Bigos jest najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z kiszonej kapusty. Jesienią i zimą zjadamy go najchętniej, bo jest sycący i potrafi doskonale rozgrzać. Poznaj rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty. Najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie jadłaś, tak pysznego bigosu.Bigos myśliwski jest pożywny i bardzo aromatyczny. Bazuje na kiszonej kapuście, zawiera sporo mięsa, nie brakuje w nim też darów lasu. Są to oczywiście leśne grzyby, które nadają mu ciemnej barwy, ale też niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie może w nim też zabraknąć jagód jałowca, tylko one potrafią tak podkręcić smak bigosu.
Seler naciowy jest warzywem o intensywnym smaku i zapachu. Doskonale nadaje się do przygotowania sałatek, surówek i sosów. Seler naciowy jest wyjątkowo zdrowy i smaczny, dlatego też powinniśmy włączyć go codziennej diety. Sprawdź, jak odpowiednio obrać seler naciowy i do czego go dodawać.Seler naciowy od lat znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nim związki zwiększają naszą odporność, działają przeciwzapalnie i detoksykująco. Regularne spożywanie selera naciowego minimalizuje powstanie chorób serca, układu nerwowego i nowotworów.Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Warzywo możesz jednak w prosty sposób ,,odczarować", przygotowując z niego pyszną zupę krem lub dodając do sałatki. Seler naciowy w towarzystwie zarówno mięsa, jak i innych warzyw, podbija ich smak i sprawia, że potrawy są niezwykle aromatyczne. Seler naciowy możesz wykorzystać również do koktajli owocowych, które dodadzą Ci energii i wzmocnią odporność.
Jesień jest porą roku, w której szczególnie potrzebujemy rozgrzewających i pożywnych zup. Wykorzystaj sezon na dynie i przygotuj aksamitną zupę-krem z pieczonej dyni i pomidorów. Zupa jest niezwykle sycąca, rozgrzewające i przede wszystkim wyjątkowo smaczna. Zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni. Poznaj prosty przepis na zupę dyniowo-pomidorową.Pieczona dynia ma doskonały smak. Połączona z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i pietruszką tworzy pyszną zupę-krem o rozgrzewających właściwościach. Zupa dyniowo-pomidorowa jest bardzo aromatyczna, a prażone pestki dyni dodatkowo wzmacniają jej smak.Krem dyniowo-pomidorowy jest jedną z moich ulubionych zup. Jest gęsty, aksamitny i doskonale doprawiony. Krem możesz przygotować również z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym, ponieważ świetnie łączą się z pomidorami i całą zupą.Połączenie pomidorów i dyni nie ogranicza się wyłącznie do zupy. Przygotuj również aromatyczne i rozgrzewające leczo oraz fenomenalne danie kuchni włoskiej-gnocchi dyniowe z sosem pomidorowym.
Tradycyjnie placki ziemniaczane przyrządza się, ścierając ziemniaki na tarce. Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, ziemniaki możemy rozdrobnić przy pomocy blendera. Spróbujcie sami.
Zupa pomidorowa jest pysznym i prostym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zupa ugotowana na wywarze z kurczaka i warzyw, posiada doskonały smak i aromat, który podpasuje nawet największym niejadkom. Jest również sycąca, zdrowa i rozgrzewająca. Poznaj przepis na dobrą zupę pomidorową - prośby o dokładkę są pewne.Zupa pomidorowa jest klasyczną zupą, którą wszyscy doskonale znamy z dzieciństwa. Jej doskonały smak za każdym sprawia, że zupa błyskawicznie znika z talerzy. Najlepsza zupa pomidorowa wychodzi na rosole lub przygotowanym wcześniej wywarze z mięsa i warzyw. Zupa, niezależnie od tego, czy podana z ryżem, czy makaronem, ma intensywny, pomidorowy smak i jest doskonale doprawiona.Zupę pomidorową możesz przygotować na pasacie, przecierze pomidorowym lub ze świeżych pomidorów. Te ostatnie najlepsze są jednak wyłącznie w sezonie, kiedy dojrzewają w pełnym słońcu. Mają wtedy genialny, słodki smak. Do zupy zawsze dodaję dużą ilość natki pietruszki, ponieważ idealnie łączy się z pomidorami i całym wywarem.
Poznaj pomidorową w nowej odsłonie. Zupa pomidorowa z klopsikami to połączenie aksamitnego kremu z delikatnymi wieprzowymi klopsikami. Mięso jest doskonale doprawione i gotowane na parze, dzięki czemu jest lekkie i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę pomidorową z klopsikami-najlepszą na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.Zupę pomidorową przygotowuję zarówno na większe spotkania z przyjaciółmi, jak i szybki obiad, kiedy nie mam za dużo czasu na gotowanie. Zupa pomidorowa jest gotowa w 40 minut, jest gęsta, aksamitna i pyszna. Doprawione czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi klopsiki wieprzowe rozpływają się w ustach i są bardzo sycące. Klopsiki gotuję na parze z gotującej się zupy przez 15 minut. Zupę pomidorową z klopsikami dekoruję świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i natką pietruszki lub świeżą bazylią. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, dodaj do zupy szczyptę chili lub pieprzu cayenne. Szukasz inspiracji na nowe smaki pomidorowej? Poznaj prosty przepis na zupę pomidorową z imbirem i mleczkiem kokosowym i odkryj jej orientalny smak.
Zupa-krem z mozzarellą jest świetną propozycją na obiad w włoskim stylu. Doskonałe, soczyste i pieczone pomidory z czosnkiem, podsmażona na oliwie cebulka i marchewką nadają zupie świeżego akcentu. Całość uzupełniona jest delikatnym, włoskim serkiem-mozzarellą i aromatyczną bazylią. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą zupę pomidorową z mozzarellą.Zupa pomidorowa z mozzarellą inspirowana jest kuchnią włoską. Gęsty, aksamitny krem z pieczonych pomidorów, czosnkiem i bazylią wprost rozpływa się w ustach. Marchewka podsmażana z cebulką na oliwie jest bardziej intensywna, bazylia i mozzarella natomiast świetnie uzupełniają całe danie i dodają jej typowo włoskiego akcentu.Mozzarella jest serem podpuszczkowym, pochodzącym z południowych regionów Włoch. Jest niezwykle delikatny, a w połączeniu z gorącym kremem z pomidorów ulega częściowemu stopieniu, dzięki czemu możesz delektować się jej wspaniałym smakiem. Do zupy wykorzystaj mozzarellę dostępną w malutkich kuleczkach, dzięki czemu krem będzie wyglądał świeżo i bardzo ładnie. Możesz dodatkowo udekorować zupę pomidorową świeżą bazylią.Krem z pomidorów możesz również przygotować z równie delikatnym serkiem mascarpone-tu znajdziesz prosty przepis na wyśmienity krem pomidorowy z serem i bazylią.
Zupa ogórkowa jest kwaśnym, zdrowym i wyjątkowo smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Gotowana na udkach z kurczaka zyskuje pełny, mięsny smak, który uzupełniony jest warzywnym wywarem i ziołami. Poznaj przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach.Zupa ogórkowa gotowana na udkach jest szybką i wyjątkowo smaczną zupą. Posiada intensywny smak i aromat. Wywar mięsno-warzywny mocno rozgrzewa i stanowi doskonałą bazę dla zupy. Zupę ogórkową oprósz koperkiem lub natką pietruszki i zabiel śmietanką.Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza i wapnia, ogórki kiszone wzmacniają naszą odporność, dbają o kości, układ nerwowy i przyspieszają produkcję czerwonych krwinek. Ogórki kiszone oczyszczają organizm z toksyn oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Ogórki kiszone wykorzystasz nie tylko do zupy. Przygotuj z nich pyszną i zdrową pastę kanapkową lub sałatkę do obiadu, która wprost idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.
GIS wydał dzisiaj kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofywanych produktów spożywczych. Tym razem chodzi o popularny słodycz - chałwę z pistacjami. Wykryto w niej obecność bakterii Salmonelli spp.Wielu z nas nie może powstrzymać się przed uszczknięciem niewielkiego kawała swojego ukochanego łakocia - przyjemność jaka płynie z jedzenia, jest zbyt duża. Niestety GIS wydał dzisiaj ostrzeżenie publiczne, które skutecznie może powstrzymać wielu łasuchów. W uwielbianych słodkościach wykryto bowiem bakterie Salmonelli spp.
Jesteśmy przyzwyczajeni, że kotlety mielone smaży się na patelni - jak się okazuje, można zrbić je inaczej. Dobrym pomysłem jest upieczenie ich w piekarniku. Z poniższym przepisem od Jakuba Kuronia kotlety wyjdą idealnie soczyste. Kotlety mielone nie są wymagającym daniem, dlatego każdy może się za nie zabrać bez żadnych kłopotów. Wystarczy kupić dobre jakościowo składniki, a kotlety będą obłędne. Zamiast korzystania z patelni i oleju, co generuje dodatkowe kalorie, warto upiec mięsne kotlety w piekarniku. Jeśli chcesz się odchudzić bądź preferujesz potrawy bardziej odżywcze, piekarnik jest najlepszym wyborem.
Zupa ogórkowa jest tradycyjną, polską zupą przygotowywaną na domowych kiszonkach. Zupa ma intensywny, mięsny wywar drobiowy wzbogacony warzywami dodawanymi do rosołu. Zupa ogórkowa bez ziemniaków gotowana jest z ryżem, dzięki czemu zyskuje wspaniały smak. Poznaj przepis na niecodzienną i pyszną zupę ogórkową bez ziemniaków.Zupa ogórkowa jest zupą, którą wszyscy doskonale znamy jeszcze z lat dzieciństwa. Jest lekka, ale pożywna i wprost doskonała w smaku. Zupę ogórkową zawsze przygotowuję na bulionie. W zależności od przepisu, dodaję również mięso lub gotuję ją wyłącznie na warzywach. Do ogórkowej dodaję domowe kiszone ogórki-tu sprawdzisz, jak możesz przygotować je samodzielnie.Tradycyjna zupa ogórkowa zawsze przygotowywana jest z ziemniakami na intensywnym wywarze mięsnym lub warzywnym. Zupa ogórkowa zyska nowy smak, kiedy przygotujesz ogórkową z ryżem, makaronem lub kaszą jaglaną. Każda wersja ma wyjątkowy i niepowtarzalny aromat.
Zupa ogórkowa z ryżem i domowych ogórków kiszonych jest prostym i zarazem genialnym daniem dla całej rodziny. Jest intensywna w smaku i niezwykle aromatyczna. Ogórkową z ryżem przygotowuję na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, aby uzyskać mocny, mięsny wywar. Poznaj sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z ryżem.Zupa ogórkowa gotowana na wołowinie, udku z kurczaka z dodatkiem warzyw rosołowych ma intensywny smak i aromat. Wołowina jest niezwykle aromatycznym mięsem, które doskonale komponuje się z całym daniem. Zupa ogórkowa z ryżem jest niezwykle sycąca, smaczna i posiada intensywny kolor. Domową ogórkową zawsze gotuję na wcześniej ukiszonych ogórkach, aby mieć pewność, że danie będzie smaczne i zdrowe. Starte ogórki kiszone przed dodaniem do wywaru możesz przesmażyć na odrobinie masła. W ten sposób wzmocnisz ich smak. Możesz również dolać odrobinę wody z kiszonek, aby zwiększyć aromat całej zupy.Zupę ogórkową możesz przygotować w wielu wersjach: ogórkową na skrzydełkach, ogórkową na żeberkach, a także wegańską zupę ogórkową na mleku kokosowym. Każda zupa ma swój wyjątkowy smak i aromat, którego musisz spróbować.
Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczną zupą, która podczas gotowania uwalnia dużo przyjemnego zapachu. Przygotowanie go z przepisu Gessler jest banalnie prostym zajęciem. Wystarczy zastosować się do poniższych wskazówek, a danie wyjdzie obłędnie pyszne. Rosół towarzyszy nam praktycznie non stop. Każdego tygodnia w wielu polskich domach nastawiany jest pokaźnych rozmiarów garnek, w którym bulgoce intensywny w smaku wywar. Ważnym zagadnieniem jest odpowiednia jakość wszystkich składników. Dobre mięso i warzywa oddadzą znacznie więcej smaku do bulionu, co przełoży się na przyjemność płynącą z jedzenia.
Nie masz pomysłu lub produktów na sos do mięsa na obiad? Przygotuj prosty sos z niczego, czyli sos na bazie tłuszczu, który powstał z pieczenia mięsa. Jest niezwykle smaczny, a do jego przygotowania potrzebujesz składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak zrobić sos do mięsa z niczego.Mięso podczas pieczenia zawsze puszcza łuszcz, który ma mocny smak mięsa i przypraw. Sos na bazie tłuszczu smakuje wybornie i doskonale komponuje się z całym daniem. Do przygotowania sosu potrzebujesz wyłącznie śmietany i mąki. Sos możesz dodatkowo doprawić oregano, ziołami prowansalskimi lub natką pietruszki.Sos do mięsa z niczego to świetna alternatywa dla klasycznych sosów. Jeśli nie masz produktów lub pomysłu na konkretny sos, przygotuj go właśnie z tłuszczu mięsnego. Jeśli po upieczeniu mięsa tłuszczu jest bardzo mało, rozrób w 200 ml wody kostkę rosołową i dodaj do sosu, aby pokreślić jego smak. Jeśli zastanawiasz się, jaki sos będzie pasował do konkretnego rodzaju mięsa-tu znajdziesz porady i przepisy, jak zrobić sosy do mięsa, doskonałe do wielu pysznych dań.
Wegańska zupa ogórkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnej ogórkowej gotowanej na mięsie lub zabielanej śmietaną. Jest bardzo aromatyczna, warzywna, mocno doprawiona. Wegańska zupa ogórkowa swój ciekawy i wyjątkowy smak zawdzięcza mleczku kokosowemu, który dodaję zamiast klasycznej śmietany. Poznaj przepis na wegańską zupę ogórkową, którą pokochają nawet mięsożercy.Zupa wegańska jest lekka, bardzo aromatyczna i mniej kaloryczna niż tradycyjna ogórkowa gotowana na żeberkach. Zabiel ją orientalnym mleczkiem kokosowym, a odkryjesz jej niepowtarzalny i doskonały smak. Wegańska zupa ogórkowa z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, nawet zagorzałym miłośnikom mięsa. Jest intensywna, warzywna, a podsmażone na oliwie warzywa z tymiankiem, czosnkiem i zielem angielskim doskonale łączą się z kiszonymi ogórkami i mleczkiem kokosowym.Wegańską zupę ogórkową przygotowuję za każdym razem, kiedy mam ochotę na lekką, tradycyjną zupę w nowej odsłonie. Do moich ulubionych dań wegańskich należy również caldo verde, czyli portugalska zupa z jarmużem, gotowana na wywarze warzywnym z oliwą i czosnkiem. Jarmuż jest niezwykle zdrowym warzywem, nadającym zupie pięknego, zielonego koloru. Koniecznie musisz jej spróbować.
Sałatka brokułowa z jajkiem jest prostą, ale pyszną sałatką, którą przygotowuję na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub większą uroczystość. Ugotowane różyczki brokuła z jajkiem, kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika smakują obłędnie, otulone sosem majonezowo-musztardowym, który dodaje daniu wyraźnego charakteru. Poznaj przepis na prostą sałatkę brokułową z jajkiem.Sałatkę brokułową przygotuj ze świeżego warzywa. Mrożone różyczki tracą swoje cenne właściwości odżywcze i zachowują jedynie część swojego smaku. Brokuł gotuj al dente, czyli maksymalnie 3-4 minuty od zagotowania się wody, dzięki czemu warzywo będzie chrupiące. Przeciągnięte brokuł zmieni się w nieestetyczną papkę, z której nie uda się już przygotować sałatki.Jajka ugotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki ładnie odejdą od jajka. Do sałatki przygotuj prażone pestki słonecznika (mogą być również pestki dyni) oraz aksamitny sos majonezowo-musztardowy, który doda sałatce wyjątkowego smaku.Na imprezę lub rodzinną uroczystość doskonale sprawdzi się również sałatka z selerem i ananasem oraz sałatka z surimi, czyli paluchami krabowymi. Sałatki są proste w przygotowaniu i z pewnością posmakują wszystkim gościom.
Kotlety nie zawsze muszą być wykonywane głównie z mięsa - siostra Anastazja zaprezentowała recepturę na kotlety z kapusty. Jarska wersja syci i smakuje obłędnie. Każdy, kto spróbuje ich choć raz, nie będzie mógł przestać jeść. Kotlety z kapusty włoskiej są przygotowane również z dodatkiem sera żółtego, dzięki czemu obiad doskonale syci, a także smakuje obłędnie, Podczas smażenia ser delikatnie się topi i po przekrojeniu rozpływa się na talerzu. Przygotowanie kotletów jest zadaniem banalnie prostym i niewymagającym praktycznie żadnych umiejętności. Wystarczy odrobina wolnego czasu, aby cieszyć się doskonałym obiadem.
Zupa ogórkowa jest doskonałą zupą na obiad. Przygotuj ją na udku z kurczaka i aromatycznym bulionie z warzyw bez dodatku śmietany i na nowo odkryj jej wyjątkowy smak. Do zupy ogórkowej dodaj wodę po ogórkach, aby danie było pyszne i bardzo wyraziste. Poznaj przepis na zupę ogórkową bez śmietany.Zupa ogórkowa jest zupą, która smakuje każdemu. Przygotujesz ją na mięsie drobiowym, wieprzowym lub na samym wywarze z warzyw. Każda jej wersja smakuje trochę inaczej, ale zachowuje przy tym swój niepowtarzalny, kwaśny i doskonały smak.Do zupy dodaję ogórki kiszone, które przygotowuję sama sezon wcześniej. Ogórki domowej roboty wychodzą za każdym razem, są chrupiące i niezwykle smaczne. Do zupy koniecznie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Przyprawy są kluczowymi składnikami wzmacniającymi smak. Zupę ogórkową bez śmietany oprósz sporą ilością posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Sałatka śledziowa jest szybką i smaczną sałatką na kolację, imprezę lub większe uroczystości. Intensywny smak śledzi przełamany jest świeżym jabłkiem, słodką kukurydzą i ananasem, a ogórki i szczypiorek dodatkowo podkreślają jej aromat. Całość podana jest z sosem śmietanowym, idealnym do śledzi. Poznaj przepis na szybką i pyszną sałatkę śledziową.Sałatka śledziowa jest niezwykle aromatyczną sałatką o mocnym, charakterystycznym dla śledzi smaku, przełamanym owocami, warzywami i jajkami. Podana z sosem śmietanowym z majonezem i szczypiorkiem zyskuje świetny, głęboki smak, który podpasuje nawet osobom, które za rybą nie przepadają. Śledzie bez problemu kupisz w każdym sklepie, jednak gorąco zachęcam, abyś przygotował je w domu ze świeżej ryby. Tu znajdziesz prosty przepis na śledzie w oleju, doskonałe do wielu sałatek. Śledzie są źródłem pełnowartościowego białka. Co więcej, zawierają duże ilości kwasu omega-3, bez którego ludzki organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Śledzie są również źródłem witamin z grupy B oraz cynku, magnezu, potasu, odpowiedzialnych między innymi za prawidłową pracę serca.
Zupa ogórkowa na warzywach i kostce rosołowej jest zupą, którą błyskawicznie przygotujesz dla całej rodziny. Zupa ma warzywny smak, a ogórki kiszone dodają jej kwaśności i doskonałego aromatu. Poznaj przepis na szybką zupę ogórkową.Zupa ogórkowa jest jedną z podstawowych zup w moim menu. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że zupa błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Zupa ogórkowa jest sycąca, mocno warzywna i doskonale doprawiona. Liście laurowe i posiekany koperek dodatkowo wzmacniają jej smak.Zupa ogórkowa jest lekką propozycją na szybki i zdrowy obiad. Ogórki kiszone zawierają wiele cennych składników odżywczych, zmniejszają ciśnienie krwi i odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Wywar warzywny natomiast działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów: na żeberkach, skrzydełkach, z kaszą jaglaną, ryżem. Niezależnie od sposobu gotowania i składników, zupa ogórkowa zawsze smakuje doskonale i ma wyjątkowy aromat.
Zupa krem z dyni smakuje praktycznie każdemu - duża sytość, przyjemna konsystencja oraz wspaniały smak wiele dają. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej kremowa, dodaj do niej trochę masła orzechowego. Masło dodatkowo zwiększy jej wartości odżywcze. Sezon na dynie pozwala przygotowywać na jej podstawie wiele różnych, pysznych, zdrowych i sycących dań - takich jak poniższa zupa krem, która podkręcona jest masłem orzechowym. Masło orzechowe zawiera dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, żelaza, manganu, potasu czy witamin z grupy B. Co więcej, znacznie poprawi jej kremowość, jeśli wykorzysta się masło bez kawałków orzechów.
Jajecznica z tuńczykiem to świetny pomysł na początek dnia. Jest niezwykle sycąca, aromatyczna i smaczna. Jajecznicę z tuńczykiem przygotujesz w zaledwie kilka minut, a danie zapewni Ci energię na wiele godzin. Poznaj przepis na prostą jajecznicę z tuńczykiem.Jajecznicę przygotowuję z różnymi dodatkami, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce. Jedną z moich ulubionych wersji jest jajecznica z wędzonym łososiem i tuńczykiem. Ryby nadają daniu nowego, ciekawego smaku i aromatu i są przy tym niezwykle zdrowe. Do jajecznicy z tuńczykiem zawsze dodaję szczypiorek, aby nadać jej delikatnej ostrości.Jajecznicę przygotuj na maśle z dodatkiem mleka lub śmietany, dzięki czemu jajka będą puszyste i delikatne. Mleko znacznie poprawi również konsystencję jajecznicy, ponieważ nie będzie za sucha.Pamiętaj, że ryby są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Kwas ten występuje również w orzechach i tłuszczach roślinnych, np. w oleju rzepakowym. Ryby morskie zawierają jednak najwięcej tak cennego dla nas składnika.
Zupa ogórkowa gotowana według przepisu Magdy Gessler jest doskonałym pomysłem na pyszny i aromatyczny obiad. Ogórkowa gotowana na żeberkach i wywarze warzywnym zyskuje niepowtarzalny smak, który uzupełniony jest majerankiem i koperkiem. Poznaj doskonały przepis Gessler na zupę ogórkową.Zupa ogórkowa jest zupą, która ma wiele odsłon i smaków, w zależności od tego, jak przygotujesz wywar. Ogórkowa Magdy Gessler gotowana jest na żeberkach wieprzowych, przez co zyskuje niepowtarzalny aromat. Wywar natomiast przygotowany jest z wielu warzyw, a majeranek i koperek doskonale uzupełniają jej smak.Zupa ogórkowa gotowana na żeberkach jest świetną propozycją na obiad dla całej rodziny. Ogórkowa przepisu Gessler wprost błyskawicznie znika z talerzy. Dzięki wkładce mięsnej danie jest bardzo sycące, a wywar warzywny dodatkowo rozgrzewa cały organizm.Magda Gessler słynie ze swojego wyszukanego smaku. Dania przygotowywane według jej przepisów są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Przygotuj równie pyszną zupę kurkową według przepisu Magdy Gessler i na nowo odkryj jej doskonały smak.
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem gotowana na kościach wieprzowych jest świetnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Wywar warzywny wzbogacony wieprzowiną nadaje zupie mocny i wyraźny smak. Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem jest bardzo sycąca i dostarcza energii na wiele godzin. Sprawdź, jak ją przygotować.Zupa ogórkowa jest niezwykle zdrową i pożywną zupą. Dzięki zawartości mięsa, warzyw, ogórków, ryżu i ziemniaków jest pełnowartościowym posiłkiem, który doskonale syci, wzmacnia i rozgrzewa nasz organizm. Klasyczna ogórkowa jest więc podstawową zupą w moim jesienno-zimowym menu.Ogórki kiszone mają wiele prozdrowotnych właściwości: wzmacniają układ odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegają chorobom układu trawiennego. Wywar warzywny niezwykle rozgrzewa, a czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Zupę gotuję na kościach wieprzowych, najczęściej ze schabu i nie zabielam, aby była wyrazista i aromatyczna. Do zupy dodaję również wodę z ogórków kiszonych, aby wzmocnić jej kwaśny smak. Na wywarze mięsnym możesz również ugotować tradycyjną zupę grochową. Przygotowana na wołowinie i boczku smakuje doskonale, syci i rozgrzewa.
Sos żurawinowy jest bardzo aromatycznym sosem, który wzbogaci smak każdego pieczonego mięsa i wędlin. Jest słodki, z wyczuwalną kwaśną nutą owoców. Sos żurawinowy możesz przygotować na kilka sposobów. Poznaj przepis na sos żurawinowy do mięsa z cynamonem i sos żurawinowy do mięsa z pomarańczą.Sos żurawinowy to podstawowy dodatek do mięsa w okresie świątecznym. Karkówka i soczysty, pieczony schab doskonale wręcz komponują się z sosem żurawinowym z dodatkiem cynamonu. Sos nadaje im świątecznej, korzennej nuty i wyjątkowego aromatu. Sos żurawinowy z pomarańczą natomiast pasuje idealnie do drobiu i wędlin. Jest słodko-kwaśny z wyraźną, pomarańczową nutą. Sos żurawinowy do mięsa stanowi jego doskonałe wykończenie i podkreśla smak. Pasuje zarówno do pieczonych potraw, jak i zimnej płyty, do wędlin i pasztetu. Sos jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do niego również rodzynki, porzeczki, gałkę muszkatołową. Wszystko zależy od tego, jaki sos chcesz uzyskać. Sos żurawinowy, niezależnie od składników, będzie doskonale komponował się z mięsem.Sos żurawinowy możesz podać od razu po przestudzeniu lub zmiksować go na gładką masę.
Sos śmietanowy jest jasnym i niezwykle uniwersalnym sosem. Sos jest bardzo aromatyczny, aksamitny i ma delikatny, śmietanowy smak. Sos śmietanowy doskonale komponuje się zarówno z rybami, jak i drobiem, cielęciną i pieczonym schabem. Poznaj prosty przepis na sos śmietanowy do mięsa.Sos śmietanowy cenię za jego uniwersalność. Pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa i doskonale łączy się z pieczoną rybą. Sos śmietanowy świetnie łączy się również z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, nadając całemu daniu niezwykły i delikatny smak.Do sosu śmietanowego możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dodając mu bardziej wyrazistego smaku. Sos śmietanowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu i ugotujesz go ze składników, które z pewnością masz w domu.Sos zawsze dobieraj do rodzaju mięsa, jakie chcesz przygotować. Tu poznasz zasady łączenia dań mięsnych z sosami, aby podkreślić ich smak i aromat. Sprawdź, jak zrobić idealny sos do mięsa.
Zupa ogórkowa jest jedną z zup, które przygotujesz na wiele sposobów. Gotowana na wywarze warzywnym z dodatkiem kurzych skrzydełek jest bardzo aromatyczna, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Poznaj przepis na prostą zupę ogórkową na skrzydełkach-idealną na obiad i kolację w chłodny, jesienny dzień.Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych zup. Jest pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Zupę gotuję z wkładką mięsną, aby dodatkowo wzmocnić jej smak i rozgrzewające właściwości. Zupa ogórkowa na skrzydełkach to idealny pomysł na smaczny i zdrowy obiad lub kolację dla całej rodziny.Marchewkę i ziemniaki podsmażam na maśle przed dodaniem do wywaru, aby warzywa były bardziej aromatyczne i nie rozleciały się podczas gotowania. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić śmietaną do zup. Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem jej do garnka, rozrobić ją w odrobinie zimnej wody, dzięki czemu unikniesz grudek w zupie i zważenia śmietany.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką, smaczną i zdrową zupę-tu znajdziesz tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik.
Kotlety schabowe są równie często przygotowywane przez nas co kotlety mielone. Niekiedy zdarza się, że chrupiąca panierka odkleja się od mięsa, co psuje całe doświadczenie jedzenia. Wystarczy wymieszać mąkę ziemniaczaną z pszenną i obtoczyć nimi mięso przed zanurzeniem w jajku. Kotlety schabowe to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Na polskich stołach pojawia się od dziesiątek lat i praktycznie każdy Polak choć raz w życiu spróbował tego specjału. Zdarza się jednak, że nawet najlepsi kucharze popełniają błędy. Jednym z największych podczas gotowania schabowych, jest odpadająca panierka. Mamy na to jednak doskonały sposób.