Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

krokiety
27.12.2022 12:08 Kapusta z grochem się nie zmarnuje. Dodaj ją do krokietów, rodzinka oszaleje z radości

Po świętach została Ci kapusta z grochem? Wykorzystaj ją jako farsz do krokietów. Ta zaskakująca i pomysłowa potrawa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej kapusty z grochem. Zdarza się, że część dania nie zdąży zniknąć ze świątecznego stołu. A gdyby tak zamknąć ją w delikatnym naleśniku i usmażyć na złoto? Na samą myśl aż ślinka cienkie.

bigos
25.12.2022 08:56 Jak poprawnie mrozić i odgrzewać bigos? Najmniejszy błąd jest kosztowny

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą do mrożenia. Nie brakuje wręcz głosów, że zamrożony bigos smakuje jeszcze lepiej, niż świeży. Aby się o tym przekonać, ważne jest zarówno właściwe zamrożenie jak i odmrożenie potrawy. Pamiętajmy przede wszystkim, by nie mrozić bigosu w szklanych naczyniach.W dawnych czasach bigos wystawiano w garnku na mróz, a dopiero potem odgrzewano i zjadano. Dzięki temu ludzie odkryli, że przemrożony bigos charakteryzuje się wyjątkowo bogatym smakiem. Dziś zwyczaj ten możemy łatwo odtworzyć za pomocą zamrażarki. Jakimi prawami rządzi się mrożenie bigosu?

kapusta z grochem
24.12.2022 21:49 Jak zamrozić kapustę z grochem? Łatwo o ogromny błąd

Po świętach często zostają nam duże zapasy jedzenia. Z oczywistych względów nie chcemy go zmarnować. Na szczęście większość potraw, w tym kapustę z grochem, można bez przeszkód zamrozić. Pamiętajcie jedynie, by nie używać do tego szklanych pojemników.Powszechnie znane są sposoby mrożenia bigosu. Jak jednak zamrozić kapustę z grochem? Metoda działania jest dokładnie taka sama. Na naszą korzyść działa ponadto fakt, że przemrożona kapusta smakuje jeszcze lepiej, niż ta przygotowana na świeżo.

kapusta z grzybami
23.12.2022 20:23 Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak

Kapusta z grzybami jest tradycyjną, wigilijną potrawą. W wielu domach stanowi punkt obowiązkowy, jeśli chodzi o świąteczną wieczerzę. Co zrobić, jeśli kapusta z grzybami wyszła zbyt kwaśna? W łatwy sposób zniwelujesz niepożądany smak za pomocą miodu. Jednak z pomocą przyjdą też inne produkty.Świąteczna kapusta z grzybami jest potrawą łatwą do przygotowania. Przepis na to danie przewiduje zaledwie kilka składników. Jeśli uważasz, że efekt finalny jest za kwaśny, zrównoważ go słodkim dodatkiem. Poza miodem sprawdzi się też suszona żurawina lub śliwki.

Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku
23.12.2022 08:50 Zapomnij o zwykłych gołąbkach. Postna wersja smakuje 100 razy lepiej. Sekret farszu tkwi w 1 dodatku

Postne gołąbki z ziemniakami i kaszą manną są pysznym daniem w sam raz na świąteczny stół. Gołąbki po upieczeniu są delikatne i bardzo aromatyczne. Postną wersję potrawy koniecznie podaj z sosem grzybowym, cała rodzina będzie zachwycona.Gołąbki z ziemniakami i kaszą manną przygotowuję na każdą Wigilię. Postna wersja kultowej potrawy za każdym smakuje rewelacyjnie, a jej przyrządzenie zajmuje mi naprawdę niewiele czasu. Gołąbki podaję z sosem grzybowym z suszonych grzybów. Przepis na sos znajdziesz poniżej.Kapustę na gołąbki z ziemniakami i kaszą manną parzę w mikrofalówce. Liście wkładam do urządzenia, ustawiam największą moc. Po kilku minutach kapusta jest miękka i sprężysta. To zdecydowanie najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie liści do gołąbków.Gołąbki z ziemniakami i kaszą manną piekę w piekarniku przez około 20- 30 minut. Naczynie żaroodporne wykładam zewnętrznymi liśćmi kapusty, które były zbyt twarde do zawijania farszu. To prosty trik, dzięki któremu gołąbki nie przypalą się od spodu podczas pieczenia.

Łazanki z kapustą i grzybami
23.12.2022 04:00 Łatwy przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Najlepsze wigilijne danie z patelni

Łazanki z kapustą i grzybami z pewnością pojawią się na niejednym wigilijnym stole. Pyszne i aromatyczne danie można przygotować również na patelni. Wystarczy wcześniej ugotować makaron i zmiękczyć grzyby. Spróbujecie?Pyszne łazanki z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że wcześniej namoczycie grzyby i ugotujecie makaron. Danie łatwo też zrobicie, jeśli macie w planach przygotowanie kapusty z grzybami. Mając jednak te dwa produktu ugotowane, wystarczy już tylko przesmażyć wszystko razem z kapustą i można zajadać. Efekt będzie tak dobry, jak na zdjęciu z kanału Menu Dorotki, gdzie znajdziecie podobny przepis. Bliscy zachwycą się tym daniem.

Kiszona kapusta wyjdzie bosko
22.12.2022 13:00 Płuczesz kapustę kiszoną? Nigdy tak nie rób. Jest znacznie lepsze rozwiązanie

Płukanie kapusty kiszonej jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Kiszonka po ugotowaniu nie będzie już tak smaczna. Są o wiele lepsze sposoby na złagodzenie kwaskowatości kapusty, a przygotowane z niej potrawy będą o wiele smaczniejsze.Zapomnij o płukaniu kapusty kiszonej do bigosu, farszu na pierogi, uszka, czy surówki. Smak kiszonki złagodzisz między innymi dodatkiem białej kapusty. To dobry sposób na przyrządzenie wyśmienitego bigosu, czy farszu. Nie tylko biała kapusta neutralizuje kwaskowatość kiszonej kapusty.Zamiast płukać kapustę kiszoną, wystarczy sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Majeranek, jałowiec, czy kminek to jedne z przypraw, które doskonale podkręcają smak kiszonki, łagodzą jej kwaskowatość i sprawiają, że dania smakują obłędnie. Do gotującej się kapusty kiszonej na bigos, czy farsz, zamiast zwykłej wody, dodaj wodę z moczenia grzybów. Jeśli chcesz przygotować surówkę z kiszonej kapusty, podstaw na łagodną cebulę oprószoną cukrem. Płukanie kapusty kiszonej będzie zupełnie zbędne.

Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak
22.12.2022 09:17 Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak

Co do barszczu zamiast uszek? Nie paszteciki, nie krokiety. Do wigilijnej zupy przygotuj świąteczny kulebiak. Wyrośnięte ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są doskonałym połączeniem. Kulebiak jest tradycyjną potrawą, która pięknie wygląda na świątecznym stole i smakuje wyśmienicie. Barszcz wigilijny zwykle podajemy z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Jest jeszcze jeden dodatek do tradycyjnej zupy, mianowicie kulebiak z ciasta drożdżowego. Co do barszczu czerwonego zamiast uszek? Kulebiak z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów nie ma sobie równych.Przepis na świąteczny kulebiak jest prostym przepisem. Całe danie przygotujesz w kilka godzin. Sekretem doskonałego kulebiaka jest ciasto ze świeżych drożdży. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być cieple, ale nie za gorące. Wtedy drożdże pięknie ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość.Kulebiak po nałożeniu farszu na rozwałkowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 20- 30 minut, żeby ciasto odpoczęło i jeszcze trochę wyrosło. Kulebiak posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz makiem lub kminkiem i piecz koniecznie bez termoobiegu. Po 45 minutach ten wyśmienity dodatek do barszczu będzie gotowy.

kapusta z grochem
21.12.2022 19:39 Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent

Przygotowanie wigilijnej kapusty z grochem jest nie lada wyzwaniem. Wszystko to przez moczenie grochu, które może zająć nawet całą noc. Znamy jednak 1 prosty trik, dzięki któremu można ten etap pominąć. Groch ugotuj w osolonej wodzie, a będzie miękki i pyszny już po 60 minutach.Okazuje się, że moczenie grochu nie jest konieczne do przygotowania klasycznej świątecznej potrawy. Fakt ten ucieszy wszystkie osoby, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. W zapomnienie może też odejść problem fermentowania moczonego całą noc grochu. Już nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.

bigos
21.12.2022 14:30 Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki

Kiedy po wielogodzinnym gotowaniu bigos okazuje się gorzki, jest to mała kuchenna katastrofa. Na szczęście w łatwy sposób można ją zażegnać. Wystarczy zniwelować goryczkę jednym ze słodkich dodatków. Doskonale nada się do tego miód, cukier lub suszone śliwki.Przyczyn gorzkiego smaku w bigosie jest wiele. Winna może być zarówno surowa kapusta jak i gatunek dodanych grzybów. Niezależnie od źródła goryczki, metoda zaradzenia jej pozostaje taka sama. Dzięki niej smak każdego bigosu można bez większych problemów uratować.

pierogi
21.12.2022 11:32 Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy

Na wigilijnych stołach najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Dziś jednak proponujemy nieco inaczej przygotować do nich farsz, dzięki czemu pierogi będą miały pełniejszy smak. Wystarczy, że część kapusty i grzybów mocniej rozdrobnisz i połączysz z pozostałym nadzieniem. Koniecznie przetestuj ten patent. Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują wyłącznie z mąki, wody i soli. Inni dodają roztopione masło, olej, żółtko. Należy pamiętać jednak o pewnej zasadzie, dzięki której ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Do masy zawsze wlewaj gorącą wodę i sparz mąkę. To sekret doskonałego ciasta na pierogi.Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami są niezwykle aromatycznym daniem. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przygotujesz farsz według sprawdzonej receptury. Kluczowe jest gotowanie składników osobno i połączenie ich na patelni z przesmażoną cebulą.Część farszu lekko zblenduj, dzięki czemu jego składniki doskonale się poprzenikają. Potem wymieszaj go z grubo posiekaną kapustą i grzybami. Smak dania będzie rewelacyjny. Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o przepis.

Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek
21.12.2022 04:00 Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek

Ewa Wachowicz przygotowuje paszteciki inaczej niż wszyscy. Zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje ciasto francuskie. Do nadzienia natomiast dodaje suszone śliwki. Paszteciki z kapustą i śliwką są pyszną przekąską i dodatkiem do czerwonego barszczu.Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych i prostych przepisów na wyśmienite dania główne, przekąski i domowe ciasta. Wachowicz przygotowała również recepturę na obłędne paszteciki z kapustą i śliwką. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.Paszteciki zwykle przygotowujemy z ciasta drożdżowego. Musimy więc przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż urośnie. Ewa Wachowicz zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje ciasto francuskie. Ciasto po upieczeniu jest chrupiące, delikatne i dzięki niemu przygotowanie pasztecików jest o wiele szybsze i łatwiejsze.Wachowicz nadzienie na paszteciki przygotowuje z kapusty kiszonej, suszonych grzybów i suszonych śliwek. Te ostatnie doskonale podkreślają smak farszu, przez co paszteciki są jeszcze lepsze. Paszteciki z kapustą i śliwką koniecznie posmaruj jajkiem i oprósz kminkiem lub czarnuszką przed wstawieniem do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.

kapusta z grochem
20.12.2022 20:39 Gotujesz kapustę z grochem? Wsyp do niej pół łyżeczki aromatycznej przyprawy. Żołądek Ci podziękuje

Już lada dzień na wielu polskich stołach pojawi się kapusta z grochem. Tradycyjna potrawa aż prosi się o pałaszowanie. Aby zapobiec ewentualnym problemom gastrycznym po jej konsumpcji, warto dodać do dania niewielką ilość kminku. Niepozorne ziarenka podkręcą smak i chronią nasz żołądek.Kminek znany jest ze swojego dobroczynnego działania. Przyprawa ta wspomaga procesy trawienne i zapobiega wielu dolegliwościom ze strony układy pokarmowego. Przy okazji nadaje kapuście z grzybami kuszącego smaku i aromatu. Warto mieć ją w swoim kuchennym arsenale.

soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów
20.12.2022 17:31 Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak

Soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów nie jest trudny do wykonania. Odrobina cierpliwości i uwagi sprawi, że każdy wyczaruje to apetyczne nadzienie. Nie zapomnijcie i szczodrym dodatku podsmażonej cebulki. Dzięki niej finalne danie szczyci się wyjątkowym smakiem.Grzyby do przygotowania nadzienia warto namoczyć jeden dzień przez rozpoczęciem gotowania. Taka kąpiel powinna trwać przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki wcześniejszemu planowaniu odpowiednio zagospodarujemy czas na przygotowanie farszu do pierogów.

Wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami
20.12.2022 14:44 Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce

Wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami są pełne smaku. Prosty patent polegający na podlaniu potrawy wodą z moczenia grzybów sprawia, że wychodzą niezwykle aromatyczne. Musicie spróbować — mało kto im się oprze. Jeśli zastanawiacie się, co podać zamiast bigosu, wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami będą w sam raz. Woda, która pozostanie po moczeniu skarbów lasu świetnie podkręci smak farszu. Zapach roznoszący się po domu sprawi, że niejednemu smakoszowi z ust pocieknie ślinka.

Kulebiak ziemniaczany z kapustą. Boski dodatek do wigilijnego barszczu
19.12.2022 13:34 Kulebiak ziemniaczany z kapustą. Boski dodatek do wigilijnego barszczu

Bez wyrabiania, bez drożdży, bez ciasta francuskiego. Kulebiak ziemniaczany jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Masę ziemniaczaną przełóż aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Całość posyp kminkiem i wstaw do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.Wigilijny barszcz podajemy z uszkami, pasztecikami, krokietami lub z kulebiakiem. Tradycyjny kulebiak przyrządza się z ciasta drożdżowego. Ciasto można zamienić na ciasto francuskie, żeby przyspieszyć przygotowywanie. Polecam wypróbować jeszcze inną opcję kultowego dodatku do barszczu. Kulebiak ziemniaczany posmakuje całej rodzinie.Kulebiak ziemniaczany jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Masa ziemniaczana zapieczona razem z aromatycznym farszem smakuje rewelacyjnie. Ziemniaki dopraw solą i gałką muszkatołową. Będą smakować jeszcze lepiej. Farsz przygotuj w nieco inny sposób, będzie przepyszny.Niektórzy kiszoną kapustę gotują bez żadnych dodatków. Kapustę ugotuj z dodatkiem wody po gotowaniu grzybów, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Dzięki tym dodatkom nadzienie do kulebiaka będzie bardzo aromatyczne. Ciasto przed pieczeniem oprósz kminkiem. Przyprawa doskonale łączy się z resztą składników.

Jak uratować przesolony bigos?
19.12.2022 12:31 Bigos wyszedł zbyt słony? Nic straconego. Najlepsze kucharki mają wiedzą jak go uratować

Czy wiecie, jak uratować przesolony bigos? Zadanie nie jest trudne. Wystarczy wrzucić do garnka surowego ziemniaka i gotować go wraz z potrawą nie dopuszczając do rozpadnięcia się. Warzywo wchłonie nadmiar przyprawy O przesolenie dania podczas świątecznych przygotowań nietrudno. Na szczęście istnieją proste triki, które pomogą nam uchronić potrawy przed wyrzuceniem. Wzorem doświadczonych kucharek możemy np. wrzucić do garnka z bigosem surowego ziemniaka.

kapusta z grzybami
19.12.2022 04:00 Siostra Anastazja robi fenomenalną kapustę z grzybami. Przepis jest już klasyką

Wieloletnie doświadczenie siostry Anastazji sprawia, że jej dania smakują, jak żadne inne. Aromatyczna kapusta z grzybami jest tego najlepszym przykładem. Klasyczna i sprawdzona receptura od lat rozpieszcza podniebienia Polaków. Musicie tego spróbować.Niezwykłą kapustę z grzybami według siostry Anastazji przygotujesz z zaledwie kilku składników. Pamiętaj jednak, że grzyby użyte do tej potrawy wymagają kilkugodzinnego namoczenia. Zaplanuj przyrządzenie tej smakowitej kapusty z grzybami z odpowiednim wyprzedzeniem.

Jaka jest najlepsza przyprawa do bigosu?
18.12.2022 20:14 Wymieszaj z liścieniem laurowym i majerankiem. Domowa przyprawa do bigosu jest hitem

Bigos jest tradycyjnym daniem, które króluje na naszych stołach w Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Potrawa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy doprawisz ją mieszanką przypraw i dodasz kilka aromatycznych składników. Domowy bigos zachwyci każdego smakosza.Bigos jest świątecznym daniem przyrządzanym z kapusty i mięsa. Najlepszy bigos uzyskasz, kiedy ugotujesz go z kiszonej kapusty. Jakie mięso dodaje się do bigosu? Boczek wędzony, kawałek boczku surowego lub karkówki wieprzowej i kiełbasę, koniecznie podsuszana. W bigosie nie może zabraknąć również przesmażonej cebuli, suszonych grzybów i śliwek. To one sprawiają, że danie nabiera doskonałego aromatu. Wiele osób bigos doprawia wyłącznie solą i pieprzem. O wiele smaczniejsze danie uzyskasz, kiedy doprawisz je domową mieszanką przypraw. Do bigosu warto dolać również pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina lub domowego grzańca winnego. Grzaniec przygotuj z miodem, pomarańczą i goździkami. Te dodatki wzmocnią smak całej potrawy. Bigos musi być gotowany przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu. To sekret doskonałej potrawy.

kapusta z grochem
18.12.2022 17:41 Masz gotową kapustę z grzybami na święta? Gratulacje, teraz pamiętaj o ważnym szczególe

Planujesz podanie na święta kapusty z grzybami? Tę potrawę warto zacząć przygotowywać nawet dwa dni wcześniej. Przed podaniem bez problemu możesz trzymać ją w lodówce. Kapusta z grochem dobrze znosi również mrożenie.Wiele z potraw wigilijnych możemy przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu równomiernie rozłożymy czas niezbędny do ich przyrządzenia. Aby ten pomysłowy plan wcielić w życie, ważna jest wiedza na temat prawidłowego przechowywania poszczególnych dań. Kapusta z grzybami w lodówce zachowuje świeżość do 7 dniu, a w zamrażarce nawet kilka tygodni.

kapusta z grochem
17.12.2022 17:00 Co zrobić, żeby kapusta z grochem nie rozmiękła? Mamy niezawodny sposób babć

Kapusta z grochem jest tradycyjnym daniem, które od lat pojawia się na wielu wigilijnych stołach. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, wśród których pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta i groch łuskany. Aby potrawa miała idealną konsystencję, nie należy gotować jej zbyt długo. Rozgotowany groch spowoduje, że całe danie rozmięknie i stanie się papkowate.Przygotowanie tej potrawy, choć bardzo proste, jest jednak czasochłonne. Wszystko przez konieczność wielogodzinnego namaczania grochu. Przygotowanie kapusty z grochem warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Ponieważ danie doskonale się mrozi, możesz śmiało przyrządzić je nawet na kilka dni przez planowanym podaniem.

Strzelczyk pokazał podstawowy przepis na bigos bez zbędnych udziwnień. Kluczowy jest 1 dodatek
17.12.2022 12:55 Strzelczyk pokazał przepis na bigos bez zbędnych udziwnień. Najważniejszy jest 1 dodatek

Świąteczny bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz danie doprawia aromatycznymi przyprawami i dusi z dodatkiem grzańca winnego. Tak przyrządzona potrawa błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na bigos Tomasza Strzelczyka. Takiego bigosu jeszcze nie jadłaś.Przepis na bigos Tomasza Strzelczyka wykorzystany w artykule pochodzi z jego oficjalnego kanału, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Danie niezwykły smak zawdzięcza grzańcowi, przyprawom oraz odpowiedniemu gotowaniu. Strzelczyk bigos dusi na najmniejszym ogniu przez 4 godziny. Następnego dnia ponownie gotuje całe danie.W przepisie na bigos Tomasza Strzelczyka znajdziemy aromatyczne przyprawy, jak ziarna jałowca, cząber oraz jabłko i grzaniec winny. Grzaniec możesz kupić w każdym sklepie, możesz przygotować go również samodzielnie. Półsłodkie wino czerwone podgrzej z pomarańczą, miodem, goździkami, imbirem mielonym i szczyptą cynamonu. Do bigosu według przepisu Tomasza Strzelczyka wykorzystaj kiszoną kapustę dobrej jakości. Kucharz nie opłukuje jej z wody, dzięki czemu danie ma wyraźny, lekko kwaskowaty smak. Kiszonkę kupuj z beczki. Jeśli masz kapustę w gotowym opakowaniu, zawsze sprawdź jej skład. Nie może być w niej grama octu, ponieważ zepsuje całą potrawę.

Świąteczne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty
16.12.2022 19:59 Postne gołąbki z niezwykłym farszem. W roli głównej 2 typowo polskie produkty

Postne gołąbki z farszem z grochu i kaszy pęczak są jedną z potraw, które warto przygotować na wigilijną wieczerzę. Farsz doprawiony suszonym majerankiem i natką pietruszki jest aromatyczny i pełen smaku. Nietypowa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasyki i z pewnością skusi nie jednego głodnego. Gołąbki tradycyjnie przygotowujemy z kapusty, mięsa mielonego i ugotowanego ryżu. Niektórzy zamiast ryżu dodają kaszę, a także pieczarki, marchewkę, suszone grzyby. Wigilijna wersja gołąbków smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjne danie. Sekretem jest aromatyczny farsz.Postne gołąbki z kaszy pęczak i grochu są niezwykle aromatyczną potrawą na wigilijnym stole. Farsz dodatkowo doprawiony przesmażoną na maśle cebulą, świeżą natką pietruszki i suszonym majerankiem jest przepyszny i każdy będzie prosił o dokładkę.Wigilijne gołąbki podaj z sosem grzybowym lub pomidorowym. Osobiście gorąco polecam sos z suszonych grzybów. Liście kapusty sparz w mikrofalówce. To skuteczny i sprawdzony sposób, dzięki któremu ułatwisz sobie gotowanie. Liście włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po 2-4 minutach liście będą wystarczająco elastyczne.

Ekspresowe paszteciki do barszczu
16.12.2022 16:43 Najlepsze paszteciki do barszczu zrobisz w mig. Nie musisz nawet wyrabiać ciasta

Czy wiecie, jak zrobić ekspresowe paszteciki do barszczu? Zamiast zagniatać domowe ciasto drożdżowe, można wykorzystać dostępne w wielu sklepach ciasto francuskie. Z farszem z kiszonej kapusty i duszonych grzybów smakuje wyśmienicie. Spróbujecie? Przygotowanie smacznych pasztecików do barszczu nie musi być żmudne i czasochłonne. Korzystając z gotowych produktów dobrej jakości, możemy ułatwić sobie świąteczne gotowanie. Tym razem w cieście francuskim zamkniemy pyszną kiszoną kapustę i podsmażone grzyby. Będzie pysznie.

karkówka ewy wachowicz
16.12.2022 08:23 Wachowicz piecze karkówkę z kapustą i soczystym owocem. Idealna kompozycja smaków

Ewa Wachowicz postanowiła wprowadzić powiew egzotyki do swojej kuchni. Efektem tego odważnego kroku jest soczysta karkówka pieczona z dodatkiem ananasa. Niecodzienne połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Ta karkówka smakuje wręcz obłędnie.Poza słodkim ananasem, Ewa Wachowicz dodaje do karkówki również naszą rodzimą kiszoną kapustę. Słodko- kwaśne nuty przenikają się z mięsem idealnie. Karkówka pieczona z ananasem doskonale zaprezentuje się na każdym stole.

Surówka z kapusty kiszonej z chili
14.12.2022 04:00 Wyrazista w smaku surówka z kiszonej kapusty. Wszystko przez sekretny dodatek

Surówka z kapusty kiszonej z ostrzejszą nutą spodoba się wielu smakoszom. Płatki chili wsypane do kwaśnego warzywa sprawią, że dodatek nabierze charakteru. Zrobienie rarytasu nie jest trudne, a bliskim z pewnością posmakuje. Spróbujecie? Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie klasycznej surówki z kiszonej kapusty, koniecznie wypróbujcie nasz patent. Prosty rarytas wzbogacimy o odrobinę płatków chili. Ostra przyprawa nada kompozycji charakteru i podkreśli jej smak. Surówka będzie idealnie pasowała do panierowanych rybami czy kotletów z chrupiącą otoczką.

gołąbki
13.12.2022 21:41 Gołąbki na świątecznym stole? Nie ma problemu. Mamy tradycyjny przepis. Zamiast mięsa użyj 2 produktów

Gołąbki nie zwykły kojarzyć się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Co jednak powiecie na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami? 2 proste składniki z powodzeniem zastępują mięso. Zaskocz najbliższym tym pomysłowym daniem.Faszerowana kapusta w wigilijnym wydaniu kryje w sobie smakowite wnętrze. Poza suszonymi grzybami i kaszą możesz naleźć w nich podsmażoną cebulkę i apetyczne pieczarki. Przygotowanie dania jest szybkie, reszta zrobi się sama w piekarniku. Świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwy hit.

Pierogi lepsze niż u Gessler
13.12.2022 19:40 Nie do wiary, ile kosztuje 1 pieróg u Gessler. Identyczny zrobisz kilkanaście razy taniej

Pierogi u Magdy Gessler do tanich nie należą. Przekonał się o tym jeden z YouTuberów, który wybrał się na świąteczny jarmark, by spróbować specjałów z restauracji u Fukiera. Danie mu smakowało, ale równie dobre można przygotować w domu. Z naszym przepisem poradzicie sobie bez trudu. Według relacji Księżula, który wrażeniami z wizyty na stoisku Gessler podzielił się w filmie opublikowanym w serwisie YouTube, jeden pieróg nadziany kapustą i grzybami kosztuje aż 8 złotych. Specjalnie duży on nie jest, choć — jak pokazuje twórca — farszu mu nie brakuje. YouTuber jest też zadowolony ze smaku — nadzienie jest soczyste, a ciasto odpowiednio delikatne i lekko zrumienione. Jakość idzie więc w parze z ceną wyrobu. Mimo wszystko, chcąc zaoszczędzić, warto pokusić się o zrobienie podobnego przysmaku w domu.