Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Masz w domu cebulę? Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić z niej obłędny przysmak. Wystarczy kilka dodatków
01.12.2022 11:17 Masz w domu cebulę? Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić z niej obłędny przysmak

Krążki cebulowe Ewy Wachowicz są pomysłem na pyszną przekąskę, którą przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Smażona cebula w cieście naleśnikowym i chrupiącej panierce podana z domowymi sosami posmakuje wszystkim gościom i całej rodzinie. Krążki cebulowe są świetną przekąską na mecz, spotkania z przyjaciółmi i wiele innych okazji. Cebula smażona w cieście naleśnikowym jest bardzo aromatyczna i chrupiąca. Podana z zestawem sosów znika z talerzy błyskawicznie. Przepis na krążki cebulowe Ewy Wachowicz, który został wykorzystany w artykule, pochodzi z oficjalnej strony gwiazdy. Do przygotowania krążków cebulowych Ewy Wachowicz potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Ciasto do obtaczania cebuli zrobisz tak, jak ciasto naleśnikowe: mąka, mleko, sól i jajko. Krążki smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Tłuszcz ma wysoką temperaturę dymienia, więc cebula się nie przypali.Wachowicz pokrojoną cebulę obtacza w mące, następnie w cieście i bułce tartej. To prosty sposób, aby cebula była miękka w środku i doskonale chrupiąca z zewnątrz. Krążki cebulowe Ewy Wachowicz podaj z domowym sosem czosnkowym, ketchupem lub oprósz posiekaną zieleniną.

Jak pozbyć się ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają 1 sprawdzony sposób
30.11.2022 14:35 Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają 1 sprawdzony sposób

Karp pieczony lub smażony jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Ryba ma jednak wiele ości, dlatego należy ją odpowiednio przyrządzić. Poznaj prosty sposób mistrzów kuchni na filetowanie karpia. Ryba nie będzie miała żadnych ości. Wiele osób zastanawia się, jak pozbyć się ości z karpia przed przyrządzaniem go na uroczystą kolację. O ile grubych i dużych ości pozbędziemy się bez problemu kilkoma sprawnymi nacięciami, tak zostają jeszcze cienkie ości bezpośrednio w filecie. Jest na to jednak skuteczny sposób.Mistrzowie kuchni zdradzili, jak pozbyć się ości z karpia. Na początku odcinają głowę, płetwy i filetują rybę. Później filety nacinają w odpowiedni sposób, żeby pod wpływem wysokiej temperatury dosłownie się rozpuściły. Smażony lub pieczony karp wigilijny będzie zachwycał soczystym mięsem bez ani jednej ości.Karpia po filetowaniu moczymy w mleku i odpowiednich przyprawach. To skuteczny sposób na aromatyczną i delikatną rybę, która nie będzie pachnieć i smakować mułem. Nie wyrzucajmy głowy, ogona i kręgosłupa po filetowaniu. Ugotujemy na nich esencjonalny wywar na wigilijną zupę rybną lub karpia w galarecie.

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy uwielbiany produkt 1 produkt
30.11.2022 08:33 Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Racuchy sernikowe przygotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Słodkie i delikatne placki zachwycają puszystością, a nie ma w nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Racuchy z białego twarogu podaj z konfiturą i ulubionymi dodatkami, nikt im się nie oprze. Sposób na puszyste racuchy? Jedni dodają proszek do pieczenia lub sodę. Inni rozczyn ze świeżych drożdży. Racuchy sernikowe z białego twarogu są świetną alternatywą dla spulchniaczy oraz długiego wyrabiania i wyrastania ciasta. Wystarczy do przygotowanej masy dodać pianę z ubitych białek.Do puszystych racuchów serowych wykorzystaj twaróg półtłusty. Chudy ser nie połączy się tak dobrze z resztą składników. Tłusty twaróg natomiast może okazać się za ciężki po usmażeniu. Racuchy smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju i przełóż na chwilę na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.Do racuchów sernikowych dodaj cukier waniliowy, dzięki któremu puszyste placki z twarogu będą miały jeszcze lepszy smak. Racuchy podaj z domową konfiturą, świeżymi owocami, musem lub oprósz cukrem pudrem. Każda wersja błyskawicznie zniknie z talerzy.

Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć?
29.11.2022 20:53 Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick

Kapusta wigilijna z grochem lub grzybami jest przepysznym dodatkiem do smażonego karpia i innych, tradycyjnych potraw. Niestety jest również ciężkostrawna, przez co może wywołać wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Kapusta gotowana z odpowiednimi przyprawami traci wzdymające właściwości.Kapusta jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Niektórzy przygotowują ją z grzybami, inni z grochem. Kapusta jest przepysznym, ale ciężkostrawnym daniem. Jest na to jednak sprawdzony sposób. Zrezygnuj również z zasmażki, a potrawa wigilijna będzie o wiele smaczniejsza i przede wszystkim lekka.W kapuście znajdują się enzymy, które wywołują wzdęcia i wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warzywo gotowane z odpowiednimi przyprawami traci wzdymające właściwości i jest o wiele łatwiej przyswajalne. Nie powoduje również dyskomfortu i uczucia pełności.Kminek, goździki, majeranek, liście laurowe i oregano to zioła, które powinny znaleźć się w każdym daniu z kapusty, grochu i fasoli. Dzięki nim każde danie będzie o wiele lżejsze i łatwiej przyswajalne. Kapustę wigilijną przygotujmy bez zasmażki i bez tłuszczu. Będzie o smaczniejsza i zdrowsza.

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami
29.11.2022 16:50 Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Śledzie według przepisu Anny Lewandowskiej zachwycają dodatkami i złożonym smakiem. Żadne jabłko i cebulka. W tym roku na Boże Narodzenie postaw na sałatkę śledziową w aromatycznym sosie z suszonych borowików. Ten przepis nie ma sobie równych.Anna Lewandowska świąteczne filety śledziowe przygotowuje inaczej niż wszyscy. Nie dodaje do nich jabłka, czy śmietany, a zalewa aromatycznym sosem z suszonych borowików. Śledzie po 2 dniach będą gotowe do jedzenia, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.Lewandowska prowadzi swoją stronę internetową, hbpa.pl, na której dzieli się z fanami przepisami i kulinarnymi inspiracjami. Na stronie znajdziemy między innymi potrawy na Boże Narodzenie, w tym właśnie na wyborne śledzie z suszonymi grzybami. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Lewandowskiej.Do przygotowania śledzi w sosie grzybowym wykorzystaj filety w oleju i dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą. Jeśli filety są zbyt słone, włóż je do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw na kilka godzin do lodówki. To sprawdzony sposób na pozbycie się zbyt dużej ilości słonej przyprawy.

ziemniaki
29.11.2022 11:58 Nie tylko sól. Co dodać do gotujących się ziemniaków, by zyskały cudowny smak?

Gotujesz ziemniaki do obiadu? Tym razem możesz je ugotować nie w osolonej wodzie, a w aromatycznym bulinie z ziół i warzyw rosołowych. Ziemniaki przygotowane w ten sposób same w sobie będą smakować wspaniale. Będą też stanowić jeszcze lepszy dodatek do dań obiadowych. Ziemniaki są najbardziej uniwersalnym dodatkiem do mięs, ryb i dań wegetariańskich. Podajemy je w różnych wersjach: gotujemy, pieczemy, obsmażamy. Ziemniaki z wody zwykle doprawiamy wyłącznie solidną porcją soli, następnie odcedzamy i odparowujemy. Warzywa gotują się dość długo, jednak proces ten możemy łatwo przyspieszyć.Mało kto wie, że ziemniaki możemy ugotować nie tylko z dodatkiem soli. Będą o wiele smaczniejsze i zyskają wspaniały aromat, gdy ugotujemy je z dodatkiem ziół i warzyw. Warzywa ugotowane w aromatycznym i prostym bulionie posmakują całej rodzinie.Na zimę wielu z nas kupuje ziemniaki w większych ilościach. Jeśli będziemy przechowywać warzywa w nieodpowiednich warunkach, szybko zrobią zwiędną, zaczną gnić i kiełkować. Pomarszczone, miękkie i mocno kiełkujące ziemniaki nie nadają się do spożycia, można się nimi zatruć.

Mus z wędzonego pstrąga
29.11.2022 09:50 Ciocia Gosia na święta przygotowuje mus z wędzonego pstrąga. Lepszej przystawki nie jedliście

Mus z wędzonego pstrąga jest elegancką przystawką o niesamowitym smaku. Prosty przepis cioci Gosi pomoże Wam przygotować ten rarytas w zaledwie kilka chwil. Jego kremowa konsystencja zachwyci waszych gości. Spróbujecie?Jeśli lubicie ryby wędzone, delikatny mus z pstrąga z pewnością Wam posmakuje. Ryba po połączeniu ze śmietanką i plastrami łososia prezentuje się znakomicie. Podana z koperkiem i świeżym pieczywem przystawka wprost rozpłynie się w ustach i zachwyci was przyjemnym aromatem. Warto skosztować.

Niebywały kapuśniak z przepisu Gessler. 1 składnik mocno zaskakuje. Zupa zyskuje nowe oblicze
28.11.2022 13:59 Niebywały kapuśniak z przepisu Gessler. 1 składnik mocno zaskakuje. Zupa zyskuje nowe oblicze

Kapuśniak według przepisu Magdy Gessler jest idealnym daniem obiadowym na chłodniejsze dni. Zupa gotowana na kapuście kiszonej i białej, z dodatkiem grzybów i powideł śliwkowych nie ma sobie równych. Smak potrawy jest doskonale wyważony, każdy będzie prosił o dokładkę.Magda Gessler gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Do zupy nie dodaje ani grama mięsa, wywar przygotowuje z podsmażonych na maśle warzyw rosołowych. Restauratorka do wywaru dodaje również świeże borowiki i łyżkę powideł śliwkowych, a całość doprawia ziarnami jałowca. To sekret doskonałego smaku.Zamiast świeżych grzybów wykorzystaj grzyby suszone. Wcześniej namocz je jednak w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Suszony przysmak dodaj w niewielkiej ilości, żeby kapuśniak nie stracił swojego smaku. Niektórzy kapuśniak gotują wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z białej. Magda Gessler łączy te dwa rodzaje kapusty, dzięki czemu zupa nie jest ani za kwaśna, ani zbyt delikatna w smaku. Kapuśniak z powidłami śliwkowymi podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ugotowane ziemniaki, kleks kwaśnej śmietany i koperek.

Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem
28.11.2022 12:12 Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem

Zapomnij o gotowanym kalafiorze z wody. Kalafior pieczony jest pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, podwieczorek i kolację. Warzywo obtocz w panierce z parmezanu, bułki tartej i aromatycznych przypraw i zapiecz. Kalafior błyskawicznie zniknie z talerzy.Niektórzy podają kalafior ze stopionym masłem i bułką tartą. Inni pieką go w całości lub w sosie śmietanowym. Kalafior pieczony w chrupiącej panierce bije na głowę wszystkie inne. Sekretem smaku jest parmezan i aromatyczne przyprawy: curry, czosnek granulowany i słodka, papryka mielona.Kalafior pieczony w niezwykłej panierce będzie doskonałym dodatkiem do głównego dania. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Pieczony kalafior będzie również pyszną przekąską, podwieczorkiem lub kolacją na ciepło. Kalafior zyska jeszcze pełniejszy smak, kiedy przed podaniem oprószysz go posiekaną natką pietruszki. Świeża natka pachnie przepięknie i wzmacnia walory smakowe oraz zdrowotne całej potrawy. Tak przygotowane warzywo zniknie z talerzy błyskawicznie.

Wieprzowy gulasz z piwem
28.11.2022 10:53 Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci

Gulasz wieprzowy jest prostym w przygotowaniu daniem. Duszone mięso zachwyca miękkością i delikatnością. Jeśli zwykle podlewasz je jedynie gorącą wodą, tym razem dolej do rondla też trochę piwa. Alkohol odparuje podczas gotowania, ale danie zyska na smaku, bo pozostaną w nim przyjemne, słodowe nuty. Pyszny i sycący obiad czasem warto przygotować nieco inaczej. Gulasz wieprzowy, który wam dziś proponujemy, jest wyrazisty w smaku i niesamowicie aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanej do duszenia szklanki jasnego piwa. Prościej i smaczniej się chyba nie da. 

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać
28.11.2022 09:53 Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Grzyby mun znajdziemy w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Wołowina z woka po chińsku, czy tajska zupa z mlekiem kokosowym są tylko nielicznymi przykładami potraw, w których wykorzystywane są popularne grzyby. W Polsce dostaniemy głównie suszone grzyby mun. Poznaj ich właściwości i sprawdź, do czego warto je dodawać.Grzyby mun, inaczej uszaki bzowe, są grzybami uprawianymi głównie w Azji Wschodniej. Grzyby dodawane są do zup, dań duszonych i potraw z woka. Grzyby mun w kuchni azjatyckiej dodawane są zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Wołowina, wieprzowina, kaczka, warzywa, makaron, czy tofu smakują rewelacyjnie z dodatkiem orientalnych grzybów.Suszone grzyby po namoczeniu i doprawieniu solą i pieprzem zyskują bardzo delikatny, ciekawy smak. Grzyby mun po obróbce termicznej są lekko chrupiące. Doskonale łączą się z wyraźnymi przyprawami, np. sosem sojowym, rybnym, czosnkiem i papryczką chili.Co ciekawe, suszone uszaki brzozowe po namoczeniu zwiększają swoją objętość nawet pięciokrotnie. Grzyby mun to nie tylko smak. To również wiele zdrowotnych właściwości. Grzyby polecane są między innymi osobom borykającym się z chorobami układu krążenia.

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do kapuśniaku lub bigosu? Jest lepsza metoda by złagodzić smak potrawy
27.11.2022 19:20 Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czy płukać kiszoną kapustę przed gotowaniem bigosu, kapuśniaku, czy przygotowaniem farszu do pierogów? Okazuje się, że jest o wiele lepsza metoda na pozbycie się intensywnie kwaśnego smaku. Zamiast płukać kiszonkę, wymieszaj ją w odpowiednich proporcjach z kapustą białą. W ten sposób złagodzisz smak potrawy, ale jednak pozostanie esencjonalna. Bigos, kapuśniak, kwaśnica, pierogi to tylko niektóre z dań, które nie mogą obejść się bez kiszonej kapusty. Kiszonka nie dość, że wzmacnia walory smakowe całej potrawy, to jeszcze sprawia, że dania są pełne witamin i dodatkowo wzmacniają odporność. Dowiedz się, jak przygotować kapustę i czym ją doprawić.Wiele osób zastanawia się, czy płukać kiszoną kapustę, która jest mocno kwaśna. Nie jest to najlepszy pomysł, bo może doprowadzić do znacznego spłycenia smaku. Najlepsze kucharki stosują inną metodę - kiszonkę mieszają z białą kapustą w proporcji 2:1. To prosty sposób na zneutralizowanie kwaśnego smaku bez utraty aromatu całego dania. Czy płukać kiszoną kapustę? Zrezygnuj z tej czynności, jeśli chcesz, żeby gotowana przez Ciebie potrawa miała pełny smak i aromat. Dania z kapustą koniecznie dopraw kminkiem, majerankiem lub suszonymi grzybami. Nie zapomnij również o liściach laurowych i zielu angielskim.

Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa
27.11.2022 18:31 Wyrazista pasta śledziowa z jajkiem. Sprawdzi się nie tylko do pieczywa

Pasta śledziowa z jajkiem jest jedną ze smaczniejszych past do pieczywa. Pasta jest aksamitna i wyraźna w smaku. Jest również bardzo pożywna. Zrezygnuj z gotowych past kanapkowych. Pyszny dodatek do pieczywa zrobisz w kilka minut z prostych składników.Pasty kanapkowe z ryb, jajek i warzyw kupimy w każdym sklepie. Jeśli jednak zwrócimy uwagę na skład, okaże się, że oprócz podstawowych składników znajdziemy również sporą ilość octu, soli i konserwantów, które mają wzmocnić smak i przedłużyć termin ważności produktu.Domowe pasty kanapkowe są o wiele zdrowsze, a przygotujemy je w zaledwie kilka chwil. Jedną z lepszych past jest wyrazista pasta śledziowa. Pasta jest aksamitna, pożywna i nie zawiera żadnych sztucznych składników. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie filetów śledziowych, jajek i odrobiny musztardy i majonezu.Pastę śledziową możesz dodatkowo doprawić posiekanym szczypiorkiem. Pasta będzie rewelacyjnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Do przygotowania pasty wybierajmy śledzie w w oleju, następnie opłuczmy je z nadmiaru tłuszczu.

Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków
27.11.2022 15:59 Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków

Jesteście wielbicielami flaczków? A wiecie, na jakim wywarze wyjdą najsmaczniejsze? Szefowie kuchni nie mają wątpliwości, że na wołowym. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i esencjonalny w smaku niż wywar drobiowy. Flaki należy odpowiednio przygotować przed przyrządzaniem potrawy. W przeciwnym razie będą twarde i niesmaczne. Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie.Flaczki wołowe są tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Niektórzy flaki gotują na samej wodzie, inni na wywarze z kurczaka. Najlepsi szefowie kuchni do ugotowania potrawy wykorzystują aromatyczny bulion wołowy. To sekret doskonałego, pełnego smaku.Bulion przygotujesz na kościach wołowych, szpondrze lub kawałku wołowiny z kością. Wystarczy, że ugotujesz mięso z warzywami rosołowymi. Nie zapomnij o przyprawach, jak liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wywar z kości gotuj podobnie jak rosół - na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. Sól i pieprz dodaj pod sam koniec, kiedy bulion najdzie już smakiem i aromatem.Żeby flaczki były miękkie i delikatne, koniecznie przygotuj je przed przyrządzaniem dania. Kluczowe jest obgotowanie flaków kilkukrotnie przez 30 minut od momentu wrzenia wody. Jeśli tego nie zrobisz, flaczki nie będą ani smaczne, ani miękkie i zepsują całą potrawę.

Karp wigilijny
27.11.2022 12:56 Delikatny karp bez smażenia, nieprzyjemnego zapachu i posmaku mułu. Ideał na Wigilię

Smażony karp nie należy do lekkich dań. Na szczęście równie smaczną rybę w chrupiącej panierce możemy przygotować także w piekarniku. Zapomnijcie o nieprzyjemnym zapachu i posmaku mułu. Pieczona wersja tradycyjnej potrawy skradnie serca domowników. Karp często gości na wigilijnych stołach. Wielu z nas smaży rybę w panierce, starając się, by nie wchłonęła zbyt wiele tłuszczu. Tymczasem jest o wiele prostszy sposób na uzyskanie chrupiącej i delikatnej wersji dania. Wystarczy obtoczone w mące, jajku i bułce filety upiec w piekarniku. Będzie pysznie.

kotlety rybne
27.11.2022 10:33 Rewolucyjne kotlety mielone bez mięsa i warzyw. Zrobisz je z uwielbianego składnika

Mięso z ryby jest zdrowsze i korzystniej wpływa na nasz organizm niż bardziej popularne mięso czerwone. Tradycyjnego mielonego warto więc zamienić na mielone kotlety rybne. Sam sposób przygotowania jest niemal identyczny, co w przypadku ich wieprzowego odpowiednika. Czy dasz się skusić się na soczyste mielone kotlety rybne?Mięso z ryb jest bardziej lekkostrawne niż mięso wieprzowe czy wołowe, ma również więcej cennych aminokwasów. Niższa zawartość cholesterolu mielonych kotletach rybnych sprzyja zachowaniu zdrowia oraz zmniejsza ryzyko zawału czy udaru. Ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu, a mielone kotlety rybne to jeden ze smakowitych sposobów ich serwowania.

Wigilijne pierogi z makiem.
26.11.2022 19:13 Wigilijne pierogi z makiem. Słodka wersja popularnego dania świetnie zastąpi drożdżowy wypiek

Pierogi z makiem będą świetną alternatywą wigilijnego drożdżowego placka. Delikatne ciasto z dodatkiem aromatycznej esencji wypełnimy domową masą makową, pełną chrupiących orzechów i słodkich owoców suszonych. Takiej kombinacji nikt się nie oprze. Słodkie pierogi przyjemniej urozmaicą wigilijne menu. Makowy farsz — który z powodzeniem możecie wykorzystać do przygotowania tradycyjnej drożdżowej rolady — doskonale smakuje z mięciutkim ciastem na bazie mąki i wody. Rarytas jest prosty w przygotowaniu, a spodoba się nawet wybrednym. Spróbujecie?

Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier
25.11.2022 16:52 Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier

Przygotowywanie potraw świątecznych na większe uroczystości lub na spotkania w dużym, rodzinnym gronie jest nie lada wyzwaniem. Gotowanie i szykowanie dań stało się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze, odkąd posiadam funkcjonalną lodówkę Haier Multidoor 7 HCW7819EHMP. Urządzenie jest bardzo pojemne i zawsze mam wystarczająco dużo miejsca na wszystkie niezbędne produkty. Dzięki wyjątkowym funkcjom potrawy na dłużej zachowują świeżość i są bezpiecznie przechowywane, co jest dla mnie szczególnie ważne. Jak lodówka Haier pomaga mi w organizacji w kuchni? Zaraz wszystko opowiem…Łatwiejsze przechowywanie zapasów na święta Planowanie to ważna kwestia, również w zakresie zakupów spożywczych. Lubię kupować z wyprzedzeniem tak, aby nie odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę. Mrożonego karpia, filety do ryby po grecku, słodkie przekąski kupuję nieco wcześniej, by w porę mieć wszystko gotowe i uniknąć stania w świątecznych kolejkach. Moja lodówka pomaga mi również w takiej organizacji, ponieważ zawsze doskonale wie, kiedy wracam z zakupów. Dzięki funkcji proaktywnej temperatury i aplikacji hOn korzystającej z geolokalizacji lodówka potrafi przewidzieć, kiedy wrócę ze sklepu, i sama dostosowuje temperaturę odpowiednią dla produktów, które dopiero włożę. Dodatkowo, dzięki aplikacji hOn, mogę wpisywać daty ważności produktów, a kiedy będzie kończyć się ich ważność, dostanę odpowiednie powiadomienie na smartfonie. Dzięki temu, nie tylko mam wszystko pod kontrolą, ale również zapobiegam marnowaniu żywności.Brak miejsca w lodówce? Mam na to sposób! Lodówka Haier Multidoor 7 HCW7819EHMP jest urządzeniem niezwykle pojemnym, w którym mogę przechowywać wiele – zaczynając od świeżych sezonowych owoców i warzyw, po wędliny, kończąc na mrożonkach. Dzięki technologii Switch Zone za pomocą jednego kliknięcia przełączam zamrażarkę w chłodziarkę. To ode mnie zależy, czy potrzebuję więcej miejsca na chłodzenie, czy zamrażanie potraw. To właśnie dlatego robię zakupy spożywcze z wyprzedzeniem, ponieważ mogę organizować zamrażarkę i chłodziarkę według moich potrzeb. A że różne produkty wymagają innego sposobu przechowywania to również wiedzą producenci Haier. Niektóre z nich, takie jak owoce czy warzywa potrzebują odpowiedniej wilgotności, dlatego w lodówce Multidoor7 stworzona została praktyczna strefa wilgotności z technologią HCS. Woda nie skrapla się w szufladzie dzięki membranie z włókien roślinnych, która utrzymuje wilgotność na poziomie 90% i automatycznie zarządza jej poziomem. Umożliwia to cyrkulację chłodnego powietrza i dzięki temu, warzywa na sałatkę jarzynową i moje ulubione mandarynki na dłużej pozostają soczyste i pełne wartości odżywczych. W lodówce stworzona została również szuflada My Zone, w której sama mogę ustawić temperaturę w przedziale -3°C do 5°C w zależności od tego, jakie produkty chcę w niej przechowywać. O bezpieczeństwo wszystkich przechowywanych w lodówce produktów dba specjalny system T-ABT, który zapewnia czysty przepływ powietrza, eliminując bakterie i chroniąc wszystkie produkty spożywcze przed bakteriami. Lodówka Multidoor 7 wyposażona została również w system Total No Frost oraz specjalną osłonę Fresher Shield, które nie tylko zmniejszą zużycie energii oraz zapobiegną przedostaniu się ciepła do wewnątrz urządzenia, ale również sprawią, że w jego wnętrzu nie będzie szronu, a zapachy nie będą się mieszać. Dzięki temu mam pewność, że mięso, warzywa, owoce, nabiał i inne produkty przechowywane są w najlepszych warunkach.Ulubione koktajle w zasięgu ręki Oprócz pewności, że moje ulubione smakołyki są bezpiecznie przechowywane, lodówka Haier dostarcza mi… najlepsze przepisy na koktajle. Posiada ona bowiem wyjmowany dzbanek I-Refill znajdujący się w drzwiach lodówki, dzięki temu, zawsze mogę mieć zimne napoje w zasięgu ręki i stworzyć nowe lemoniady z przepisów w aplikacji hOn, które zachwycają wszystkich moich gości.

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały
25.11.2022 14:13 Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Pękające podczas zawijania naleśniki są prawdziwą zmorą kucharza. Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Do surowego ciasta wystarczy dolać odrobinę gorącej wody. Raz wypróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej.Trik z gorącą wodą to nie jedyne, na co zwrócić należy uwagę. Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Pamiętaj, że jajka oraz mleko na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dokładnie wymieszane ciasto bez żadnych grudek to kolejny krok do sukcesu.Równie istotne w kwestii jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały, jest sam sposób smażenia placków. Unikajmy spiekania ich na zbyt dużej mocy palnika. Takie naleśniki wyjdą suche i sztywne, przez co zawinięcie w nie farszu stanie się niemal niemożliwe.

klopsy
24.11.2022 22:01 Nikt nie tęskni za zwykłymi klopsikami. Ich grecka wersja jest jeszcze lepsza

Nie masz pomysłu na nadchodzący obiad? Wypróbuj poniższy przepis na rewelacyjne klopsiki po grecku. Nadzienie z sera feta oraz sos tzatziki sprawiają, że pozornie banalne danie smakuje jak nigdy wcześniej.Greckie klopsiki są zapiekane w piekarniku. Dzięki temu są lżejsze i mniej tłuste, nić ich smażony odpowiednik. Mięsne kuleczki rewelacyjnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Palce lizać.

Buraki
24.11.2022 17:24 Dziś obchodzimy Dzień Buraka. Nasze babcie podawały go w najlepszy sposób

Dziś swój dzień obchodzi znane polskie warzywo. Burak, bo o nim właśnie mowa, znajduje zastosowanie w wielu klasycznych potrawach naszej kuchni. Z okazji dzisiejszego święta prezentujemy sprawdzony babciny przepis na buraki zasmażane. Nie ma lepszego dodatku do obiadu.Buraki warto spożywać pod różnymi postaciami ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Wzmacniają odporność organizmu oraz pomagają w jego oczyszczeniu. Duża zawartość minerałów oraz witamin sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo dla nas korzystny. Ciesz się bombą witaminową pod postacią pysznego dodatku.

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny
24.11.2022 08:46 Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

Śledzie są doskonałą przekąską i dodatkiem do świątecznych sałatek. Mało kto wie, jak długo przechowywać śledzie, żeby zachowały świeżość i smak. W tym przypadku kluczowe są dodatki. Śledzie w oleju mogą stać w lodówce przez wiele tygodni. Śledzie w śmietanie tylko 2-3 dni.Śledzie w samym oleju pakowane hermetycznie mają długi termin ważności. Przechowywane w lodówce zachowają smak i świeżość przez około 6 tygodni. Nie wszystkie filety śledziowe będą miały taką samą datę. Wszystko zależy od dodatków z jakimi przygotowane są ryby. Jak długo przechowywać śledzie?Śledzie, w przeciwieństwie do innych filetów, są rybami mocno solonymi. Mają wyraźny smak, a sól dodatkowo przedłuża ich termin ważności. Jak długo przechowywać śledzie? Ryby z dodatkiem śmietany, majonezu lub warzyw, np. cebuli, psują się niestety bardzo szybko. Takie śledzie należy przechowywać w odpowiednich warunkach, aby nie dopuścić do namnażania się chorobotwórczych bakterii. Śledzie są świetną przekąską i dodatkiem do sałatek, zawsze należy jednak zwrócić uwagę na ich termin ważności.

Monika Mrozowska pokazała jak przyrządza kalafiora. Jej patent na obiad jest nie lada gratką
23.11.2022 12:20 Monika Mrozowska zdradziła jak przyrządza kalafiora. Jej patent na obiad jest nie lada gratką

Monika Mrozowska przygotuje kalafiora inaczej niż wszyscy. Kalafior w orientalnej wersji z aromatycznymi przyprawami, sosem sojowym i mlekiem kokosowym jest pomysłem na smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Kalafior podany z ryżem jaśminowym nie ma sobie równych.Kalafior jest uniwersalnym warzywem, którego każdy z nas przygotowuje nieco inaczej. Niektórzy gotują różyczki i podają je z bułką tartą. Inni smażą z przyprawami lub pieką w całości. Monika Mrozowska również ma swój patent na smaczne warzywo w nieco innej wersji. Zaprezentowała go na swoim Instagramie.Znana aktorka kalafior przygotowuje w orientalnej wersji. Na początku smaży warzywo z przyprawą curry, imbirem, sosem sojowym, następnie gotuje w mleku kokosowym. Danie podaje z podsmażonym i ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.Do posypania potrawy wykorzystaj świeży szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Zioła są świetnym dodatkiem do orientalnych dań, ponieważ wzmacniają ich aromat. Kalafior jest bardzo aromatyczny i doskonale doprawiony. Jest lekki, syci i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.

Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i pyszna
22.11.2022 20:59 Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i przepyszna

Zupa ogórkowa z przepisu babci Jadzi wychodzi lżejsza i smaczniejsza niż tradycyjna. Babcia zupę gotuje bowiem nie na tłustej wieprzowinie, ale na delikatnym mięsie z indyka. Dzięki temu zupa jest pożywna, ale niezbyt tłusta. Przepis z pewnością wart jest polecenia. Niektórzy zupę ogórkową gotują na żeberkach wieprzowych, inni na udku z kurczaka. Są również osoby, które danie gotują wyłącznie na warzywach. Babcia Jadzia tradycyjną ogórkową gotuje na mięsie z indyka. Wywar z udka lub skrzydełka indyczego i włoszczyzny jest świetną bazą do zupy.Do przygotowania zupy ogórkowej wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki na zimę są nie tylko smaczne, soczyste i chrupiące, ale i zdrowe. Jeśli nie masz w tym roku zimowych zapasów, wybieraj sklepowe ogórki z beczki lub takie, które mają prosty skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają octu.

śledź pod pierzynką
22.11.2022 20:06 Kuroń robi śledzie pod pierzynką inaczej niż wszyscy. Nadaje potrawie lekkości w ciekawy sposób

Śledzie pod pierzynką według przepisu Jakuba Kuronia zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sałatka warstwowa z dodatkiem ziemniaków, buraków, ogórków kiszonych i sera jest świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Możesz ją zaserwować na świątecznym stole, na domowych uroczystościach, czy na co dzień.Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Znany kucharz dzieli się swoimi recepturami na dania główne, zupy, przystawki i pyszne ciasta. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na śledzie pod pierzynką wykorzystany w naszym artykule.Jakub Kuroń śledzie pod pierzynką robi inaczej niż wszyscy. Znany kucharz nie kroi wszystkich składników w kostkę, ale ściera je na tarce. To prosty trik, dzięki któremu sałatka jest o wiele smaczniejsza, ponieważ wszystkie produkty lepiej się ze sobą łączą. Śledzie pod pierzynką są prostym przepisem na warstwową sałatkę, która zachwyca smakiem i wyglądem. Kucharz radzi, żeby spróbować śledzi przed przygotowaniem potrawy. Jeśli są zbyt słone, należy je namoczyć w mleku. To prosty trik na złagodzenie intensywnego smaku.

Koreczki z tortilli. Szybka przekąska na mecz, film lub imprezę
22.11.2022 16:01 Koreczki z tortilli. Szybka, pyszna przekąska na dzisiejszy mecz. Zrobisz ją w 10 minut

Nie macie pomysłu czym umilić sobie dzisiejsze kibicowanie? Proponujemy ekspresowe w przygotowaniu koreczki z tortilli. Sprawdzą się też przy oglądaniu filmu czy na imprezie. Do ich zrobienia potrzebujesz gotowych placków tortilli, kremowego serka, trochę wędliny i ulubionych dodatków. Także zapraszamy szybciutko do kuchni. Koreczki z tortilli przygotuj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją są koreczki z sałatą lodową, szynką drobiową, papryką i ogórkami konserwowanymi. Do tortilli możesz dodać również inne warzywa, np. zielony ogórek, marchewkę. Możesz przygotować je również z serem tartym, salami i takimi dodatkami, na jakie masz ochotę.Kluczowym składnikiem koreczków z tortilli jest serek kanapkowy. Polecam delikatny serek śmietankowy z dodatkiem tartego chrzanu i świeżych ziół, np. natki pietruszki. Serek wzmocni smak potrawy i dzięki niemu tortilla nie rozwarstwi się podczas krojenia i jedzenia.Koreczki z tortilli są świetną przekąską imprezową, na mecz i na spotkania w większym gronie. Są lekkie, pożywne i o wiele zdrowsze od gotowych przekąsek, jak chipsy i frytki. Koreczki są tanie i tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. A zrobisz je dosłownie w 10 minut.

Puszyste racuchy z jabłkami
22.11.2022 09:18 Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Puszyste racuchy z jabłkami są nie lada przysmakiem. Słodkie placki przygotujemy o niebo szybciej, jeśli zetrzemy jabłko na tarce. Prosty patent babci Wiesi pozwoli wam przygotować bardziej delikatną i pełna smaku wersję dobrze znanego deseru z patelni. Spróbujecie?Racuchy jak u babci będą idealne na chłodne popołudnie. Słodkie placuszki z dodatkiem tartego jabłka są proste w przygotowaniu, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Warto się skusić.

naleśniki
21.11.2022 19:27 Zapomnij o mące pszennej. Delikatniejsze naleśniki zrobisz na innym składniku

Prezentujemy niebanalny sposób na niezwykle puszyste i delikatne naleśniki. Wystarczy dobrze znaną mąkę pszenną zastąpić mąką kokosową. Ten składnik, poza wpływem na konsystencję samego ciasta, niesie za sobą również szereg korzyści zdrowotnych.Mąka kokosowa nie zawiera w sobie glutenu, wobec czego jest odpowiednia dla osób cierpiących na jego nietolerancję. Ponadto pomaga obniżyć poziom cukru we krwi a także wpływa korzystnie na proces odchudzania. Naleśniki z mąki kokosowej przypasują niemal każdemu.Naleśniki z mąki kokosowej są nieco delikatniejsze niż ich pszenny odpowiednik. W związku z tym podczas smażenia należy uważać, aby nie rozerwać placuszków. Odrobina cierpliwości przy ich przyrządzaniu pomoże w przygotowaniu tych smakołyków.