Marchewka z groszkiem jest jednym z częściej goszczących na naszych talerzach dodatków. Przyrządzana przez nasze babcie, zawsze smakowała fantastycznie. Wszystko za sprawą odrobiny cukru, którym podkreślane było znakomite połączenie warzyw.
W Zgierzu doszło do nieprzyjemnego incydentu. Wszystkiemu winna włoszczyzna kupiona na rosół. Szybko okazało się, że zamiast w garnku, warzywa powinny czym prędzej trafić do kosz na śmieci. Na marchewce rozgościła się bowiem nieapetyczna i szkodliwa pleśń.
Surówka z marchewki nie musi być nudna. Wystarczy zamienić jabłko na ananasa, by uzyskać ciekawy w smaku i pasujący do niejednego obiadu zdrowy dodatek. Musicie spróbować.
Robisz na obiad pulpety? Koniecznie dodaj do nich startą marchewkę. Produkt podkreśli smak i doskonale nawilży danie. Wieprzowe pulpety podane z domowym sosem zachwycą każdego miłośnika mięsnych dań.
Wymyślenie dobrej surówki do obiadu nie jest prostą rzeczą. Często idziemy na łatwiznę, korzystając ze sprawdzonych, ale nieco wyświechtanych przepisów. Postanowiliśmy zmienić trend i pokazać nowe, pomysłowe połączenie smaków. Prezentujemy doskonałą surówkę z pora i marchewki.
Robisz sałatkę jarzynową? Przenigdy nie dodawaj do niej cebuli. Warzywo bardzo szybko się psuje, przez co cale danie będzie do wyrzucenia już po 2 dniach. Do kultowej sałatki dodaj jabłko oraz chrzan lub musztardę, a będzie jeszcze smaczniejsza.
Z klasyką kulinarną się nie dyskutuje. Czasem jednak można łatwo wynieść ją na absolutne wyżyny smakowych rozkoszy. Wypróbujcie surówkę z białej kapusty z dodatkiem kapitalnego sosu. Cała tajemnica tkwi w dodatku odrobiny chrzanu i miodu.
Magda Gessler kultową surówkę z marchewki i jabłka robi inaczej niż wszyscy. Do surówki dodaje tarty chrzan i kwaśną śmietanę. Chrzan zdecydowanie wzmacnia smak i dodaje pikanterii. Surówka będzie świetnym dodatkiem do mięs i innych dań głównych.
Idealny obiad nie istnieje bez odpowiednio dobranej surówki. Za taką bez wątpienia uznajemy przepyszną surówkę z marchewki z przepisu babci Basi. Doświadczona kucharka dobrze wie, co do czego dodać, by całość smakowała jak trzeba. Nigdy też nie zapomina o odrobinie soku z cytryny.
Inflacja dotknęła każdą branżę. Nawet warzywa, które jeszcze nie tak dawno kosztowały grosze, teraz osiągnęły rekordowe ceny. Podrożała nie tylko papryka, czy pomidory, ale nawet marchew, ziemniaki, brukiew. Cena kilograma cebuli dosłownie zwala z nóg. Sprzedawcy warzywniaków i klienci szczerze rozmawiali o obecnej sytuacji.
Sałatka jarzynowa jest prostą i smaczną potrawą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są warzywa korzeniowe gotowane w mundurkach i osolonej wodzie. Dzięki nim sałatka nabiera charakterystycznego smaku.
Zrób surówkę z pora i gruszki do obiadu, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Gruszka rewelacyjnie łączy się z pikantnym warzywem. Surówka jest wyraźna w smaku, lekko słodka i pasuje do każdego dania głównego.
Ewa Wachowicz zawsze ma patent na coś pysznego. Tym razem podzieliła się przepisem na doskonałą surówkę z buraków. Ta potrawa jest nie dość, ze pyszna, to jeszcze bardzo zdrowa. Staranny dobór poszczególnych produktów gwarantuje absolutny kulinarny hit.
Zauważyłeś na marchewce biały nalot lub czarne plamy? O ile ten pierwszy jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia, czarnych plam przenigdy nie powinniśmy bagatelizować. Niestety, marchewki nimi pokryte powinny jak najszybciej znaleźć się w koszu.
Kiszona marchewka jest pełna smaku i cennych wartości odżywczych. Bije na głowę ogórki czy buraki, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Warto przygotować ten specjał i sięgać po niego w ramach zdrowej przekąski czy stosować jako urozmaicenie sałatek lub kanapek.
Galaretki drobiowe przygotowane w wydmuszkach po jajkach będą wyglądać zjawiskowo na świątecznym stole. Galaretka z piersi kurczaka, marchewki i groszku jest wielkanocnym hitem, którego nie może zabraknąć.
Szukasz pomysłu na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny? Doskonałym rozwiązaniem będzie krupnik. Ta zupa gotowana zwykle na mięsie, ze sporym dodatkiem warzyw i kaszy potrafi doskonale nasycić. A gdy tak, jak babcia Zosia wsypiesz do niej kaszę jaglaną będzie delikatna i zdrowsza niż zwykle.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na lekki pasztet bez grama mięsa. Przyrządza go z cukinii, marchewki, przesmażonej na maśle cebuli i czosnku. Wszystkie składniki doprawia i wstawia do piekarnika. Pasztet podany z kromką chleba smakuje obłędnie.
Surówka z marchewki wzbogacona o znakomity sos z dodatkiem chrzanu spodoba się nawet wybrednym. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a podkreśli smak niejednego dania obiadowego. Musicie spróbować — nigdzie indziej takiej nie zjecie.
Są takie połączenia smaków, których nigdy nie uznalibyśmy za udane. Po ich wypróbowaniu okazuje się jednak, że były strzałem w dziesiątkę. Tak właśnie jest w przypadku surówki z selera i gruszki. Mariaż owocowo-warzywny nie ma sobie równych.
Pomysł na surówkę, która pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań wegetariańskich? Przygotuj obłędną surówkę z pora z jabłkiem i marchewką. Zapomnij o majonezie i śmietanie. O wiele lepszy smak uzyskasz, dodając sos na bazie miodu, oliwy i musztardy.
Dodajesz do rosołu gotowy pęczek włoszczyzny, który kupujesz w markecie? Popełniasz duży błąd, przez który kultowe danie traci smak. Magda Gessler tłumaczy, dlaczego nie powinniśmy kupować takich paczek.
Smak surówki z marchewki znamy od najmłodszych lat. Nie znaczy to jedna, że nie może nas już niczym zaskoczyć. Nadaj jej zupełnie nowego charakteru poprzez dodanie odrobiny chrzanu. Pikantna nuta pozytywnie zaskoczy niejednego smakosza.
Przedstawiamy przepis na prostą, a przy tym smaczną surówkę z selera. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jednym z nich jest tarty chrzan, który idealnie łączy całość swoją nieco pikantną nutą. Ta surówka idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych i nie tylko.
Szukasz pomysłu na szybką sałatkę na kolację? Przygotuj sałatkę jarzynową według przepisu Magdy Gessler. Znana restauratorka doprawia danie majonezem, musztardą i chrzanem. Kluczowym składnikiem są marynowane kurki.
Pomysł na pyszny dodatek do obiadu? Koniecznie przygotuj marchewkę z groszkiem według przepisu znanego kucharza. Ogiński warzywa miesza z sosem beszamelowym i wodą po gotowaniu marchewki. Smak zachwyci każdego.
Chińska surówka z białej kapusty i marchewki urozmaici każdy obiad. Podaj ją do ulubionego mięsa, ryb i warzyw, a cała rodzina będzie zachwycona. Surówka swój smak zawdzięcza aromatycznym dodatkom. Sos na bazie octu ryżowego, imbiru i czosnku nie ma sobie równych.Chińska surówka jest bardzo prostym dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją z kapusty białej i marchewki. Sekretem smaku jest sos na bazie wody, oleju, octu ryżowego i kilku aromatycznych przypraw. Do sosu koniecznie dodaj świeży czosnek oraz korzeń imbiru. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj również pikantną papryczkę chili.Gotowy sos z odrobiną cukru i soli jest bardzo wyraźny w smaku. Odstaw go, żeby przestygł i dopiero wtedy połącz z przygotowanymi warzywami. Chińską surówkę odstaw na 2 godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, a sos nabrał mocy. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.Chińska surówka jest bardzo prosta, jednak jej smak bije na głowę wszystkie inne. Poszatkowaną kapustę koniecznie odcedź dokładnie z nadmiaru wody. Jeśli będzie jej za dużo, sos nie połączy się dobrze z warzywami. Opadnie rozrzedzony na spód miski.
Zimne nóżki są tradycyjną przystawką, która często gości na naszych stołach. Dzięki dużej zawartości warzyw oraz kolagenu wpływają korzystnie na nasz organizm. Jeśli chcesz sprawić, by danie było jeszcze zdrowsze, po zastygnięciu galarety usuń z jej powierzchni warstwę tłuszczu. Wytrawna galareta będzie dzięki temu mniej kaloryczna, a przy tym zachowa swój cenny smak.Sztuka przyrządzania zimnych nóżek polega na długim ich gotowaniu. To właśnie wtedy z kości wydobywa się kolagen, który powoduje późniejsze zastygnięcie galarety. Składnik ten korzystnie wpływa na nasze stawy, ścięgna i więzadła. Pomaga w stanach zapalnych i przy reumatyzmie. Poprawia tez kondycję skóry, włosów i paznokci. Tym specjałem przygotowywanym z całkowicie naturalnych produktów warto raczyć się przy każdej okazji. Zwłaszcza po uprzednim usunięciu z niego nadmiaru tłuszczu.