Różnego rodzaju smażone placki to uczta dla podniebienia. Niestety przy okazji także to rodzaj grzesznej przyjemności ze względu na zawartość węglowodanów i tłuszczu ze smażenia. Ale w tym wypadku jest inaczej.
Sałatkę coleslaw kojarzymy z siecią fast foodów, ale tak naprawdę to kultowa amerykańska potrawa. Dobrze przyrządzona jest pyszna i bardzo zdrowa. Ale jeśli dobrze przyrządzona – to w domu, według dobrego przepisu, takiego jak ten.
Surówka to obowiązkowy dodatek do drugiego dania obiadowego. Razem z ziemniakami i np. kotletem schabowym pełnowartościowy posiłek, który dzięki tym składnikom jest kompletny. Surówek jest mnóstwo, dlatego nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby stworzyć przepis na kolejną, która idealnie wpasuje się w posiłek. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszną surówkę z czerwonej kapusty i marchewki.
Te bezmięsne gołąbki w sosie pieczarkowym to doskonała alternatywa dla tradycyjnych. Dzięki swojemu głównemu składnikowi są pełne smaku i doskonale radzą sobie bez wkładki zwierzęcego pochodzenia.
Surówka to oczywisty dodatek do wielu dań obiadowych. Jest świetnym uzupełnieniem np. dla ziemniaków i kotleta schabowego lub mielonego. Jednymi z najpopularniejszych surówek serwowanych w naszym kraju są mizeria czy też buraczki. Co powiecie jednak na przepyszną surówkę z kapusty kiszonej idealną do niedzielnego obiadu? Sposób przygotowania może Cię zaskoczyć.
Kiedy nadchodzą chłodne, zimowe dni, aby rozgrzać organizm, dobrze jest wypić gorącą herbatę. Natomiast jeszcze lepiej zjeść talerz pysznej, pożywnej zupy. Nie tylko rozpali nasz organizm, ale również nasyci. Ponadto niesie ona za sobą mnóstwo składników odżywczych, a także wzmacnia naszą odporność. Koniecznie wypróbuj ten przepis w domu.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Odpowiedź brzmi szybko i dobrze. Bez osuszania, bez ciągłego sprawdzania miękkości liści. Przestań więc gotować kapustę w garnku, ponieważ jest o wiele lepszy i znacznie mniej czasochłonny sposób. Liście będą miękkie, elastyczne i idealne do zawijania przygotowanego wcześniej farszu.
Wiosna to pora roku, podczas której kwitną kwiaty oraz niektóre warzywa są gotowe do zbiorów. Dlatego warto wcześniej zaplanować nasze uprawy, aby w momencie, kiedy zrobi się ciepło, nasze plony były gotowe do zbiorów. W miesiącu, jakim jest luty, można między innymi zapoczątkować produkcję sadzonek z rozsady, a także możliwe jest bezpośrednie sianie do gruntu. Sprawdź, co się w to wlicza.
Heni Foks gotuje wyborny bigos staropolski. Pyszne danie przyrządza z kapusty kiszonej i białej. Nie brakuje w nim mięsa ani kiełbasy. Taki bigos nasyci i rozgrzeje w chłodne dni.
Do obiadu musi być też jakieś warzywo. Poza ziemniakami o tej porze roku idealnie sprawdzi się surówka. W ten sposób udaje mi się przemycić trochę warzyw do codziennej diety. Ten przepis na surówkę z białej kapusty odmienił moje obiady. Cudownie sprawdza się do ryby i kotletów schabowych.
Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wystarczy, że połączysz ją z nieoczywistym składnikiem. Znasz go doskonale i z wielkim prawdopodobieństwem masz go już w swojej kuchni. Pokrój i połącz z kapustą. Będzie pysznie.
Połączenie bogatego w białko mięsa i sprzyjającej diecie kapusty to coś, co nadaje wartości temu niezwykłemu obiadowi. Można nazwać go mięsnymi zapiekankami. Inspirowany tą postacią posiłku obiad jest szybki i niedrogi.
Wielu zżyma się na sytuacje, kiedy warzywne dania nazywamy słowami rzekomo przynależącymi do mięsnego świata. Nie mamy dla nich dobrych wieści: oto steki z kapusty. Róbcie z tym co chcecie, one po prostu zasługują na swoją nazwę.
Gołąbki zrobisz jeszcze szybciej. Poznaj sposób na gotowanie kapusty, a przyspieszysz proces przygotowania ulubionego dania. Zwykły garnek i kuchenka pójdzie w odstawkę. Jak więc gotować kapustę?
Jaka zdrowa zupa będzie w sam raz na zimę? To zupa wzmacniająca odporność. Kapuśniak na wędzonych żeberkach rozgrzeje i nasyci nas w chłody.
Takiej wersji ogórkowej jeszcze nie jedliście. To idealna propozycja na zimowe dni. Klasyczne danie kuchni polskiej trochę podrasowałam, dodając do niej kapustę. Musisz tego spróbować, smakuje genialnie.
Bigos to danie, które króluje od wieków na polskim stole. W styczniu, nie przez przypadek, obchodzimy Dzień Bigosu. Jest on nieodłącznym elementem świąt czy spotkań rodzinnych. Zimowym kulinarnym akcentem, który przygotowuje u siebie w domu także chef Andrea Camastra z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji NUTA. Jak Włoch, który od przeszło dekady mieszka w Polsce zapatruje się tę klasyczną potrawę? W jaki sposób podałby bigos w swojej restauracji? Chef Camastra opowiada o swoim spojrzeniu na „potrawę przyrządzoną z resztek”.
Wydawałoby się, że trudno odkryć od nowa surówkę z czerwonej kapusty. W końcu to jedna z tych potraw, na które przepis praktycznie zawiera się w nazwie. A jednak – diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku, w dodatkach.
Ta surówka jest pełna witamin. W okresie zimowym kiszona kapusta pomoże wzmocnić odporność i zbawiennie wpłynie na jelita. Jest jeden prosty sposób na wzbogacenie surówki. Wystarczy sięgnąć po konkretny olej.
Przepyszny i zdrowy idealnie sprawdzi się na sezon grypowy. Od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego przepisu, kapuśniak robię tylko w ten sposób. Przekonaj się, jak smaczny może być kapuśniak bez mięsa.
Pogoda nas nie rozpieszcza, ale nie ma się co dziwić. W końcu mamy zimę, dlatego rozgrzewająca zupa będzie idealna w tym czasie. Warto ugotować kapuśniak na żeberkach, który będzie smakował, że palce lizać i zadba o naszą odporność.
Jak zrobić obiad prosty i pyszny? Sięgnij po kapustę i jajka, a wkrótce na Twoim stole zagości pyszne danie. Zrobi wrażenie na całej rodzinie i raz-dwa zniknie ze stołu.
Lubicie kapuśniak? To tak, jak Tomasz Strzelczyk, który postanowił wypróbować kontrowersyjny przepis Karola Okrasy. Jedno jest pewne. Obok tej receptury trudno przejść obojętnie. Wzbudza ona wiele kontrowersji.
Proste krokiety z kapustą i pieczarkami to tania przekąska, która świetnie sprawdzi się do barszczu. A że ten ostatni można (nikomu nie powiemy!) przyrządzić podgrzewając i doprawiając produkt z kartonu, mamy razem świetny posiłek na imprezę lub naprawdę szybki tradycyjny obiad.
Wyglądają jak zwykłe gołąbki, ale kryją w sobie niezwykły wegetariański farsz. Ten doskonały, nietypowy obiad z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych smaków, jak i kuchennych eksperymentów.
Kapusta daje nam wiele możliwości w kuchni. Jednak, co się stanie, gdy włożymy kapustę do worka i zalejemy coca- colą? Warto to sprawdzić, bo wkrótce będziemy się cieszyć smakiem pysznego dania.
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Teraz warto poznać przepis rodem z Beskidów. Placki ziemniaczane z kapustą, czyli poleśniki, zachwycą smakiem i aromatem. Podane są w liściach kapusty i ciekawie prezentują się na stole.
Od teraz nie musisz czekać na zasmażoną kapustę do wiosny. Z tym przepisem możesz robić ja przez cały rok. W przepisie nie używam młodej kapusty, a jej zamiennika, który łatwo kupić nawet w najsroższą zimę. Ta kapusta jest tak dobra, ze będziesz jeść ją przez cały rok.