Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

wypieki z ciasta francuskiego
26.11.2021 01:00 Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Mamy świetną propozycję — przygotuj tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Ich farsz zaskakuje smakiem i prostotą. Pierogi doskonale smakują podane na ciepło z czerwonym barszczem. Można je też jeść na zimno, maczając na przykład w sosie czosnkowym.Ciasto francuskie bez problemu można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Coraz częściej jest dostępne ciasto niemrożone, które wystarczy tylko nadziać i upiec. Jeśli chodzi o farsz, my przygotowaliśmy bardzo prosty z cebuli. Jeśli jednak chcesz, pierogi możesz nadziać farszem np. z pieczarek i kiszonej kapusty, serowym, mięsnym czy szpinakowym.

ciasto Bounty
26.11.2021 01:00 Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i smaczne ciasto na weekend, podrzucamy ci gotowy przepis. Przygotuj obłędnie pyszne i proste ciasto bounty. Zrobisz je w kwadrans, upieczesz w 20 minut. A efekt zaskoczy ciebie i twoich bliskich. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.Wiórki kokosowe są łatwo dostępnym składnikiem, który momentalnie potrafi odmienić smak ciasta czy deseru. Nadają słodkościom egzotycznej nuty smakowej, a także przyjemnej chrupkości. Naprawdę warto sięgnąć po ten tani dodatek.

Jajecznica na parze
26.11.2021 01:00 Delikatna i rozpływająca się w ustach jajecznica na parze

Zdrowszą alternatywą dla smażenia jest gotowanie na parze. Okazuje się, że jajecznicę również można przygotować w ten sposób. Wychodzi delikatna i smakowita. Jest lekkostrawna, więc, jeśli jej nie posolimy, będzie dobra nawet dla bardzo małych dzieci. Dajcie się skusić i spróbujcie już dziś.Jajecznicę na parze zrobicie równie szybko, jak klasyczną. Jest lekka, bo nie dodajemy tłuszczu. Do przygotowania natomiast wystarczą zaledwie 3 składniki. Fani maślanego posmaku potrawy mogą oczywiście dorzucić do gotowego dania odrobinę masła. Nie pozostanie to jednak bez wpływu na wartość energetyczną posiłku.

Zupa solferino
26.11.2021 01:00 Zupa solferino - przepis krok po kroku

Zupa solferino to włoska propozycja na wyśmienity obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny. Zupa powstaje na bulionie warzywnym z passatą pomidorową, warzywami, a jej sekretnym składnikiem są żółtka jaj. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę solferino, jak z włoskiej restauracji.Zupa solerino to włoska zupa pomidorowa z porem, groszkiem, passatą i żółtkami jaj. Zupa jest bardzo pożywna i niezwykle aromatyczna. Jest gęsta, słodka i jednocześnie lekko pikantna. Zupa jest prostą zupą, której przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę.Zupę solferino możesz przygotować na rosole z poprzedniego dnia lub ugotować wcześniej wywar warzywny. Nie gotuj dania na kostkach rosołowych, ponieważ zmienią smak tej oryginalnej zupy. Przed dodaniem żółtego do solferino dokładnie wymieszaj je z zupą i śmietaną.Jeśli szukasz pomysłu na zupę jak z włoskiej restauracji- tu poznasz przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów.

Półki sklepowe - co wycofał ostatnio gis?
25.11.2021 01:00 Jakie produkty zostały w ostatnich tygodniach wycofane przez GIS?

GIS często ostrzega Polaków przed szkodliwymi substancjami lub przed samymi produktami, które nie nadają się do użytku czy spożycia. Niedawno wydał aż trzy ostrzeżenia przed jajkami z pałeczkami Salmonella Enteritidis, zielem angielskim zakażonym tą samą bakterią oraz łyżkami do serwowania, które mogły przenosić pierwszorzędowe aminy aromatyczne do żywności. Dokładne szczegóły w tekście poniżej. GIS wielokrotnie ogłaszał na stronie gov.pl nowe informacje dotyczące produktów spożywczych i użytkowych, które z jakiegoś powodu nie nadawały się do sprzedaży. Dzięki temu klienci mogą w łatwy sposób dowiedzieć się, czy ich zakupy są w jakimś stopniu zagrożeniem dla ich zdrowia. Wyrywkowe badania przeprowadzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykrywają niezgodności, które w szybkim tempie są rozwiązywane. Jeśli masz któryś z produktów wymienionych poniżej, lepiej się go pozbądź.

Ciasto drożdżowe siostry Anastazji
24.11.2021 01:00 Wyrośnięte, wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe siostry Anastazji

Ciasto drożdżowe uchodzi za stosunkowo trudne w wykonaniu, lecz z przepisem siostry Anastazji nie trzeba obawiać się porażki. Jej receptura jest banalnie prosta, a jedyne co trzeba zrobić, to skrupulatnie powtarzać czynności wymienione poniżej. W efekcie ciasto będzie wyjątkowo wyrośnięte i puszyste za każdym razem, gdy zdecydujesz się zrobić. Z poniższym przepisem każda drożdżówka będzie idealna.Ciasto drożdżowe siostry Anastazji wyróżnia się wśród innych podobnych wypieków dużą zawartością drożdży. Ich ilość dostosowuje się nie tylko do mąki, lecz również innych składników, jak tłuszcz czy cukier. Siostra dodaje ich bardzo dużo, stąd tak pokaźne zapotrzebowanie na drożdże. Aby drożdże dobrze spełniły swoje zadanie, utrzymaj stosunkowo wysoką temperaturę w kuchni. Pomieszczenie nie powinno być zbytnio wychłodzone, ponieważ proces aktywacji zaczynu w innym wypadku mocno się wydłuży. Dobrze jest również podgrzać mleko do maksymalnie 40 stopni Celsjusza, wtedy drożdże zaczną szybciej fermentować.

Kluski leniwe
24.11.2021 01:00 Nietypowe, słodkie i przepyszne kluski leniwe z bananami

Bardzo trudno znaleźć bardziej przystępny przepis, niż kluski leniwe, które w poniższym wypadku skrywają w sobie banany. Taki szybki przepis to świetne rozwiązanie, aby wykorzystać przejrzałe i poczerniałe banany. Wymagają jedynie kilku bardzo podstawowych składników, które można kupić w każdym sklepie. Kluski leniwe z bananami mają fakturę bardzo podobną do tradycyjnych leniwych, dlatego z powodzeniem można podawać je po prostu z samym cukrem. Niektórzy mogą preferować jednak intensywniejsze smaki. Wtedy dobrym pomysłem jest posypanie ich odrobiną cynamonu z gałką muszkatołową. Co więcej, mnóstwo osób pamięta kluski leniwe ze swojego dzieciństwa, kiedy to były podawane jako deser, a niekiedy jako samodzielne danie przez nasze mamy i babcie. W takim wypadku spróbowanie poniższego dania wydobędzie wspomnienia i przyjemne uczucie nostalgii.

Projekt bez tytułu (1)
23.11.2021 01:00 Lekka, delikatna jajecznica na mleku bez masła i oleju

Zwykła jajecznica potrafi się znudzić. Warto od czasu do czasu zmienić nieco sposób jej przyrządzania i wprowadzić nowe dodatki. Szyczpiorek doskonale podskreśli subtelny smak jaj, nadając daniu charakteru. Dodanie mleka z kolei spowoduje, że stanie się aksamitne i niezwykle delikatne w odbiorze. Musicie spróbować. Przepisów na dobrą jajecznicę znamy wiele. Dzieliliśmy się już recepturami bogatymi w nietypowe dodatki takie jak brokuły czy ser oraz pieczarki. Tym razem prezentujemy wam wariant nieco może skromniejszy, ale równie pyszny. Do jajek wrzucimy aromatyczny szczypior, który ożywi kolor dania i uzupełni smak masy mleczno-jajecznej.

Jajecznica z boczkiem i cebulą
22.11.2021 01:00 Jajecznica z boczkiem i cebulą. Dobry start na początek tygodnia

Jajecznica jest doskonałym pomysłem na sycące śniadanie. Występuje w tylu wariantach, że każdy znajdzie taką, która mu najbardziej posmakuje. Tym razem sięgamy po klasykę — jajecznicę na boczku z cebulką. Te dwa dodatki sprawią, że proste danie nabierze charakteru. Smażenie nie zajmie wcale tak dużo czasu. Spróbujcie już dziś. Nie ma to, jak pyszna jajecznica. Aksamitna masa jajeczna uzupełniona tym, co lubimy np. serem czy grzybami jest potrawą, po którą naprawdę często sięgamy. Potrafi ją przygotować niemal każdy i zawsze wychodzi. Skuście się na klasyczne połączenie jaj, cebuli boczku, a naprawdę dobrze rozpoczniecie dzień. Ten posiłek nasyci was na długo i zachwyci smakiem. Wykonanie naprawdę nie jest skomplikowane.

Kawa z koglem-moglem - pyszny deser
20.11.2021 01:00 Przepyszna kawa z koglem-moglem. Obłędnie smakuje i pobudza

Kawa z koglem-moglem jest świetnym pomysłem na szybki deser w sytuacji, gdy w domu nie mamy nic słodkiego. Urozmaici zarówno leniwe popołudnie, jak i spotkanie towarzyskie. Dodanie żółtka ubitego z cukrem to szybki sposób na to, by zwykle nieco gorzki napój kawowy nabrał przyjemnego posmaku i delikatności. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Kogel-mogel pamiętamy z czasów dzieciństwa, gdy w kubku za pomocą łyżeczki mozolnie ubijaliśmy masę z jaj z dodatkiem cukru. Czasem do deseru dodawaliśmy kakao, by było jeszcze pyszniej. Ubite na słodko żółtka jest doskonałym kompanem dla czarnej kawy. Przekonajcie się sami.

Domowy majonez
20.11.2021 01:00 Prosty patent Ani Starmach na domowy majonez - zapomnij o kupowaniu go w sklepie

Majonez najczęściej kupuje się gotowy w sklepach spożywczych, jednak nie jest to najsmaczniejsza i najlepsza opcja. Z łatwością można bowiem przygotować go samodzielnie w domu, potrzeba do niego jedynie kilku składników. Anna Starmach na swojej stronie zaprezentowała banalnie prosty przepis na ten sos, który prezentujemy poniżej. Majonez jest zaskakująco uniwersalnym sosem, który można łączyć praktycznie ze wszystkimi produktami. Doskonale komponuje się w sałatkach z warzywami, grillowanymi mięsami czy wędlinami. Nie wolno także zapomnieć, że praktycznie każdy burger ma przynajmniej cienką warstwę majonezu na dolnej bułce. Majonez kupowany w sklepie jest wygodny, jednak producenci często dodają do niego najróżniejsze ulepszacze, konserwanty czy emulgatory, mające za zadanie utrwalić konsystencje, kolor czy poprawić smak. W poniższej wersji znaleźć można jedynie naturalne składniki, które są łatwo dostępne w każdej kuchni.

Ubijanie piany z białek
20.11.2021 01:00 Jak ubijać białko jajka na sztywno? Pamiętaj o kilku zasadach

Białka ubijamy, by nadać naszym ciasto puszystości i lekkości. Jeśli pianę ubijemy nieco lżej niż bardzo sztywno, nie zawsze będzie to błąd. Są jednak przepisy, które wymagają przyrządzenia piany idealnie sztywnej. Nie zapomnijcie, by jajka rozgrzać do temperatury pokojowej, a oddzielenie białka od żółtka będzie o wiele łatwiejsze. Szanse na poprawne ubicie piany również. Z jajek przygotowujemy wiele potraw. W omletach czy ciastach z bezami takich jak np. szarlotka odpowiednia ich obróbka jest kluczowa. Wspomniane wyżej przepisy wymagają ubicia białek. I o ile mniej puszysty omlet będzie nadal smaczny, gumowata i rozpływająca się beza już niekoniecznie. Zobaczcie co zrobić, aby uniknąć problemów w przyrządzaniu piany z białek.

Krokiety z pieczarkami i jajkiem
19.11.2021 01:00 Krokiety z pieczarkami i jajkiem - prosty przepis na pyszny obiad

Krokiety z pieczarkami i jajkiem to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Krokiety mają delikatny, pieczarkowo-jajeczny farsz i złocistą, chrupiącą skórkę. Są lekkie i doskonałe w smaku. Podane z barszczykiem czerwonym tworzą genialne danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem.Krokiety to naprawdę proste danie, które przygotujesz szybko i z ulubionymi dodatkami. Wszyscy dobrze znamy krokiety z kapustą, mięsem i grzybami, jednak mało kto słyszał o krokietach z pieczarkami i jajkiem, a szkoda. Farsz z pieczarek podsmażonych na maśle i jajek na twardo jest genialną alternatywą dla tradycyjnych krokietów i z pewnością posmakują wszystkim smakoszom.Wytrawne ciasto naleśnikowe w złocistej panierce, oprószone szczypiorkiem i niezwykle smacznym farszem to połączenie, którego musisz spróbować. Do krokietów przygotuj również domowy barszczyk czerwony, doskonały do pierogów, krokietów i uszek.

Kotlety z jajek i sera
19.11.2021 01:00 Kotlety z jajek i sera - ekspresowy pomysł na szybki obiad

Kotlety z jajek i sera są świetną i lekką propozycją na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie kotleciki z jajek, żółtego sera z dodatkiem szczypiorku i w chrupiącej panierce z bułki tartej rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienite kolety z jajek i sera.Kotlety z jajek i sera to pomysł na szybki i prosty obiad. Kotleciki są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kotleciki smakują świetnie z ziemniakami, frytkami i surówkami. Wegetariańskie kotleciki to również pomysł na szybką kolację. Z kromką świeżego chleba są przepyszne. Zamiast szczypiorku możesz również dodać natkę pietruszki. Do kotlecików możesz dodać również ulubione przyprawy i prażone pestki słonecznika lub dyni. Każde połączenie smakuje fenomenalnie. Jajka ugotuj wcześniej, aby dobrze ostygły. Nie tarkuj ciepłych jajek na twardo. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych kotletów - tu poznasz przepis na mielone z cukinii, doskonałe na bezmięsny obiad.

Sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami
19.11.2021 01:00 Sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami - prosty przepis na pyszne danie

Sałatka z pieczarkami, groszkiem konserwowym i jajkami jest pożywną i bardzo smaczną sałatką, doskonałą na lunch, kolację lub imprezę. Jest prosta w przygotowaniu, tania i pyszna. Do zrobienia dania potrzebujesz kilku podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Poznaj przepis na obłędną sałatkę z pieczarkami, groszkiem i jajkami.Prosta sałatka z pieczarkami, groszkiem i jajkami jest królową niemal każdej imprezy. Jest sycąca i zawsze znika w błyskawicznym tempie. Sałatka doprawiona jest wyłącznie solą i pieprzem. Szczypiorek i majonez stanowią tutaj kluczową rolę, szczypiorek świetnie pasuje zarówno do pieczarek, groszku i jajek, majonez natomiast łączy wszystkie składniki. Możesz również zrobić sałatkę w wersji light, zamieniając majonez na jogurt naturalny. Przed przygotowaniem sałatki ugotuj pieczarki, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Jajka również ugotuj na twardo chwilę wcześniej, aby ostygły przed krojeniem. Groszek natomiast odcedź na sitku, aby nie był wodnisty. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną, imprezową sałatkę- przygotuj sałatkę z makaronem i mięsem mielonym oraz sałatkę z tortellini.

Racuchy
19.11.2021 01:00 Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek

Racuchy z jabłkami nie wymagają przedstawienia - te proste danie zna każdy z uwagi na łatwość przygotowania i nieoceniony smak. Większość osób ciasto robi z dodatkiem jajka, które wiąże wszystkie składniki, lecz okazuje się, że wcale nie jest ono potrzebne. Zamiast niego można wlać do masy więcej mleka. W poniższej recepturze zawarta została również cytryna, która nadaje plackom zupełnie nowej świeżości. Racuchy z jabłkami to klasyka, którą ze szczególną nostalgią mogą wspominać osoby starsze, wychowane w czasach PRL-u lub transformacji systemowej. Wtedy bardzo często podawało się je na kolację lub jako deser po sutym obiedzie. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek lub twoja dieta wymaga znacznego ich ograniczenia, cały czas możesz cieszyć się pysznymi racuchami. Poniżej krok po kroku pokazujemy, jak sporządzić je bez jaj w taki sposób, aby nikt nie był w stanie wyczuć, że czegoś brakuje.

Naleśniki z majonezem
18.11.2021 01:00 Wyborne naleśniki na majonezie - wyjdą bosko aksamitne

Z dżemem, twarożkiem, owocami czy warzywami — naleśniki można podawać na wiele sposobów. Właśnie dlatego, są tak lubiane i często smażone. Dziś prezentujemy wam przepis na wyborne naleśniki na majonezie. Wyjdą bosko aksamitne, zaskoczą was też doskonałym smakiem. Naleśniki są tak proste, a takie doskonałe. Aż trudno uwierzyć, że z mąki, jajek i mleka może powstać coś tak smacznego i uniwersalnego. Do przygotowania dzisiejszych naleśników użyjemy jednak nieco zmodyfikowanych składników, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze lepsze.Niektórzy jedzą naleśniki bez żadnych dodatków, inni na szybko smarują je dżemem czy serkiem homogenizowanym. Jednak z naleśników można też zrobić krokiety, zapiekankę, makaron, a nawet tort. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

Z ostatniej Chwili
18.11.2021 01:00 Sanepid znalazł bakterie na powierzchni popularnych jaj

Główny Inspektorat Sanitarny wydał dzisiaj dwa pilne ostrzeżenia publiczne, które dotyczą wszystkich Polaków. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj, które opisane są poniżej. Bez odpowiedniej obróbki termicznej jajek istnieje ryzyko zakażenia salmonellozą. Główny Inspektorat Sanitarny cały czas nadzoruje rynek konsumencki, aby uchronić klientów przed niepotrzebnym ryzykiem. Tym razem ogłoszenie obejmuje jajka, na których skorupkach wykryto w laboratorium pałeczki Salmonelli Enteritidis.Jedne z jajek można znaleźć w placówkach popularnej sieci sklepów Biedronka, dlatego warto przed następną wizytą na zakupach dokładnie oglądać opakowania z jajkami. Można w taki sposób łatwo i precyzyjnie zweryfikować, czy owe jajka są bezpieczne w konsumpcji, czy nie.

Śniadanie z jajek od Ani Starmach
18.11.2021 01:00 Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut

Jeśli masz już dość kanapek i jajecznicy na śniadanie, przygotuj wytrawne muffinki z dodatkami. Zrobisz je w 10 minut i zjesz z wielką przyjemnością. Takie ekspresowe śniadanie z jajek proponuje Ania Starmach. Z całą pewnością pokocha je twoja rodzina. Mamy kilka wymagań co do śniadania. Musi być szybkie do zrobienia, pożywne i smaczne. Muffinki od Ani Starmach właśnie takie są. Choć Ania dodaje do nich paprykę, cebulę i pomidory, ty możesz przygotować własną kompozycję.Do muffinek dodaj to, co lubisz lub masz właśnie pod ręką. Może to być boczek, kukurydza z puszki, liście szpinaku czy podsmażone grzyby.

placki z kalafiora
18.11.2021 01:00 Szybki pomysł na obiad - przepyszne placki z kalafiora

Lubicie placki ziemniaczane? Szukacie inspiracji na bezmięsne dania? Mamy dla was pomysł na szybki obiad — przygotujcie przepyszne placki z kalafiora. Są lekkie, choć pożywne, delikatne, ale z charakterem. Podajcie je z najlepiej z ulubionym sosem i surówką. Po plackach ziemniaczanych przyszła pora na kalafiora. Choć może brzmi to niewiarygodnie, z kalafiora da się przygotować smaczne, warzywne placuszki. Ich smak można dopełnić innymi warzywami i obowiązkowo przyprawami. Wychodzą lekkie, z charakterystycznym, kalafiorowym smaczkiem.

śledzie pod pierzynką
17.11.2021 01:00 Delikatne, rozpływające się w ustach śledzie pod majonezową pierzynką

Śledź na przekąskę? Czemu nie, pasuje idealnie. Dobrze też spisze się w roli zimnej przystawki. Dziś przedstawimy wam przepis na śledzie pod majonezową pierzynką. Są delikatne i rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Śledzie są doskonałym dodatkiem do sałatek, można je także marynować, mieszać z olejem, cebulą, jabłkiem, przyprawami. Jednym ze sposobów serwowania śledzia jest też tzw. śledź pod pierzynką. Idea tej potrawy jest taka, że pokrojonego śledzia przekłada się warstwami różnych dodatków. Tak przygotowany śledź szczególnie ładnie prezentuje się szklanej, przezroczystej salaterce lub wyjęty na talerzyk z pojemnika na jedną porcję. Ta druga wersja sprawdzi się nawet na eleganckim przyjęciu.

Bezy
17.11.2021 01:00 Bajecznie pyszna i delikatna w smaku beza bez pieczenia

Dobrze przygotowana beza jest nie lada rarytasem, a jej upieczenie to prawdziwa sztuka - często w domowym zaciszu słodkości te zwyczajnie się nie udają. Jeśli nie ufasz swojemu piekarnikowi, możesz wykonać je bez pieczenia. Potrzebujesz do tego jedynie mikrofalówki, dzięki której cały proces trwać będzie znacznie mniej czasu, niż tradycyjnie. Beza wywołuje w sporej części kucharzy amatorów pewne obiekcje. Wypiek ten wymaga całkiem sporo doświadczenia i umiejętności, a często wystarcza jeden błąd, aby całkowicie zniszczyć całą swoją pracę - dlatego znacznie bardziej popularne jest kupowanie gotowych bez z cukierni. Warto jednak wypróbować recepturę na bezę bez pieczenia, której cały proces sporządzenia zajmuje jedynie kilka minut minut. Tak krótki czas sprawia, że pysznym łakociem można cieszyć się praktycznie o każdej porze i niezależnie od okoliczności.

sernik Snickers
17.11.2021 01:00 Deser nad deserami - obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers

Jesienna aura nie wprawia w dobry nastrój. Poprawmy więc sobie humor czymś słodkim. Dziś będziemy was rozpieszczać deserem nad deserami. Przygotujcie wraz z nami obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers. Tak, ma dużo kalorii. Tak, jest pyszny. A jeden kawałek do małej czarnej z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Jak szaleć, to szaleć. Jak jeść słodkości, to tylko wyborne. Właśnie do takich należy nasz sernik. Kryje w sobie same przysmaki, a więc wilgotny ser, aromatyczną czekoladę, ciągnący kajmak i chrupiące orzeszki. Zwieńczeniem całości jest gęsta polewa czekoladowa. Czy takie połączenie może komuś nie smakować? Nie ma takiej opcji.

ciasto na pierogi
16.11.2021 01:00 Niezwykle elastycznie i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną

Przychodzimy z pomocą wszystkim miłośnikom pierogów, którzy wciąż mają problem z ciastem. Przygotujcie ciasto na pierogi ze śmietaną według naszego przepisu. Wyjdzie niezwykle elastyczne i miękkie. Nie klei się też w czasie wałkowania i doskonale daje się formować. Większość z nas kocha jeść pierogi. Jednak ich robienie nie jest już, aż tak wielką frajdą. Są dość pracochłonne, a gdy jeszcze pojawią się problemy z ciastem, trzeba na nie poświęcić więcej czasu. Ciasto na pierogi można zrobić z samej mąki i dobrze ciepłej wody. Często dodaje się też jajko, które spulchnia ciasto. Niektórzy wlewają do niego łyżkę oleju albo stopionego masła, by ciasto było bardziej elastyczne. My zaś proponujemy dodać do ciasta trochę gęstej, kwaśnej śmietany. Sprawi, że ciasto świetnie się zagniata, bez lepienia do stolnicy. Dobrze też utrzymuje wilgotność.

łupiny z cebuli
16.11.2021 01:00 Sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli

W kuchni zużywa się dużo cebuli, po obraniu której pozostają łuski. Zwykle lądują w koszu, ale czas to zmienić. Cebulowe łupiny kryją bowiem w sobie prawdziwe moce. Dlatego przedstawimy wam dzisiaj sprytne patenty na wykorzystanie łupin po cebuli. Łupiny z cebuli kojarzą nam się ze świętami Wielkiej Nocy, przed którymi to przygotowujemy pisanki. Skorupki jajek gotowanych wraz z łuskami cebuli zabarwiają się na naturalne, piękne kolory. W zależności od koloru łupin i czasu ich gotowania mogą być herbaciane, czerwone lub brązowe. Jednak w łupinach cebuli kryją się nie tylko barwniki. Zawierają one także wiele cennych składników, które sprawiają, że nie powinniśmy ich tak zwyczajnie wyrzucać.

Kotlety jajeczne
16.11.2021 01:00 Tanie i proste kotlety z jajek - ekspresowy pomysł na smaczny obiad

Nie wiecie co podać na piątkowy obiad? Skuście się na kotlety z jaj. To proste i szybkie danie, które świetnie komponuję się z wieloma warzywami. Dostarczy wam niesamowitych doznań smakowych i nasyci, a przy tym będzie łaskawe dla waszego portfela. Spróbujcie koniecznie.Każdy smakosz zgodzi się, że kotlety są pyszne. Niezależnie od tego, czy sięgamy po mielone, schabowe czy warzywne alternatywy — danie obiadowe z kotletami zawsze jest smaczne, pełne kolorów i aromatów. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu. Smak i kolor jaj podkreślą szczypiorek i pieprz — klasyczne i niezawodne w budowaniu smaku.

smażenie kotletów mielonych
16.11.2021 01:00 Kultowy, babciny patent na obłędnie soczyste i miękkie mielone

Kotlety mielone są tym daniem, na które skusi się każdy. Lubimy je zwłaszcza wtedy, gdy rozpływają się w ustach. Zdradzimy wam kultowy, babciny patent, dzięki któremu wasze mielone zawsze wyjdą obłędnie soczyste i miękkie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.Kotlety mielone często są daniem, które robimy na szybko. Kupujemy dostępne, mielone mięso, dodajemy do niego kilka składników, smażymy i już po 30 minutach możemy cieszyć się ich smakiem. Jednak, żeby mielone wyszły rzeczywiście smaczne, wcale nie jest obojętne, po jakie mięso sięgniemy. Najlepsze wychodzą z wieprzowiny. Decydując się zaś na drób czy wołowinę, możemy mieć problemy z soczystością kotletów. Na szczęście, zawsze możemy zastosować babciny patent. Na czym on polega? Na dodatku zmielonego boczku. Zawarty w nim tłuszcz sprawi, że kotlety zawsze wyjdą soczyste, miękkie i po prostu smaczne. Nawet jeśli ich podstawą jest chude mięso.

rogaliki drożdżowe
16.11.2021 01:00 Przepis babci Krysi na rogaliki z pyszną marmoladą

Jeśli twoja rodzina lubi słodkości, zaskoczą ją dziś czymś wyjątkowym. Przygotuj rogaliki z pyszną marmoladą według przepisu babci Krysi. Rogaliki doskonale smakują do kawy, herbaty czy gorącego kakao. Zachwycą się nimi mali i duzi. Przygotowanie rogalików wydaje się dość pracochłonne. Połowę czasu zajmuje przygotowanie drożdżowego ciasta, resztę jego wałkowanie i formowanie rogalików. Gdy zrobisz je jeden raz, przekonasz się, że nie ma przy nich, aż tak dużo pracy. A rodzina z pewnością znów będzie się dopominać o to słodkie co nieco.