Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Idealny bigos
07.11.2021 01:00 Jak zrobić idealny bigos? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Do przygotowania bigosu potrzebna jest kiszona kapusta, mięso i wędliny. Pozostałe składniki zależą od uznania i gustu gotującego. Zobacz jak zrobić idealny bigos, co warto do niego dodać, a z czym lepiej nie przesadzać. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wzbogacanie bigosu o nadmierną ilość soli. Czasem lepiej nie dodawać jej w ogóle.Przepisów na bigos jest naprawdę dużo. Jedni uwielbiają bigos kwaśny, gotowany tylko na kapuście kiszonej. Inni wolą bardziej zrównoważony smak bigosu, dlatego dodają do niego też trochę kapusty świeżej. Co prawda kiszoną kapustę można wcześniej przepłukać, by uczynić ją mniej kwaśną i mniej słoną, ale czasami w ten sposób wymywa się z niej też zasadniczy, głęboki smak.

Projekt bez tytułu (17)
06.11.2021 01:00 Ile kosztują suszone grzyby w Delikatesach Magdy Gessler?

Niedługo będziemy gotować świąteczne potrawy. Do ich przyrządzenia często sięgamy po suszone grzyby. By pomóc wam zaplanować zakupy, sprawdziliśmy, w jakiej cenie można je dostać w delikatesach Magdy Gessler. Koszt was bardzo zaskoczy. Suszone grzyby do świątecznych potraw zdecydowanie warto kupić wcześniej. Taka strategia daje nam gwarancję, że będziemy je mieli na czas oraz umożliwia porównanie cen. W delikatesach Magdy Gessler niestety nie będzie najtaniej.

Marynowane grzyby
04.11.2021 01:00 Jak marynować grzyby? Zdradzamy najlepszy sposób

Grzyby odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po nie sięgają. Liczne grono smakoszy decyduje się na marynowanie leśnych specjałów. Do klasycznej zalewy warto dodać pół łyżeczki soli. Właśnie dzięki niej nasze grzyby wyjdą jeszcze bardziej smakowicie. Oczywiście nie możemy zapomnieć o pozostałych przyprawach.Marynowane grzyby są niezwykle popularnym dodatkiem do dań. Rzecz jasna najlepiej smakują takie, które przygotujemy samodzielnie. W każdym domostwie korzysta się z zupełnie innych receptur. Tym razem zdradzimy przepis, który gwarantuje kulinarny sukces.

zapiekanka ziemniaczana
03.11.2021 01:00 Zachwycająca, błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana od Okrasy

Jeśli masz już dosyć kotletów i dań mięsnych mamy dla ciebie ciekawą propozycję na dzisiejszy obiad. Przygotuj zachwycającą, błyskawiczną zapiekankę ziemniaczaną według Karola Okrasy. Nie potrzebujesz wielu dodatków, ani nawet grama mięsa, przy zapiekance nie ma też dużo pracy. Gwarantujemy, że ta potrawa będzie przyjemną odmianą dla domowników. Choć to dania mięsne uważane są za najbardziej pożywne, to jednak nie każdy za mięsem przepada. Zresztą ile można go jeść. Mięso nie jest ani zdrowe, ani nie powinniśmy spożywać go zbyt często. Dlatego od czasu do czasu warto zrobić sobie obiadową odmianę, nawet jeśli jest się mięsożercą.W zapiekance proponowanej przez Karola Okrasę nie ma krzty mięsa. Jej podstawą są ziemniaki, a ważnym smakowym dodatkiem pieczarki i suszone pomidory. Smak całości dopełniają przyprawy i aksamitna śmietanka.

uszak bzowy
03.11.2021 01:00 Nietypowe zdjęcie grzybów w polskich lasach

Choć sezon grzybowy dawno już za nami, w lasach można znaleźć jeszcze mniej popularne okazy. Lasy Państwowe na swoim profilu zamieściły nietypowe zdjęcie grzybów, które zauważono w polskich lasach. Wyglądające jak żelki czy też dzwoneczki grzyby to uszaki bzowe, zwane też grzybami mun. Idąc do lasu, z pewnością nikt u nas nie rozgląda się za uszakiem bzowym. Jednak wielbiciele kuchni azjatyckiej czasem kupują go w postaci suszonej. Uszak bzowy znany jest u nas bowiem pod nazwą grzybów mun. Uszak bzowy czy też ucho bzowe jest grzybem o dość nietypowym wyglądzie. Kształt owocników w połączeniu z ich chrząstkową teksturą przypominają małżowinę uszną, czemu grzyb zawdzięcza swoją nazwę.

Mrożone grzyby
01.11.2021 01:00 Jak mrozić grzyby?

Mrożenie grzybów jest nieco mniej popularne niż ich suszenie. Wynikać to może z faktu, iż ta forma obróbki pozwala na nieco mniejsze wydobycie aromatu skarbów lasu. Jeśli jednak chcemy mieć pod ręką grzyby w środku zimy, warto rozważyć utrwalenie ich w ten sposób. Podpowiadamy jak to zrobić poprawnie. Przedstawialiśmy wam już wiele receptur z udziałem grzybów. Zdradzaliśmy jak przygotować placki ziemniaczane nadziane aromatycznymi borowikami czy tradycyjną grzybową. Dzięki zamrożeniu zbiorów smakiem tych potraw będziecie mogli cieszyć się naprawdę długo.

Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem
29.10.2021 02:00 Jajecznica z boczniakami - sposób na grzyby poza sezonem

Szukasz pomysłu na nowe wydanie klasycznej jajecznicy? Przygotuj ją z boczniakami i szczypiorkiem. Boczniaki podsmażone na maśle z cebulką zyskują niezwykły, głęboki smak i aromat. Poznaj przepis na doskonałe śniadanie, czyli jajecznicę z boczniakami- sposób na grzyby poza sezonem.Boczniaki są wyjątkowo zdrowymi grzybami. Zawierają wszystkie witaminy z gruby B, magnez, fosfor, potas i żelazo. Boczniaki wspierają więc pracę układu nerwowego, regulują produkcję krwi, poziom cukru oraz ciśnienie i pracę serca. Boczniaki bogate są również w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.Boczniaki są grzybami uprawnymi, które rosną również na korach drzew w lasach liściastych. Boczniaki są bardzo popularnymi grzybami, które możesz kupić w sklepach przez cały rok. Jajecznicę z boczniakami przygotujesz także z suszonych grzybów. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz je w wodzie, aby zmiękły.Nie tylko boczniaki świetnie komponują się jajkami. Poznaj przepis na obłędną jajecznicę z rydzami i delikatną jajecznicę z kurkami. Jajecznica z grzybami doskonale smakuje z ciepłym, świeżym pieczywem.

białe trufle
26.10.2021 02:00 Właśnie zaczyna się sezon na cenne, białe trufle

Wyglądają niepozornie, a smakują i kosztują nieziemsko. Właście zaczyna się sezon na cenne, białe trufle. W tym roku ich ceny są na tyle wysokie, że pojawią się tylko w najbardziej ekskluzywnych restauracjach. Jesień i zima to najlepszy czas na zbiory najwyżej cenionej trufli białej. Ten podziemny grzyb charakteryzujący się bulwiastym, nieregularnym kształtem i aksamitną skórką występuje głównie we włoskim Piemoncie. Ma kremowy, czasem zielonkawy kolor skórki ze sporą ilością bordowych plamek. Wnętrze jest białe, różowe lub szarożółte, gęsto poprzecinane żyłkami. Jednak tym, co przyciąga do nich ludzi, nie jest ich wygląd, a niezwykły zapach i smak. To za niego najbogatsi są w stanie zapłacić krocie. Płatki trufli serwuje się z makaronem, risotto czy sadzonymi jajkami. Jednak tylko nieliczni będą mieli zaszczyt kiedykolwiek ich spróbować.

Śledzie po myśliwsku
25.10.2021 02:00 Prosty przepis na pyszne śledzie po myśliwsku

Śledzie królują na polskich stołach w święta. Nie musicie jednak czekać, by delektować się wyjątkowym smakiem tej ryby. Przyrządźcie je już dziś w wersji po myśliwsku i zaskoczcie swoich gości tą pyszną przystawką z dodatkiem grzybów. Zdradzaliśmy wam jak przyrządzić smaczne śledzie w oleju. Prezentowaliśmy też już recepturę na te pod pierzynką, z dodatkiem soczystych, winnych jabłek. Dziś zachęcamy do odkrycia śledzi w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami. Smakują one idealnie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Trufle
24.10.2021 02:00 Gdzie w Polsce rosną trufle?

Trufle są wyjątkowo drogimi grzybami, których znalezienie w lesie jest wyjątkowo trudne. Jeden kilogram trufli potrafi kosztować nawet 30 tysięcy złotych. Najczęściej można spotkać je w lasach mieszanych w okolicy dębów, czy w miejscach, gdzie rosną storczyki z rodzaju buławnik. Trufle, nazywane również "czarnym złotem", są bardzo cenionymi przez smakoszy grzybami. Mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który rozpala zmysły prawdziwych koneserów. Niestety zdobycie ich może być dla wielu ogromnym problemem z dwóch powodów. Po pierwsze są horrendalnie drogie, a po drugie rosną w niewielu miejscach.

Sos grzybowy
24.10.2021 02:00 Jak zrobić aromatyczny sos grzybowy?

Obłędnie pachnący sos grzybowy do mięs czy makaronów jest banalnie prosty w wykonaniu. Tym razem prezentujemy przepis na wersję zrobioną z suszonych grzybów. Co więcej, czas potrzebny na ten pyszny sos to tylko około 10 minut. Sos grzybowy przyrządzony z suszonych grzybów ma znacznie intensywniejszy zapach i smak w porównaniu do sosu ze świeżych grzybów. Dlatego zawsze w sezonie warto zasuszyć ich chociaż odrobinę. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak sosu, zamień natkę pietruszki na tymianek. Zioło to wspaniale komponuje się nie tylko z mięsami, lecz również grzybami.

Milionerzy
19.10.2021 02:00 W Milionerach padło pytanie o grzyby

Teleturniej Milionerzy przyciąga przed telewizorami tysiące oglądających, którzy czują podobne emocje co uczestnicy. We wczorajszym wydaniu programu padło pytanie o grzyby. Zgadłbyś, o którego chodziło?W Milionerach często można zauważyć pytania z dziedziny kulinariów. Jest to wszak element życia dotyczący każdego z nas, stąd taka popularność. Niestety nie każdy ma nieograniczoną wiedzę na temat kotletów schabowych, zup i pieczeni. Gdy gracz musiał odpowiedzieć na pytanie o grzybach, nie był do końca pewien swojej odpowiedzi.

Obłędna jajecznica z rydzami
19.10.2021 02:00 Obłędna jajecznica z rydzami

Jajecznica z rydzami to doskonały pomysł na pożywny początek dnia. Jajka smażone z rydzami, oprószone szczypiorkiem smakują obłędnie w towarzystwie jeszcze ciepłego pieczywa. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na obłędną jajecznicę z rydzami.Jesień jest porą roku, w której możemy korzystać z dobrodziejstw naszych lasów. Szczyt sezonu na grzyby przypada na wrzesień i październik, spożytkuj więc go jak najlepiej i przygotuj wyjątkowo aromatyczne dania. Z rydzy możesz przygotować obłędną jajecznicę lub poddusić je w kremowym sosie pomidorowym. Grzyby zawsze suszę, aby dodać je do zupy i pierogów na Wigilię.Rydze są jednymi z najzdrowszych grzybów. Są bogate przede wszystkim w witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Rydze to również źródło magnezu, potasu i żelaza, które wpierają pracę układu krwionośnego, serca i mózgu.Jajecznica z rydzami jest zbilansowanym posiłkiem, doskonałym na śniadanie. Jest lekka, ale bardzo pożywna, dostarcza również wielu niezbędnych witamin i przede wszystkim smakuje wyśmienicie.

Kopytka od Anny Lewandowskiej
14.10.2021 02:00 Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję. Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy. Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.

Grzyby
14.10.2021 02:00 Skażone grzyby w Niemczech

Grzyby leśne rosnące na terenie Niemiec nadal są skażone radioaktywnie. W minionym tygodniu Niemiecki Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności podał do wiadomości, że grzyby „pamiętają” katastrofę reaktora jądrowego w Czarnobylu. Eksperci w komunikacie podkreślili, że dla niedoświadczonych grzybiarzy niebezpieczna może być zarówno zawartość promieniotwórczych pierwiastków, jak i pomyłka w ocenie czy dany grzyb jest jadalny.

Projekt bez tytułu - 2021-10-10T173718.520
10.10.2021 02:00 Czy prawdziwki można jeść na surowo?

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne, to chyba jedne z najpopularniejszych grzybów leśnych zbieranych przez zapalonych grzybiarzy. Nic dziwnego — smakują pysznie zarówno w daniach gotowanych, jak i na surowo. Bardzo aromatyczny po ususzeniu borowik, często trafia do bigosów, pierogów, zup czy sosów. Nieduże okazy z kolei często są marynowane. Grzyb ten może osiągnąć naprawdę imponujące rozmiary. Atlasy podają, że zdarzają się egzemplarze, których kapelusze mają nawet do 25 cm średnicy. Jeżeli uda wam się upolować tak imponująco wyglądającego prawdziwka, podajcie go na surowo.

Suszone grzyby
07.10.2021 02:00 Czy przed suszeniem, należy umyć grzyby?

Nie ma lepszego sposobu na przechowanie grzybów niż ich wysuszenie. W tym wydaniu zostaną z nami przez długi czas, ale będą pyszne tylko wtedy, gdy zastosujemy się do kilku reguł.Do suszenia grzyby nadają się doskonale. Warunek jest tylko jeden — muszą być zdrowe, czyli pozbawione śladów pleśni i bytności robaków. Jest to o tyle istotne, że przed suszeniem grzybów nie powinno się ich myć.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy z sosem grzybowym
06.10.2021 02:00 Obłędne racuchy z grzybami leśnymi

Tradycyjnie racuchy przygotowywane są na słodko. Zachęcamy was jednak do przygotowania ich z dodatkiem leśnych grzybów. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowy smak tego dania zostanie z wami na dłużej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażone grzyby
06.10.2021 02:00 Na czym najlepiej smażyć grzyby?

Sezon grzybowy w pełni co oznacza, że w wielu domach rozchodzi się zapach przygotowywanych grzybów. Aby nie zniszczyć ich podczas smażenia, najlepiej używać mieszanki masła i oliwy w tym czasie. Dzięki nim grzyby będą miały pyszny smak i chrupiącą skórkę. Dla wielu smażenie grzybów jest najlepszą metodą ich przygotowania. Podczas takiej obróbki grzyby uzyskują chrupiącą skórkę i nabierają niesamowicie przyjemnego smaku. Niestety łatwo popełnić popularne błędy przez zwykłą niewiedzę. Jeśli chcesz, aby każda smażona partia twoich grzybów była zawsze idealna, zastosuj się do poniższych porad. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-05T174027.767
05.10.2021 02:00 Obłędny dodatek do bigosu

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Jest pożywny, dość ciężkostrawny, ale pyszny. Przygotowuje się go z niewyszukanych składników. Jednak o jednym, obłędnym dodatku do bigosu naprawdę warto pamiętać. Bez bigosu nie obędą się żadne święta, ale chętnie zjemy go też na co dzień. Jest idealny na chłodniejsze dni, doskonały na spotkanie przy ognisku. Świetnie syci i rozgrzewa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kurczak w sosie kurkowym
04.10.2021 02:00 Kurczak w sosie kurkowym - pysznie i aromatycznie

Kurki to grzyby niezwykle zdrowe i aromatyczne. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, nadając im wyjątkowego, głębokiego smaku. Kurczak w sosie kurkowym to przepyszne połączenie, które sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i danie na większą uroczystość. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w aromatycznym sosie kurkowym.Przełom lata i jesieni to czas, w którym nasze lasy bogate są w różnego rodzaju grzyby. Wykorzystaj więc sezon, kiedy grzyby są najsmaczniejsze i przygotuj delikatnego kurczaka w aksamitnym sosie kurkowym. Danie doskonale komponuje się z gotowanymi w całości ziemniakami, ale możesz również wykorzystać sos do polania ulubionego makaronu lub kaszy. Kurczak w sosie kurkowym z każdym dodatkiem smakuje doskonale.Kurki to jedne z najzdrowszych grzybów. Zawierają kwas foliowy, żelazo, potas, witaminy z grupy B. Kurki są również bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Dodatkowym atutem kurek jest ich niska kaloryczność - 100 g grzybów to zaledwie 25 kcal.Kurki to grzyby niezwykle smaczne i delikatne. Możesz przygotować z nich sosy, zupy, dodać do jajecznicy. Kurki możesz również zamarynować, aby cieszyć się ich smakiem także poza sezonem. Tu znajdziesz niezawodny przepis na marynowane kurki, które skradną Twoje serce.

Marynowane grzyby
03.10.2021 02:00 Sekretny sposób Gessler na marynowane grzyby

Marynowane grzybki mają wielu wielbicieli, chociaż dla niektórych są zbyt ostre. Poznajcie sekretny sposób Magdy Gessler na marynowane grzyby, a z pewnością będziecie zachwyceni ich smakiem.Magda Gessler uchodzi za autorytet w tematyce gotowania. Jest właścicielką kilku restauracji, choć szerszej rzeszy Polaków znana jest raczej jako prowadząca „Kuchenne Rewolucje". W programie tym robi wszystko by ratować upadające restauracje, ulepsza też ich menu. Może sama nie ma zbyt dużo czasu na to, by stać przy kuchni i gotować, ale trzeba przyznać pomysły ma ciekawe. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Magda Gessler zamiast klasycznego octu do marynowanych grzybów dodaje ocet jabłkowy. Poczujcie tę różnicę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka
02.10.2021 02:00 Wątróbka z grzybami - niezawodny przepis

Wątróbka smażona z cebulką i grzybami to pyszny sposób na szybki i stosunkowo prosty obiad. Wystarczy zręcznie obrobić wątróbkę i wymoczyć ją w mleku, aby cieszyć się smacznym posiłkiem. Dodatek grzybów jeszcze bardziej podkręca smak. Wątróbka z grzybami i cebulą jest bardzo aromatyczna i pełna smaku - w końcu wszystkie składniki same w sobie znane są z intensywnego aromatu. Jeśli chcesz, aby wątróbka nie była gorzka po usmażeniu, przed włożeniem na patelnie, wymocz ją w mleku z cebulą. Dzięki temu mięso jest kruche, a także ma delikatny posmak cebuli. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kosz grzybów
02.10.2021 02:00 Doskonale wieści dla grzybiarzy

Po sierpniowym wysypie grzybów, we wrześniu były już lamenty, że grzyby się skończyły. Na szczęście znów mamy doskonałe wieści dla grzybiarzy. W październiku czeka nas drugi wysyp grzybów. Zobacz, gdzie będzie ich najwięcej.Na ilość grzybów w lesie duży wpływ ma pogoda. Lubiące wilgoć i ciepło grzyby zahamowały swój wzrost pod wpływem wrześniowego ochłodzenia. Szczególnie dużo popsuły zimne noce, bo w niektórych rejonach temperatury spadały blisko 0 st. C. Na szczęście pierwsza połowa października zapowiada się dosyć ciepła. Jest więc szansa na udane zbiory grzybów. Co prawda, różnie będą one wyglądały w poszczególnych rejonach kraju, ale prognozy są ogólnie dobre. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzyby
01.10.2021 02:00 Jakie przyprawy dodawać do grzybów?

Grzyby same w sobie są pełne intensywnego smaku, jednak aby go jeszcze bardziej wydobyć, należy korzystać z przypraw. Doskonale sprawdza się w tym celu natka pietruszki, tymianek oraz rozmaryn. Po dodaniu ich do grzybów można mieć pewność, że będą przepyszne. Sezon na grzyby sprawia, że ludzie całymi dniami przesiadują w kuchniach i gotują najróżniejsze potrawy i przetwory na bazie leśnych zbiorów - aby je ulepszyć, należy korzystać z odpowiednich przypraw. Nie warto jednak dorzucać składników, które swoim smakiem przykryją grzyby. Do takich należą, chociażby ostre papryczki, które z grzybami nie idą zbyt dobrze w parze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pulpety
30.09.2021 02:00 Prosty przepis na pulpety w sosie kurkowym

Obiad z mielonego mięsa? To może pulpety? Są lżejstrawne niż kotlety, bo nie smaży się ich, tylko gotuje w sosie. My do tego sosu proponujemy dodać kurki, dzięki któremu danie nabierze niezwykłego smaku. Oto przepis na pulpety w sosie kurkowym. Kurki, to po pieczarkach najpopularniejsze grzyby, które można kupić w sklepie. Oczywiście nie są dostępne przez cały rok, ale naprawdę dosyć długo. Mają ciekawy, lekko pikantny smak i bardzo apetyczny kolor. Doskonale nadają się do wielu potraw. Lubią towarzystwo śmietany. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z kurkami
29.09.2021 02:00 Pierogi z kurkami i koperkiem - wychodzą idealnie za każdym razem

Pierogi można nadziewać przeróżnymi farszami. Popularne są z mięsem, serem czy z kapustą i grzybami. A robiłaś już pierogi z kurkami i koperkiem? Nie? Koniecznie ich spróbuj. Mają wyrazisty smak i orzeźwiający aromat.Kurki to jedne ze smaczniejszych i bardziej lubianych grzybów. Na ich korzyść przemawia też fakt, że często można je kupić w sklepie. Są też sprzedawane kurki mrożone. Grzyby te charakteryzują się wyraźnym, lekko pikantnym smakiem. Stąd bardzo chętnie są dodawane do potraw.Dzisiaj proponujemy zrobić z kurek farsz do pierogów. By zyskał niezwykły smak i aromat najlepiej podsmażyć je z cebulką, a potem dodać świeży, posiekany koperek. Będzie naprawdę pysznie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mrożone grzyby leśne
29.09.2021 02:00 Najczęstszy błąd podczas mrożenia grzybów

Mrożenie to doskonały sposób na zachowanie smaku i aromatu wielu produktów. Grzyby także można poddać temu procesowi. Radzimy czego unikać, aby ich konserwacja była skuteczna i bezpieczna. Mrozić możemy niemal wszystkie grzyby, choć najlepiej proces ten zniosą grzyby o zwartym miąższu takie jak prawdziwki, podgrzybki, kurki czy maślaki. Grzyby blaszkowe, przed włożeniem do zamrażalnika, będą wymagały blanszowania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: