Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Jajecznica po lubelsku z kurkami - prosty przepis
27.08.2022 07:52 Dolej do jajek i wymieszaj. Lubelski patent na jajecznicę nie ma sobie równych. Nie zapomnij o 1 dodatku

Jajecznica z kurkami skusi niejednego smakosza. Dodatek sezonowych grzybów sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne, a przyrządzanie jej z mlekiem to prosty sposób na nadanie jej kremowej i delikatnej konsystencji. Prosta i smaczna potrawa jest idealna na śniadanie. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.Jeśli jeszcze nie jedliście jajecznicy po lubelsku z kurkami — musicie jej spróbować. Delikatne i pełne aromatu grzyby z jajkami komponują się doskonale. Przygotujcie kremową, lubelską wersję specjału, a z pewnością jeszcze nie raz po nią sięgniecie. Jest lekka, ciekawa i pełna smaków. Po prostu pyszna.

Czyszczenie kurek jest banalnie proste
25.08.2022 10:42 Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd

Kurki są grzybami, po które chętnie sięgamy na przełomie lata i jesieni. Wiele osób jednak myje grzyby pod zimną, bieżącą wodą, przez co kurki tracą cały smak, a nawet stają się gorzkawe. Najlepszym sposobem mycia jest zalanie grzybów wrzątkiem.Sezon na kurki trwa w najlepsze. Wiele osób zamiast kupować, wybiera się do lasu, aby je zebrać i przy okazji spędzić miło czas. Masa Polaków popełnia jednak fatalny błąd podczas czyszczenia i mycia tych pysznych i delikatnych grzybów, płucząc je pod bieżącą wodą. Jak oczyścić kurki?Kurki, podobnie jak inne grzyby leśne, należy czyścić na sucho przy pomocy pędzelka. Jeśli są jednak mocno ubrudzone mchem, piaskiem, ziemią, należy potraktować je niewielką ilością soli i zalać wrzątkiem. To najskuteczniejsza metoda na dokładne oczyszczenie grzybów.Z kurek przygotujemy wiele pysznych dań. Musimy pamiętać jednak o odpowiednim przechowywaniu grzybów. Jeśli zostawimy je w foliowym worku lub reklamówce i wstawimy do lodówki, niemal od razu zaczną się psuć.

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10
24.08.2022 20:03 Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć

Gołąbki po łemkowsku są smakowitym i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się amatorom polskiej kuchni regionalnej. Przygotowuje się je z kiszonej w całości kapusty, a farsz stanowi lekkie mięso jagnięce, aromatyczne grzyby i kasza. Koniecznie spróbujcie — danie smakuje obłędnie i szybko znika z talerzy. Kiszona w całości kapusta jest produktem, który nieczęsto pojawia się w kuchni. Jako baza do gołąbków jest jednak znakomita, doskonale łącząc się z sycącym farszem z jagnięciny i dwóch pysznych kasz — jęczmiennej i gryczanej. Całości dopełnia dodatek aromatycznych prawdziwków i podgrzybków. Skusicie się?

Jeden błąd i suszone grzyby spleśnieją. Zdradzamy, jak go uniknąć
23.08.2022 16:56 Jeden błąd i suszone grzyby spleśnieją. Zdradzamy, jak go uniknąć

Suszone grzyby to rewelacyjny dodatek do wielu dań, nie tylko tych świątecznych. Grzyby możemy wysuszyć samodzielnie, musimy pamiętać jednak, że wystarczy tylko jeden błąd, a grzyby spleśnieją. Podczas suszenia grzybów kluczowa jest odpowiednia temperatura. Przełom lata i jesieni to idealny czas na pojawienie się grzybów w lasach. Z prawdziwków, borowików i innych odmian przygotujemy wiele przepysznych dań, grzyby możemy również wysuszyć i dodać je później do zupy, farszu na pierogi, bigosu. Jak suszyć grzyby?Do suszenia grzybów możemy wykorzystać specjalną suszarkę do produktów spożywczych, jednak zwykły piekarnik również pozwoli nam na przygotowanie suszonego przysmaku. Piekarnik powinien mieć termoobieg, gdyż w ten sposób o wiele przyspieszymy cały proces.Suszone grzyby muszą być również odpowiednio przechowywane, w przeciwnym razie bardzo szybko spleśnieją, nawet, jeśli były wcześniej suszone w odpowiedniej temperaturze. Pojemniki z suszonymi grzybami przechowujmy w zacienionych, suchych miejscach.

Czy pieczarki można jeść na surowo?
21.08.2022 16:58 Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Pieczarki są popularnymi grzybami, które często goszczą w naszej kuchni. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do leśnych, można je spożyć na surowo. Trzeba jednak zachować pewną dozę ostrożności oraz być świadomym, że w tej formie są mniej wartościowe. Wyjaśniamy dlaczego.

Grzyby
17.08.2022 14:08 Jak przechowywać grzyby, w lodówce, mrozić czy suszyć? Jeden sposób ma dużą zaletę

Czy wiecie, jak przechowywać grzyby? Część z nas mrozi je, inni suszą, a jeszcze inni po prostu wkładają je do lodówki. Każdą z tych metod jest dobra, wszystkie mają pewne ograniczenia. Najkorzystniejsze jest suszenie skarbów lasu — w takiej formie można je przechowywać bardzo długo.Grzyby lubi wielu smakoszy. Odpowiednie przechowywanie rarytasu przedłuży czas, w jakim będzie zdatny do spożycia i uchroni nasze zdrowie. Wiemy, że nie należy zbierać wątpliwych egzemplarzy, ale czy jesteśmy świadomi, jak niebezpieczne może być trzymanie grzybów w niewłaściwych warunkach?

Jak przechowywać kurki?
15.08.2022 14:11 Jak należy przechowywać kurki? Nie każdy ma świadomość, łatwo o błąd

Czy wiecie, jak przechowywać kurki? Świeżo zebrane czy zakupione grzyby część z nas po trzyma na kuchennym blacie czy w szafce. Inni wkładają je do lodówki. Wiemy, która metoda jest lepsza i wyjaśniamy dlaczego.Kurki skuszą niejednego smakosza. Jak każde grzyby leśne, powinny być dobrze przechowywane, by uniknąć ryzyka związanego z ich zjedzeniem. Wiemy, że świeże produkty spożywcze nie powinny mieć kontaktu z wilgocią. Z tego względu część z nas rezygnuje z wkładania kurek do lodówki. Niesłusznie.

Marynowane kurki są pyszne
13.08.2022 08:30 Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów

Marynowane kurki są nie lada gratką dla amatorów skarbów lasu. Ten aromatyczny rarytas warto przygotować właśnie teraz, gdy pierwsze złociste smakołyki zaczynają pojawiać się w lasach i sklepach spożywczych. Babcia Zosia zdradziła swój przepis. Jej receptura jest niezwykle prosta, a smak zachwyca. Warto spróbować — rodzina zje ze smakiem.Spośród wszystkich grzybów kurki są chyba najdelikatniejsze w odbiorze. Warto przyrządzić je w aromatycznej zalewie pełnej doskonałych przypraw. Będą idealne do sałatek, kanapek, a nawet tradycyjnych świątecznych dań. Skusicie się na babcine marynowane kurki?

Rozgrzewający i gęsty gulasz grzybowy. Alternatywa dla mięsa
11.08.2022 17:01 Sycący i gęsty gulasz grzybowy. Alternatywa dla mięsa

Pomysł na wegański obiad? Gęsty gulasz grzybowy z papryką i pomidorami. Gulasz jest niezwykle sycący, sprawdzi się więc idealnie podczas bardziej wymagających dni. Poznaj doskonałą alternatywę dla mięsa, czyli rozgrzewający i gęsty gulasz grzybowy.Pełen smaku gulasz nie musi być gotowany na mięsie- najsmaczniejszą, bezmięsna wersja dania jest gulasz grzybowy. Danie przygotowane z dużą ilością grzybów, najlepiej leśnych, ale możesz również wykorzystać pieczarki i suszone grzyby, będzie równie smacznie.Gulasz dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, papryką mieloną i maggi, która dodaje ciekawy posmak wszystkim potrawom. Zupę podaj z kromką świeżego chleba- gulasz jest tak smaczny, że inne dodatki są zupełnie zbędne.

Najprostszy sposób na grzybki w occie
09.08.2022 15:38 Najprostszy sposób na grzybki w occie. Są tak dobre, że nikt nie zdoła opanować cieknącej ślinki

Grzybki w occie skuszą niejednego smakosza. Pełen aromatu rarytas z łatwością zrobicie w domu. Prosta kombinacja kilku przypraw sprawi, że aromatyczny składnik będzie jeszcze przyjemniejszy w odbiorze. Mało kto będzie w stanie mu się oprzeć. Spróbujecie?Dobre grzybki w occie z łatwością zrobicie sami, a będą o wiele smaczniejsze niż sklepowe odpowiedniki. Wystarczy zaopatrzyć się w sól i kilka innych przypraw, by świeże skarby lasu, zamienić w wyśmienitą przystawkę czy dodatek do dań. Skusicie się?

Jak zrobić dobry sos z kurek? Pamiętaj o najważniejszym dodatku
06.08.2022 18:03 Jak zrobić dobry sos z kurek? Pamiętaj o najważniejszym dodatku

Sos z kurek jest prostym i niezwykle aromatycznym sosem, który świetnie łączy się z wieloma dodatkami, np. z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą. Sos będzie gotowy w kilka minut, a każdy będzie zachwycony jego wyjątkowym smakiem.Jak zrobić dobry sos z kurek? Niektórzy dodają do niego koperek, inni zagęszczają mąką. Domowy sos kurkowy zrobiony jest z podstawowych składników: grzybów, cebuli, natki pietruszki i śmietany i moim zdaniem taki właśnie jest najsmaczniejszy. Do sosu dodajmy szczyptę kurkumy, która pięknie podkreśli złoty kolor kurek.Sekretnym składnikiem sosu z kurek jest odpowiedni rodzaj tłuszczu, na którym będziemy smażyć delikatne grzyby. Do kurek wykorzystajmy masło, nie oliwę, nie olej. Masło dodaje grzybom rewelacyjnego smaku i aromatu, jest niezbędne do przygotowania najlepszego sosu kurkowego.Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też do sosu wykorzystajmy świeże grzyby. Mrożone kurki nie będą już tak smaczne, mogą być nawet lekko gorzkawe. Sos kurkowy doprawmy pod koniec gotowania solą i pieprzem, mąka jest zbędna, sos będzie gęsty i nie będzie miał mącznego posmaku.

Zupa z kalafiora nigdy nie była tak smaczna. Sekretem są pieczone warzywa i aromatyczne kurki
06.08.2022 17:26 Zupa z kalafiora nigdy nie była tak smaczna. Sekretem są pieczone warzywa i aromatyczne kurki

Zupa z kalafiora z pieczonych warzyw to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Zupa gotowana na bulionie z dodatkiem mleka kokosowego, podana z aromatycznymi kurkami i oliwą z oliwek to absolutny hit, koniecznie musisz jej spróbować.Latem mamy dostęp do najsmaczniejszych warzyw i niektórych grzybów. Połączenie pieczonych warzyw sezonowych z kurkami, mlekiem kokosowym i przyprawami daje rewelacyjny rezultat w postaci najsmaczniejszej zupy z kalafiora.Zupa z kalafiora i pieczonych warzyw jest gęsta i pełna smaku. Doprawiam ją kminem rzymskim, suszonym tymiankiem i świeżą natką pietruszki. Zupa podana z podsmażonymi na oliwie kurkami wygląda bardzo apetycznie i elegancko, podaję ją więc na obiad, ale i spotkania w większym gronie, każdy prosi o przepis.Zupę z kalafiora gotuję na bulionie warzywnym. Możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Bulion koniecznie musi być naturalny, nie korzystajmy z kostek rosołowych, są niezdrowe i psują smak.

zapiekanki z serem i pieczarkami
05.08.2022 22:37 Zapiekanki z pieczarkami. 3 składniki i posiłek gotowy

Zastanawiasz się, co przygotować na kolację? A może zapiekanki z serem i pieczarkami? Prosty przysmak z dawnych lat zrobisz błyskawicznie z trzech składników. Ciepła kolacja w postaci chrupiących bułek z dodatkami zachwyci młodszych i starszych. Gorąco polecamy. Wiele osób na kolację zjada po prostu kanapki. Jednak niewiele więcej wysiłku wymaga przygotowanie zapiekanek z pieczarkami. Zresztą do ich przygotowania nie trzeba też wiele czasu, bo rumienią się błyskawicznie. A w sumie chodzi tylko o to, by bułki się podgrzały, a znajdujący się na nich ser rozpuścił się i przyrumienił.Bułki zapiekane z pieczarkami i serem były prawdziwym hitem PRL-u. Zachwyciły nas chrupkością, ciągnącym serem i pikantnym ketchupem. I świetnie smakują nawet dzisiaj. Jeśli więc brakuje wam pomysłu na apetyczną kolację, przygotujcie takie chrupiące, ciepłe bułki z dodatkami.

Pieczarki z piekarnika to idealna przekąska
02.08.2022 22:18 Prosty pomysł na pieczarki z piekarnika. Idealna przekąska

Pieczarki z piekarnika są prostym i smacznym pomysłem na przekąskę lub dodatek do obiadu. Aromatyczne grzyby w towarzystwie przypraw nabierają charakteru, a przyrządzenie ich w piecu sprawia, że pozostają lekkie. Musicie spróbować. Przygotowanie smacznych pieczarek z piekarnika wcale nie jest trudne. W przeciwieństwie do smażonych nie wymagają dodatku tłuszczu, więc będą lżejsze, a wciąż smaczne. Sekretem tego rarytasu jest prosta marynata, która sprawia, że grzyby są pełne aromatu. Skusicie się?

Robert Makłowicz, paprykarz
02.08.2022 22:15 Wyjątkowy paprykarz z przepisu Roberta Makłowicza. Kucharz stawia na niezwykły dodatek

Poznajcie przepis Roberta Makłowicza na wyjątkowy paprykarz. Kucharz stawia na niezwykły dodatek, którym są boczniaki. Dodają potrawie smaku, chrupkości i apetycznego wyglądu. Koniecznie wypróbujcie tę ciekawą recepturę na smaczne i proste danie obiadowe. Paprykarz większości z nas kojarzy się z konserwą, którą robi się z rybiego mięsa, ryżu i koncentratu pomidorowego. Kiedyś był to doskonały przysmak na kanapki. Jednak paprykarz to też obiadowe danie kuchni węgierskiej. Rodzaj gulaszu przyrządzanego z mięsa i papryki. I właśnie swój przepis na taki gorący, obiadowy paprykarz bez ryby zdradził Robert Makłowicz. Mięso nie jest dla niego koniecznym składnikiem, bo z powodzeniem zastępuje je boczniakami. Poza tym do paprykarzu dodaje ziemniaki i cebule. Koniecznie musicie spróbować tej wersji popularnego dania.

Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję
01.08.2022 16:04 Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Pieczarki przygotujemy w ekspresowym tempie i sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla i podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi.Faszerowane pieczarki jest jednym z lepszych dań na szybko, jakie jadłam. Przekąska jest pożywna, smaczna i sprawdzi się na każdą okazję. Pieczarki są bardzo aromatyczne, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, koniecznie musisz ich spróbować.Do pieczarek faszerowanych wybierajmy wyłącznie większe grzyby, żeby zmieściła się na nich spora ilość farszu. Sekret doskonałego smaku? Kapelusze pieczarek moczymy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby będą miały chrupiącą panierkę, będą przepyszne.Farsz przygotujmy z trzonków pieczarek, jajek, sera i szczypiorku. Dodatek majonezu i musztardy sprawi, że pieczarki będą smakować rewelacyjnie. Pieczarki faszerowane pieczmy przez 20 minut, aby się nie przypaliły,

Szybka i smaczna zapiekanka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami. Świetny pomysł na tani obiad
01.08.2022 14:52 Szybka i smaczna zapiekanka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami. Świetny pomysł na tani obiad

Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami jest pomysłem na szybki, smaczny i tani obiad dla całej rodziny. Zapiekanka doprawiona oregano i natką pietruszki z dodatkiem sosu śmietanowego i solidnej porcji sera żółtego posmakuje każdemu. Zapiekanki są idealnym pomysłem na szybkie dania. Możemy przygotować je na wiele sposobów: z ziemniakami, kaszą, makaronem, ryżem. Stworzymy zapiekanki warzywne, mięsne i dodamy do nich ulubione sosy. Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i pieczarkami to jeden z moich faworytów.Sekretem doskonałego smaku zapiekanki z ryżem są pieczarki podsmażone na maśle z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. To one nadają rewelacyjny aromat. Sos śmietanowy z jajkiem i suszonym oregano dodatkowo podkreśla cały smak.Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i pieczarkami musi być również solidnie oprószona żółtym serem, najlepiej typu gouda, który jest delikatny, dzięki czemu nie będzie kontrastował z resztą składników i stworzy na zapiekance pyszną pierzynkę.

pieczarki z patelni
30.07.2022 21:14 Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące

Poznajcie prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące, idealne na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyborny. Koniecznie przetestujcie nasz nieskomplikowany przepis. Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Choć aromatem ustępują nieco grzybom leśnym, to jednak są dostępne przez cały rok i można je kupić po przystępnych cenach. Dziś powiemy wam, jak przyrządzić pyszne pieczarki z patelni. Pełne aromatu i przyjemnie chrupiące.

Ania Starmach podała przepis na kultowe zapiekanki. Smakują jak te z PRL-u
30.07.2022 16:42 Ania Starmach podała przepis na kultowe zapiekanki. Smakują jak te z PRL-u

Zapiekanki z pieczarkami i serem to kultowe danie PRL-u. Bagietka na ciepło podana z ketchupem i majonezem smakowała rewelacyjnie. Ania Starmach podała prosty przepis na kultowe zapiekanki, które przygotujemy w domu z kilku składników.Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem na wyśmienite zapiekanki z pieczarkami jak za dawnych lat. Zapiekanki były totalnym hitem PRL-u, teraz możesz odtworzyć ich doskonały smak w domowym zaciszu. Zapiekanki sprawdzą się idealnie na kolację i podwieczorek dla całej rodziny.Przed nałożeniem pieczarek na przekrojoną bagietkę, każdy kawałek posmaruj masłem czosnkowym. Domowe masło z dodatkiem czosnku i natki pietruszki rewelacyjnie podkręci smak całego dania, a jego przygotowanie zajmie Ci kilka minut. Masło czosnkowe wykorzystasz do kanapek, steków i innych potraw.Do przygotowania zapiekanek wykorzystaj żółty ser typu gouda, który jest idealny do dań tego typu. Ma delikatny smak, który doskonale podkreśla inne składniki i sprawia, że całe danie jest wyśmienite. Pieczarki przed nałożeniem na bagietki dokładnie odparuj, żeby dobrze trzymały się na zapiekance.

Siostra Anastazja zdradziła recepturę na grzyby marynowane. Największy hit wśród przetworów
29.07.2022 09:45 Siostra Anastazja zdradziła recepturę na grzyby marynowane. Największy hit wśród przetworów

Marynowane grzyby są pysznym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty i jako przekąska. Siostra Anastazja zdradziła recepturę na zimowe przetwory, które wychodzą za każdym razem. Poznaj najlepszy przepis na marynowane grzyby.Grzyby marynowane to jedne z lepszych przetworów na zimę. Grzyby smakują wyśmienicie i są bardzo aromatyczne. Sekretem idealnych grzybów jest zalewa i sposób przygotowania. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować prawdziwki, czy pieczarki, zrób je według przepisu siostry Anastazji, a każdy będzie zachwycony.Zawsze dokładnie umyj i sparz słoiki przed przygotowywaniem marynowanych grzybów. Słoiki muszą być niemal sterylne, w przeciwnym wypadku bakterie namnożą się i zepsują całe przetwory. Marynowane grzyby należy również pasteryzować, dzięki czemu będą smaczne i świeże przez wiele miesięcy.Do przygotowania zalewy wykorzystaj wodę filtrowaną. Jeśli nie posiadasz filtrów, wodę z kranu wlej do garnka i odstaw na 24 godziny. W ten sposób pozbędziesz się chloru i innych substancji, które zmienią smak marynowanych grzybów i mogą sprawić, że przetwory się zepsują.

Przepyszne kurki
27.07.2022 17:34 Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Wyjaśniamy krok po kroku

Sezon na kurki trwa w najlepsze, kupimy je w każdym warzywniaku, w sklepach i na targowiskach. Kurki, mimo, że należą do jednych z najsmaczniejszych grzybów, czasem mogą stać się gorzkie. Mamy na to jednak skuteczny sposób. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie?Z kurek przygotujemy wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest jajecznica z kurkami, nie ma lepszego śniadania. Kurki, mimo, że proste w przygotowaniu, mają tendencję do gorzknienia. Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Wiele osób wyrzuca grzyby, które podczas obróbki termicznej straciły smak i stały się tak gorzkie, że aż niejadalne. Wystarczy jednak dodać do nich kilka prostych składników, dzięki którym goryczka bardzo szybko zniknie.Jak smażyć kurki, żeby nie były gorzkie? Przede wszystkim smażmy świeże grzyby. Mrożone kurki zawsze będą miały nieprzyjemny smak. Aby pozbyć się goryczki z kurek, zastosujmy trik z mlekiem. Mlekiem zalewa się również wątróbkę, która tez traci gorzkawy posmak.

Kultowe kotlety siekane z kurczaka. Z dwoma dodatkami smakują jeszcze lepiej
25.07.2022 22:42 Kultowe kotlety siekane z kurczaka. Z dwoma dodatkami smakują jeszcze lepiej

Kultowe kotlety siekane z kurczaka są świetnym pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i żółtego sera smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je błyskawicznie.Kotlety z siekanego mięsa z kurczaka są soczyste, pożywne i pełne smaku. Kotlety posmakują wszystkim, nawet największym niejadkom. Są lekkie, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach, koniecznie musisz spróbować.Kotlety siekane z kurczaka dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Kotlety po usmażeniu podaj z ulubionymi dodatkami, polecam ziemniaki gotowane i lekkie surówki, a stworzysz wyśmienity obiad.Kotlety siekane z kurczaka nie wymagają obtaczania w bułce tartej. Wystarczy, że do przygotowanej masy dodasz jajka, odrobinę mąki i uformujesz kotleciki. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste, to absolutny hit kulinarny.

Jak zrobić sos z kurek? Mamy najlepszy przepis
25.07.2022 18:23 Jak zrobić idealnie kremowy śmietankowy sos z kurek? Mamy najlepszy przepis

Sos z kurek jest doskonałym dodatkiem do makaronu, wieprzowiny, drobiu, pieczonej ryby. Sos możemy również podać z bagietką, plackami ziemniaczanymi lub lekkimi plackami z cukinii. Każde danie polane aromatycznym sosem rozpływa się w ustach.Sezon na kurki trwa od czerwca do października, wykorzystajmy go maksymalnie i przygotujmy wiele wyśmienitych dań, np. jajecznicę z kurkami, zapiekanki i sos z kurek, który będzie świetnym dodatkiem do wielu dań. Sos z kurek to gratka dla każdego smakosza.Sos z kurek jest jednym z moich ulubionych sosów, jest lekki, ale wyraźny i bardzo aromatyczny. Podsmażone na maśle z cebulką grzyby uwalniają fenomenalny smak i zapach. Do sosu dodaję również posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Do sosu kurkowego dodaję również białe, wytrawne wino. Wino po odparowaniu nadaje grzybom ciekawego smaku i sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Wino po obróbce termicznej nie zawiera grama alkoholu. Sos zagęszczam kwaśną śmietaną, nie dodaję mąki, żeby nie zepsuć smaku.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami
24.07.2022 18:26 Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami

Zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami jest doskonałym pomysłem na tani obiad. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Spróbujecie? Każdy pomysł na tani obiad dla całej rodziny jest na wagę złota. Niektóre dania łączące w sobie proste składniki — takie jak nasza dzisiejsza propozycja — nie są skomplikowane w przygotowaniu i sycą na długo. Jeżeli nie wiecie, co ugotować, a rodzina dopytuje, kiedy na stole pojawi się coś smacznego, ten przepis będzie dla was idealny.

Jak mrozić grzyby?
19.07.2022 12:19 Mrozisz grzyby surowe czy ugotowane? 1 błąd może Cię wyjątkowo dużo kosztować

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak mrozić grzyby, nasz poradnik z pewnością wam się przyda. Korzystanie z takiego produktu wymaga pewnej ostrożności — raz rozmrożone skarby lasu trzeba zjeść. Dlatego też warto je porcjować przed umieszczeniem w chłodziarce. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić. Mrożenie jest doskonałym sposobem na zabezpieczenie jedzenia przed zepsuciem. W chłodzie przechowywać można wiele produktów, nie tylko grzyby. Dziś jednak to na nich się skupimy, bo w niektóre z nich warto zaopatrzyć się właśnie teraz, a zachowanie ich do zimy może być naprawdę kuszące.

Obierki po pieczarkach mają kilka zastosowań w kuchni
18.07.2022 13:57 Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj obierek po pieczarkach. Możesz zrobić z nich wspaniałe rarytasy

Wyrzucacie obierki po pieczarkach? To ogromna strata. Jeśli decydujecie się na obranie grzybów, umyjcie je wcześniej, a resztki wykorzystajcie w kuchni. Sprawdzą się w kilku prostych i dobrze wam znanych daniach. Choć pieczarek nie trzeba obierać, część z nas robi to. W przypadku nieco starszych grzybów usunięcie skórki rzeczywiście może poprawić teksturę przyrządzanych potraw. Jeżeli umyjemy produkt przed przystąpieniem do dalszego oczyszczania, pełnych smaku resztek również będzie można użyć.

Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami
18.07.2022 11:31 Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata

Po pieczarki z chęcią sięgamy, gdy tęsknimy za leśnymi grzybami. Tym razem proponujemy zrobić z nich smakowitą przekąskę wypełnioną aromatycznymi pomidorami suszonymi i szpinakiem. Z pysznym topionym serem będą smakować wyśmienicie. Spróbujecie? Pieczarki są smacznymi i łatwo dostępnymi grzybami. Z łatwością wyczarujemy z nich nie tylko zupę czy sos, ale też doskonałą przekąskę. Wystarczy oczyścić grzyby i nieco je wydrążyć, a powstałe miseczki wypełnić aromatycznym farszem i podpiec. Tym razem proponujemy, by do środka trafił szpinak i suszone pomidory. Skusicie się? Przepis na smakowite pieczarki z suszonymi pomidorami Składniki: 350 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego szalotka lub pół małej cebuli garść młodych listków szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 4 większe kawałki suszonych pomidorów z zalewy 60 g mozzarelli lub innego żółtego sera 1 łyżka pestek słonecznika szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz w ilości do smaku olej rzepakowy do smażenia posiekana natka pietruszki do posypania oliwa z oliwek do podania

Pomysł na tani obiad na piątek - zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami
15.07.2022 13:05 Pomysł na tani obiad na piątek- zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami

Szukasz pomysłu na tani obiad na piątek? Przygotuj wyśmienitą zapiekankę makaronową z cukinią i pieczarkami. Zapiekanka doprawiona tymiankiem i natką pietruszki smakuje rewelacyjnie. Danie zapieczone z sosem beszamelowym i żółtym serem będzie totalnym hitem. Postny obiad nie musi być nudny.Zapiekanki makaronowe i ziemniaczane z dodatkiem sezonowych warzyw to zawsz dobry pomysł, kiedy chcesz przygotować tani obiad i bez większego nakładu pracy. Jedną z takich zapiekanek jest właśnie zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami, idealna na tani obiad na piątek.Wszystkie składniki na zapiekankę przygotujesz bardzo szybko, danie będzie gotowe po około 20 minutach. Zapiekanka makaronowa z cukinią nie może być sucha, dlatego też przygotuj do niej lekki i uniwersalny sos beszamelowy. Sos na bazie masła, mleka i mąki dopraw gałką muszkatołową.Zapiekankę makaronową z cukinią przygotuj z ulubionym makaronem, może to być penne, świderki, muszle. Każdy rodzaj makaronu będzie smakował wybornie z warzywami, serem i beszamelem. Składniki na zapiekankę układaj warstwowo w naczyniu żaroodpornym, w ten sposób całe danie będzie miało doskonały smak.