Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Przepis na dżem z pigwy
02.11.2021 01:00 Przepis na dżem z pigwy

Dżem z pigwy smakuje obłędnie ze świeżym chlebem, naleśnikami, racuchami i placuszkami na słodko. Dżem to połączenie cukru z kwaśną pigwą, ma więc ciekawy, przełamany smak, który wzbogacony jest aromatyczną laską wanilii. Poznaj przepis na pyszny i zdrowy dżem z pigwy.Pigwa jest owocem zbliżonym wyglądem do jabłek i gruszek, jednak surowa jest bardzo twarda i cierpka w smaku. Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów na zimę, takich jak dżemy, konfitury, a także do nalewek, soków i syropów, doskonałych do zimowych, rozgrzewających herbat.Pigwa zawiera ogromne ilości witaminy C, wzmacnia więc naszą odporność, uszczelnia żyły, redukuje stres oksydacyjny i opóźnia procesy starzenia. Syropy i nalewki z pigwy stosowane są od lat w medycynie naturalnej jako lek na przeziębienie i grypę.Dżem z pigwy urozmaici smak racuchów, naleśników i placuszków bananowych, doskonałych na śniadanie lub słodką przekąskę. Dania przygotuj z dżemem i poznaj ich nowy, wyjątkowy smak i aromat.

Sałatka z brokułem i słonecznikiem
02.11.2021 01:00 Sałatka z brokułem i słonecznikiem

Sałatka z brokułem i słonecznikiem jest prostą w przygotowaniu i pyszną sałatką na większe spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Sałatka jest doskonale doprawiona, a aromatyczny sos czosnkowy z majonezem i jogurtem dodaje jej wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak przygotować szybką i doskonałą sałatkę z brokułem i słonecznikiem.Sałatkę z brokułem i słonecznikiem przygotujesz ekspresowo z kilku prostych składników, a efekt zachwyci wszystkich gości. Sałatka ma wyraźny aromat dzięki prażonym pestkom słonecznika i różyczkom brokuła otulonym w aksamitnym sosie. Całość uzupełniona jest słonym serem greckim-fetą. Brokuł jest świetnym i uniwersalnym warzywem, które świetnie komponuje się z wieloma daniami obiadowymi, makaronami, sałatkami. Jest zdrowym dodatkiem zarówno do mięsa, jak i potraw wegetariańskich. Przygotuj również brokuła w złocistej panierce. Tak usmażone warzywo z pewnością posmakują nawet największym niejadkom.

Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?
02.11.2021 01:00 Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?

Dżem brzoskwiniowy to słodki, pyszny dodatek do kanapek, grzanek, ciast i deserów. Domowy dżem przygotujesz w dwie godziny, a przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy, aż do następnego sezonu. Jak zrobić dżem brzoskwiniowy?Brzoskwinie są bardzo smacznymi i zdrowymi owocami, z których możesz przygotować dżem, ciasta, desery, a także nalewki i sosy do mięs. Brzoskwinie bogate są w żelazo, które zwiększa produkcję krwi. Owoce posiadają również błonnik, zmniejszają zły cholesterol i ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Dżem brzoskwiniowy jest jednym z moich ulubionych dżemów. Dodaję go do naleśników, gofrów, smaruję nim świeżą chałkę, która razem z mlekiem jest doskonałym pomysłem na pyszne śniadanie na słodko. Dżem brzoskwiniowy wykorzystuję również jako nadzienie do rogalików i ciastek z ciasta francuskiego. Do dżemu możesz wykorzystać każdą odmianę brzoskwiń. Dżem wymaga pasteryzacji, aby zachował świeżość aż do następnego sezonu.

Przepis na dżem z pomarańczy
02.11.2021 01:00 Przepis na szybki dżem z pomarańczy

Listopad i grudzień to sezon na najsmaczniejsze owoce cytrusowe. W tym czasie pomarańcze są wyjątkowo dojrzałe, słodkie i soczyste. Wykorzystaj je więc do przygotowania domowego dżemu, który posmakuje wszystkim łasuchom. Dżem z pomarańczy jest świetnym dodatkiem do śniadań, obiadów na słodko oraz pysznych deserów. Poznaj przepis na wyśmienity dżem z pomarańczy.Pomarańcze dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są na przełomie jesieni i zimy, ponieważ są słodkie i zawierają dużą ilość soku. Pomarańcze są bardzo zdrowe i smaczne, wzmacniają naszą odporność, walczą z nadprogramowymi kilogramami i cholesterolem. Z pomarańczy przygotujesz wiele smacznych deserów i przygotujesz doskonałe przetwory na zimę.Dżem z pomarańczy ma wyjątkowy smak. To połączenie soczystych cytrusów z cukrem i gorzką, aromatyczną skórką pomarańczową. Dżem świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, goframi, naleśnikami i omletem cesarskim, doskonałym na pyszne i słodkie śniadanie. Dżem z pomarańczy wykorzystasz również do ciast i deserów. Na zimę przygotuj równie smaczny dżem z gruszek dojrzewających w polskich sadach. Domowy dżem gruszkowy jest bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

Przepis na dżem z dyni
02.11.2021 01:00 Przepis na dżem z dyni

Dynia jest warzywem, po które chętnie sięgamy jesienią. Jest pyszna, zdrowa i pasuje do wielu dań mięsnych i warzywnych. Z dyni możesz przygotować również dżem, który będzie doskonałym dodatkiem do ciast, naleśników, racuchów. Dżem świetnie smakuje również na kanapce i ze słodką chałką. Poznaj prosty przepis na dżem z dyni.Dżem z dyni ma delikatny smak z wyczuwalną, cytrusową nutą. Jest słodki, gęsty i doskonały w smaku. Dżem z dyni możesz pasteryzować lub przełożyć do wyparzonych i gorących słoiczków, dzięki czemu przetwory na długo zachowają swoją świeżość. Do dżemu z dyni możesz dodać również odrobinę cynamonu lub goździki, aby nadać mu bardziej wyraźnego smaku. Z dżemu z dyni i jabłek przygotuj domowe racuchy, które są doskonałym pomysłem na smaczny i pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny.Dynia jest niezwykle zdrowym warzywem. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia naszą odporność i opóźnia procesy starzenia. Dania przygotowywane z dynią są bardzo smaczne aromatyczne. Jesienią sięgaj po krem z dyni, który rozgrzeje Twój organizm w chłodne, deszczowe dni.

Pyszny dżem z dyni i jabłek
02.11.2021 01:00 Pyszny dżem z dyni i jabłek

Domowy dżem z dyni i jabłkiem jest jednym z podstawowych przetworów na zimę. Dżem jest gęsty, słodki i z wyczuwalną nutą jabłek i imbiru. Dżem z dyni i jabłek jest doskonały z kromką świeżego chleba, a także jako dodatek do ciast, deserów, naleśników na słodko. Poznaj przepis na pyszny dżem z dyni i jabłek.Dżem z dyni i jabłek z imbirem ma wyraźny smak i rozgrzewające właściwości. Domowy dżem jest o wiele zdrowszy od kupionego w sklepie, ponieważ nie zawiera sztucznych wspomagaczy smaku i konserwantów. Dżem przygotowany jest według tradycyjnej receptury, jak od babci.Dżem z dyni i jabłek jest doskonałym nadzieniem do naleśników na słodko oraz strucli. Dżem możesz wykorzystać również do przygotowania kruchego ciasta pod kruszonką. Dżem jest bardzo aromatyczny i świetnie doprawiony. Zarówno dynia, jak i jabłka podczas gotowania z cukrem zgęstnieją, tworząc konsystencję dżemu i dlatego też nie wymagają dodania dodatkowych zagęszczaczy.

Przepis sos z mięsa mielonego do makaronu
02.11.2021 01:00 Przepis sos z mięsa mielonego do makaronu

Makaron z mięsem mielonym w aromatycznym sosie śmietanowym jest doskonałą alternatywą dla klasycznego spaghetti bolońskiego w sosie pomidorowym. Śmietanka z pietruszką i startym parmezanem tworzą sos, który idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i delikatnym makaronem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z mięsa mielonego do makaronu.Makaron z mięsem mielonym w aksamitnym sosie śmietanowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Sos jest delikatny, jednak mięso, czosnek, cebulka i natka pietruszki dodają mu charakteru i doskonałego smaku. Mięso mielone podsmażone, a następnie długo gotowane jest miękkie i bardzo aromatyczne. Danie przygotowuję zwykle z penne, ponieważ rurki wchłaniają sos i świetnie łączą się z całą potrawą, jednak mięso z sosem śmietanowym doskonale pasuje do każdego rodzaju makaronu. Tu znajdziesz wskazówki, jak ugotować makaron, żeby był doskonały w smaku i zachował odpowiednią strukturę.Jeśli jesteś miłośnikiem dań makaronowych z mięsem, koniecznie przygotuj również włoską carbonarę z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym. Palce lizać.

Naleśniki z jajem i serem żółtym
01.11.2021 01:00 Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka

Naleśniki lubi chyba każdy. Nic dziwnego skoro jest tak wiele opcji ich przyrządzenia. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo pyszną kombinację Ewy Wachowicz. Połączenie ciągnącego się sera z sadzonym jajkiem skradnie wasze serca.Niejednokrotnie polecaliśmy wam sprawdzone i pyszne receptury Ewy Wachowicz. Ostatnio na naszej stronie pojawił się przepis na rosół z azjatycką nutą. Wcześniej pisaliśmy też o patencie na domowe gołąbki, który celebrytka zdradziła swoim fanom.

żurek
31.10.2021 02:00 Czy różnią się od siebie barszcz biały i żurek?

Żurek i biały barszcz są popularnymi i bardzo lubianymi, polskimi zupami. Niektórzy nawet je mylą, bo wyglądają podobnie, a nawet podobnie smakują i pachną. Wiesz jednak, czym różnią się od siebie barszcz i żurek? Zdziwisz się, na czym ta różnica polega. Różnice między żurkiem i białym barszczem często się zacierają. Każdy region nieco inaczej przyrządza bowiem te zupy, ich nazwy też często są mylone.

Galaretka z mięsa po rosole
31.10.2021 02:00 Galaretka z mięsa po rosole

W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Mięso z rosołu warto wykorzystać do przyrządzenia pysznej galaretki. Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze bardziej pożywna. Amatorzy mięsnych przekąsek będą zachwyceni. Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Przygotowuję się go łatwo, lecz warzywa i mięso, które są używane do jego przyrządzenia, dość trudno jest podać w smaczny sposób. Część z nas niestety je wyrzuca, choć takie marnotrawstwo jest niewskazane. Podpowiadaliśmy wam już jak z warzyw przyrządzić smaczny pasztet, a z mięsa pastę kanapkową. Jeżeli oprócz kurczaka została wam jeszcze solidna ilość rosołu, koniecznie zróbcie tę galaretkę. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.

Mięso w marynacie
30.10.2021 02:00 Co zrobić, żeby mięso było bardziej soczyste?

Gdy decydujemy się na zrobienie wykwintnej kolacji dla najbliższych, a głównym daniem ma być pieczeń lub steki wołowe, najgorszym scenariuszem jest suche jak podeszwa mięso. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby uniknąć takiej sytuacji. Wystarczy dodać do marynaty pół łyżeczki sody oczyszczonej, która zmiękcza mięso i nadaje mu soczystości. Niżej wyjaśniamy krok po kroku jak przeprowadzić cały proces. Mistrzowskie pieczenie, smażenie lub grillowanie mięsa nie jest wcale prostą sztuką. Niezależnie od jego gatunku i doboru metody obróbki, zawsze istnieje ryzyko, że zamiast delikatnego i soczystego kawałka, uzyska się gumowate i łykowate mięso. Najlepsi szefowie kuchni mają wiele metod, dzięki którym nigdy nie dopuszczają do takich wpadek. Jedną z nich jest użycie odrobiny zwykłej sody oczyszczonej, którą należy wsypać do marynaty. Tak zamarynowane mięso zachwyci każdego gościa, któremu podasz swoje dzieło.

Kotlety po szwajcarsku
30.10.2021 02:00 Cudny kotlet szwajcarski z płynnym serem w środku

Kotlet szwajcarski, inaczej nazywany również cordon bleu, może zrewolucjonizować przyszłe obiady, które przygotujesz dla swoich domowników. W środku panierowanego schabu schowany jest pyszny roztopiony ser oraz aromatyczna szynka szwarcwaldzka, dzięki czemu całe danie pięknie pachnie i smakuje. Niżej zdradzamy, jak wykonać je krok po kroku. Dużym atutem potrawy jest jej prostota i szybkość wykonania. Kotlety szwajcarskie mogą nie zdradzać zbyt wiele z samej nazwy, jednak wystarczy rozkroić niepozornie wyglądające schabowe, aby natychmiast zauważyć kolosalną różnicę. Rozpływający się po talerzu ser oraz intensywna szynka szwarcwaldzka sprawiają, że nie można oderwać od kotletów oczu. Klasycznie poniższe danie przygotowuje się z cielęciny, jednak mięso to jest dość drogie, a niektórzy nie przepadają za jego charakterystycznym zapachem. Dlatego w bardziej budżetowej wersji można z powodzeniem użyć schabu. Zalecamy podawać kotlety ze świeżo usmażonymi frytkami, aby doświadczenie było jeszcze przyjemniejsze.

Projekt bez tytułu (13)
30.10.2021 02:00 Rewolucyjna pomidorówka, którą pokocha cała rodzina

Zupę pomidorową większość z nas gotuje na świeżych pomidorach, koncentratach lub passatach - takie metody uznawane są za najszybsze. Można jednak zwielokrotnić jej smak poprzez wprowadzenie jednego kroku podczas przygotowania. Wystarczy podsmażyć pomidory na patelni z dodatkiem czosnku i cebuli, dzięki czemu zupa nabierze znacznie głębszego smaku. Niżej prezentujemy cały przepis krok po kroku. Zupa pomidorowa gości na naszych stołach zazwyczaj w poniedziałki, ponieważ dzień wcześniej gotowany był rosół, który w jakiś sposób należy wykorzystać. Mamy jednak recepturę o wiele smaczniejszą i zachwycającą każdego, kto jej spróbuje. Pomidory zawierają w sobie ogromną ilość wody, dlatego nie zaleca się dodawania ich surowych do zupy. Zamiast tego można je szybko przesmażyć na patelni, odparowując nadmiar płynu i intensyfikując wspaniały smak. Podawaj ją klasycznie z makaronem lub ryżem, aby cieszyć się doskonałym obiadem.

Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem
29.10.2021 02:00 Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem

Szukasz pomysłu na nowe wydanie klasycznej jajecznicy? Przygotuj ją z boczniakami i szczypiorkiem. Boczniaki podsmażone na maśle z cebulką zyskują niezwykły, głęboki smak i aromat. Poznaj przepis na doskonałe śniadanie, czyli jajecznicę z boczniakami- sposób na grzyby poza sezonem.Boczniaki są wyjątkowo zdrowymi grzybami. Zawierają wszystkie witaminy z gruby B, magnez, fosfor, potas i żelazo. Boczniaki wspierają więc pracę układu nerwowego, regulują produkcję krwi, poziom cukru oraz ciśnienie i pracę serca. Boczniaki bogate są również w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.Boczniaki są grzybami uprawnymi, które rosną również na korach drzew w lasach liściastych. Boczniaki są bardzo popularnymi grzybami, które możesz kupić w sklepach przez cały rok. Jajecznicę z boczniakami przygotujesz także z suszonych grzybów. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz je w wodzie, aby zmiękły.Nie tylko boczniaki świetnie komponują się jajkami. Poznaj przepis na obłędną jajecznicę z rydzami i delikatną jajecznicę z kurkami. Jajecznica z grzybami doskonale smakuje z ciepłym, świeżym pieczywem.

Szybki sos do ryżu bez mięsa
29.10.2021 02:00 Szybki sos do ryżu bez mięsa

Sos do ryżu bez mięsa jest gęstym sosem na bazie curry, kurkumy, imbiru i mleka kokosowego. Podany z warzywami i ryżem tworzy doskonałe, orientalne danie. Sos ma piękny, żółty kolor i jest niezwykle sycący i rozgrzewający. Poznaj przepis na sos do ryżu bez mięsa z warzywami i orientalną nutą.Odkryj doskonały sos do ryżu w stylu niezwykle aromatycznej i doskonale doprawionej kuchni indyjskiej. Sos do ryżu przygotowany jest na mleku kokosowym imbirem, chili, curry, aby całe danie miało doskonały, wyraźny smak. Sos do ryżu jest gęsty, aromatyczny, o rozgrzewających i wzmacniających właściwościach. Sos na bazie mleka kokosowego z warzywami to rodzaj curry wegetariańskiego, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie z kilku podstawowych produktów. Danie przygotuj z dynią, cukinią i papryką, a na nowo odkryjesz orientalne smaki Azji. W oryginalnych daniach azjatyckich nie może zabraknąć świeżej kolendry, która jednak nie każdemu może przypaść do gustu. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, dodaj do dania posiekaną natkę pietruszki, która równie dobrze łączy się z curry. Jeśli jestem miłośnikiem kuchni indyjskiej, przygotuj również wegetariańskie curry z batatami, kalafiorem i orzechami nerkowca. Z ryżem smakuje rewelacyjnie.

Grochówka
29.10.2021 02:00 Jak doprawić grochówkę?

Mówi się, że najlepsza grochówka to taka, w której łyżka po wbiciu stoi bez żadnych problemów. Konsystencja zupy jest bardzo istotna, jednak najbardziej docenia się smak, który można uzyskać poprzez dodanie odpowiednich przypraw i składników. Najważniejszą przyprawą jest majeranek, bez której grochowa zwyczajnie nie wyjdzie. Niżej pokazujemy najlepszy przepis, aby wykonać ją z łatwością. Grochówka na wędzonych żeberkach jest prawdopodobnie najlepszą zupą do podania, gdy za oknem jest szaro, zimno i mokro, a my potrzebujemy czegoś do rozgrzanie. Grochowa wspaniale syci, a także dostarcza wiele ważnych substancji odżywczych, które dają energię na cały dzień. Majeranek w tej zupie gra bardzo ważną rolę i z przypraw to właśnie jego czuć najmocniej. Poza nim warto dodać do niej także tymianek, lubczyk, kminek, czosnek w proszku, oregano oraz bazylię. Pamiętaj, żeby nie wrzucić ich wszystkich naraz, lecz wybrać tylko kilka - zbyt dużo przypraw negatywnie wpłynie na smak.

Jak zrobić sos do mięsa wieprzowego?
29.10.2021 02:00 Jak zrobić sos do mięsa wieprzowego?

Mięso pieczone i duszone smakuje rewelacyjnie polane aksamitnym sosem. Sos do mięsa wieprzowego ma intensywny aromat, który dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Najlepszy sos powstaje na bazie wody i tłuszczu powstałego w wyniku obróbki mięsa. Poznaj przepis na doskonały sos do mięsa wieprzowego.Sos do mięsa wieprzowego ma mocny smak i aromat. Świetnie komponuje się zarówno z pieczonym, jak i duszonym mięsem wieprzowym, takim jak schab czy karkówka, tworząc doskonałe danie dla całej rodziny. Sos dobrze łączy się również z ziemniakami, kluseczkami i delikatnymi surówkami obiadowymi.Sos do mięsa wieprzowego ma wyraźny smak, ponieważ przygotowywany jest z wody, tłuszczu i przypraw do marynowania. Sos jest więc niezwykle aromatyczny, z wyczuwalną nutą ziół i czosnku. Do sosu dodaję jeszcze liść laurowy i ziele angielskie, aby dodatkowo wzmocnić jego smak.

Śledzie w musztardzie i miodzie
29.10.2021 02:00 Obłędnie pyszne śledzie w musztardowo-miodowym sosie

Śledzie w miodowo-musztardowym sosie są klasyką praktycznie tak popularną, jak śledzie w śmietanie czy oleju. Połączenie słodyczy i charakterystycznego smaku miodu z lekką ostrość musztardy doskonale się ze sobą komponuje. Aby cieszyć się ich jak największą intensywnością, warto odstawić je w lodówce na kilka dni, by dobrze się zamarynowały. Marynowane śledzie najczęściej jedzone są jako prosta przekąska wraz z chlebem. Trzeba jednak pamiętać, że podaje się także na różnych uroczystościach w formie przegryzki pomiędzy głównymi daniami czy zagryzki do przeróżnych napojów. Ważną zasadą podczas przygotowywania takich śledzi jest ich należyta jakość. W sklepach najczęściej dostępne są zwykłe płaty śledziowe oraz śledzie matias, które są po prostu pozyskiwane z młodych ryb. Te drugie charakteryzują się wyższą ceną, większą delikatnością oraz lepszym smakiem.

Śledzie w oleju
28.10.2021 02:00 Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Śledzie w oleju są klasyką, która syci na długie godziny, a także wybornie smakuje o każdej porze. Tomasz Strzelczyk z kanału "Oddasz Fartucha" ma swoją własną wersję, którą prezentujemy poniżej. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Śledzie w oleju są potrawą typowo postną, a na naszych stołach królują już od czasów przedwojennych. Intensywny aromat cebulki oraz ryby jest w końcu nie do przebicia. Strzelczyk nie korzysta ze zwykłych śledzi, lecz z matiasa, czyli młodego wariantu śledzia. Dzięki temu całość ma bardziej delikatny smak. Warto jednak pamiętać, że matias jest droższy od śledzia.

Sos do mięsa pieczonego
28.10.2021 02:00 Doskonały sos do mięsa pieczonego

Mięso pieczone jest pomysłem na pyszny, niedzielny obiad lub święta. Do pieczeni doskonale pasuje sos, który powstaje na bazie wody i tłuszczu pozostałych po pieczeniu. Sos do mięsa jest niezwykle aromatyczny i doskonale doprawiony. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos do mięsa.Mięso pieczone, jak schab czy karkówka, smakują najlepiej polane dobrze doprawionym, aromatycznym sosem. Sos przygotowuję na bazie wody i tłuszczu, które zostały na blasze po upieczeniu mięsa. Sos do mięsa pieczonego ma wyraźny smak czosnku i przypraw, w których marynuję schab lub karkówkę. Taki sos jest bardzo aromatyczny i ma wyraźny, mięsny smak.Sos do mięsa przygotujesz w dosłownie klika minut z trzech składników, soli i pieprzu. Danie z mięsem pieczonym i sosem świetnie komponuje się z ziemniakami, kluseczkami, ryżem i ulubioną surówką. Mięso pieczone doskonale smakuje również z sosem chrzanowym i pieczarkowym. Jeśli lubisz niecodzienne połączenie smaków, gorąco zachęcam do przygotowania niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego. Suszone śliwki wprost idealnie komponują się z pieczonym i duszonym mięsem.

Rosół Ewy Wachowicz
28.10.2021 02:00 Pikantny rosół na nóżkach według przepisu Ewy Wachowicz

Rosół jadany jest dosłownie na całym świecie, choć składniki oraz ich ilość mogą się różnić w zależności od regionu. Ewa Wachowicz przedstawiła recepturę na rosół gotowany na nóżkach, z mocnymi azjatyckimi wpływami. Wachowicz podaje go z papryczkami chili, świeżą kolendrą i sosem sojowym - taka zupa zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Rosół można sporządzić setkami metod, które często dają zupełnie różne rezultaty. Ewa Wachowicz zakochała się w delikatnie chińskiej wersji tego wywaru, który doskonale rozgrzewa w zimne jesienne dni, a także dostarcza mnóstwa pożytecznych wartości odżywczych. Ugotowanie pokaźnego garnka takiego bulionu nie jest żadnym wyczynem, a brak konieczności doglądania go cały czas sprawia, że nawet zabiegane osoby mogą z powodzeniem cieszyć się smakiem azjatyckiego rosołu.

Sałatka cezar oryginalny przepis
28.10.2021 02:00 Sałatka cezar oryginalny przepis

Wszyscy doskonale znamy sałatkę cezar, czyli sałatkę z grzankami, kurczakiem i aromatycznym sosem. Sałatkę można jednak w ciekawy sposób urozmaicić i stworzyć własny, wyjątkowy przepis na to popularne i pyszne danie. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę cezar.Sos Worcestershire jest bardzo aromatycznym sosem, powstałym w wyniku połączenia octu słodowego, winnego i sosu z anchois. Sos wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata do przygotowywania sałatek, zup i dań mięsnych. Jest intensywny i nadaje potrawom wyjątkowego smaku.Sałatkę cezar przygotowuję z kurczaka i anchois, które ucieram razem z sosem. Anchois to bardzo słone, małe rybki, dlatego też sól dodaję do sosu na samym końcu, w minimalnych ilościach. Sałatka cezar jest świetnie doprawiona, bardzo aromatyczna i z pewnością posmakuje wszystkim gościom. W sałatce wykorzystane są dwa surowe żółtka, przed rozbiciem jajek dokładnie więc umyj, sparz i zdezynfekuj skorupki. Sałatkę podaję z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. Palce lizać.Klasyczna sałatka z kurczakiem polana sosem jest równie pyszna i aromatyczna. Tu znajdziesz przepis na tradycyjną sałatkę cezar od Magdy Gessler.

Aromatyczny sos cebulowy do mięsa
28.10.2021 02:00 Aromatyczny sos cebulowy do mięsa

Sos cebulowy jest niezwykle aromatycznym, intensywnym sosem. Doskonale komponuje się z mięsem pieczonym, duszonym, smażonym, nadając mu mocnego smaku. Poznaj przepis na doskonały i aromatyczny sos cebulowy do mięsa.Sos cebulowy jest jednym z bardziej aromatycznych i wyraźnych sosów. Sos cebulowy pasuje idealnie do wyraźnego mięsa czerwonego, czyli wieprzowiny i wołowiny, nadając mu głęboki smak i aromat. Do dania z sosem cebulowym przygotuj również tradycyjne ziemniaki i delikatną surówkę, a obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Sos cebulowy nie wymaga użycia mąki. Duszone na wolnym ogniu cebule zagęszczą bulion. Jeśli wolisz mniej intensywny sos, pod koniec gotowania dodaj dwie łyżki śmietany 18%, aby go zabielić i odrobinę złagodzić smak.Jeśli szukasz szybkiego sposobu na sos do mięsa-tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniam, jak przygotować sos z niczego, czyli na bazie wody i tłuszczu z pieczeni.

Makaron z kurczakiem i pomidorami na kolację
28.10.2021 02:00 Makaron z kurczakiem i pomidorami na kolację

Makaron z kurczakiem i pomidorami to pomysł na zdrową, pożywną i wyjątkowo smaczną kolację, którą przygotujesz błyskawicznie dla całej rodziny. Delikatne mięso w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym ekspresowo zniknie z talerzy, a Ty na pewno usłyszysz prośby o dokładkę. Poznaj przepis na makaron z kurczakiem i pomidorami na kolację.Makaron jest podstawowym składnikiem wielu doskonałych dań, zup, sałatek. Z kurczakiem, marchewką, cebulką i pomidorami tworzy idealny posiłek na kolację. Makaron z kurczakiem i pomidorami jest lekki, ale bardzo sycący. Danie przygotowane jest na łyżce oliwy, aby jak najbardziej zmniejszyć jego kaloryczność. Makaron z kurczakiem i pomidorami doprawiam ziołami prowansalskimi, ponieważ lubię ich smak. Danie możesz przygotować również z rozmarynem, pietruszką i ulubionymi ziołami. Do sosu nie dodaję mąki ani gotowych sosów w proszku. Pomidory odparują na patelni, tworząc gęsty i aromatyczny sos bez zagęszczaczy.Makaron z kurczakiem smakuje równie dobrze w towarzystwie szpinaku na sosie śmietanowym. Tu znajdziesz przepis na prosty i smaczny obiad lub kolację, czyli makaron penne z kurczakiem i szpinakiem.

Projekt bez tytułu (12)
28.10.2021 02:00 Prosty makaron z brokułami i serem

Makaron z brokułami i serem to świetny pomysł na obiad. Sos serowy z serków topionych i goudy idealnie komponuje się z penne i brokułem, jest bardzo aromatyczny, intensywny i wyjątkowo smaczny. Makaron z brokułami i serem jest bardzo pożywnym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny.Do makaronu z brokułami i serem zawsze wykorzystuję makaron penne, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem. Rureczki wchłaniają więcej sosu niż klasyczny makaron, są więc bardziej aromatyczne. Makaron i brokuła gotuję al dente.Sos serowy przygotowuję na mleku z serków topionych i żółtego sera. Jest gęsty, aksamitny i ma mocny, serowy smak, który świetnie łączy się z czosnkiem, cebulką i brokułem. Sos doprawiam wyłącznie solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej serowy smak, zamiast goudy dodaj parmezan lub ser edamski. Z brokuła i sera przygotujesz również pyszną zapiekankę. Brokuły zapieczone pod serową chmurką smakują doskonale.

Dynie
28.10.2021 02:00 Jak wybrać idealną dynię?

Sezon dyniowy w pełni, więc mnóstwo osób chce kupić je w jak najlepszym stanie, a także za stosunkowo niską cenę. By cieszyć się dobrym zakupem, warto zwrócić uwagę na zapach, kolor i grubość miąższu, a także ogólny wygląd. Dobra dynia nie powinna mieć żadnych uszkodzeń czy dziwnych przebarwień. Dodatkowo warto kupować egzemplarze z ogonkami, które znacznie dłużej można przechowywać. Dynia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem, z którego można wykonywać najróżniejsze potrawy czy przetwory. Doskonale sprawdza się w zupach, ciastach, puree czy jako kiszonka. Możliwości z tym warzywem są praktycznie nieograniczone. Oczywiście smak każdego egzemplarza zależy nie tylko od gatunku, lecz również ogólnej jakości. Jak w takim razie kupić idealną dynię? Niżej wyjaśniamy, na co należy zwracać uwagę przy jej zakupie.

Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem
27.10.2021 02:00 Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem

Makaron zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Możesz przygotować go z ulubionymi dodatkami i za każdym razem wychodzi doskonale. Makaron z pieczarkami i szpinakiem to świetna opcja obiadowa, którą przygotujesz w zaledwie 30 minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem.Szpinak i pieczarki podsmażone z aromatycznym czosnkiem i masłem to wprost genialne połączenie. Wszystkie składniki gotowane są w delikatnym sosie śmietanowym i oprószone włoskim parmezanem. Parmezan jest bardzo charakterystyczny w smaku, jeśli wolisz łagodniejszy ser, wykorzystaj do obiadu klasyczną goudę.Makaron podsmaż z całym daniem na patelni, a zyska rewelacyjny smak i aromat. Do obiadu wykorzystaj makaron penne, ponieważ rureczki dobrze wchłaniają sos. Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem przygotujesz w pół godziny z kilku prostych składników i zawsze wychodzi doskonale.

Sałatka z buraków i fety
27.10.2021 02:00 Sałatka z buraków i fety

Sałatka z buraków i fety jest doskonałym pomysłem na smaczną i zdrową kolację, lunch, czy spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest aromatyczna, doskonale doprawiona i mało kaloryczna. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z buraków i fety z sosem na bazie octu balsamicznego.Buraki są niezwykle zdrowym warzywem, dostępnym przez cały rok. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i normalizują produkcję czerwonych krwinek, co jest niezwykle istotne dla osób cierpiących na anemię. Buraki są również źródłem potasu, kwasu foliowego i witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie układu nerwowego.Feta jest podpuszczkowym serem greckim o mocnym, słonym smaku i kształcie wprost stworzonym do sałatek. W połączeniu z wyraźnymi orzechami włoskimi, rukolą, delikatnymi burakami, tworzy doskonały posiłek dla całej rodziny. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową, ale szybką kolację-tu znajdziesz przepis na pieczoną cukinię, faszerowaną orzechami włoskimi i serem feta. Lekka i doskonała w smaku.