Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

surówka z czerwonej kapusty do obiadu
06.03.2023 14:39 Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są najważniejsze

Zapomnij o śmietanie, jogurcie i majonezie. Są o wiele lepsze produkty, aby podbić smak surówki z czerwonej kapusty. Oprócz jabłka i marchewki koniecznie dodaj jeszcze świeży czosnek i ocet balsamiczny. Efekt zachwyci każdego.

gołąbki bez zawijania z aromatycznym sosem
04.03.2023 14:07 Zwykłe gołąbki to przeżytek. Ten patent bije inne na głowę

Pokrój kapustę, wyłóż na nią zmielone mięso wieprzowe i przykryj sosem. Kapusta zapieczona z masą mięsną smakuje jak tradycyjne gołąbki. Koniec z zawijaniem i parzeniem liści. Gołąbki bez zawijania są totalnym hitem.

surówka colesław. Na lunch i do obiadu
04.03.2023 11:54 Surówka colesław lepsza niż z restauracji. 1 dodatek jest kluczowy

Surówkę colesław przygotujesz z kilku podstawowych składników. Najważniejsza jest oczywiście biała kapusta oraz sos. Niektórzy dodają ocet, jednak o wiele lepszy smak uzyskasz, kiedy wymieszasz musztardę chrzanową z majonezem i jogurtem naturalnym. Surówka jako pierwsza zniknie z talerzy.

gołąbki inaczej według Tomasza Strzelczyka
28.02.2023 20:34 Koniec ze żmudnym zawijaniem gołabków. Patent Strzelczyka jest prostszy i bardziej efektowny

Masz ochotę na gołąbki, ale nie masz czasu na zawijanie farszu w liście? Przygotuj lasagne według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz klasyczny farsz na gołąbki zapiekł z kapustą. Danie smakuje obłędnie i wygląda bardzo apetycznie.

babka ziemniaczana z kapustą kiszoną
26.02.2023 00:01 Przed samym upieczeniem dodaj ją do babki ziemniaczanej. Smak poszybuje w ciągu chwili

Babka ziemniaczana jest bardzo prostym, swojskim pomysłem na obiad. Aby urozmaicić jej smak dodaj do niej kiszoną kapustę. Warzywo podkręci całość za sprawą charakterystycznej kwaskowatej nuty. Dzięki temu trikowi odkryjecie babkę ziemniaczaną na nowo.

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu?
25.02.2023 12:53 Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu

Gotujesz rosół na obiad? Nie zapomnij dodać do niego kawałka kapusty włoskiej. Warzywo sprawi, że wywar będzie miał orzechowy aromat i będzie smakować jeszcze lepiej. Sprawdź, jak ugotować najsmaczniejszy rosół.

pomysłowe gołąbki bez zawijania
24.02.2023 14:37 Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościej

Zapomnij o uciążliwym parzeniu kapusty na gołąbki. Na znaną i lubianą potrawę jest znacznie prostszy sposób. Posiekaj warzywo, wymieszaj z mięsem i przyrządź doskonałe gołąbki bez zawijania. Ta metoda stała się prawdziwym hitem.

parzenie kapusty w garnku
23.02.2023 22:39 Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki w garnku z woda. Ten patent zajmuje mniej czasu

Parzenie kapusty na gołąbki jest najgorszą czynnością podczas przygotowywania potrawy. Metoda ta jest żmudna, kłopotliwa i zabiera dużo czasu oraz energii. Ma szczęście mamy dużo lepszy sposób na odpowiednie zmiękczenie liści. Wystarczy wsadzić warzywo do mikrofali, a już po chwili można zawijać z niego pyszne gołąbki.

żeberka pieczone w kapuście
23.02.2023 20:35 Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równych

Pieczone żeberka są powszechnie lubianym daniem. Ewa Wachowicz postanowiła wynieść je na zupełnie nowy poziom. Swoją potrawę zapieka z dodatkiem intensywnej w smaku kiszonej kapusty. Trzeba przyznać, ze warzywo z chrupiąca wieprzowiną komponuje się wyjątkowo udanie.

surówka z kiszonej kapusty
19.02.2023 14:56 Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty. 2 dodatki sprawiają, że smakuje jak marzenie

Surówkę z kiszonej kapusty, papryki i koperku zrobisz w kilka chwil. Ma uniwersalny smak, doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybami i potrawami wegetariańskimi. A wygląda niesamowicie apetycznie. Błyskawicznie zniknie z talerzy.  

kapusta karol okrasa
14.02.2023 17:52 Okrasa podaje schabowe z miodową kapustą. Ciężko o lepszy dodatek

Karol Okrasa zna się na swoim fachu. Jego wyczucie smaku jest godne pozazdroszczenia. Na szczęście apetycznymi pomysłami chętnie się z nami dzieli. Znany kucharz pokazał, jak robi obłędną kapustę do kotletów schabowych.Dodatek w postaci smażonej kapusty jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Warzywo nie wymaga długotrwałego obgotowywania ani duszenia. Koniecznie wypróbujcie ten sposób u siebie w kuchni.Karol Okrasa swoją kapustę smaży na patelni po przyrządzaniu kotletów. Pozbywa się z niej tłuszczu, zostawiając jednak nieco mięsnego aromatu. Składniki miodowej kapusty wystarczy posiekać i podsmażyć w odpowiedniej kolejności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.

Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać
13.02.2023 12:03 Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać

Strzelczyk podzielił się przepisem na przepyszne gołąbki. Nie ma w nich ryżu, mięsa i pomidorów. Są za to ziemniaki, pieczarki i aksamitny sos. Zapieczone w nim gołąbki błyskawicznie znikają z talerzy. Ten obiad z pewnością zachwyci każdego smakosza.Tomasz Strzelczyk dzieli się przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i trikami przydatnymi w kuchni. Popularny kucharz niedawno zdradził przepis na jarskie gołąbki. Kultowe danie z farszem z pieczarek i ziemniaków bije na głowę farsz z ryżu i mięsa mielonego. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.Gołąbki zapieczone z aromatycznym sosem pieczarkowym z dodatkiem bulionu warzywnego i słodkiej śmietanki nie mają sobie równych. Strzelczyk całe danie zapieka 80 minut, aby kapusta idealnie zmiękła, a sos zgęstniał. Kapustę na gołąbki sparzysz tradycyjnie w garnku lub o wiele szybciej, przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Wytnij z kapusty głąb, włóż ją do mikrofalówki, ustaw urządzenie na najwyższą moc i po około 10 minutach liście będą elastyczne i gotowe do zawijania farszu.

surówka z czerwonej kapusty
12.02.2023 13:44 Chwycił główkę i w 10 minut zrobił z niej pyszną surówkę. Lepszej nie zamówisz w żadnej restauracji

Zetrzyj, przypraw i wymieszaj - tylko te trzy kroki dzielą Cię od przyrządzenia wyśmienitej surówki z czerwonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a składniki tanie i ogólnodostępne. Jesteśmy przekonani, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.Surówka z czerwonej kapusty jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Samo przygotowanie dodatku zajmie zaledwie kilkanaście minut.Przepis na surówkę z czerwonej kapusty przewiduje dodatek majonezu. Bez trudu można jednak przygotować lżejszą wersję sosu. Majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym lub po prostu olejem. Który wariant wybierzesz?Drobno poszatkowaną kapustę na surówkę należy osolić i odstawić na bok. Dzięki takiemu działaniu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnej do jedzenia konsystencji. Czas oczekiwania na kapustę wynosi około 60 minut. Jeśli jednak wolisz bardziej chrupiące warzywo, bez problemu możesz odstawić je tylko na 30 minut, a nawet pominąć etap oczekiwania.

Żadne mięso i ryż. Jest 100 razy lepszy patent na gołąbki, tańsze i równie pyszne
09.02.2023 16:07 Koniec z mięsem i ryżem. Jest 100 razy lepszy patent na gołąbki, tańsze i równie pyszne

Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Gołąbki w jarskiej wersji zachwycą smakiem nawet największego miłośnika mięsnych potraw. Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów podane z sosem pieczarkowym dosłownie rozpływają się w ustach.Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem i kremowym, gęstym sosem biją na głowę wszystkie inne. Kultowe danie w nowej odsłonie będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zachwyty są gwarantowane.Do przygotowania gołąbków z kaszą i sosem pieczarkowym, koniecznie dodaj garść suszonych grzybów. Grzyby namocz wcześniej i ugotuj. Niewielką ilość wody wlej do farszu, aby wzmocnić jego smak i nawilżyć wszystkie składniki. Resztę wody dodasz do garnka, w którym będziesz gotować gotowe gołąbki. Będą pyszne.Kapustę na gołąbki możesz sparzyć tradycyjnie, a możesz wykorzystać do tego mikrofalówkę. Główkę bez głąba włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po około 7- 9 minutach grzania, liście będą idealnie miękkie i sprężyste. To o wiele lepszy sposób od gotowania i suszenia kapusty.

Bigos z korzenną nutą Tomasza Strzelczyka
08.02.2023 19:18 Strzelczyk wlewa do bigosu aromatyczny napój. Potrawa bije na głowę inne wersje

Bigos można przygotować na wiele sposobów. Jednak ten z dodatkiem grzańca będzie niezwykle aromatyczny. Proste danie z kapusty kiszonej, mięs i grzybów Tomasz Strzelczyk wzbogaca o pełen przypraw napój, nadając mu wyjątkowego charakteru. Musicie spróbować. Dobrego bigosu nie odmówi żaden smakosz. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka danie pełne niezwykle aromatycznych przypraw pochodzących z grzańca, z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jego wykonanie jest proste, a smak wcale nie przytłacza — alkohol zdąży odparować podczas przyrządzania.

Surówka lepsza niż z restauracji
06.02.2023 14:44 Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w zalewie, 2 dodatki są kluczowe

Chińska surówka z białej kapusty i marchewki urozmaici każdy obiad. Podaj ją do ulubionego mięsa, ryb i warzyw, a cała rodzina będzie zachwycona. Surówka swój smak zawdzięcza aromatycznym dodatkom. Sos na bazie octu ryżowego, imbiru i czosnku nie ma sobie równych.Chińska surówka jest bardzo prostym dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją z kapusty białej i marchewki. Sekretem smaku jest sos na bazie wody, oleju, octu ryżowego i kilku aromatycznych przypraw. Do sosu koniecznie dodaj świeży czosnek oraz korzeń imbiru. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj również pikantną papryczkę chili.Gotowy sos z odrobiną cukru i soli jest bardzo wyraźny w smaku. Odstaw go, żeby przestygł i dopiero wtedy połącz z przygotowanymi warzywami. Chińską surówkę odstaw na 2 godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, a sos nabrał mocy. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.Chińska surówka jest bardzo prosta, jednak jej smak bije na głowę wszystkie inne. Poszatkowaną kapustę koniecznie odcedź dokładnie z nadmiaru wody. Jeśli będzie jej za dużo, sos nie połączy się dobrze z warzywami. Opadnie rozrzedzony na spód miski.

Kapusta na gołąbki będzie idealna
06.02.2023 12:15 Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Kapusta na gołąbki będzie idealnie miękka i elastyczna, kiedy wstawisz ją do zamrażarki na całą dobę. Liście są delikatne, jędrne i błyskawicznie zawiniesz w nie przyrządzony farsz. Bez wody, bez pieczenia, bez zbędnego osuszania. Niezależnie od tego, jaki farsz planujesz przyrządzić do gołąbków, zawsze musisz sparzyć liście. Kapusta na gołąbki musi być idealnie miękka i elastyczna. W przeciwnym wypadku liście popękają podczas zawijania nadzienia z ryżu, mięsa, kaszy, czy warzyw. Kapustę na gołąbki zwykle parzymy we wrzątku. To długi i żmudny proces. Kapustę musimy gotować, przewracać liście, sprawdzać, a później dokładnie suszyć. Możemy je również sparzyć w piekarniku, mikrofalówce lub wykorzystać zamrażarkę.Po odpowiednim czasie mrożenia, kapusta na gołąbki będzie miękka i elastyczna. Gotowe gołąbki możemy gotować w garnku, na parze lub zapiec w piekarniku. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub grzybowym. Nie ma lepszej potrawy na obiad.

surówka
03.02.2023 16:12 Siostra Anastazja zdradziła patent na surówkę z kiszonej kapusty. 2 dodatki czynią z niej przysmak

Siostra Anastazja słynie ze swojego wyczucia smaku. Tym razem podzieliła się pomysłem na surówkę z kiszonej kapusty. Do warzywa dołożyła nietypowe składniki w postaci soczystego pomidora oraz sycącej czerwonej fasoli. Tę surówkę możesz podać do obiadu lub pałaszować jako smaczną i zdrową przekąskę. Cały sekret tej doskonałej surówki tkwi w doborze dodatków. Siostra Anastazja idealnie połączyła kwaśny smak kapusty z ostrym szczypiorkiem, aromatycznym kminkiem i odrobiną słodyczy cukru. Wystarczy pokroić i wymieszać wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach, by cieszyć się fenomenalną potrawą. Bajecznie prosty przepis daje zaskakująco pyszny rezultat.

surówka z czerwonej kapusty
02.02.2023 21:42 Babcia robi najlepszą surówkę z kapusty. Nawet Gessler poprosiłaby o przepis

Surówka z czerwonej kapusty wyśmienicie komponuje się z rozmaitymi daniami naszej kuchni. Pasuje do różnego rodzaju mięs, świetnie współgra także z rybami. Jest smaczna, zdrowa i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nie bez powody od lat przygotowują ją najlepsze kucharki na świecie, czyli nasze babcie.Czerwona kapusta charakteryzuje się wyjątkowo twardymi liśćmi. Z tego względu przed przyrządzeniem z niej surówki babcia parzy warzywo w garnku z gorącą wodą. Pod wpływem tego działania kapusta traci swój intensywny kolor, na szczęście jest prosty sposób na jego przywrócenie. Wystarczy nieco soku z cytryny aby nasz dodatek obiadowy nie tylko doskonale smakował, ale też wyglądał.

Zalał kapustę kefirem i zrobił z niej niebywale smaczne danie. Na obiad jak znalazł
01.02.2023 16:07 Zalał nim kapustę i zrobił tanie i niebywale smaczne danie. Na obiad, jak znalazł

Placki z białej kapusty i kefiru są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Potrawę przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć na gorącym oleju. Placki są chrupiące, pełne smaku i naprawdę tanie. Będą idealne na obiad dla całej rodziny. Podaj je na przykład z sosem czosnkowym.Z białej kapusty zrobimy nie tylko bigos, gołąbki, czy pyszne surówki do obiadu. Mało kto wie, że możemy przyrządzić z niej wyśmienite placki. Placuszki z kapusty są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Doprawione świeżymi ziołami dosłownie rozpływają się w ustach.Placki z kapusty będą gotowe błyskawicznie. Poszatkowaną kapustę mieszamy z kefirem, jajkami i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Przygotowaną masę smażymy, jak placki ziemniaczane. Po kilku minutach smażenia są już gotowe do jedzenia.Placki z kapusty podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny wymieszany z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Placki będą smakować doskonale z domowym sosem czosnkowym lub pieczarkowym. Zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Cookrate - Polska na YouTube.

Strzelczyk i jego sposób na kapustę do gołąbków
31.01.2023 13:08 Strzelczyk pokazał, jak parzy kapustę na gołąbki. Ten trik zaskakuje

Parzenie kapusty na gołąbki jest kluczowe podczas przyrządzania tradycyjnej potrawy. Liście muszą zmięknąć na tyle, by można było je odseparować, ale jednocześnie powinny pozostać w całości. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak podchodzi do tego zadania. Jego technika jest zaskakująca i skuteczna. Chcąc przyrządzić smaczne gołąbki, należy wybrać sporą kapustę i sparzyć ją we wrzątku. Czynność ta wymaga jednak ostrożności — nietrudno bowiem o oparzenia. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak uniknąć mocowania się z trzymającymi się główki liśćmi. Jego prostota sprawi, że chętnie skorzystacie.

Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane
30.01.2023 19:47 Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane

Andrzej Grabowski podzielił się swoim przepisem na bigos staropolski. Sekretem smaku jest duża ilość mięsa, kapusty i aromatycznych dodatków. Aktor podpowiada, że bigos jest najlepszy na drugi i trzeci dzień po ugotowaniu.Andrzej Grabowski bardzo lubi gotować. Niedawno zdradził przepis na jedno z jego ulubionych dań, czyli bigos staropolski z grzybami i suszonymi śliwkami. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca niepowtarzalnym smakiem.Do przygotowania bigosu potrzebujemy sporej ilości mięsa: kiełbasy, boczku wędzonego i wędlin. Aktor radzi, aby danie gotować z białej i kiszonej kapusty w proporcji 1:1. Do bigosu dodajemy również marchewkę, korzeń pietruszki i jabłka. Doskonały smak uzyskamy dzięki aromatycznym przyprawom i dodatkom, jak suszone śliwki, suszone grzyby, jałowiec, gorczyca i czerwone wino. Wino dolewamy pod sam koniec gotowania i dusimy bigos około 40 minut, dopiero później doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2 dni. Wtedy bigos jest najsmaczniejszy.

golonka
30.01.2023 14:10 Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Jak za jednym zamachem otrzymać delikatne, kruche mięso i aromatyczne warzywo? Wystarczy przygotować golonkę w kiszonej kapuście. Pieczony specjał zaspokoi każdy, nawet największy apetyt, a aromat roznoszący się w trakcie pieczenia przyprawi o zawrót głowy.Golonka pieczona w kapuście kiszonej to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Przy jego przygotowaniu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Sama obróbka cieplna, czyli gotowanie i pieczenie mięsa zajmie bez mała 2 godziny. Gwarantujemy jednak, że finalny efekt wart jest każdej minuty.

gołąbki
29.01.2023 20:21 Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Przejadły Ci się klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym. Skorzystaj z pomysłu Ewy Wachowicz. Faszerowana kapusta podana w żurku smakuje po prostu obłędnie. Absolutnie każdy będzie chciał dokładkę.Ewa Wachowicz do przygotowania gołąbków przywiązuje niezwykłą uwagę. Szczególnego wypunktowania wymaga sposób przygotowania ryżu oraz cebuli do farszu. Dzięki temu intensywne w smaku nadzienie idealnie współgra z nowatorskim sosem. Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu.

Zapomniany i pomijany składnik perfekcyjnej surówki. Całkowicie odmienia jej smak
27.01.2023 14:57 Zapomniany i pomijany składnik perfekcyjnej surówki. Całkowicie odmienia jej smak

Na obiad przygotowujesz smażoną rybę lub kotlety schabowe? Koniecznie podaj do nich surówkę z kiszonej kapusty. Kiszonka z dodatkiem pieprzu, cukru i cebuli smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na najlepszą surówkę z kapusty, smakuje jak z restauracji.Surówka z kapusty kiszonej będzie idealnie doprawiona, kiedy dodasz do niej solidną porcję pieprzu. Przyprawa doskonale komponuje się ze wszystkimi surówkami i wzmacnia smak kiszonek i innych składników. Do surówki dodaj również cukier. Cukrem oprósz solidnie posiekaną cebulę.Cebula doda surówce z kapusty kiszonej charakteru. Surówkę przygotuj z domowych przetworów. Jeśli nie masz w spiżarni kiszonki, zawsze sprawdzaj skład produktu na etykiecie. Kapusta z dodatkiem octu nie nadaje się do surówki, ponieważ ją zepsuje.Nigdy nie płucz kiszonej kapusty pod bieżącą wodą. Woda wypłukuje witaminy i cenne wartości odżywcze, w tym kwas mlekowy. Płukana kapusta straci również swój smak. Aby surówka z kiszonej kapusty była wyraźna i pyszna, kiszonkę poszatkuj i odciśnij z soku.

gołąbki
26.01.2023 14:07 Nie musisz parzyć i zawijać. Znamy szybszy sposób na gołąbki

Wiele osób uwielbia smak gołąbków, ale ich żmudne przygotowanie potrafi zniechęcić. Na tę okoliczność prezentujemy pomysłowe gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz w liście kapusty, szatkujemy warzywo i łączymy je z ryżem oraz mięsem. Szybkie gołąbki nie ustępują smakiem swojemu klasycznemu odpowiednikowi. Koniecznie musicie ich spróbować. Gołąbki bez zawijania możesz przygotować w piekarniku lub udusić tradycyjnie w rondlu. Nie może do nich zabraknąć aksamitnego, pomidorowego sosu. Tak przyrządzone gołąbki możesz podać z gotowanymi ziemniakami i surówką lub jako samodzielne danie. Przygotuj większą porcję i ciesz się smacznym obiadem przez kilka dni.

Surówka z białej kapusty lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku
24.01.2023 22:50 Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Cały sekret tkwi w 1 dodatku

Pomysł na szybką, prostą ale bardzo aromatyczną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji. Biała kapusta, marchewka i ocet ryżowy są połączeniem, którego musisz spróbować. Gotowa surówka nie ma sobie równych.Sekretem surówki jak z chińskiej restauracji jest zalewa, którą przygotowujemy z kilku składników: oleju, cukru, soli i octu ryżowego. Ocet jest kluczowym dodatkiem. Zalewa po przestudzeniu będzie bardzo aromatyczna. Nie będzie cierpka i kwaśna w smaku. Będzie idealnie wyważona.Jeśli lubisz pikantne dania, do gotującej się zalewy dodaj posiekaną, ostrą papryczkę. Zalewę koniecznie ostudź i dopiero wtedy wymieszaj z poszatkowaną kapustą, marchewką i czosnkiem. Surówka jak z chińskiej restauracji nabierze aromatu, kiedy wstawisz ją na godzinę do lodówki.Surówkę jak z chińskiej restauracji podasz do każdego dania głównego. Będzie świetnie łączyć się z duszonym i smażonym mięsem i warzywami w panierce. Podaj ją np. do placków kukurydzianych, kurczaka teriyaki, czy pieczonej ryby. Surówka będzie również pyszną przekąską w ciągu dnia.

Kapustę na gołąbki zmiękczysz bez grama wody w parę chwil. Polacy pokochali ten sposób
24.01.2023 19:49 Kapustę na gołąbki zmiękczysz bez grama wody w parę chwil. Polacy pokochali ten sposób

Na obiad robisz gołąbki? Sprawdź, jak błyskawicznie zmiękczyć liście kapusty bez gotowania. Liście będą idealnie miękkie, elastyczne i gotowe do zawijania farszu. Sposób na zmiękczenie kapusty do gołąbków bez grama wody pokochały miliony Polaków.Bez względu na to, czy przyrządzamy gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, z kaszą, grzybami, czy warzywami, na początku musimy przygotować kapustę. Liście muszą być jędrne, miękkie i elastyczne, żeby nie popękały podczas zawijania farszu. Wiele osób zmiękcza kapustę na gołąbki w tradycyjny sposób, czyli gotując całą główkę w gorącej wodzie. Ta metoda jest dość czasochłonna i wymaga sporo pracy. Kapustę musimy obrócić, żeby równomiernie zmiękła, a po gotowaniu ostudzić i wysuszyć wszystkie liście.Kapustę na gołąbki zmiękczymy o wiele szybciej i sprawniej, wykorzystując popularne urządzenie do podgrzewania i rozmrażania jedzenia. To najlepszy sposób, który cieszy się coraz większą popularnością.