Ciasto z ciecierzycy z puszki jest wyjątkowo prostym ciastem, które z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto jest puszyste i delikatne, a miód, orzechy włoskie i płatki migdałowe nadają mu wyraźnego, doskonałego smaku. Ciasto z ciecierzycy jest bezglutenowe i mniej kaloryczne, ponieważ pieczone jest bez dodatku mąki. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto z ciecierzycy.Jesień to sezon na orzechy włoskie. Są doskonałe w smaku, niezwykle zdrowe i świetnie komponują się z wypiekami. Ciasto z ciecierzycy z orzechami, migdałami i miodem dosłownie rozpływa się w ustach, a Ty z pewnością sięgniesz po dokładkę. Ciasto z cieciorki nie wymaga dodania mąki, ma świetną konsystencję i jest niezwykle puszyste i delikatne.Ciasta z dodatkiem warzyw stają się coraz bardziej popularne. Brownie z fasoli i ciasto marchewkowe to doskonałe przykłady na to, że wypieki na bazie strączków i warzyw korzeniowych mogą być puszyste i doskonałe w smaku. Do przygotowania ciasta z ciecierzycy wykorzystałam cieciorkę w puszcze, ponieważ nie wymaga już długiego namaczania.
Zamrażanie umożliwia dłuższe przechowywanie produktów. Dzięki niskiej temperaturze hamowana jest aktywność mikroorganizmów i substancji odpowiedzialnych za psucie się żywności. Nieprawidłowe rozmrażanie może jednak przywrócić ich działanie. Sprawdźcie jak tego uniknąć. Mrożenie to świetna metoda przechowywania mięsa, którego nie zamierzamy spożyć w najbliższym czasie. Utrwalenie go w ten sposób nie jest bardzo trudne — wystarczy je oczyścić i umieścić w woreczkach. Problemem pojawia się, gdy chcemy z niego skorzystać. Większość z nas zamrożone porcje mięsne wyjmuje z lodówki i zostawia na blacie, w temperaturze pokojowej. To duży błąd, który naraża nasze zdrowie. Postępując w ten sposób, ryzykujemy poważne zatrucie pokarmowe.
Gdy jesteśmy na wakacjach za granicą, często zaskakuje nas to, co jedzą mieszkańcy odwiedzanych przez nas krajów. Tymczasem tradycyjne potrawy kuchni polskiej też mogą wywołać zniesmaczenie gości z zagranicy. Zobaczcie, które z nich są ich zdaniem najmniej smaczne.
Dla tych, którzy dbają o dobrą kondycję i zdrowy organizm, odradzamy zbyt częste jedzenie tłustych produktów odzwierzęcych. Te zalegają bardzo długo w jelitach, co może doprowadzić do konsekwencji zdrowotnych. Najgorsze są z kolei zupki instant, które nawet po dwóch godzinach w żołądku nie zmieniają swojej formy i konsystencji.Praktycznie każdy z nas uwielbia wgryźć się w kanapkę ze smalcem i ogórkiem kiszonym czy tłustą pieczeń pełną soczystości. Niestety, chwila przyjemności może kosztować bardzo wiele. Ekspertka żywieniowa Aleksandra Tatarata wypowiedziała się na ten temat dla portalu WP abcZdrowie. Dietetyk zaleca, aby unikać częstego jedzenia tłustych produktów odzwierzęcych i wielu innych.
Seler naciowy jest niezwykle smacznym i zdrowym warzywem, które świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, sałatkami, surówkami. Z selera przygotujesz również przetwory na zimę oraz pożywny i bardzo zdrowy sok, który doda Ci energii na cały dzień. Poznaj przepis na sok z selera naciowego.Sok z selera naciowego ma wiele prozdrowotnych właściwości, między innymi normuje ciśnienie krwi, pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy. Sok z selera naciowego to również bogactwo antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają skórę, włosy, paznokcie i zapobiegają powstawaniu nowotworów.Sok z selera naciowego z jabłkami ma intensywny smak i aromat dzięki zawartym w łodygach olejkom eterycznym. Sok możesz wzbogacić łyżką miodu, marchewką lub ananasem, aby był słodszy i przełamać nieco jego lekko ostry smak.Z selerem naciowym przygotujesz również pyszne koktajle, które wzmocnią Twoją odporność i poprawią samopoczucie. Tu znajdziesz przepisy na kolorowe koktajle z selera naciowego.
Brukselka ma wielu przeciwników, lecz jest zdrowym warzywem, które można przygotować na wiele sposobów. Istnieje jeden prosty patent, dzięki któremu nie wyjdzie gorzka. Wypróbujcie go i cieszcie się prawdziwym smakiem tej kapustki. Kapusta brukselska wyhodowana została poprzez skrzyżowanie kapusty z jarmużem w Brukseli, skąd wzięła swoją nazwę. Warzywo to zawiera sporą ilość białka roślinnego — właściwie najwięcej spośród wszystkich roślin kapustnych. Bogata jest też w witaminy A i C, kwas foliowy potas, żelazo czy wapń. Brukselkę można gotować, smażyć, dusić i piec. To świetny dodatek do sałatek, zup czy zapiekanek. Odpowiednio przygotowana będzie naprawdę smakowita i nie poczujecie ani odrobiny goryczy.
Cukinia jest smacznym i lekkostrawnym warzywem, które pojawia się w wielu daniach. Zazwyczaj dodajemy ją do klasycznego leczo, zdrowych sałatek czy do zup kremów. Często przedtem warzywo gotujemy, pieczemy lub podsmażamy. Mało kto bowiem wie, że cukinię możemy zjeść również na surowo. Kabaczek zawiera sporo witaminy C, przeciwutleniaczy i wiele dobroczynnych dla naszego organizmu pierwiastków m.in. fosfor, wapń, żelazo, potasu, a nawet jod. Warto zatem po niego sięgać możliwie często przygotowując przeróżne dania.
Biedronka znów szykuje okazje dla swoich klientów. Oferta na nadchodzący tydzień jest naprawdę korzystna. Sprawdźcie, co tym razem kupicie za jedyne 5 zł. Niedawno pisaliśmy o usłudze, którą Biedronka wdraża, by móc oferować swoje produkty również w niedzielę i poradzić sobie w obliczu spodziewanego zaostrzenia zakazu handlu. Dziś pokażemy wam, w co warto się zaopatrzyć w znanym dyskoncie w najbliższym czasie.
Naleśniki są daniem uniwersalnym. Zależnie od wybranych dodatków mogą stanowić zarówno proste śniadanie, wyszukany obiad czy deser, jak i sycącą kolację. Przygotujcie je z kaszy gryczanej i dajcie się zaskoczyć. Gryczane naleśniki to doskonała opcja dla osób na dietach bezmięsnych, które jednocześnie unikają spożywania nabiału. W tym przepisie korzystamy tylko z roślinnych produktów, a uzyskany efekt wcale nie odbiega — ani wyglądem, ani smakiem — od naleśników przygotowanych tradycyjnych receptur. Spróbujcie koniecznie.
Za kilka dni Dzień Wszystkich Świętych. Odwiedzimy groby bliskich, a potem będzie czas na rozmowy przy odświętnie zastawionym stole. Niektórzy pytają nas, czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post. Postaramy się rozwiać wasze wątpliwości.Post w Kościele katolickim ma charakter pokutny. Polega na nie spożywaniu mięsa i pokarmów mięsnych. Wierni powinni też wtedy ograniczyć ilość i wielkość spożywanych posiłków. Post obowiązuje osoby w wieku od 18 do 60 lat, choć często zaleca się też, by pościły dzieci, które już przyjęły Pierwszą Komunię Świętą.
Lubimy kiszone ogórki, jednak po ich zjedzeniu często popełniamy błąd — wylewamy zalewę. Tymczasem jest ona bardzo zdrowa. Zobacz, dlaczego warto pić wodę z ogórków kiszonych? Dowiedz się też, jak możesz ją wykorzystać w różnych potrawach.Zalewa z kiszonych ogórków nie wygląda może nadzwyczaj apetycznie, ale kryje w sobie wiele zdrowia. Podobnie zresztą jak same kiszone ogórki. W czasie kiszenia składniki z zalewy i z ogórków wzajemnie się przenikają, w rezultacie mają więc podobny skład. Może niekoniecznie trzeba wypijać zalewę, która zostaje z kupnych, kiszonych ogórków. Jest bowiem duża szansa, że przed nastawieniem ogórki nie były dokładnie umyte. Jeśli jednak zostanie ci zalewa z własnoręcznie przygotowanych kiszeniaków, spokojnie możesz ją pić, jednak nie więcej niż szklankę dziennie.
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowiej, zwróć uwagę na technikę przygotowywania potraw. Porzuć smażenie, wybierz gotowanie, a najlepiej gotowanie na parze. Gdy poznasz, jakie są zalety gotowania na parze, z pewnością często będziesz wybierać tę metodę. Zamiast specjalnego sprzętu możesz wykorzystać sitko lub metalowy durszlak.Potrawy najczęściej smażymy i gotujemy, nieraz też pieczemy. Przy wyborze techniki przyrządzania mięs, ryb czy warzyw kierujemy się przede wszystkim czasem, po jakim będą gotowe, a także ich smakiem. I tu mamy dla was zaskakującą wiadomość — w tych kategoriach przoduje gotowanie na parze. Co prawda na parze nie przygotujemy zupy czy dania jednogarnkowego, za to spokojnie tą metodą ugotujesz warzywa, kasze, ryż, ryby, chude mięso. Na początku stosowania gotowania na parze wiele osób mówi, że tak przygotowane jedzenie jest mało wyraziste. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je doprawić. Po ugotowaniu warzywa, mięso czy rybę można oprószyć ulubionymi przyprawami, polać stopionym masłem czy lekkim sosem.
Cebula jest jednym z najczęściej używanych przez nas warzyw. Dodajemy ją do zup, dań mięsnych, sałatek, surówek, marynat. Wzbogaca ich smak, ale też wartość odżywczą. Dowiedz się, która cebula jest najzdrowsza. W sprzedaży dostępnych jest kilka podstawowych rodzajów cebuli. Cebula zwyczajna, zwana też żółtą o złocistej łusce, czerwona o fioletowym kolorze oraz biała zwana cukrową lub czosnkową. Jak się okazuje, różnią się one nie tylko kolorem łuski, ale też smakiem i wartością odżywczą.
Z głogu można przyrządzić pyszne przetwory i napoje. Najlepiej przygotować je właśnie teraz, kiedy trwają sezonowe zbiory jego owoców. Sprawdźcie nasze pyszne receptury.Owoce głogu są skarbnicą witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają one również sporo flawonoidów i procyjanidów, dzięki którym korzystnie wpływają na poprawę pracy serca i stan naczyń krwionośnych mózgu. Regularne spożywanie głogu może realnie obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Pomoże nam też się uspokoić.
Mikrofalówka jest wyjątkowo wygodnym urządzeniem w kuchni - dzięki niej można z łatwością i szybko podgrzać gotowy posiłek. Jeśli wstawiałeś naczynie cały czas na sam środek, popełniałeś błąd. Aby żywność równomiernie się ogrzała, miska lub talerz muszą stać na brzegu obrotowej podstawki. Mikrofalówka to stosunkowo nowy wynalazek, który stał się dostępny komercyjnie dopiero pod koniec lat 40. XX wieku. Od tego czasu sukcesywnie podbija serca ludzi, którzy cenią sobie wygodę. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie obecnie codziennego funkcjonowania bez dostępu do mikrofali, lecz spory ułamek jej użytkowników ciągle popełnia błąd, który kosztuje źle podgrzanym jedzeniem.
Świeże śliwki występują u nas sezonowo i chętnie przerabiamy je na ciasta, knedle czy powidła. Rzadko zastanawiamy się, czy są zdrowe, sięgamy po nie, bo nam smakują. A wiecie, dlaczego warto jadać śliwki? Argumentów jest kilka i to bardzo mocnych.Pierwsze śliwki pojawiają się już w lipcu, sezon zamykają zwykle węgierki, które są dostępne do późnej jesieni. Niezależnie od odmiany, wszystkie śliwki mają cenne właściwości. Niektóre tylko, jak np. te z różową czy fioletową skórką zawierają w niej więcej przeciwutleniających polifenoli.
Czy warto zjeść banana na pusty żołądek? Czy zjedzony banan wyjdzie ci na zdrowie i czy może zastąpić śniadanie? Takie pytania z pewnością przychodzą ci do głowy wtedy, gdy nie masz czasu na zjedzenie porannego posiłku. Już wyjaśniamy, jak to jest z bananem.Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem spożywanym w ciągu dnia. Pozwala przerwać głód i dodać nam energii. Od śniadania zależy więc, jak zaczniemy dzień. Dlatego ważne jest, by ten poranny posiłek był pożywny i odżywczy. Owoce są bardzo zdrowe, jednak dietetycy nie zalecają ich jedzenia na pusty żołądek. To dlatego, że zawierają kwasy owocowe, które mogą podrażniać żołądek i powodować zgagę. Jednak nie wszystkie owoce wykazują takie samo działanie. Wyjątkiem jest na przykład banan.
Koktajl z selera naciowego to bomba witaminowa, która doskonale wzmocni nasz organizm, oczyści z toksyn i doda energii na cały dzień. Koktajle z selera naciowego szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, aby skutecznie zapobiegać przeziębieniom i grypie. Sprawdź, jak przygotować zielony koktajl z selera naciowego i jabłka oraz żółty z selerem naciowym, bananem i pomarańczą.Koktajl z selera naciowego jest pomysłem na zdrowy początek dnia oraz przekąskę. Jest niezwykle sycący, bogaty w witaminy, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów posiada silne właściwości odtruwające, oczyszczające, przeciwzapalne i antynowotworowe. Koktajl z selera naciowego pobudza lepiej niż kawa, a spożywany regularnie zapobiega również chorobom wirusowym, opóźnia procesy starzenia i przyspiesza metabolizm.Zielony koktajl z selera naciowego, jabłka i miodu jest źródłem witaminy C, E, witamin z grupy B, błonnika i przeciwutleniaczy. Koktajl wzmacnia układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi, doskonale walczy z nadprogramowymi kilogramami.Żółty koktajl z selera naciowego, banana i pomarańczy również jest bogaty w witaminę C, błonnik, witaminy z grupy B, fosfor, potas i magnez. Koktajl doskonale sprawdzi się w walce z przeziębieniem i grypą, zmniejsza ilość złego cholesterolu, opóźnia procesy starzenia.Jesień to czas, w którym nasz organizm wymaga szczególnej suplementacji i wzmocnienia. Wykorzystaj również sezon na gruszki i przygotuj z nich wspaniałe, odżywcze koktajle. Tu znajdziesz przepisy na pyszne koktajle z gruszki.
Panga jest jedną z tańszych ryb dostępnych w naszych sklepach. Chętnie ją kupujemy, bo ma delikatny smak i zapach, a także niewiele ości. Z tego też powodu często jest podawana dzieciom. Czy jednak warto jadać pangę?Większość osób wie, że panga to ryba pochodząca z Azji. Jednak tylko nieliczni mają świadomość, że nie jest to ryba morska, lecz słodkowodna. Na dodatek panga, która trafia do naszych sklepów, jest rybą hodowlaną, nie zaś żyjącą w naturalnych warunkach. To w dużym stopniu wpływa na jej wartość odżywczą. Niestety panga, którą możemy kupić w naszych sklepach, jest rybą niskiej jakości. Porównywalną do hodowlanych kurczaków czy jaj z chowu klatkowego. Dlatego lepiej unikać jej kupowania i jedzenia.
Jesień to sezon na gruszki. Są doskonale słodkie, dojrzałe, wygrzane w letnim słońcu. Przygotuj z nich więc koktajle, które wzmocnią Twój układ odpornościowy i uzupełnią niedobory witamin. Sprawdź, jak przygotować koktajl z gruszki z jarmużem i koktajl z gruszki z mango i zafunduj sobie zdrową i pyszną przekąskę na jesień.Jesień to pora roku, w której jesteśmy szczególnie narażeni na osłabienie organizmu, choroby i przeziębienia. Spadek temperatury i deszczowe, pochmurne dni sprzyjają również pogorszeniu nastroju. Koktajle z gruszki to bomba witaminowa, która wzmocni nasz organizm, doda energii i poprawi humor. Gruszki są niezwykle zdrowe i smaczne. Zawierają duże ilości jodu, fosforu, potasu, magnezu oraz wielu niezbędnych witamin. Regularne jedzenie gruszek oczyszcza organizm z toksyn oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, zawału serca, nowotworów. Zielony koktajl z gruszki, jarmużu i pietruszki ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jarmuż jest bogaty w żelazo, razem z pietruszką regulują ciśnienie krwi i pracę serca. Imbir wzmacnia smak i pobudza. Awokado natomiast opóźnia procesy starzenia i sprawia, że koktajl jest niezwykle sycący. Żółty koktajl z gruszki, mango i pomarańczy również wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomarańcza i kiwi bogate są w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega powstawaniu nowotworów i opóźnia procesy starzenia. Kiwi bogate jest również w kwas foliowy i witaminę K, niezbędną dla naszych kości i stawów. Mango natomiast posiada duże ilości żelaza, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłową pracę całego organizmu. Koktajle możesz przygotować z dowolnych owoców i warzyw. Smoothie szpinakowe z imbirem jest niezwykle zdrową i smaczną przekąską, która wzmocni organizm i doda Ci energii na cały dzień.
Pestka z awokado jest nadzwyczajna. Bardzo duża i w odróżnieniu od większości pestek jadalna. Dowiedz się jak wykorzystać pestkę z awokado i już nigdy jej nie wyrzucaj.Awokado to bardzo zdrowy owoc. Od większości owoców różni go to, że wcale nie jest słodki, ani soczysty. Ma natomiast kremowy miąższ, który jest bogaty w zdrowe tłuszcze. Poza tym awokado zawiera też wiele witamin i soli mineralnych. Podobnie wartościowa jest pestka z awokado, którą zazwyczaj wyrzucamy. Okazuje się, że pestka zawiera 70 proc. wszystkich aminokwasów występujących w awokado. Jest też bogata w błonnik, który usprawnia przemianę materii, a także w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to dokonały pomysł na szybki i pyszny obiad, który z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. Kasza smażona na patelni z oliwą, czosnkiem i papryką zyska wspaniały, warzywny smak i aromat. Cukinia faszerowana jaglanką jest prostym i efektownym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę.Kasza jaglana jest najstarszą odmianą kaszy o lekko gorzkawym smaku. Jeśli chcesz się go pozbyć i sprawić, aby kasza była neutralna w smaku-zamiast prażenia na patelni przepłucz ją zimną, bieżącą wodą i dopiero zagotuj. Kasza jaglana od lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz lecytyny, jaglanka wzmacnia cały układ nerwowy, poprawia koncentrację i pamięć. Wykazuje również silne właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto jest lekkostrawna, nie zawiera alergenów i glutenu.Cukinia jest wyjątkowo smacznym warzywem, z którego przygotujesz wiele ciekawych potraw. Moją ulubioną jest jednak cukinia zapieczona w piekarniku z farszem. Do przygotowania farszu możesz wykorzystać mięso mielone, kurczaka, ulubiony ser, kaszę, warzywa. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z papryką i czosnkiem jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną propozycją podania. Jest pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, który spokojnie mogą jeść osoby będące na diecie, alergicy pokarmowi lub osoby cierpiące na celiakię.Jeśli szukasz równie smacznego i zdrowego pomysłu na faszerowaną cukinię - tu znajdziesz szybki przepis na pyszną cukinię z pomidorami i serem feta.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów spożywanych o poranku. Nic dziwnego, bo nie tylko doskonale smakuje, ale też skutecznie pobudza. Podpowiadamy, kiedy po nią sięgnąć, by zyskać jak najwięcej z jej dobroczynnych właściwości. Mało kto wie, że kawa podczas śniadania nie jest najlepszym pomysłem.Pisaliśmy już, dlaczego nie powinno się kawy pić bezpośrednio po przebudzeniu i podpowiadaliśmy, po jakie inne napoje warto wtedy sięgnąć. Dolegliwości płynące z układu pokarmowego — o które nie trudno, jeśli spożywa się kawę na pusty żołądek — to nie jedyne „ryzyko” związane z piciem kawy. Sięganie po nią w czasie posiłków też nie jest dla nas korzystne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw w naszych kuchniach. Nic dziwnego skoro wykorzystać go można do nadania smaku wielu różnym daniom. Jest przy tym bardzo zdrowy. Aby jednak w pełni wykorzystać jego właściwości, należy go poprawnie przechowywać. Dowiedźcie się czego unikać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Banany to najpopularniejsze owoce na świecie. Mimo, że rosną tylko w ciepłych krajach, są dostarczane także i w zimniejsze zakątki. Są pyszne i bardzo pożywne. Poznaj wyjątkowe zalety bananów.Banany, podobnie jak jabłka, można u nas kupić przez cały rok. Rzadziej kupujemy je tylko latem, kiedy jest dużo sezonowych owoców. Jak na owoce, banany są bardzo pożywne. Po ich zjedzeniu przez dłuższy czas nie czuje się głodu. Mają też wiele innych zalet.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Orzechy włoskie, obok laskowych są jedynymi orzechami rosnącymi w Polsce. Wiele osób ma je w ogrodzie, a w sklepach można je kupić po przestępnej cenie. Choć są kaloryczne, są to bardzo zdrowe kalorie. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i sięgaj po nie każdego dnia. Wyłuskane orzechy zawierają ok. 52 proc. tłuszczu i 10 proc. białka. Są dość kaloryczne, bo 100 g to 645 kcal. Jednak tłuszcz, którego dostarczają, jest wielonienasycony, bogaty w kwasy omega-3, a więc bardzo zdrowy. Natomiast białko jest na tyle wartościowe, że może dorównać białku ryb. Z powyższych powodów warto jeść kilka orzechów każdego dnia. A z pewnością powinny po nie sięgać osoby niejedzące mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jajecznica Gordona Ramsaya nie jest zwykłym śniadaniem - jej aksamitność i kremowość osiąga najwyższe poziomy. Trikiem do uzyskania takiej konsystencji jest niska temperatura i energiczne mieszanie jajek podczas smażenia. Dzięki temu jajka uzyskują bardziej płynną fakturę. Jajecznica Gordona Ramsaya doskonale komponuje się dobrze wypieczonymi tostami, świeżo podsmażonym bekonem oraz innymi składnikami typowymi dla angielskiego śniadania. Dzięki metodzie Gordona Ramsaya można zachwycić swoich domowników prostą i znaną przez wszystkich recepturą, która jednak zaskakuje nowym wykonaniem. W końcu nie zawsze ma się okazję, aby cieszyć się takim wykwintnym posiłkiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sklepowe półki w Wielkiej Brytanii świecą pustkami. To wynik niedostatecznej ilości dostaw. Czy Brytyjczyków czeka kryzys? Jak będzie wyglądało zaopatrzenie na Święta Bożego Narodzenia?Wielka Brytania przeżywa kryzys po wyjściu z Unii Europejskiej. Od dawna był tam problem z kierowcami ciężarówek, a brexit dodatkowo go pogłębił. Nie ma kierowców ciężarówek, więc nie ma dostaw, w związku z czym w marketach brakuje wielu produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: