Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Ryba po grecku z chrzanem
19.12.2022 15:05 Babcia Wiesia od zawsze dodaje do ryby po grecku 1 składnik. Dzięki niemu danie robi furorę wśród gości

Ryba po grecku z chrzanem jest naprawdę pyszna. Zachwyca wyrazistym smakiem i soczystością. Jesteśmy pewni, że potrawa przygotowana według przepisu babci Wiesi, przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym gościom. Delikatna, smażona ryba w panierce przełożona pysznymi, duszonymi warzywami w pomidorach jest jednym z uwielbianych, świątecznych przysmaków. Jeśli dodamy do kompozycji jeszcze nieco chrzanu, danie nabierze charakteru. Domownikom z pewnością będzie smakować.

Jaką rybę wybrać zamiast karpia?
19.12.2022 14:25 Zapomnij o karpiu. Podczas Świąt znacznie lepiej sprawdzi się inna ryba. Jest smaczniejsza i zdrowsza

Czy wiecie, jaką rybę wybrać zamiast karpia? Tradycyjny świąteczny rarytas do najzdrowszych nie należy, a wiele osób nie przepada za jego smakiem. W tym roku nie jest już nawet korzystniejszy cenowo. Warto zapoznać się z innymi możliwościami.Smaczna wigilijna ryba skusi niemal każdego. Aby jednak nasze potrawy były udane, jakość produktów musi być możliwe najwyższa. Świąteczne przysmaki powinny obejść się bez karpia. Nie jest on zdrowy, a podobnej cenie znaleźć można znacznie zdrowsze opcje.

Kulebiak ziemniaczany z kapustą. Boski dodatek do wigilijnego barszczu
19.12.2022 13:34 Kulebiak ziemniaczany z kapustą. Boski dodatek do wigilijnego barszczu

Bez wyrabiania, bez drożdży, bez ciasta francuskiego. Kulebiak ziemniaczany jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Masę ziemniaczaną przełóż aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Całość posyp kminkiem i wstaw do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.Wigilijny barszcz podajemy z uszkami, pasztecikami, krokietami lub z kulebiakiem. Tradycyjny kulebiak przyrządza się z ciasta drożdżowego. Ciasto można zamienić na ciasto francuskie, żeby przyspieszyć przygotowywanie. Polecam wypróbować jeszcze inną opcję kultowego dodatku do barszczu. Kulebiak ziemniaczany posmakuje całej rodzinie.Kulebiak ziemniaczany jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Masa ziemniaczana zapieczona razem z aromatycznym farszem smakuje rewelacyjnie. Ziemniaki dopraw solą i gałką muszkatołową. Będą smakować jeszcze lepiej. Farsz przygotuj w nieco inny sposób, będzie przepyszny.Niektórzy kiszoną kapustę gotują bez żadnych dodatków. Kapustę ugotuj z dodatkiem wody po gotowaniu grzybów, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Dzięki tym dodatkom nadzienie do kulebiaka będzie bardzo aromatyczne. Ciasto przed pieczeniem oprósz kminkiem. Przyprawa doskonale łączy się z resztą składników.

Jak uratować przesolony bigos?
19.12.2022 12:31 Bigos wyszedł zbyt słony? Nic straconego. Najlepsze kucharki mają wiedzą jak go uratować

Czy wiecie, jak uratować przesolony bigos? Zadanie nie jest trudne. Wystarczy wrzucić do garnka surowego ziemniaka i gotować go wraz z potrawą nie dopuszczając do rozpadnięcia się. Warzywo wchłonie nadmiar przyprawy O przesolenie dania podczas świątecznych przygotowań nietrudno. Na szczęście istnieją proste triki, które pomogą nam uchronić potrawy przed wyrzuceniem. Wzorem doświadczonych kucharek możemy np. wrzucić do garnka z bigosem surowego ziemniaka.

Przepis na korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
19.12.2022 11:34 Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś

Korzenne śledzie w oleju będą hitem na wigilijnym stole. Śledzie przygotuj 3 dni przed uroczystą kolacją. Po tym czasie filety przejdą smakiem i aromatem kardamonu, imbiru, cynamonu i goździków. Kultowe danie w nowej odsłonie szybko zniknie ze stołu.Filety śledziowe wymagają odpowiedniego przygotowania. Na początku śledzie dokładnie opłucz, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. W ten sposób pozbędziesz się zbyt słonego smaku i intensywnego zapachu. Sekretem doskonałych śledzi są przyprawy korzenne i cebula. Cebulę pokrój w pióra lub krążki, oprósz cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To świetny sposób, aby warzywo stało się miękkie i delikatniejsze w smaku. Tak przyrządzoną cebulę polecam dodać również do surówki z kiszonej kapusty. Od razu poczujesz różnicę.Aby wydobyć najlepszy smak, olej podgrzej z przyprawami, a potem wystudź i zalej nim śledzie. Przyprawy pod wpływem ciepła zaczynają uwalniać więcej aromatu. Do przyrządzenia śledzi wykorzystaj dobrej jakości olej rzepakowy. Oleju nie podgrzewaj zbyt długo.

pierogi
19.12.2022 10:29 Niezwykła wersja pierogów wigilijnych. W środku znajdziecie aromatyczny specjał. Ślinka cieknie

Pierogi ze śliwką suszoną będą idealną propozycją dla amatorów wigilijnych słodkości. Delikatne ciasto z mięciutką, lekko słodką śliwką posmakuje każdemu. Przygotowanie jest nadzwyczaj proste, bo farszu nie trzeba jakoś specjalnie przygotowywać. Musicie spróbować. Śliwki suszone są jednym z obowiązkowych składników potraw wigilijnych. O wiele częściej spotkać je jednak można w deserach niż w daniach podawanych podczas kolacji. Warto zrobić wyjątek i zamknąć je w miękkim cieście pierogowym. W tej wersji smakują znakomicie.

uszka do barszczu
18.12.2022 21:21 Zapomnij o gotowych uszkach. Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu przygotujesz błyskawicznie

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jeśli na pierwsze danie planujesz podać barszcz czerwony z uszkami, już teraz przygotuj uszka z suszonymi grzybami. Uszka możesz zamrozić. W ten sposób zaoszczędzisz w Wigilię sporo czasu, a cała rodzina będzie zachwycona ich pełnym, grzybowym smakiem i cienkim ciastem.Uszka do barszczu wigilijnego możemy przygotować z kilkoma rodzajami farszu. Najbardziej popularne są uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi grzybami. Moim zdaniem te ostatnie są najsmaczniejsze i najlepiej łączą się z wigilijnym barszczem na zakwasie. Wiele osób kupuje gotowe uszka, które jednak często są twarde po ugotowaniu lub słabo doprawione. Najlepsze uszka do barszczu przygotujemy w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Wtedy będziemy mieć pewność, że dodatek do barszczu będzie idealny.Ciasto na uszka do barszczu przygotowujemy podobnie jak na pierogi. Ciasto musi być cienkie, elastyczne, delikatne i dobrze wyrobione. Sam farsz przygotujmy natomiast z cebuli podsmażonej na maśle, suszonych grzybach i czerstwej kajzerce namoczonej w mleku. Farsz będzie bardzo aromatyczny.

ryba sławomir
18.12.2022 18:38 Sławomir zdradził swój patent na rybę. Niebywałe, gdzie ją smaży

W domu Sławomira, podobnie jak w tysiącach innych polskich domów, przygotowania do świąt trwają w najlepsze. Smakowite zapachy potrafią przyprawić o zawrót głowy. Nie wszystkie kuchenne aromaty są jednak pożądane. Aby uniknąć uciążliwej woni, Sławomir karpie na własny świąteczny stół smaży na przenośnej kuchence przed domem. Sławomir wraz ze swoją żoną Kajrą przygotowują potrawy samodzielnie. Mimo nawału obowiązków szczycą się tym, że na wspólne gotowanie zawsze znajdą czas. Bojowym zadaniem Sławomira jest usmażenie karpia. Trzeba przyznać, że jego sposób jest niezwykle pomysłowy i skuteczny.

ciasto na pierogi magdy gessler
18.12.2022 14:25 Nikt nie robi pierogów, jak Gessler. Absolutne mistrzostwo

Pierogi cieszą swoim smakiem od święta i na co dzień. To wyjątkowe danie zajmuje szczególne miejsce również w sercu Magdy Gessler. Z tego względu podzieliła się ona z internautami swoim sposobem na delikatne i apetyczne ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników. Przepis na pierogowe ciasto Magdy Gessler jest przydatny zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt. Dzięki doskonale dobranym proporcjom, to ciasto nie rozkleja się, ani nie rozpada podczas gotowania. Przygotuj pierogi godne najsłynniejszej, polskiej restauratorki.

krem grzybowy
18.12.2022 13:30 Babcina receptura na staropolski krem grzybowy. Wielka konkurencja dla tradycyjnej grzybowej

Staropolski krem grzybowy jest świetnym pomysłem na świąteczną zupę, a także na szybki, aromatyczny obiad. Konsystencja zupy sprawia, że danie doskonale syci. Krem grzybowy bardzo elegancko prezentuje się na stole. Podaj go najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Zupę grzybową gotujemy na wywarze z warzyw rosołowych. Możemy ją również przyrządzić na udku z kurczaka. Do staropolskiego kremu grzybowego potrzebujemy wyłącznie dużego selera korzeniowego i kilku suszonych grzybów. Zupa jest gęsta, pożywna i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na większe uroczystości, w tym na kolację wigilijną lub na świąteczny obiad.Staropolski krem grzybowy gotujemy na wywarze warzywnym. Jeśli zupa nie musi być postna, możemy wywar zamienić na resztkę rosołu z poprzedniego dnia. Zrezygnujmy jednak z wywaru z kostki rosołowej. To sama chemia i konserwanty. Smaczny wywar ugotujemy błyskawicznie. Staropolski krem grzybowy doprawiamy lubczykiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę po zblendowaniu zagęszczamy śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Krem oprószamy natką pietruszki i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kromką razowego chleba.

Krokiety z burakami i soczewicą
18.12.2022 09:31 Krokiety z burakami i soczewicą. Proste danie bez grama kapusty, ideał na Wigilię

Krokiety z burakami i soczewicą będą alternatywą dobrze znanego, wigilijnego dania. Sprawdzą się znakomicie, gdy na kolacji spodziewacie się osób, które nie przepadają za kiszoną kapustą czy grzybami. Są sycące, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Musicie spróbować. Zachwycające smakiem i aromatem krokiety na wigilijną kolację można przygotować, stawiając na buraki. Słodkie i zdrowe zimowe warzywo doskonale komponuje się z sycącą soczewicą czerwoną oraz ziołami. Przygotowany w ten sposób farsz znakomicie sprawdzi się w świątecznym przysmaku z naleśników. W naszej recepturze wykorzystamy składniki pochodzenia roślinnego. Do ciasta i panierowania dodamy napój sojowy, a krokiety obtoczymy w zdrowej mące z ciecierzycy.Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie wykorzystać mleko lub wykonać klasyczne ciasto naleśnikowe i panierować gotowe zawijasy „jak zwykle”, czyli w jajku, mące oraz bułce tartej. Też będzie pysznie.

domowe praliny
18.12.2022 08:18 Pyszne, domowe praliny bez dodatku cukru. Dla świątecznych gości, a nawet na prezent

Słodkości są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Wszędobylski zapach rozmaitych frykasów umila oczekiwanie na gwiazdkę. W tym roku w ramach łakoci proponujemy coś niespodziewanego - pyszne, domowe praliny z orzechami i suszonymi daktylami.Daktyle to zdrowy zamiennik białego cukru. Mają charakterystyczny karmelowy posmak, który doskonale łączy się z orzechowym smakiem w domowych pralinach. Do przygotowania tych łakoci potrzebujesz dosłownie 3 składników. Zaskocz swoich gości pyszną niespodzianką.

łosoś
17.12.2022 19:35 Świąteczny przysmak w doskonałej cenie w Biedronce. Zdradzamy, jak go przyrządzić

Pieczony łosoś podany z domowym masłem czosnkowym i cytryną jest bardzo smaczną i elegancką potrawą, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Łosoś jest soczysty i bardzo aromatyczny. Nie wymaga również filetowania. Rybę kupisz teraz w sieci sklepów Biedronka w bardzo atrakcyjnej cenie.Jeśli jeszcze nie zrobiłaś zakupów na święta, koniecznie wybierz się do Biedronki. Świąteczna oferta promocyjna obowiązuje od 15 grudnia. Znajdziesz w niej między innymi łososia atlantyckiego za jedyne 5,99 zł za 100g. Z tej wyśmienitej i zdrowej ryby przyrządzisz eleganckie danie, które zdetronizuje karpia i śledzie.Łosoś pieczony jest daniem, które przygotujesz w dosłownie w kilka chwil. Wystarczy, że przyrządzisz domowe masło czosnkowe, a filety obsmażysz na patelni grillowej i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Ryba podana z masłem czosnkowym i cząstkami cytryny błyskawicznie zniknie z talerzy.Karp jest tradycyjną rybą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Rybę należy wypatroszyć, filetować i pozbyć się ości. Musisz ją również moczyć w mleku i soku z cytryny, żeby nie trąciła mułem. Filety z łososia są pozbawione ości i delikatne. Przyrządzisz je błyskawicznie.

Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak
17.12.2022 18:31 Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak

Katarzyna Bosacka zdradziła świetny sposób na wykorzystanie resztek sałatki jarzynowej. Z sałatki, czerstwego chleba, jajka i kawałka żółtego sera przygotujesz wyśmienitą tartę na chrupiącym spodzie. Tarta jest totalnym hitem i nic w kuchni się nie marnuje.W październiku odbyła się premiera książki kucharskiej Katarzyny Bosackiej pt. ,,Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę". Znana dziennikarka podzieliła się w niej przepisami na wyśmienite i tanie dania na każdą okazję. Przepis na tartę z sałatki jarzynowej wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z książki Bosackiej.Na święta przyrządzamy wiele potraw i w takich ilościach, że zwykle zostają. O ile bigos, mięso czy pierogi możemy zamrozić, tak resztki sałatek zwykle lądują w koszu. Katarzyna Bosacka zdradziła świetny patent na wykorzystanie sałatki jarzynowej, która została po świętach. Przygotujemy z niej wyśmienitą tartę.Do przygotowania tarty z sałatki jarzynowej nie potrzebujemy mąki. Spód przyrządzimy z kilku kromek czerstwego chleba i jajka. Spód zapiekamy, przekładamy na niego resztkę sałatki, oprószamy serem i wstawiamy do piekarnika. Po 6- 7 minutach mamy gotowe danie.

Strzelczyk pokazał podstawowy przepis na bigos bez zbędnych udziwnień. Kluczowy jest 1 dodatek
17.12.2022 12:55 Strzelczyk pokazał przepis na bigos bez zbędnych udziwnień. Najważniejszy jest 1 dodatek

Świąteczny bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz danie doprawia aromatycznymi przyprawami i dusi z dodatkiem grzańca winnego. Tak przyrządzona potrawa błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na bigos Tomasza Strzelczyka. Takiego bigosu jeszcze nie jadłaś.Przepis na bigos Tomasza Strzelczyka wykorzystany w artykule pochodzi z jego oficjalnego kanału, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Danie niezwykły smak zawdzięcza grzańcowi, przyprawom oraz odpowiedniemu gotowaniu. Strzelczyk bigos dusi na najmniejszym ogniu przez 4 godziny. Następnego dnia ponownie gotuje całe danie.W przepisie na bigos Tomasza Strzelczyka znajdziemy aromatyczne przyprawy, jak ziarna jałowca, cząber oraz jabłko i grzaniec winny. Grzaniec możesz kupić w każdym sklepie, możesz przygotować go również samodzielnie. Półsłodkie wino czerwone podgrzej z pomarańczą, miodem, goździkami, imbirem mielonym i szczyptą cynamonu. Do bigosu według przepisu Tomasza Strzelczyka wykorzystaj kiszoną kapustę dobrej jakości. Kucharz nie opłukuje jej z wody, dzięki czemu danie ma wyraźny, lekko kwaskowaty smak. Kiszonkę kupuj z beczki. Jeśli masz kapustę w gotowym opakowaniu, zawsze sprawdź jej skład. Nie może być w niej grama octu, ponieważ zepsuje całą potrawę.

Przed panierowaniem porządnie natrzyj każdy kawałek karpia. Najlepsze kucharki zawsze tak robią
17.12.2022 11:28 Przed panierowaniem natrzyj każdy kawałek karpia 1 składnikiem. Najlepsze kucharki zawsze tak robią

Na Wigilię przygotuj smażonego karpia w czosnku. Ryba moczona w mleku i aromatycznej marynacie jest niezwykle soczysta, delikatna i pełna aromatu. Karpia smaż na maśle klarowanym, a zyska jeszcze lepszy smak. Poznaj prosty przepis na wyśmienite danie wigilijne.Smażony karp w czosnku jest daniem, które przygotowuję co roku na Wigilię. Dzwonki lub filety z ryby marynuję w soku z cytryny i ząbkach czosnku. Karpia panieruję wyłącznie w mące krupczatce. Zrezygnuj z tradycyjnej panierki z jajka i bułki tartej. Ryba obtoczona w mące w jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza.Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie karpia przed marynowaniem. Ryba ma intensywny smak i zapach mułu. Jest na jednak prosty sposób. Karpia moczę w zimnym mleku i wstawiam do lodówki na całą noc. Marynata również dobrze poradzi sobie z mocnym zapachem, a smażony karp w czosnku jest niezwykle aromatyczny.Po filetowaniu i czyszczeniu karpia nie wyrzucam głowy i ogona. Przygotuję z nich wyśmienity wywar na wigilijną zupę rybną. Zupa z karpia jest jedną z tradycyjnych potraw. Kawałki karpia smażę na maśle klarowanym, który dodaje smaku i aromatu. Możesz wykorzystać również olej rzepakowy, koniecznie mocno rozgrzany, żeby ryba nie chłonęła tłuszczu.

Magda Gessler na święta gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem
16.12.2022 19:33 Magda Gessler na Wigilię gotuje barszcz bez buraków. Staropolska zupa zachwyca aromatem

Magda Gessler zdradziła przepis na staropolski barszcz grzybowy. Zupa podawana była na pierwsze danie podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Barszcz z suszonych grzybów i warzyw zachwyca smakiem i aromatem, choć nie ma w nim ani jednego buraka. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Na wigilijnym stole jako pierwsza zawsze podawana jest zupa: barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa lub zupa rybna. Magda Gessler zawsze gotuje barszcz z suszonych grzybów. Staropolska receptura nie ma sobie równych. Barszcz jest o wiele smaczniejszy od zup, które jadłeś do tej pory.Do przygotowania barszczu staropolskiego wykorzystaj zebrane jesienią grzyby. Suszone smakołyki będą świetną bazą aromatycznej potrawy. Magda Gessler zupę gotuje na mieszance podgrzybków i prawdziwków. Jeśli nie masz konkretnie tych gatunków, wykorzystaj grzyby, które zebrałeś.Do zupy grzybowej na Wigilię zwykle gotujemy również makaron, głównie łazanki. Staropolski barszcz grzybowy gotowany z ziemniakami nie wymaga już przyrządzania dodatkowych składników. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać wodą wszystkie składniki i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin.

Ekspresowe paszteciki do barszczu
16.12.2022 16:43 Najlepsze paszteciki do barszczu zrobisz w mig. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Czy wiecie, jak zrobić ekspresowe paszteciki do barszczu? Zamiast zagniatać domowe ciasto drożdżowe, można wykorzystać dostępne w wielu sklepach ciasto francuskie. Z farszem z kiszonej kapusty i duszonych grzybów smakuje wyśmienicie. Spróbujecie? Przygotowanie smacznych pasztecików do barszczu nie musi być żmudne i czasochłonne. Korzystając z gotowych produktów dobrej jakości, możemy ułatwić sobie świąteczne gotowanie. Tym razem w cieście francuskim zamkniemy pyszną kiszoną kapustę i podsmażone grzyby. Będzie pysznie.

Rozpływający się w ustach karp w galarecie. Wszyscy czekają na wigilijnego klasyka
16.12.2022 14:21 Rozpływający się w ustach karp w galarecie. Wszyscy czekają na wigilijnego klasyka

Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kawałki ryby ugotuj w aromatycznym wywarze z dodatkiem lubczyku i warzyw rosołowych. Karpia podaj z ugotowaną marchewką, groszkiem i innymi dodatkami. Nie ma lepszego dania na Wigilię.Sekretem smaku karpia w galarecie jest wywar z głowy, ogona i płetw ryby oraz warzyw rosołowych. Wywar jest bardzo esencjonalny, a po ostudzeniu tworzy gęstą, smaczną, wytrawną galaretę. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso z karpia ugotuj w wywarze i przełóż na półmisek.Ugotowany wywar koniecznie przecedź przez gęste sito, żeby pozbyć się szumowin. Wywar musi być klarowny. Przed dodaniem do niego żelatyny, dopraw rosół do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Żelatynę wsyp do ciepłego, ale nie bardzo gorącego wywaru, żeby dobrze się rozpuściła i zaczęła tężeć.Do karpia w galarecie dodaj ugotowaną marchewkę, pietruszkę, zielony groszek. Niektórzy dodają również por, seler, czy ugotowane na twardo jajka. Gdy wylejesz już tężejącą galaretkę, całe danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Moczysz śledzie w wodzie? Jest znacznie lepszy sposób. Od razu zauważysz ogromną różnicę
15.12.2022 13:36 Moczysz śledzie w wodzie? Jest znacznie lepszy sposób. Od razu zauważysz ogromną różnicę

Jak moczyć śledzie? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Są o wiele lepsze sposoby, dzięki którym ryby będą o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Najskuteczniejsze jest moczenie śledzi w mleku. Już po 2 godzinach filety nie będą słone i będą miały delikatny zapach i smak.Śledzie są świetnym daniem wigilijnym i świątecznym. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz z nich sałatkę, czy chcesz podać w śmietanie, oleju lub innym sosie, zawsze pamiętaj o namoczeniu filetów. Jak moczyć śledzie? Moczenie płatów w wodzie nie da takiego efektu, jak moczenie w mleku.Śledzie moczone w wodzie potrzebują około 4- 5 godzin. Podczas moczenia powinniśmy co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Śledzie będą w dalszym ciągu intensywne w smaku, jednak mniej słone. Jak moczyć śledzie? O wiele skuteczniejsze jest moczenie w mleku. Już po 2 godzinach filety będą mało słone, delikatne, miękkie i nie będą aż tak mocno pachnieć.Jak moczyć śledzie? Nie tylko mleko dobrze sprawdzi się do moczenia filetów. Wypróbuj również inne metody, np. moczenie śledzi w wodzie i occie, moczenie w soku z cytryny. Ryby możesz namoczyć nawet w jasnym piwie. To świetny patent, jeśli chcesz usmażyć filety.

Babcia Basia robi najlepszą rybę po grecku. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku
15.12.2022 12:17 Babcia Basia robi bezbłędną rybę po grecku. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku

Ryba po grecku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Smażone filety z dorsza podane z potrawką z marchewki, pietruszki i innych składników będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według babcinej receptury. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku przepisu babci.Kolacja wigilijna jest uroczystą kolacją składającą się z tradycyjnych potraw. Oprócz barszczu czerwonego lub grzybowej, na stole nie może zabraknąć również pierogów, ryby po grecku, karpia, śledzi. Ryba po grecku przepisu babci zachwyci wszystkich gości.Ryba po grecku przepisu babci to nie tylko dorsz i warzywa rosołowe. Babcia Basia marchewkę, seler i korzeń pietruszki przesmaża z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, a całe danie doprawia koncentratem i musztardą. To właśnie musztarda odpowiada za wyraźny smak wigilijnej potrawy.Ryba po grecku przepisu babci jest daniem, które przygotujesz błyskawicznie na jednej patelni. Danie odstaw, żeby zupełnie ostygło i podaj na zimno. Rybę po grecku możesz dodatkowo udekorować natką pietruszki lub cząstkami cytryny.

Farsz rybny do gołąbków
15.12.2022 11:11 Zapomnij o mięsie mielonym. Teraz inny patent na farsz do gołąbków sprawdzi się 100 razy lepiej

Farsz rybny do gołąbków świetnie sprawdzi się przed świętami, gdy szukamy pomysłu na nietuzinkowe dania do podania na wigilijnej kolacji. Z miękką białą kapustą ryba połączona z ryżem smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste. Gołąbki rybne będą idealnym pomysłem na sycące postne danie. Zrobienie ich nie różni się specjalnie od przyrządzania tradycyjnej wersji — zamiast mielonej wieprzowiny po prostu używamy ryby. Potrawa smakuje obłędnie.

Konfitura z czerwonej cebuli. Oryginalny dodatek do mięs i pasztetów zrobisz o każdej porze roku
14.12.2022 22:20 Konfitura z czerwonej cebuli. Oryginalny dodatek do mięs i pasztetów zrobisz o każdej porze roku

Konfitura z czerwonej cebuli jest wyśmienitym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, pasztetu, a nawet serów. Konfitura jest prosta w przygotowaniu. Doskonale podkreśla smak schabu ze śliwką, pieczonej karkówki i innych dań. Możesz ją przygotować dla świątecznych gości, a nawet zrobić z niej gwiazdkowy upominek. O ile podczas kolacji wigilijnej obowiązuje ścisły post, tak w Boże Narodzenie na naszych stołach króluje mięso w różnej postaci. Serwujemy pieczenie, pasztety, wędliny, zimne nóżki i wiele innych potraw przyrządzonych z drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Wzmocnij smak przygotowanych dań, podając je z domową konfiturą z czerwonej cebuli.Konfitura z czerwonej cebuli nie jest tak popularna jak chrzan na zimno, czy sos żurawinowy. Jest jednak bardzo aromatycznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa i pasztetów. Konfiturę podaj również z deską serów. Efekt zachwyci wszystkich gości.Do przygotowania konfitury z czerwonej cebuli potrzebujesz wyłącznie kilku podstawowych składników: cebuli, cukru brązowego, wytrawnego wina i octu balsamicznego. Dzięki tym produktom w dosłownie 30 minut przygotujesz najsmaczniejszy dodatek do mięsa, nie tylko na święta, ale i na każdą okazję.

Kotlety mielone na świątecznym stole? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy zrobić je w odpowiedni sposób
14.12.2022 21:37 Kotlety mielone na świątecznym stole? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy zrobić je w odpowiedni sposób

Na Wigilię przyrządzasz głównie karpia, rybę w galarecie i śledzie w śmietanie? W tym roku postaw na wyśmienite kotlety mielone z dorsza. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebuli i aromatycznych składników będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na rybne kotlety mielone na święta.Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami. O ile 25 i 26 grudnia na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna jest postna. Głównymi składnikami wszystkich potraw wigilijnych są ryby, warzywa i grzyby. Rybne kotlety mielone na święta są jednym z dań, które są proste w przygotowaniu i smakują fantastycznie.Rybne kotlety mielone na święta są szybkim daniem, które zrobisz równie łatwo, jak tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego. Do przygotowania postnych kotletów możesz również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, żeby żadne produkty spożywcze nie zmarnowały się w Twojej kuchni.Rybne kotlety mielone na święta koniecznie dopraw sokiem z cytryny, majonezem i śmietaną. Nie zapomnij o solidnej porcji natki pietruszki i startej na tarce cebuli. Te składniki wzmocnią smak przygotowywanej potrawy. Kotlety po usmażeniu będą soczyste i bardzo aromatyczne, wszyscy zjedzą je z przyjemnością.

Miękkie zrazy bez zawijania
14.12.2022 20:39 Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę

Zrazy bez zawijania, zwane też bitkami wołowymi, są proste w przygotowaniu. Uduszone w sosie z dodatkiem suszonych grzybów mięso wołowe skusi niejednego smakosza. Podajcie je podczas rodzinnego obiadu, a wszyscy będą zachwyceni. Jeśli na myśl o zrazach od razu przypominacie sobie żmudne formowanie wołowych plastrów w rolady, tym razem nie będzie to konieczne. Mięso podsmażymy i udusimy, przy okazji przyrządzając gęsty sos z dodatkiem aromatycznych grzybów. Będzie pysznie.

jak mrozić pierogi na święta
14.12.2022 16:29 Ania Starmach radzi, jak mrozić pierogi na święta. Po ugotowaniu smakują, jak świeże

Ania Starmach uwielbia pierogi pod każdą postacią. W grudniu jej myśli krążą wokół apetycznych kąsków z kapustą i grzybami. Popularna kucharka radzi, jak mrozić pierogi na święta, aby po odgrzaniu były równie pyszne, jak te świeżo przygotowane. Jej sekret tkwi w blanszowaniu.Mrożenie wcześniej przyrządzonych pierogów jest doskonałym sposobem na zaoszczędzenie czasu przy świątecznych przygotowaniach. Wystarczy je potem tylko wyjąć z zamrażarki i ugotować. Anna Starmach podpowiada nie tylko, jak mrozić pierogi na święta, ale również jak je później prawidłowo odgrzać.

Jak wybrać karpia?
14.12.2022 14:04 Jak wybrać najlepszego karpia na święta? Zwróć uwagę na kilka detali, a nie będziesz zawiedziony

Karp króluje wśród rybnych potraw podczas świąt Bożego Narodzenia. Aby te rządy były udane, należy wybrać rybę najwyższej jakości. Jak wybrać najlepszego karpia spośród ogromnej oferty? Kluczowe znaczenie ma wielkość, waga, a także proporcje ryby.Karp pozyskany z dobrej hodowli będzie charakteryzował się niezwykłym smakiem. Jak odróżnić go spośród innych? Nieuczciwy sprzedawcy tylko czyhają, aby wcisnąć nam produkt pośledniej jakości. Podpowiadamy zatem, jak wybrać karpia najlepszej jakości.

Śledzie w czosnku i majeranku
14.12.2022 11:04 Zapomnij o cebuli. Jest 100 razy lepszy patent na śledzie w oleju. Kluczowe są 2 dodatki

Śledzie w czosnku i majeranku są świetną odmianą od klasycznego rarytasu z dodatkiem cebulki. Aromatyczna i wyrazista odsłona świątecznej ryby niejednemu smakoszowi przypadnie do gustu. Wykonanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Wigilijny śledź nie musi co roku być przyrządzany tak samo. Zamiast cebuli warto sięgnąć po majeranek i czosnek. Zdrowe i smaczne połączenie świetnie podkreśli smak rybnego mięsa, a przygotowanie wymaga jedynie cierpliwości. Warto skosztować.