Dieta to spory kłopot dla większości ludzi. Długie przyzwyczajenia żywieniowe są ciężkie w przezwyciężeniu, a dodatkowo organizm potrzebuje zwiększonej podaży kalorycznej, aby czuć się dobrze. Na szczęście istnieje sposób, aby wyjść z tego błędnego koła. Musisz jedynie zachować powściągliwość i czujność, aby nie podjadać, ani nie myśleć o słodkościach czy słonych przekąskach. Podstawą jest bowiem odpowiednie nastawienie, dzięki któremu uzyskasz dobre efekty w stosunkowo krótkim czasie.
Anna Lewandowska na swoim Instagramie od jakiegoś czasu prowadzi akcję o nazwie #małekrokidużazmiana, która polega na nauczaniu i uświadamianiu Polaków jak zdrowo i poprawnie się odżywiać. Wcześniej zachęcała już do picia większej ilości wody czy zrezygnowania z mięsa. Jedzenie typu fast food jest bardzo popularne na całym świecie. Łatwy dostęp, niska cena, doskonały smak i krótki czas oczekiwania sprawiają, że miliony ludzi sięgają po nie gdy są głodni. Lewandowska chce to zmienić, aby zdrowie jej rodaków było lepsze.
Pokrzywa od lat wykorzystywana jest w kulinariach. Niektórzy przygotowują z niej zupę. Inni dodają ją do jajecznicy. Możliwości jest wiele. Osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie, powinny sięgnąć po napar na bazie pokrzywy.
W sklepach można natknąć się na rozmaite zamienniki mięsa. Wraz z zapotrzebowaniem na tego typu produkty pojawiają się coraz to nowe alternatywy. Postanowiłem przyjrzeć im się z bliska i przetestować bezmięsne wędliny.
Produkty, które każdy z nas może kupić w sklepach spożywczych, są głęboko przebadane przez najróżniejsze podmioty - dzięki temu jedzenie jest bezpieczne, a ewentualne zagrożenia są dobrze opisane. Niestety nie o każdych mówi się głośno. Kilka towarów, które nierzadko uznawane są za luksusowe i premium, mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie, a w ekstremalnych przypadkach, nawet na życie człowieka. Poniżej wyjaśniamy których owoców, warzyw i innych nie powinno spożywać się w dużych ilościach.
Pistacje stanowią doskonałą przekąskę, którą warto spożywać pomiędzy posiłkami. Orzechy są bogate w białka i zdrowe tłuszcze, więc świetnie sycą i dają mnóstwa paliwa do pracy, przy której potrzeba mnóstwa energii. Ich dużą zaletą jest również niska kaloryczność. Chrupanie pistacji, poprzedzone łuskaniem ich ze skorupek, może być pewnego rodzaju wyzwaniem dla cierpliwości, w końcu nie każdy ma chęci i czas na taki wysiłek. Plusy ze spożycia pistacji są jednak tak duże, że warto włożyć w nie odrobinę zaangażowania.
Kiwi posiada charakterystyczną, lekko brązową skórkę, która pokryta jest drobnymi i krótkimi włoskami. Nie wygląda ona zbyt apetycznie, dlatego wielu z nas decyduje się na obranie jej. Nie spodziewamy się wszak, aby była dobra, czy w ogóle w jakimś stopniu jadalna. Kiwi wywodzi się z Chin, jednak obecnie, jednym z największych producentów tego owocu, jest Nowa Zelandia. Co ciekawe, od ptaka kiwi żyjącego jedynie na terenie Nowej Zelandii wywodzi się nazwa owocu - jego skórka jest podobna do upierzenia nielota.
Bez wątpienia szczypiorek jest uwielbiany przez wielu smakoszy. Nie bez powodu tak często dodaje się go do rozmaitych potraw. Roślina charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Takie walory nie są jedynym atutem szczypiorku.
Rzodkiewka uznawana jest za bardzo zdrowe warzywo, które idealnie nadaje się szczególnie dla ludzi będących na diecie. W 100 gramach rzodkiewki znajduje się jedynie 14 kcal. Niestety, nie każdy człowiek może bezkarnie spożywać ten smaczny produkt. Jej specyficzny, delikatnie ostry smak jest wynikiem obecności olejków eterycznych oraz sporej ilości siarki. Nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust po zjedzeniu rzodkiewki jest właśnie efektem trawienia związków siarki zawartych w roślinie.
GIS jest bardzo ważną instytucją, która głównie dba o bezpieczeństwo klientów poprzez zachowanie odpowiednich norm i zasad BHP. Tym razem Główny Inspektorat Sanitarny poinformował Polaków o pilnym wycofywaniu z obrotu bardzo popularnego produktu. Mowa o suplemencie diety firmy Colon, którego głównym zadaniem jest regulacja pracy jelit. Duża zawartość błonnika oraz żywe kultury bakterii kwasu mlekowego sprzyjają uzyskaniu optymalnej kondycji układu pokarmowego. J
Napój poprawiający trawienie działa na kilka sposobów. Po pierwsze zwiększa produkcje soków żołądkowych, co pozwala szybciej i łatwiej strawić zalegające w brzuchu jedzenie. Po drugie zmniejsza ewentualne gazy i wzdęcia, które odpowiadają za wydęty brzuch. Suty posiłek często składa się z ciężkostrawnych potraw, które mocno zanieczyszczają cały organizm. Canarino doskonale sobie z tym radzi, ponieważ ułatwia oczyszczanie ciała z zanieczyszczeń, które negatywnie wpływają na prace wielu narządów.
Mięso można przygotować na wiele sposobów. Niektóre potrawy są nie lada pokusą i nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Okazuje się, że jadłospis opierający się na mięsie może utrudnić nam skuteczne pozbycie się zbędnych kilogramów.
Lech Wałęsa ma obecnie 77 lat i jego dieta musi być mocno rygorystyczna, aby cieszył się dobrym zdrowiem. Niedawno przeszedł operację wymiany baterii do rozrusznika, podczas której okazało się, że sprawa jest bardziej skomplikowana, niż chirurdzy na początku myśleli. Możliwe, że owa sytuacja stała się jednym z powodów przejścia byłego prezydenta na dietę pudełkową. Z takiego rozwiązania korzysta coraz więcej osób, w tym wiele najbardziej rozpoznawalnych gwiazd, które często je chwalą. Wałęsa jest jednak innego zdania.
Kiwi wygląda niepozornie - mała, włochata, brązowa kulka, która po rozkrojeniu nie wydziela zbytnio intensywnego zapachu. Po ugryzieniu czuje się lekko kwaskowy, lecz bardzo przyjemny i orzeźwiający smak. Ludzkość od tysięcy lat hoduje je w celach spożywczych. Kiwi wywodzi się z Chin i niektórzy nazywają je "chińskim agrestem". Klasyfikowane jest jako jagoda, z kolei nazwa pochodzi od charakterystycznego ptaka kiwi, które zamieszkują obecnie tylko i wyłącznie Nową Zelandie. Skórka kiwi przypomina brązowe pióra ptaka.
Smakowite ogórki nie raz wywoływały u nas uzasadniony zachwyt. Dotyczy to przeważnie kiszonego i konserwowego wydania tych warzyw. Obie odsłony mają spore grono entuzjastów. Mało kto spodziewałby się, że tak bardzo się one od siebie różnią.
Cholesterol dzielony jest na dwie frakcje: HDL oraz LDL. HDL stanowi większość cholesterolu w osoczu krwi, a LDL mniejszość. Gdy proporcje są odpowiednio zachowane, znacznie zmniejsza się ryzyko chorób układu krążenia czy mięśnia sercowego. Choć mówi się, że związek ten jest zły, odpowiada on za szereg ważnych reakcji chemicznych, które zachodzą w organizmie człowieka. Bez niego nie syntezowałyby się kwasy żółciowe, hormony, witamina D czy glikozydy nasercowe. Jeśli jednak równowaga pomiędzy obiema frakcjami cholesterolu odbiega od normy, mogą pojawić się groźne choroby.
Sok z brzozy zaskakuje swoimi właściwościami. Z pewnością warto go dodać do swojego jadłospisu. Jednak zanim to zrobimy, powinniśmy wiedzieć, w jakich specjałach jest dla niego miejsce. Dzięki tej wiedzy lepiej wykorzystasz właściwości wyjątkowego specyfiku.
Wątróbka może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Nie jest ona jednak tak popularna, jak inne rodzaje mięsa. Wszystko przez dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Charakteryzuje się on nutami goryczy. Wątróbka ma przewagę nad innymi mięsnymi wyrobami.
Mięso przez tysiące lat było częścią naszej diety - jak wiemy z historii, większość społeczeństwa mięso jadała odświętnie. Produkt ten był zwyczajnie zbyt drogi i mogły sobie na niego pozwolić jedynie najbogatsze elity, których finansowe zaplecze było o wiele większe, niż przeciętnego człowieka. Dzisiaj czasy się jednak znacznie zmieniły i praktycznie każdy ma dostęp i możliwość do spożywania mięsa codziennie. Taka radykalna zmiana, która zaszła na przestrzeni niedawnych lat spowodowała, że eksperci zauważyli negatywny wpływ spożywania mięsa w takich ilościach na zdrowie.
Oranżada nawet dziś uważana jest za kultowy napitek, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. W sklepach możemy napotkać różne jej różne wersje. Jednak różnią się one nieco od oranżady sprzed kilkudziesięciu lat.
Czy picie wrzątku na czczo jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie może zaskoczyć niejednego miłośnika kulinariów. Oczywiście sam wrzątek jest zbyt gorący, by go pić. Jednak po przestygnięciu warto sięgnąć po gorącą wodę.
Dobrze zbilansowana i ułożona dieta jest nie tylko sposobem na przeżycie wielu lat. Dzięki niej można cieszyć się każdym dniem i być szczęśliwym - wszak niewielka ilość dolegliwości lub ich zupełny brak przekłada się na o wiele przyjemniejsze i radośniejsze życie. Wiele osób chce żyć jak najdłużej, dlatego opracowywane są co chwila nowe metody, mające umożliwić długowieczność. Według 110-letniej zakonnicy, siostry Candidy, kluczem do uzyskania takiego wieku jak ona, jest miłość. Dzięki niej udało jej się przeżyć tak wiele lat.
Owsianka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jedno jest jednak pewne. Niepozorny posiłek jest jedną z najzdrowszych alternatyw, jeśli chodzi o śniadanie. Niestety, za sprawą niektórych dodatków owsianka wiele traci.
Barwnik spożywczy ma za zadanie ubarwić jedzenie w taki sposób, aby wyglądały smaczniej i bardziej interesująco. Barwniki takie obecne są w praktycznie każdym przetworzonym produkcie spożywczym - znajdziemy je w słodzonych napojach, słodyczach czy płatkach śniadaniowych. Większość substancji barwiących jest dopuszczona do użytku przy produkcji żywności, gdyż nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jeden z nich jest niestety bardzo niebezpieczny dla wielu ludzi, głównie astmatyków oraz alergików. Co więcej, sposób produkcji E123 jest wyjątkowo nieapetyczny.
Szpitalne jedzenie powinno być pełnowartościowe, smaczne i dające mnóstwo energii. Rekonwalescencja po operacjach, schorzeniach czy zabiegach wymaga ogromnej ilości kalorii lub specjalistycznej diety, aby chory mógł wrócić do pełni sił szybko i bez powikłań. W innym wypadku hospitalizacja znacznie się wydłuża, a śmiertelność wzrasta. Nieodpowiednia dieta, która nie dostarcza wystarczającej ilości wartości odżywczych, prowadzi nie tylko do utraty kilogramów. Niedożywienie często skutkuje pogłębieniem problemów ze zdrowiem, a także pojawieniem się nowych chorób związanych z brakiem witamin, minerałów oraz makroskładników.
Bolący żołądek, wzdęcia, gazy czy problemy z wypróżnianiem się - praktycznie każdy choć raz w życiu doznał nieprzyjemności z nimi związanych. Poniższe proste posiłki pozwolą odczuć delikatną ulgę, gdy żołądek odmawia posłuszeństwa. Podstawą rozwiązywania problemów gastrycznych jest odpowiednio lekkie jedzenie. Gdy chorując na zatrucie pokarmowe, zdecydujemy się zjeść ciężkostrawną pizzę lub bigos - możemy być pewni, że w krótkim czasie odczujemy jeszcze większy ból czy mdłości.
Seler najczęściej kojarzy się jako warzywo, które dodaje się podczas gotowania rosołu, dlatego mało kto widzi w nim prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, takich jak witaminy czy minerały. Jeśli nie lubisz smaku korzenia, warto przygotowywać sok z selera naciowego, aby ułatwić sobie konsumpcje. Blogerka Sam Ozkural prowadzi na portalu YouTube kanał o tematyce lifestyleowej. Z powodu coraz większej popularności na zachodzie soku z selera, postanowiła przetestować jego wpływ na swój organizm. Efekty, jakie odczuła, okazały się niesamowite.
Spowolniony metabolizm przekłada się na zwiększone przybierania na wadze, a także gorsze samopoczucie po zjedzeniu dużego posiłku. Dlatego każdy, kto nie metabolizuje przyjmowanych przez siebie pokarmów zbyt szybko, może mieć problem po świętach.Zgodnie z tradycją w czasie śniadania wielkanocnego stół jest suto zastawiony świątecznymi daniami. Biesiadnicy zasiadają do niego i większość jedzenia znika z niego w ciągu kilkunastu minut. Po takim posiłku żołądek ma ogromne wyzwanie do sprostania.