Emerytka nie jest w stanie kupić normalnej żywności przez ceny, jakie panują obecnie w sklepach spożywczych. Z tego powodu na co dzień je zwykłą mortadelę i parówki, lecz taka dieta nie należy do zdrowych. Wszystko przez zbyt niską emeryturę. Pani Helena, emerytka, która przepracowała całe 42 lata swojego życia, nie jest w stanie normalnie funkcjonować za swoją emeryturę. Świadczenie zostało dla niej wyliczone na niecałe 1200 złotych miesięcznie. Dlatego też jej codzienny jadłospis prezentuje się wyjątkowo niezdrowo, a starsza kobieta musi każdego dnia szukać oszczędności w nawet najbardziej podstawowych rzeczach. Jej słowa mrożą krew w żyłach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dziecko wróciło z przedszkola z czymś, co przypominało groszek. Brzdąc przyznał swojemu dziadkowi, że zjadł kilka ziarenek. Mężczyzna szybko przewiózł chłopca do szpitala. Okazało się, że 4-latek miał do czynienia ze złotokapem zwyczajnym. Można się na niego natknąć w wielu ogrodach.Na dziecko może czyhać wiele niebezpieczeństw. Cześć z nich czai się wśród roślinności. Przekonał się o tym dziadek pewnego 4-latka, który przyniósł z przedszkola nasiona przypominające groszek. Gdyby nie szybka reakcja, wszystko mogłoby się skończyć w tragiczny sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Cukinia często gości w naszych kuchniach. Warzywo cieszy się sporą popularnością z powodu swoich walorów smakowych. Niestety, czasami cukinia może być bardzo gorzka. Wówczas warzywo może mieć wysokie stężenie kukurbitacyny. W bardzo dużych ilościach substancja może doprowadzić nawet do śmierci.Smakowita cukinia niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Niektórzy smakosze decydują się na samodzielne sadzenie tego warzywa. Lepiej nie wykorzystywać w tym celu pestek znalezionych w cukinii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gastronomii i sztuce kulinarnej. Nic więc dziwnego, że nie ma dania, które miałoby przed nią tajemnice. Nawet pozornie pospolita jajecznica może być nie lada przysmakiem, jeśli zastosujemy kilka z jej tricków. Za sukcesem wybitnej jajecznicy Magdy Gessler stoją trzy konkretne dodatki, które dla wielu z nas mogą wydawać się nie na miejscu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Brokuły to pyszne i zdrowe warzywo, jednak bywa, że w zaciszu domowym nie potrafimy przygotować ich we właściwy sposób. Wystarczy chwila nieuwagi, by je rozgotować, a zamiast soczyście zielonego koloru otrzymać bladą, nieapetyczną papkę. Co gorsza, brokuły wytwarzają także niezbyt przyjemny zapach. Na te wszystkie problemy, mamy znakomite rozwiązania.Brokuły najlepiej smakują poza domem. Często nie możemy się doczekać, aż zamówimy zachwycającą sałatkę z soczyście zielonymi brokułami w restauracji. W zaciszu domowym, niemal nigdy nie wychodzą takie pyszne. Kucharze mają swoje sposoby, aby brokuły wychodziły pyszne za każdym razem. Przekonasz się jakie to proste. Całkiem niedawno pisaliśmy o tym, jak ugotować idealny kalafior.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Mało kto jest świadomy jak cenne są liście kalafiora. Zazwyczaj zupełnie o nich zapominamy i bez namysłu wyrzucamy do kosza. Trudno o większy błąd, liście kalafiora są niezwykle pożywne, a przy okazji potrafią poradzić sobie z dolegliwościami takimi jak zaparcia. Zalety liści kalafiora można wyliczać bez końca. Są niskokaloryczne, co szczególnie przydatne jest dla osób na diecie. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika sprawia, że usprawniają pracę jelit. W liściach kalafiora znajdziemy także żelazo oraz wapń. Samo wykorzystanie ich w kuchni to ukłon w stronę filozofii "zero waste" czyli ruchu na rzecz ograniczenia odpadków w codziennym życiu.
W trakcie upalnego lata należy bardzo dobrze dbać o swoją dietę. Z tego powodu tak ważne jest regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców, jak truskawki, wiśnie czy szparagi. W taki sposób dostarcza się do swojego organizmu dużo witamin i minerałów, a także innych substancji odżywczych, jak przeciwutleniacze, korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego ciała. Zbilansowana dieta zawiera w sobie wiele porcji warzyw i owoców każdego dnia, a latem również powinniśmy zachować korzystne przyzwyczajenia żywieniowe. Wszak w tym okresie wykonujemy często wzmożony wysiłek fizyczny. Gdy organizm wystawiony jest na większą temperaturę i zmęczenie, wiele mikroelementów jest wypłukiwanych wraz z potem. Aby temu zapobiec, należy jeść dużo warzyw i owoców. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Arbuz cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli owoców. Na sklepowych półkach dostaniemy go bez najmniejszych problemów. Warto wiedzieć, czym powinien cechować się idealny arbuz. Dojrzałe owoce poznamy między innymi po żółtym przebarwieniu na spodzie.Smakowity arbuz niejednokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Wszystko przez jego niepowtarzalne walory smakowe, które są najbardziej wyraziste wówczas, gdy owoce są dojrzałe. Już teraz przekonaj się, jak sprawdzić, czy mamy do czynienia z dobrym arbuzem.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Smakowite jabłka wiele razy wywoływały u nas zachwyt. Smakosze dodają je do rozmaitych deserów. Z pysznych owoców możemy przygotować zdrowy i pyszny napój. Za sprawą mięty zyska on jeszcze więcej zalet.Bez wątpienia jabłka są uwielbiane przez smakoszy. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tych pysznych owoców. W ich wnętrzu można natknąć się na wiele cennych składników odżywczych. Nawet sok jabłkowy jest produktem, który wesprze nasz organizm. Zwłaszcza jeśli wzbogacimy go o miętę.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu jak mało kto. Nietrudno zauważyć, że mistrzyni kuchni wygląda olśniewająco. Wszystko za sprawą odpowiednich nawyków żywieniowych. Gwiazda zdradziła, jak wygląda jej dieta. Królują w niej zupy i warzywa. Oprócz tego Ewa Wachowicz pija dużo wody. Okazuje się, że podczas śniadania dziennikarka sięga nawet po zupę dyniową.Bez wątpienia Ewa Wachowicz jest prawdziwą ekspertką z zakresu kulinariów. Gwiazda ma 50 lat, jednak z pewnością nie wygląda na swój wiek. Warto wiedzieć, jak prezentuje się jej codzienna dieta.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Według oficjalnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowy dorosły człowiek może jeść dziennie 2-3 jajka. Niektórzy specjaliści jednak tacy jak doktor Tadeusz Trziszka, uważają, że liczba ta może być większa. Dlatego eksperci wierzą, że nawet 20-30 jajek tygodniowo nie powinno zaszkodzić.Jajka są świetnym źródłem białka oraz wielu aminokwasów, których poziom przyswajalności jest naprawdę wysoki. Całkiem dużym problemem jest jednak duża zawartość cholesterolu, który w nadmiernych ilości przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.Wiele osób, dla których jajka są ważnym produktem spożywczym w codziennej diecie, zastanawia się, ile mogą ich zjeść, aby zachować bezpieczeństwo. Według niektórych naukowców ilość ta jest naprawdę duża. Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Fasolka szparagowa jest uwielbiana przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które w sezonie sięgają po nią niemal codziennie. Na naszych talerzach gości zarówno żółta, jak i zielona fasolka szparagowa. Obie z nich są równie zdrowe.Smakowita fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych. Jednak nie tylko one się liczą. Warto również zwrócić uwagę na to, jak fasolka szparagowa wpływa na nasze zdrowie.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Arbuz jest jednym z tych owoców, po który najchętniej sięgamy latem. W jego wnętrzu znajdziemy głównie wodę, dzięki której przynosi on ukojenie w trakcie upalnych dni. Okazuje się, że arbuz znakomicie sprawdza się w roli domowych kosmetyków. Można z niego przygotować, chociażby tonik do cery wrażliwej.Arbuz często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają go zajadać. Tym razem arbuza wykorzystamy w bardziej niekonwencjonalny sposób. Tonik z uwielbianego owocu docenią smakosze, którzy chcą zadbać o swoją cerę.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Ból gardła może nas dopaść w każdą porę roku. Nawet latem jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje, które przyprawiają nas o dyskomfort. Na szczęście istnieją niezawodne sposoby, dzięki którym ból gardła będzie już tylko ponurym wspomnieniem. Wystarczy przygotować płukankę na bazie soli i wody. Jednak metod na przykrą dolegliwość jest znacznie więcej.Nie da się ukryć, że ból gardła jest jedną z tych przypadłości, które nie należą do najprzyjemniejszych. Niestety lato nie oznacza końca tego typu problemów. O ból gardła łatwo, gdy z klimatyzowanych pomieszczeń wychodzimy na upał.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nie da się ukryć, że wraz z upływem lat coraz trudniej zadbać o nienaganną sylwetkę. 73-latka udowodniła, że nie ma rzeczy niemożliwych. Pomimo tego, że młodzieńcze czasy ma już dawno za sobą, nadal może pochwalić się figurą modelki. Wszystko za sprawą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. Z jej jadłospisu praktycznie zniknęły słodycze.Nie od dziś wiadomo, że dieta w znacznym stopniu wpływa na naszą kondycję zdrowotną i wygląd. Nieodpowiednie nawyki żywieniowe mogą sprawić, że łatwo o nadprogramowe kilogramy. 73-latka podzieliła się swoim sposobem na smukłą sylwetkę.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Komunikaty GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Nie inaczej jest również tym razem. Sanepid opublikował na rządowej stronie ostrzeżenia, potwierdzające wycofanie ze sprzedaży kaszy gryczanej, jaj oraz sezamu łuskanego.Kupując produkty spożywcze, nie spodziewamy się, że mogą one zagrażać naszemu zdrowiu. Niestety, czasami dochodzi do różnego rodzaju niedopatrzeń i na sklepowych półkach możemy natknąć się na potencjalnie niebezpieczne smakołyki. Niedawne doniesienia GIS nie napawają optymizmem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Dziecko z dobrym apetytem przeważnie cieszy rodziców. Jednak czasami malec może być nieustannie głodny. Chahat cierpi na chorobę genetyczną, która odpowiada za nieustanne uczucie głodu. Dziewczynka ma wrodzony niedobór leptyny.Suraj i Reena Kumar z pewnością nie podejrzewali, że ich dziecko będzie chciało nieustannie jeść. Rodzice szybko zauważyli, że Chahat bardzo szybko przybiera na wadze. Kiedy miała 8 miesięcy, ważyła aż 17 kilogramów.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smażone potrawy często goszczą na polskich stołach. Smakosze regularnie zajadają frykasy takie jak kotlety mielone. Niestety mogą one w negatywny sposób odbić się na naszym zdrowiu. Oprócz nadwagi grożą nam wrzody, nadkwasota oraz niestrawność.Nie da się ukryć, że smażone potrawy wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że nie należą one do najzdrowszych smakołyków. Okazuje się, że częste sięganie po takie specjały nie jest najlepszym pomysłem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Arbuz cieszy się sporym zainteresowaniem smakoszy. Zwłaszcza wtedy gdy z nieba leje się żar. Orzeźwiające owoce sprawdzają się wówczas znakomicie. Wielu smakoszy unika jedzenia pestek arbuza. Nie stwarzają one najmniejszego zagrożenia. W ich wnętrzu skrywa się wiele cennych składników odżywczych.Smakowity arbuz jest jednym ze specjałów, po którego z miłą chęcią sięgamy latem. Duża zawartość wody i niepowtarzalne walory smakowe sprawiają, że często gości na naszych stołach. Niektórzy wolą nie jeść jego pestek. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Coraz więcej osób szczepi się przeciwko chorobie wywoływanej przez koronawirusa. Zarówno przed, jak i po iniekcji należy pamiętać o odpowiedniej diecie. Każdy, kogo czeka szczepienie, powinien sięgać po takie produkty jak kurkuma, czosnek, oliwa oraz szpinak. Dzięki nim wspomożemy swoją odporność.Za sprawą szczepień istnieje coraz większa szansa na to, że uda nam się zwyciężyć z pandemią. Na szczęście chętnych na przyjęcie szczepionek nie brakuje. Okazuje się, że odpowiedni jadłospis ma spore znaczenie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Dieta lniana pomaga oczyścić wątrobę i usunąć złogi z jelita grubego. Dzięki niej możemy też pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. W ten sposób wspomagamy proces odchudzania i trawienie. Dieta ta pozwoli również zapanować nad apetytem i przyspieszy zrzucanie dodatkowych kilogramów. Jednak to nie wszystkie zalety siemienia lnianego. Podobnie jak inne produkty roślinne, siemię lniane jest bogate w antyoksydanty. Mogą one pomóc w zapobieganiu chorobom, a także opóźniać starzenie. Nasiona lnu są dobrym źródłem lignanów, które mają silne właściwości antyoksydacyjne.Według niektórych badań siemię lniane może być ponad 800 razy bogatsze w lignany niż większość innych produktów spożywczych. Jeśli zdecydujesz się na regularnie spożycie siemienia lnianego, efekty zobaczysz już po 30 dniach. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Na popularnej grupie na Facebooku pewna Brytyjka opublikowała zdjęcie pudełka śniadaniowego, które przygotowała dla swojej córki. Na kobietę spłynęła fala krytyki, ponieważ pomiędzy kanapkami, truskawkami czy chipsami z warzyw, znalazło się również jajko na twardo. Według komentujących jajko jest zagrożeniem dla dzieci z alergią pokarmową. Dzieci idące do przedszkola czy szkoły często wyposażane są przez swoich rodziców w jedzenie. Zazwyczaj są to zwykłe kanapki, pokrojone warzywa czy orzechy - taki mix dostarcza większość potrzebnych do rozwoju substancji odżywczych. Małe dzieci mają jednak tendencję do alergii, dlatego trzeba uważać, co daje im się do jedzenia i obserwować, w razie wystąpienia jakiś objawów. Dlatego gdy Brytyjka pokazała na Facebooku, jak wygląda zawartość pudełka śniadaniowego jej czteroletniej córki, rozgorzała ogromna dyskusja. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Dieta ketogeniczna to inaczej dieta niskowęglowodanowa, która zakłada zastąpienie węglowodanów tłuszczami. Dzięki temu organizm zaczyna czerpać energię właśnie z tłuszczów, co ma korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie.Codzienna dieta powinna uwzględniać ok. 50% węglowodanów, 35% tłuszczów i 15% białek. Przy diecie ketogenicznej proporcje te ulegają zmianie i tłuszcz może stanowić nawet 80-90% dostarczanej energii, gdy reszta powinna być dzielona na białko i węglowodany. Jakich zasad należy przestrzegać w tej diecie i dla kogo jest polecana? O tym poniżej.
W trakcie upałów nie powinno jeść się niezdrowych i kalorycznych produktów, które składają się jedynie z pustych kalorii. Niewskazane są słone przekąski, jak paluszki i chipsy, gdyż zawierają zbyt dużo soli. Odpaść powinny również mięsa, gdyż bardzo długo są trawione. W czasie upałów rzadko myślimy o jedzeniu, ponieważ chcemy się jedynie ochłodzić. Oczywiście utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia jest bez dwóch zdań najważniejsze, tak dobre żywienie także jest istotne. Niestety nasze żywieniowe przyzwyczajenia pozostawiają wiele do życzenia, głównie z powodu ilości śmieciowego jedzenia, jakie pochłaniamy każdego dnia. Niżej zdradzamy jakich produktów powinniśmy unikać w gorące dni. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Czereśnie są uwielbianymi owocami, które oprócz fantastycznego smaku dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. Większość smakoszy nie przywiązuje większej wagi do szypułek. Okazuje się, że zdaniem niektórych napar na ich bazie może wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.Smakowite czereśnie niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ głęboko czerwone owoce charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Warto wiedzieć, że szypułki po czereśniach także mają swoje zalety.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Niektóre napoje mogą nam poważnie zaszkodzić. Przekonał się o tym pewien 55-latek, który regularnie sięgał po energetyki. Przez rok pił je codziennie. Przeważnie mężczyzna opróżniał od 8 do 12 puszek w ciągu doby. Niestety skończyło się na ataku serca.Nie od dziś wiadomo, że napoje energetyczne nie są najzdrowszym spośród produktów spożywczych. Nie zmienia to jednak faktu, że korzysta z nich wiele osób. Historia 55-letniego mężczyzny powinna być przestrogą dla innych.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Wielu smakoszy regularnie sięga po różne napoje dostępne w sklepach. Okazuje się, że niektóre z nich są wyjątkowo niezdrowe i mogą w znacznym stopniu odbijają się, chociażby na naszej wątrobie. Mowa o wszelkich napitkach, w których znajdziemy cukier. Konsekwencje ich spożywania mogą być bardzo poważne.Na sklepowych półkach możemy znaleźć rozmaite napoje. Przeważnie podczas zakupów większość smakoszy kieruje się po prostu walorami smakowymi tego typu produktów. Warto jednak wziąć pod uwagę także aspekty zdrowotne.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kartonowe pudła z pewnością nie powinny znajdować się w lesie. Kiedy pewna kobieta je dostrzegła, postanowiła sprawdzić, co się w nich znajduje. Okazało się, że opakowania były pełne rozmaitych frykasów kuchni hinduskiej. Sprawą zainteresowali się internauci. Nic nie zapowiadało tego, że przejazd nieopodal lasu zaowocuje takim znaleziskiem. Pani Natalia dostrzegła, że przy drodze znajdują się spore kartony. Tajemniczy ładunek skrywał w sobie jedzenie z przekroczonym terminem do spożycia.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: