Domowe przetwory są nieocenione o każdej porze roku. Pełne smaku i aromatu mogą jednak nie zawsze się udać. Wszystko przez błąd, który sprawi, że cała nasza praca pójdzie na marne. Upewnij się, że go nie popełniasz.
Ogórki małosolne to smak lata, z którego tak chętnie korzystamy. Podczas przygotowywania tych smakołyków należy wystrzegać się szczególnie jednego błędu. Dzięki temu ogórki wyjdą pyszne i chrupiące.
Mięso mielone często wykorzystujemy w kuchni. Staramy się wybierać produkt najwyższej jakości, jednak mięso z takim dopiskiem powinniśmy omijać szerokim łukiem. Zawiera dodatki, których nie chcielibyśmy spożywać. Podpowiadamy, jakiego mięso mielonego nie kupować.
Zwykle do ciasta na naleśniki dodajemy mleko lub kefir. Jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia i dodać produkt, który często w swojej kuchni wykorzystują babcie. Dzięki niemu naleśniki są wyjątkowo smaczne i puszyste.
Muszki owocówki to letni problem niejednej gospodyni. Atakują nie tylko owoce, ale i warzywa. Niełatwo pozbyć się z ich, bo atakują całymi blagami. Istnieje jednak skuteczny sposób, który przygotujesz ze składników dostępnych w każdej kuchni.
Grzyby już pojawiły się w polskich lasach. Wielu grzybiarzy z niecierpliwością czekało na ten moment. Niektórzy wypatrują gatunku grzyba, który smakuje na świeżo, ale warto też go suszyć, o czym nie każdy wie. Te suszone rarytasy podkręcą smak wielu potraw.
Wakacje to czas wyjazdów, odpoczynku, ale i… masowych zatruć pokarmowych. W czerwcu doszło do niego w jednej z nadmorskich miejscowości, gdzie według sanepidu zachowało ponad sto osób. Dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się sprawie i sprawdziliśmy, jakie prawa przysługują turystom, którzy się zatrują.
Popularny napój na upały jest szkodliwy dla człowieka, pomimo że pije go każdy z nas. Rad udzieliła znana z mediów społecznościowych zielarka. Dowiedz się, o jaki napój chodzi i dlaczego jest aż tak szkodliwy dla ciała. Nie będziesz w stanie uwierzyć, że jest aż tak niebezpieczny.
Blanka Lipińska odwiedziła jedną z restauracji Magdy Gessler. W ostrych słowach wyraziła swoją opinię po wizycie w lokalu znanej restauratorki. W jednym z wywiadów wyjaśniła, o co chodziło.
Lubicie truskawki? Są pyszne i soczyste. Jednak jak myć truskawki? Ważne, by popełniać tego błędu podczas mycia, bo owce stracą cały swój smak, a tego nikt przecież nie chce.
Czy twoje banany zaraz po zakupie brązowieją? Można temu zaradzić. Wystarczy zastosować jeden prosty trik, który przeciwdziała pojawianiu się plam na bananach. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz przechowywać bananów inaczej.
Do jedzenia sernika nikogo nie trzeba namawiać. Jednak warto skosztować ciasta, które jest nawet 100 razy lepsze od sernika. Składnik tego wypieku może zaskoczyć, ale jest niezwykle smaczny i wartościowy.
Arbuz doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i smakuje, że palce lizać. Jadamy go latem, ale dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się dłużej smakiem tego pysznego owocu. Wystarczy go przygotować w odpowiedni sposób.
Dziś warto zrobić zakupy w Dino. Sieć sklepów oferuje mięso i warzywa w niezwykle atrakcyjnych cenach. Produkty kupisz za ułamek ceny, dlatego wybierz się do Dino jak najszybciej.
Czy na pewno wiesz, jak smażyć pieczarki? Jeden błąd sprawi, że wychodzą wodniste, a w dodatku stracą smak. Dowiedz się, jak smażyć pieczarki, dzięki czemu za każdym razem wyjdą smaczne. Metoda jest banalna.
Jak przechowywać rosół? Babcia zna najlepszy sposób. Dlatego z niego korzystam i każdemu polecam. Dzięki niemu ulubiona zupa Polaków wytrzyma w lodówce przez długi czas.
Siemię lniane to produkt o wielu zastosowaniach i cennych właściwościach. Niestety przez jeden błąd to wartościowe ziarno może stracić wszystkie zalety. Dowiedz się, o cennych właściwościach siemienia lnianego, a przy okazji sprawdź, na czym polega błąd.
Malinom trudno się oprzeć. Te słodkie i pachnące owoce są symbolem lata. Jednak czy maliny trzeba myć? Niestety przez pewien błąd mogą utracić to, co najlepsze, czyli aromat i smak.
Czy wiesz, jak przechowywać koperek? Dzięki jednej, unikalnej metodzie warzywo długo zachowa świeżość oraz smak. Poznaj ten patent, a już zawsze będziesz przechowywać koperek tylko w ten sposób. Jest banalnie prosty i skuteczny.
W świadomości bardziej dojrzałych pokoleń wśród ryb królują mintaj i morszczuk, ostatnio większą popularnością cieszą się pstrąg czy łosoś. Ale bogactwo ryb w morzach – i w sklepach – jest o wiele większe i warto sięgać po zdrowe i pyszne, choć mniej znane gatunki. Należy do nich karmazyn.
Auchan jako pierwsza sieć handlowa w Polsce stawia na wózki z wyjątkową funkcją. Jednak innowacyjne rozwiązanie wzbudza też kontrowersje i oburza część klientów. Wyjaśniamy, co dokładnie jest przedmiotem sporu.
Czosnek często wykorzystujemy w kuchni. Cenimy jego smak i wartości odżywcze. Niewiele osób jednak wie, że warto połączyć go z pewnym popularnym warzywem. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się problemów z cholesterolem.
Sieć sklepów Dino przygotowała liczne promocje. Już dziś taniej kupisz mięso, warzywa i owoce. Warto też zaopatrzyć się w mąkę, cukier i makaron. Promocje obowiązują do 2 lipca, a zakupy zrobisz też w niedzielę handlową, czyli już 30 czerwca.
Pieczarki są popularnym i smacznym składnikiem wielu dań. Ja jednak je przechowywać? Kupione i przyniesione do domu momentalnie tracą swoją świeżość. Radzimy, jak nie popełniać błędu, który jest opłakany w skutkach.
Koper to nie tylko dodatek do ogórków. Ma także inne kuchenne zastosowanie. Z nim problem z insektami rozwiążesz bez problemu. Dowiedz się, na czym polega ten skuteczny sposób i zastosuj go w swojej kuchni.
Ogródek babci pełen jest witamin. Jeden owoc z jej ogródka szczególnie zapadł mi w pamięć. Wiele osób czeka na truskawki czy czereśnie, ja jednak do nich nie należę. Jestem miłośnikiem agrestu, który poza smakiem oferuje mi wiele innych korzyści.
Choć lato obdarza nas licznymi darami, to niesie też ze sobą pewne uciążliwości. Do tych ostatnich z pewnością należą owady – nie tylko komary i osy, lecz także mrówki. Jak pozbyć się z kuchni tych nieproszonych gości?
Ogórki kiszone uwielbia wielu z nas. Jednak, jaką wodą je zalewać, żeby wyszły smaczne i twarde? Ta odpowiedź może być nie lada zaskoczeniem.