Śledzie przed przygotowaniem muszą zostać odsolone. Doskonałym sposobem na pozbycie się nadmiaru konserwującej ich przyprawy jest moczenie. Powinno być kilkuetapowe. Wyjaśniamy jak przeprowadzić je prawidłowo.
Ciężko wybrać idealną mandarynkę w sklepie. Zarówno wygląd jak i smak miąższy możemy ocenić dopiero w domu po obraniu owocu. Katarzyna Bosacka ma na to dobrą radę. Podpowiada, jak kupić dobre owoce na podstawie wybarwienia jej szypułki.
Ugotowanie jajka nie miękko nie jest taką prostą sprawą. Wystarczy drobna niedokładność w oszacowaniu czasu gotowania, a z wymarzonej płynnej konsystencji żółtka nici. Znamy niezawodny sposób na to, aby jajka na miękko zawsze wychodziły dokładnie takie, jak powinny. Równomierne i właściwe gotowanie zapewni wyłączenie gazu pod gotującą się wodą z jajkami.
Płaczesz podczas krojenia cebuli? Zastosuj prostą sztuczkę dietetyka klinicznego. Michał Wrzosek zdradził świetny sposób na krojenie warzyw bez łez. Wystarczy wstawić cebulę na kilka minut do lodówki. Schłodzona nie będzie uwalniać związków siarki, które podrażniają oczy.
Lidl przygotował nowe promocje dla klientów. Od czwartku do soboty wiele produktów kupimy po mocno obniżonych cenach. Zerknęliśmy do najnowszej gazetki i wybraliśmy kilka pozycji, które pomogą wam planowanie rodzinnych posiłków.
Czy da się obrać czosnek w kilka sekund? Z nami wszystko jest możliwe. Nie potrzebujesz w tym celu żadnych wymyślnych urządzeń ani specyfików. Całej sztuki dokonasz siłą własnych rąk.
Ryby są ważnym elementem diety. Jedna z nich jednak, choć bardzo popularna, do najzdrowszych nie należy. Tuńczyk, bo o nim właśnie mowa, zawiera znaczne ilości niepożądanych pierwiastków, szczególnie w wersji z puszki. Jest niewskazany zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Czego jeszcze warto się wystrzegać?
Obieracie jabłka przed spożyciem? Ten błąd kosztuje was utratę cennych składników odżywczych. Dietetyk radzi, by, zamiast usuwać tę część owocu, postawić na dokładniejsze mycie. Korzyści będą znaczne.
Mrożenie chleba jest praktyczne i warto je stosować. Aby jednak smak pieczywa był później przystępny, warto zastosować zasady przedstawione przez piekarza z doświadczeniem. Podpowiada on między innymi, by pieczywo zamrażać bez dostępu powietrza. Są jeszcze trzy inne wskazówki.
Miód jest niezwykle cenny. Aby jednak czerpać korzyści z jego spożywania, konieczny jest zakup naturalnego produktu. Jednym ze sposobów sprawdzenie autentyczności jest próba zapałki polegająca na zanurzeniu patyczka w miodzie i podpaleniu go. Powinien zapłonąć.
Kluski śląskie wyszły twarde i zbite? Najprawdopodobniej dodaliście zbyt dużo mąki ziemniaczanej do ciasta. Prawidłowe przygotowanie specjału wymaga zachowania odpowiednich proporcji składników. Wyjaśniamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki.
Obierasz pieczarki przez ich użyciem? Popełniasz wielki błąd. Przez to niepotrzebne działanie tracisz dużo czasu i energii. Grzyby wystarczy jedynie oczyścić.
Parzenie kapusty na gołąbki jest najgorszą czynnością podczas przygotowywania potrawy. Metoda ta jest żmudna, kłopotliwa i zabiera dużo czasu oraz energii. Ma szczęście mamy dużo lepszy sposób na odpowiednie zmiękczenie liści. Wystarczy wsadzić warzywo do mikrofali, a już po chwili można zawijać z niego pyszne gołąbki.
Ryż jest dobrym dodatkiem do obiadu. Jednak nieodpowiednio przygotowany może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak wskazuje dietetyk, winna jest przede wszystkim nieodpowiednia temperatura, w której przechowujemy go tuż po przyrządzeniu. Podpowiadamy, jak uniknąć problemów.
Posiadanie zmywarki w domu to już codzienność. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych modelach i funkcjach. Nowoczesne sprzęty są nie tylko wygodne i energooszczędne, ale również zaawansowane technologicznie. Poznaj nową zmywarkę rodzinną do zadań specjalnych - Candy RapidO CI 3E6L0W – najszybszą, super cichą i ocenianą na 5.0 przez użytkowników.
Biedronka ponownie proponuje zakupy w korzystnych cenach. Za wiele produktów, po które sięgamy na co dzień, zapłacimy teraz znacznie mniej. Wśród objętych promocją towarów są m.in. ryby, herbaty, owoce czy ser żółty. Sprawdziliśmy, po co teraz warto się wybrać.
Większość osób trzyma olej na kuchennym blacie. Zwykle blisko kuchenki, żeby tłuszcz był w zasięgu ręki podczas smażenia. Okazuje się, że jest to najgorsze z możliwych miejsce do przechowywania tego tłuszczu. Naraża go bowiem na utratę wartości odżywczych i zepsucie, co może się odbić na naszym zdrowiu.
Mrożenie żywności nie jest w naszych domach niczym nowym. Okazuje się, że z powodzeniem możemy w ten sposób przedłużyć także żywotność pieczywa. Jak mrozić chleb, aby po rozmrożeniu wciąż cieszył nas wybornym smakiem? Pamiętaj, aby do zamrażarki wkładać pieczywo, jak najbardziej świeże.
Katarzyna Bosacka znów zwraca uwagę na zmniejszenie wielkości opakowań produktów spożywczych. Tym razem pod lupę wzięła ryż i kasze dostępne w większości sklepów. Swoimi spostrzeżeniami podzielała się z obserwatorami, apelując o rozsądek w zakupach i wybieranie odpowiednich opakowań.Kasza czy ryż są doskonałymi produktami, które powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Katarzyna Bosacka zwróciła jednak uwagę na niebezpieczną tendencję do wybierania produktu pakowanego w woreczki. Zaapelowała, by wybierać zdrowszą wersję, sprzedawaną w opakowaniu zbiorczym, przy okazji pokazując, jak zmieniła się gramatura wyrobu pakowanego w saszetki.
Roboty kuchenne od kilku lat na stałe zagościły w wielu gospodarstwach domowych. Zakup takiego urządzenia często wiąże się z niemałym wydatkiem. Na przeciw oczekiwaniom wyszła sieć handlowa Lidl z ofertą na robota marki SILVERCREST. Tego pomocnika kuchennego możecie mieć za jedyne 1899 złotych.Robot kuchenny jest nieocenioną pomocą w codziennym gotowaniu. Możesz w nim między innymi gotować, smażyć a także przygotowywać zdrowe posiłki na parze. Urządzenie będzie przydatne również do wyrobienia ciasta lub zważenia składników danej potrawy. Za niecałe 2 tysiące złotych mamy zatem dostęp do dużej ilości przydatnych funkcji.Przyjrzyjmy się danym technicznym urządzenia. Robot widniejący w ofercie Lidla posiada duży 7 calowy wyświetlacz. Jego moc maksymalna to 1100 W, a pojemność użytkowa wynosi 3 l. Dodatkowo do dyspozycji mamy przydatną funkcję połączenia WiFi.Wymiary urządzenia sprzedawanego w Lidlu wynoszą 49,5 x 31 x 37,5 cm. Dosyć kompaktowa wielkość pozwoli dopasować go do niemal każdej kuchni. Opinie internautów mówią same za siebie. 10 gwiazdek i rewelacyjny stosunek ceny do jakości czynią z niego doprawdy łakomy kąsek.
Piotr Ogiński zaskoczył internautów. Pokazał funkcję młynka do pieprzu, o której wiele ludzi nie miało nawet pojęcia. Okazuje się, że w tym prostym urządzeniu można regulować grubość mielenia przyprawy. Zmiany dokonuje się dosłownie jednym ruchem.Piotr Ogiński, z którego oficjalnego kanału w serwisie TikTok pochodzi powyższe zdjęcie, zdradził, do czego służy niewielkie metalowe pokrętło, usytuowane na górze młynka do pieprzu. Wbrew pozorom nie pełni ono jedynie funkcji ozdobnej. Przez jego regulację zmieniamy grubość, z jaką pieprz wydostaje się do potrawy. Teraz możesz dopasować ją odpowiednio do konkretnych dań.
Czosnek na dobre zagościł w polskiej kuchni. Z wielką chęcią dodajemy jego ząbki do rozmaitych dań. Czy wiecie jednak, że równie wartościowe mogą okazać się łupiny tego warzywa? Sprawdzą się nie tylko w kuchni.Prozdrowotne właściwości czosnku znane są od dawna. Warzywo zawiera w sobie kwercetynę, czyli związek o działaniu oczyszczających i wzmacniającym. Dobroczynny składnik kryje się nie tylko w ząbkach, ale i w całej roślinie. Warto więc wykorzystać resztki warzywa w postaci łupin i łodygi.
Czy wiecie, dlaczego wątróbka wychodzi sucha? Winne jest przede wszystkim nieodpowiednie smażenie, a zwłaszcza ciągłe obracanie i wynikające z niego nieprawidłowe ułożenie podrobów na patelni. Wyjaśniamy, jak uzyskać lepsze efekty. Wątróbka po usmażeniu powinna być delikatna i soczysta. Aby zachwyciła każdego smakosza, konieczne jest spełnienie kilku reguł. Jedna z nich jest odpowiednie ułożenie produktu na patelni — jego powierzchnia musi w całości stykać się z powłoką naczynia.
Masło jest stosowane w wielu daniach kuchni polskiej. Zazwyczaj topimy je lub dodajemy do ciast. Sztuczka z sitkiem w roli głównej, którą pokazał jeden z twórców internetowych, może pomóc nam przygotować tłuszcz do pracy. Jest zaskakująco skuteczna.Po masło wielu z nas sięga na co dzień. Każdy zna też z pewnością problem zbyt twardej kostki tłuszczu, który utrudnia przyrządzenie niektórych przysmaków. Jeden z twórców internetowych pokazał jak w prosty sposób poradzić sobie z wyzwaniem.
Ciemniejące na patelni pieczarki potrafią skutecznie zepsuć humor kucharza i prezencję samego produktu. Czy można temu zjawisku jakoś zaradzić? Znamy na to skuteczną metodę. Z pomocą przyjdzie niewielka ilość soku z cytryny.Estetyka dań jest niemal tak samo ważna, jak ich walory smakowe. Nic nam po pysznych pieczarkach, jeśli straszą one nieprzyjemną ciemną barwą. Na szczęście kilka prostych wskazówek wystarczy do wzorowego usmażenia tych popularnych grzybów. Od dzis nie będzie to stanowiło dla Ciebie żadnego problemu.
Kupujecie sałatę, a kolejnego dnia wam więdnie? Katarzyna Bosacka pokazała jak ją przechowywać, by na długo pozostała jędrna i smaczna. Kluczowe jest odkrojenie końcówki i odpowiednie opakowanie. Warto samodzielnie się przekonać. Katarzyna Bosacka w swoich kanałach dzieli się z odbiorcami pomysłami na tanie dania, oszczędzanie i ekologiczne prowadzenie domu. Pisaliśmy już wcześniej o jej nietypowej radzie dotyczącej zakupu papryki, która wywołała nieco zamieszania. Tym razem celebrytka wzięła na tapet temat przechowywania sałaty.
Posklejane pierogi wyglądają nieapetycznie i nie zachęcą nikogo do jedzenia. Jak uniknąć tego problemu? Sposobów jest kilka, ale z całą pewnością nie należy przykrywać naczynia z gorącą potrawą wyjętą z wody. Tak nie raz robimy, by pierogi nie wystygły. To jednak naraża nas na kulinarną katastrofę. Danie zamieni się bowiem w kulę ciasta i farszu. Przygotowanie domowych pierogów to nie lada wyczyn. Zajmuje sporo czasu, a jeszcze nie zawsze zakończy się sukcesem. Podpowiemy Wam jednak, jak ustrzec się przed posklejanymi pierogami, by nie narażać Was na niepowodzenie.
Tomasz Strzelczyk przeprowadził szczegółowe eksperymenty dotyczące ubijania białek na sztywną pianę. W swoim ostatnim filmie postanowił sprawdzić, czy odrobina żółtka rzeczywiście skazuje nasze trudy na porażkę. Werdykt eksperta jest bezdyskusyjny. Sztywna piana z dodatkiem żółtka na pewno nie powstanie.Znany z YouTube kucharz podczas testów wykonał 3 próby w różnych warunkach. Udział w nich brało sterylnie czyste naczynie, naczynie z dodatkiem wody oraz wspomniane już żółtko. Każda porcja ubijana była z 8 białek, mierzony był także czas miksowania. Rezultaty są doprawdy intrygujące.