Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Jajka z okropnym znaleziskiem
28.07.2021 02:00 Niespodziewana zawartość pudełka z jajkami

Sklepowe jajka przeważnie nie wzbudzają u nas większych obaw. Niektórzy nawet nie zaglądają do wnętrza opakowania, by upewnić się, czy nabiał jest w należytym stanie. Pan Maciej przekonał się o tym, że warto zwracać uwagę na kupowane jajka. W jego opakowaniu znalazły się larwy, które mogą przyprawić o mdłości.Pan Maciej z pewnością nie podejrzewał, że przecenione jajka będą skrywały tak ponury sekret. Niestety dopiero w domu mężczyzna zorientował się, że produkt w żadnym wypadku nie nadaje się do spożycia.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta jajeczna w przepysznym wydaniu
27.07.2021 02:00 Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Puszysty omlet
26.07.2021 02:00 Jak zrobić idealny puszysty omlet?

Idealnie usmażony omlet potrafi poprawić poranek niejednej osobie, jednak technika jego odpowiedniego wykonania cały czas nie jest zbyt popularna. Jednym ze sposobów na maksymalną puszystość jest dodanie sody oczyszczonej. Dzięki niej objętość omleta będzie wyjątkowo duża. Omlet jest wyjątkowo wdzięczną potrawą, którą można przygotować z najróżniejszymi dodatkami. Dzięki temu każdy jest w stanie znaleźć w niej coś dla siebie, wszak nie trzeba się jedynie ograniczać do samych jajek. Dla wielu osób problemem jest jednak uzyskanie należytej konsystencji ciasta, które po usmażeniu jest puszyste. Dlatego warto zastosować którąś z poniższych metod, pozwalających na cieszenie się delikatnym i lekkim jak chmurka daniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kasza gryczana i sezam pod lupą GIS
22.07.2021 02:00 Skażone produkty wycofane przez sanepid

GIS stara się przeciwdziałać sprzedawaniu produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia czy życia klientów. Z tego powodu ogłasza wiele ostrzeżeń dotyczących żywności czy narzędzi kuchennych. Poniżej opisujemy kilka z niedawnych ogłoszeń.

Jak gotować jajka na miękko
21.07.2021 02:00 Jajka na miękko wrzucamy do zimnej czy wrzącej wody?

Jajka na miękko są klasycznym śniadaniowym specjałem, który często gości na stołach wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na ich przygotowanie. Najlepiej wstawiać jajka do wrzącej wody. Wówczas mamy pewność, że gotują się przez odpowiedni czas.Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Jedną z najpopularniejszych opcji są jajka na miękko. Jak je przygotować, aby wyszły idealnie?Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajecznica według Magdy Gessler
18.07.2021 02:00 Zachwycająca jajecznica według przepisu Magdy Gessler

Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gastronomii i sztuce kulinarnej. Nic więc dziwnego, że nie ma dania, które miałoby przed nią tajemnice. Nawet pozornie pospolita jajecznica może być nie lada przysmakiem, jeśli zastosujemy kilka z jej tricków. Za sukcesem wybitnej jajecznicy Magdy Gessler stoją trzy konkretne dodatki, które dla wielu z nas mogą wydawać się nie na miejscu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety mielone bez jajka
14.07.2021 02:00 Jak zrobić kotlety mielone bez jajka?

Kotlety mielone zaliczają się do grona szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby się nimi zajadać niemal bez ustanku. Jednym z podstawowych składników dania są jajka. Okazuje się, że można je zastąpić innymi dodatkami. Mowa między innymi o mące ziemniaczanej.Smakowite kotlety mielone wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Dziś podejdziemy do nich w nieco niekonwencjonalny sposób. Mało kto spodziewałby się, że kotlety mielone wyjdą równie pysznie, jeśli nie wykorzystamy w nich jajek. Musimy jednak wykorzystać odpowiedni zamiennik.

Obieranie jajek bez wysiłku
13.07.2021 02:00 Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo

Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko. Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.

Jajecznica wyjdzie lepiej na odpowiednim tłuszczu
11.07.2021 02:00 Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajecznicę?

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Warto jednak korzystać ze sprawdzonych metod. Wówczas jajecznica będzie smakowała jeszcze lepiej. Okazuje się, że specjał wiele zyskuje, jeśli usmaży się go na maśle.Nie da się ukryć, że jajecznica uchodzi za jedno z najbardziej podstawowych dań, które kojarzy się między innymi z prostotą przygotowania. Specjał będzie jeszcze bardziej smakowity, jeśli zrobimy go w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajka na miękko wyjdą idealnie
10.07.2021 02:00 Jak zrobić idealne jajko na miękko?

Jajka na miękko są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli śniadania. Przeważnie smakoszom zależy na tym, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Taki efekt osiągniemy, jeśli jajka ugotujemy w odpowiedni sposób. Najlepiej wyjąć je z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, a następnie wstawić je do wrzącej wody.Smakowite jajka na miękko niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli kulinariów, którzy regularnie sięgają po nabiał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Które jajka wybierać?
09.07.2021 02:00 Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy jada je niemal codziennie. W sklepach możemy natknąć się na jajka o białych lub brązowych skorupkach. Okazuje się, że ich kolor nie ma większego znaczenia.Jajka często goszczą na naszych stołach. Przygotowujemy z nich rozmaite specjały. Większość z nas stara się korzystać z produktów najwyższej jakości. Niektórzy zakładają, że jajka o białej skorupce są mniej wartościowe. Warto pamiętać, że takie stwierdzenie nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznymDalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajka
08.07.2021 02:00 GIS wycofuje produkt skażony salmonellą

GIS wydał nagłe oświadczenie o wycofywaniu jajek, na których skorupkach wykryto obecność Salmonella Enteritidis. Spożycie owych jajek bez właściwej obróbki termicznej grozi zakażeniem salmonellozą. Co ciekawe, każdy klient, który zwróci poniższe jajka wraz z opakowaniem, dostanie zwrot pod postacią pełnych kosztów nabycia, lub nowego produktu. Główny Inspektor Sanitarny niestrudzenie pracuje, aby uchronić Polaków przed kupnem lub konsumpcją produktów, które się do tego nie nadają. Na bieżąco badane jest wiele produktów pod kątem niebezpiecznych substancji czy błędnie opisanych składów. Tym razem pod lupę wzięto jajka, na powierzchni, których wykryto obecność Salmonella Enteritidis. Z tego powodu Inspekcja Sanitarna wycofuje je ze sprzedaży. Dla klientów, którzy zdążyli je mimo wszystko kupić, mamy doskonałe wieści. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T072027.657
08.07.2021 02:00 W którym momencie należy posolić jajecznicę?

Aby przygotować doskonałą jajecznicę, należy spełnić kilka podstawowych zasad. Jedną z najważniejszych jest odpowiedni moment solenia jajek - zbyt wcześnie, a danie stanie się zbyt twarde i bardzo sztywne. Kolejnym aspektem jest dolewanie do roztrzepanych jajek mleka lub wody, co w praktyce powoduje, że stają się one czymś w rodzaju nieapetycznej zupy. Niżej zdradzamy, jak sporządzić najlepszą jajecznicę.Prawdopodobnie nie istnieje nic bardziej kultowego od jajecznicy na śniadanie. Wraz z kromką chleba posmarowaną masłem, świeżo ugotowaną w wodzie kiełbaską lub parówkami oraz kilkoma plastrami pomidora, tworzy pyszne śniadanie. Mnóstwo ludzi nie wie jednak jak ugotować jajecznicę, aby móc cieszyć się zarówno smacznym, jak i pożywnym posiłkiem. Dlatego niżej zdradzamy tajniki optymalnego smażenia jajek.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T153741.245
07.07.2021 02:00 Jajka z chowu klatkowego znikną z Biedronki do końca roku

Jajka z chowu klatkowego do końca 2021 roku na dobre znikną ze wszystkich sklepów sieci Biedronka. Do dzisiaj już w ponad 1100 placówkach nie można kupić tego typu jajek. Za wszystko odpowiada chęć poprawy jakości życia ptaków, które znoszą jaja.Jajka z chowu klatkowego, czyli potocznie nazywane "trójkami", są najgorszym jakościowo produktem tego typu na rynku. Z miesiąca na miesiąc coraz więcej sklepów decyduje się na zrezygnowanie z ich sprzedaży. Kury żyjące w chowie klatkowym nie mają możliwości na swobodne poruszanie czy godne bytowanie. Ciasne klatki i wiele innych niedogodności sprawiają, że ptaki prowadzą życie pełne cierpienia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T132833.729
05.07.2021 02:00 Ile można jeść jajek dziennie?

Według oficjalnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowy dorosły człowiek może jeść dziennie 2-3 jajka. Niektórzy specjaliści jednak tacy jak doktor Tadeusz Trziszka, uważają, że liczba ta może być większa. Dlatego eksperci wierzą, że nawet 20-30 jajek tygodniowo nie powinno zaszkodzić.Jajka są świetnym źródłem białka oraz wielu aminokwasów, których poziom przyswajalności jest naprawdę wysoki. Całkiem dużym problemem jest jednak duża zawartość cholesterolu, który w nadmiernych ilości przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.Wiele osób, dla których jajka są ważnym produktem spożywczym w codziennej diecie, zastanawia się, ile mogą ich zjeść, aby zachować bezpieczeństwo. Według niektórych naukowców ilość ta jest naprawdę duża. Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jajka będą znacznie droższe
03.07.2021 02:00 Ceny uwielbianego produktu poszybują w górę

Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Okazuje się, że za jakiś czas ich cena może znacząco pójść w górę. Wszystko za sprawą nadchodzących regulacji dotyczących wycofania jajek z chowu klatkowego.Jajka z chowu klatkowego są zdecydowanie tańsze od tych, które pochodzą, chociażby od kur z wolnego wybiegu. Za opakowanie przeważnie zapłacimy około 5 złotych. Do 2023 Komisja Europejska ma zaproponować nowe przepisy. Mają one dotyczyć zasad chowy w państwach członkowskich.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Wielkie zmiany w sieci sklepów
03.07.2021 02:00 Jajka to jedynie początek, sieć Aldi podjęła zaskakującą decyzję

Sieć sklepów Aldi zdecydowała się na podjęcie zdecydowanych kroków. Jakiś czas temu poinformowano o wycofaniu ze sprzedaży jajek z chowu klatkowego. Jednak na tym nie koniec poważnych zmian. Okazuje się, że z niemieckich placówek Aldi do 2030 roku ma zniknąć mięso pochodzące z ferm przemysłowych.Aldi jest siecią, która ma wiele placówek na całym świecie. Szacuje się, że zajmuje ona siódme miejsce na świecie pod względem sprzedaży. Ostatnie doniesienia potwierdzają, że sieć sklepów zamierza wcielić w życie interesujące rozwiązania.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

egg-4903676 1920
02.07.2021 02:00 Ceny jajek pójdą w górę

Jeśli jesteś fanem tanich jajek, mamy złe wieści - jajka z chowu klatkowego decyzją Komisji Europejskiej znikają ze sklepowych półek. To efekt starań aktywistów o polepszenie losu kur. Najtańsze dostępne jajka będą kosztowały od 5,49 zł za 10 sztuk. Jajka jadamy niezwykle często, najczęściej podczas śniadania. Nie ma w końcu nic lepszego niż jajko na miękko z aksamitnym wnętrzem czy pożywna kanapka z jajkiem na twardo. Taki posiłek jest pożywny i smaczny. W ciągu roku przeciętny Polak potrafi zjeść nawet 150 jajek - taki wynik jest godny podziwu. W przyszłości ta ilość może się jednak zmniejszyć, jeśli będziemy chcieli wydawać na nie tyle samo pieniędzy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jajka z szarą otoczką na żółtku
01.07.2021 02:00 Co oznacza szara obwódka wokół żółtka?

Jajka często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli specjału ugotowanego na twardo. Czasem żółtko pokryte jest szarą obwódką. Oznacza to, że jajka gotowany zbyt długo.Smakowite jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Można przyrządzić je na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych wydań są jajka na twardo. Warto wiedzieć, jak gotować je w prawidłowy sposób.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

shopping-1232944 1920 (1)
30.06.2021 02:00 Produkty, w ostatnim czasie wycofane przez GIS

Komunikaty GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Nie inaczej jest również tym razem. Sanepid opublikował na rządowej stronie ostrzeżenia, potwierdzające wycofanie ze sprzedaży kaszy gryczanej, jaj oraz sezamu łuskanego.Kupując produkty spożywcze, nie spodziewamy się, że mogą one zagrażać naszemu zdrowiu. Niestety, czasami dochodzi do różnego rodzaju niedopatrzeń i na sklepowych półkach możemy natknąć się na potencjalnie niebezpieczne smakołyki. Niedawne doniesienia GIS nie napawają optymizmem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T152716.162
27.06.2021 02:00 Jakie produkty w ostatnim czasie zostały wycofane przez GIS?

GIS ostrzega Polaków przed produktami spożywczymi, które mogą być niebezpieczne dla ich zdrowia czy życia. Poniżej prezentujemy listę kilku nowych ostrzeżeń publicznych, które dotyczą bardzo popularnych towarów. W zestawieniu znajdziecie kaszę z pestycydami, czy jajka z salmonellą. Jednym z zadań GIS jest wyłapywanie produktów, które mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia czy życia Polaków. Tym razem ilość wycofywanych towarów robi ogromne wrażenie, warto sprawdzić, czy nie ma się któregoś z nich w swoim domu.

Jajka sadzone i kwestia smażenia
26.06.2021 02:00 Jak długo należy smażyć jajka sadzone?

Jajka sadzone są jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych. Perfekcyjny specjał powinien charakteryzować się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Właśnie taki efekt osiągniemy, jeśli jajka będziemy smażyć odpowiednio długo. Przeważnie potrzebują około 4 minut.Smakowite jajka sadzone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie zajadają specjał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować idealne jajka sadzone.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (79)
24.06.2021 02:00 Jak zrobić idealne jajko w koszulce?

Przygotowanie jajka w koszulce może wydawać się skomplikowanym zadaniem, jednak istnieje na nie bardzo prosty trick. Wystarczy wbić je do sakiewki z folii spożywczej i włożyć ją do gotującej się wody. Po 3 minutach całość będzie miała estetyczny kształt, delikatnie ścięte białko oraz przepyszne płynne żółtko. Jajka w koszulkach sprawiają wrażenie bardzo wykwintnego dania, które potrzebuje sporych umiejętności gotowania. Utarło się bowiem, że przygotowane w taki sposób, są luksusowe i jada się je głównie w wykwintnych restauracjach. W praktyce jest jednak zupełnie inaczej, ponieważ jedyne czego potrzebuje kucharz, to garnek z wodą, folię spożywczą i wyczucie. Jeśli jednak ktoś obawia się porażki, może skorzystać z metody, która maksymalnie ułatwia zadanie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

z27238567IH,Pudelko-sniadaniowe-czterolatki
24.06.2021 02:00 Ostra krytyka drugiego śniadania dla dziecka

Na popularnej grupie na Facebooku pewna Brytyjka opublikowała zdjęcie pudełka śniadaniowego, które przygotowała dla swojej córki. Na kobietę spłynęła fala krytyki, ponieważ pomiędzy kanapkami, truskawkami czy chipsami z warzyw, znalazło się również jajko na twardo. Według komentujących jajko jest zagrożeniem dla dzieci z alergią pokarmową. Dzieci idące do przedszkola czy szkoły często wyposażane są przez swoich rodziców w jedzenie. Zazwyczaj są to zwykłe kanapki, pokrojone warzywa czy orzechy - taki mix dostarcza większość potrzebnych do rozwoju substancji odżywczych. Małe dzieci mają jednak tendencję do alergii, dlatego trzeba uważać, co daje im się do jedzenia i obserwować, w razie wystąpienia jakiś objawów. Dlatego gdy Brytyjka pokazała na Facebooku, jak wygląda zawartość pudełka śniadaniowego jej czteroletniej córki, rozgorzała ogromna dyskusja. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (61)
23.06.2021 02:00 Niezwykła zawartość jajka z internetu

Charlotte Harrison zdecydowała się kupić swoim dzieciom ogromne jajko, które wyglądało jak nie z tej ziemi. Umieściła je w domowym inkubatorze, aby sprawdzić, czy coś się z niego wykluje. Po 47 dniach wykluło się z niego pisklę emu, które jako dorosły ptak osiąga 1,75 metra wysokości. Jajka nie są dla nas niczym wyjątkowym, w końcu w sklepach cały czas można nabyć jajka kurze, a niekiedy nawet przepiórcze. Na świecie żyje jednak znacznie więcej ptaków, a niektóre z nich składają wyjątkowe jajka. Charlotte Harrison przeglądała portale internetowe, gdy nagle jej oczom ukazało się pięknie wyglądające jajko, które natychmiast wymarzyła sobie kupić. Nie myśląc długo, uiściła opłatę i czekała na przesyłkę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (73)
23.06.2021 02:00 Jak sprzedawcy nas oszukują na zwykłych jajkach?

Chcesz kupić jajka na bazarze i akurat znalazłeś stragan, na którym sprzedawca ma "wiejskie" jajka? Dokładnie przyjrzyj się ich skorupkom, aby sprawdzić, czy nie ma na nich stempla produkcyjnego. Niektórzy nieuczciwi handlarze mogą bowiem oszukiwać konsumentów, sprzedając im sklepowe jajka - tak jak w historii pana Jana, który kupił na bazarze 60 jaj z fermy, choć miały być ekologiczne.Przechadzając się pomiędzy straganami, jesteśmy atakowani dziesiątkami bodźców. Każdy sprzedawca zachwala swoje produkty, zachęca do ich kupienia i próbuje zaprezentować je jak najlepiej. Często możemy spotkać w takich miejscach sprzedawców specjalizujących się w handlowaniu jajkami. Większość z nich oczywiście twierdzi, że ich produkt jest w pełni ekologiczny - jednak czy tak jest naprawdę? Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

czy można pić jajka
19.06.2021 02:00 Czy można pić surowe jajka?

W sieci krąży wiele informacji o zaletach picia surowych jajek ze względu na ich niebywałe właściwości. Im dłużej je gotujemy, tym więcej cennych składników tracą. Nie oznacza to jednak, że najlepsze dla naszego organizmu jest spożywanie ich na surowo w postaci koktajlu lub popularnego niegdyś kogla-mogla. Okazuje się, że najlepiej podawać je w na miękko lub w koszulkach. Picie surowych jajek kojarzy się przede wszystkim z dietą sportowców. Jedną z najbardziej kultowych scen jest picie ich na śniadanie przez Sylvestra Stallone wcielającego się w postać Rocky'ego Balboę, przygotowującego się ważnej walki. Jednak czy ta kreowana przez filmy dieta jest rzeczywiście dobra dla naszego organizmu?O tym jak zdrowe są jajka, wiemy od dawna. Niedawno pisaliśmy o tym, jaka jest ich optymalna ilość, jaką możemy przyjąć w ciągu tygodnia. Jednak czy lepiej spożywać je na surowo, czy lepiej je ugotować i jeść na twardo? Prawda leży gdzieś pośrodku.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jajko z ogonem
19.06.2021 02:00 Zaskakująca historia nietypowego jajka

Jajko z ogonem z pewnością nie jest typowym widokiem. Mało kto spodziewałby się, że taki scenariusz jest w ogóle możliwy. Okazuje się, że jajko przybiera taki kształt wówczas, gdy utknie w trakcie znoszenia.Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie ich kształt nie wzbudza u nas większego zaskoczenia. Jednak czasami skorupki potrafią przybrać bardzo nietypowy wygląd. Przekonał się o tym pewien gospodarz.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: