Nie przepadasz za krojeniem cebuli? Od teraz możesz mieć to za sobą o wiele szybciej. Odłóż do szuflady nóż i weź inny kuchenny przyrząd. Cebulę niesłychanie sprawnie pokroisz przy pomocy obieraczki i widelca.
Po otwarciu lodówki zauważyliście biały nalot na kiełbasie? Nie jest to na szczęście powód do obaw. Takie zjawisko jest zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości produktu. Trzeba jednak wiedzieć, jak odróżnić je od szkodliwej pleśni.
GIS ostrzega przed kolejnym produktem spożywczym. W jednej partii popularnej pasty z bakłażana wykryto dwutlenek siarki. Substancja może być niebezpieczna dla alergików i astmatyków.
Ogórki kiszone wyszły gorzkie? Przyczyn może być kilka, lecz najbardziej prawdopodobną jest dodatek niewłaściwej mieszanki przypraw. Podpowiadamy, które dodatki stosować, by się nie rozczarować.
Absolutny bestseller wraca do asortymentu Lidla. Już od czwartku 16 marca w klepie ponownie nabyć będzie można wielofunkcyjnego robota kuchennego. Przez pierwsze 3 dni sprzedaży sklep zaoferował na urządzenie niezwykle korzystną promocję. Sprzęt nabyć będzie można z 300 złotową zniżką.
Ryby są istotnym elementem naszej diety. Wybór jest jednak spory i nie każda będzie tak samo wartościowa. Mintaj, choć często pomijany, ma niewysoką cenę, korzyści z jego spożycia jest dość dużo. Nie warto go pomijać.
Czy wiesz, jak robić oszczędne zakupy? Samo patrzenie na cenę nie wystarczy. Katarzyna Bosacka idealnie zilustrowała to na przykładzie groszku konserwowego od jednego producenta. Porównanie ceny produktu za kilogram pokazało szokującą prawdę.
Czy wiecie, jak ugotować ryż na sypko? Nawet przyrządzony w torebce produkt może być delikatny i nieposklejany. Wystarczy pamiętać o wcześniejszym opłukaniu ziaren. Znany szefom kuchni patent jest niezawodny.
Majonez jest jednym z produktów, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie przygotowania surówki czy sałatki. Rosnące ceny oraz niekoniecznie najlepszy skład wyrobów skłoniły Katarzynę Bosacką do przygotowania zestawienia, mającego na celu ułatwienie wyboru podczas zakupów. Sprawdziliśmy, na co jej zdaniem należy zwrócić uwagę.
GiS wydał ostrzeżenie publiczne w sprawie wykrycia bakterii Salmonelli w surowej kiełbasie Tatarskiej firmy Łuków S.A. Trefna partia niezwłocznie zostanie wycofana ze sprzedaży Sprawdź, czy masz ją w domu i pod żadnym pozorem nie jedz.
Domowe kiszone ogórki mogą miesiącami stać na półkach w spiżarni. Co jednak począć z nimi po otwarciu słoika? Aby zapobiec zepsuciu się warzyw konieczne jest trzymanie ich w lodówce. To jednak nie jedyny warunek, jaki należy spełnić.
Biedronka właśnie ogłosiła promocje na kolejny tydzień. Od jutra w ofercie dyskontu znajdziemy między innymi wielofunkcyjne urządzenie kuchenne polskiej marki Eldom. Oprócz tego będą też znaczne obniżki na podstawowe produkty spożywcze.
Obieracie ziemniaki? Wraz z wyrzucanymi skórkami tracicie sporo pieniędzy. Piotr Ogiński pokazał, jak przygotować z nich smaczną przekąskę. Raz spróbujecie, a już więcej nie zmarnujecie ani grama tego popularnego warzywa.
Smażone potrawy często goszczą na naszych talerzach. Choć wiemy, że nie są najzdrowsze, trudno im się oprzeć. Jeden z lekarzy przekazał kilka cennych wskazówek, które sprawią, że proces będzie mniej szkodliwy dla zdrowia. Z pewnością warto je wprowadzić w życie.
Sok z cytryny świetnie podkreśli smak niejednej potrawy. Warto wiedzieć, jak podejść do wyciskania owocu, by wydobyć go jak najwięcej. Masowanie, przecinanie wzdłuż i ogrzewanie będą bardzo skuteczne. Raz spróbujecie i nie wrócicie do miażdżenia cytryn dłonią.
Rokitnik jest mało popularnym polskim owocem. Warto się na niego skusić, bo może stanowić doskonałą bazę dla wielu domowych przetworów, wzbogacając nasze dania. Podpowiadamy, jak najprościej włączyć go do swojej diety i skorzystać z jego licznych prozdrowotnych właściwości.
Po kawę z chęcią sięga wielu z nas. Nic dziwnego, że Robert Lewandowski postanowił wypuścić własną markę tego napoju. Można je kupić w sklepie internetowym oraz w jednej z sieci handlowych. Cena wcale nie jest wygórowana.
Katarzyna Bosacka pokazała, jak wybrać smaczne awokado. Sprawdzając kolor, miękkość i stan szypułki owocu, będziemy w stanie wybrać produkt idealny do spożycia. Warto zapoznać się z przydatnymi wskazówkami.
Skórka jabłka często jest pokryta woskiem. Nawet owoc pochodzący z domowego ogródka może mieć cienką warstwę ochronnej substancji. Piotr Ogiński wyjaśnia, skąd się ona bierze i czy jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
Ryba ma delikatne mięso i jej rozmrożenie wymaga większej ostrożności. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie, warto skorzystać z jednej z 4 skutecznych metod szybkiego doprowadzenie mięsa do temperatury pokojowej. Z naszymi wskazówkami wyjdzie pyszne.
Kulinaria od zawsze były moją pasją. Mimo zabieganego życia zawodowego, bardzo lubię spędzać czas w kuchni i eksperymentować przy daniach dla najbliższych.
Chcesz gotować jak królowa polskiej kuchni? Teraz masz ku temu niebywałą okazję. Jedna z firm udostępniła właśnie ofertę na kurs gotowania pod okiem Magdy Gessler. Przyjemność ta kosztować ma niebagatela niemal tysiąc złotych.
Obierasz imbir przez użyciem go w kuchni? Niepotrzebnie marnujesz swój czas. Znajdująca się na nim skórka jest jadalna i nie ma potrzeby usuwania jej. Wyjątkiem jest kilka konkretnych sytuacji.
Magda Gessler jest uwielbianą przez miliony restauratorką, która od wielu lat ratuje lokale gastronomiczne przed upadłością. Niedawno jednak Gessler udzieliła wywiadu, po którym pojawiły się spekulacje na temat przyszłości kultowego programu. Czy to koniec Kuchennych Rewolucji?
W naszych kuchniach możemy znaleźć rozmaite zdrowe składniki. Jednym z nich jest dobrze wszystkim znany ocet jabłkowy. Dietetyk Bartek Kulczyński przypomina, że spożywanie go niesie ze sobą wiele korzyści. Podpowiada, z jakimi składnikami warto go połączyć, aby stosowanie było zarazem smaczne i skuteczne.
Któż z nas nigdy nie zmagał się z mocno zakręconym przetworami. Jak otworzyć słoik, który stawia zdecydowany opór? Zamiast działać siłą, lepiej użyć sposobu. Z pomocą przyjdą znane ze szkoły prawa fizyki.
Mało kto wie, ale najstarsza restauracja w Europie znajduje się we Wrocławiu. Dwóch youtuberów odwiedziło lokal, by sprawdzić, jak smakują serwowane tam dania. Największe zastrzeżenia mieli do tatara, w którym mięso nie było starannie rozdrobnione. Jak wypadły inne dania?
Ryby kupowane w puszkach do najzdrowszych nie należą. Dietetycy wskazują, że znacznie lepszym wyborem będą te świeże, które nie obfitują w konserwanty czy nadmiar soli. Wyjaśniamy, dlaczego po produkty konserwowe warto sięgać jedynie sporadycznie.