Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Śląska kapusta z grzybami wigilijna
23.12.2021 01:00 Wigilijna śląska kapusta z grzybami

Śląska kapusta z grzybami to pomysł na wyjątkowo smaczną potrawę wigilijną. Śląska kapusta przygotowana jest z suszonych i mrożonych grzybów, dzięki czemu ma bardzo wyraźny smak i aromat. Poznaj niezwykle prosty przepis na śląską kapustę z grzybami wigilijną.Śląskie potrawy słyną z prostych, lecz wyjątkowo smacznych dań, również tych świątecznych i wigilijnych. Do przygotowania śląskiej kapusty potrzebujesz kilku podstawowych składników i niecałej godziny poświęconej na gotowanie. Kapusta po śląsku gotowana jest wyłącznie z kiszonej kapusty, jednak z dwóch rodzajów grzybów, które wzmacniają jej smak. Dzień przed gotowaniem kapusty po śląsku namocz grzyby suszone w zimnej wodzie, grzyby mrożone natomiast włóż do miski i wstaw do lodówki, aby delikatnie się rozmrażały, nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, ponieważ stracą smak.Na Wigilię przygotuj również gołąbki wigilijne, bardzo popularne na Śląsku jako jedno z głównych dań postnych podczas uroczystej kolacji.

Groch wigilijny
23.12.2021 01:00 Groch wigilijny - sprawdzony przepis

Groch wigilijny to tradycyjny przysmak na świątecznym stole. Groch gotowany z grzybami leśnymi lub pieczarkami podsmażonymi na cebulce ma wyraźny smak i świetnie łączy się z innymi potrawami. Poznaj przepis na groch wigilijny.Groch wigilijny to świetny pomysł na dodatek do tradycyjnych potraw podczas kolacji wigilijnej. Groch podgotowany z podsmażonymi grzybami jest niezwykle aromatyczny, sycący i będzie smakował wszystkim gościom.Groch możesz ugotować z kminkiem, który doda strączkom smaku i pozbawi ich związków, które powodują wzdęcia, groch będzie również lżejszy. Do grochu wykorzystaj pieczarki lub świeże grzyby leśne, danie dopraw solą i pieprzem pod sam koniec gotowania.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również postnej kapusty z suszonymi grzybami, przygotujesz ją w niezwykle prosty sposób, a zachwyci wszystkich gości.

Paszteciki wigilijne
22.12.2021 01:00 Paszteciki wigilijne - przepis krok po kroku

Paszteciki wigilijne to świetna alternatywa dla tradycyjnych uszek. Wyrośnięte ciasto drożdżowe smakuje doskonale z kminkiem i farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na wyśmienite paszteciki wigilijne. Dzień przed przygotowaniem pasztecików namocz grzyby suszone w wodzie, wodę z grzybów zostaw do gotowania kapusty kiszonej do farszu, która nabierze doskonałego smaku i aromatu. Kapustę gotuj na wolnym ogniu, aby się nie przypaliła.Paszteciki przygotuj z ciasta drożdżowego. Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, zimne lub za gorące produkty zabiją drożdże, a ciasto nie urośnie. Wyrabianie ciasta podziel na dwa etapy, aby powstała duża kula, którą następnie rozwałkujesz i podzielisz na grube paski, w których zawiniesz farsz.Przed pieczeniem pasztecików wysmaruj je roztrzepanym jajkiem i oprósz je solidnie kminkiem, który świetnie podkreśla smak kapusty, grzybów suszonych i ciasta drożdżowego. Paszteciki wigilijne świetnie smakują podane z barszczykiem czerwonym na zakwasie.

Uszka do barszczu czerwonego
22.12.2021 01:00 Jak przygotować świąteczne uszka, żeby się nie rozklejały?

Tradycyjny barszcz czerwony może być podany jako samodzielne danie. Wielu z was jednak nie wyobraża sobie jedzenia go bez wypełnionych pysznymi grzybami uszek. Specjał ten z łatwością przyrządzicie w domu. Cztery składniki dzielą was od delikatnego ciasta, w którym zamkniecie aromat skarbów lasu. Przygotowanie uszek do barszczu nie będzie problemem, jeśli skorzystacie z naszej prostej receptury. Ciasto wyjdzie elastyczne, a po dodaniu farszu łatwo będzie je zlepić. Zaskoczcie swoich gości tym wspaniałym smakołykiem.

Idealna kapusta z grochem i grzybami według przepisu babci Tomasza Strzelczyka
22.12.2021 01:00 Idealna kapusta z grochem i grzybami według przepisu babci Tomasza Strzelczyka

Kremowa i gęsta kapusta z grochem i grzybami jest kolejnym wigilijnym przepisem, bez którego Święta w wielu domach nie są udane. Babcia Marysia Tomasza Strzelczyka zdradziła swoją własną recepturę na tę pyszną potrawę. Na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka babcia Marysia wyjawiła wszystkie tajniki, które zna, aby kapusta z grochem była idealna. Kapusta z grochem i grzybami jest wyjątkowo starym daniem, które w polskiej świątecznej kuchni zajmuje swoje miejsce od bardzo dawna. Aby całość smakowała każdemu biesiadnikowi i posiadała odpowiedni smak, należy zastosować jeden trik, o którym opowiedziała babcia Marysia. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest bardzo intensywne doprawienie przyprawami - bez nich kapusta i groch mogą mieć nijaki i mdły aromat. Pamiętaj więc o wrzuceniu do nich liści laurowych, kminku oraz ziela angielskiego, gdyż to one nadają najlepszy smak.

Krokiety wigilijne
22.12.2021 01:00 Krokiety wigilijne - najlepszy przepis

Krokiety z grzybami to pyszna, bezmięsna potrawa, idealna na wigilijną kolację. Wytrawne naleśniki z farszem z grzybów leśnych w chrupiącej, złocistej panierce posmakują każdemu. Poznaj przepis na krokiety wigilijne. Krokiety to doskonałe, wytrawne danie na święta i większe uroczystości. Krokiety z aromatycznym farszem z kilku rodzajów leśnych grzybów smakują wybornie i są doskonałą potrawą również na Wigilię. Przed smażeniem naleśników przygotuj farsz, aby zdążył dobrze ostygnąć przed zawijaniem. Zawijanie krokietów jest proste, jednak wymaga odpowiedniej techniki. W tym artykule dowiesz się, jak zawinąć krokiety, aby nie pękały i nie rozleciały się podczas smażenia. Na kolację wigilijną przygotuj również przepyszne paszteciki z kapustą, żurawiną i suszonymi grzybami, doskonale pasują do barszczu czerwonego.

Gołąbki wigilijne
22.12.2021 01:00 Gołąbki wigilijne - przepis krok po kroku

Szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę wigilijną, którą zachwycisz najbliższych i wszystkich gości? Gołąbki wigilijne z farszem z grzybów leśnych i aromatycznym sosem będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na pyszne gołąbki wigilijne.Gołąbki to już tradycyjne, polskie danie, które w różnych regionach kraju przygotowywane jest na różne sposoby. Gołąbki wigilijne jednak to podstawowa i uniwersalna potrawa uwielbiana przez wszystkich. Przygotuj proste gołąbki pieczone z niezwykłym farszem.Farsz do wigilijnych gołąbków przygotowany z grzybów leśnych, ryżu, cebuli i natki pietruszki jest prostym, ale bardzo aromatycznym i wyraźnym w smaku farszem, gołąbki zawijane w obgotowanej wcześniej kapuście i pieczone są delikatne i wprost rozpływają się w ustach.Na Wigilię przygotuj również proste, ale wyjątkowo smaczne paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z suszonych grzybów i kapusty.

Wigilijna kapusta z grzybami
22.12.2021 01:00 Wigilijna kapusta z grzybami - prosty przepis

Kapusta z grzybami suszonymi to pomysł na wyśmienitą potrawę wigilijną, idealną do smażonych ryb. Danie jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Poznaj przepis na wyśmienitą wigilijną kapustę z grzybami.Do przygotowania kapusty wigilijnej z grzybami potrzebujesz kilku prostych składników. Kapusta podsmażona i duszna z cebulką i grzybami suszonymi jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna i jest genialnym dodatkiem do wigilijnych dań głównych, np. do smażonego karpia.Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, a najlepiej na 12-15 godzin, aby zmiękły. Nie wylewaj wody z namaczania, ugotuj w niej kapustę, a będzie jeszcze smaczniejsza. Do kapusty dodaj również cebulkę i dopraw solą i pieprzem.Kapusta kiszona smakuje równie dobrze, kiedy dodasz do niej groch. Tu poznasz przepis na kapustę z białym grochem, idealną na Wigilię.

Namaczanie grzybów
22.12.2021 01:00 Dlaczego warto moczyć suszone grzyby w mleku?

Dania z grzybami są jednym z wigilijnych klasyków. Wykorzystując suszone skarby lasu, nie można zapomnieć o ich namoczeniu. Zanurzcie je w mleku, a staną się wyjątkowo delikatne i miękkie. Gotowanie przebiegnie sprawniej, a potrawy z ich udziałem będą smakowały wyśmienicie. Trudno wyobrazić sobie święta bez grzybów. Są w uszkach do barszczu czy pierogach, Dodajemy je również do wigilijnej kapusty. Dania te swój niezwykły smak zawdzięczają właśnie temu składnikowi. Dlatego też istotnym jest odpowiednie ich przygotowanie.

Bigos wigilijny z grzybami
21.12.2021 01:00 Bigos wigilijny z grzybami

Bigos wigilijny z grzybami to pomysł na bezmięsny bigos z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, śliwkami, miodem i rozmarynem. Bigos wigilijny jest doskonały w smaku, jest wyraźny, aromatyczny i posmakuje wszystkim gościom podczas kolacji wigilijnej. Poznaj przepis na bigos wigilijny z grzybami.Bigos wigilijny przygotuj dzień przed Wigilią, ponieważ jego gotowanie podzielone jest na dwa etapy. W dniu uroczystej, świątecznej kolacji ponownie podgotuj cały bigos, aby uwolnić cały smak i aromat. Bigos wigilijny przygotuj wyłącznie z kapusty kiszonej.Przed gotowaniem namocz i podgotuj suszone grzyby, aby zmiękły. Nigdy nie wylewaj wody po namaczaniu, będzie idealna jako wywar do gotowania kapusty i całego bigosu. Do dania koniecznie dodaj miód, rozmaryn i suszone śliwki, a odkryjesz jego wyjątkowy smak.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami. Tu poznasz przepis na pieczone pierogi z doskonałą, chrupiącą skórką.

Sałatka z pieczarkami i makaronem
21.12.2021 01:00 Sałatka z pieczarkami i makaronem

Sałatka z pieczarkami i makaronem to prosta i pyszna sałatka, zarówno na lunch, kolację, jak i spotkanie w większym gronie. Sałatkę przygotujesz z kilku podstawowych składników, a jej wyraźny smak zachwyci wszystkich gości. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami i makaronem. Sałatki to zawsze doskonały pomysł na zdrowy i smaczny lunch, kolację, imprezę i spotkanie rodzinne. Świetnie uzupełniają zimną płytę i zawsze znikają błyskawicznie. Sałatka z pieczarkami i makaronem jest jedną z moich ulubionych sałatek, jest wyraźna w smaku, sycąca i wygląda bardzo apetycznie.Do sałatki wykorzystaj makaron penne, kokardki lub muszelki, nitki nie będą wyglądać już tak estetycznie w całej potrawie. Pieczarki podsmaż z cebulką na maśle, aby uwolniły swój cały aromat. Jeśli chcesz przygotować sałatkę w wersji light, zamiast majonezu dodaj więcej jogurtu.Przygotuj równie smaczną sałatkę z pieczarkami i z ryżem, idealną na spotkania z przyjaciółmi i pyszny lunch.

bigos
21.12.2021 01:00 Czym przyprawiać bigos?

Bigos na święta rzecz obowiązkowa. Choć na stole pojawiają się pomysłowe, zaskakujące dania i tak bigos znika pierwszy. Trudno go nie lubić. Jest pożywny, pełen smaku i wyrazu. Na smak tej potrawy wpływa dobór podstawowych składników i przypraw. Zobacz, czym przyprawiać bigos, by był wyborny.Podstawowymi składnikami bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę dla złagodzenia smaku kiszonej. Pożądany jest dodatek wędzonki, np. boczku, kiełbasy. Warto też dorzucić trochę suszonych grzybów leśnych, które nadadzą potrawie niebywałego aromatu. Nie mniej istotne są też przyprawy. Wpływają one na smak tego dania, a także na jego strawność.

Zupa grzybowa - ideał na święta
20.12.2021 01:00 Wyjątkowa wigilijna zupa z suszonych grzybów

W wielu domach zamiast barszczu na stole pojawia się grzybowa. Ta aromatyczna zupa jest naprawdę prosta w przyrządzeniu. Najtrudniejszym etapem jest namoczenie grzybów. W naszej recepturze zdradzamy sekret, dzięki któremu danie zawsze się uda. Spróbujcie koniecznie.Używanie suszonych grzybów wymaga nieco wprawy. Z naszymi wskazówkami dotyczącymi moczenia i gotowania tego specjału z pewnością sobie poradzicie i zrobicie grzybową tak pyszną, że wasi goście będą domagać się dokładek.

Bezmięsny bigos z boczniakami
20.12.2021 01:00 Niezwykła bezmięsna wersja bigosu. Główny składnik zaskakuje

Bigos często gości na świątecznych stołach. Tradycyjnie danie to przygotowuje się z mięsem, lecz w wersji roślinnej smakuje równie dobrze. Do kapusty dodajemy boczniaków, pysznych i dobrze zastępujących wiele mięsnych produktów grzybów, które z pewnością pokochacie w tym daniu. Tradycyjny bigos — np. staropolski czy szlachecki — choć pyszny, na wigilii zagościć nie może, bo nie jest postny. Nie każdy też będzie chciał jeść potrawy mięsne. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest przyrządzenie wegańskiego bigosu. Danie będzie pełne smaku i tekstur. W przepisie inspirowanym recepturą Jadłonomii wykorzystujemy mnóstwo aromatycznych przypraw i aż dwa rodzaje kapusty. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę wersję znanej potrawy kuchni polskiej.

Zupa grzybowa na święta
20.12.2021 01:00 Zupa grzybowa na święta

Zupa grzybowa na święta z grzybów leśnych to pomysł na wyjątkową potrawę wigilijną. Zupa gotowana na świeżych i suszonych grzybach z dodatkiem warzyw rosołowych, makaronem i ziemniakami jest niezwykle esencjonalna i smaczna. Poznaj przepis na zupę grzybową na święta dla całej rodziny.Na Wigilię przygotowujemy barszcz czerwony z uszkami lub właśnie grzybową bez wkładki mięsnej. Zupa grzybowa z kilku rodzajów grzybów leśnych i suszonych ma jeszcze bardziej wyraźny smak niż danie przygotowane wyłącznie z grzybów suszonych, a jej zapach rozniesie się po całym domu już podczas gotowania. Przed przygotowaniem zupy dokładnie oczyść świeże grzyby, suszone natomiast namocz w gorącej wodzie, aby szybciej zmiękły. Wodę z grzybów wlej do zupy, aby podbić jej smak. Zupę pod koniec gotowania zabiel kwaśną śmietaną i oprósz natką pietruszki. Z grzybów leśnych ugotujesz równie pyszny barszcz grzybowy z uszkami, który zachwyci całą rodzinę przy świątecznym stole.

Kapusta z grochem
19.12.2021 01:00 Dlaczego podajemy na Wigilię kapustę?

Potrawy wigilijne nie są dziełem przypadku. Wiele z nich podawanych jest ze względu na symboliczny wymiar. Tradycyjną kolację wigilijną często uświetniają dania z kapusty. Dowiedzcie się, jaka jest jej symbolika i skuście się na te specjały. Z kapusty zazwyczaj przyrządzamy bigos. Na świątecznym stole ląduje ona jednak o wiele częściej w towarzystwie grochu, stanowiąc proste, a przy tym sycące danie. Równie popularne jest dodawanie jej do farszu pierogowego. Zastanawialiście się kiedyś może dlaczego?

Gotowanie pierogów to sztuka
18.12.2021 01:00 Jak gotować mrożone pierogi, żeby się nie rozpadły?

Chcecie zjeść zamrożone wcześniej pierogi? Ugotowanie ich nie będzie trudne, jeśli będziecie trzymać się pewnych zasad. Sprawdźcie, co należy zrobić, by danie zachwyciło smakiem i wyglądem. Poradnik dotyczący mrożenia lepionych wyrobów już wam prezentowaliśmy. Czas teraz na garść porad dotyczących ich odgrzewania. Jeżeli zrobiliście dobre, elastyczne ciasto, nic was nie powinno zaskoczyć.

Pasztet Ewy Wachowicz
18.12.2021 01:00 Idealny i rozpływający się w ustach pasztet wigilijny od Ewy Wachowicz

Wigilijny pasztet zachwyca głównie fanów intensywnego grzybowego smaku, ponieważ to właśnie one stanowią najważniejszy składnik. Ewa Wachowicz ma własny przepis na tę świąteczną klasykę, dzięki czemu jego przygotowanie jest proste i intuicyjne. Niżej wyjawiamy tajniki receptury oraz przeprowadzamy krok po kroku przez cały proces. Pasztet na Wigilię nie powinien zawierać żadnego mięsa, jeśli chce się zachować świąteczną tradycję. Głównym produktem, który odpowiada zarówno za smak, jak i konsystencję pasztetu, są grzyby. Mnóstwo intensywnego aromatu, połączonego z innymi składnikami sprawiają, że nie można przejść obojętnie obok tego dania. Ewa Wachowicz znana jest ze swojego zamiłowania do klasycznej polskiej sztuki kulinarnej, dlatego można mieć pewność, że pasztet posmakuje każdemu. Aby faktura potrawy byłą puszysta i delikatna, do surowej masy dodaje się ubite na sztywną pianę białka.

Gotowanie grzybów suszonych
18.12.2021 01:00 Jak długo powinno się gotować suszone grzyby?

Suszone grzyby wymagają odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Uważać powinniśmy zarówno mocząc je, jak i potem gotując już skarby lasu. Na każdym etapie nietrudno o bolesny w skutkach błąd, który może zepsuć smak i humor jedzących. Dowiedzcie się jak długo gotować suszone grzyby, by nie zaszkodziły. Ostatnio radziliśmy jak suszone grzyby poprawnie namoczyć. Tym razem wracamy ze wskazówkami, które pomogą wam w zagotowaniu tego specjału. Dzięki nim zachwycicie swoich gości pysznymi specjałami takimi jak uszka czy pierogi. Sprawdźcie koniecznie, jak się zabrać do dalszej obróbki zasuszonych zbiorów z lasu.

krokiety pieczone
17.12.2021 01:00 Rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia

Co w tym roku podasz do barszczu? Uszka, paszteciki, a może krokiety? Jeśli unikasz krokietów, bo w czasie smażenia chłoną dużo tłuszczu, tym razem nie będziesz mieć tego problemu. Przygotuj je tylko według naszego przepisu na rewolucyjne, nietłuste krokiety wigilijne bez smażenia. Krokiety są bardzo smaczne, ale zwykle też bardzo tłuste. W czasie obsmażania chłoną bowiem dużo oleju, jeśli obtoczysz je w panierce. Dlatego znaleźliśmy zdrowszą alternatywę dla wszystkich wielbicieli krokietów. Dziś nasze krokiety będziemy piec, a nie smażyć, a zamiast tradycyjnej panierki użyjemy zmielonych orzechów.

Jak zrobić marynowane grzyby?
16.12.2021 01:00 Jak zrobić marynowane grzyby?

Marynowane grzyby to świetny dodatek do sałatek i zimnej płyty, nie tylko na święta i większe uroczystości. Grzyby leśne i pieczarki są delikatne, wyraźne w smaku i pięknie pachną. Jak zrobić marynowane grzyby?Do marynowania wykorzystaj kilka rodzajów grzybów, np. kozaki, borowiki, pieczarki, rydze lub inne. Wszystkie dobrze łączą się z rozmarynem, majerankiem i tradycyjnymi przyprawami do marynowania, czyli liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Grzyby koniecznie pasteryzuj, aby zachowały świeżość przez wiele miesięcy.Grzybki marynowane są pyszną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty, mięs, wędlin. Grzyby dodasz również do wielu sałatek, np. sałatki jarzynowej. Grzybki mają wyraźny smak i doskonały aromat, są lekko octowe, ale i słodkie i z wyczuwalną nutą ziół i przypraw.Grzyby leśne możesz również samodzielnie wysuszyć i wykorzystać je np. do zupy grzybowej lub farszu do pierogów wigilijnych. W tym artkule dowiesz się, jak suszyć grzyby leśne, aby nie spleśniały.

Sałatka z pieczarkami i jajkiem
16.12.2021 01:00 Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Sałatka z pieczarkami i jajkiem to pomysł na prostą, ale pyszną sałatkę na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub większą uroczystość. Sałatkę przygotujesz w dosłownie kilku minut z podstawowych składników. Poznaj przepis na błyskawiczną sałatkę z pieczarkami i jajkiem.Sałatka z pieczarkami i jajkiem to sałatka o niezwykle bogatym smaku. W połączeniu z cebulką dymką, szczypiorkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem tworzy doskonałą potrawę, którą pokochają wszyscy smakosze. Sałatkę dopraw wyłącznie solą i pieprzem.Wszystkie składniki sałatki są sycące, aromatyczne i zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych, między innymi białko, witaminy z gruby B, witaminę C, wapń, potas. Sałatka jest więc bombą witaminową, a jeśli chcesz przygotować ją w wersji light, zastąp majonez jogurtem greckim lub naturalnym.Jeśli szukasz pomysłu na inną sałatkę z grzybami- koniecznie przygotuj lekko ostrą sałatkę z pieczarkami i porem, doskonałą jako dodatek do zimnej płyty i do obiadu.

paszteciki
15.12.2021 01:00 Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego. Zawiń, upiecz i gotowe

Martwisz się, że nie zdążysz przygotować wszystkich wigilijnych potraw? Postaw na proste przepisy i półprodukty, które ułatwią ci pracę. Jeśli masz w planach paszteciki, błyskawicznie zrobisz je z ciasta francuskiego. Wystarczy, że zawiniesz w nie przygotowany farsz i całość upieczesz. Paszteciki będą gotowe w 30 minut.Czerwony barszcz zwykle podaje się z uszkami. Jednak doskonale smakuje też z krokietami czy pasztecikami. Jeśli chcesz więc podać proste i niebywale smaczne danie, postaw na paszteciki. Możesz je zrobić z ciasta kruchego lub drożdżowego. Jednak jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, postaw na gotowe ciasto francuskie. Takie paszteciki zrobisz w mig.Nadzienie do pasztecików wigilijnych możesz zrobić z kapusty i suszonych grzybów, szpinaku czy pieczarek. My postawiliśmy na te ostatnie, bo mają bardziej tradycyjny smak niż szpinak, a są szybsze w przygotowaniu niż nadzienie z kapusty i leśnych grzybów. Farsz oczywiście możesz przygotować dzień wcześniej. Paszteciki doskonale smakują odgrzane w piekarniku.

Zupa grzybowa przepis Magdy Gessler
15.12.2021 01:00 Zupa grzybowa wg. przepisu Magdy Gessler

Zupa grzybowa przepisu Magdy Gessler to tradycyjna grzybowa w zupełnie nowej odsłonie. Wywar z suszonych grzybów uzupełniony jest lokalnym serem korycińskim z czarnuszką. Poznaj zupę grzybową przepisu Magdy Gessler i ugotuj pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa grzybowa przepisu Magdy Gessler jest sycącą i pyszną zupą. Suszone grzyby, warzywa rosołowe, kapusta i ser koryciński tworzą gęstą, pożywną zupę o zupełnie nowym, wyraźnym smaku. Zupę ugotuj na mocnym bulionie wołowym lub rosole na wołowinie z poprzedniego dnia, który najlepiej pasuje do grzybowej z suszonych grzybów.Ser koryciński to biały ser podpuszczkowy produkowany w Korycinie na Podlasiu, stąd jego nazwa. Ser przygotowywany jest z czosnkiem, oliwkami i ziołami, takimi jak czarnuszka. Zioło ma lekko pikantny smak, orzechową nutę i jest świetnym dodatkiem do serów, zup i sosów, działa również oczyszczająco i przeciwzapalnie.

Suszone grzyby
14.12.2021 01:00 Jak długo powinno się moczyć suszone grzyby?

Po suszone grzyby z pewnością sięgniemy przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Będziemy je z pewnością gotować, jednak większość dań wymaga też namoczenia skarbów lasu. Jeśli zastanawialiście się, czy jest to konieczne i jak właściwie należy to zrobić — ten artykuł jest dla was. Z suszonymi grzybami z powodzeniem przygotujecie bigos czy uszka do barszczu. Przed dodaniem ich do potrawy poświęćcie jednak chwilę na ich obróbkę. Niestety nie można ich tak po prostu wrzucić i liczyć, że danie się uda. Twarde grzyby nie zaszkodzą zdrowiu, ale smakowi dania już tak.

Sos grzybowy
14.12.2021 01:00 Przepis na świąteczny sos grzybowy

Sos grzybowy zachwyca swoim silnym aromatem oraz kremowością, a także uniwersalnością - można polać nim wiele dań. Przygotowując go, warto używać suszonych grzybów, gdyż już jedna garść wystarcza, aby nadać całości odpowiedniego smaku. Wigilijny stół nie może obejść się bez tego elementu, a goście, którzy go spróbują, od razu się zachwycą. Sos grzybowy z suszonych grzybów ma ogromną przewagę nad sosem ze świeżych grzybów. Suszone kapelusze posiadają znacznie więcej smaku, dlatego wystarczy użyć dosłownie kilku sztuk, aby uzyskać ten sam efekt. Idealnie pasuje z wigilijnymi pierogami, które zyskają na aromacie.Niewielka liczba potrzebnych składników sprawia, że większość z nich i tak ma się pod ręką w kuchni, nie trzeba więc wychodzić na żadne zakupy. Ogromną zaletą poniższego sosu jest szybkość i łatwość przygotowania, dlatego można zabrać się za niego nawet na ostatnią chwilę, a i tak będzie przepyszny.

Projekt bez tytułu - 2021-12-13T114807.823
13.12.2021 01:00 Jak przygotować tradycyjną kapustę z grzybami?

Na wigilijnym stole stawiamy postne potrawy przygotowane z darów pól, lasów i wód. Nie może wtedy zabraknąć kapusty z grzybami. Dziś powiemy wam, jak przygotować tradycyjną kapustę z grzybami. Co do niej dodać i jak ją przyprawić, by smakowała wyśmienicie. Kapusta z grzybami potrafi doskonale smakować, choć zawiera w zasadzie samą kiszoną kapustę, leśne grzyby i trochę przypraw. Ważne są jednak ich proporcje, sposób i czas gotowania. Zobacz, na co zwrócić uwagę, by to danie smakowało jak nigdy dotąd.

gołąbki
13.12.2021 01:00 Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami

Jeśli chcesz pysznie zaskoczyć najbliższych, przygotuj wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Gołąbki są jedynym z ulubionych dań naszej kuchni, a te z bezmięsnym farszem doskonale sprawdzą się w czasie wieczerzy. Z pewnością przyciągną wszystkich swoim aromatem i ciekawością, co kryją w środku.Najpopularniejszą wersją gołąbków z kapusty są te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Jednak pomysłów na farsze do gołąbków jest co najmniej kilka. Niektórzy w liście kapusty kładą nadzienie z gotowanym ziemniaków, inni z kaszy czy samego mięsa. Wigilijne gołąbki powinny być postne, a żeby były aromatyczne, warto dodać do nich leśne grzyby.