Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Kapuśniaczki siostry Anastazji
25.11.2021 01:00 Kapuśniaczki siostry Anastazji - w sam raz do barszczu czerwonego

Kapuśniaczki siostry Anastazji, czyli ciasto drożdżowe z grzybami i kapustą, to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kapuśniaczki doskonale sprawdzą się również jako ciepła płyta podczas większych uroczystości i świąt. Poznaj przepis na obłędne kapuśniaczki siostry Anastazji.Kapuśniaczki to zapieczone ciasto drożdżowe z farszem z kapustą i pieczarkami. Ciasto drożdżowe odpowiednio przygotowane jest puszyste i bardzo delikatne. Posmarowanie kapuśniaczków przed pieczeniem sprawi, że danie będzie ładnie przyrumienione i lekko chrupiące. Kapuśniaczki możesz również posypać z wierzchu kminkiem. Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego wymaga kilku zasad: wszystkie składniki do wyrobienia ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Dodanie zimnej margaryny lub śmietany sprawi, że ciasto nie urośnie. Przed przygotowaniem ciasta zalej pokruszone drożdże ciepłym, nie gorącym mlekiem. Gorące mleko zabije drożdże.Kapuśniaczki siostry Anastazji koniecznie przygotuj z barszczem czerwonym. Tu poznasz przepis na domowy barszcz z pieczonych buraków bez zakwasu. Szybki i doskonały w smaku.

Zupa pieczarkowa z pulpetami
25.11.2021 01:00 Zupa pieczarkowa z pulpetami

Zupa pieczarkowa z pulpetami to pomysł na wyjątkowo pożywną zupę dla całej rodziny. Aromatyczny wywar i doskonałe, delikatne mięso to połączenie, które posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z pulpetami, idealną na rodzinny obiad.Zupa pieczarkowa z pulpetami jest bardzo sycącą i aromatyczną zupą. Sekretem doskonałego, mocnego bulionu jest podsmażenie na maśle z cebulką wszystkich warzyw, aby oddały swój smak i aromat, dopiero później warzywa zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Dobry i wyraźny bulion jest podstawą każdej zupy.Pulpety są bardzo delikatnym mięsem. Obsmażone na oleju, następnie gotowane w wywarze warzywnym są wyjątkowo smaczne i tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Pulpety doskonale smakują również gotowane w domowym rosole. Najlepsze pulpety uzyskasz z mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny- tu dowiesz się, jak przygotować pulpety w aksamitnym sosie koperkowym.

Bigos
25.11.2021 01:00 Kiedy należy zabrać się za gotowanie świątecznego bigosu?

Bigos wigilijny charakteryzuje się brakiem mięsa, z uwagi na świąteczny post - nie ma jednak powodu do smutków, ponieważ ta wersja jest równie pyszna. Aby idealnie wyrobić się ze wszystkimi zadaniami, warto zacząć gotować go już na tydzień przed świętami. Dzięki temu jego smak będzie znacznie bogatszy i nic nie będzie rozpraszać podczas świętowania. Bigos wigilijny niestety nie zawiera w sobie mięsa, więc trzeba wykorzystać inne składniki, aby nadać mu odpowiednio głęboki smak. Dobrym rozwiązaniem jest użycie suszonych grzybów, które dodadzą dużo smaku umami. Umami jest tym, co czuje się podczas jedzenia mięsa, więc ciężko będzie zauważyć różnicę. Po przygotowaniu całego garnka bigosu można część zamrozić, aby nie stracić cennej i smacznej potrawy. Każdego dnia należy podgrzewać go przynajmniej przez godzinę, co także korzystnie wpłynie na jego intensywny aromat.

Kopytka
25.11.2021 01:00 Niezwykły, nietypowy przepis Anny Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków

Przyzwyczailiśmy się, że kopytka zawsze robione są na podstawie ziemniaków, lecz Anna Lewandowska pokazała zupełnie nową recepturę. Poniżej pokazujemy przepis, w którym zamiast kartofli znajduje się kasza jaglana i mąka kukurydziana. Dietetyczka zaleca, aby podawać je z sosem z duszonych borowików, który nadaje całości niezwykłego, leśnego aromatu. Kopytka towarzyszą nam od wielu lat i w każdym domu podaje się je na swój sposób. Niektórzy preferują je z dodatkiem sosu mięsnego, inni polewają je po prostu roztopionym masłem i zajadają się kopytkami w czystej formie. Ania Lewandowska poszła o krok dalej i wymyśliła nowatorski przepis. Z uwagi na jej silną pro zdrowotną postawę i propagowanie zdrowego trybu życia, Lewandowska zajmuje się głównie kuchnią dietetyczną. Aby jedzenie nie było jednak nudne i pozbawione smaku, sportsmenka eksperymentuje z różnymi składnikami i dodatkami, które niekiedy tworzą tak pyszne potrawy, jak za ta receptury poniżej.

Tradycyjna jarzynowa bywa nudna
24.11.2021 01:00 Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez jarzynowej. Tradycyjne danie kuchni polskiej nie będzie nudne, jeśli dodamy do niego marynowanych kurek. Grzyby pysznie wzbogacą kompozycję smakową i podniosą jej walory odżywcze. Skuście się na ten rarytas i zaskoczcie gości. Wariantów jarzynowej jest wiele. Przedstawialiśmy wam już wersję z koperkiem i z ogórkami konserwowymi. Podpowiadaliśmy również jak skutecznie przechować ją w lodówce. Tym razem mamy dla was przepis z dodatkiem pysznych marynowanych grzybów. Wybraliśmy kurki, ale inne też się sprawdzą.

Placki ziemniaczane z sosem z pieczarek
23.11.2021 01:00 Placki ziemniaczane z sosem z pieczarek

Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem z pieczarek to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Miękkie, delikatne w środku placki z chrupiącą skórką polane sosem smakują doskonale. Zarówno placki, jak i sos są proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek.Wszyscy znamy i lubimy placki ziemniaczane. Miękkie i delikatne w środku z chrupiącą skórką smakują rewelacyjnie. Placki zwykle jemy z cukrem, śmietaną, jogurtem. Możemy również przygotować placki z gulaszem mięsnym lub sosem pieczarkowym i tym samym stworzyć niemal doskonałe danie dla całej rodziny.Do smażenia placków najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B i C, czyli ziemniaki mączne, np. Sante, Irys, Orlik. Do placków wybieraj również ziemniaki zeszłoroczne. Z młodych ziemniaków możesz upiec placki, ale wtedy należy dodać do nich sporą ilość mąki ziemniaczanej. Do placków z zeszłorocznych ziemniaków wystarczą dwie łyżki zwykłej mąki. Do placków możesz dodać również cukinię. Tu poznasz przepis na delikatne placki ziemniaczane z cukinią.

Szybki bigos z pieczarkami
23.11.2021 01:00 Szybki, prosty i pyszny bigos bez suszonych grzybów

Bigos jest jedną z często jadanych potraw na bazie kapusty. Popularne danie kuchni polskiej nabiera aromatu dzięki grzybom. Jednak nie zawsze mamy je pod ręką. Zastępując suszone skarby lasu pieczarkami, uzyskamy równie smaczną potrawę. Przekonajcie się sami, jak wyśmienita jest kapusta z ich dodatkiem. Szybko zniknie z talerzy. Receptury na bigos bywają różne. Niektórzy smakosze rezygnują z mięsa na rzecz soczewicy czy kabaczka, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie tego dania bez dodatku aromatycznej kiełbasy i mięsa wieprzowego. Mięsna wersja będzie wyśmienita z dodatkiem pieczarek. Są łatwiej dostępne niż grzyby leśne, a ich przygotowanie jest błyskawiczne. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku.

zapiekanka z grzybami
23.11.2021 01:00 Idealna na kolację szybka zapiekanka z ciasta francuskiego i pieczarek

Jeśli zastanawiasz się, co zaserwować rodzinie wieczorem, mamy pyszną propozycję. Przygotuj szybką zapiekankę z ciasta francuskiego i pieczarek. Jest idealna na ciepłą kolację. Nie ma przy niej dużo pracy, a po 30 minutach twoi bliscy będą mogli cieszyć się jej smakiem. Lubimy kolacje na ciepło, bo przyjemnie rozgrzewają i zjada się je ze smakiem. Wieczorem mamy zwykle trochę więcej czasu niż rano czy w ciągu dnia, by przygotować smaczny posiłek. Można więc wtedy pomyśleć o czymś ciekawszym niż tradycyjne kanapki. Zapiekanka z ciasta francuskiego jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Ciasto kupujesz bowiem gotowe, na wierzchu kładziesz ulubione składniki, zalewasz sosem, posypujesz serem, zapiekasz i gotowe.

Zupa pieczarkowa
22.11.2021 01:00 Przepis Ani Starmach na pyszną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa jest genialnym sposobem na pyszny posiłek, który nie tylko nasyci, lecz również rozgrzeje w zimny zimowy dzień. Ania Starmach przedstawiła własny przepis na tę potrawę - wychodzi z niego delikatna i wyjątkowo aromatyczna zupa. Jeśli brakuje ci dobrej receptury, lub nigdy nie mogłeś zrobić pieczarkowej w odpowiedni sposób, przychodzimy z pomocą. Zupa pieczarkowa ma ogromną zaletę - grzyby te można kupić w praktycznie każdym sklepie i nie jest się ograniczonym do jednej pory roku jak w przypadku innych grzybów. Co więcej, pieczarki mają delikatny smak, który przypada do gustu większej ilości niejadków i wybrednych smakoszy. Ania Starmach, jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych Polek zajmujących się gotowaniem zawodowo, zdaje sobie sprawę, jak ugotować pyszny obiad. Dlatego nie zawiedziesz się, jeśli skusisz się na jej prosty przepis.

Kotlety mielone z serem i pieczarkami
21.11.2021 01:00 Obłędne kotlety mielone z serem i pieczarkami. Nowa wersja kulinarnej klasyki

Mielone są klasycznym daniem obiadowym kuchni polskiej. Warto je urozmaicić poprzez dodanie aromatycznych pieczarek i odrobiny sera. Ciągnący się ser i delikatne, smażone grzyby nadadzą daniu przyjemnej konsystencji. Ten sycący posiłek skradnie serca wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie. Wiele jest receptur na pyszne i soczyste kotlety. Proponowaliśmy wam już przepis, w którym delikatności nadawaliśmy przy pomocy majonezu i namaczanej bułki. Tym razem przedstawiamy recepturę, która wniesie to danie na jeszcze wyższy poziom.

Sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami
19.11.2021 01:00 Sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami - prosty przepis na pyszne danie

Sałatka z pieczarkami, groszkiem konserwowym i jajkami jest pożywną i bardzo smaczną sałatką, doskonałą na lunch, kolację lub imprezę. Jest prosta w przygotowaniu, tania i pyszna. Do zrobienia dania potrzebujesz kilku podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Poznaj przepis na obłędną sałatkę z pieczarkami, groszkiem i jajkami.Prosta sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami jest królową niemal każdej imprezy. Jest sycąca i zawsze znika w błyskawicznym tempie. Sałatka doprawiona jest wyłącznie solą i pieprzem. Szczypiorek i majonez stanowią tutaj kluczową rolę, szczypiorek świetnie pasuje zarówno do pieczarek, groszku i jajek, majonez natomiast łączy wszystkie składniki. Możesz również zrobić sałatkę w wersji light, zamieniając majonez na jogurt naturalny. Przed przygotowaniem sałatki ugotuj pieczarki, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Jajka również ugotuj na twardo chwilę wcześniej, aby ostygły przed krojeniem. Groszek natomiast odcedź na sitku, aby nie był wodnisty. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną, imprezową sałatkę- przygotuj sałatkę z makaronem i mięsem mielonym oraz sałatkę z tortellini.

Zupa azjatycka z kurczakiem
19.11.2021 01:00 Zupa azjatycka z kurczakiem - orientalny przysmak, który pokocha cała rodzina

Szukasz pomysłu na obiad w azjatyckim stylu? Ugotuj zupę z kurczakiem, pieczarkami, makaronem ryżowym i mlekiem ryżowym. Azjatycka zupa dzięki orientalnym przyprawom, takim jak imbir, kolendra, sos rybny i sojowy ma doskonały smak i aromat. Poznaj przepis na zupę azjatycką z kurczakiem.Kraje azjatyckie, jak Tajlandia, Indonezja, Bali słyną z przepięknego krajobrazu i doskonałej kuchni. Sekretem dań jest bogactwo orientalnych ziół i przypraw, które sprawiają, że każda potrawa zyskuje doskonały smak i aromat. W kuchni azjatyckiej wyznaje się zasadę, że każdy smak ma być wyczuwalny. Taka też jest zupa azjatycka z kurczakiem. Jest pikantna, słona, słodka, kwaśna i z lekką goryczką. Jest doskonała.Do przygotowania zupy potrzebujesz sosu rybnego, sojowego, imbiru, chili, kolendry, mleka kokosowego i soku z limonki. To niezbędne składniki każdej orientalnej zupy i wielu dań. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, zastąp ją posiekanym szczypiorkiem. Bulion do zupy przygotuj dzień wcześniej, aby miał wyraźny smak i aromat. Jeśli szukasz pomysłu na zupę rodem ze słonecznej Tajlandii - tu poznasz przepis na tajska zupę rybną z owocami morza. Orientalną, rozgrzewającą, i pyszną.

Krokiety z pieczarkami i jajkiem
19.11.2021 01:00 Krokiety z pieczarkami i jajkiem - prosty przepis na pyszny obiad

Krokiety z pieczarkami i jajkiem to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Krokiety mają delikatny, pieczarkowo-jajeczny farsz i złocistą, chrupiącą skórkę. Są lekkie i doskonałe w smaku. Podane z barszczykiem czerwonym tworzą genialne danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem.Krokiety to naprawdę proste danie, które przygotujesz szybko i z ulubionymi dodatkami. Wszyscy dobrze znamy krokiety z kapustą, mięsem i grzybami, jednak mało kto słyszał o krokietach z pieczarkami i jajkiem, a szkoda. Farsz z pieczarek podsmażonych na maśle i jajek na twardo jest genialną alternatywą dla tradycyjnych krokietów i z pewnością posmakują wszystkim smakoszom.Wytrawne ciasto naleśnikowe w złocistej panierce, oprószone szczypiorkiem i niezwykle smacznym farszem to połączenie, którego musisz spróbować. Do krokietów przygotuj również domowy barszczyk czerwony, doskonały do pierogów, krokietów i uszek.

Sałatka z pieczarkami i porem
19.11.2021 01:00 Sałatka z pieczarkami i porem

Sałatka z pieczarkami i porem to ekspresowa sałatka na kolację lub jako dodatek do dań mięsnych, w tym potraw z grilla. Sałatka jest lekka, o wyraźnym, porowo-pieczarkowym smaku. Sałatka jest również bardzo pożywna, a sos majonezowy z koperkiem nadaje jej ładnego wykończenia. Poznaj przepis na pyszną i prostą sałatkę z pieczarkami i porem.Sałatka z pieczarkami i porem to lekka i doskonała w smaku propozycja na szybką kolację lub dodatek do grilla. Lekko podgotowane grzyby są miękkie i bardzo wyraźne w smaku. Por nadaje jej ostrości, a jajka i kukurydza- słodkiej nuty. Cała sałatka otulona jest majonezem z koperkiem. Por dodaję niemal do każdej sałatki. Jest niezwykle smacznym warzywem o bardzo wyraźnym smaku. Por świetnie komponuje się z warzywami i mięsem, dodając im charakteru. Por zawiera przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn i opóźniają procesy starzenia, jest więc zarówno smaczny, jak i bardzo zdrowy. Z pora przygotujesz również pyszny krem. Jeśli szukasz pomysłu na świeżą i pyszną sałatkę- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę jarzynową z koperkiem.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
18.11.2021 01:00 Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest doskonałym pomysłem na zdrowy i rozgrzewający obiad. Podsmażone, następnie długo gotowane grzyby z włoszczyzną i przyprawami mają intensywny smak i doskonały aromat. Poznaj przepis na pyszną zupę grzybową z suszonych grzybów.Suszone grzyby leśne zachowują swój kolor, intensywny smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Grzyby suszone są łatwo dostępne, ale możesz również ususzyć je w domu i cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy. Tu sprawdzisz, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.Zupa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą o znacznie intensywniejszym smaku i aromacie niż zupa z pieczarek. Zupa ma ciemny kolor i doskonale pachnie już podczas gotowania. Przed przygotowaniem grzybowej zawsze namocz suszone grzyby w zimnej wodzie, aby zmiękły. Wodę z grzybów dodaj do wywaru, aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak.Z suszonych grzybów przygotujesz również doskonały sos do polędwiczek wieprzowych. Tu poznasz przepis na polędwiczki z grzybami leśnymi, czyli pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad.

Krokiety z pieczarkami i serem
17.11.2021 01:00 Krokiety z pieczarkami i serem

Krokiety z pieczarkami i serem to proste danie na ciepło zarówno na obiad, kolację, jak i święta lub większe uroczystości. Wytrawne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem i złocistą skórką doskonale łączy się z domowym barszczem z buraków. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety z pieczarkami i serem.Krokiety z pieczarkami i serem nie są trudnym i czasochłonnym daniem. Wystarczy, że podsmażysz pieczarki, dodasz ser i całość zawiniesz w naleśniki z domowego ciasta, a następnie usmażysz w panierce. Krokiety są delikatne w smaku, a ciasto naleśnikowe w złocistej panierce wprost rozpływa się w ustach.Do krokietów z pieczarkami i serem przygotuj również barszcz czerwony, który doskonale komponuje się z krokietami, smażonymi pierogami i uszkami z farszem. Pieczarki podsmażone na maśle z cebulką i pietruszką są bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku, ser natomiast dobrze łączy farsz z całym ciastem.Krokiety przygotujesz na wiele sposobów. Koniecznie wypróbuj również lekkie i pożywne krokiety z soczewicą.

Krokiety z kapustą i pieczarkami
17.11.2021 01:00 Krokiety z kapustą i pieczarkami - Niezawodny przepis

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami to proste, ale wyjątkowo smaczne danie. Pyszny farsz, delikatne ciasto i chrupiąca, złocista skórka to doskonałe połączenie. Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami przygotujesz zarówno na obiad, ciepłą kolację dla najbliższych, jak i na święta lub ważną uroczystość. Koniecznie w towarzystwie domowego barszczu czerwonego. Poznaj przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami.Krokiety z kapustą i pieczarkami to nie tylko świetny pomysł na świąteczne danie. Krokiety przygotujesz również na obiad lub kolację, ponieważ są wyjątkowo prostym i szybkim daniem. Farsz z kapusty kiszonej podsmażonej z cebulką na smalcu z dodatkiem pieczarek dosłownie rozpływa się w ustach i z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom.Krokiety, niezależnie, czy z kapustą, mięsem lub pieczarkami i serem, smakują doskonale w towarzystwie barszczu z pieczonych buraków. Barszcz ma wyraźny smak, który świetnie łączy się z całym daniem. Jeśli nie chcesz smażyć krokietów na oleju, możesz je również zapiec w piekarniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz krokiety na blaszce przez 10 minut.

Zupa grzybowa
17.11.2021 01:00 Zupa grzybowa - prosty przepis

Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą w jesienne i zimowe dni. Zupa gotowana jest z dużą ilością warzyw, dzięki czemu bulion ma wyraźny smak. Grzyby suszone natomiast nadają daniu doskonałego, głębokiego aromatu. Zupę przygotuj z natką pietruszki i lubczykiem. Poznaj przepis na przepyszną zupę grzybową.Grzyby leśne mają pełny, wyraźny smak i aromat i przede wszystkim są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B i przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i opóźniają procesy starzenia. Grzyby leśne suszone mają równie intensywny smak, aromat i zachowują wszystkie wartości zdrowotne.Do zupy grzybowej koniecznie dodaj natkę pietruszki i świeży lubczyk. Możesz posiekać zioła i dodać je do zupy lub związać pęczki gumką recepturką i zanurzyć je liśćmi w zupie, aby oddały swój smak i aromat. Zupa grzybowa smakuje doskonale z ziemniakami, jeśli jednak wolisz makaron, dodaj do gotującego się wywaru makaron jajeczny lub kluseczki typu muszelki.

Zupa pieczarkowa z makaronem - prosty przepis
17.11.2021 01:00 Zupa pieczarkowa z makaronem - prosty przepis

Zupa pieczarkowa z makaronem jest pożywną, smaczną i mocno rozgrzewającą zupą, idealną na jesienny obiad. Mocny wywar z pieczarek z warzywami, koperkiem i kluseczkami skradnie serca wszystkim smakoszom, a jego przygotowanie zajmie Ci godzinę. Poznaj prosty i szybki przepis na zupę pieczarkową z makaronem.Pieczarki są bardzo uniwersalnymi grzybami hodowlanymi, które dostaniemy przez cały rok. Są tanimi i zdrowymi grzybami zawierającymi witaminy z gruby B oraz przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, przeciwzapalnym i opóźniającym procesy starzenia. Pieczarki są mało kaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego możemy je jeść, kiedy tylko mamy na nie ochotę. Zupa pieczarkowa na warzywnym wywarze z dodatkiem makaronu i koperku jest bardzo smaczną, aromatyczną i sycącą zupą. Zupę przygotowuję zawsze wtedy, kiedy chcę zrobić naprawdę szybki i lekki obiad lub kolację na ciepło. Do przygotowania zupy wykorzystuję głównie makaron do rosołu lub małe kluseczki typu muszelki.Z pieczarek możesz przygotować również pyszny krem- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem pieczarkową.

Zupa grzybowa wigilijna
17.11.2021 01:00 Zupa grzybowa wigilijna - najlepszy, tradycyjny przepis

Zupa grzybowa, podobnie jak barszcz czerwony, jest tradycyjną zupą przygotowywaną na Wigilię. Zupa z suszonych grzybów jest bardzo aromatyczna i ma wyraźny, grzybowy smak. Jest doskonała. Zupa grzybowa gotowana jest na bulionie warzywnym, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Poznaj przepis na wigilijną zupę grzybową.Wigilijna zupa grzybowa jest tradycyjną zupą pochodzącą z Mazowsza, jednak szybko rozpowszechniła się na cały kraj. Zupę grzybową przygotowuję co dwa lata, na zmianę z barszczem czerwonym z uszkami, ponieważ jedno i drugie danie smakuje wybornie i kojarzy mi się z Gwiazdką i uroczystą, rodzinną kolacją.Zupę grzybową wigilijną podaję bez śmietany, aby smak grzybów był bardzo mocno wyczuwalny. Danie musi być mocno aromatyczne i mieć wyraźny kolor. Grzyby suszone zawsze namaczam w zimnej wodzie, aby zmiękły, wodę z grzybów również wlewam do zupy. Zupę grzybową podaję z makaronem do łazanek lub drobnymi kluskami muszelkami.Suszone grzyby leśne dodaj do wigilijnej kapusty z grochem, a odkryjesz jej nowy, niepowtarzalny smak.

Krokiety z kapustą i grzybami
15.11.2021 01:00 Puszyste zapiekane krokiety z kapustą i grzybami. Przygotujesz je bez jajek i mleka

Krokiety z kapustą i grzybami to pyszne bezmięsne danie, które doskonale smakuje z barszczem czerwonym. Część z nas jednak nie chce lub nie może spożywać mleka czy jaj. Z myślą o takich osobach została opracowana receptura na ten specjał, która nie wymaga ich użycia. Przyrządźcie te krokiety nawet jeśli nie musicie stosować w diecie wykluczeń — są naprawdę lekkie i wyśmienite. Kiszona kapusta i grzyby to klasyczne połączenie cenione przez smakoszy na dietach bezmięsnych. Zawinięta w delikatne bezglutenowe ciasto — przygotowane bez dodatku jaj i mleka — będzie odpowiednia nawet dla wegan. Przyprawy zadbają o to, by danie było pełne smaku.

Zupa krem pieczarkowa
12.11.2021 01:00 Zupa krem pieczarkowa

Zupa krem pieczarkowa to doskonały pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny. Krem jest gęsty, mocno warzywny i bardzo wyraźny w smaku. Zupę przygotujesz w godzinę, a jej smak i aromat zachwyci nawet największego niejadka. Poznaj przepis na gęstą i pyszną zupę krem pieczarkową.Jesień to pora roku, w której wyjątkowo często sięgam po zupy kremy, ponieważ są gęste, pożywne i doskonale rozgrzewają w pochmurne, deszczowe i zimne dni. Krem z pieczarek jest jedną z moich ulubionych zup, jest prosty w przygotowaniu, doskonały w smaku i zdrowy, ponieważ bez kostki rosołowej. Sekretem doskonalej zupy krem z pieczarek jest podsmażenie grzybów i wszystkich warzyw na maśle, dzięki czemu zyskują bardzo wyraźny smak i pachną doskonale. Do garnka wlewam niecały litr wody i w razie potrzeby dolewam, aby nie rozrzedzić kremu. Zupa musi być gęsta.Jesień to również sezon na dynię. Przygotuj z niej doskonały krem z dyni. Zupa jest bardzo aromatyczna, zdrowa i rozgrzewająca.

tarcie ziemniaków
11.11.2021 01:00 Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami

Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy planują zrobić dziś placki ziemniaczane. Macie okazję zrobić je w niezwykłe smacznej i chrupiącej wersji. Skorzystajcie tylko z przepisu na mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami. Poznacie zupełnie nowe oblicze tej popularnej potrawy.Pomysł na zrobienie placków ziemniaczanych przychodzi zwykle wtedy, gdy nie ma nic na obiad lub gdy po prostu uwielbiamy te placki. Zazwyczaj zawsze jesteśmy w stanie je przygotować, bo zawsze mamy w domu zapas ziemniaków. To proste i tanie danie potrafi doskonale smakować. Oczywiście pod warunkiem, że placki wyjdą chrupiące. Wpływa na to rodzaj ziemniaków — powinny być mączyste, dodatki — nie przesadzajmy z mąką i sposób smażenia — najlepiej na średnim ogniu.

kotlety mielone
10.11.2021 01:00 Banalnie prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami

Jeśli lubicie kotlety mielone, te z pewnością pokochacie. Oto prosty przepis Kuronia na rozpływające się w ustach kotlety mielone z pieczarkami. Są pełne smaku i aromatu, a ich przygotowanie zajmie wam niewiele więcej czasu niż zwykle. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Kotlety mielone stwarzają przygotowującym duże pole do popisu. Ich smak można bowiem modyfikować na wiele sposobów. Po pierwsze wybierając rodzaj mięsa, po drugie przyprawy, po trzecie dodatki. Wybór tych ostatnich jest naprawdę duży. Masę mięsną można bowiem wzbogacić serem, warzywami, zieleniną czy grzybami. Jakub Kuroń proponuje właśnie dodać do mięsa podsmażone pieczarki.

sałatka jarzynowa
10.11.2021 01:00 Niezwykła sałatka jarzynowa z dodatkiem pieczarek

Spośród wszystkich sałatek w Polsce najpopularniejsza jest sałatka jarzynowa. Przygotowujemy ją na święta, na różne domowe uroczystości, a także na co dzień. Jest zdrowa, tania i prosta do zrobienia. Dziś prezentujemy wam przepis na niezwykłą sałatkę jarzynową z dodatkiem pieczarek. Może warto nieco odświeżyć starą, domową recepturę?Podstawą sałatki jarzynowej są warzywa korzeniowe, a więc marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Zwykle dodaje się do niej groszek z puszki, choć niektórzy wolą wersję z kukurydzą. Pozostałe dodatki, zależą od naszych upodobań. Jednak z pewnością do tej sałatki warto dodać kiszony ogórek i cebulę, które zaostrzą jej smak. Niektórzy dodają też jabłko, bo wprowadza przyjemną, słodką nutę. Bardzo smacznym dodatkiem jest ugotowane na twardo jajko, choć zmniejsza trwałość potrawy. Obowiązkowym łącznikiem wszystkich składników jest majonez. Spróbujcie jednak dodać do klasycznej sałatki jarzynowej marynowanych pieczarek. Potrawa nabierze ciekawego, wyraźnego smaku oraz przyjemnej konsystencji.

dzieżka pomarańczowa
08.11.2021 01:00 Zaskakujący jadalny grzyb w polskich lasach

Mało kto pomyślałby, żeby o tej porze roku wybrać się na grzybobranie. Tymczasem w polskich lasach pojawił się zaskakujący grzyb. Natrafili na niego leśnicy z województwa lubuskiego. Przypomina bardziej pomarańczowy kwiat, niż tradycyjny owocnik, ale co ciekawe — jest jadalny.Choć do lasu wybieramy się zwykle po prawdziwki, podgrzybki czy kurki, wiele mniej znanych gatunków grzybów również jest jadalnych. Ich mniejsza popularność zazwyczaj wynika z niższych walorów smakowo-zapachowych, jednak czasami warto nimi urozmaicić danie. Zwłaszcza o tej porze roku, gdy sezon grzybowy dawno się zakończył.

Idealny bigos
07.11.2021 01:00 Jak zrobić idealny bigos? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Do przygotowania bigosu potrzebna jest kiszona kapusta, mięso i wędliny. Pozostałe składniki zależą od uznania i gustu gotującego. Zobacz jak zrobić idealny bigos, co warto do niego dodać, a z czym lepiej nie przesadzać. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wzbogacanie bigosu o nadmierną ilość soli. Czasem lepiej nie dodawać jej w ogóle.Przepisów na bigos jest naprawdę dużo. Jedni uwielbiają bigos kwaśny, gotowany tylko na kapuście kiszonej. Inni wolą bardziej zrównoważony smak bigosu, dlatego dodają do niego też trochę kapusty świeżej. Co prawda kiszoną kapustę można wcześniej przepłukać, by uczynić ją mniej kwaśną i mniej słoną, ale czasami w ten sposób wymywa się z niej też zasadniczy, głęboki smak.

Projekt bez tytułu (17)
06.11.2021 01:00 Ile kosztują suszone grzyby w Delikatesach Magdy Gessler?

Niedługo będziemy gotować świąteczne potrawy. Do ich przyrządzenia często sięgamy po suszone grzyby. By pomóc wam zaplanować zakupy, sprawdziliśmy, w jakiej cenie można je dostać w delikatesach Magdy Gessler. Koszt was bardzo zaskoczy. Suszone grzyby do świątecznych potraw zdecydowanie warto kupić wcześniej. Taka strategia daje nam gwarancję, że będziemy je mieli na czas oraz umożliwia porównanie cen. W delikatesach Magdy Gessler niestety nie będzie najtaniej.