Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Są dostępne przez cały rok i po przystępnych cenach. Przygotowanie z nich potrawy kuszą niepowtarzalnym aromatem. Tak też jest z moją zupą, którą przygotowuję od kilku lat. Wcześniejsza jej odsłona nie była aż tak dobra, ta znika z talerzy w mgnieniu oka.
Wszyscy doskonale znamy surówkę z marchewki. Ten przysmak towarzyszy nam już od czasów przedszkolnych. Czy znacie jednak doskonałe połączenie marchewki z kalarepą? Dodatek obiadowy w takiej wersji po prostu powala wyśmienitym smakiem.
Surówka z marchewki nie musi być nudna i nie zawsze musi zawierać jabłko. Doprawione odrobiną mieszanki curry i ziarnami sezamu warzywo będzie aromatyczne i przyjemnie pikantne. Musicie spróbować — rarytas smakuje o niebo lepiej niż niejedna restauracyjna propozycja.
Emerytka chciała do obiadu podać marchewkę z groszkiem. Jednak ceny w warzywniaku były dla niej zbyt wysokie. Dlatego seniorka postanowiła zrobić zakupy na targowisku. Czy zaoszczędziła? Niestety ceny przyprawiły ją o ból głowy.
Uwielbiamy proste i skuteczne przepisy. Można zrobić je w mgnieniu oka i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Idealnym przykładem takiej receptury jest obłędna surówka z marchewki. Warzywo idealnie podkręcone jest przez dodatek selera oraz czosnku.
Uwielbiacie zasmażaną, młodą kapustę? Tym bardziej stracicie głowę dla poniższego przepisu. Ogiński z kanału Kocham Gotować pokazał swój sposób na podanie tego sezonowego warzywa. Kapusta wychodzi lekka i dosłownie pachnie wiosną. Wystarczy przygotować garnek i do dzieła.
Placki są przysmakiem wielu osób. Jednak pojawia się pytanie, czy są one na pewno zdrowe? Przecież smaży się je na tłuszczu, a to oznacza, że mają sporo kalorii. Wypróbuj przepis na placki z marchewką. Na pewno przypadną ci do gustu i będą lżejsze od placków ziemniaczanych.
Katarzyna Cichopek podzieliła się rewelacyjnym przepisem. Zdradziła, ze do kiszenia, zamiast ogórków, używa chryzantem. Te kwiaty, kojarzone przede wszystim z listopadowymi wizytami na cmentarzu, okazują się nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Teraz bez trudu możesz przygotować je również w swoim domu.
Znudziły Ci się już kanapki z szynką i serem? Doskonałą odmianą dla wszystkich smakoszy będzie pasta. Jednak wcale nie jajeczna, czy z wędzonej ryby, a warzywna. Dziś proponujemy Wam apetyczną i prostą do zrobienia pastę z marchewki. Gdy wzbogacicie ją o kilka składników, nikt nie zdoła się jej oprzeć.
Jak przedłużyć świeżość warzyw, które przechowujemy w lodówce? Odpowiedź na to pytanie może być niemałym zaskoczeniem. Do szuflady, w której trzymasz jarzyny włóż miseczkę z solą. Zapobiegnie ona głównemu powodowi psucia się żywności.
Wiosna jest doskonałą okazją do tego, by na naszych stołach pojawiły się sezonowe przysmaki. Jednym z nich jest botwina, z dodatkiem której możemy ugotować pyszną zupę. Jest pełna smaku i zdrowych składników. Ugotujcie ją choć raz, a nie pożałujecie.
Surówka z marchewki może być znacznie lżejsza. Wystarczy, że nie dodamy do warzywa majonezu. Zamiast jajecznego sosu warto użyć chrzanu. Nada on kompozycji charakteru i sprawi, że będzie znacznie zdrowsza. Musicie spróbować.
Koniecznie wypróbujcie rewelacyjny sposób na marchewkę do obiadu. Jak przygotować to warzywo w niebanalny sposób pokazał znany i lubiany Piotr Ogiński. Przyrządzenie marchewki jest równie szybkie, jak i proste. Wystarczą pospolite składniki, które najpewniej masz w swojej kuchni.
Marchewka z groszkiem jest jednym z częściej goszczących na naszych talerzach dodatków. Przyrządzana przez nasze babcie, zawsze smakowała fantastycznie. Wszystko za sprawą odrobiny cukru, którym podkreślane było znakomite połączenie warzyw.
W Zgierzu doszło do nieprzyjemnego incydentu. Wszystkiemu winna włoszczyzna kupiona na rosół. Szybko okazało się, że zamiast w garnku, warzywa powinny czym prędzej trafić do kosz na śmieci. Na marchewce rozgościła się bowiem nieapetyczna i szkodliwa pleśń.
Surówka z marchewki nie musi być nudna. Wystarczy zamienić jabłko na ananasa, by uzyskać ciekawy w smaku i pasujący do niejednego obiadu zdrowy dodatek. Musicie spróbować.
Robisz na obiad pulpety? Koniecznie dodaj do nich startą marchewkę. Produkt podkreśli smak i doskonale nawilży danie. Wieprzowe pulpety podane z domowym sosem zachwycą każdego miłośnika mięsnych dań.
Wymyślenie dobrej surówki do obiadu nie jest prostą rzeczą. Często idziemy na łatwiznę, korzystając ze sprawdzonych, ale nieco wyświechtanych przepisów. Postanowiliśmy zmienić trend i pokazać nowe, pomysłowe połączenie smaków. Prezentujemy doskonałą surówkę z pora i marchewki.
Robisz sałatkę jarzynową? Przenigdy nie dodawaj do niej cebuli. Warzywo bardzo szybko się psuje, przez co cale danie będzie do wyrzucenia już po 2 dniach. Do kultowej sałatki dodaj jabłko oraz chrzan lub musztardę, a będzie jeszcze smaczniejsza.
Z klasyką kulinarną się nie dyskutuje. Czasem jednak można łatwo wynieść ją na absolutne wyżyny smakowych rozkoszy. Wypróbujcie surówkę z białej kapusty z dodatkiem kapitalnego sosu. Cała tajemnica tkwi w dodatku odrobiny chrzanu i miodu.
Magda Gessler kultową surówkę z marchewki i jabłka robi inaczej niż wszyscy. Do surówki dodaje tarty chrzan i kwaśną śmietanę. Chrzan zdecydowanie wzmacnia smak i dodaje pikanterii. Surówka będzie świetnym dodatkiem do mięs i innych dań głównych.
Idealny obiad nie istnieje bez odpowiednio dobranej surówki. Za taką bez wątpienia uznajemy przepyszną surówkę z marchewki z przepisu babci Basi. Doświadczona kucharka dobrze wie, co do czego dodać, by całość smakowała jak trzeba. Nigdy też nie zapomina o odrobinie soku z cytryny.
Inflacja dotknęła każdą branżę. Nawet warzywa, które jeszcze nie tak dawno kosztowały grosze, teraz osiągnęły rekordowe ceny. Podrożała nie tylko papryka, czy pomidory, ale nawet marchew, ziemniaki, brukiew. Cena kilograma cebuli dosłownie zwala z nóg. Sprzedawcy warzywniaków i klienci szczerze rozmawiali o obecnej sytuacji.
Sałatka jarzynowa jest prostą i smaczną potrawą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są warzywa korzeniowe gotowane w mundurkach i osolonej wodzie. Dzięki nim sałatka nabiera charakterystycznego smaku.
Zrób surówkę z pora i gruszki do obiadu, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Gruszka rewelacyjnie łączy się z pikantnym warzywem. Surówka jest wyraźna w smaku, lekko słodka i pasuje do każdego dania głównego.
Ewa Wachowicz zawsze ma patent na coś pysznego. Tym razem podzieliła się przepisem na doskonałą surówkę z buraków. Ta potrawa jest nie dość, ze pyszna, to jeszcze bardzo zdrowa. Staranny dobór poszczególnych produktów gwarantuje absolutny kulinarny hit.
Zauważyłeś na marchewce biały nalot lub czarne plamy? O ile ten pierwszy jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia, czarnych plam przenigdy nie powinniśmy bagatelizować. Niestety, marchewki nimi pokryte powinny jak najszybciej znaleźć się w koszu.
Kiszona marchewka jest pełna smaku i cennych wartości odżywczych. Bije na głowę ogórki czy buraki, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Warto przygotować ten specjał i sięgać po niego w ramach zdrowej przekąski czy stosować jako urozmaicenie sałatek lub kanapek.