Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

post w Środę Popielcową
16.02.2021 01:00 Co można jeść w czasie Środy Popielcowej i Postu?

Już jutro - 17 lutego wielu katolików czeka post z okazji Środy Popielcowej. Niektórzy zastanawiają się nad tym, jakie potrawy można wtedy jadać. Kościół zezwala na sięganie po wiele innych smakołyków. Jednak wierzące osoby powinny ograniczyć również ich ilość.

Gołąbki z pieczarkami
16.02.2021 01:00 Przepis na zniewalające gołąbki z nietypowym dodatkiem

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do najtrudniejszych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym w naszej rodzinie, dzięki czemu smak przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa. Jeśli jednak znudziły Ci się klasyczne smaki i chciałbyś poczuć odrobinę powiewu świeżości, wystarczy delikatnie zmienić przepis, dodając pieczarki. Dzięki nim farsz będzie wypełniony smakiem umami, który pozwoli czerpać większą przyjemność z jedzenia.

Lodówka może Cię zaskoczyć
15.02.2021 01:00 Jak wydłużyć świeżość jedzenia?

Bez wątpienia lodówka należy do grona urządzeń, które są bliskie sercu każdego smakosza. Niestety, czasami samo umieszczenie w niej jedzenia, nie jest w stanie uchronić go przed popsuciem. Winna może być zła organizacja miejsca.

Rosół - jak go ulepszyć?
14.02.2021 01:00 Trik poprawiający smak rosołu

Rosół w każdym domu w Polsce przygotowywany jest na wiele różnych sposobów. Jedni preferują delikatny wywar ugotowany na kurzych skrzydełkach, inni zdecydowanie wolą wołowy esencjonalny rosół, cechujący się ciemną barwą i intensywnym smakiem. Niestety, niezależnie od preferencji, nie zawsze udaje się ugotować tę zupę idealnie - zdarza się czasem tak, że jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia, co przekłada się na ilość tłuszczu na powierzchni. Na szczęście znamy genialną metodę, która ratuje z tego typu opresji.

Jak ugotować flaki?
13.02.2021 01:00 Jak gotować flaki, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

Flaki mają doskonały smak, który dla wielu jest głównym powodem tak wielkiej miłości do tej zupy. Niestety, choć danie to jest pyszne i zdrowe, wiele osób nie jest w stanie przekonać się, aby spróbować choćby jednej łyżki. Wszystko z powodu głównego składnika, czyli flaków, który tak bardzo odstrasza ludzi. Choć mistrzowie tego dania są w stanie ugotować je wręcz idealnie, kucharze amatorzy mogą mieć problem z pozbyciem się nieprzyjemnego zapachu z flaków. Niekiedy nawet dokładne oczyszczenie może nie pomagać - dlatego prezentujemy najprostszą i najskuteczniejszą metodę, która działa za każdym razem.

Pampuchy z wyjątkowym nadzieniem
12.02.2021 01:00 Cudowny przepis na kultowe pampuchy

Smakowite pampuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto jest wielbicielem tych specjałów, powinien wypróbować recepturę na ich wzbogaconą odsłonę. Pampuchy w tym wydaniu momentalnie znikają z talerzy.

Jak ugotować pyszny rosół?
12.02.2021 01:00 Kiedy dodawać warzywa do rosołu?

Rosół jest zdecydowanym królem polskich zup. Na jego podstawie gotuje się wiele innych dań, a także dodatki, takie jak sosy. Niestety, mięsny wywar jest także na tyle delikatny, że w łatwy sposób można zniwelować całą swoją wielogodzinną pracę. Jeśli ktoś dodaje wszystkie składniki w tym samym momencie, a następnie gotuje je przez wiele godzin - tym samym osiąga się znacznie gorszy efekt, ponieważ każdy składnik należy włożyć do wody w odpowiednim czasie.

Kluski śląskie są przepyszne
12.02.2021 01:00 Przepyszny przepis na rozpływające się w ustach kluski śląskie

Uwielbiane kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj bardzo łatwo możemy je rozpoznać po wgłębieniu. Przeważnie zakładamy, że ma ono być dodatkowym miejscem na sos. Jednak jego funkcja jest o wiele ważniejsza.

grochowka
11.02.2021 01:00 Tradycyjny przepis na grochówkę

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie należy do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Warto poświęcić chwilę między innymi na odpowiedni dobór przypraw.

Leniwe czy kopytka?
09.02.2021 01:00 Czym różnią się leniwe od kopytek?

Pierogi leniwe są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie inaczej jest również w przypadku kopytek. Wyjątkowe smakołyki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Warto wiedzieć czym się różnią.

Jak zrobić ciasto na pierogi?
09.02.2021 01:00 Obłędny przepis na elastyczne i miękkie ciasto na pierogi

Pierogi uwielbiamy w każdej postaci. Niezależnie, czy farsz tworzą kapusta z grzybami, mięso z cebulą, owoce leśne czy ser z ziemniakami - każde z nich ma wielu fanów, nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach.Niestety, do dzisiaj mnóstwo osób ma problem z rozwiązaniem trudnego zagadnienia - czy do ciasta należy dodawać jajko, czy nie? Wszystko tak naprawdę zależy od przepisu, jednak ich dodatek sprawia, że ciasto jest miększe i bardziej elastyczne, przez co wyrabianie i lepienie pierogów staje się łatwiejsze.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
09.02.2021 01:00 Bajeczny przepis Karola Okrasy na kotlety schabowe

Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso wywołuje w nas istną euforię. Czasem mamy ochotę spróbować jakiejś nowości, która nie jest jednak daleka od pierwowzoru. Dlatego prezentujemy przepis Karola Okrasy. Kucharz ten znany jest ze swojego uwielbienia do klasycznej polskiej kuchni, którą uwielbia modyfikować w taki sposób, aby wpasowała się we współczesne standardy. Jego kotlety schabowe nie mają sobie równych, o czym możecie przekonać się po ich usmażeniu.

Zimne nóżki w pysznym wydaniu
08.02.2021 01:00 Najlepszy przepis na zimne nóżki. Nie wyjdą mętne

Smakowite zimne nóżki uchodzą za wyjątkowy szlagier naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy z miłą chęcią zajada się nimi w trakcie karnawału. Niestety, czasami pomimo naszych starań, zimne nóżki wychodzą mętne.

Liście laurowe i kwestia gotowania
08.02.2021 01:00 Kiedy powinno się dodawać do potrawy liście laurowe?

Liście laurowe cieszą się sporą popularnością i smakosze chętnie dodają je do rozmaitych dań. Przeważnie wrzucamy je od razu do potrawy. Jednak najlepsze efekty uzyskamy wówczas, gdy wzbogacimy nimi nasz specjał niedługo przed zakończeniem przygotowań.

Pierogi z jagodami siostry Anastazji
07.02.2021 01:00 Kultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazji

Pierogi smakują praktycznie każdemu. Wiele osób zza granicy pytanych o skojarzenia z Polską, bez namysłu odpowiada "pierogi" oraz odrobine rzadziej, "kiełbasa". To właśnie z tych produktów słyniemy, więc warto kultywować to, w czym jesteśmy najlepsi i rozpoznawalni. Siostra Anastazja od zawsze interesowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.

Justyna Żyła
07.02.2021 01:00 Justyna Żyła podała przepis na flaczki

Justyna Żyła zna się na gotowaniu jak mało kto. Była żona skoczka narciarskiego często prezentuje w swoich mediach społecznościowych zdjęcia obłędnych dań. Większość z nich spotyka się z zachwytem internautów. Niestety jeden z przepisów nie spotkał się z uznaniem internautów. Kto ma rację?Internauta wytknął Justynie Żyle błąd. Chodzi o przepis na flaczki.Justyna Żyła na swoim kanale na YouTube - UwaŻyła zamieszcza przepisy na tradycyjne dania, w tym kultowe flaczki, które cieszą się popularnością w wielu domach. Gwiazda uważa, że tradycyjne polskie dania mogą posmakować także najmłodszym. Jej wzbudził jednak wątpliwości u niektórych internautów.Blogerka zdradziła, że prezentowany przepis na flaczki jest w jej rodzinie od pokoleń i często przyrządzała je jej ukochana babcia. W całości możecie go zobaczyć na wspomnianym już kanale na YouTube - UwaŻyła, z którego pochodzi powyższe zdjęcie. Poniżej zdradzamy sekret flaczków z rodzinnego przepisu Pani Justyny.Składniki:0,5 kg flaczkówrosół na kościach wieprzowychocet spirytusowyprzyprawy do smaku (pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie)Sposób wykonania:Do gotowych oczyszczonych flaków wlewamy świeżą wodę. Gdy pozbędziemy się niechcianego zapachu, zalewamy flaki gotowym rosołem wołowym i dodajemy do niego: pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Na koniec gotowania zupy, dodajemy do niej ok. 1,5 łyżeczki octu spirytusowego.Niestety, przepis nie przypadł wszystkim do gustu. Pewien internauta zarzucił pani Justynie brak warzyw - "Przede wszystkim gdzie warzywa. Cztery razy odgotowane flaczki na koniec zupełnie stracą smak no i po co ten ocet. Przepis nijak się ma do tradycyjnych polskich flaków."Dla równowagi pod filmem pojawiają się również pozytywne komentarze chwalące dobór przypraw do dania oraz doceniające Żyłę za promocję tradycyjnej polskiej kuchni. Gwiazda stawia na tradycję i pokazuje przede wszystkim kultowe polskie potrawy.Jakie jest Wasze zdanie na temat przepisu pani Justyny? Masz swój sposób na kultowe flaczki? Jeśli szukasz podpowiedzi, w jaki sposób przygotować tę potrawę, polecamy nasze wcześniejsze artykuły. Dowiesz się z nich, jaki jest kluczowy krok podczas ich przygotowania oraz jakiego błędu powinieneś unikać jak ognia.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepyszna surówka z ogórków kiszonych. Idealne połączenie smakówNiezwykle skuteczny sposób obierania jajekKultowe pierogi z jagodami według przepisu siostry Anastazjiźródło: YouTube/UwaŻyła/ JastrząbPostZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

faworki
07.02.2021 01:00 Niezwykły przepis Gessler na faworki

Magda Gessler słynie ze swoich niezwykłych przepisów. Gwiazda często proponuje popularne dania polskiej kuchni w nowej, czasem bardzo zaskakującej osłonie. Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku przypominamy jej niezwykły sposób na faworki.Są one nietypowe z dwóch powodów. Po pierwsze, wcale nie są słodkie. Po drugie, zawierają pewien nietypowy i bardzo luksusowy składnik - mięso z raka! Gwiazda TVN proponuje podawać je z ostrym dipem, który z pewnością przypadnie go gustu wszystkim miłośnikom ostrych, wyrazistych smaków.Poniżej prezentujemy przepis na bardzo nietypowe faworki. Z pewnością ich smak zaskoczy Waszych bliskich.Wytrawne faworki Magdy Gessler z mięsa z raków - przepisSkładniki na ciasto:150 g mięsa z raków, drobno posiekanego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka curry1 łyżeczka nasion kopru1 łyżeczka soli2 łyżki smalcu12 żółtek6 łyżek śmietany 18%500 g mąki1 łyżka octu 10%1 kg smalcu do smażeniaSkładniki dipu:2 łyżki sosu chili4 łyżki miodu płynnego lipowego2 łyżki soku pomarańczowego2 łyżki skórki z pomarańczyimbir świeży (mały kawałek)garść świeżej kolendrySposób wykonania:1. Utrzyj smalec, aż uzyska konsystencję śmietany, wbij do niego żółtka, dodaj sól, ocet, śmietanę, mąkę, i wyrób ciasto. Wgnieść w nie drobno posiekane mięso raków, kumin, curry i koper.2. Bardzo cienko rozwałkuj ciasto, nie podsypując za dużo mąki. Pokrój je na paski o 3 cm szerokości i 15 cm długości. Każdy kawałek nakrój w środku na długości 5 cm i przewijaj przez otwór jednego z końców paska.3. Rozgrzej tłuszcz, surowe faworki oczyść pędzelkiem z mąki i smaż je z obu stron na złoty kolor. 4. Przygotuj dip. Obierz i utrzyj imbir, wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Na samym końcu dodaj do niego posiekaną świeżą kolendrę.Wolisz faworki w wersji tradycyjnej? Na naszej stronie znajdziesz przepis między innymi: siostry Anastazji oraz jedną z najszybszych receptur na ten uwielbiany smakołyk!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślićTrwa cały luty. Doskonałe wieści dla wszystkich, którzy robią zakupy spożywcze w BiedronceIle minut powinno się smażyć kotlety schabowe?źródło: onet.gotowanieZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Szare kluchy są proste w przygotowaniu
06.02.2021 01:00 Doskonała, prosta receptura na kultowe szare kluchy

Szare kluchy są absolutną klasyką, która cieszy się sporą popularnością wśród miłośników swojskich smaków. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, z tego, jak je zrobić. Na szczęście istnieje niezawodny przepis. Szare kluchy w tym wydaniu przyprawiają o zawrót głowy.

Fasolka po bretońsku
05.02.2021 01:00 Jadasz fasolkę po bretońsku? 1 trick sprawi, że będzie mieć idealną konsystencję

Jeśli fasolka po bretońsku wyjątkowo często pojawia się na twoim stole, warto znać kilka trików, które pozwolą sporządzić ją jeszcze lepiej. Oczywiście im jest gęstsza, tym lepiej smakuje, dlatego poniżej zdradzamy najlepsze sposoby na zagęszczenie jej zdrowymi metodami. Fasolka po bretońsku jest daniem nadzwyczaj popularnym w Polsce. Dzięki bardzo sycącemu składnikowi, jakim jest fasola, potrawa wręcz idealnie nadaje się na obiad po ciężkim dniu pracy, czy w zimny zimowy wieczór. Łatwość przygotowania oraz szybkość dodatkowo wpływa na przystępność i wygodę.

Folia aluminiowa na patelni
03.02.2021 01:00 Nietypowe zastosowanie folii aluminiowej w kuchni

Niepozorna folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Przeważnie owijamy w nią nasze smakołyki, które mamy zamiar zjeść w późniejszym czasie. Okazuje się, że warto po nią sięgnąć również wtedy, gdy planujemy zdrowsze odżywianie.

Masło tanie jak nigdy
03.02.2021 01:00 W Polsce pojawił się nowy sklep. Kupisz w nim masło łaciate po 2,29 zł za sztukę

Masło jest uznawane za jeden z najbardziej podstawowych produktów kulinarnych. Okazuje się, że dobry jakościowo produkt wcale nie musi być bardzo drogi. Wystarczy wiedzieć, gdzie należy szukać najlepszych cen.

Domowe pączki
26.01.2021 01:00 Sposób na domowe, lekkie, wyrośnięte i puszyste pączki

Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.

Pierogi sprzed 100 lat
26.01.2021 01:00 Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku

Pierogi mają wiele różnych postaci, lecz bez wątpienia można uznać, że ruskie są jednymi z najbardziej uwielbianych. Ich sukces podyktowany jest pysznym i aromatycznym farszem, który przy okazji pozostaje delikatny i kremowy. Przepisów na to danie jest mnóstwo i tak naprawdę każdy dom robi je odrobinę inaczej. Często można spotkać się ze sporami, podczas których ludzie przerzucają się swoimi trikami i małymi zmianami w recepturach. My przedstawiamy wam sposób na pierogi ruskie z 1920 roku.

Jajko sadzone w prosty sposób
25.01.2021 01:00 Jak usmażyć jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem? Najprostszy sposób

Jajko sadzone idealnie sprawdza się jako sposób na szybki obiad. Usmażenie dwóch czy trzech jajek, do tego kilka ziemniaków, chłodny kefir i koperek - takie połączenie jest prawdziwym przysmakiem szczególnie latem, gdy nie mamy ochoty na nic ciężkiego. Niestety, wiele osób ma problem z odpowiednim przygotowaniem sadzonych w taki sposób, aby żółtko pozostało płynne, a białko całkowicie ścięte. Mamy na to metodę, która pozwoli ci robić je za każdym razem wręcz idealnie.

pączki
25.01.2021 01:00 Kiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek? Święto ma niezwykłą historię

Tłusty czwartek jest tzw. ruchomym świętem, co oznacza że nie ma stałej daty. Popularny "dzień pączka" jest początkiem ostatniego tygodnia karnawału i może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca. W tym roku tłusty czwartek będziemy obchodzić 11 lutego. Jest to jeden z ulubionych dni wszystkich smakoszy, ponieważ nie liczymy w nim kalorii i objadamy się uwielbianymi słodkimi przysmakami. Jaka jest historia tego święta? Tłusty czwartek - niezwykła historia "najsłodszego" dnia w rokuWielu osobom tłusty czwartek przede wszystkim kojarzy się z pączkami. Tego dnia w wielu cukierniach ustawiają się długie kolejki po swoje ulubione słodkości. Jest to dzień, w którym cukiernie z pewnością nie narzekają na niskie obroty!Warszawiacy tego dnia chętnie odwiedzają cukiernię Słodki - Słony Magdy Gessler. Miejsce słynie z doskonałej jakości serwowanych wypieków, jednak ceny pączków mogą budzić spore emocje! Więcej na ten temat przeczytacie tutaj. Wbrew pozorom tłusty czwartek nie jest wymysłem najnowszych czasów! Jego historia sięga jeszcze czasów pogaństwa. Więcej na jej temat przeczytacie poniżej.Geneza tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. Był on dniem, w którym świętowano koniec zimy i nadejście wiosny. Częścią jego obchodów była wspaniała uczta, na której nie mogło zabraknąć tłustych potraw oraz przygotowanych z ciasta chlebowego pączków.Szczególnie hucznie obchodzono go na terenie obecnej Małopolski. Ten dzień był wówczas nazywany "comborowym czwartkiem" na cześć burmistrza miasta o nazwisku Comber (prawdopodobnie postaci fikcyjnej), który uważany był za złego i niezwykle surowego człowieka. Według legendy miał on umrzeć właśnie w tłusty czwartek.Jak podaje Wikipedia, w każdą rocznicę jego śmierci na krakowskim rynku urządzano huczną zabawę. Podczas święta przekupki zmuszały napotkanych mężczyzn do tańca lub do oddania odzieży wierzchniej, w zamian za krzywdy, które wyrządził im legendarny Comber.Ciekawostką jest, że sam zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce w XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku skrywały niespodziankę - mały orzeszek lub migdał. Wierzono że ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał później cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.Czekacie na tłusty czwartek? Jaka jest Wasza ulubiona potrawa?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Lidl kusi seniorów. Ma dla nich doskonałe wieści, muszą spełnić 1 warunekDlaczego niektóre jajka mają 2 żółtka? Jest zupełnie inaczej niż myśli wiele osóbZauważyłeś 1 szczegół na wędlinie? Lepiej po nią nie sięgajundefinedźródło: WikipediaZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Jak zagęścić flaczki?
24.01.2021 01:00 Flaczki najlepiej zagęścić śmietaną, zasmażką czy bułką tartą? Sposób ogromnie wpływa na smak

Flaczki szczególnie dobrze kojarzą się wytrawnym smakoszom, którzy najbardziej preferują tradycyjne polskie receptury. Jeśli jesteś jednym z nich i często przygotowujesz tę zupę we własnym domu, warto znać najlepszy zagęszczacz. Zależnie od twojego wyboru co do produktu, którym zagęścisz zupę, masz wpływ na smak finalnego dania. Chcąc uzyskać jak najbardziej intensywny smak, należy wystrzegać się śmietany, ponieważ łagodzi ona ostrość potrawy.

Naleśniki - najlepszy przepis
24.01.2021 01:00 Robiąc naleśniki najpierw dodajesz do miski jajka czy mąkę? Kolejność zmienia wszystko

Naleśniki są codziennością, która nie wydaje się trudnym przepisem. Wystarczy w końcu wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie usmażyć ciasto na patelni. Niestety, prawda jest inna, a kolejność dodawania produktów ma ogromne znaczenie. Okazuje się bowiem, że zignorowanie kolejki i połączenie wszystkich składowych w jednym momencie spowoduje katastrofę. Mąka zbryli się i powstaną grudki, których nie będzie dało się rozbić, przez co finalne naleśniki nie będą miały prawa się udać. Na szczęście znamy technikę, która wszystko może ułatwić.

Krokiety
22.01.2021 01:00 Jadasz krokiety? Zdradzamy krok po kroku, jak je zrobić

Krokiety najczęściej jadamy w czasie świąt Bożego Narodzenia, lecz ich smak jest tak genialny, że ciężko powstrzymać się przed znacznie częstszym spożywaniem. Dlatego poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę, która krok po kroku wyjaśnia jak je zrobić. Jeśli obawiasz się, że nie sprostasz zadaniu i nie dasz rady ich przygotować, nie martw się. Wystarczy kierować się naszymi zaleceniami, a krokiety wyjdą ci doskonałe. Nie wymagają również znacznych umiejętności, więc nie ma powodu do strachu.