich ogródkach. Warto więc wykorzystać takie okazje i nie zmarnować surowca.Niewątpliwie jednym z tańszych warzyw dostępnych na naszym rynku jest cukinia. Zwłaszcza w sezonie można ją kupić po naprawdę dobrych cenach. Wystarczy dorzucić do niej trochę papryki, cebuli i przypraw, by przygotować doskonały sos na zimę. Będzie jak znalazł, gdy nie będzie czasu lub pomysłu na gotowanie obiadu.
Zapiekanka ryżowa z cukinią to pomysł na tani obiad, który zachwyci domowników doskonałym smakiem. Zapiekankę ryżową przygotujesz ekspresowo z kilku składników, część z nich z pewnością masz w domu, wykorzystaj je i stwórz pyszne danie dla całej rodziny. Zofia przygotowuje ją od lat i najbliżsi zawsze są zachwyceni.Sezon na cukinię trwa w najlepsze, wykorzystajmy go więc i przygotujmy wiele pysznych i tanich obiadów, które możemy przygotować z warzywa. Z cukinii przygotujemy zapiekanki, leczo, zupy, cukinie faszerowane, placki i wiele innych dań. Jednym z moich ulubionych jest zapiekanka ryżowa z cukinią.Zapiekanka ryżowa z cukinią jest bardzo prosta, tania i smaczna. Sekretem jest przygotowanie ryżu- najpierw podsmażam go z cebulą i czosnkiem na patelni, następnie wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu. Tak przygotowany ryż smakuje rewelacyjnie, a cała zapiekanka nabiera wyjątkowego aromatu.Zapiekankę ryżową z cukinią doprawiam świeżymi ziołami- natką pietruszki i koperkiem. Możesz dodać do niej również szczypiorek lub wykorzystać suszone zioła, np. bazylię, oregano, tymianek lub majeranek. Zapiekanka jest pomysłem na naprawdę szybki i tani obiad.
Poznajcie niezawodny przepis siostry Anastazji na cukinię à la ananas. Otrzymacie w ten sposób pyszny smakołyk, którym z powodzeniem zastąpicie ananas na przykład w cieście, deserze czy sałatce. Ten przetwór na zimę z pewnością was zaskoczy smakiem i oryginalnością. Lubicie ananas z puszki lub świeży? Wiecie, że w niektórych potrawach można go zastąpić cukinią? Jednak nie tą świeżą, ale taką ze słoika, przygotowaną podobnie, jak ananas. Swój niezawodny przepis na cukinię à la ananas zdradziła właśnie siostra Anastazja. Z pewnością warto go wypróbować, zwłaszcza jeśli w waszych ogródkach obrodzi w tym roku cukinia.
Poznaj placki z cukinii i ziemniaków, które zachwycają chrupkością. Dzięki dodatkowi cukinii placki nabierają delikatniejszego smaku, a ziemniaki dają im bardziej zwartą strukturę. Pokochają je dzieci i najbliżsi i będą prosić o dokładkę. Przygotuj je na obiad lub kolację, a otrzymasz tanie i pyszne danie. Placki warzywne są lekkie, tanie i proste w przygotowaniu. Na dodatek doskonale smakują i można je zrobić z różnych warzyw. W naszej kuchni prym oczywiście wiodą placki ziemniaczane, jednak coraz więcej osób robi też placki z cukinii. My połączymy oba trendy i przygotujemy placki ziemniaczane z cukinią. Będą chrupiące, ale delikatniejsze w smaku.
Zapraszamy na najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Przedstawiamy prosty i tani przepis krok po kroku, dzięki któremu przygotujecie efektowne i smaczne danie z rusztu. Proporcje nie mają tu większego znaczenia — ważne, by danie wyglądało zachęcająco. Pamiętajcie też, by nie piec szaszłyków zbyt długo.Szaszłyki są prostą i szybką potrawą, którą można przygotować na grillu. Zwłaszcza jeśli zrobicie je z fileta z piersi kurczaka i z warzyw. Pokrójcie tylko mięso i warzywa na kawałki, przyprawcie, a potem nadziejcie je na drewniane lub metalowe szpadki. Po upieczeniu całość wygląda tak kusząco, że od razu chce się jeść.
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj obłędne placki z cukinii bez dodatku jajek. Są nawet lepsze nawet od placków ziemniaczanych. Zrobisz je szybko, bo wystarczy tylko zetrzeć na tarce cukinię, wymieszać ją z kilkoma składnikami i usmażyć. Podaj je na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym, a błyskawicznie znikną z talerzy.Jeśli macie przesyt mięsa, przygotujcie na obiad np. placki warzywne. Stanowią doskonałą odmianę od klasycznych dań, a są tanie i szybkie do zrobienia. Dziś proponujemy wam placki z cukinii. Może nie są tak popularne, jak placki ziemniaczane, jednak smakują doskonale. Po starciu do cukinii dodajcie trochę mąki i rozdrobnionych warzyw. Ciasto obędzie się nawet bez jajka. Usmażone placki podajcie z sosem czosnkowym. Możecie go przyrządzić na bazie majonezu lub lżejszego jogurtu naturalnego.
Pomysł na szybki, tani obiad? Cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Przygotowanie farszu do cukinii nie wymaga smażenia i obróbki termicznej. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i nafaszerować wydrążone wcześniej cukinie. Cukinia, zwłaszcza ta młoda, jest warzywem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych i tanich dań- placki z cukinii, leczo, cukinia grillowana, zupy kremy, czy właśnie cukinia zapiekana z mięsem mielonym.Do cukinii zapiekanej potrzebujemy wyłącznie kilku składników, które w większości mamy w domu. Danie jest więc proste, szybkie i tanie, a dodatkowo wykorzystamy warzywa i mięso, które mamy w lodówce i nie mamy pomysłu, jak je przygotować.Farsz do zapiekanej cukinii przygotujemy naprawdę ekspresowo, nie musimy nic smażyć, wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać, a cukinie wydrążyć. Miąższ z cukinii włóżmy do lodówki i wykorzystajmy na drugi dzień np. do ugotowania zupy kremu z warzyw.W ten sposób nic się w naszej kuchni nie zmarnuje. Upieczone cukinie koniecznie podajmy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, ponieważ doskonale podkręcają smak i dodają świeżej nuty. Do cukinii zapiekanej z mięsem mielonym możemy podać również kwaśną śmietanę, która również dobrze komponuje się z całym daniem.
Pomysł na pożywny, letni obiad? Przygotujmy tradycyjną babkę ziemniaczaną w lżejszej wersji. Babka ziemniaczana z cukinią, wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczna, smaczna i świetnie sprawdzi się na szybkie, rodzinne danie.Babkę ziemniaczaną przygotujmy z ziemniaków mącznych, najlepiej z typu B lub C. Ziemniaki te zawierają małą ilość wody i dużo skrobi, dzięki czemu zapiekanka jest zwarta i się nie rozlatuje. Możemy przygotować ją również z ziemniaków zeszłorocznych, które także zawierają mało wody.Do babki ziemniaczanej z cukinią koniecznie dodajmy również boczek. Wędzona wieprzowina podsmażona z cebulką i czosnkiem da nam rewelacyjny smak. Danie i tak będzie lekkie, ponieważ dodamy do niego młodą cukinię i sporą ilość świeżych ziół.Jak najlepiej piec babkę ziemniaczaną, żeby się nie wysuszyła? Najpierw pieczmy ją przez godzinę w 160 stopniach C bez termoobiegu, następnie zwiększmy temperaturę do 180 stopni i dopiekajmy jeszcze 20 minut. W ten sposób otrzymamy przepyszne danie.
Wiecie, czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź, a większość osób myli te warzywa. Niektórzy też używają tych nazw zamiennie dla podobnych z wyglądu warzyw. Czas więc rozwiać wątpliwości i poznać różnice. Chyba najbardziej znana w naszej kuchni jest cukinia. Chętnie ją nadziewamy i zapiekamy, dodajemy też do zapiekanek i dań duszonych. Jednak podobny w smaku jest też kabaczek oraz patison. Te warzywa również warto wykorzystać do przyrządzenia pysznych, lekkich potraw. Najpierw jednak sprawdźcie, czym się różnią.
Co zrobić na obiad? Dobrym pomysłem może się okazać cukinia smażona w cieście curry. Jest wyborna, a uwielbiana przyprawa doskonale podkręca jej smak. Podajcie do niej na przykład lekki sos przygotowany na bazie jogurtu, a całość zamieni się w oryginalne, letnie danie. Cukinia jest bardzo ciekawym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku, ale to właśnie dlatego doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Lubi towarzystwo innych warzyw, mięs i serów. Jednak dziś u nas zagra rolę pierwszoplanową. Przygotujemy ją bowiem niczym kotlety. Pokroimy w plastry, doprawimy, zanurzymy w cieście i usmażymy. Do ciasta dodamy przyprawę curry, która nada cukinii niepowtarzalnego, orientalnego smaku. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni tą prostą potrawą.
Wielka gratka dla fanów cukinii — przedstawiamy przepis na pyszną cukinię w zalewie słodko-kwaśnej. Możecie ją przygotować do słoików na zimę. Z pewnością będzie hitem wśród przetworów. Ma wyraźny, lecz zrównoważony smak. Jeśli nie macie tyle cierpliwości, by czekać do zimy, możecie jej skosztować po 2-3 dniach. Cukinia jest niezwykle uniwersalnym warzywem. A to za sprawą delikatnego smaku. Dzięki niemu warzywo to dobrze komponuje się z różnymi dodatkami — mięsem, serami, warzywami, przyprawami.Z cukinii najchętniej robimy potrawy duszone i zapiekane. Jednak warzywo to dobrze nadaje się też na zupy, sałatki, a także przetwory. Dziś powiemy wam, jak zrobić aromatyczną, marynowaną cukinię.
Cukinia powoli zaczyna pojawiać się na targowisku. Warto kupić jej nieco więcej i przygotować wyjątkowo smaczną wersję marynowaną. Zachwyci was lekkim kwaskowym smakiem i przyjemną — delikatną, lecz chrupiąca — konsystencją. Jeżeli lubicie kiszonki i warzywa z octu, musicie spróbować. Z cukinią można przygotować wiele smakowitych dań m.in. leczo. Warzywo doskonale smakuje też na surowo i jest niezwykle smaczną alternatywą ogórka w obiadowej mizerii. Marynowany specjał, który wam dziś proponujemy stanowi prosty i smakowity sposób na zakonserwowanie tego warzywa na zimę. Spróbujecie?
Szukacie pomysłu na nieoczywisty obiad? Zdradzimy wam prosty patent na faszerowaną cukinię. Pokocha ją każdy, bo jest lekka, pożywna i bardzo smaczna. Na dodatek łatwo i szybko da się ją zrobić. Najlepiej od razu przygotować ją w większych ilościach, bo szybko znika z talerzy. Obiad nie zawsze musi wyglądać tak samo. Nie zawsze musi to być kawałek pieczonego czy duszonego mięsa podanego z ziemniakami i surówką. Doskonałą propozycją obiadową są np. faszerowane warzywa. Możesz je nadziać, tym co lubisz, a więc farszem np. z mięsa czy sera. My nadziejemy cukinię farszem z mielonego mięsa i ryżu, posypiemy serem i zapieczemy. Dzięki temu to jedno danie dostarczy wszystkiego, czego potrzebuje twój organizm. Cała rodzina będzie najedzona i zadowolona.
Nie masz czasu na gotowanie dużego, solidnego posiłku? Mamy banalny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotuj najsmaczniejsze placki z cukinii. Nie zajmie ci to dużo czasu, a wszyscy zachwycą się ich smakiem i lekkością. Najlepiej podaj placki ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Placki warzywne są nie tylko proste do zrobienia, ale też całkiem zdrowe. Zawierają zwykle niedużo mąki, bo ich podstawę stanowią właśnie warzywa. Dzięki temu nie są zbyt kaloryczne, a do tego dostarczają cennego błonnika, witamin i soli mineralnych.Do najpopularniejszych placków warzywnych należą te z ziemniaków. Jednak z innych warzyw też można przygotować smaczne placuszki. Dziś weźmiemy na warsztat cukinię — delikatną w smaku, soczystą i niskokaloryczną.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią zapieczona z sosem beszamelowym i aromatycznym parmezanem to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Zapiekanka jest idealna zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Poznaj przepis na cudowną zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią.Dania z piekarnika są zawsze genialnym pomysłem na pyszne dania i na zwykły posiłek i na specjalną okazję. Zapiekanki warzywne, mięsne, makaronowe, z kaszą, ryżem z dodatkiem aromatycznych sosów i zapieczone pod serową chmurką zawsze znikają z talerzy błyskawicznie.Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, cukinią, beszamelem i parmezanem jest jedną z moich ulubionych wersji szybkich dań z piekarnika. Jest idealnie doprawiona, pożywna i przepyszna. Mięso mielone i reszta składników połączona kremowym, gęstym sosem z dodatkiem mielonej gałki muszkatołowej rozpływają się w ustach.Danie możemy przygotować z mięsem mielonym wieprzowym lub z indyka. Indyk będzie świetnym wyborem na kolację i obiad, jeśli jesteśmy na diecie lub chcemy przygotować lżejszą wersję potrawy.Masz ochotę na tradycyjne gołąbki, ale nie masz czasu na parzenie liści i zawijanie farszu? Przygotuj gołąbkowe lasagne, czyli zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty, jest równie pyszna i zrobisz ją błyskawicznie.
Dziś powiem wam, jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Są wielką konkurencją dla placków ziemniaczanych i doskonale się udają, choć nie zawierają jajek. By przygotować tę potrawę, wystarczy zetrzeć nieobrane warzywo, dosmaczyć je cebulą, czosnkiem i skórką z cytryny i przystąpić do smażenia. Cukinia jest dość niepozornym, niskokalorycznym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku i dzięki temu można ją dodawać do wielu potraw. Doskonale sprawdzi się w zapiekankach, potrawach duszonych i zupach. Dzisiaj zagra u nas jednak pierwszoplanową rolę, bo na jej bazie przygotujemy smaczne placki.
Leczo jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jednogarnkowe danie jest proste w przygotowaniu i ma doskonały smak. Podsmażona kiełbasa z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami z dodatkiem aromatycznych przypraw smakuje obłędnie i za każdym razem błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na jednogarnkowe, błyskawicznie leczo.Leczo to jedno z moich ulubionych dań w słoneczne, upalne dni. Jest błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i bardzo aromatyczne. Leczo, mimo tego, iż robione na smażonej kiełbasie, nie jest ciężkie. Wystarczą 2 niewielkie kiełbasy, aby całe danie miało wyraźny smak.Dania jednogarnkowe są rewelacyjnym pomysłem na szybki obiad lub kolację na ciepło. Warzywa i mięso, podsmażone razem i doprawione aromatycznymi ziołami wychodzą za każdym razem, bez większego nakładu pracy i czasu. Leczo to świetna opcja dla wszystkich, zabieganych osób. Przepis na leczo jest przepisem podstawowym, możesz go jednak dodatkowo wzbogacić np. o fasolkę czerwoną, boczniaki, fasolkę szparagową, bataty, ziemniaki, kilka dojrzałych pomidorów, za każdym razem danie będzie smakować wyśmienicie.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne i pożywne danie- tu poznasz przepis na cukinię po meksykańsku z mięsem mielonym, jest świetna na obiad i kolację.
Posadziłeś cukinie, które mają dużo pięknych kwiatów, ale mało zalążków warzyw? Konieczny jest 1 prosty krok, dzięki któremu uzyskasz ogromne plony z cukinii. Wystarczy, że samodzielnie zapylisz kwiaty, a zalążki pojawią się błyskawicznie. Jak uzyskać ogromne plony z cukinii?Niesprzyjające warunki pogodowe, zimne, deszczowe dni to tylko niektóre przyczyny braku obecności pszczół i innych owadów zapylających, a bez nich z nawet największych i najpiękniejszych kwiatów, owoców i warzyw nie będzie.Jest jednak skuteczny sposób na ogromne plony z cukinii, dyni, bakłażanów, a nawet ogórków- wystarczy, że samodzielnie zapylisz kwiaty. Zalążki warzyw błyskawicznie urosną w ogrodzie, a Ty będziesz cieszył się z owocnych plonów i przygotujesz wiele pysznych dań i przetworów.Z cukinii zrobisz pyszną zupę krem, placki, zapiekanki, dodasz do makaronu, kaszy, ryżu. Cukinia jest świetnym dodatkiem do sałatek i dań z grilla. Cukinię przygotujesz również do słoików- tu poznasz przepis na marynowaną cukinię w słodko- kwaśnej zalewie, jest idealna na zimę.
Marynowana cukinia z wanilią i goździkami jest pomysłem na przepyszny deser lub dodatek do sałatek. Cukinia przygotowana na słodko do słoików smakuje jak ananas, a dzięki pasteryzacji zachowasz jej wyśmienity aromat na wiele miesięcy. Poznaj zachwycający przepis na marynowaną cukinię a'la ananas.Latem przygotowujemy wiele przetworów z wygrzanych na słońcu, słodkich warzyw i owoców, aby cieszyć się ich smakiem aż do następnych zbiorów. Jednym z ciekawszych pomysłów na zimowe przetwory jest właśnie cukinia marynowana z wanilią, cukrem i goździkami, smakuje jak ananas.Aby cukinia marynowana zachowała świeżość na wiele miesięcy, wkładaj ją wyłącznie do umytych i wyparzonych słoików, a następnie po zakręceniu pasteryzuj do góry dnem przez około 10 minut. W ten sposób skutecznie pozbędziesz się ewentualnych bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć potrawę, a także zapobiegniesz dostaniu się powietrza do słoików. Cukinia marynowana w smaku przypomina ananasa, jest słodka z delikatną nutą korzenną. Goździki, cukier z wanilią i laska wanilii dodają rewelacyjnego smaku.Szukasz pomysłu na równie pyszne przetwory? Tu poznasz przepis na wyśmienitą cukinię na słodko z dodatkiem miodu i kurkumy, nie oprze się jej żaden łasuch.
Lubicie niezwykłe przetwory? Może przygotujecie marynowaną cukinię z kurkumą i miodem? Te dodatki sprawiają, że jest słodka i niezwykle zdrowa. Poza tym ma piękny, żółty kolor i doskonale nadaje się na kanapki i do sałatek. Marynowaną cukinię można też podać do obiadu. Cukinia charakteryzuje się delikatnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Doskonale nadaje się do zapiekania, jako dodatek do zup, a także na przetwory.Dziś proponujemy przygotować cukinię w niezwykłej marynacie. Smak octu przełamiemy bowiem miodem i kurkumą. W ten sposób cukinia zyska niezwykły smak, kolor i wartość odżywczą.