Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to dokonały pomysł na szybki i pyszny obiad, który z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. Kasza smażona na patelni z oliwą, czosnkiem i papryką zyska wspaniały, warzywny smak i aromat. Cukinia faszerowana jaglanką jest prostym i efektownym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę.Kasza jaglana jest najstarszą odmianą kaszy o lekko gorzkawym smaku. Jeśli chcesz się go pozbyć i sprawić, aby kasza była neutralna w smaku-zamiast prażenia na patelni przepłucz ją zimną, bieżącą wodą i dopiero zagotuj. Kasza jaglana od lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz lecytyny, jaglanka wzmacnia cały układ nerwowy, poprawia koncentrację i pamięć. Wykazuje również silne właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto jest lekkostrawna, nie zawiera alergenów i glutenu.Cukinia jest wyjątkowo smacznym warzywem, z którego przygotujesz wiele ciekawych potraw. Moją ulubioną jest jednak cukinia zapieczona w piekarniku z farszem. Do przygotowania farszu możesz wykorzystać mięso mielone, kurczaka, ulubiony ser, kaszę, warzywa. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z papryką i czosnkiem jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną propozycją podania. Jest pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, który spokojnie mogą jeść osoby będące na diecie, alergicy pokarmowi lub osoby cierpiące na celiakię.Jeśli szukasz równie smacznego i zdrowego pomysłu na faszerowaną cukinię - tu znajdziesz szybki przepis na pyszną cukinię z pomidorami i serem feta.
Cukinia faszerowana cieszy się ogromną popularnością. Pieczona z farszem warzywnym pod serową chmurką smakuje rewelacyjnie i sprawi, że danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i lekki obiad, czyli cukinię faszerowaną wegetariańską.Cukinia jest warzywem, które doskonale nadaje do zapiekania z ulubionym farszem. Niezwykle smaczną propozycją jest cukinia faszerowana pomidorami, papryką, oliwkami. Oliwa z oliwek, aromatyczny czosnek, zioła i mozzarella sprawią, że przeniesiesz się w niesamowitą, kulinarną podróż do słonecznej Italii.Do przygotowania cukinii faszerowanej wybieraj wyłącznie warzywa młode i duże, aby zmieściło się w nich dużo farszu. Do sosu najlepiej sprawdzą się słodkie pomidory, mogą być malinowe. Aby łatwiej zdjąć z nich skórkę, przed krojeniem zalej je wrzącą wodą. Po kilku minutach skórka pęknie i bez trudu się jej pozbędziesz.Cukinię możesz przygotować również w mięsnej wersji. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem i parmezanem, czyli doskonały, lekki obiad na jesień.
Placki ziemniaczane z cukinią to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Doskonale wysmażona skórka i delikatny środek sprawią, że placki błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią w 20 minut.Placki ziemniaczane doskonale znamy jeszcze z dziecięcych lat. Smażone na oleju, podawane z cukrem, śmietaną lub gulaszem zawsze dobrze smakują. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast delikatniejsze, bardziej miękkie w środku, ale z doskonale chrupiącą skórką. Są poważną konkurencją dla tradycyjnych placków. Placki ziemniaczane z cukinią podaję w dwóch wersjach: na słodko - z cukrem i słodką śmietanką oraz wytrawnie - z kolorowym, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem lub tymiankiem. Możesz również podać placki z jogurtem, sosem czosnkowym, natką pietruszki. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Placki możesz również przygotować z kalafiora lub marchewki. Podane z jogurtem lub śmietaną smakują rewelacyjnie. Tu znajdziesz prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, niestety zwykle w tygodniu nie mamy na niego czasu. Z pomocą przychodzi jednak szybka i pożywna owsianka z cukinii na mleku migdałowym. Sprawdź, jak przygotować pełnowartościowe, sycące śniadanie z cukinii w niecałe 10 minut.Płatki owsiane są niezwykle uniwersalne w smaku, dzięki czemu możesz przygotować z nich pyszne śniadanie z dodatkiem ulubionych owoców i warzyw. Owsianka z cukinią gotowana na mleku migdałowym z bananem i malinami to doskonały pomysł na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe śniadanie.Owsiankę możesz również przygotować na mleku krowim, jednak wtedy należy posłodzić mleko. Mleko migdałowe ma intensywny, migdałowy smak i aromat, który doskonałe łączy się z delikatną cukinią i podsmażonym bananem. Całość tworzy bardzo sycący posiłek, który dostarczy nam wielu cennych witamin i energii na cały poranek.Owsiankę możesz przygotować z ulubionymi owocami, orzechami, czekoladą. Jeśli szukasz pomysłu na słodki początek dnia - tu znajdziesz przepis na kokosową owsiankę o smaku batoników bounty, która doda Ci energii i wprawi w dobry nastrój od samego rana.
Cukinia marynowana jest doskonałym dodatkiem do dań gotowanych, pieczonych, z grilla. Możesz podać ją również do zimnej płyty lub jako pyszną przekąskę w chłodny, zimowy wieczór. Sprawdź, jak przygotować pyszną cukinię marynowaną na zimę z rozmarynem.Cukinia marynowana nie traci swoich właściwości odżywczych. Zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza. Ponadto cukinia zmniejsza stres oksydacyjny, wzmacnia organizm w okresie zimowym i posiada właściwości antynowotworowe.Cukinię zamarynuj z rozmarynem, który nada jej charakterystyczny, mocno ziołowy smak i wzmocni jej cenne dla zdrowia właściwości. Rozmaryn działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Cukinię możesz zamarynować tradycyjnie z koprem, rozmarynem, papryczkami chili, curry, a nawet na słodko z miodem i kurkumą. Cukinia marynowana w każdej zalewie smakuje doskonale.
Masz ochotę na zdrowy, lekki i sycący obiad? Cukinia faszerowana kurczakiem jest doskonałym pomysłem na szybkie i pyszne danie. Doskonale doprawiony farsz w towarzystwie pomidorów, ziół i zapieczonego parmezanu idealnie wręcz komponuje się z chrupiącą cukinią. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem.Warzywa takie jak cukinia, papryka, bakłażan, doskonale nadają się do faszerowania i pieczenia w piekarniku. Ich miękki środek i twarda skórka sprawiają, że możesz przygotować farsz warzywny, mięsny, na bazie kaszy, ryżu, sera. Opcji jest naprawdę wiele i każde danie zawsze wychodzi doskonale.Cukinię faszerowaną kurczakiem możesz przygotować na szybki obiad, lekką kolację, spotkanie ze znajomymi. Potrawa jest pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem, ale nie jest kaloryczna. Jedna porcja cukinii z farszem to około 370 kcal, możesz ją więc spokojnie przygotować będąc na diecie. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańską wersję pieczonej cukinii - tu znajdziesz szybki przepis na cukinię faszerowaną serem feta.
Cukinia to warzywo, które znajdziemy się w wielu recepturach. Często stanowi w nich jedynie dodatek. Wystarczy jednak niewielki dodatek przypraw i zaczyna smakować obłędnie nawet solo. Tak jest również w przypadku tego przepisu.Cukinia słynie z dość łagodnego i stonowanego smaku. Wytrawni smakosze potrafią jednak wydobyć z niej to, co najlepsze. I słusznie, bo warzywo to warto włączyć do diety — jest skarbnicą witamin. Zrobić to można m.in. przygotowując smarowidło do pieczywa.Pasta z cukinii smakuje rewelacyjnie nie tylko na świeżym pieczywie z chrupiąca skórką, ale również z plackami czy kotletami ziemniaczanymi. Sprawdzi się także jako dip do warzyw czy popularnych nachos. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smak owoców sezonowych może pozostać z nami na długo. Wystarczy, że przygotowujemy z nich pyszny dżem i poddamy go pasteryzacji. Zdradzamy jak utrwalić przetwory skutecznie i bez większego wysiłku.Pasteryzacja to metoda konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Jej istotą jest poddawanie zamkniętych w słoikach produktów działaniu wysokiej temperatury, która utrwala smak i wartości odżywcze wyrobów. Pozwala przy tym zniszczyć drobnoustroje, przedłużając trwałość produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia pieczona, faszerowana z serem feta jest doskonałą alternatywą dla klasycznego obiadu lub kolacji. Pieczone warzywa z aromatycznymi ziołami i dodatkiem greckiego sera sprawią, że danie będzie lekkie, mało kaloryczne, ale bardzo pożywne i smaczne. Przygotuj zdrowy posiłek dla całej rodziny, który posmakuje nawet największemu niejadkowi.Cukinia jest źródłem potasu, magnezu, żelaza i wielu niezbędnych witamin. Ponadto wzmacnia organizm, odkwasza go i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Cukinia posiada również niski indeks glikemiczny, dzięki któremu jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę lub będącym na diecie.Cukinię pieczoną w piekarniku charakteryzuje niska kaloryczność oraz intensywny smak. Jest zdrowa, lekka, chrupiąca i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować faszerowaną cukinię z serem feta.
Przyzwyczailiśmy się, że bigos wykonuje się głównie z kiszonej kapusty, jednak, zamiast niej można użyć cukinii. Taka wersja jest prosta, szybka i starcza na przynajmniej dwa dni. To również ciekawa alternatywa dla klasycznego dania. Bigos jest potrawą, której przygotowanie zazwyczaj zabiera nam wiele czasu. Nic dziwnego, że podajemy go zazwyczaj na rodzinnych uroczystościach, czy świętach - chcemy wszak ugościć wszystkich jak najlepiej. Jeśli nie jesteś w stanie przygotować tradycyjnego bigosu, ponieważ brakuje ci czasu, spróbuj poniższej receptury. W ciągu około godziny można się cieszyć pysznym i rozgrzewającym daniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na hasło kotlety myślisz mięso. Ale nie tym razem. Dla odmiany smakowej i dla zdrowia proponujemy wam pożywne, lecz delikatne kotlety z cukinii. To będzie prosty, ale pyszny i tani obiad — wszak sezon na cukinię właśnie trwa.Pewnie znacie już placki z cukinii i zastanawiacie się czym się różnią od kotletów. Ano tym, że kotlety robi się z bardziej zwartej masy i formuje w dłoniach. Nie muszą zawierać mąki, za to mają inne dodatki, które sprawiają, że są bardzo sycące. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na hasło mizeria z pewnością przychodzą wam na myśl ogórki i ich orzeźwiający zapach. Lecz tym razem postanowiliśmy zrobić mizerię w zupełnie nowym wydaniu — z cukinii. Przeznaczcie na nią młode warzywa, a ten dodatek do obiadu będzie pyszny i chrupiący. Klasyczna mizeria to idealny dodatek do kotletów mielonych i schabowych, do mięs duszonych i pieczonych. Mizeria z cukinii sprawdzi się równie dobrze w zestawieniu z tymi daniami mięsnymi. Na mizerię najlepiej jest przeznaczyć młode, nieduże cukinie. Wyglądają podobnie jak ogórki, mają cienką skórkę i nieduże pestki i są bardzo chrupiące. Nie trzeba ich obierać, bo w skórce znajduje się najwięcej wartościowych składników, a i też ładniej prezentuje się w potrawie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że placki z cukinii są znakomitą propozycją obiadową. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby pałaszować je bez opamiętania. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym oprócz cukinii wykorzystamy cebulę, jajko oraz mąkę. Prościej się nie da.Placki z cukinii bez wątpienia cieszą się sporą popularnością wśród miłośników swojskich specjałów. Sezon dobiega już końca, w związku z tym warto się pośpieszyć i wykorzystać okazję do zrobienia wybornych placków z cukinii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Tym razem sięgniemy po specjał, w którym u boku cukinii zagości jabłko oraz marchewka. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wymagających smakoszy.Surówka jest jednym z tych dodatków, których nie powinno zabraknąć na obiadowym talerzu. Warzywny smakołyk z łatwością przygotujemy w domowym zaciszu. Domownicy z pewnością momentalnie spałaszują surówkę w tej odsłonie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia zazwyczaj jedzona jest po ugotowaniu, dlatego mało kto wie, że można jeść ją również na surowo. Co więcej, jest ona wtedy wyjątkowo zdrowa. Jest doskonała na żołądek, łagodzi objawy zgagi, wrzodów żołądka czy chorób wątroby. Cukinia jest niskokaloryczna, będzie więc zbawienna dla każdego, kto dba o swoją sylwetkę. Spore ilości błonnika dodatkowo wpływają pozytywnie na przyspieszenie przemiany materii. W smaku warzywo to jest delikatne, dlatego nikt nie powinien obawiać się, że mu nie posmakuje - w sałatkach czy daniach z sosami jej smak jest praktycznie niewyczuwalny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica jest jedną z tych propozycji śniadaniowych, które goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Warto sięgnąć po przepis, dzięki któremu nadamy daniu nieco świeżości. Smakowita jajecznica z cukinią idealnie sprawdzi się latem. Przepis jest banalnie prosty.Jajecznica z cukinią zachwycie swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Każdy, kto skosztował śniadania w takiej formie, wielokrotnie sięgał po poniższą recepturę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pizzę można przygotować na wiele sposobów. Jednak zazwyczaj eksperymentujemy z dodatkami. Tymczasem dzięki temu przepisowi, ciasto zyska zupełnie innego smaku. Wszystko za sprawą cukinii, która nadaje mu delikatności. Warto wykorzystać sezon na cukinię i dodawać ją nie tylko do tak oczywistych dań jak leczo czy placki z cukinii, ale również do mniej oczywistych potraw. Ciekawą opcją może być właśnie przygotowanie pizzy na bazie ciasta z cukinią.Taka pizza jest nie tylko o wiele zdrowsza, ale też wyśmienicie smakuje. Dzięki odpowiednim dodatkom jej smak nabiera o wiele większe głębi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Każdy wielbiciel frytek doceni sezonową wariację na ich temat. Choć frytki z cukinii nie są zbyt popularną przekąską, warto się z nią zapoznać. Dzięki panierce zyskują one odpowiednią chrupkość, która współgra z delikatnym miąższem. Bez problemu zrobisz je w piekarniku. Latem z cukinii najczęściej przygotowujemy pyszne leczo. Jednak warzywo to warto wykorzystać również do innych dań. Ciekawą opcją jest, np. cukinia zapiekana. Miłośnikom smażonych ziemniaków z pewnością spodoba się przepis na frytki z cukinii. Mają one bardzo ciekawy smak i są niesamowicie chrupkie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowita surówka niejednokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Warzywny dodatek obiadowy można zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis na surówkę, w której główną rolę gra cukinia. Surówka z cukinii kusi zarówno fantastycznym smakiem, jak i kolorowym wyglądem. Obok takiego smakołyku nie sposób przejść obojętnie. Przepis na surówkę jest banalnie prosty. Nawet smakosze bez doświadczenia dadzą sobie radę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli do bigosu zamiast tradycyjnej kapusty dodasz cukinię, zyskasz pyszną alternatywę, która zachwyca prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, aby ugotować pyszny posiłek. Bigos w tej wersji jest znacznie delikatniejszy i nabiera ciekawego smaku. Cukinia rzadko kiedy przychodzi na myśl, kiedy w naszej głowie zaczyna kiełkować pomysł ugotowania bigosu. Zazwyczaj zastanawiamy się wtedy nad kiszoną kapustą, która jest podstawą tego dania dla wielu domowych kucharzy. Warto jednak spróbować czegoś nowego, a bigos z cukinii jest nowatorskim daniem. Wymaga jedynie kilku chwil pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Krokiety zazwyczaj podawane są jako dodatek do barszczu. Jednak równie dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie. Latem warto eksperymentować z farszem i zamiast mięsnego czy grzybowego dodać do nich cukinię, która zupełnie odmieni ich smak. Krokiety są daniem, które bardzo często traktowane jest jako przekąska. Króluje ono zwłaszcza na weselach. Choć wydaje się ono banalne, sztuką jest przygotować takie, które nie popękają przy zwijaniu. Choć w Polsce popularne są przede wszystkim krokiety z mięsnym lub grzybowym farszem, równie smaczne są również te z nietypowym farszem jajecznym. W wakacje warto jednak wykorzystać warzywo, które króluje na naszych stołach i do farszu z grzybami dorzucić startą cukinię.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia i kabaczek często są uważane z dwa różne warzywa. Prawda jest jednak taka, że w obu przypadkach mamy do czynienia z tą samą rośliną. W związku z tym możemy używać zarówno nazwy cukinia, jak i kabaczek. Oczywiście w sklepach dostaniemy warzywa w różnym stadium rozwoju.Nie da się ukryć, że cukinia często gości na naszych stołach. Nazwa tego warzywa wywodzi się z włoskiego słowa „zucchini”. Właśnie za jego sprawą zarówno kabaczek i cukinia jest prawidłowym nazewnictwem tej samej rośliny.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu smakoszy sięga po nią regularnie. Wynika to z jej niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że cukinia nie najlepiej znosi przechowywanie w lodówce. Można ją jednak zamrozić.Cukinia często gości w naszych potrawach. Nietrudno natknąć się na osoby, które wykorzystują ją nawet kilka razy w tygodniu. Niestety, warzywo ma to do siebie, że z czasem traci swoje walory. Warto wiedzieć, jak przedłużyć jej świeżość.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: