Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

staropolskie pierogi z kapustą i grzybami
05.12.2022 22:41 Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjna receptura zachwyca do dziś

Zachęcamy dziś do zapoznania się z tradycyjnym przepisem na pierogi. Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami są klasyczną potrawą, szczególnie chętnie serwowaną w czasie świąt Bożego Narodzenia. Aromatyczny farsz jest ich znakiem rozpoznawczym, podobnie jak delikatne ciasto. Niezwykle apetyczne staropolskie pierogi z kapustą i grzybami idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole. Potrawa skradnie serca nie wielbicielom tradycyjnych smaków. Te pierogi najlepiej podać polane zrumienionym płynnym masłem. To istna rozkosz na podniebieniu.

zupa grzybowa karola okrasy
05.12.2022 18:02 Okrasa gotuje niezwykłą zupę grzybową. Podaje ją z dodatkiem, o jakim mało kto by pomyślał

Karol Okrasa znany jest ze swoich nowatorskich pomysłów. Kucharz chętnie sięga po klasyczne dania kuchni polskiej i przemienia je w zupełnie nowe potrawy. Znaną i lubianą zupę grzybową wzbogacił o dodatek pieczonego dorsza. Niebanalne połączenie smaków okazuje się strzałem w dziesiątkę.Rybie mięso to nie jedyna niespodzianka w zupie grzybowej Karola Okrasy. Możemy w niej znaleźć także gotowany żółty groch. Dzięki temu potrawa jest nie tylko niezwykle pyszna, ale także wyjątkowo sycąca. Karol Okrasa bez wątpienia zna się na swoich fachu.

jak długo gotować suszone grzyby
05.12.2022 12:49 Jak długo gotować suszone grzyby do uszek? Podajemy czas co do minuty

Bez suszonych grzybów nie wyobrażamy sobie tradycyjnej polskiej kuchni. Zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt produkt ten będzie królował w wielu domach. Czy wiesz jednak, jak długo gotować suszone grzyby przed dodaniem ich do klasycznych wigilijnych potraw? Samo gotowanie to 15 minut, jednak poza precyzyjnie odmierzonym czasem liczą się również inne kwestie.Właściwe przygotowanie suszonych grzybów jest kluczowe, jeśli chodzi o smak potraw. Uszka, pierogi, czy kapusta nie mogą się obejść bez tego aromatycznego składnika. Podpowiadamy zatem, jak długo gotować suszone grzyby.

Świąteczny kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i suszonymi grzybami
04.12.2022 19:15 Świąteczny kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i suszonymi grzybami

Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Podany z aromatycznym barszczem czerwonym smakuje wyśmienicie. Kulebiak przed pieczeniem oprósz kminkiem. Przyprawa wzbogaci aromat całej potrawy. Zwykle do barszczu czerwonego na Wigilię przygotowujemy uszka lub paszteciki. Kulebiak z ciasta drożdżowego jest o wiele lepszym dodatkiem do wigilijnej potrawy. Niesamowicie podkreśla jej smak. Ciasto drożdżowe zapieczone z aromatycznym nadzieniem z kapusty i suszonych grzybów dosłownie rozpływa się w ustach.Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej kulebiak nie urośnie w piekarniku. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast powinno być lekko ciepłe. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kolejną godzinę ciasto musi odpoczywać zaraz przed pieczeniem, zawinięte z farszem. Niektórzy farsz do kulebiaka przygotowują wyłącznie z białej kapusty. Moim zdaniem wymieszanie warzywa z kiszoną kapustą, najlepiej domowej roboty, smakuje jeszcze lepiej. Farsz jest o wiele bardziej aromatyczny, a wymieszany z suszonymi grzybami i podsmażoną na maśle cebulą smakuje rewelacyjnie.

Bigos z miodem
04.12.2022 16:49 Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności

Bigos z pewnością zagości na wielu świątecznych stołach. Tradycyjne danie z kapusty warto wzbogacić o odrobinę miodu, zwłaszcza jeśli wyszło zbyt kwaśne. Miód doskonale zbalansuje smak bigosu i doda mu szlachetnego smaku. Koniecznie przetestujcie ten patent. Dobry bigos niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Potrawa z kapusty kiszonej czasem jednak wychodzi bardzo kwaśna. Wtedy możemy pokusić się o dodanie do niej miodu. Odrobina zdrowej słodyczy zrównoważy smak i sprawi, że danie stanie się też bardziej wykwintne.

kotlety z grzybów
03.12.2022 23:05 Kotlety z suszonych grzybów. Prawdziwy rarytas nie tylko na wigilijny stół

Kotlety z suszonych grzybów są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Potrawa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco cierpliwości i planowania. Suszone skarby lasu należy bowiem namoczyć i ugotować. Wysiłek jednak się opłaci — danie jest niesamowicie aromatyczne i Wasi bliscy zjedzą je ze smakiem.Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie smacznego dania z grzybów suszonych, kotlety, które wam dziś proponujemy, powinny was zainteresować. Na co dzień stanowiące dodatek do posiłku skarby lasu, tutaj stanowią główny składnik. Ich smak podkreślają aromatyczne dodatki — cebula, czosnek i zioła. Jest naprawdę pysznie.

Wytrawne ptysie z pieczarkowym farszem
02.12.2022 17:27 Wytrawne ptysie z pieczarkowym farszem. Przekąska, która zawojuje każdą imprezę

Ptysie kojarzą się z pysznymi ciastkami. Jednak w wersji wytrawnej są świetną przekąską. Proste w przygotowaniu ciasto parzone przełożymy farszem z aromatycznych pieczarek. Przysmak z pewnością posmakuje zaproszonym gościom. Skusicie się? Choć ptysie kojarzą nam się przede wszystkim z puszystym ciastem przełożonym delikatnym kremem śmietanowym, można je przygotować w wytrawnej odsłonie. Pieczarkowy farsz doprawiony ziołami będzie świetnie współgrał z delikatną, parzoną masą. Musicie spróbować.

Bigos Darii Ładochy
01.12.2022 21:16 Ładocha nie dodaje suszonych śliwek do bigosu. Stawia na inny owoc

Bigos często wzbogacany jest o dodatek śliwek suszonych. Daria Ładucha przygotowując świąteczne danie, wybiera jednak na inny owoc. Do gotującej się kapusty wrzuca bowiem suszone morele, które świetnie przełamują jej kwaśny smak. Musicie spróbować. Jeśli tradycyjny bigos wam się już znudził, receptura kulinarnej blogerki Darii Ładochy może wnieść powiew świeżości do waszej kuchni. Celebrytka zamiast suszonych śliwek wybiera morele w tej wersji. Drobna zmiana sprawia, że danie nabiera nieco innego i bardzo ciekawego smaku.

moczenie grzybów
30.11.2022 18:26 Namocz w nim grzyby na pierogi z kapustą, a ugotują się o wiele szybciej. Co za hit

Moczenie grzybów jest nieodłącznym rytuałem przed świętami. Grzybowa kąpiel najczęściej odbywa się w zimnej lub ciepłej wodzie. My znamy jednak znacznie lepszy sposób na przygotowanie tego produktu do spożycia. Namocz grzyby w osolonym mleku i przekonaj się, ile korzyści to ze sobą niesie.Grzyby wymagają namoczenia przed dodaniem do świątecznego farszu. W tym gorącym okresie każda minuta jest na wagę złota. Czy można przyspieszyć moczenie grzybów oraz ich gotowanie? Dzięki jednemu prostemu trikowi wszystko jest możliwe.

Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć?
29.11.2022 20:53 Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick

Kapusta wigilijna z grochem lub grzybami jest przepysznym dodatkiem do smażonego karpia i innych, tradycyjnych potraw. Niestety jest również ciężkostrawna, przez co może wywołać wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Kapusta gotowana z odpowiednimi przyprawami traci wzdymające właściwości.Kapusta jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Niektórzy przygotowują ją z grzybami, inni z grochem. Kapusta jest przepysznym, ale ciężkostrawnym daniem. Jest na to jednak sprawdzony sposób. Zrezygnuj również z zasmażki, a potrawa wigilijna będzie o wiele smaczniejsza i przede wszystkim lekka.W kapuście znajdują się enzymy, które wywołują wzdęcia i wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warzywo gotowane z odpowiednimi przyprawami traci wzdymające właściwości i jest o wiele łatwiej przyswajalne. Nie powoduje również dyskomfortu i uczucia pełności.Kminek, goździki, majeranek, liście laurowe i oregano to zioła, które powinny znaleźć się w każdym daniu z kapusty, grochu i fasoli. Dzięki nim każde danie będzie o wiele lżejsze i łatwiej przyswajalne. Kapustę wigilijną przygotujmy bez zasmażki i bez tłuszczu. Będzie o smaczniejsza i zdrowsza.

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami
29.11.2022 16:50 Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Śledzie według przepisu Anny Lewandowskiej zachwycają dodatkami i złożonym smakiem. Żadne jabłko i cebulka. W tym roku na Boże Narodzenie postaw na sałatkę śledziową w aromatycznym sosie z suszonych borowików. Ten przepis nie ma sobie równych.Anna Lewandowska świąteczne filety śledziowe przygotowuje inaczej niż wszyscy. Nie dodaje do nich jabłka, czy śmietany, a zalewa aromatycznym sosem z suszonych borowików. Śledzie po 2 dniach będą gotowe do jedzenia, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.Lewandowska prowadzi swoją stronę internetową, hbpa.pl, na której dzieli się z fanami przepisami i kulinarnymi inspiracjami. Na stronie znajdziemy między innymi potrawy na Boże Narodzenie, w tym właśnie na wyborne śledzie z suszonymi grzybami. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Lewandowskiej.Do przygotowania śledzi w sosie grzybowym wykorzystaj filety w oleju i dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą. Jeśli filety są zbyt słone, włóż je do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw na kilka godzin do lodówki. To sprawdzony sposób na pozbycie się zbyt dużej ilości słonej przyprawy.

Farsz do pierogów Roberta Makłowicza
29.11.2022 10:51 Makłowicz farsz do pierogów robi z suszonych grzybów i 1 zaskakującego składnika. Zachwytom nie ma końca

Farsz do pierogów można przygotować z wielu składników. Robert Makłowicz stawia na suszone grzyby. Łączy je jednak nie z kiszoną kapustą, a z ugotowaną kaszą gryczaną i zrumienioną na maśle cebulką. Dzięki temu powstaje niezwykle aromatyczna kompozycja. Pierogi są nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Robert Makłowicz proponuje przygotowanie ich z kaszą gryczaną zamiast kiszonej kapusty. Z ugotowanymi, suszonymi grzybami kasza smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?

barszcz czerwony
28.11.2022 19:09 Babcia Krysia poza jabłkiem dodaje do barszczu czerwonego niepozorne owoce. Smak zachwyca

Barszcz czerwony babci Krysi jest bez wątpienia najbardziej lubianą potrawą na święta. Jego tajemnicza receptura w końcu ujrzała światło dzienne. Okazuje się, że zupa swój wybitny smak zawdzięcza dodatkowi suszonej żurawiny. Dzięki owocom aromat tego barszczu jest wprost obłędny.Żurawina i jabłka to nie jedyne tajne składniki naszej babci. Równie znaczącą rolę odgrywa ocet balsamiczny. Dzięki niemu do barszczu czerwonego nie musimy przygotowywać wcześniej zakwasu. Zadziwi Was esencjonalność tej potrawy.

moczenie suszonych grzybów
28.11.2022 17:49 Zimna czy gorąca - w jakiej wodzie moczyć suszone grzyby? Znamy odpowiedź

Podczas nadchodzących świąt wiele z potraw przygotowywać będziemy z użyciem suszonych grzybów. Aby grzyby nadawały się do kulinarnych zmagań, należy zawczasu namoczyć je w letniej wodzie. To jednak nie koniec przygotowań w tym zakresie. Więcej na temat moczenia suszonych grzybów dowiesz się z poniższego tekstu.Moczenie suszonych grzybów nie jest złożoną czynnością. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Odpowiednia temperatura wody to nie jedyna kwestia. Równie ważny jest czas moczenia, a także dalsze prawidłowe postępowanie z produktem.

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać
28.11.2022 09:53 Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Grzyby mun znajdziemy w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Wołowina z woka po chińsku, czy tajska zupa z mlekiem kokosowym są tylko nielicznymi przykładami potraw, w których wykorzystywane są popularne grzyby. W Polsce dostaniemy głównie suszone grzyby mun. Poznaj ich właściwości i sprawdź, do czego warto je dodawać.Grzyby mun, inaczej uszaki bzowe, są grzybami uprawianymi głównie w Azji Wschodniej. Grzyby dodawane są do zup, dań duszonych i potraw z woka. Grzyby mun w kuchni azjatyckiej dodawane są zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Wołowina, wieprzowina, kaczka, warzywa, makaron, czy tofu smakują rewelacyjnie z dodatkiem orientalnych grzybów.Suszone grzyby po namoczeniu i doprawieniu solą i pieprzem zyskują bardzo delikatny, ciekawy smak. Grzyby mun po obróbce termicznej są lekko chrupiące. Doskonale łączą się z wyraźnymi przyprawami, np. sosem sojowym, rybnym, czosnkiem i papryczką chili.Co ciekawe, suszone uszaki brzozowe po namoczeniu zwiększają swoją objętość nawet pięciokrotnie. Grzyby mun to nie tylko smak. To również wiele zdrowotnych właściwości. Grzyby polecane są między innymi osobom borykającym się z chorobami układu krążenia.

magda gessler bigos
24.11.2022 11:50 Magda Gessler gotuje na święta bigos szlachecki. 2 dodatki odmieniają jego smak. Wychodzi obłędny

Bigos Magdy Gessler wyróżnia się intensywnym, pełnym smakiem. Jego znakiem rozpoznawczym jest aromat pochodzący z kiełbasy z dziczyzny oraz wędzonych śliwek. Tego bigosu nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym. Gotowana kilka dni potrawa nabiera wyjątkowego charakteru. Do bigosu szlacheckiego można dodać resztki pieczonego mięsa. Dzięki temu potrawa zyska jeszcze bogatszy smak. Zagospodarujemy również nadmiar jedzenia, które inaczej mogłoby się zmarnować. Koniecznie wypróbuj sposób Magdy Gessler na to staropolskie danie.

Roladki z piersi kurczaka Tomasza Strzelczyka
23.11.2022 11:19 Strzelczyk wziął filety z kurczaka i pokazał na co go stać. Wyjątkowe nadzienie jest godne podziwu

Roladki z piersi kurczaka są proste w przygotowaniu i efektowne. Znakomity farsz z pieczarek i sera zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka doskonale pasuje do delikatnego mięsa drobiowego. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem i poproszą o dokładkę.Mięso nadziane fantastycznym, dobrze doprawionym farszem spodoba się wielu smakoszom. Tomasz Strzelczyk postawił na dobrze znane połączenie grzybów i sera żółtego, a ziołami i czosnkiem dodatkowo podkreślił ich smak. Całość smakuje obłędnie.

Pieczarki faszerowane aromatycznym serem. Ciepła przekąska nie tylko dla kibiców
22.11.2022 16:51 Pieczarki faszerowane aromatycznym serem. Ciepła przekąska nie tylko dla kibiców

Pieczarki faszerowane camembertem są świetnym pomysłem na ciepłą przekąskę na imprezę czy na mecz. Pieczarki zapieczone z farszem z dodatkiem cebuli, natki pietruszki i aromatycznego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Żadna inna przekąska nie dorówna im pełnią smaku. Przekąski są nieodzownym elementem każdego spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Zapomnij o gotowych produktach, jak chipsy i mrożone bagietki albo pizza. Pyszne i zdrowe przekąski przygotujesz błyskawicznie w domu. Pieczarki faszerowane to jedna z moich ulubionych przegryzek na ciepło. Pieczarki są tanie, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Pieczarki piekę około 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Pieczarki faszerowane camembertem wychodzą perfekcyjnie za każdym razem. Farsz przygotowany z cebuli, trzonów grzybów i natki pietruszki jest niezwykle smaczny. W połączeniu z zapieczonym serem pleśniowym dosłownie rozpływa się w ustach.

Barszcz grzybowy od Magdy Gessler
22.11.2022 13:41 Staropolski barszcz grzybowy według przepisu Magdy Gessler. Absolutnie najlepszy

Staropolski barszcz grzybowy od Magdy Gessler jest fantastyczny. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznej zupy z buraków, koniecznie zerknijcie na ten przepis. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak i aromat zachwycą każdego, kto spróbuje przysmaku. Podstawią esencjonalnej i bogatej zupy, zaproponowanej przez gwiazdę Kuchennych Rewolucji, są suszone grzyby zebrane w sezonie. Pyszne i klarowne danie o pięknym brązowym kolorze uzyskamy, gdy będziemy je wolno gotować, a borowiki wymieszamy z prawdziwkami. Przygotujcie duży garnek i spróbujcie — z pewnością wam się spodoba.

Zupa grzybowa Magdy Gessler
19.11.2022 19:26 Sekretny przepis Magdy Gessler na zupę grzybową. Przysmak na chłody

Zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pożywna, sprawdzi się więc jako danie w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów i serem korycińskim.Magda Gessler w autorskiej książce pt. ,,Smaczna Polska" podzieliła się przepisem na zupę grzybową z suszonych grzybów. Z tej właśnie książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Gessler do zupy dodaje również ser koryciński z czarnuszką, który wzmacnia smak całej potrawy.Magda Gessler zupę grzybową gotuje na wywarze wołowym, możesz wykorzystać również rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z kostek rosołowych oraz z wywaru warzywnego. Zupa ma być aromatyczna i musi mieć wyraźny smak. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty, na nich nie ugotujesz dobrej i zdrowej potrawy.Wywar warzywny natomiast będzie zbyt delikatny i jego smak zniknie podczas gotowania suszonych grzybów. Przed gotowaniem zupy grzybowej koniecznie namocz suszone przysmaki leśne, żeby zmiękły. Nie wylewaj wody po moczeniu. Część dodaj do zupy, resztę możesz zamrozić i wykorzystać jako naturalny bulion do zup i sosów.

Przekąska na mecz Karola Okrasy
19.11.2022 15:37 Okrasa pokazał, jak z pieczarek zrobić przekąskę, która idealnie sprawdzi się na mecz

Prosta przekąska na mecz, która jest ciepła, chrupiąca i wyjątkowo smaczna? Pizzerinka bez ciasta, ale za to z aromatycznymi pieczarkami idealnie pasuje do opisu. Przepis Karola Okrasy jest prosty i nie wymaga zbyt wielu produktów. Spróbujecie?Faszerowane pieczarki portobello są nie lada rarytasem. Zrobienie wypełnionych zdrowymi warzywami i serem grzybów z pieca nie jest skomplikowane, a najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu. Warto podać je w przerwie meczu.Oczywiście możecie przyrządzić aromatyczny przysmak, korzystając ze zwykłych pieczarek i innego sera czy warzyw. Zjeść też można kiedy tylko najdzie was ochota. Nie trzeba się ograniczać do sezonu piłkarskiego.

tort naleśnikowy
18.11.2022 22:28 Wytrawny tort naleśnikowy. Przełóż go uwielbianym składnikiem i zapiecz. Prawdziwe niebo w gębie

Słowo "tort" kojarzy się nam ze słodkim wypiekiem. My łamiemy ten stereotyp i prezentujemy obłędny tort naleśnikowy w wytrawnej odsłonie. Kremowy sos z pieczarkami sprawia, że danie jest pyszne i wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu wielokrotnie.Serce tortu naleśnikowego stanowi aromatyczny farsz na bazie pieczarek i kremowego serka. Nie może zabraknąć także słodkiej podsmażonej cebulki oraz aromatycznych ziół. Całość idealnie łączy smakowity tarty ser. Ten tort naleśnikowy to prawdziwa symfonia smaków.

Moczenie grzybów suszonych
17.11.2022 12:35 Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne

Moczenie grzybów suszonych poprzedza przygotowanie z nich potraw. Większość z nas zanurza produkt w wodzie. Tymczasem mleko będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Trzymane w nabiale skarby lasu stają się niezwykle delikatne i aksamitne. Doskonale wzbogacą wigilijne dania.Suszone grzyby przed użyciem należy namoczyć. Zwykle zalewa się je ciepłą wodą. Jednak warto ją zastąpić letnim mlekiem. Staropolski patent na przygotowanie rozpływającego się dodatku do dań sprawdza się doskonale.

Krupnik z grzybami
17.11.2022 10:54 Jakie przyprawy dodaje się do krupniku? Warto dorzucić też 1 aromatyczny składnik. Zupa zachwyci

Krupnik jest jedną z niezwykle popularnych, polskich zup. Sycące danie z kaszą warto przygotować na bazie wywaru z dodatkiem suszonych grzybów. W naszym przepisie zdradzimy też inne znakomity przyprawy, które podkreślą jego smak. Sprawdźcie koniecznie.Prosty w przygotowaniu, sycący i pyszny — taki jest domowy krupnik z dodatkiem suszonych grzybów. Podgrzybki i borowiki świetnie wzbogacają smak jesienno-zimowego dania. Wrzucone wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem nadają potrawie przyjemnego aromatu. Nie warto ich pomijać.

Przepis na smakowity chleb grzybowy
16.11.2022 22:15 Jak zrobić smakowity chleb grzybowy? Tak delikatnego i aromatycznego bochenka nie znajdziesz w żadnej piekarni

Chleb grzybowy jest niezwykle aromatycznym wypiekiem. Przygotowanie domowego bochenka wcale nie jest trudne, a leśne skarby z dodatkiem ziół po zamknięciu w delikatnym drożdżowym cieście smakują wyśmienicie. Warto spróbować — będziecie zachwyceni uzyskanymi efektami i nie wrócicie do zakupów w piekarni.Domowy chleb potrafi być dużo smaczniejszy niż niejeden bochenek nabyty u profesjonalnego piekarza. Dziś proponujemy wam przyrządzenie drożdżowego rarytasu z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych. Wybrać możecie te, które lubicie najbardziej, choć szczególnie polecamy podgrzybki, borowiki lub maślaki.Grzyby koniecznie doprawcie świeżymi ziołami. Doskonale pasuje do nich tymianek, natka pietruszki czy rozmaryn. Możecie też dodać nieco świeżego czosnku lub wykorzystać przecier pomidorowy z jego dodatkiem. Wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

uszka
16.11.2022 19:13 Czym zastąpić w uszkach suszone grzyby? Mamy najlepszą propozycję

Uszka z kapustą i grzybami są jedną z 12 tradycyjnych potraw świątecznych. Jeśli jednak nie zadbaliście wcześniej o zapas suszonych grzybów, lub zwyczajnie nie przepadacie za ich smakiem, mamy bardzo prostą radę. Apetyczne nadzienie do uszek bez trudu przygotujecie z łatwo dostępnych pieczarek. Do przygotowania smakowitego farszu do uszek potrzebujecie dosłownie kilku składników. Jego przyrządzenie jest przy tym niesamowicie proste. Farsz z pieczarkami to danie postne i jako takie śmiało może znaleźć się na świątecznym stole. Domownicy będą pozytywnie zaskoczeni.

Okrasa robi wyjątkowe paszteciki do barszczu. Stawia na nietypowy składnik
16.11.2022 17:39 Dodajesz kapustę do farszu na paszteciki? Okrasa stawia na inny składnik

Paszteciki do barszczu według przepisu Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Okrasa paszteciki robi z ciasta drożdżowego, a farsz z grzybów leśnych i gotowanej soczewicy. Paszteciki według jego receptury błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Paszteciki do barszczu możemy przygotować z dowolnym nadzieniem. Niektórzy przygotowują je z kiszoną kapustą, inni z pieczarkami lub suszonymi grzybami. Okrasa farsz robi zupełnie inaczej. Paszteciki z ciasta drożdżowego według jego przepisu zachwycą całą rodzinę.Na stronie kuchnialidla.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji znanych kucharzy, w tym Karola Okrasy. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Okrasa podzielił się recepturą na wyśmienite paszteciki do barszczu z grzybami leśnymi i soczewicą. Farsz bije na głowę wszystkie inne.Aby ciasto na paszteciki do barszczu ładnie urosło, koniecznie zadbaj o temperaturę wszystkich składników. Mleko musi być letnie, jajko i masło nie mogą być zimne, lepiej wyjmij je wcześniej z lodówki. Świeże drożdże są bardzo delikatne, zbyt wysoka i niska temperatura sprawią, że nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości.

bigos andrzej grabowski
14.11.2022 18:50 Sekret pysznego bigosu według Andrzeja Grabowskiego. Aktor stawia na wyjątkowe składniki

Już za kilka tygodni bigos będzie królował na polskich stołach. Z tej okazji swoim sposobem na bigos podzielił się Andrzej Grabowski. Popularny aktor do tej tradycyjnej potrawy dodaje między innymi jabłka. Nietypowy składnik zapewnia bigosowi wyjątkowy złożony smak.Andrzej Grabowski swoja pasję dzieli między aktorstwo i gotowanie. Okazuje się, że w tym drugim jest całkiem niezły. Jego bigos powstaje z najwyższą starannością i uwagą. Daj się skusić i zaskocz domowników niezwykłym aromatem tradycyjnego dania.Poza kwaskowatym jabłkiem, bigos Andrzeja Grabowskiego swój doskonały smak zawdzięcza niewielkiemu dodatkowi czerwonego wina. Wystarczy zaledwie jedna szklanka dodana do dania. Alkohol zawarty w winie wyparowuje, pozostawiając w bigosie charakterystyczny winny aromat.Na dzień przez przystąpieniem do gotowania bigosu namocz grzyby. Czynność ta zajmie nawet kilka godzin. Dzięki wcześniejszemu przygotowaniu zaoszczędzisz dużo czasu przy przyrządzeniu bigosu.