Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Prosty sos pieczarkowy do mięsa
27.10.2021 02:00 Prosty sos pieczarkowy do mięsa

Sos pieczarkowy do mięsa jest wyjątkowo prostym i smacznym sosem, który świetnie komponuje się z delikatnym drobiem, kotletami schabowymi i pieczonym mięsem. Sos jest aksamitny, gęsty o wyraźnym, grzybowym smaku. Sprawdź, jak przygotować prosty sos pieczarkowy do mięsa.Sos pieczarkowy jest prostym i aromatycznym sosem, który wzbogaci smak wielu potraw mięsnych. Pieczarki są grzybami, które kupisz przez cały rok. Podsmażane z czosnkiem i pietruszką zyskują niepowtarzalny, wyraźny smak.Pieczarki są bardzo zdrowymi grzybami., z których przygotujesz wiele pysznych dań. Są mało kaloryczne, regulują ciśnienie krwi, a zawarte w grzybach lektyny i przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe. Pieczarki to również źródło witamin z grupy B, magnezu i potasu. Sos pieczarkowy doskonale łączy się z drobiem, eskalopkami wieprzowymi, schabem, mięsem pieczonym. Sos przygotuj również do placków ziemniaczanych, aby nadać im nowy, wyjątkowy smak.

Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem
27.10.2021 02:00 Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem

Makaron zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Możesz przygotować go z ulubionymi dodatkami i za każdym razem wychodzi doskonale. Makaron z pieczarkami i szpinakiem to świetna opcja obiadowa, którą przygotujesz w zaledwie 30 minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem.Szpinak i pieczarki podsmażone z aromatycznym czosnkiem i masłem to wprost genialne połączenie. Wszystkie składniki gotowane są w delikatnym sosie śmietanowym i oprószone włoskim parmezanem. Parmezan jest bardzo charakterystyczny w smaku, jeśli wolisz łagodniejszy ser, wykorzystaj do obiadu klasyczną goudę.Makaron podsmaż z całym daniem na patelni, a zyska rewelacyjny smak i aromat. Do obiadu wykorzystaj makaron penne, ponieważ rureczki dobrze wchłaniają sos. Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem przygotujesz w pół godziny z kilku prostych składników i zawsze wychodzi doskonale.

Sos chrzanowy do mięsa
27.10.2021 02:00 Sos chrzanowy do mięsa - przepis krok po kroku

Sos chrzanowy do mięsa jest prostym w przygotowaniu sosem, który doskonale smakuje podany z polędwiczkami, pieczonym schabem, eskalopkami i wołowiną. Sos chrzanowy jest bardzo aromatyczny i nadaje daniu wyraźnego smaku. Poznaj przepis na pyszny sos chrzanowy do mięsa.Sos chrzanowy świetnie łączy się z ciemnym, aromatycznym mięsem, podkreślając jego smak i nadając daniu lekko ostrej nuty. Sos chrzanowy najlepiej smakuje, kiedy doprawisz go białym pieprzem, który wzmocni jego smak, ale go nie zmieni. Sos oprósz solą pod sam koniec gotowania.Sos chrzanowy jest jednym z moich ulubionych sosów do mięs. Jest prosty w przygotowaniu i pasuje zarówno do szybkiego obiadu, jak i dania na ważniejsze uroczystości. Sosem chrzanowym na ciepło polewam również jajka sadzone lub kaszę. Chłodny sos natomiast doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin i zimnej płyty.

Pyszny makaron z warzywami i sosem
26.10.2021 02:00 Pyszny makaron z warzywami i sosem

Makaron z warzywami i sosem to lekka propozycja na obiad, lunch lub szybką kolację. Danie jest mocno pomidorowe i świetnie doprawione. Domowy sos pomidorowy w towarzystwie cukinii, pomidorków koktajlowych i makaronu zapieczonego na patelni smakuje doskonale. Poznaj przepis na pyszny makaron z warzywami i sosem.Do przygotowania dania wykorzystuję swój ulubiony makaron, czyli penne lub cannelloni. Cannelloni jest podobny do penne, jednak rurki są o wiele większe, dzięki czemu makaron wchłania jeszcze więcej sosu. Makaron zawsze gotuję al dente. Przegotowane, miękkie rurki tracą swój smak.Uwielbiam domowy sos pomidorowy. Ma świetną, gęstą konsystencję i doskonale nadaje się do przygotowania makaronów i zapiekanek. Smak sosu wzmacniam dodatkowo podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i pietruszką. Cukinię natomiast smażę, aby była lekko chrupiąca i zachowała swoją strukturę. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, bezmięsny obiad-tu znajdziesz przepis na szybki makaron z awokado, bazylią i orzeszkami piniowymi.

Projekt bez tytułu (5)
26.10.2021 02:00 Okropne zdjęcie jedzenia z wesela

Ślub jest bardzo uroczystym wydarzeniem w życiu młodej pary i ich najbliższych. Dlatego po ceremonii jest czas na wesele, a więc ucztowanie przy suto zastawionych stołach i muzyce. Jak się okazuje, niektóre przyjęcia wyglądają inaczej. Obejrzyjcie okropne zdjęcie jedzenia z wesela. Przyzwyczailiśmy się, że przyjęcia weselne wyglądają jak uczta nie do przejedzenia. Nie brakuje na nich najsmaczniejszych i najbardziej lubianych potraw. Nowe dania serwowane są niemal co chwilę. Oczywiście nie jest nigdzie zapisane, że tak musi być, ale jest to dobrze widziany zwyczaj. Co prawda, niektórzy odchodzą nieco od tradycji całonocnej zabawy i podejmują gości na przykład obiadem. To już oczywiście kwestia wyboru i zasobności państwa młodych i ich rodziców. Wypada jednak przyjąć gości w uroczysty i elegancki sposób.

Ziemniaczki zapiekane w sosie pomidorowym
26.10.2021 02:00 Słodko - ostre pieczone ziemniaki - hit na każdym stole

Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu, a mogą też stanowić samodzielne, przyjemnie rozgrzewające danie. Receptura, w której zapiekamy je z pikantnym sosem pomidorowym to idealny pomysł na kolację w chłodny jesienny dzień. Spróbujcie koniecznie. Do dania dodajemy ser, który pysznie podkręci smak pomidorów i ostrej papryczki. Jeśli chcecie, dodajcie więcej chilli — wtedy ziemniaczki naprawdę solidnie was rozgrzeją. Możecie też eksperymentować z dodanymi serami. Pamiętajcie tylko by nie przesadzić wtedy z opiekaniem.

Przepis na makaron penne z kurczakiem
26.10.2021 02:00 Przepis na makaron penne z kurczakiem

Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i smaczny obiad? Makaron penne z kurczakiem w aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetne danie dla całej rodziny. Parmezan dodany przed podaniem wzmacnia smak potrawy i nadaje jej włoskiego charakteru. Poznaj przepis na makaron penne z kurczakiem.Makarony z kurczakiem to sprawdzone dania obiadowe, które wychodzą za każdym razem, niezależnie od dodanych składników. Delikatny drób doskonale komponuje się z różnymi sosami i warzywami, dzięki czemu możesz stworzyć z nich wiele ciekawych dań. Moim numerem jeden jest jednak makaron penne z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Danie jest proste, pożywne i doskonale doprawione.Do przygotowania sosu nie używam mąki. Śmietana doskonale zredukuje się podczas gotowania na wolnym ogniu. Penne jest najlepszym rodzajem makaronu do dań na bazie sosu śmietanowego oraz zapiekanek. Kształt makaronu umożliwia wchłonięcie dużej ilości sosu sprawiając, że każde danie jest po prostu pyszne.

Czy seler naciowy można mrozić?
26.10.2021 02:00 Czy seler naciowy można mrozić?

Mrożenie produktów jest niezwykle prostą metodą na zachowanie świeżości i smaku owoców, warzyw, mięsa. Nie wszystkie produkty jednak dobrze znoszą niskie temperatury, a mrożenie powoduje, że zaczynają się psuć. Co nadaje się do mrożenia na zimę? Czy seler naciowy można mrozić?Zima to pora roku, w której najczęściej sięgamy po mrożonki i przetwory. Warzywa, owoce i mięso przygotowane w odpowiedni sposób na długo zachowują swoje wartości odżywcze i walory smakowe. Pamiętajmy jednak, że rozmrożone produkty nie nadają się do ponownego mrożenia, ponieważ zaczną gnić i możemy się nimi poważnie zatruć.Mrozić możemy wiele ziół i warzyw, takich jak: natka pietruszki, koperek, marchewka, groszek. Mrożony kalafior i brokuł są równie smaczne, a dzięki obróbce termicznej możemy cieszyć się nimi nawet zimą. Do przechowywania w zamrażalniku doskonale nadają się również owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, wiśnie, możemy więc śmiało przygotować duży zapas na całą zimę.

Sposób na makaron z sosem sojowym
26.10.2021 02:00 Sposób na orientalny makaron z sosem sojowym

Makaron z sosem sojowym to doskonały pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu. Danie przygotowywane jest metodą stir-fry w woku, dzięki czemu wszystkie składniki zachowują chrupkość i doskonały smak. Odkryj niezwykłą kuchnię Dalekiego Wschodu i przygotuj pyszny makaron chow mein z sosem sojowym.Stir-fry to metoda przygotowywania potraw w woku, polegająca na krótkim smażeniu wszystkich składników w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu są niezwykle chrupiące i aromatyczne. Dania stir-fry są niezwykle popularne między innymi w Chinach i Japonii, gdzie można je kupić niemal na każdym rogu. Dania stir-fry słyną z prostych, ale doskonale połączonych składników. Makaron z sosem sojowym przygotowuję z kurczakiem, paprykami i chińskimi grzybami shiitake. W przepisie nie może zabraknąć ciemnego sosu sojowego, soku z limonki oraz cukru, ponieważ razem tworzą niezwykle smaczny sos, łączący warzywa, mięso i makaron.Doskonały makaron z woka przygotujesz również z plastrami wołowiny. Tu znajdziesz przepis na stir-fry z wołowiną, orzechami i imbirem.

Przepis na kotlet paryski
26.10.2021 02:00 Przepis na kotlet paryski - szybki obiad dla całej rodziny

Kotlet paryski jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Jest tak delikatny i soczysty, że nawet największe niejadki zjedzą go ze smakiem. Kotlet ma złocistą, chrupiącą panierkę i jest świetną alternatywą dla klasycznych schabowych. Poznaj przepis na pyszny kotlet paryski.Kotlet paryski z pewnością wszystkim posmakuje. Delikatny kurczak w złocistej panierce z jajka i bułki błyskawicznie znika z talerzy za każdym razem. Kotleciki doprawiam są solą, pieprzem i oregano, które nadaje potrawie delikatnej, ziołowej nuty. Do tradycyjnej panierki dodaję łyżeczkę papryki słodkiej, aby wzmocnić jej smak.Kotlety paryskie nie wymagają tak dokładnego rozbijania, co kotlety schabowe. Wystarczy, że pokroisz piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Możesz je delikatnie rozbić, jednak nie jest to koniecznie, ponieważ drób jest delikatny i smaży się szybciej niż schab.Kotlety paryskie podaję z pieczonymi frytkami, za którymi przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Do dania świetnie pasuje również surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem.

Tłuste mięso
26.10.2021 02:00 Jakie jedzenie może nam zaszkodzić?

Dla tych, którzy dbają o dobrą kondycję i zdrowy organizm, odradzamy zbyt częste jedzenie tłustych produktów odzwierzęcych. Te zalegają bardzo długo w jelitach, co może doprowadzić do konsekwencji zdrowotnych. Najgorsze są z kolei zupki instant, które nawet po dwóch godzinach w żołądku nie zmieniają swojej formy i konsystencji.Praktycznie każdy z nas uwielbia wgryźć się w kanapkę ze smalcem i ogórkiem kiszonym czy tłustą pieczeń pełną soczystości. Niestety, chwila przyjemności może kosztować bardzo wiele. Ekspertka żywieniowa Aleksandra Tatarata wypowiedziała się na ten temat dla portalu WP abcZdrowie. Dietetyk zaleca, aby unikać częstego jedzenia tłustych produktów odzwierzęcych i wielu innych.

Makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina
26.10.2021 02:00 Makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina

Makaron nadziewany jest prostym i szybkim pomysłem na smaczny obiad. Muszle faszerowane wieprzowym mięsem mielonym i pomidorami, oprószone parmezanem pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Poznaj przepis na pyszny makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina.Makaron w kształcie muszli doskonale nadaje się do przygotowywania szybkich dań pieczonych w piekarniku. Makaron możesz faszerować w dowolny sposób. Jeśli lubisz mocny, serowy smak, koniecznie przygotuj również zapiekane muszle ze szpinakiem, mozzarellą, garana padano i camembertem.Makaron nadziewany smakuje doskonale z farszem z mięsa mielonego i pomidorów. Danie ma wyraźny smak i aromat. Jest delikatne, wilgotne i rozpływa się w ustach. Makaron najlepiej smakuje zapieczony, jeśli jednak nie masz piekarnika, możesz przełożyć farsz do ugotowanych wcześniej muszli i całość również posypać parmezanem, który pod wpływem temperatury delikatnie się roztopi. Uzyskasz w ten sposób równie smaczne i sycące danie.

Przepis na kotlet paryski
25.10.2021 02:00 Przepis na kotlet paryski

Kotlet paryski jest niezwykle prostym w przygotowaniu kotletem z piersi z kurczaka o doskonałym smaku i złocistą, chrupiącą panierką. Kotlety drobiowe sprawdzą się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i większe uroczystości rodzinne. Sprawdź, jak przygotować wyborny kotlet paryski.Kotlety paryskie są niezwykle delikatne, miękkie i soczyste, dzięki czemu posmakują nawet największym niejadkom. Kotlety obtaczam w panierce z jajek i bułki tartej, aby miały ładnie przypieczoną, złotą skórkę i były chrupiące. Do panierki wykorzystuję również mąkę pszenną, ponieważ dzięki niej jajko lepiej przykleja się do mięsa podczas obtaczania kotlecików.Dzieci uwielbiają delikatne dania. Kotleciki podaję z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką z kapusty pekińskiej, ponieważ razem tworzą pyszny i zbilansowany posiłek dla najmłodszych. Kotleciki z kurczaka doskonale smakują również podane z ryżem i warzywami na parze.

Kotlety ruskie
25.10.2021 02:00 Kotlety ruskie - pomysłowy sposób na tani i pyszny obiad

Kotlety, które nie zawierają mięsa, a przy tym są sycące i wyjątkowo smaczne? To możliwe. Wystarczy, że do ich przyrządzenia wykorzystamy składniki, które zazwyczaj trafiają jako farsz do pierogów ruskich. Spróbujcie koniecznie. Kotleciki z farszu na pierogi ruskie są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale też nie kosztują wiele i sycą na długo. Sekretem ich idealnego smaku jest dokładne doprawienie masy. Nie możemy tu żałować soli czy pieprzu — wsypmy tyle przypraw, ile naszym zdaniem potrzeba. W przeciwnym wypadku będą mdłe i bez wyrazu.

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
25.10.2021 02:00 Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Szukasz pomysłu na pyszny i niezwykły obiad? Przygotuj kotlety de volaille z serem i pieczarkami. Doskonale doprawione, delikatne mięso z farszem pieczarkowo-pietruszkowym i dodatkiem sera posmakuje nawet największym niejadkom. Sprawdź, jak przygotować obłędny kotlet de volaille z serem i pieczarkami.Kotlet de volaille to świetny pomysł na szybki, ale i niecodzienny obiad dla całej rodziny. Przygotowuję je zarówno dla najbliższych, jak i na święta lub większe uroczystości. Do kotletów podsmażam pieczarki z cebulką i pietruszką, następnie posypuję żółtym serem, dzięki czemu mięso jest niezwykle delikatne, wilgotne i pyszne.Kotlety de volaille możesz przygotować również z piersi z kurczaka, jednak osobiście polecam przygotować je ze schabu wieprzowego. Kotlety smażę na głębokim tłuszczu, aby panierka była złocista i chrupiąca. Po przygotowaniu wykładam mięso na ręcznik papierowy na kilka minut, żeby oddało nadmiar oleju i nie było tłuste. Kotlety de volaille podaję z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi koperkiem oraz surówką z czerwonej kapusty lub selera i jabłka.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na mięsie
25.10.2021 02:00 Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów na mięsie

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to doskonały pomysł na pyszny i pożywny obiad. Mięsny bulion z dodatkiem włoszczyzny i podsmażone z czosnkiem pomidory nadają zupie niezwykłego smaku i aromatu. Zupę podaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową ze świeżych pomidorów na mięsie. Świeże pomidory i aromatyczny bulion na bazie mięsa i włoszczyzny to genialne połączenie. Bulion rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, pomidory natomiast są źródłem magnezu, potasu i wielu niezbędnych witamin. Zupa jest więc zarówno pyszna, jak i zdrowa.Do przygotowania zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów wybieram dwa różne rodzaje pomidorów. Warzywa muszą być dojrzałe i słodkie, aby przygotować z nich pyszny przecier z lekką, czosnkową nutą. Do zupy pomidorowej dodaję również cukier, który wzmacnia jej smak.Jeśli lubisz mięsne, aromatyczne zupy, przygotuj również zupę pomidorową z klopsikami, czyli wyjątkowe, aromatyczne danie w włoskim stylu.

Bigos
24.10.2021 02:00 Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Wielu z was uwielbia bigos. Choć jego przygotowanie wcale nie należy do trudnych, czasem może się zdarzyć, że dodamy zbyt dużo soli lub za mocno go zakwasimy. Podpowiadamy co zrobić w takiej sytuacji. Z pewnością nie raz raczyliście się tą tradycyjną potrawą. Warto trochę odświeżyć klasykę i do bigosu dodać dyni. Wypróbujcie ten jesienny przepis i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Jeżeli zaś preferujecie kuchnię bezmięsną, skorzystajcie z receptury na bigos z cukinii. Oba przepisy pozwolą wam przygotować pyszne dania i jeśli postąpicie zgodnie z instrukcjami, rady jak ratować, źle przyprawiony bigos nie będą potrzebne.

Naleśniki z kaszy gryczanej
24.10.2021 02:00 Prosty przepis na naleśniki z kaszy gryczanej

Naleśniki są daniem uniwersalnym. Zależnie od wybranych dodatków mogą stanowić zarówno proste śniadanie, wyszukany obiad czy deser, jak i sycącą kolację. Przygotujcie je z kaszy gryczanej i dajcie się zaskoczyć. Gryczane naleśniki to doskonała opcja dla osób na dietach bezmięsnych, które jednocześnie unikają spożywania nabiału. W tym przepisie korzystamy tylko z roślinnych produktów, a uzyskany efekt wcale nie odbiega — ani wyglądem, ani smakiem — od naleśników przygotowanych tradycyjnych receptur. Spróbujcie koniecznie.

Kapuśniak
23.10.2021 02:00 Czym przyprawić kapuśniak? Zdradzamy najlepszy przepis

Kapuśniak charakteryzuje się stosunkowo kwaśnym smakiem, który przełamywany jest słodką marchewką. Aby zupa była obłędna, warto doprawić ją liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Dzięki temu będzie przepyszna, a także łatwiejsza w strawieniu. Jakość kapuśniaku bardzo zależy nie tylko od przypraw, lecz od podstawowych składników, czyli mięsa oraz kiszonej kapusty. Warto skorzystać z najlepszych kawałków boczku, a także dobrze ukiszonej kapusty. Jeśli chcesz, aby zupa zyskała jeszcze więcej na barwie oraz aromacie, do bulionu wrzuć opaloną nad palnikiem cebulę. Warzywo dostarczy lekko karmelowego smaku, a także ciemniejszego, brązowego koloru.

Rosół Anny Lewandowskiej
22.10.2021 02:00 Niecodzienny przepis na rosół od Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska doskonale wie, jak poprawnie się odżywiać, jest w końcu z wykształcenia dietetykiem. Jej rosół jest genialną zupą, której smak i aromat jest nieporównywalny. Wszystko uzyskuje dzięki specyficznej technice dodawania składników co minutę. Rosół jest zupą, którą każdy z nas doskonale zna. Dzięki dużej zawartości mięsa, przypraw oraz warzyw korzeniowych wywar nabiera pięknego koloru, pysznego smaku i wyjątkowego aromatu. Anna Lewandowska swój rosół pięciu przemian gotuj w bardzo określony sposób, co dzięki niej poprawia jego właściwości prozdrowotne. Poniżej zamieszczamy przepis.

Wegetariańska zupa pomidorowa
22.10.2021 02:00 Wegetariańska zupa pomidorowa

Wegetariańska zupa pomidorowa to propozycja na szybki i smaczny posiłek w deszczowy, jesienny dzień. Zupa jest doskonale sycąca, aromatyczna i rozgrzewa, wzmacniając tym samym naszą odporność. Zupa pomidorowa to świetny pomysł na bezmięsny, zdrowy obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na wegetariańską zupę pomidorową.Wegetariańska zupa pomidorowa swój niezwykły smak aromat zawdzięcza świeżym, słodkim pomidorom podsmażonym z czosnkiem i bazylią. Jeśli przygotujesz je w ten sposób, nie będziesz potrzebować ani koncentratu, ani przecieru pomidorowego, żeby wzmocnić smak zupy. Smak pomidorów wzmacnia również słodka marchewka i szczypta cukru.Wegetariańską zupę pomidorową możesz przygotować w kilku wersjach: z makaronem, ryżem, kluskami lanymi lub zmiksować na gęsty krem. Każda opcja smakuje doskonale dzięki pomidorom smażonym z czosnkiem i gotowanym na warzywnym wywarze. Pomidory smakują równie świetnie z pieczoną dynią. PZ warzyw przygotujesz wyjątkowo smaczny krem dyniowo-pomidorowy, oprószony prażonymi pestkami dyni.

Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis
22.10.2021 02:00 Kotlety z ciecierzycy – niezawodny przepis

Kotlety z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Kotlety są łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki, wegetariański obiad lub przekąskę. Poznaj niezawodny przepis na doskonałe w smaku kotlety z ciecierzycy.Kotlety z ciecierzycy przygotowuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na szybki, wegetariański obiad lub kolację. Kotlety są niezwykle delikatne, a chrupiąca skórka, cebulka i pietruszka nadają im wyjątkowego smaku i aromatu.Kotlety z ciecierzycy podaję z surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Kotlety wykorzystuję również do przygotowania wegetariańskich burgerów. Pamiętaj, aby ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie, aby była miękka. Z twardych strączków nie przygotujesz gładkiej masy.Jeśli szukasz pomysłu na kotlety wegetariańskie-tu znajdziesz prosty przepis na kotlety z marchewki z pestkami dyni.

Bezmięsne flaczki
22.10.2021 02:00 Przepis na jarskie flaczki z „Poradnika gospodyni” z 1979 roku

Flaki są klasycznie przygotowywane z żołądków wołowych, jednak można sporządzić je bez nich. W "Poradniku Gospodyni" z 1979 roku jest przepis na właśnie taką wersję. Zamiast żołądków dodaje się do niej kapustę. Flaki jarskie można podawać przy każdej okazji, jednak najlepiej sprawdzą się dla jaroszy oraz osób przestrzegających zasad postu. W smaku bardzo przypominają tradycyjne flaczki. Ich największą zaletą jest krótki czas gotowania, ponieważ nie trzeba obrabiać do nich żadnych mięs. Dlatego w kilka chwil można się cieszyć pysznym smakiem oraz doskonałym aromatem.

Kotlet dewolaj – wyjdzie idealnie
22.10.2021 02:00 Kotlet dewolaj – wyjdzie idealnie

Szukasz pomysłu na kotlet z piersi kurczaka inaczej? Przygotuj tradycyjny kotlet dewolaj z masłem i pietruszką. Kotlet ma doskonale chrupiącą panierkę, a masło z pietruszką wylewają się podczas krojenia, sprawiając, że mięso smakuje rewelacyjnie i jest niezwykle wilgotne i doskonale doprawione. Poznaj szybki przepis na kotlet dewolaj.Kotlety dewolaj to kotlety podawane głównie na weselach i dużych uroczystościach. Możesz jednak przygotować je samodzielnie w domu na zwykły, rodzinny obiad. Dewolaj jest niezwykle delikatny, a chrupiąca złocista skórka i wylewające się ze środka masełko z pietruszką sprawią, że wszyscy będą prosili o dokładkę.Kotlet dewolaj obwiązuję dodatkowo nitką przed obtoczeniem w panierce, aby mieć pewność, że kotlet nie rozleci się podczas smażenia. Nitkę zdejmuję zaraz po usmażeniu. Kotlety smażę na głębokim oleju, aby dobrze się zarumieniły i nie przypiekły, ale odsączam je później na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu.Devolay zawsze podaję z pieczonymi frytkami i surówką z białej kapusty. Palce lizać.

Kotlet cordon bleu
22.10.2021 02:00 Kotlet cordon bleu – przepis krok po kroku

Cordon bleu to pomysł na pyszny i ciekawy obiad i większe uroczystości. Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski to doskonałe połączenie delikatnej cielęciny z drobiem i aromatycznym serem edamskim. Poznaj prosty przepis na mięso w nowej odsłonie-kotlet cordon bleu.Cordon bleu to klasyczne danie kuchni szwajcarskiej. Delikatna cielęcina doskonale komponuje się z szynką drobiową i serem, a chrupiąca panierka, masełko i pietruszka stanowią świetne wykończenie potrawy. Cordon bleu nie jest zawijany jak rolada, a tylko przełożony i nadziewany delikatną szynką i aromatycznym serem.Cordon bleu przygotujesz w niecałą godzinę, a efekt zachwyci wszystkich gości. Kotlet szwajcarski wprost rozpływa się w ustach i wychodzi za każdym razem. Do kotletów przygotowuję pieczone ziemniaki w mundurkach, oprószone świeżym tymiankiem.

Zupa pomidorowa dla początkujących
22.10.2021 02:00 Zupa pomidorowa dla początkujących

Zupa pomidorowa dla początkujących jest prostą zupą, która składa się z kilku składników, ale jest przy tym bardzo świeża, aromatyczna i niezwykle smaczna. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę kulinarną lub nie masz czasu na gotowanie, przygotuj błyskawiczną i prostą zupę pomidorową dla początkujących - wychodzi za każdym razem.Zupa pomidorowa dla początkujących nie wymaga przygotowania ani wywaru warzywnego, ani mięsnego. Podsmażone z czosnkiem pomidory mają bardzo intensywny smak i doskonale sprawdzą się jako baza do zupy, a marchewka i odrobina cukru dodatkowo podkreśli ich aromat. Zioła są niezbędne do przygotowania pysznego kremu. Do pomidorowej wykorzystaj suszoną bazylię i oregano, a przed samym podaniem oprósz dodatkowo świeżą natką pietruszki oraz aromatycznym, kolorowym pieprzem. Do kremu z pomidorów możesz również przygotować grzanki czosnkowe, które są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że posmarujesz pokrojoną bagietkę masłem, oprószyć czosnkiem granulowanym, oregano i podsmażysz chwilę na patelni grillowej. Jeśli lubisz włoskie smaki-dodaj do pomidorowej mozzarellę lub parmezan. Tu znajdziesz przepis na ekspresowy krem z pomidorów z mozzarellą w prawdziwym, włoskim stylu.

Pilne doniesienia GIS-u
22.10.2021 02:00 GIS wydał nowe ostrzeżenie. Produkt znika ze sklepów w całej Polsce

Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie. Tym razem ze sklepów w całej Polsce znika gotowe danie. Powodem wycofania z obrotu jest wykrycie w nim szkodliwej substancji.Główny Inspektorat Sanitarny dba o nasze bezpieczeństwo, zapobiegając i minimalizując ewentualne zagrożenia dla naszego zdrowia. Na bieżąco wydaje ostrzeżenia publiczne, dotyczące produktów potencjalnie szkodliwych dla konsumenta.

Domowa zupa pomidorowa
22.10.2021 02:00 Domowa zupa pomidorowa - wychodzi idealnie za każdym razem

Domowa zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki i niezwykle pożywny obiad. Gotowana na skrzydełkach z marchewką, selerem i oprószona świeżą pietruszką ma rewelacyjny smak i aromat. Poznaj przepis na pyszną, domową zupę pomidorową.Zupa pomidorowa jest zupą, którą przygotowuję niezwykle często. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i bardzo smaczna. Pomidorową gotuję na skrzydełkach z kurczaka, aby miała intensywny, mięsny aromat. Do zupy zwykle dodaję ryż, ponieważ to moja ulubiona wersja pomidorowej. Zupę możesz jednak przygotować również z ulubionym makaronem, lanymi kluskami lub w formie aksamitnego kremu.Domowa zupa pomidorowa jest sycąca, o rozgrzewających właściwościach. Doskonale nadaje się więc na obiad w jesienne, chłodne dni, a także jako naturalne lekarstwo w walce z przeziębieniem i grypą.