Naleśniki Magdy Gessler są znakomite. Gwiazda w jednym z odcinków programu Master Chef pokazała jak prawidłowo przygotować ciasto na ten przysmak, by uzyskać delikatne, cienkie i smaczne danie. W przeciwieństwie do wielu gospodyń domowych zaczęła od przesiania mąki pszennej. Efekt zachwycił uczestników.W każdym domu przyrządza się naleśniki nieco inaczej. Większość z nas najpierw dozuje mleko lub wodę, a dopiero później stara się nieco zagęścić masę przy pomocy mąki. Magda Gessler proponuje, by od niej zacząć i do przesianego produktu dodawać pozostałe składniki, płyny dozując oszczędnie, a wodę wykorzystując do doprowadzenia masy do odpowiedniej konsystencji.
Znamy cenę chleba na zakwasie żytnim z warszawskiej restauracji Magdy Gessler. U Fukiera cena za kilogram pieczywa wynosi aż 35 zł. Szalejąca inflacja spowodowała znaczny wzrost cen produktów spożywczych. W piekarni za bochenek chleba zapłacimy 8- 9 zł.Inflacja i pogłębiający się kryzys żywnościowy przyczyniły się do gigantycznego wzrostu cen wszystkich produktów spożywczych. Chleb, który jeszcze jakiś czas temu kosztował 4- 5 zł, teraz kupimy za 8- 9, w zależności od piekarni i rodzaju zakwasu. Oczywiście kupimy również tańsze pieczywo w markecie, jednak tak naprawdę nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym chlebem. To produkty wysokoprzetworzone i mrożone, aby miały dłuższą datę ważności. Takie pieczywo nie smakuje dobrze i jest nafaszerowane spulchniaczami i chemią.Magda Gessler prowadzi między innymi warszawską restaurację U Fukiera. W karcie znajdziemy wiele dań przygotowanych z najlepszej jakości produktów i w najlepszy sposób. W restauracji sprzedawane są również potrawy i gotowe produkty na wynos. Przykładem takiego produktu jest chleb.
Zupa ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach. Magda Gessler przygotowuje ją, pomijając etap ścierania ogórków kiszonych. Zamiast żmudnej czynności wybiera pokrojenie warzywa w plasterki i uzyskuje tym samym o wiele bogatszą w smak potrawę. Zupa wygląda też bardzo apetycznie. Musicie jej spróbować.Smaczna zupa ogórkową ma wiele odsłon. Przyrządzone na bazie pokrojonych w plasterki kiszeniaków danie Magdy Gessler jest niezwykle smakowite. Aromatu dodaje mu świeży koperek. Nikt tej zupie się nie oprze.Przepis na znakomitą zupę ogórkową Magdy GesslerSkładniki:400 g wieprzowych żeberek5-6 ogórków kiszonych5 niezbyt dużych ziemniaków1 mały por2 średnie marchewki1 nieduża pietruszkakawałek średniego selera30 g śmietany 18%sól i pieprz w ilości do smakuposiekany świeży koperek do podania
Kompot z suszu według przepisu Magdy Gessler jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Napój doprawiony mielonym cynamonem i goździkami zachwyca smakiem i aromatem. Gessler kompot doprawia płynnym miodem.Kompot z suszu tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych owoców i wędzonych śliwek. Nie każdy jednak przepada za jego intensywnym smakiem i aromatem. Kompot można ugotować w nieco inny sposób, jest orzeźwiający i z zimową nutą. Kompot posmakuje całej rodzinie.Do przygotowania kompotu z suszu według przepisu Magdy Gessler potrzebujemy jabłek, gruszek, pomarańczy i suszonych śliwek. Wędzone śliwki mają intensywny smak. Suszone owoce podkreślą aromat kompotu. Do kompotu dodajemy również cynamon, goździki i miód. Aromatyczne dodatki podkreślą smak kompotu. Miód dodajemy do kompotu dopiero, gdy przestygnie. Jeśli dodamy miód do gotującego się napoju, straci wszystkie wartości odżywcze. Zrezygnujmy z dosładzania kompotu cukrem.
Magda Gessler zdradziła przepis na staropolski barszcz grzybowy. Zupa podawana była na pierwsze danie podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Barszcz z suszonych grzybów i warzyw zachwyca smakiem i aromatem, choć nie ma w nim ani jednego buraka. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Na wigilijnym stole jako pierwsza zawsze podawana jest zupa: barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa lub zupa rybna. Magda Gessler zawsze gotuje barszcz z suszonych grzybów. Staropolska receptura nie ma sobie równych. Barszcz jest o wiele smaczniejszy od zup, które jadłeś do tej pory.Do przygotowania barszczu staropolskiego wykorzystaj zebrane jesienią grzyby. Suszone smakołyki będą świetną bazą aromatycznej potrawy. Magda Gessler zupę gotuje na mieszance podgrzybków i prawdziwków. Jeśli nie masz konkretnie tych gatunków, wykorzystaj grzyby, które zebrałeś.Do zupy grzybowej na Wigilię zwykle gotujemy również makaron, głównie łazanki. Staropolski barszcz grzybowy gotowany z ziemniakami nie wymaga już przyrządzania dodatkowych składników. Zupa jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać wodą wszystkie składniki i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest wyjątkowa. Gwiazda Kuchennych Rewolucji do tradycyjnego przysmaku dodaje grzyby marynowane w occie. Jej zdaniem pasują świetnie i sprawiają, że smak sałatki jest pełniejszy. A znawczyni kuchni nie może się mylić. W przygotowaniu sałatki jarzynowej kluczowe są proporcje składników. Magda Gessler radzi, by wystrzegać się nadmiaru ziemniaków i dużej ilości cebuli. Podpowiada też, by nie pomijać kwaśnego jabłka, a ogórki kiszone starannie odsączyć, by majonez nie był później wodnisty. Nie zapomina również o dodaniu smakowitych marynowanych kurek czy gąsek.
Domowy majonez będzie świetnym dodatkiem do potraw. Przepis Magdy Gessler pomoże wam zrobić go w kilka chwil i uniknąć kupowania bogatych w zbędne dodatki gotowców. Musicie spróbować. Pozbawiony zbędnych wzmacniaczy smaku czy stabilizatorów majonez z łatwością przygotujecie w domu. Magda Gessler pokazała, jakie składniki wybiera, a stawia na tanie i proste produkty, które w każdym sklepie spożywczym są dostępne. Warto się skusić — wasze sałatki będą jeszcze lepsze.
Nie ocet, nie sok z cytryny. Magda Gessler doprawia wigilijny barszcz czerwony mrożonymi malinami i skórkami z jabłek. Składniki wzmacniają kolor i aromat całej potrawy. Dodatkowo ją zagęszczają. Wigilijna zupa zachwyca smakiem.Barszcz czerwony jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Niektórzy doprawiają go octem, inni sokiem z cytryny. Magda Gessler do barszczu dodaje zupełnie inne składniki, dzięki którym świąteczna zupa zachwyca smakiem, aromatem i pełnym kolorem.Wigilijny barszcz czerwony ugotuj dzień przed uroczystą kolacją. Zupa będzie miała pełniejszy smak. Barszcz koniecznie ugotuj na domowym zakwasie z buraków. Pokrojone buraki włóż do słoika z kilkoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj również skórkę z chleba razowego i zalej wodą. 5- 6 dniach otrzymasz wyśmienity i esencjonalny zakwas na barszcz czerwony. Magda Gessler do wigilijnej potrawy dodaje również maliny i jabłka. To jej sekret na doskonałą zupę.
Przepis na rosół Magdy Gessler jest prosty — nie można oszczędzać na mięsie. Gwiazda zdradziła, że największym błędem podczas przyrządzania tradycyjnej zupy jest użycie zbyt dużej ilości wody w stosunku do pozostałych składników. Wiemy, jakie są właściwe proporcje. Podczas jednego z wystąpień Magda Gessler wyjaśniła, na czym polega podstawowy błąd podczas przygotowywania rosołu. Okazuje się, że masa Polaków używa zbyt dużo wody. Najsmaczniejszą zupę uzyskamy, jeśli na każde 1,5 litra wody użyjemy 3 kilogramów mięsa i podobnej ilości jarzyn. Powinniśmy też powstrzymać się od dolewania płynu w trakcie gotowania. Te dwie zasady uchronią nas przed przygotowaniem pozbawionej smaku zupy.
Jajecznica z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler jest aksamitna, kremowa i pełna smaku. Kultowe śniadanie w jesiennej odsłonie z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanego szczypiorku dosłownie rozpływa się w ustach. Jajecznica z pieczarkami nie ma sobie równych.Jajecznica jest jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Jest prosta w przygotowaniu i mogę dowolnie łączyć jajka z innymi produktami, uzyskując pożywne i smaczne danie. Jesienią lubię sięgać po aromatyczne dodatki, jak grzyby. Jajecznica z pieczarkami i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.Pieczarki są świetnym dodatkiem do smażonych jajek. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na kultowe danie, które zachwyca konsystencją. Restauratorka do jajecznicy dodaje również odrobinę kwaśnej śmietany. Ten składnik sprawia, że jajecznica jest jeszcze bardziej puszysta, kremowa i aksamitna.Niektórzy najpierw podgrzewają śmietanę na patelni, dopiero później dodają jajka. Magda Gessler miesza produkt z jajkami i od razu smaży. To prosty trik, dzięki któremu jajka nie są przypalone i zbyt mocno ścięte.
Kapuśniak według przepisu Magdy Gessler jest idealnym daniem obiadowym na chłodniejsze dni. Zupa gotowana na kapuście kiszonej i białej, z dodatkiem grzybów i powideł śliwkowych nie ma sobie równych. Smak potrawy jest doskonale wyważony, każdy będzie prosił o dokładkę.Magda Gessler gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Do zupy nie dodaje ani grama mięsa, wywar przygotowuje z podsmażonych na maśle warzyw rosołowych. Restauratorka do wywaru dodaje również świeże borowiki i łyżkę powideł śliwkowych, a całość doprawia ziarnami jałowca. To sekret doskonałego smaku.Zamiast świeżych grzybów wykorzystaj grzyby suszone. Wcześniej namocz je jednak w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Suszony przysmak dodaj w niewielkiej ilości, żeby kapuśniak nie stracił swojego smaku. Niektórzy kapuśniak gotują wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z białej. Magda Gessler łączy te dwa rodzaje kapusty, dzięki czemu zupa nie jest ani za kwaśna, ani zbyt delikatna w smaku. Kapuśniak z powidłami śliwkowymi podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ugotowane ziemniaki, kleks kwaśnej śmietany i koperek.
Zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pożywna, sprawdzi się więc jako danie w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów i serem korycińskim.Magda Gessler w autorskiej książce pt. ,,Smaczna Polska" podzieliła się przepisem na zupę grzybową z suszonych grzybów. Z tej właśnie książki pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Gessler do zupy dodaje również ser koryciński z czarnuszką, który wzmacnia smak całej potrawy.Magda Gessler zupę grzybową gotuje na wywarze wołowym, możesz wykorzystać również rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z kostek rosołowych oraz z wywaru warzywnego. Zupa ma być aromatyczna i musi mieć wyraźny smak. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty, na nich nie ugotujesz dobrej i zdrowej potrawy.Wywar warzywny natomiast będzie zbyt delikatny i jego smak zniknie podczas gotowania suszonych grzybów. Przed gotowaniem zupy grzybowej koniecznie namocz suszone przysmaki leśne, żeby zmiękły. Nie wylewaj wody po moczeniu. Część dodaj do zupy, resztę możesz zamrozić i wykorzystać jako naturalny bulion do zup i sosów.
Magda Gessler pokazała, jak robi smalec. Nie jest to jednak tradycyjne smarowidło, a połączenie wielu ciekawych smaków, między innymi sezamków i chorizo. Smalec receptury Gessler jest absolutnym hitem kulinarnym, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.Domowy smalec tradycyjnie przygotowujemy z podgardla, słoniny i cebuli. Dodajemy również podstawowe przyprawy do smaku. Magda Gessler zdradziła swój przepis na smarowidło do chleba, które jest o wiele smaczniejsze od tradycyjnego smalcu.Gessler do smalcu dodaje kiełbasę chorizo, pokruszone sezamki, suszone morele i kilka kromek podsuszonego chleba razowego. Składniki są dość niecodzienne, jednak w połączeniu z tłuszczem nadają doskonałego smaku i aromatu. Smarowidło receptury Gessler dosłownie rozpływa się w ustach.Smalec według receptury Magdy Gessler przygotowujemy na słoninie i podgardlu, czyli tłustych kawałkach wieprzowiny. Dodajemy również kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską, tradycyjną kiełbasę. Intensywny smak mięsa przełamany jest słodkimi dodatkami, a smarowidło błyskawicznie znika ze spiżarni.
Lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler zachwyca smakiem i aromatem. Do jej przygotowania potrzebne są między innymi buraki, marynowane podgrzybki, śledzie i jeszcze kilka składników. Kompozycja jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Tradycyjna sałatka lwowska to danie przygotowywane z buraków, marynowanych podgrzybków, ziemniaków, jabłek i ogórków kiszonych. Sałatka polana jest sosem śmietanowym. Sałatka według receptury Magdy Gessler wzbogacona jest o filety śledziowe, fasolę, kapary, a także o jeden, niecodzienny składnik, który niezwykle wzbogaca smak.Znana restauratorka do sałatki dodaje również gotowany seler korzeniowy. Seler wzmacnia smak i aromat całego dania i doskonale łączy się z innymi składnikami. Sałatka jest pyszna i bardzo sycąca. Danie doprawione sosem z musztardy i słodkiej śmietany błyskawicznie znika z talerzy.Lwowska sałatka buraczana jest świetnym daniem na kolację, a także na domowe uroczystości. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty i świeżego pieczywa. Sałatkę po przygotowaniu przechowuj w lodówce maksymalnie do dwóch dni.
Liście laurowe są bardzo popularna przyprawą z naszej kuchni. Nie wyobrażamy sobie przygotowania zupy czy sosu bez ich udziału. Czy wiesz jednak, że liście laurowe powinno dodawać się do garnka dopiero pod koniec gotowania? Nie powinny w nim także pozostawać zbyt długo po zdjęciu go z palnika.Liście laurowe zwykło dodawać się do potrawy jeszcze przez włączeniem gazu pod rondlem. Skutkuje to tym, że przyprawa ta spędza w daniu, w zależności od jego rodzaju, od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. Nie jest to ewidentny błąd jednak na pewno jest lepszy sposób na użycie liści laurowych.
Zupa grzybowa według receptury Magdy Gessler jest potrawą prostą, ale bardzo aromatyczną. Gessler gotuje zupę na zakwasie na żur, dzięki czemu danie nabiera niezwykłego smaku i charakteru. Jesteśmy przekonani, że potrawa będzie hitem na Twoim stole w jesienne, chłodne dni.Zupę z grzybów leśnych zwykle gotujemy na wywarze drobiowym lub warzywnym, doprawiamy natką pietruszki i podajemy z makaronem. Magda Gessler pokazała przepis na grzybową zupę-krem w zupełnie nowym wydaniu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad, który zachwyci dorosłych domowników.W książce autorstwa Magdy Gessler pt. ,,Kuchnia moja pasja" znajdziemy wiele przepisów na klasyczne dania w zupełnie nowej odsłonie. To właśnie z tej książki pochodzi przepis na grzybową zupę-krem wykorzystany w artykule. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie.Grzybową zupę-krem Magda Gessler gotuje na zakwasie na żur. Do ugotowania zupy wykorzystuje również rosół, śmietanę kremówkę i okowitę, czyli mocną i lepszą gatunkowo wódkę. W przepisie Gessler wykorzystała prawdziwki, czyli niezwykle aromatyczne grzyby leśne.
Magda Gessler zdradziła przepis na domowy ketchup ze świeżych, soczystych pomidorów. Zrób go raz, a z pewnością pokochasz naturalny sos własnej roboty. Gotowy ketchup przechowuj w szczelnie zamkniętych słoikach, dzięki czemu zachowa wspaniały smak, aż do następnych wakacji.Ketchup to bardzo popularny produkt, który kupimy w każdym sklepie. Niestety zawiera dużo ulepszaczy. Na szczęście ketchup możemy w prosty sposób przygotować w domu, wyłącznie z naturalnych składników. Ketchup ze świeżych pomidorów zachwyci każdego niezwykłym smakiem.Domowy ketchup według przepisu Gessler będzie świetnym dodatkiem do kiełbasy, zapiekanek, kanapek, sałatek i innych dań. Ketchup jest równie gęsty, co produkt sklepowy, ale o wiele smaczniejszy. Ketchup ze świeżych pomidorów nie ma sobie równych.Przygotowany ketchup przełóż do umytych i wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Nie musisz go nawet pasteryzować. Trzymany w ciemnym i chłodnym miejscu zachowa swoje walory, aż do następnego sezonu.
Sałatka szwajcarska przypadnie do gustu amatorom sycących i szybkich do zrobienia przekąsek. Magda Gessler podzieliła się prostym przepisem na ten rarytas w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Do zrobienia nie trzeba wielu składników, a smak zachwyca. Sałatka szwajcarska jest połączeniem delikatnej mortadeli, aromatycznego żółtego sera, wyrazistej cebuli i chrupiących ogórków. Składniki te polane są wyrazistym sosem z majonezu i musztardy, który dopełnia smaku. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste.
Domowe pierogi nie mają sobie równych. Delikatne ciasto i ulubiony farsz to doskonałe połączenie. Znamy przepis Magdy Gessler na elastyczne ciasto na pierogi, dzięki któremu ugotowane już pierogi błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.Pierogi możemy przygotować z każdym farszem. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na pierogi na słodko, np. z jagodami, czy wytrwanie, np. z mięsem lub kapustą, najpierw musimy dobrze wyrobić ciasto, żeby było elastyczne, a po ugotowaniu dosłownie rozpływało się w ustach.Teoretycznie ciasto na pierogi jest bardzo proste w przygotowaniu, w praktyce jednak często pierogi po ugotowaniu są twarde, mączne i niesmaczne. Magda Gessler zdradziła przepis na ciasto na pierogi z trzech składników, które wychodzi za każdym razem. Sekretem doskonale miękkiego, delikatnego i elastycznego ciasta na pierogi jest sparzenie mąki pszennej. Do mąki wymieszanej z solą wlewamy wrzątek i wyrabiamy łyżką lub widelcem. Dopiero, gdy ciasto ostygnie, zaczynamy wyrabiać je ręcznie.
Rosół z przepisu Magdy Gessler jest prawdziwą gratką dla każdego smakosza. Ma wyraźny smak i doskonały aromat. Znana restauratorka uzyskuje ten efekt, stosując jedną najważniejszą zasadę. Gotuje bowiem rosół na kilku rodzajach mięs. Dodaje też do niego sporą ilość warzyw i klasyczne przyprawy. Wywar ma doskonały, klasyczny smak. Gessler do rosołu dodaje również świeży lubczyk i natkę pietruszki, zioła są bardzo aromatyczne i świetnie podkreślają smak. Jeśli nie masz świeżego lubczyku, wykorzystaj lubczyk suszony. Gałązka lubczyku to łyżeczka suszonej przyprawy.Nigdy nie dodawaj soli do rosołu na początku gotowania, ponieważ wywar nie będzie miał smaku. Sól zamyka pory w mięsie, a rosół to przecież wywar z drobiu i wołowiny. Nie dodawaj również kostki rosołowej, zupę dopraw przed samym podaniem solą i pieprzem.Mięso i warzywa z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania obiadów na kolejne dni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Z mięsa zrobisz pyszny farsz do pierogów, krokietów, zrobisz również pyzy z mięsem. Z warzyw natomiast możesz przygotować wyśmienity pasztet.
Kopytka są świetnym dodatkiem do obiadu. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na ziemniaczany rarytas i zdradziła, co robi, że zawsze wychodzą miękkie. Sekretem jej dania jest odpowiedni dobór ilości mąki. Spróbujecie koniecznie — kopytka będą tak pyszne, że aż rozpłyną się w ustach.W przygotowaniu delikatnych kopytek kluczowe są odpowiednie proporcje składników. Zbyt duży dodatek mąki sprawi, że będą zbite i twarde. Zbyt mały — że się rozpadną. Magda Gessler doskonale o tym wie. Zdradziła ostatnio, jak podchodzi do przyrządzania uwielbianego przez Polaków ziemniaczanego dodatku. Prostota receptury może zaskoczyć.
Podwójne schabowe Magdy Gessler są nietypową propozycją przyrządzenia tradycyjnych kotletów. Sprytny patent polegający na połączeniu dwóch kawałków mięsa i umieszczeniu cebulki wewnątrz sprawia, że danie zachwyca soczystością i jest przyjemnie pikantne. Koniecznie spróbujecie — jeszcze nie raz je przygotujecie.Kotlety schabowe Magdy Gessler zaskoczą smakiem niejednego amatora kuchni polskiej. Doprawione aromatycznymi przyprawami i przełożone cebulką w mięso chrupiącej panierce smakuje obłędnie. Jest soczyste, delikatne i wyraziste. Skusicie się?
Lubicie placki ziemniaczane? A wiecie, że Magda Gessler dodaje do nich jeden nietypowy składnik? Jest nim śmietana, dzięki której placki wychodzą idealne — jasne i smaczne. Poznajcie dokładny przepis na te wyborne placki i zaserwujcie je nawet dziś swojej rodzinie. Placki ziemniaczane cieszą się u nas niesłabnącą popularnością. Kochamy je za smak i za prostotę przygotowania. Każdy ma z pewnością na nie jakiś swój patent, by były smaczniejsze i bardziej apetyczne. Magda Gessler dodaje do ciasta na placki ziemniaczane trochę kwaśnej śmietany. Dzięki temu ziemniaki nie ciemnieją, a placki są bardziej wyraziste w smaku.
Pulpety w sosie koperkowym przygotowane według przepisu Magdy Gessler zachwycą każdego amatora tradycyjnych smaków. Gwiazda do ich przygotowania używa łopatki wieprzowej, uzyskując pełen aromatu, sycący posiłek. Spróbujecie? Pulpety w sosie koperkowym są doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować właśnie teraz - kremowy sos idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami.
Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. „Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdźcie, jak przyrządza je znana restauratorka i spróbujcie przygotować tatar według jej zaleceń. Możecie go podać na przekąskę nawet na imprezie. Magdę Gessler rozsławił program „Kuchenne Rewolucje", jednak jest ona przede wszystkim właścicielką kilku restauracji. A, że przy okazji lubi też gotować, po prostu zna się na rzeczy. Zna się również na tatarze, którego z racji na sposób serwowania z surowym żółtkiem w środku nazywa „okiem pirata". Poznajcie jej doskonały przepis.
Magda Gessler wyjawiła przepis na ogórki kiszone. Kluczowy jest jeden drobiazg, bez którego ogórki nie będą soczyste, jędrne i smaczne. Poznaj prosty przepis na wyśmienite ogórki kiszone. Będą idealne do sałatek, drugiego dania i do zupy ogórkowej.Magda Gessler przygotowuje ogórki kiszone według tradycyjnej receptury z dodatkiem liści porzeczki, wiśni i innych składników. Gessler wyjawiła również, co zrobić, aby kiszonki zawsze były smaczne i soczyste.Znana restauratorka kiszonki przygotowuje wyłącznie z polskich, gruntowych ogórków, tak zwanych kwaszeniaków, które mają chropowatą skórkę. Do kiszenia ogórków wykorzystajmy również ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.Pamiętajmy również o dwóch bardzo ważnych zasadach: ogórki zawsze dokładnie szorujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Ten trik sprawi, że kiszonki będą jędrne i soczyste. Ogórki zawsze wkładajmy do umytych i wyparzonych słoików, w przeciwnym razie na pewno się zepsują.
Prezentujemy najlepszą zupę ogórkową według Magdy Gessler. Ten przepis mistrzów jest inny niż wszystkie, bo znana restauratorka nie ściera ogórków, tylko je kroi. Przy zupie jest mniej pracy, a potrawa zyskuje też apetyczniejszy wygląd. Spróbujcie ją przygotować właśnie w ten sposób. Zupa ogórkowa należy do kanonu polskich zup. Bardzo lubimy ją za wyraźny smak i dużą pożywność. Zwykle bowiem zupę tę gotuje się na wieprzowinie i dodaje do niej ziemniaki. Kiszone ogórki ściera się na tarce, ale dziś pokroimy je w plastry, tak, jak zaleca Magda Gessler. Będą ładnie wyglądały w zupie.
Surówka z marchewki potrafi być niezwykle soczysta i smakowita. Magda Gessler do lekko słodkiego korzenia dodaje jabłka oraz chrzan, dzięki czemu obiadowy rarytas jest jednocześnie orzeźwiający i pełen charakteru. Warto spróbować - ta kompozycja was zachwyci.Przepisy od Magdy Gessler nie mają sobie równych. Gwiazda popularnego kulinarnego show zdradziła swój niezawodny patent na surówkę pasującą do niemalże każdego obiadu. Kuszące połączenie marchwi, jabłka i chrzanu z pewnością wam się spodoba.