Niektóre napoje mogą nam poważnie zaszkodzić. Przekonał się o tym pewien 55-latek, który regularnie sięgał po energetyki. Przez rok pił je codziennie. Przeważnie mężczyzna opróżniał od 8 do 12 puszek w ciągu doby. Niestety skończyło się na ataku serca.Nie od dziś wiadomo, że napoje energetyczne nie są najzdrowszym spośród produktów spożywczych. Nie zmienia to jednak faktu, że korzysta z nich wiele osób. Historia 55-letniego mężczyzny powinna być przestrogą dla innych.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Owoce czeremchy nie goszczą zbyt często na naszych stołach. Ich walory smakowe można porównać do aronii. Niepozorna owoce są źródłem cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy oraz minerały. Czeremcha dostarcza również sporo antyoksydantów, dzięki którym uchronimy się przed wolnymi rodnikami. Owoce najlepiej zbierać w sierpniu.Większość smakoszy uważa owoce czeremchy za niejadalne. Jednak możemy sięgać po nie bez większych obaw. Podobnie jak w przypadku wiśni i śliwek szkodliwe są wyłącznie ich pestki. Warto wiedzieć, jakie sekrety skrywa czeremcha.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kartonowe pudła z pewnością nie powinny znajdować się w lesie. Kiedy pewna kobieta je dostrzegła, postanowiła sprawdzić, co się w nich znajduje. Okazało się, że opakowania były pełne rozmaitych frykasów kuchni hinduskiej. Sprawą zainteresowali się internauci. Nic nie zapowiadało tego, że przejazd nieopodal lasu zaowocuje takim znaleziskiem. Pani Natalia dostrzegła, że przy drodze znajdują się spore kartony. Tajemniczy ładunek skrywał w sobie jedzenie z przekroczonym terminem do spożycia.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nie od dziś wiadomo, że czerwone mięso może negatywnie wpływać na zdrowie. Zgodnie z zaleceniami lekarzy oraz dietetyków tygodniowo nie powinno się go jadać więcej niż pół kilograma. Okazuje się, że Polacy potrafią nawet trzykrotnie przekroczyć ten limit. Warto pamiętać, że regularne zajadanie czerwonego mięsa może przyczynić się do choroby nowotworowej. Najbardziej powinniśmy wystrzegać się przetworzonych produktów.Bez wątpienia czerwone mięso często gości na naszych stołach. Oprócz wołowiny zalicza się do niego również wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, koninę oraz dziczyznę. Nietrudno natknąć się na wielbicieli takowych mięs. Należy jednak mieć na względzie ich potencjalną chorobotwórczość.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Regularne jedzenie jednego jajka dziennie daje niesamowite efekty. Tezę potwierdzili naukowcy z dwóch prestiżowych uczelni, wskazując na zupełnie inne zalety spożywania tego produktu. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, szczególnie do śniadania, gdyż na dłużej zapewni nam uczucie sytości. Jeszcze kilkanaście lat temu badacze ostrzegali przed jedzeniem jajek w dużych ilościach i zbyt często. Podkreślano wtedy ich negatywny wpływ na wzrost złego cholesterolu czy przyczynianie się do powstawania miażdżycy. Dzisiaj wiadomo, że są one zbawienne dla naszego zdrowia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Choć jajka są zdrowe i pożywne, niektóre kombinacje ich z innymi produktami spożywczymi są niewskazane. Dodawanie do jajek popularnego majonezu, czy popijanie ich mlekiem ma negatywny wpływ na trawienie i przyswajanie wartości odżywczych. Prezentujemy niżej kilka produktów, których nie warto dodawać do tego przysmaku. W jajkach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze poza kwasem askorbinowym, dlatego mnóstwo ludzi uważam je, za najlepsze możliwe jedzenie. Ciężko się z nimi nie zgodzić, w końcu smak, jak i zawartość jajek są doskonałe. Niestety podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, tak i jajka mają swoje ograniczenia. Największym z nich są inne składniki, które często podajemy wraz z nimi. Część z nich nie powinna się nigdy obok nich znaleźć.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu
Wiosną i latem raczymy się różnymi owocami. Zalicza się do nich między innymi przepyszne wiśnie. Niepozorne smakołyki skrywają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm. Mało kto spodziewałby się, że wiśnie wspierają serce oraz poprawiają jakość snu.Bez wątpienia wiśnie są jednymi z tych owoców, które są nie lada pokusą dla smakoszy. Jednak ich walory smakowe to nie wszystko. Okazuje się, że wiśnie mogą pomóc nam zatroszczyć się o nasze zdrowie.
Ocet jabłkowy często gości w kulinariach. Powszechnie uważa się go za produkt, który pozytywnie wpływa na zdrowie. Okazuje się, że niepozorny ocet jabłkowy ma wiele zalet. Za jego sprawą można pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzieje się tak dzięki regulowaniu poziomu cukru we krwi. Oprócz tego wypicie go na czczo może wspomóc procesy trawienne.Z całą pewnością ocet jabłkowy można zaliczyć do produktów spożywczych, które od dawien dawna wykorzystywane są w kulinariach. Dzięki niemu nasze potrawy zyskują bardziej wyrazisty smak. Warto wiedzieć, jak ocet jabłkowy wpływa na nasz organizm.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Nie da się ukryć, że kiwi jest niezwykle smakowitym owocem. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ma ono liczne zalety. Okazuje się, że niepozorne kiwi uznawane jest za najzdrowszy spośród owoców. Dzięki niemu możemy zatroszczyć się o nasze zdrowie oraz znacząco poprawić jakość snu.Kiwi jest niezwykle charakterystycznym owocem. Z łatwością rozpoznamy je po brązowej skórce, która pokryta jest maleńkimi włoskami. Nie od dziś wiadomo, że owoce same w sobie są zdrowym elementem diety. Jednak kiwi ma nad innymi znaczącą przewagę.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Bób jest wyjątkowo zdrowym warzywem strączkowym, jednak nie każdy może czerpać przyjemność i korzyści z jedzenia go. Okazuje się, że osoby chorujące na kamienie nerkowe lub dnę moczanową, nie mogą go jeść. Bób zwiększa produkcję kwasu moczowego, który potęguje problemy zdrowotne chorych na powyższe choroby. Bób już na początku lata podbija nasze podniebienia. Choć zapach jaki unosi się z garnka podczas gotowania może niektórych odtrącić, tak większość na tyle uwielbia smak bobu, że zajadają się nim z ekscytacją. Mimo wspaniałych właściwości prozdrowotnych, część osób po zjedzeniu tego warzywa może odczuć znacznie bardziej dojmujące dolegliwości zdrowotne, niż wcześniej. Odpowiadają za to pewne związki, które mogą się okazać wręcz niebezpieczne dla niektórych. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Nie od dziś wiadomo, że cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Z pewnością wielu smakoszy zastanawia się, która odmiana jest najzdrowsza. Przeważnie w sklepach możemy natknąć się na żółtą i czerwoną. Okazuje się, że druga z nich ma znaczącą przewagę.Cebula często gości w naszych kuchniach. Dodajemy ją do wielu rozmaitych frykasów. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ warzywo cechuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Warto wiedzieć, która cebula najkorzystniej wpływa na nasz organizm.
Nie da się ukryć, że jarzębina jest niezwykle charakterystyczną rośliną. Niektórzy smakosze wykorzystują ją w kulinariach. Można z niej przygotować, chociażby konfiturę. Okazuje się, że nie tylko czerwone owoce mają ciekawe zastosowanie. Liście jarzębiny znakomicie sprawdzają się w formie naparu. Dzięki nim możemy zatroszczyć się o nasze zdrowie.Jarzębina przeważnie kojarzy nam się z owocami, które od razu rzucają się w oczy. To właśnie ta część rośliny zazwyczaj jest używana przez wielbicieli kulinariów. Mało kto spodziewałby się, że liście również mają swoje zastosowanie.
Kiedy chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów, dieta wydaje się oczywistym rozwiązaniem. Istnieje wiele różnorodnych jadłospisów, które mogą pomóc nam w zatroszczeniu się o szczupłą sylwetkę. Dieta militarna pozwala schudnąć nawet 5 kilogramów w zaledwie 3 dni.Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta w znacznym stopniu wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Smakosze borykający się z nadwagą często sięgają po jadłospisy, które pozwalają zredukować zbędne kilogramy. Na czym polega dieta militarna?
Wystarczyła chwila nieuwagi. 16-latka wypiła wodę i nagle źle się poczuła. Okazało się, że stały w niej wcześniej kwiaty. Nastolatka została przetransportowana do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Konwalie prawie doprowadziły do tragedii.Przeważnie woda nie wzbudza u nas większych obaw. Wszakże często sięgamy nawet po najzwyklejszą kranówkę. Czasami może dojść jednak do poważnej pomyłki, która stwarza zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Przekonała się o tym 16-latka ze Śląska.
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa dieta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. 100-letnie bliźniaczki podzieliły się sekretem swojej długowieczności. Ich zdaniem osiągnęły ją za sprawą codziennego picia kieliszka wina. Lekarze zalecają umieszczenie w jadłospisie innych produktów.Bez wątpienia dieta odgrywa istotną rolę. Odpowiednio zbilansowany jadłospis może pomóc w zatroszczeniu się o zdrowie. Warto wiedzieć, jakie specjały potencjalnie wpływają na długość życia. 100-letnie bliźniaczki zdradziły swoją tajemnicę.
Smakowite banany często goszczą w naszym jadłospisie. Niepozorne owoce skrywają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Obok takiego bogactwa nie sposób przejść obojętnie. Najlepiej przygotować z bananów wyjątkowy napar.
Nie da się ukryć, że jedzenie po 40 roku życia wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami. Nie jest zaskoczeniem fakt, że spożywane przez nas produkty przekładają się na zdrowie. Lepiej mieć to na uwadze i unikać niektórych smakołyków.
Komunikaty publikowane przez GIS nigdy nie zapowiadają niczego dobrego. Niestety nie inaczej jest również teraz. Najnowsze ostrzeżenie dotyczy kilku popularnych produktów spożywczych. Niewykluczone, że znalazły się w Twoim koszyku podczas zakupów.
Dieta najczęściej opiera się na ograniczaniu kalorii, a także wykluczeniu z żywienia produktów spożywczych, które mają najgorszy wpływ na organizm. Dieta wodna z Japonii jest czymś zupełnie nowym i może spodobać się każdemu, kto chce szybko schudnąć. Japończycy uznawani są za jeden z najzdrowszych narodów świata, którego średnia długość życia jest wyjątkowo długa. Jeśli więc chcesz na własnej skórze przetestować działanie japońskiego pomysłu, niżej wyjaśniamy wszystkie jego zagadnienia.
Nie da się ukryć, że woda jest absolutną podstawą, jeśli chodzi o prawidłowe żywienie. Wielu smakoszy codziennie kupuje butelkowany produkt. Warto wiedzieć, który rodzaj butelek jest najlepszy. Okazuje się, że wpływa on nawet na nasze zdrowie.
Choć kapusta ma wiele rodzajów i gatunków, najbardziej popularne są dwa - kapusta czerwona oraz biała. Obie mają bardzo szerokie kulinarne zastosowania, liczne grono fanów i sporo właściwości prozdrowotnych. Która z nich jest jednak najzdrowsza?Z pozoru oba warzywa są do siebie bardzo podobne, w końcu poza kolorem i niewielką różnicą smaków, nie mają innych wyróżnień. Prawda okazuje się być zupełnie inna, ponieważ tylko jedna z nich wypełniona jest ogromną ilość zdrowych substancji odżywczych.
Nie da się ukryć, że ciąża znacząco wpływa na wybory kulinarne. Przeważnie osoby w tym stanie nie mają problemów z apetytem, jednak nie oznacza to, że takowe nie mogą wystąpić. 27-latka z Wielkiej Brytanii przekonała się o tym na własnej skórze.
Smakowite ryby są z miłą chęcią zajadane przez licznych wielbicieli kulinariów. Przygotowuje się je na rozmaite sposoby i przeważnie uchodzą za zdrowy posiłek. Niestety, niektóre ryby mogą skrywać w sobie niepożądane substancje, do których zalicza się, chociażby metale ciężkie.
Warzywa przeważnie nie wzbudzają u nas większych emocji. Zazwyczaj po prostu skupiamy się na ich walorach smakowych. Czasem ich wygląda wprawia w osłupienie. Nie inaczej stało się w przypadku warzyw widocznych na powyższym zdjęciu.
Nie od dziś wiadomo, że niektóre owoce mogą być bardzo cenne. Wystarczy spojrzeć na aktualne ceny truskawek i innych uwielbianych smakołyków. Jednak nikt nie podejrzewałby, że za dwa melony można zapłacić kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy nie wyobrażają sobie swojskich dań bez jego dodatku. Mało kto spodziewałby się, że wystarczą zaledwie trzy ząbki dziennie, by wspomóc swój organizm.
Kasza jest uznawana z jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po ten specjał. Dziś przyjrzymy się właściwościom prozdrowotnym kaszy.
Dzisiaj szczaw kojarzony jest głównie jako podstawowy składnik klasycznej wiosennej i letniej zupy szczawiowej, choć jeszcze nie tak dawno temu, był bardzo cenioną rośliną leczniczą. Napary wykorzystywano, chociażby, przy leczeniu biegunek i chorób układu pokarmowego. Niestety, jeśli chorujesz na pewne przykre dolegliwości zdrowotne, jedzenie szczawiu powinno zniknąć z twoich kulinarnych przyzwyczajeń. Choć roślina ta wypełniona jest wieloma wartościami odżywczymi, może przyczynić się do pogorszenia objawów.