Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami
28.09.2021 02:00 Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to pomysł na szybki obiad, który zachwyci Twoich gości i rodzinę wyjątkowym smakiem i aromatem. Niezwykle delikatny sos śmietanowy i pieczarki w połączeniu z ziołami prowansalskimi i świeżym tymiankiem sprawią, że danie będzie często pojawiać się na Twoim stole.Tymianek jest ziołem wykorzystywanym głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Jest ceniony za swój intensywny smak i aromat. Tymianek jest ziołem, które można hodować samodzielnie w doniczce lub ogrodzie. Na zimę wystarczy je tylko delikatnie przykryć, aby nie zmarzło. Świeże zioła są znacznie zdrowsze i bardziej aromatyczne, dlatego też są niezwykle cenione w kuchni.Do dania możesz wykorzystać nóżki, skrzydełka lub piersi kurczaka. Każda część mięsa będzie smakować równie dobrze. Kurczak w sosie śmietanowym doskonale łączy się z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach. Potrawę możesz podać również z sałatką ze świeżych warzyw lub gotowanymi jarzynami. Jeśli jesteś ciekawy jak stworzyć nietypowe danie z kurczaka - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy także, jak zrobić sycący makaron z kurczakiem w apetycznym sosie.

Opieńki
27.09.2021 02:00 Właśnie w lasach pojawiły się opieńki

Sezon grzybowy cieszy wiele osób, jednak grzybiarze nie mogą się doczekać, aż będą mogli zebrać pierwsze opieńki. Co ciekawe, pierwsze okazy tego grzyba już się pojawiły. Występują praktycznie w całej Polsce, a ich smak opisywany jest, jako jeden z najlepszych. Jesień to czas, kiedy tłumy ludzi penetrują polskie lasy w poszukiwaniu okazałych grzybów. Połączenie dużej wilgotności ze stosunkowo wysoką temperaturą wspomaga wzrost grzybów. Jeden z najbardziej popularnych grzybów, czyli opieńka miodowa, właśnie zaczęła pojawiać się w wielu miejscach w naszym kraju. Gdzie dokładnie można ją znaleźć?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zbieranie grzybów
25.09.2021 02:00 Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Grzybobranie jest przyjemne, ale jednocześnie niełatwe. Wymaga odpowiedniej wiedzy, a każdy błąd może być niebezpieczny. Zanim udacie się do lasu, zapoznajcie się z poradami grzyboznawczyni z opolskiego Sanepidu.

Kotlety mielone z kurkami
25.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Kotlety mielone mają rzesze wielbicieli. Zarówno wśród jedzących, jak i gotujących. Pierwsi doceniają ich smak, drudzy szybkość i łatwość przygotowania. Jeśli chcecie odkryć ich nowe oblicze, przetestujcie obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami. Potrawy z mielonego mięsa nie wymagają długiej obróbki kulinarnej. To dlatego często goszczą na stołach osób zapracowanych i mających dosłownie pół godziny na zrobienie obiadu. Kotlety z mielonego mięsa stwarzają też możliwość wzbogacenia ich o rozmaite dodatki. Niektórzy dosypują więc posiekaną zieleninę, inni dodają starte warzywa. My, nawiązując do trwającego wciąż sezonu grzybowego, proponujemy przygotować kotlety mielone z kurkami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

grzyby
24.09.2021 02:00 Wyjątkowy nieurodzaj grzybów w pomorskich lasach

Z niektórych rejonów Polski dochodzą nas pytania, czy sezon grzybowy wciąż trwa. Na wyjątkowy nieurodzaj uskarżają się grzybiarze z Pomorza. Z tamtejszych lasów zdrowe, jadalne grzyby po prostu zniknęły. Tegoroczny przełom sierpnia i września był bardzo pomyślny dla grzybiarzy. W większości lasów można było liczyć na udane zbiory. Grzybów nie brakowało też na targowiskach. Niestety zmieniła się pogoda, co oczywiście wpłynęło na urodzaj.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane kurki
23.09.2021 02:00 Niezawodny przepis na marynowane kurki

Jesienna aura za oknem sprawia, że mnóstwo osób nie może się doczekać zbierania grzybów, takich jak kurek. Jeśli masz już ich spory zapas, warto je zamarynować. Dzięki temu wytrwają wiele długich miesięcy bez psucia się. Oczywiście kurki trzeba podgotować w osolonym wrzątku. Marynowane grzyby doskonale pasują do najróżniejszych sałatek, na kanapkach, jako przekąska czy do klasycznego tatara. Dlatego zawsze warto mieć, chociaż kilka słoików. Samo przygotowanie marynowanych kurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowane i potrzeba do tego podstawowych składników oraz sprzętów, które z pewnością większość z nas posiada. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

suszone grzyby
22.09.2021 02:00 Najgorszy błąd podczas suszenia grzybów

Suszenie to jeden z najlepszych sposobów utrwalania grzybów. By jednak w czasie przechowywania grzyby nie psuły się, trzeba wiedzieć jak je wysuszyć. Zobacz, jaki jest najgorszy błąd podczas suszenia grzybów. Świeżo zebrane, leśne grzyby doskonale nadają się na potrawy, np. na zupę, do duszenia, smażenia. Jeśli jednak masz ich nadmiar, możesz je zamarynować, a najlepiej ususzyć. Suszenie jest bardzo dobrą metodą utrwalania grzybów, bo nie zmienia ich smaku, ani zapachu. A tak przetworzone grzyby można wykorzystać do różnych potraw. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

mieszanie grzybów na patelni
22.09.2021 02:00 Obłędnie pyszny makaron z sosem grzybowym

W sezonie jesiennym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeże, leśne grzyby. Z dodatkiem śmietanki, sera i makaronu stanowią pyszne i sycące danie. Co więcej, przygotujecie je już w kwadrans. Sprawdźcie koniecznie nasz przepis.To danie jest idealne dla wielbicieli makaronu, którzy chcą ograniczyć mięso i czas spędzony w kuchni. Do jego wykonania potrzeba niewiele czasu i składników. Minimalna ilość tych drugich jest wręcz wskazana, aby nie przyćmić aromatu grzybów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzyby w wodzie
21.09.2021 02:00 Co oznacza dziwna piana podczas gotowania grzybów?

Sezon na grzyby oznacza, że wiele osób całe dnie spędza na ich czyszczeniu i gotowaniu. Gdy wkłada się je do wrzącej wody, po chwili pojawia się dziwna piana. Okazuje się, że nie ma się czego obawiać - to zwykłe białko, które wygotowuje się z grzybów. Grzyby wywołują w nas wielkie emocje. Już podczas zbierania mamy nadzieję na znalezienie ogromnego okazu - a gdy tak się stanie, ciężko być szczęśliwszym. Po powrocie do domu z koszykiem pełnym grzybów czeka nas niestety żmudna i męcząca praca przy oczyszczaniu i obrabianiu. Gdy grzyby się gotują, wydzielają niepokojącą pianę, jednak można być spokojnym - nie jest niczym złym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kosz grzybów
20.09.2021 02:00 Fatalna pomyłka grzybiarza

Do fatalnej w skutkach pomyłki doszło w Słupsku. 63-letni grzybiarz najprawdopodobniej zjadł muchomora, którego wziął za kanię. Niestety, mężczyzna zmarł na ostrą niewydolność wątroby. Sezon grzybowy trwa, ale choć grzyby są pyszne, potrafią też być trujące. Dlatego pierwszą zasadą wszystkich grzybiarzy powinno być — zbieram tylko te grzyby, które znam i których jestem absolutnie pewien. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzyby w koszyku
19.09.2021 02:00 Dlaczego lepiej nie zbierać wielkich okazów grzybów?

Nie ma lepszego uczucia dla grzybiarza niż zebranie największego okazu swojego ulubionego grzyba. Okazuje się, że duże sztuki nie są najzdrowszym wyborem. Grzyby mają bowiem zdolność do kumulowania metali ciężkich z gleby - spożywanie ich jest bardzo niezdrowe. Grzyby są obecnie bardzo ważną częścią codziennej diety. Polacy kochają wybierać się na grzybobrania, a pogoda, jaka panuje teraz za oknem, jest idealna dla optymalnego wzrostu grzybów. W Internecie można znaleźć mnóstwo fotografii szczęśliwych grzybiarzy, którzy chwalą się odkrytymi przez siebie miejscówkami z największymi zdobyczami - eksperci przestrzegają przed zbieraniem wielkich grzybów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

grzyb kozia broda
18.09.2021 02:00 Nietypowy grzyb w polskich lasach

Będąc na grzybobraniu, wypatrujemy prawdziwków, podgrzybków i maślaków. Tymczasem w polskich lasach można też natknąć się na nietypowego grzyba. W sumie wygląda jak jakaś jasna, żelowa narośl na drzewach. Poznaj bliżej kozią brodę. Kozia broda to inaczej siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty. Ma zresztą jeszcze kilkanaście innych nazw. Ten nietypowy grzyb rośnie na pniach drzew iglastych — żywych lub obumarłych. Co ciekawe, gdy pojawi się na żywym pniu drzewa (zwykle przy jego podstawie), pień gnije do wysokości nawet do 3 metrów. Najczęściej można go spotkać na pniach sosen i świerków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

suszone grzyby
18.09.2021 02:00 Ekspresowe sposoby na suszenie grzybów

Pełne aromatu suszone grzyby to prawdziwy skarb. Dzięki naszym wskazówkom zatrzymasz ich pyszny smak, ciesząc podniebienie dodatkiem darów lasu w wielu wspaniałych daniach. Suszenie to jeden z popularniejszych sposobów zachowania walorów smakowych grzybów. Ich przygotowanie nie jest aż tak czasochłonne jak kiszenie czy marynowanie i można je przeprowadzić aż na trzy sposoby — używając piekarnika lub suszarki albo nawlekając grzyby na nitki i przechowując w ciepłym pomieszczeniu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

grzyby
17.09.2021 02:00 Kontrowersje związane z grzybobraniem

Grzybobranie to popularna jesienna aktywność na świeżym powietrzu. Zdarza się jednak, że grzybiarze pilnie strzegą urodzajnych miejsc, a ich odnalezienie przez "obcych" wywołuje konflikty. Tak zdarzyło się m.in. w Beskidach.Beskidy obfitują w miejsca, które dostarczają dużej ilości rydzów — grzybów pysznych i jednocześnie drogich. Nic więc dziwnego, że górale ich lokalizację starają się zachować w sekrecie. Taka sytuacja ma dla nich wiele korzyści ekonomicznych. Historia opowiedziana przez jednego z redaktorów Gazety Wyborczej potwierdza to, że dla miejscowych, grzyby zebrane w górskich lasach są produktem przeznaczonym na sprzedaż, a aktywność przyjezdnych nie jest mile widziana. Był on gościem jednego ze schronisk w Ochotnicy Górnej, gdy grupa tamtejszych turystów przyniosła ze spaceru mnóstwo rydzów, którymi podzieliła się z gośćmi obiektu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ta sytuacja wywołała gwałtowną reakcję mieszkającej w pobliżu góralki, która zbierała grzyby regularnie i sprzedawała okolicznym restauratorom. Kiedy kobieta odkryła, że turyści udali się w poszukiwaniu rydzów w jej zwyczajowe miejsca i zebrali te egzemplarze, które ona pozostawiła, aby urosły, wpadła w szał. Przez nich nie miała już bowiem czego sprzedać na zbliżającym się jarmarku.

Jak doprawić grzyby?
17.09.2021 02:00 Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Smażone grzyby są bardzo aromatyczne. Jednak by wydobyć z nich jak najwięcej smaku, warto je odpowiednio przyprawić. Zwykle sięgamy po sól i pieprz, ale można też pokusić się o inne przyprawy, które dodadzą grzybom ciekawej nuty. Zobacz jak doprawić leśne, smażone grzyby. Sól i pieprz to przyprawy uniwersalne, doskonałe do wszystkich potraw. Ich wyjątkowość polega na tym, że dodają daniom smaku, nie tłumiąc charakteru ich składników. Dlatego, jeśli nie wiesz co czym przyprawić, najbezpieczniej jest używać soli i pieprzu. Jednak grzyby zasługują na więcej. Ich niezwykły aromat i smak warto podbić innymi, ciekawymi nutami. Dzięki niektórym ziołom i przyprawom smażone grzyby zyskają niezwykły charakter i prawdziwą głębię smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sos grzybowy
16.09.2021 02:00 Jak zrobić idealny sos grzybowy z grzybów leśnych?

Sezon na grzyby zachęca do częstszego ich jedzenia - jedną z najlepszych metod na ich wykorzystanie, jest zrobienie sosu. Niżej zdradzamy najlepszy przepis. Świetnie komponuje się z mięsem, klusek, kopytek czy placków ziemniaczanych. Sekretem idealnego sosu jest dodatek masła, który wspaniale zagęszcza jego konsystencję.Sos ze świeżych grzybów leśnych nie ma sobie równych, ponieważ gęstość oraz intensywność smaku sprawiają, że ciężko z niego zrezygnować. Kluski śląskie wiele zyskają, gdy poda się je oblane tym sosem. Przy dodawaniu śmietany warto zachować ostrożność. Nie należy wlać jej zbyt dużo, ponieważ zakryje swoim smakiem resztę składników. Należy również pamiętać o jej zahartowaniu, aby się nie zważyła. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzyby
16.09.2021 02:00 Jakie są najzdrowsze gatunki grzybów?

Grzyby są częścią naszej codziennej diety, dlatego warto wiedzieć które gatunki uchodzą za najzdrowsze. Gdy znajdziesz na swojej drodze borowiki, kurki czy kanie, natychmiast je zbieraj. Posiadają wiele cennych substancji odżywczych i właściwości. Grzyby można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, choć najczęściej po prostu się je smaży z masłem, suszy lub marynuje w zalewie octowej. Za którymi warto się najbardziej rozglądać?Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest jednoznaczna, ponieważ różne rodzaje grzybów sprawdzają się w innych sytuacjach. Poniższe zestawienie zbiera jednak te gatunki, które najwięcej wnoszą zarówno z uwagi na swoje walory smakowe, jak i odżywcze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

grzyby
15.09.2021 02:00 Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Grzyby lubimy zbierać i jeść, nie znosimy jednak ich czyścić. Trudno się dziwić, wszak usuwanie kolek i piasku to bardzo mozolna i nudna czynność. Na szczęście czasami sprytne sposoby przychodzą nam z pomocą. Dowiedzcie się jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku. Dokładne oczyszczenie grzybów to gwarancja, że przygotowane z nich potrawy czy przetwory będziemy jeść z przyjemnością. Piasek trzeszczący w zębach to przecież niemiłe wrażenie, niektórym potrafi nawet odebrać apetyt. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rydze
15.09.2021 02:00 Dlaczego warto jadać rydze?

Rydze są jednymi z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych grzybów w Polsce. Ich smak jest na tyle doskonały, że pasuje w wielu różnych potrawach. Zawierają one szeroki wachlarz witamin i minerałów, a także mają różne prozdrowotne właściwości. Rydze to charakterystyczne grzyby o pomarańczowej barwie, szerokim kapeluszu i gęsto rozstawionych blaszkach. Po jego uszkodzeniu wycieka specyficzne pomarańczowe mleczko. Grzyby te stanowią doskonałą przekąskę dla osób dbających o dietę. W stugramowej porcji znajduje się jedynie około czterdziestu kalorii, dlatego doskonale syci, nie dostarczając zbyt dużo energii. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

bigos
15.09.2021 02:00 Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Bigos to danie uniwersalne. Doskonałe na rodzinne spotkania, posiadówkę ze znajomymi i na co dzień. Przygotowuje się go na wiele sposobów, ale z pewnością każdemu posmakuje tradycyjny, staropolski bigos. Przyrządzisz go według naszego przepisu. Choć każdy ma z pewnością swój sposób na ugotowanie bigosu, to na pewno nie może w nim zabraknąć kiszonej kapusty, mięsa i przypraw. Istotnym dodatkiem są suszone grzyby, wędzonka czy suszone owoce. Ale to już każdy dodaje według swojego uznania. Jednak warto choć raz ugotować bigos staropolski, a na pewno będziecie do niego wracać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-14T214919.954
14.09.2021 02:00 Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Starsze pokolenie grzybiarzy zwykle zrywa się do lasu bladym świtem. Młodszych to nieco śmieszy, bo wydaje im się, że i w późniejszych godzinach można jeszcze grzyby znaleźć. Jednak nie tylko o to chodzi. Dowiedzcie się, dlaczego warto iść na grzyby o świcie. Niektórzy idą na grzyby jakby z marszu. Biorą tylko w rękę kosz albo na nieszczęście foliową torebkę i ruszają na łowy. Inni zaś pieczołowicie przygotowują się do grzybobrania. Może z szykowaniem się do zbierania grzybów nie ma co przesadzać, ale z pewnością dobrze jest pamiętać o kilku rzeczach. Na wycieczkę do lasu warto założyć strój z długimi nogawkami i rękawami. To uchroni przed atakiem kleszczy i komarów. Zabieramy ze sobą przewiewny kosz i mały nożyk. Jeśli nie jesteśmy specami w rozpoznawaniu grzybów można iść w towarzystwie bardziej obeznanego kompana lub spakować atlas grzybów. Ale czy rzeczywiście trzeba iść na grzyby rano?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

grzyby
13.09.2021 02:00 Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

Jeśli masz ochotę na niepowtarzalne przetwory musisz zrobić grzyby po grecku. Są nieziemsko pyszne, a zapasteryzowane w słoikach możesz mieć zawsze pod ręką. Te biją na głowę tradycyjne, marynowane grzybki. Duszone grzyby są bardzo smaczne. Lecz jeśli dodacie do nich warzywa i przecier pomidorowy zamienią się w pyszną wersję. Tak przygotowane grzyby można zjeść od razu, ale naprawdę warto zamknąć je w słoikach. Dzięki temu, gdy zimą będziecie mieli ochotę przypomnieć sobie niezwykły, grzybowy smak te będą jak znalazł. Warto też dodać, że grzyby w połączeniu z koncentratem pomidorowym są o wiele trwalsze i bezpieczniejsze niż klasycznie duszone. Pomidory zwiększają bowiem kwasowość potrawy dzięki czemu pasteryzowanie będzie skuteczniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

czasznica olbrzymia
12.09.2021 02:00 Niezwykły grzyb w polskich lasach

Gdy wybieracie się do lasu na grzyby zwykle szukacie prawdziwków, podgrzybków i kurek. Tymczasem niektóre mniej popularne gatunki, też są smaczne i można je wykorzystać w kuchni. Odkryjcie purchawicę — niezwykły grzyb występujący w polskich lasach. Purchawki to kuliste grzyby, które kojarzymy zwykle z tym że nadepnięte pękają czemu towarzyszy chmurka wydobywającego się pyłu. Jednak warto wiedzieć, że niektóre odmiany purchawic są jadalne, a nawet bardzo smaczne. Trzeba je tylko zebrać w odpowiednim momencie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzyby
12.09.2021 02:00 Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Gotowanie grzybów jest tematem dość złożonym, ponieważ są one wyjątkowo delikatne i należy zachować sporą ostrożność. Rozgotowane grzyby tracą sporo ze swojego smaku, stają się również nieprzyjemnie miękkie i rozpadające. Mniejsze leśne sztuki gotuje się około 15 minut, z kolei największe okazy nawet 35 minut. Obecnie warunki atmosferyczne i pora roku doskonale nadają się do zbierania pokaźnych koszyków grzybów - stosunkowo wysoka temperatura i duża wilgotność zachęcają grzybnie do wypuszczania owocników na powierzchnie. Niekiedy jednak nawet najwięksi fani grzybobrania nie do końca wiedzą, jak długo należy gotować zebrane przez siebie sztuki. Wszystko zależy od wielkości danego grzyba, a także jego struktury. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z farszem Ewy Wachowicz
11.09.2021 02:00 Jak Ewa Wachowicz robi pierogi z kapustą i grzybami?

Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz nie mają sobie równych dzięki jednemu sekretnemu trikowi. Wachowicz nie wylewa wody po moczeniu grzybów, lecz dodaje ją do farszu. Dzięki temu pierogi nabierają intensywniejszego smaku, a także są bardziej delikatne. Mało kto zna ten genialny sposób.Pierogi z kapustą i grzybami to niekwestionowana klasyka, która najczęściej serwowana jest w czasie świąt, kiedy jedzenie mięsa jest wbrew zasadom. Aby uwydatnić ich smak, warto skorzystać ze sposobu Ewy Wachowicz. Była Miss Polonia radzi, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów. Te oddały do niej mnóstwo smaku i aromatu, których strata byłaby niewskazana. Dlatego Wachowicz wlewa ją z powrotem do farszu, nawilżając go, a także aromatyzując. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Borowik
10.09.2021 02:00 Zaskakujące zdjęcie borowika

Grzyby takie jak borowiki wywołują ogromne emocje wśród fanów grzybobrania. Wśród pracowników Lasów Państwowych z pewnością znajduje się wiele takich osób. Niedawno na swoim profilu na Facebooku zamieścili zdjęcia borowika, który przykuł ich uwagę ze względu na podgryzanie go przez gryzonie. Grzyby stanowią ogromny element naszej diety w trakcie sezonu. Często decydujemy się na wstawanie bladym świtem, aby móc z sukcesem wybrać się do lasu na zbieranie tych smakowitych okazów. Pewnego dnia pracownicy Lasów Państwowych znaleźli piękny okaz borowika w województwie świętokrzyskim. Po jakimś czasie mogli obserwować jego ogromną przemianę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-10T185029.844
10.09.2021 02:00 Bajecznie pyszna pasta z grzybów leśnych do słoików na zimę

Ciekawą alternatywą dla pasztetu czy past warzywnych na kanapki, może być pasta wykonana z grzybów leśnych. Ma wspaniały aromat oraz wyjątkowy smak. Z kolei przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Pasta z grzybów nazywana jest również kawiorem grzybowym z uwagi na swój bardzo intensywny i luksusowy smak. Co więcej to nie tylko dodatek do pieczywa. Przy jej pomocy można doprawić zupę czy sos, a umieszczenie pasty na stole podczas imprezy sprawi, że wykorzysta się go jako dip do chipsów czy paluszków chlebowych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T210922.702
09.09.2021 02:00 Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy

GIS dba o wszystkich Polaków, aby ich zdrowie nie było zagrożone poprzez spożywanie niebezpiecznych produktów. Dlatego wydano ostrzeżenie skierowane do grzybiarzy. Nie wszystkie grzyby są jadalne, a niektórzy w ogóle nie powinni ich jeść. GIS jest instytucją, która ma wiele obowiązków, jednak jednym z najważniejszych jest dbanie o to, aby produkty spożywcze dopuszczone do sprzedaży spełniały wszystkie należyte normy i kryteria. Obecnie bardzo wiele osób decyduje się na grzybobranie - wrzesień jest w końcu początkiem sezonu na grzyby, a więc ich fani chcą wykorzystać go w największym stopniu. Nie każdy jednak może jeść grzyby. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: