Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Sałatka z pieczarkami i serem
24.02.2022 01:00 Sałatka z pieczarkami i serem - na kolację i jako elegancka przystawka

Sałatka z pieczarkami i serem to świetna sałatka na Wielkanoc lub spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest lekka, świeża i pyszna. Warzywa, ser, szynka drobiowa, szczypiorek i koperek otulone majonezem to połączenie, które posmakuje wszystkim. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami i serem.Szukasz pomysłu na wiosenną sałatkę? Koniecznie przygotuj lekką sałatkę z pieczarkami i serem z dodatkiem świeżych warzyw, szynki drobiowej, koperku i szczypiorku. Sałatka jest banalnie prosta, niezwykle szybka i wychodzi za każdym razem. Sałatką ratuję się zawsze, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Składniki do sałatki zawsze mam pod ręką, to podstawowe produkty, które zawsze są w mojej lodówce. Sałatkę możesz wzbogacić jeszcze o tortellini z grzybami lub szynką, będzie jej więcej i będzie równie pyszna. Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną sałatkę imprezową- tu poznasz przepis na sałatkę z paluszków surimi, jest równie lekka i pyszna.

Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami
22.02.2022 01:00 Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami

Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.

Sos z pieczarkami do makaronu
21.02.2022 01:00 Sos z pieczarkami do makaronu. Najlepszy przepis

Sos z pieczarkami do obiadu to prosty pomysł na obiad w bardzo zabiegany dzień. Jest aromatyczny, kremowy i pyszny, a przygotujesz go w kilkanaście minut. Sos z pieczarkami, pietruszką, cebulką i śmietaną posmakuje wszystkim. Poznaj przepis na wyśmienity sos z pieczarkami do makaronu.Sos z pieczarek to świetny dodatek do obiadu. Smakuje wyśmienicie z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Makaron z sosem pieczarkowym to lekka, wegetariańska propozycja obiadowa, którą pokochają nawet największe niejadki. Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok, są proste w przygotowaniu i smakują świetnie z wieloma daniami. Sos z natką pietruszki i śmietaną jest kremowy, gęsty i bardzo aromatyczny, sos podaj z ulubionym makaronem, a stworzysz wyśmienite danie dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na danie z pieczarkami- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek, są przepyszne. Grzyby równie dobrze smakują z mięsem- tu dowiesz się, jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie z pieczarek i grzybów leśnych.

Pieczarki glazurowane
17.02.2022 01:00 Niesamowity patent na pieczarki w glazurze - idealny dodatek do obiadu

Czasem zdarza się, że mamy pomysł na główne danie, lecz brakuje do niego dodatków - w takiej sytuacji z pomocą może przyjść poniższa propozycja. Pieczarki w glazurze, czyli słodko-kwaśnym gęstym sosie, świetnie komponują się do wielu obiadów. Najlepiej podać je do mięs oraz ryb. Glazurowane pieczarki są idealnym przysmakiem dla osób, którym klasyczne zasmażane buraczki już się znudziły. Czasem trzeba bowiem wprowadzić do kuchni powiew świeżości, by ciągle móc być z niej zadowolonym. Ich przygotowanie jest banalnie proste - szczególnie, jeśli korzysta się z poniższej receptury. Wyjaśniamy w niej krok po kroku zasady gotowania glazurowanych pieczarek, aby nikt nie popełnił żadnego błędu.

Bigos staropolski Magdy Gessler
17.02.2022 01:00 Przepis na aromatyczny bigos staropolski Magdy Gessler

Klasyczny bigos jest pyszny i uwielbiany przez większość, jednak istnieje znacznie smaczniejsza wersja. Jest nią bigos staropolski, który w przepisie od Magdy Gessler podkręcony jest dodatkiem karkówki z dzika. Mięso to nadaje całości niezwykłego aromatu i smaku. Bigos staropolski wyróżnia się przede wszystkim wieloma rodzajami pieczonych mięs, wędzonymi wędlinami oraz użyciem czerwonego wina. Nie inaczej jest w przepisie od Magdy Gessler. Bigos wypełniony delikatnymi mięsami, intensywnie pachnącymi przyprawami i mnóstwem kiszonej kapusty jest tak dobry, że nie można powstrzymać się przed kolejną dokładką.

Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Oniemiejesz z zachwytu
17.02.2022 01:00 Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Oniemiejesz z zachwytu

Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem to prosta i wyjątkowo smaczna przystawka lub dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na rodzinną kolację, a także na święta i ważne uroczystości. Poznaj przepis na jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Oniemiejesz z zachwytu.Jajka faszerowane to banalnie proste danie, które wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Sekret idealnego farszu do jajek? Podsmaż pieczarki na maśle z cebulką i czosnkiem, tak przygotowane w połączeniu z żółtkami, koperkiem i majonezem smakują doskonale.Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu łatwiej obierzesz je ze skorupki, a jajka będą miały ładny kształt. Farsz wykładaj łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Jajka faszerowane wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Przed podaniem udekoruj je koperkiem lub inną zieleniną.W tym artykule sprawdzisz, jak zrobić idealne jajka na twardo. Jeśli masz ochotę na jajka w zupełnie innej odsłonie- tu poznasz przepis na jajka sadzone z piekarnika, czyli jajko- chmurkę, smakuje nawet największym niejadkom.

Strogonow z wieprzowiny i pieczarek
15.02.2022 01:00 Doskonały i sycący strogonow z wieprzowiny i pieczarek

Stogonow z wieprzowiny i pieczarek to pomysł na wyśmienite danie jednogarnkowe, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Mięsny strogonow z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na strogonow z wieprzowiny i pieczarek.Strognow, czyli potrawka z mięsa, warzyw, otulona gęstym, aromatycznym sosem to potrawa, którą wszyscy doskonale znamy i przygotowujemy ją głównie na większe uroczystości i spotkania w dużym gronie. Strogonow to jednak również pomysł na prosty i smaczny obiad w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na szybki i aromatyczny posiłek.Danie przygotowuję z wieprzowiny gulaszowej, kroję ją na jeszcze mniejsze kawałki, aby mięso było idealnie miękkie i aż rozpływało się w ustach. Do strogonowa dodaję ogórki kiszone, które wzmacniają smak dania, a także paprykę i pieczarki, które są absolutnie konieczne, żeby zrobić najlepszy strogonow.Jeśli masz ochotę na wyraźny w smaku, mięsny obiad- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w niezwykłym sosie od Ewy Wachowicz.

Sos z wołowiny z pieczarkami
09.02.2022 01:00 Sos z wołowiny z pieczarkami. Wychodzi idealnie za każdym razem

Sos wołowy z pieczarkami do ziemniaków, knedli, klusek śląskich jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, aromatyczny sos z wołowiny z dodatkiem warzyw i świeżego tymianku to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na sos z wołowiny z pieczarkami do obiadu.Sos z wołowiny jest ciemnym, bardzo aromatycznym, wyraźnym sosem, który doskonale pasuje do niemal każdego dodatku. Kasza, ziemniaki, czeskie knedle, czy kluski śląskie polane gęstym, mięsnym sosem z pieczarkami to jedno z tych dań, po których zawsze chce się dokładkę.Do sosu wybierz kawałek wołowiny bez kości, szczególnie polecam łopatkę, ponieważ ma lekkie przerosty tłuszczu, które podczas gotowania stają się nośnikami smaku. Sos gotuj minimum 1,5 godziny, żeby wołowina była tak miękka, że aż będzie rozpadać się podczas krojenia. Wołowinę duś z włoszczyzną i podsmażoną na oleju cebulką i czosnkiem, które wzmocnią smak całego dania, pamiętaj również o niezbędnych ziołach, które wydobędą najlepszy smak mięsa. Do wołowiny najlepszy jest świeży tymianek, majeranek suszony, liście laurowe i ziele angielskie.Przygotuj również wołowinę w nieco innej wersji- tu poznasz przepis na poliki wołowe z warzywami korzeniowymi w gęstym sosie. Danie wychodzi za każdym razem i smakuje rewelacyjnie.

Bigos
09.02.2022 01:00 Doskonały przepis na pyszny i syty bigos po góralsku

Klasyczny bigos, jaki wszyscy znają i uwielbiają, ma jeden duży mankament - wymaga wielu godzin duszenia na wolnym ogniu. Bigos góralski pozwala na skrócenie tego czasu do całkowitego minimum. Intensywny mięsny smak pysznie komponuje się z kwaśną kiszoną kapustą, a niżej zdradzamy krok po kroku jak zrobić to sycące danie. Bigos po góralsku charakteryzuje się przede wszystkim ogromną prostotą. Niewielka lista potrzebnych składników oraz mała ilość pracy sprawiają, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny będzie banalnie proste. Proste potrawy opierają się głównie na jakości pojedynczych składników, dlatego warto poszukać najlepszej kiszonej kapusty. Idealnie jest ukisić ją samodzielnie - wtedy dokładnie wiadomo, jaki jest jej skład.

Pierogi kujawskie - doskonały farsz
07.02.2022 01:00 Wybitne pierogi kujawskie. Farsz zachwyca smakiem

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Regionalny przepis na farsz pochodzący z Kujaw wykorzystuje nietypowe składniki. Do kapusty i grzybów dodajemy gotowane jaja i posiekane orzechy włoskie. Farsz jest zatem bogaty w smaki i tekstury. Warto spróbować. Zdradzaliśmy wam już recepturę na pierogi św. Jacka wypełnione kiełbasą i chrzanem. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić bogate w smaki pierogi kurpiowskie. Tym razem prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pierogi kujawskie. Niezwykły sposób ich przyrządzania zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą
04.02.2022 01:00 Ekspresowa sałatka z pieczarkami i kukurydzą

Sałatka z pieczarkami i kukurydzą z kurczakiem, serem żółtym i jajkami to świetny pomysł na szybką sałatkę imprezową, na spotkanie z przyjaciółmi i kolację lub pożywny lunch. Sałatkę dopraw majonezem, gęstym jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem, a każdy będzie prosił o przepis. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczarkami i kukurydzą.Sałatka z pieczarkami i kukurydzą to pyszna i bardzo szybka sałatka imprezowa, która posmakuje wszystkim. Duża ilość składników otulona majonezem i jogurtem wychodzi za każdym razem, wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej.Kurczaka i pieczarki przygotuj przed robieniem całej sałatki, aby ostygły po smażeniu. Filety przed smażeniem obtocz w przyprawie gyros, żeby naszły ciekawym smakiem. Kurczak gyros będzie dobrze komponował się z resztą składników. Sałatka z pieczarkami i kukurydzą to również dobra opcja na pożywny lunch do pracy lub kolację dla całej rodziny. Jeśli masz ochotę na równie sycącą sałatkę- tu poznasz przepis na sałatę grecką z kurczakiem, jest świeża i przepyszna.

Sos z boczniaków do makaronu
01.02.2022 01:00 Apetyczny, niebanalny sos z boczniaków do makaronu

Sos z boczniaków do makaronu to pomysł na aromatyczne danie, jak z restauracji. Gęsty sos grzybowy doprawiony śmietaną, świeżym tymiankiem i parmezanem podany z makaronem to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienity sos z boczniaków do makaronu.Boczniaki są późnymi grzybami sezonowymi, które można spotkać w naszych lasach od końca października aż do początku lutego, jeśli zima nie będzie zbyt ostra. Boczniaki rosną na drzewach liściastych, głównie na pniach i przewróconych konarach.Boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo, wapń i cynk. Grzyby są mało kaloryczne, a ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, mogą służyć za zamiennik mięsa. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać boczniaki w kuchni. Sos do makaronu z boczniaków jest więc nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Boczniaki podsmażone z cebulką, czosnkiem i tymiankiem na oliwie z oliwek mają doskonały smak. Danie oprósz startym parmezanem, a zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i aromatyczny sos do makaronu- tu poznasz przepis na sos z brokuła i świeżą bazylią, jest idealny na obiad w zarówno w zimowe, jak i upalne dni.

Tatar ze śledzia
29.01.2022 01:00 Jak zrobić tatar ze śledzia?

Dobry tatar powinien znaleźć się na każdej imprezie, jednak nie zawsze musi być wykonany z wołowiny. Pyszna wersja tego dania, na bazie śledzia z ostrymi papryczkami jalapeño, idealnie wkomponuje się do innych przekąsek i napojów podczas upojnego wieczoru. Niżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za wykonanie tatara ze śledzia. Tatar ze śledzia jest pyszną rybną wersją klasycznej i popularnej potrawy, która często wybierana jest przez największych mięsożerców. Poniższy przepis umożliwia przyrządzenie przekąski, która intensywnością smaku nie odbiega od oryginału.Odpowiada za to obecność ostrej papryczki jalapeño, marynowanej w octowej zalewie z czosnkiem i przyprawami. Tatar ze śledzia podaje się standardowo, ze świeżym chlebem oraz świeżo siekanymi ziołami.

Jarskie gołąbki w sosie pomidorowym
29.01.2022 01:00 Jarskie gołąbki z ryżem i pieczarkami

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie przyjemności skosztowania gołąbków w sosie pomidorowym. Jarska wersja tej klasycznej potrawy z ryżem i pieczarkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Będzie miała jeszcze jeden atut — niską cenę. W każdym domu przygotowanie gołąbków będzie odbywało się nieco inaczej. Jedni, zgodnie z tradycją, będą jedli kultową potrawę w wersji bezmięsnej, podczas gdy inni nie odmówią sobie tego dodatku i połączą go z ryżem — tak jak to robi np. Jakub Kuroń. Proponowana przez nas jarska wersja dania zaskoczy was bogactwem smaku.

Bigos siostry Anastazji
29.01.2022 01:00 Jedyny, wyjątkowy, oryginalny przepis na bigos z pieczarek od siostry Anastazji

Klasyczny bigos wymaga wielu godzin, a niekiedy nawet dni, żeby osiągnął odpowiedni poziom smaku i aromatu. Na szczęście istnieje znacznie szybszy sposób na jego przygotowanie, który został opracowany przez siostrę Anastazję. Jej bigos z pieczarek potrzebuje jedynie kilku chwil gotowania, a efekt zachwyca aromatem oraz konsystencją. Powoli zapasy kiszonej kapusty znikają ze spiżarni Polaków, co może przeszkodzić podczas gotowania bigosu. Jeśli naszła cię na niego ochota, lecz zabrakło ci kilku słoików, nie przejmuj się. Siostra Anastazja wymyśliła przepis, dzięki któremu bigos zrobisz bez kapusty. Głównym składnikiem poniższej wersji bigosu są pieczarki oraz resztki pieczonej wieprzowiny z dnia poprzedniego. Receptura siostry Anastazji pozwala na wykorzystanie pozostałości po wcześniejszych obiadach, co ułatwia ograniczenie marnowania dobrej żywności.

faszerowane pieczarki
28.01.2022 01:00 Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na smaczną i oryginalną przekąskę? Proponujemy ci faszerowane pieczarki. Są proste, tanie i smaczne. Będą cudowną przekąską dla całej rodziny. Możesz je też podać jako dodatek do obiadu czy jako imprezowe małe co nieco. Zobacz jak przygotować tę potrawę. Pieczarki są wyjątkowymi grzybami. Są dostępne przez cały rok i po dobrej cenie. Nie są tak ciężkostrawne, jak grzyby leśne. Co więcej, można je jeść nawet surowe. Grzyby te doskonale smakują duszone, gotowane, marynowane czy zapiekane. Można je dodawać do zup, robić z nich sosy, farsze. Są aromatyczne i pełne smaku.

Sos z kurek do makaronu
27.01.2022 01:00 Sos z kurek do makaronu. Przepyszny dodatek obiadowy

Sos z kurek do makaronu to świetny, aromatyczny sos z dodatkiem boczku wędzonego, pietruszki i cebulki. Makaron polany gęstym sosem kurkowym ma wyśmienity smak, jest bardzo pożywny i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na sos z kurek do makaronu.Kurki są bardzo aromatycznymi grzybami, które dostaniemy w niemal każdym sklepie od czerwca do końca października. Wykorzystaj więc ten czas na przygotowanie wyśmienitych dań z kurkami, które swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.Kurki to nie tylko świetny smak, to również bogactwo witamin i białka. Grzyby to źródło witamin z grupy B, a także beta- karotenu, magnezu, potasu, żelaza i wielu innych składników, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.Grzyby smakują rewelacyjnie w towarzystwie mięsa, dlatego też sos przygotowałam z wędzonym boczkiem. Całe danie oprószyłam natką pietruszki, która nadaje potrawie lekkości i świeżości. Makaron z tak przygotowanym sosem smakuje doskonale.Przygotuj również kurczaka w sosie kurkowym, będzie idealny na rodzinny obiad. Kurki genialnie smakują także z plackami ziemniaczanymi i jajecznicą. Wybierz swój ulubiony przepis z grzybami i przygotuj wyśmienitą niespodziankę dla najbliższych.

Projekt bez tytułu - 2022-01-27T184728.479
27.01.2022 01:00 Czy można jeść surowe pieczarki?

Pieczarki są u nas najpopularniejszymi grzybami. Wynika to z faktu, że są dostępne przez cały rok. Doskonale smakują duszone w śmietanie i zapiekane, warto je dodawać do zup i farszów. A czy można jeść surowe pieczarki, dodawać je do surówek i sałatek? Zaraz wyjaśnimy tę kwestię. Pieczarki są grzybami hodowlanymi. W związku z tym są dostępne przez cały rok i na dodatek niemal w każdym sklepie spożywczym. Dzięki temu mamy okazję sięgać po nie, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota. Zwykle pieczarki smażymy i dusimy. Takie są najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze. Jednak dobrze też smakują pieczarki marynowane, faszerowane i zapiekane, a także smażone w panierce. Czy jednak można je jeść bez obróbki termicznej?

Zupa pieczarkowa z ryżem
24.01.2022 01:00 Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Zupa pieczarkowa z ryżem to pożywna, smaczna i bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na obiad, lunch i kolację. Danie gotowane na bulionie warzywnym z podsmażonymi wcześniej warzywami i grzybami nabiera doskonałego aromatu. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z ryżem.Zupa pieczarkowa z ryżem to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na bulionie warzywnym dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa organizm, a ryż, który jest źródłem białka i węglowodanów, sprawia, że danie jest naprawdę sycące.Do zupy pieczarkowej zawsze wybieraj świeże i twarde pieczarki. Miękkie lub intensywnie pachnące grzyby nie nadają się do spożycia, mogą również zepsuć nam cały posiłek, kwasząc zupę. Sekretem idealnej pieczarkowej jest podsmażenie pieczarek i warzyw na maśle, dzięki czemu uwalniają cały smak i aromat do zupy.Ryż jest świetnym zamiennikiem ziemniaków, ugotujesz z nim wiele smacznych, domowych zup, między innymi ogórkową, pomidorową, kalafiorową- tu poznasz przepis na wyśmienitą kalafiorową z ryżem, idealną na obiad dla całej rodziny.

kotlety
24.01.2022 01:00 Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Przygotuj proste kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Nie ma przy nich dużo pracy, a są zdrowe i oryginalne w smaku. Możesz je podać na przykład z sosem pieczarkowym i surówką. Przekonasz się, że każdy poprosi o dokładkę. Przygotowanie bezmięsnych kotletów nie zajmie ci dużo czasu. Wystarczy, że ugotujesz kaszę, pieczarki pokroisz i podsmażysz, a potem wszystko wymieszasz i doprawisz. Z powstałej masy pozostanie ci tylko uformować kotlety i je usmażyć. To danie będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów.

Kapuśniak z grzybami
22.01.2022 01:00 Dlaczego do kapuśniaku warto dodać grzyby?

Potrawy z kiszonej kapusty cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w chłodne dni. Jedną z ulubionych jest rozgrzewający kapuśniak. Dziś podamy wam prosty przepis na wyśmienity kapuśniak z grzybami. Dzięki temu aromatycznemu dodatkowi zupa nabiera niezwykle głębokiego smaku. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że zupa nabiera wyrazistego, kwaśnego smaku. Doskonale podkreśla go wędzonka, cebula i korzenne przyprawy. Idealnie komponują się z nim też suszone, leśne grzyby. Ich aromat nie ma sobie równych i potrafi podnieść smak każdej potrawy.

Sałatka z pieczarkami i jajkiem i serem
22.01.2022 01:00 Pyszna i banalnie prosta sałatka z pieczarkami i jajkiem i serem

Pomysł na szybką i prostą sałatkę? Sałatka z pieczarkami, jajkiem i serem. Do sałatki dodaj również cały pęczek szczypiorku, majonez i jogurt naturalny, a odkryjesz jej doskonały smak. Sałatka jest idealną sałatką na pożywny lunch, kolację i wizytę gości. Poznaj przepis na wyśmienitą i prostą sałatkę z pieczarkami i jajkiem i serem.Sałatka z podsmażonymi na maśle pieczarkami, jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojoną w kostkę Goudą wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje wszystkim. Sałatkę doprawiam przygotowanym wcześniej majonezem bez oleju, aby obniżyć jej kaloryczność. Domowy majonez bez oleju jest znacznie lżejszy od gotowego produktu, a jest równie smaczny. Pieczarki, ser i jajka doskonale smakują również ze szczypiorkiem, dlatego też w sałatce jest cały pęczek zieleniny. Szczypiorek nadaje lekkiej ostrości i wyraźnego smaku. Sałatka równie dobrze smakuje z natką pietruszki i koperkiem, możesz ją więc doprawić według własnego uznania, a na pewno będzie pyszna. Przygotuj również torcik warzywny, czyli sałatkę z pieczarkami- tu poznasz przepis na wyśmienitą, warstwową sałatkę warzywną, idealną na spotkania w większym gronie.

bigos
22.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać miód do bigosu?

Każdy ma swoją recepturę na bigos. Jego podstawowym składnikiem jest kiszona kapusta i mięso, ale jedni dodają do niego świeżą kapustę, a inni nie. Podobnie jest z pozostałymi składnikami. Można go wzbogacić o suszone grzyby, owoce i różne przyprawy. A wiecie, dlaczego warto dodać miód do bigosu? Przetestujcie poniższą recepturę, a poczujecie różnicę.Bigos lubi się długo gotować i być odgrzewanym. Zyskuje też na smaku dzięki licznym dodatkom. Choć z pozoru wydaje się prostą potrawą, to jednak by miał pełen smak, trzeba do niego powrzucać wiele składników. Ciekawym dodatkiem jest miód.

Sos z pieczarek do makaronu
21.01.2022 01:00 Sos z pieczarek do makaronu. Tani i prosty dodatek

Sos z pieczarek do makaronu to prosty sos, który przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, danie jest więc pomysłem na ekspresowy obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Sos z pieczarek na śmietanie, podany z natką pietruszki i startym parmezanem smakuje wyśmienicie i za każdym razem każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos z pieczarek do makaronu.Pieczarki to grzyby hodowlane, które są dostępne w sklepach prze cały rok. Mim tego, iż niektórzy uważają, że pieczarki składają się głównie z wody, grzyby te do świetne źródło witamin z grupy B, w tym tiaminy i kwasu foliowego. Z pieczarek przygotujesz wiele smacznych potraw. Sosy na ich bazie są bardzo aromatyczne, pyszne i zdrowie. Sos pieczarkowy to świetny dodatek do makaronów, placków ziemniaczanych i pieczonych mięs, np. do polędwiczek wieprzowych i schabu.Do sosu pieczarkowego ugotuj swój ulubiony makaron, zwykle gotuję penne lub tagliatelle, ponieważ te dwa rodzaje makaronu doskonale łączą się z każdym sosem, który przywiera do grubych nitek i rurek, nadając im smak.Z pieczarek ugotujesz również doskonałą w smaku, sycącą zupę- tu poznasz przepis na obłędną pieczarkową, jak u babci.

Gołąbki z kaszą i grzybami
21.01.2022 01:00 Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?

Zastanawiacie się co podać w święta na obiad? A może macie w gronie najbliższych amatorów kapusty? Postne gołąbki będą idealnym wyborem. Farsz przygotowany z kaszy i grzybów będzie pyszny i sycący. Koniecznie spróbujcie tej wersji tradycyjnej potrawy. Przypadnie wam do gustu. Gołąbki są potrawą, która przyrządzona zostać może na wiele sposobów. Jedni dodają do nich sosu pomidorowego, inni ryżu i papryki. W wersji postnej, którą tym razem wam proponujemy, klasyczny składnik farszu — mięso — zastępujemy kaszą i grzybami. Danie będzie aromatyczne i będzie można podać je na wigilijnej kolacji.

Sos z kurek do ziemniaków
20.01.2022 01:00 Sos z kurek do ziemniaków - niezawodny przepis na pyszny dodatek

Sos z kurek do ziemniaków to pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Sam sos kurkowy przygotujesz w kilkanaście minut, ugotuj lub upiecz ziemniaki i ciesz się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos z kurek do ziemniaków.Sezon na kurki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca listopada, dostaniesz je więc bez problemu w sklepach, warzywniakach i miejskich bazarkach. Kurki to świetny dodatek do obiadu, przygotujesz z nich również sos i wyśmienitą jajecznicę, idealną na śniadanie.Sos z kurek świetnie smakuje zarówno z tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami i ziemniakami pieczonymi z chrupiącą skórką. Danie możesz wzbogacić o grillowanego kurczaka lub jajko sadzone, a stworzysz pożywny, sycący i zbilansowany obiad dla całej rodziny. Kurki to również doskonały dodatek do knedli i pierogów- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z farszem z kurek i koperkiem, idealne na bezmięsny obiad.

sałatka
20.01.2022 01:00 Pyszna i efektowna kultowa sałatka "Leśna polana" z marynowanymi grzybami

Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę? Możesz przygotować kultową sałatkę „Leśna polana". Ma dodatek marynowanych grzybów i jest nie tylko pyszna, ale też efektowna. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach w gronie znajomych.Sałatki są doskonałe na imprezową przekąskę. Nie ma przy nich dużo pracy, a każdy co rusz chętnie po nie sięga. Są bowiem lekkie i smaczne, bo kryją w sobie wiele lekkich i pysznych składników. Sałatka „Leśna Polana" jest sałatką warstwową. Przekłada się w niej warstwami wiele składników o przeróżnych smakach. Możecie łatwo zmodyfikować jej smak, wymieniając niektóre składniki. Do sałatki tej możecie dodać też żółty ser, fasolkę z puszki, czy groszek. Sposób przyrządzenia sałatki możesz zobaczyć na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Jak zrobić bitki wołowe?
19.01.2022 01:00 Jak zrobić bitki wołowe? Mamy niezawodny przepis

Bitki wołowe duszone z pieczarkami, cebulą i gałązkami tymianku to pomysł na pyszne danie jednogarnkowe. Mięso jest tak delikatne i miękkie, że aż rozpływa się w ustach, jest wyraźne w smaku i świetnie doprawione. Jak zrobić bitki wołowe?Bitki wołowe w sosie własnym z pieczarkami i cebulą to bardzo proste i szybkie danie, które przygotowuję, kiedy mam ochotę na wyraźny, mięsny obiad. Cebula smażona, następnie duszona razem z mięsem dobrze zagęszcza całe danie, nie używam więc mąki do zrobienia sosu. Bitki wołowe podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Całe danie świetnie łączy się z ogórkami kiszonymi, burakami i surówką z kapusty pekińskiej. Uwielbiam kluski śląskie z dynią, smakują rewelacyjnie i pasują do każdego rodzaju wołowiny i wieprzowiny. Najlepsza na bitki wołowe będzie wołowina bez kości, np. ligawa czy pręga. Mają więcej tłuszczu od polędwicy, a w bitkach to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Do wołowiny koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które rewelacyjnie podkreślają jej smak.Z wołowiny przygotujesz również wyśmienite zrazy- tu poznasz przepis na zrazy wołowe, idealne na obiad. Podaj je z kluskami lub kopytkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.