Jarmarki bożonarodzeniowe opanowały Polskę. Można tam skosztować rozmaitych potraw, ale też zostawić zostawić sporo pieniędzy. Przekonał się o tym popularny youtuber Książulo. Tym razem odwiedził świąteczny jarmark we Wrocławiu. O wrażeniach opowiedział w nagranym filmiku.
Przepiękna książka obfitująca w wiedzę o historii polskiej kuchni, o pochodzeniu przeróżnych zwyczajów kulinarnych i tradycyjnych dań trafia do Was zupełnie za darmo. Żeby ją pobrać, wystarczy skopiować link na końcu tekstu!
Pieczeń zagości na świątecznych stołach w wielu polskich domach. Warto skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie tego wybornego dania. Znany kucharz pieczeń robi z mięs, które są powszechnie lubiane. Efekt po prostu zachwyca.
Zwykle na Boże Narodzenie robiłam sałatkę jarzynową. Jednak odkąd dostałam ten przepis od babci, również przyrządzam jej sałatkę. Jest bardzo smaczna, a babcia mówi, że nawet lepsza od tradycyjnej jarzynowej.
Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.
Golonka nie kojarzy się ze zdrową żywnością, prawda? Dr Michał Mularczyk – kardiolog, internista i dietetyk wyprowadza nas z błędu. “Może być zdrowsza do ryby” – szokuje specjalista. W naszym nowym cyklu video “Zdrowy smakosz” – premiera.
Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i elastyczne. Sposobów na uzyskanie ciasta, z którego takie właśnie sztuki usmażymy, jest kilka, lecz jedna zagwarantuje nam sukces. Do jej zrobienia trzeba wykorzystać popularne warzywo. Dla wielu osób może to być zaskoczenie.
Czy lubicie słodkie co nieco? Jeśli tak jak ja nie potraficie sobie odmówić słodyczy, to mam dla was przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą zaledwie 4 składniki i smakołyk raz-dwa będzie gotowy. Ten smak potrafi nieźle uzależnić.
Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem.
Bigos wigilijny jest szczególnym daniem. Nie znajdziemy w nim mięsa, bo jest potrawą postną. Za to dużo w nim grzybów leśnych, które zapewniają wspaniały smak i aromat. Ten wyjątkowy bigos robię z przepisu mojej prababci, którym chętnie się z wami podzielę.
Kutia już wkrótce zagości na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Robi ją też Magda Gessler. Znana restauratorka to tego świątecznego przysmaku dodaje prawdziwie luksusowy produkt. Dzięki niemu kutia ma jeszcze lepszy smak.
Grzyby są pysznym dodatkiem do wielu wigilijnych potraw. Znajdziemy je w kapuście wigilijnej, w farszu do uszek i pierogów. Grzyby smakują wyśmienicie w postnym bigosie. Jednak zanim trafią do świątecznych dań, musimy je moczyć. Ile czasu powinno nam to zająć?
W swojej trasie po jarmarkach z ulicznym jedzeniem w Polsce youtuber Książulo zawędrował do Gniezna. Tu degustował m.in. zapiekankę z baru, który od prawie czterech dekad serwuje przekąski takie jak ta, a także hotdogi i frytki. W jego zamówieniu rzuciła się w oczy jedna nietypowa rzecz.
Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię długiego gotowania. Preferuję smaczne i proste dania. Najlepiej takie, które robi się raz-dwa. Dlatego przyrządzam makaron z 2 składnikami i szybko mam obiad, który smakuje jak ten z mojego dzieciństwa.
Gołąbki można podać podczas wigilijnej kolacji. Wypełnione bezmięsnym farszem kapuściane paczuszki przygotujecie sprawnie, a zachwycą was równie mocno, co moich bliskich. Co roku pytają, czy i tym razem je przygotuję. Warto spróbować.
Czy wiecie, jak właściwie przygotować karpia do smażenia ? Pomocna może okazać się siatka po cebuli. Jeśli macie ją pod ręką koniecznie skorzystajcie z prostego triku. Ryba będzie gotowa do dalszej obróbki w kilka chwil.
Sałatka jarzynowa pojawi się na wielu wigilijnych stołach. Moja mama bez groszku konserwowego. Choć wiele osób nie wyobraża sobie jarzynowej bez groszku, jest lepszy produkt, który wpasuje się idealnie w smak warzywnego przysmaku z majonezem.
Pieróg gryczany gałęzowski jest daniem regionalnym, którego warto spróbować. Pochodzący z Lubelszczyzny przysmak jest sycący i niesamowicie smaczny. Danie jest tak dobre, że zostało wpisane na jedną z ważniejszych list w polskich kulinariach. Wiemy, dlaczego i znamy szczegóły wykonania.
Dobry barszcz czerwony skusi każdego. Dodatki do niego mają jednak ogromne znacznie. To, co trafiło do zupy jednej z dziennikarek, przechodzi wszelkie pojęcie. Mimo iż cenię kulinarne eksperymenty, też byłam zaskoczona.
W moim domu naleśniki z serem zawsze znikały w ekspresowym tempie. Niedawno natknęłam się na książkę kucharską, w której znalazłam prosty sposób na ich przygotowanie. Składniki miałam w domu, więc postanowiłam je przygotować. Dzięki zamieszczonym wskazówkom wyszły tak smakowite, że palce lizać.
Rosół jest niekwestionowanym rarytasem kuchni polskiej. Mój ulubiony przepis na tę zupę różni się jednak od innych, które widziałam w internecie. Przez lata znalazłam kilka patentów, które sprawiają, że zupa smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować.
Smażenie karpia nie jest banalne. Ryba wymaga odpowiedniego przygotowania, a czasami nawet mimo to mąka pali się w trakcie jej przyrządzania. Tomasz Strzelczyk pokazał jak temu zapobiec. Jego patent jest genialny.
Zupa jest idealna na chłody. Moja mama zawsze gotowała sycącą i prostą potrawę na bazie mięsa drobiowego. Jeden jej składnik sprawiał, że była naprawdę smaczna. Ostatnio udało mi się zdobyć przepis. Musicie spróbować.
Czy czekacie z utęsknieniem na Boże Narodzenie? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na naleśniki. To danie w świątecznym klimacie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Wszystko dzięki pewnej przyprawie, którą dodaję do naleśników.
Ceny karpia w tym roku potrafią wbić w fotel. Nawet w popularnych marketach nie jest tanio. Sprawdziliśmy, ile za rybę zapłacimy w Lidlu i Biedronce. W oczy rzuciła nam się też cena makowca.
Uszka są jedną z potraw, które muszą trafić na mój wigilijny stół. Smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym i niezmiennie od wielu lat szybko znikają z talerzy. Jednak już od dawna nie robię uszek z suszonymi grzybami. Stawiam na smaczniejszy i tańszy produkt.
Kiedy trzeba wybierać – jedzenie czy leki? A kiedy jeszcze chce się zapewnić przyszłość dzieciom? Kupić im ubrania? Za cokolwiek zapłacić? Kiedy beztrosko świętujemy, wielu wokół nas potrzebuje podstawowego, najprostszego wsparcia. Pan Stefan to jedna z tych osób.
Czy chcecie poznać znakomity przepis na świąteczną sałatkę? Polecam ją, bo smakuje każdemu i jest prosta w przyrządzeniu. U mnie w domu z powodzeniem zastąpiła tak lubianą jarzynową i sałatkę gyros.