Polacy uwielbiają swoje ziemniaki - podawane są do niemal każdego dania. Nikogo więc nie dziwi widok kilkunastokilogramowego worka kartofli w piwnicy czy spiżarni.Niestety, nawet trzymanie bulw w najlepszych warunkach może nie wystarczyć i te zaczną kiełkować. Istnieje banalny patent, dzięki któremu ten proces można spowolnić do minimum. Sekretem są żołędzie i kasztany.
Popularny kucharz z polskiego kulinarnego YouTube'a zwrócił uwagę na fatalny problem z wieczkami do słoików. Jeśli twoje przetwory nagminnie się psują, może winna jest przyczyna, którą wskazał.
Kluski to niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa. Jednak by wyszły naprawdę doskonałe, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
Gdy za oknem praży słońce, a my ledwo zipiemy wylegując się na kanapie, nie ma nic lepszego niż schłodzony arbuz. Katarzyna Bosacka niedawno poradziła na swoim Instagramie, jak rozpoznać dobrego arbuza.Wyjawiła 3 najważniejsze zasady, którymi należy się kierować przy wyborze tego owocu. Stosując się do nich możemy być niemal pewni, że po rozkrojeniu przywita nas słodki i soczysty miąższ.
Stereotypowy obraz kuchni śląskiej – kluski, rolada i modra kapusta – po bliższym poznaniu tego regionu okazuje się całkiem bliski rzeczywistości. Ten zestaw często gości na niedzielnych stołach Ślązaków, bardzo łatwo też znaleźć restaurację czy karczmę, które serwują go w doskonałym wydaniu, a ludzie chętnie zamawiają go, wykorzystując okazję do niedzielnego wyjścia.
Kupowanie pomarańczy może być nie lada wyzwaniem. Nie do końca przecież wiemy, co znajduje się pod skórką. Czy są to soczyste i słodkie owoce, czy zdrewniałe albo kwaśne produkty drugiej kategorii? Ten poradnik pomoże nam ustrzec się przed błędem.
Niedomyte naczynia i wydobywający się nieprzyjemny zapach to znak, że twoja zmywarka potrzebuje solidnego czyszczenia. Produkty ze sklepu nie przyniosą takiego efekty jak domowy sposób. Poznaj go, a przekonasz się, że czyszczenie zmywarki jeszcze nigdy, nie było tak łatwe.
Kuchnia jest szczególnym miejscem, bo to właśnie tam codziennie powstają pyszne potrawy. Nie powinno więc nikogo dziwić, że muszą panować tam niemalże sterylne warunki. Sprzątanie kuchni nie należy do najłatwiejszych czynności, ale są sposoby, które ułatwią ci zachować czystość na dłużej. Jeden z nich zaskoczy cię szczególnie.
Zatkany zlew to problem, który przynajmniej raz przydarzył się każdemu. W skrajnych przypadkach nie obejdzie się bez wizyty specjalisty. Można temu zapobiec, nie wrzucając do zlewu niektórych produktów. Dowiedz się, czego unikać, a już nigdy nie będziesz borykać ze śmierdzącym problemem.
Nie możesz doczyścić zalegającego na okapie tłuszczu? Zwykłe produkty chemiczne są bez szans. Poznaj sprawdzony sposób, a czyszczenie okapu nigdy nie było prostsze. Zrobisz to za pomocą środków, które na pewno masz w domu.
Lidl zaskoczył swoich klientów. W popularnej sieci sklepów pojawiła się mało znana w Polsce ryba - labraks. Warto zwrócić na nią uwagę, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Więcej na jej temat przeczytasz w poniższym artykule.
Naszym dziedzictwem medycyny ludowej są napary, które chętnie stosujemy jako uzupełnienie leczenia lub ratunek w stanach, z którymi za wcześnie iść do lekarza. Jednak tradycyjne terapie nie zawsze wychodzą na zdrowie. Tak jest z ziołowym naparem, po który chętnie sięgamy przy rozmaitych dolegliwościach.
O zdrowotnych właściwościach banana wiemy wiele. Rzadko jednak słyszy się o tym, że ma on dobry wpływ na nasz sen. Tymczasem, zwłaszcza z dodatkami, potrafi on być świetnym remedium na bezsenność.
Babka płesznik to mniej znana krewna babki lancetowatej. Choć nie zrobiła takiej kariery, ma równie wiele zastosowań medycznych. Napar z niej jest doskonałym wsparciem diety.
Mieszkańcy kilku miejscowości w zachodniej Polsce dostali alert RCB o skażonej wodzie. Z komunikatu dowiedzieli się, że woda nie nadaje się do spożycia. W jej składzie znaleziono niebezpieczne bakterie.
Bób można zachować na dłużej. Wystarczy go zamrozić, ale jeden błąd sprawi, że to sezonowe warzywo będzie do wyrzucenia. Na szczęście można temu zaradzić. Dowiedz się, jak mrozić bób, a po rozmrożeniu będzie smakował tak samo dobrze.
W PRL-u królowała na stołach, dziś wraca do łask. Mimo, iż nie jest jeszcze gwiazdą straganów warzywnych, łatwo ją kupić. Jest tania i doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych, sałatek i surówek. Szczególnie latem powinniśmy włączyć ją do swojej diety.
Znany ze swojego działania w mediach społecznościowych dietetyk dr Bartek Kulczyński przedstawił swój przegląd najzdrowszych napojów. Kiedy wskazywał zwycięzcę, sam zdawał sobie sprawę, że dla wielu może to być zdziwieniem.
Arbuz jest jednym z najpopularniejszych owoców, po które sięgamy latem. Okazuje się, że można go jeść z nietypowym dodatkiem. Mowa o soli. Dlaczego mielibyśmy jeść solonego arbuza? Odpowiedź jest prosta: jest od tego słodszy. Wyjaśniamy, jak to działa.
Mrożenie jedzenia nie wymaga umiejętności kulinarnych, za to pewnej wiedzy – i owszem. Czego nie należy wkładać do zamrażarki, a co spośród tego, co wkładamy, ma jakieś specjalne wymagania? Ta krótka lista podpowiada, co nie powinno się w niej znaleźć.
Wojtek razem z Książulem odwiedzili jedną z warszawskich restauracji. Zamówił kilka dań, a rachunek, jaki otrzymali był naprawdę gigantyczny. Czy dania były tego warte? Youtuberzy skomentowali to jasno.
O pojawieniu się pierwszych grzybów media informowały już miesiąc temu. Prawdziwy i obfity sezon jest jednak dopiero przed nami. Dlatego o tym, jak przechowywać grzyby, dowiedz się już teraz. Sposób jest łatwy, a grzyby nie ulegną zepsuciu.
Sklepy sieci Auchan czekają na klientów ze specjalną ofertą. Niektóre produkty kupisz za grosz, a inne nawet 50 procent taniej. Dzięki takim promocjom zaoszczędzisz masę pieniędzy. Śpiesz się, bo taka oferta nie potrwa wiecznie.
Jeżyny nie są tak popularne jak maliny lub czereśnie, a szkoda. Te owoce zawierają w sobie szereg cennych witamin i składników odżywczych. Do tego zrobimy z nich pyszny sok, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty zimowe dni.
Żabka mówi dość popularnym praktykom i wprowadza nowe zasady swojego flagowego programu lojalnościowego. Do tej pory z jednego konta mogło korzystać kilka osób. Teraz się to zmieni.
Właściwe przechowywanie jedzenia jest ważne przez cały rok, ale w upały nabiera szczególnego znaczenia. Oto sposób na poprawne przechowywanie wędliny, która – choć przeznaczona do dłuższego leżenia – często słabo znosi trzymanie w lodówce przez kilka dni.
Kurki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Pochodzą z lasu i przed przygotowaniem wymagają oczyszczenia. Jak łatwo to zrobić? Katarzyna Bosacka podzieliła się sposobem.
Czy w twojej kuchni zalęgły się mole spożywcze? Istnieje prosty domowy trik, z którym pozbędziesz się tego szkodnika bardzo szybko. Poznaj sposób, a już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty ze sklepu ogrodniczego.