Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana
08.12.2022 20:35 Jakie przyprawy warto dodać do wigilijnego kompotu z suszu? Głębia smaku gwarantowana

Jak ugotować kompot z suszu? Kompot będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy doprawisz go korzennymi przyprawami. Do kompotu dodaj również skórkę startą z pomarańczy i miód. Cała rodzina zachwyci się smakiem wigilijnego specjału. Tradycyjnie przygotowany kompot z suszu ma dość intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Kompot będzie o wiele delikatniejszy, kiedy przygotujesz go z suszonych jabłek, gruszek i moreli. Zrezygnuj z wędzonych śliwek. Zamiast nich możesz dodać śliwki suszone, daktyle, rodzynki.Do kompotu dodaj również korzenne przyprawy. To sekret doskonałego smaku. Kompot z suszu zawsze gotuj według następujących proporcji: na 2 l wody dodaj 500 g suszonych owoców. Do gotującego się kompotu dorzuć również cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kardamon.Nie zapomnij również o skórce startej z pomarańczy i płynnym miodzie. Miód dodaj do kompotu, kiedy już przestygnie. Wtedy będziesz cieszyć się jego wspaniałym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Miód traci swoje wartości w temperaturze powyżej 40 stopni C.

Wigilijne kotlety rybne z dorsza
08.12.2022 17:28 Kotlety rybne z dorsza. Doskonałe nie tylko na Wigilię

Kotlety rybne są jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotowane z filetów z dorsza, doprawione świeżymi ziołami i gałką muszkatołową są delikatne, soczyste i pełne smaku. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę. Takie kotlety możesz też oczywiście przygotować każdego dnia, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota. O ile w Boże Narodzenie na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna składa się z ryb i innych, postnych potraw. Ryby przygotowujemy na wiele sposobów: smażymy, pieczemy, podajemy w galarecie i gotujemy na nich aromatyczną zupę. Z ryb możemy zrobić również kotlety. Kotlety rybne są naprawdę proste w przygotowaniu. Oprócz filetów z dorsza, potrzebujesz namoczonej kajzerki, cebuli, jajka i przypraw. Z tych składników wyrabiamy masę, jak na kotlety mielone. Formujemy z nich kształtne owale, panierujemy je w tartej bułce i smażymy na oleju. Aby kotlety rybne z dorsza miały wyraźny smak, koniecznie doprawmy je gałką muszkatołową i świeżymi ziołami. Natka pietruszki, koperek i szczypiorek doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem i wzmacniają jego aromat.

Świąteczne śledzie w majonezie Magdy Gessler
08.12.2022 14:24 Gessler pokazała jak robi świąteczne śledzie. Oprócz oleju i cebuli stawia na wyjątkowy sos

Świąteczne śledzie w majonezie będą o niebo lepsze niż klasyk z cebulką. Magda Gessler zaprezentowała sposób na niezwykle aromatyczną wersję rybnej potrawy. Oprócz wyrazistego warzywa i oleju dodaje pyszny sos na bazie jajecznego miksu, który znakomicie podkreśla smak filetów śledziowych. Musicie spróbować. Szukacie smacznego pomysłu na nietypowe śledzie wigilijne? Kremowy sos na bazie majonezu z dodatkiem pełnych charakteru anchovies idealnie pasuje do delikatnego mięsa matiasów. Koniecznie przetestujcie — propozycja gwiazdy Kuchennych Rewolucji ma szansę skraść wasze serca.

Bigos się przypalił? Nic straconego!
08.12.2022 11:19 Przypaliłaś bigos? Nic straconego. Wiemy jak go uratować. Babciny trik jest niezawodny

Czy wiecie, jak uratować przypalony bigos? Dania nie trzeba wyrzucać. Wystarczy zastosować prosty babciny patent — przełożyć danie do czystego garnka. Podpowiadamy, co jeszcze sprawi, że po przykrym zdarzeniu nie będzie śladu.Gotowanie bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Ponieważ zwykle jest ono długie, nietrudno zapomnieć, że potrawa wciąż jest na kuchence. Jeśli doszło już do przypalenia, wcale nie trzeba zaczynać przygotowań od nowa. Wystarczy przełożyć danie do czystego garnka. Babcina sztuczka nie jest jedynym sposobem na uratowanie składników.

Gołąbki z mięsem i kalafiorem
08.12.2022 10:34 Zapomnij o ryżu. Inny dodatek do farszu na gołąbki sprawdza się 100 razy lepiej

Gołąbki z mięsem i kalafiorem są miłą odmianą od dania z dodatkiem ryżu. Kalafior świetnie zastępuje popularne białe ziarno, nadając farszowi niesamowitego smaku i ciekawej struktury. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. Starty na drobne okruszki kalafior jest zdrowym i pysznym zamiennikiem ryżu. Delikatny smak warzywa świetnie komponuje się z soczystym mięsem wieprzowym i kapustą. Warto dodać je do gołąbków. Tak przygotowane danie z pewnością zachwyci waszą rodzinę.

Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak
07.12.2022 19:37 Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak

Nie kapusta, nie pieczarki. Najlepszy farsz do wigilijnych uszek zrobisz z suszonych grzybów i odrobiny posiekanych orzechów włoskich. Orzechy podkreślą smak całej potrawy, a barszcz z aromatycznymi uszkami będzie absolutnym hitem na wigilijnym stole.Farsz do wigilijnych uszek każdy robi nieco inaczej. Niektórzy przygotowują go z pieczarek, inni z grzybów i kapusty. Najlepsze uszka otrzymasz jednak, kiedy nadziejesz je suszonymi grzybami z dodatkiem cebuli i orzechów włoskich. To właśnie te ostatnie doskonale podkreślają smak leśnych przysmaków, delikatnego ciasta i barszczu.Przepis na farsz do wigilijnych uszek jest bardzo prosty. Przygotujesz go łącząc bardzo drobno posiekane składniki. Nadzienie możesz również zmielić w maszynce do mięsa. Wybierz najlepszą dla siebie metodę. Przed przygotowywaniem farszu koniecznie namocz grzyby i ugotuj je do miękkości, a potem przesmaż z resztą składników.Uszka do barszczu przygotuj już teraz. Możesz je spokojnie zamrozić, dzięki czemu zyskasz więcej czasu przed samymi świętami. Uszka zblanszuj, osącz i rozłóż na papierze do pieczenia. Wstaw do zamrażarki. Jak mocno się schłodzą, przełóż je do woreczka strunowego. Tak przygotowane uszka nie zlepią się i będą pełne smaku.

Jak prawidłowo gotować makaron? Przez 1 błąd będzie kompletnie do niczego
07.12.2022 14:50 Jak prawidłowo gotować makaron? Przez 1 błąd będzie kompletnie do niczego

Gotowanie makaronu pod przykryciem jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Przez jeden błąd makaron jest papkowaty i traci swoją strukturę i smak. Jak gotować makaron? Poznaj kilka przydatnych informacji.Makaron jest świetnym pomysłem na obiad. Niezależnie od tego, czy dodajemy go do warzyw, sosu, mięsa, czy do zupy, musimy go odpowiednio ugotować. W przeciwnym razie makaron będzie niesmaczny i będzie miał papkowatą konsystencję. Jak gotować makaron?Wiele osób popełnia podstawowy błąd podczas gotowania makaronu. Makaronu nie gotujemy pod przykryciem, ponieważ nie będzie smakował tak, jak powinien. Jak gotować makaron? Zrezygnujmy również z dodatku oleju lub oliwy. Nitki i kluski faktycznie się nie posklejają, jednak przygotowany przez nas sos nie będzie trzymał się makaronu.Gotowanie makaronu wymaga również odpowiedniego garnka i czasu. Nie przyspieszymy procesu gotowania, jeśli makaron będzie bulgotał na najwyższej mocy palnika. Garnek musi być dopasowany do ilości i rodzaju makaronu. Jeśli będzie zbyt mały, makaron nie ugotuje się tak, jak powinien.

Surówka z selera lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 2 dodatkach
07.12.2022 13:44 Surówka z selera lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 2 składnikach

Surówka z selera korzeniowego z majonezem i sokiem z cytryny jest uniwersalną surówką obiadową. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na prostą surówkę z selera lepszą niż z restauracji.Seler korzeniowy jest warzywem, które dodajemy głównie do wywaru na rosół i zupy. Pieczemy go również w piekarniku z mięsem i innymi warzywami, dodajemy do sałatek lub surówki z jabłkiem i marchewką. Surówka z selera lepsza niż z restauracji to surówka wyłącznie z selera korzeniowego, która zachwyca złożonym smakiem.Sekretem surówki z selera lepszej niż z restauracji są dodatki. Sok z cytryny i majonez rewelacyjnie łączą się z dość ostrym smakiem warzywa. Surówka jest wyraźna, ale jednocześnie łagodna i niezwykle aromatyczna. Ma również rozgrzewające właściwości.Surówka z selera lepsza niż z restauracji pasuje do każdego dania głównego. Świetnie łączy się z pieczonym drobiem, rybami, a także pieczoną, duszoną i smażoną wieprzowiną i mięsem wołowym. Surówkę polecam również do potraw wegetariańskich. Jest zdrowa i bardzo uniwersalna.

Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Sięgnij po jeszcze 1 dodatek. Nigdy nie zrobisz inaczej
07.12.2022 12:06 Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Sięgnij po jeszcze 1 cudowny dodatek

Pierogi ruskie są już kultową potrawą. Mało kto wie, że ziemniaki z cebulą i twarogiem można wzbogacić o jesienny przysmak, który doda daniu charakteru. Poznaj przepis na farsz na pierogi ruskie z grzybami. Pierogi zachwycają smakiem.Do przygotowania farszu na pierogi ruskie z grzybami wykorzystaj półtłusty twaróg. Z chudego twarogu nadzienie może wyjść zbyt suche. Możesz wykorzystać również ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.Do farszu na pierogi ruskie z grzybami wykorzystaj również świeże lub mrożone grzyby, najlepiej podgrzybki. Przesmażone na maśle z cebulą wzbogacą smak kultowej potrawy. Pierogi podaj z okrasą z cebuli, gęstą śmietaną lub szczypiorkiem. Całe danie zniknie w oka mgnieniu.Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Musi być sprężyste, jednolite i delikatne. Niektórzy do ciasta dodają całe jajka lub żółtko. Perfekcyjne ciasto zrobisz z mąki, wrzątku, oleju i soli, jajka są zbędne. Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek. Ciasto musi być dobrze wyrobione, żeby nie było twarde i mączne w smaku.

Kuroń przypomniał wszystkim o wigilijnym klasyku. Nie może go zabraknąć podczas świątecznej uczty
07.12.2022 10:02 Wigilijny karp w galarecie od Jakuba Kuronia. Specjału nie może zabraknąć na świątecznym stole

Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na karpia w galarecie. Sekretem smaku jest esencjonalny wywar oraz dodatki. Do kultowej potrawy na Wigilię kucharz dodaje groszek konserwowy, marchewkę i jajka. Całość dekoruje natką pietruszki i cząstkami cytryny.Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw przygotowywanych na Wigilię. Świąteczny przysmak jest prosty w przygotowaniu i zachwyca smakiem i aromatem. Kultowego dania nie może zabraknąć na Twoim stole podczas uroczystej kolacji.Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, Kuroń dzieli się swoimi przepisami na dania główne, zupy i wyśmienite desery dla całej rodziny. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Receptura Jakuba Kuronia na karpia w galarecie nie ma sobie równych.Jakub Kuroń wywar na galaretę gotuje z ryby i warzyw rosołowych. Wywar od razu doprawia solą i gotuje go 12- 15 minut. Po tym czasie kawałki karpia są gotowe do jedzenia. Do karpia w galarecie kucharz dodaje również jajka ugotowane na twardo, marchewkę z wywaru oraz groszek konserwowy. Całość dekoruje natką pietruszki i kawałkami cytryny.

Soczysty farsz na gołąbki
06.12.2022 19:43 Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty

Farsz na gołąbki powinien być soczysty i delikatny. Uzyskanie właściwych rezultatów nie będzie trudne, jeśli do składników na nadzienie dodamy nieco bulionu warzywnego lub mięsnego. Aromatyczny płyn nada masie odpowiedniej konsystencji i sprawi, że nie wysuszy się podczas gotowania. Spróbujecie?Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem czasami wychodzą suche. Kulinarnej katastrofie można w łatwy sposób zapobiec. Wystarczy zawczasu przygotować ciepły bulion warzywny lub mięsny i wlać go do masy jeszcze przed uformowaniem kapuścianych sakiewek. Po przyrządzeniu będą niesamowicie delikatne.

Farsz do pierogów wigilijnych
06.12.2022 14:29 Nie z grzybów, nie z kiszonej kapusty. Pyszny farsz do wigilijnych pierogów zrobisz z innego składnika

Farsz do pierogów wigilijnych nie musi składać się z kapusty i grzybów. Równie smaczny, świąteczny rarytas uzyskamy, wykorzystując kaszę gryczaną. Jest zdrowa, lekka i sycąca, a przygotowanie pierogów z jej dodatkiem jest bardzo proste. Spróbujecie? Dobre nadzienie do pierogów jest bardzo ważne. Musi być zarówno odpowiednio skomponowane, jak i właściwie przyprawione. Bazując na kaszy gryczanej, jesteśmy w stanie przygotować jarską, odpowiednią na wigilijną kolację, wersję farszu. Nie dodamy ani grama kapusty czy grzybów, a będzie pysznie.

Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Na pomoc przychodzą 2 popularne produkty
06.12.2022 11:42 Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Z pomocą przychodzą 2 popularne produkty

Z tym problemem mierzymy się zwłaszcza w Wigilię. Wiele osób zastanawia się, jak usmażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu. Wszak niebawem zasiądziemy do wieczerzy, a rybna woń nie należy do najprzyjemniejszych. Mamy rozwiązanie - w czasie smażenia wykorzystaj sok z cytryny lub cząstki ziemniaka. Świetnym sposobem jest również moczenie ryb w mleku lub nacieranie ich przyprawami. Smażona ryba pojawia się na większości wigilijnych stołów. Jest też doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Soczyste, delikatne mięso w chrupiącej panierce smakuje każdemu. Niestety podczas smażenia ryby, z patelni unosi się intensywny, trudny do zneutralizowania zapach. Czy da się usmażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu?Zapach smażonej ryby może skutecznie zniechęcić do jej przyrządzania. Wystarczy jednak, że na patelnię dodamy jeden z dwóch składników, które z pewnością mamy w domu, a zapach nie będzie już tak intensywny. Świetnym sposobem jest również moczenie ryb w mleku i marynata. Intensywny zapach po smażeniu może być wyczuwalny w kuchni i całym domu przez wiele godzin. Jak go zneutralizować? Gotując sok z cytrusów lub wodę z olejkiem eterycznym. Gorąca para wodna o orzeźwiającym zapachu szybko zniweluje przykry zapach.

Śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Zaskocz gości niezwykłą wersją uwielbianej ryby
06.12.2022 09:39 Śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Zaskocz gości niezwykłą wersją uwielbianej ryby

Nie śledzie w oleju, nie w śmietanie. Na święta przygotuj filety śledziowe w niezwykłej marynacie i aromatycznym sosie. Śledzie imbirowe, marynowane w przyprawach korzennych i podane z sosem orzechowym biją na głowę wszystkie inne przekąski z ryb.Śledzie imbirowe są przystawką, która zachwyci wszystkich gości. Śledzie marynowane w przyprawach korzennych i polane sosem orzechowym mają słodko-pikantną, bardzo aromatyczną nutę. Zapomnij o śledziach w oleju i śmietanie. Śledzie imbirowe będą totalnym hitem.Śledzie imbirowe zacznij przygotowywać 4 dni przed podaniem. Na początku filety muszą moczyć się w mleku, żeby zmiękły i nie były tak słone i intensywne w smaku. Następnie pokrojone śledzie zamarynuj z aromatycznymi przyprawami i odstaw na 3 dni.Sos orzechowy do śledzi imbirowych również musi postać przed podaniem. W ten sposób wszystkie składniki doskonale się połączą. Sos na bazie orzechów, miodu i startego na tarce, suchego piernika rewelacyjnie podkreśli smak ryby marynowanej w korzennych przyprawach.

Dlaczego warto moczyć karpia w mleku? Korzyści są nie do przecenienia
05.12.2022 17:54 Dlaczego warto moczyć karpia w mleku? Korzyści są nie do przecenienia

Moczenie karpia w mleku jest skutecznym sposobem na pozbycie się intensywnego smaku i zapachu mułu. Już po 12 godzinach ryba będzie soczysta i niezwykle delikatna. Smażony karp przygotowany według tradycyjnej receptury zachwyci całą rodzinę.Karp jest rybą, którą przygotowujemy głównie na Wigilię. Karp pieczony, smażony, ryba w galarecie, czy zupa rybna to jedne z tradycyjnych potraw serwowanych w tym szczególnym dniu. Wiele osób nie przepada jednak za karpiem ze względu na duże ości i mułowaty zapach i smak. Jest na to jednak prosty sposób.Moczenie karpia w mleku jest skutecznym trikiem na pozbycie się smaku i zapachu mułu. Rybę moczymy przez 12 godzin. Dodajemy również przyprawy. Po tym czasie karp będzie delikatny i pyszny. Jeśli wybieramy smażonego karpia, koniecznie przygotujmy również odpowiednią panierkę.Panierka chroni delikatne mięso przed wysuszeniem i sprawia, że karp z zewnątrz jest chrupiący i złocisty. W środku natomiast zachwyca soczystym i wilgotnym mięsem. Odpowiednie filetowanie, moczenie karpia w mleku i panierowanie są kluczem do doskonałego karpia smażonego a Wigilię.

jak długo gotować suszone grzyby
05.12.2022 12:49 Jak długo gotować suszone grzyby do uszek? Podajemy czas co do minuty

Bez suszonych grzybów nie wyobrażamy sobie tradycyjnej polskiej kuchni. Zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt produkt ten będzie królował w wielu domach. Czy wiesz jednak, jak długo gotować suszone grzyby przed dodaniem ich do klasycznych wigilijnych potraw? Samo gotowanie to 15 minut, jednak poza precyzyjnie odmierzonym czasem liczą się również inne kwestie.Właściwe przygotowanie suszonych grzybów jest kluczowe, jeśli chodzi o smak potraw. Uszka, pierogi, czy kapusta nie mogą się obejść bez tego aromatycznego składnika. Podpowiadamy zatem, jak długo gotować suszone grzyby.

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Są jadalne, jak cała bulwa
04.12.2022 19:39 Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Są jadalne, jak cała bulwa

Wiele osób wyrzuca obierki z ziemniaków, ponieważ nie wie, że są jadalne lub nie ma pomysłu na ich przygotowanie. Poznaj cztery ciekawe sposoby na wykorzystanie obierek z ziemniaków. Potrawy są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Wszak pod skórką zawsze znajduje się najwięcej wartościowych składników. Zero waste to coraz bardziej popularny nurt w kuchni, polegający na wykorzystywaniu w pełni warzyw, mięsa i innych produktów spożywczych, aby do minimum ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Nawet z obierek z ziemniaków i warzyw możemy przyrządzić wiele świetnych dań.O ile mięso gotowane, ziemniaki i inne warzywa wykorzystujemy w kuchni bardzo często, tak wiele osób wyrzuca obierki. Z ziemniaczanych obierek możemy ugotować wyśmienitą bazę do zup, a także zrobić pyszne i zdrowe przekąski dla całej rodziny.Kiedy obierki z ziemniaków nadają się do jedzenia? Kiedy ziemniaki są młode, zdrowe, twarde i nie mają ciemnych plam. Nie jedzmy ani ziemniaków, ani obierek, kiedy warzywa są miękkie i gdy pojawia się na nich zielonkawy nalot, ponieważ możemy się nimi poważnie zatruć.

Która ryba nadaje się do galarety?
04.12.2022 18:58 Która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Możesz tak przyrządzić nie tylko karpia

Czy wiecie, która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Wybór jest szeroki i nie trzeba się ograniczać do karpia. Warto postawić na inne gatunki. Specjał będzie równie smaczny i dostarczy nam sporo cennych składników odżywczych. Sprawdźcie nasze propozycje. Rybna galareta gości na wielu świątecznych stołach. Najczęściej jednak jest przyrządzana z karpia. Zamiast niego z powodzeniem można jednak wybrać inne gatunki polskich ryb słodkowodnych i nie tylko. Przygotowaliśmy krótki przewodnik, który podpowie Wam, na co zamienić już nie tak tanią, jak kiedyś rybę.

Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji
04.12.2022 17:45 Pasztet z soczewicy. Przepyszna i równie pożywna alternatywa mięsnej wersji

Pasztet z soczewicy jest doskonałym pomysłem na pożywną przekąskę lub dodatek do pieczywa. Kanapki z bezmięsnym pasztetem są o wiele zdrowsze od kromek z kupną wędliną, serem czy pasztetem drobiowym. Poznaj przepis na pasztet z soczewicy. Zrobisz go z kilku składników.Pasztet z soczewicy jest szybkim i bardzo smacznym dodatkiem do chleba czy świeżej bułki. Jest tani i bardzo prosty w przygotowaniu. Pasztet doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska, a także jako dodatek do pieczywa. Przed przygotowaniem pasztetu z soczewicy kilkukrotnie opłucz ziarna pod zimną wodą, aż woda z mętnej stanie się przejrzysta i klarowna. Soczewicę obgotuj i wymieszaj z ryżem i starą marchewką. Pasztet z soczewicy dopraw kminkiem, suszonym oregano oraz świeżą natką pietruszki. Do pasztetu z soczewicy wykorzystaj ryż o długich ziarnach, najlepiej basmati lub jaśminowy. Torebkę ryżu opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Opłukany ryż nie poskleja się podczas gotowania. Ziarna będą oddzielone, sypkie i doskonale połączą się z soczewicą i resztą składników.

Bigos z miodem
04.12.2022 16:49 Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności

Bigos z pewnością zagości na wielu świątecznych stołach. Tradycyjne danie z kapusty warto wzbogacić o odrobinę miodu, zwłaszcza jeśli wyszło zbyt kwaśne. Miód doskonale zbalansuje smak bigosu i doda mu szlachetnego smaku. Koniecznie przetestujcie ten patent. Dobry bigos niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Potrawa z kapusty kiszonej czasem jednak wychodzi bardzo kwaśna. Wtedy możemy pokusić się o dodanie do niej miodu. Odrobina zdrowej słodyczy zrównoważy smak i sprawi, że danie stanie się też bardziej wykwintne.

Ekspresowa surówka do obiadu. W roli głównej kiszone ogórki
04.12.2022 14:24 Ekspresowa surówka do obiadu. W roli głównej kiszone ogórki

Surówkę z kiszonych ogórków przygotujesz niezwykle szybko i będzie pasować niemal do każdego dania głównego. Świetnie łączy się z mięsem, rybami i potrawami wegetariańskimi. Smak surówki doskonale dopełnia aromatyczny sos z miodu i musztardy. Pełnowartościowy obiad musi składać się z solidnej porcji warzyw. Surówki, warzywa pieczone i gotowane to niezbędne dodatki do każdego obiadu. Surówka z kiszonych ogórków jest szybką sałatką, którą przygotujesz w kilka minut. Jest wyraźna w smaku, zdrowa i bardzo aromatyczna.Ekspresowa surówka z ogórków nie ma ani grama śmietany, ani majonezu. Sekretem smaku jest natomiast aksamitny sos z musztardy, miodu i oliwy z oliwek. Aromat surówki koniecznie wzbogać również posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany dodatek do obiadu nie ma sobie równych.Do zrobienia ekspresowej surówki wykorzystaj ogórki kiszone z własnej spiżarni. Nie ma lepszych kiszonek. Jeśli nie masz zimowych zapasów, wybieraj wyłącznie ogórki z beczki lub takie, które mają krótki skład i nie zawierają octu. Do surówki dodaj również czerwoną cebulę i paprykę. Efekt zachwyci każdego.

mięsna rolada
04.12.2022 13:30 Żadne kotlety, żadna patelnia. Z mielonego mięsa przygotujesz soczystą roladę. Rodzina Ci podziękuje

Rolada z mięsa mielonego jest świetną alternatywą kotletów smażonych w panierce. Delikatne i soczyste danie z dodatkiem aromatycznego sera skusi niejednego smakosza. Zapiekając przysmak wraz z ziemniakami, obiad dla całej rodziny będziecie mieli już prawie gotowy. Spróbujecie?Znudziło Wam się przyrządzanie kotletów z mięsa mielonego? Zróbcie z niego roladę. W mięsie proponujemy zamknąć ser żółty i zapiec całość wraz z ziemniakami. W międzyczasie wystarczy przygotować surówkę i obiadowe danie będzie gotowe.

Zachwycająca pieczeń z selera
03.12.2022 23:13 Zachwycająca pieczeń z selera. Zdrowe i lubiane warzywo w eleganckim wydaniu. Aż ślinka cieknie

Pieczeń z selera jest świetnym pomysłem na tanie, bezmięsne danie. Prezentuje się pięknie, a jej aromat sprawia, że posiłek jest prawdziwą przyjemnością. Jeśli szukacie pomysłu na uroczysty obiad dla całej rodziny, ten przepis powinien zwrócić waszą uwagę. Zbierze wiele komplementów.Zachwycającą smakiem pieczeń możecie przygotować nie tylko z mięsa. Pyszne danie na bazie selera, które dziś wam proponujemy, nie zrujnuje waszego portfela, a na talerzu wyglądać będzie znakomicie. Wykonanie jest niesamowicie proste, a sekretem wyjątkowego smaku są dobrze znane przyprawy, które podkreślają delikatne nuty warzywa.W recepturze nie zabraknie ziół. Użyjemy m.in. lubczyku, cząbru, majeranku i jałowca. Towarzyszyć im będą nadające smaku umami papryka wędzona i sos sojowy oraz wyrazisty ocet balsamiczny. Ten ostatni świetnie zbalansuje słodki smak selera i gruszki, którą dodamy, aby nadać soczystości. Brzmi pysznie.

kotlety z grzybów
03.12.2022 23:05 Kotlety z suszonych grzybów. Prawdziwy rarytas nie tylko na wigilijny stół

Kotlety z suszonych grzybów są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Potrawa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco cierpliwości i planowania. Suszone skarby lasu należy bowiem namoczyć i ugotować. Wysiłek jednak się opłaci — danie jest niesamowicie aromatyczne i Wasi bliscy zjedzą je ze smakiem.Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie smacznego dania z grzybów suszonych, kotlety, które wam dziś proponujemy, powinny was zainteresować. Na co dzień stanowiące dodatek do posiłku skarby lasu, tutaj stanowią główny składnik. Ich smak podkreślają aromatyczne dodatki — cebula, czosnek i zioła. Jest naprawdę pysznie.

Grochówka Koła Gospodyń Wiejskich
03.12.2022 20:36 Prosta i sycąca grochówka po mirowsku. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich nie ma sobie równych

Grochówka mirowska jest smakowitą odsłoną dobrze znanej zupy. Bogata w sycące składniki i zagęszczona grysikiem potrawa przygotowana według receptury Koła Gospodyń Wiejskich doskonale rozgrzewa i świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Koniecznie musicie jej spróbować.Nie wszyscy lubią grochówkę. Jednak mirowskiej wersji przedstawionej przez Koło Gospodyń Wiejskich warto dać szansę. Łączy w sobie sycący groch i aromatyczny boczek wędzony oraz kiełbasę. Przyjemnej kremowej konsystencji dodaje grochówce grysik, czyli kasza manna. Danie wspaniale rozgrzewa, a robi się je wyjątkowo prosto.

Krupnik z koperkiem
02.12.2022 19:39 Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca

Krupnik jest jedną z popularniejszych i bardziej lubianych zup naszej kuchni. Choć każdy z pewnością ma na nią swoją recepturę, ta autorstwa babci Lucyny zachwyciła nas orzeźwiającym smakiem. A wszystko za sprawą popularnego dodatku, jakim jest świeży koperek. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Krupnik będzie smakował nieziemsko, jeśli dodacie do niego koperek. To popularne zioło ma niezwykle orzeźwiający smak, który ożywi dość ciężką zupę. Tanie i pięknie pachnące zioło dostępne jest przez cały rok, warto więc po nie sięgnąć.

Kotlety ze śledzi
02.12.2022 16:29 Bezmięsne kotlety lepsze od mielonych. Ideał na piątkowy obiad

Kotlety ze śledzi są świetnym daniem na piątkowy obiad. Lekki i prosty w przygotowaniu rarytas nie wymaga skomplikowanych składników, a przy dobrej organizacji jego zrobienie zajmuje mniej niż pół godziny. Musicie spróbować — z talerzy znikną ekspresowo. Jeśli szukacie pomysłu na piątkowy obiad, delikatne kotlety ze śledziowych filetów otoczone chrupiąca panierką mogą was skusić. Ich zrobienie jest bardzo proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Podajcie je z surówką z kapusty kiszonej i ziemniakami, a będą zachwyceni.

Owsianka z zieloną herbatą
01.12.2022 22:42 Cudowna owsianka na bazie zaskakującego napoju. Smakuje niczym z najmodniejszych kawiarni

Owsianka przyrządzona na zielonej herbacie będzie jeszcze zdrowsza niż klasyczna. Lekka i orzeźwiająca kompozycja doskonale pobudzi o poranku, a przy okazji dostarczy wielu cennych dla naszego organizmu związków. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie? Szukacie nietuzinkowego pomysłu na przygotowanie płatków owsianych? Delikatny i pełen cennych składników odżywczych napar z zielonej herbaty nada ziarnu orzeźwiających nut, które podbijemy jeszcze odrobiną soku z cytryny. Owsianka będzie smakowała fantastycznie, a jej zjedzenie będzie niosło za sobą liczne korzyści. Młode listki herbaciane zawierają m.in. witaminy A i C oraz pierwiastki takie jak potas, magnez, selen czy miedź. Są też świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Napar z nich przygotowany — dzięki zawartości kofeiny — świetnie pobudza, a płatki owsiane sycą na długo. Przysmak ułatwi nam zatem dobre wejście w nowy dzień.