Kawa kuloodporna, czyli napar podany z odrobiną masła, budzi wiele skrajnych emocji. Entuzjaści przekonują, że jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Wśród nich jest Anna Lewandowska, która podzieliła się swoim przepisem na ten wyjątkowy napój. Sprawdziliśmy, czy warto po niego sięgać.
Wolisz masło, czy margarynę? Niektórzy uważają, że jest produktem sztucznym i niezdrowym. Inni ją uwielbiają ze względu na smak i łatwość smarowania pieczywa. Michał Wrzosek porównał skład masła i margaryny. Okazuje się, że margaryna jest zdrowsza od masła.
Krupnik jest sycącą i prostą w przygotowaniu zupą. Bezmięsna wersja dania wykonana z przepisu Jolki będzie miała znakomity smak dzięki jednej prostej sztuczce — podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym. Zabieg nada potrawie aromatu i sprawi, że bliscy zjedzą ją z zachwytem. Spróbujecie?
Chcesz zagęścić sos lub zupę? Możesz przygotować zasmażkę. Sprawdź, jak przyrządzić idealną zasmażkę i który jej rodzaj najlepiej pasuje do potrawy, którą gotujesz. W zależności od dania i rodzaju zasmażki, mąkę przesmaż na maśle, oleju rzepakowym lub smalcu. Wtedy będzie najsmaczniejsza.
Katarzyna Cichopek posiłki dla siebie i swojej rodziny przygotowuje własnoręcznie. Dotyczy to również słodkiego poczęstunku w postaci deseru. Ciasto francuskie zapieczone z jabłkami jest nie lada przysmakiem. Składa się z zaledwie kilku składników i jest bajecznie proste do wykonania.Katarzyna Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, na samych jabłkach nie poprzestaje. W pomysłowym przepisie stosuje też inne owoce, czyli słodkie, soczyste śliwki. Oba smaki łączą się idealnie za sprawą aromatycznego cynamonu. Takiego ciasta aż grzech nie spróbować.
Wiele osób do brukselki podchodzi sceptycznie. Nieodpowiednio przygotowane warzywo nie zachęca ani wyglądem, ani smakiem. Jeśli jednak wzbogacisz je o zrumienioną bułkę tartą i apetyczne orzechy, zyska zupełnie nowy, niezwykle apetyczny wymiar.Nie bez znaczenia jest również umiejętne gotowanie brukselki. Nie należy poddawać jej obróbce przez zbyt długi czas. Warzywo powinno zachować swoją intensywną barwę, a także pozostać lekko jędrne. Dzięki temu będzie nie tylko smaczniejsze, ale też lżejsze dla żołądka.Aby brukselka gotowała się równomiernie, natnij ją na krzyż od strony głąba. Równomierny dostęp wrzącej wody zagwarantuje, że warzywo nie pozostanie w środku twarde. Ugotowane główki pozostaje wymieszać z aromatyczną mieszanką bułki i orzechów. W takim wydaniu każdy pokocha brukselkę.
Masło jest stosowane w wielu daniach kuchni polskiej. Zazwyczaj topimy je lub dodajemy do ciast. Sztuczka z sitkiem w roli głównej, którą pokazał jeden z twórców internetowych, może pomóc nam przygotować tłuszcz do pracy. Jest zaskakująco skuteczna.Po masło wielu z nas sięga na co dzień. Każdy zna też z pewnością problem zbyt twardej kostki tłuszczu, który utrudnia przyrządzenie niektórych przysmaków. Jeden z twórców internetowych pokazał jak w prosty sposób poradzić sobie z wyzwaniem.
Jajecznica po francusku uważana jest za nie lada rarytas. Nic w tym dziwnego, albowiem tak przyrządzone jajka charakteryzują się niezwykłą, kremową konsystencją i delikatnością. Duża w tym zasługa dodatku masła i śmietanki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.Kluczem do udanej jajecznicy po francusku jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Nie należy także podgrzewać jej zbyt gwałtownie, by zachować optymalną konsystencję jajek. Łatwym i sprawdzonym sposobem na jajecznicę po francusku jest przygotowanie jej na parze. Tak przyrządzona nie może się nie udać.Wielbiciele tradycji swoją jajecznicę mogą usmażyć na patelni. Wystarczy stopić masło, a następnie dodać do niego jajka. Smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Po około 15 minutach tuż przez zdjęciem z patelni dodajemy jeszcze kremową śmietankę. Pożywny posiłek gotowy.Jajecznicę po francusku możemy wykonać również w wersji dietetycznej. Nie wymaga ona wtedy dodatku tłuszczu. Na parze zamiast masła podgrzewamy wodę, dodajemy jajka i cierpliwie mieszamy. Otrzymujemy danie obłędnie pyszne i bardzo zdrowe.
Cykoria nie gości zbyt często na naszych stołach. Winić za to można jej gorzkawy smak, który nie zjednuje sobie wielu zwolenników. Tymczasem z tego niedocenianego warzywa można przyrządzić wykwintną kolację. Prekursorka rodzimej sztuki kulinarnej, Irena Gumowska, podawała ją na wzór bardziej modnych i luksusowych szparagów.Irena Gumowska była popularną postacią w czasach PRL-u. To właśnie ona jako pierwsza uczyła Polaków sztuki kulinarnej, a także zasad savoir-vivre. Jej pomysł na elegancką i smaczną kolację z cykorii wykonany został przez niejedną ówczesną panią domu. Dziś możemy odtworzyć go w swoich kuchniach.Dlaczego warto przekonać się do cykorii? Zima, to typowy sezon na to warzywo. Stanowi ono dla naszego organizmu niezwykłe bogactwo witamin i składników odżywczych. W cykorii znajdziemy także bardzo wartościowe antyoksydanty pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki. Kolacja z cykorii Ireny Gumowskiej to doskonały sposób, aby włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.Cykorię a la szparagi podaje się na gorąco. Podczas duszenia warzywa powstaje także apetyczny sos. Potrawę Irena Gumowska polecała podawać z wędliną i pieczywem. To zdrowy i lekki sposób na sycącą kolację.
Ruszyła wielka obniżka cen w sieciach sklepów Lidl. Od dzisiaj do końca lutego kupimy wiele produktów spożywczych w bardzo atrakcyjnych cenach. Masło, sery i mięso będzie przecenione aż do 53%. Polacy chętnie robią zakupy w sieci sklepów Lidl. Nic dziwnego, ceny są bardzo atrakcyjne, a sam sklep zachęca dużym asortymentem i różnorodnością produktów. W Lidlu możemy również kupić wiele produktów z różnych stron świata, które trudno dostać w innych marketach.Lidl co tydzień przygotowuje nowe akcje promocyjne. Tym razem akcja obejmuje mięso, sery i masło i będzie trwać aż do końca lutego. W tym czasie warto zainstalować aplikację Lidl Plus, ponieważ dzięki niej otrzymamy dodatkowe rabaty i kupony, które wykorzystamy nie tylko w lutym, ale i w innych miesiącach.Lidl, oprócz masła, mięsa i serów obniżył ceny na świeże warzywa, owoce, nabiał i inne produkty. W tym tygodniu zorganizowany jest dodatkowo tydzień włoski, a więc kupimy wiele oryginalnych produktów rodem ze słonecznej Italii w bardzo atrakcyjnych cenach.
Upiecz pyszne i lekkie jak chmurka drożdżówki. Sposób na słodki smakołyk zdradziła oczywiście niezawodna babcia. Jej sekret polega na dolaniu do ciasta niewielkiej ilości octu. Dzięki temu gotowy wypiek aż rozpływa się w ustach.Drożdżówki w wykonaniu babci od zawsze były w rodzinnym domu Olgi absolutnym hitem. Na szczęście receptura została przekazana w ręce młodszego pokolenia. Przygotuj puszyste drożdżowe ciasto i ciesz się obłędnym smakiem niesamowitej przekąski.
Katarzyna Bosacka zainterweniowała po raz kolejny. Pod lupę wzięła produkt określany jako "Osełka". Większość osób mylnie bierze go za prawdziwe masło. Tymczasem jest to miks tłuszczowy z wyraźną przewagą tłuszczy roślinnych.Na zabieg producenta nabrało się wiele osób. Nieświadomi konsumenci kupili Osełkę by po niedługim czasie gorzko się rozczarować. Katarzyna Bosacka wyjaśniła, czym różni się osełka od prawdziwego masła. Po raz kolejny zwróciła też uwagę, jak ważne jest czytanie etykiet poszczególnych produktów.
Lepsze jest masło czy margaryna? Spór na ten temat od lat dzielił Polaków. Sprawę postanowił raz na zawsze wyjaśnić dietetyk Michał Wrzosek. Dla niektórych niemałym zaskoczeniem może być fakt, że margaryna zdecydowanie wygrywa z masłem pod względem zdrowotności.Przez lata w dylemacie "masło czy margaryna" większość osób stawiała na to pierwsze. Wynikało to z tego, że masło było produktem bardziej naturalnym. Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na kanale YouTube, zwraca jednak uwagę, że standardy produkcji margaryny w miarę upływu czasu uległy znacznej poprawie. Według niego dziś bez obaw możemy smarować nią kanapki.
Wyśmienity obiad nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy w umiejętny sposób wykorzystać to, co akurat mamy w swojej kuchni. Najlepszym dowodem na to jest niezmiernie apetyczny makaron z serem w wykonaniu Kuby Przeździeckiego. Właściciel kanału Coocharz w serwisie pokazuje przepis na ten obiad krok po kroku.Bazą do przygotowania makaronu z serem jest oczywiście makaron. Użyjcie takiego, na którym dobrze będzie trzymał się ciężki, serowy sos. Do tego taniego obiadu nadadzą się świderki, kolanka, kokardki lub rurki. Istnieje duża szansa, że któryś z nich chowa się w Waszej kuchennej szafce.Miłośnik gotowania doradza także w temacie sera. Sam używa goudy, cheddara oraz parmezanu. Kurczowe trzymanie się tych gatunków nie jest jednak konieczne. "Użyjcie tego, co macie"- brzmi szczera porada od Coocharza.
Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.
W tłusty czwartek w każdym domu musi znaleźć się talerz faworków. Najlepsze oczywiście są te wykonane samodzielnie. Pyszna porcję tego specjału możesz przygotować dzięki sprawdzonemu przepisowi Ewy Wachowicz. Dzięki smażeniu na smalcu słodki chrust wychodzi kruchy i delikatny.Zdania odnośnie najlepszego tłuszcze do smażenia faworków są podzielone. Niektórzy używają w tym celu oleju rzepakowego. Znana dziennikarka stawia jednak na klasyczny składnik do smażenia, czyli wieprzowy smalec. Nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to najlepszy wybór.Równie ważna, jak wybór właściwego tłuszczu, jest odpowiednia temperatura smażenia. Przed przystąpieniem do smażenia właściwego, wrzuć na rozgrzany smalec kawałek faworkowego ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i będzie mieć słomkowy kolor, znaczy to, że temperatura jest w sam raz. Faworki najlepiej przyrządzać na średniej mocy palnika.
Pierogi leniwe doskonale spiszą się w roli podwieczorku lub prostego, acz smacznego dania obiadowego. Ich nazwa wzięła się z niezwykle łatwego i bezproblemowego przygotowania. Tak naprawdę wystarczy około 20 minut, by zaserwować domownikom tę niebywale pyszną potrawę. Sekretem udanych pierogów leniwych jest szybkie połączenie składników. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo stanie się kleiste i lepkie. Potem serowe kluski wystarczy wrzucić na osolony wrzątek i polać stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle.
Domowe masło smakuje rewelacyjnie. Produkt przygotujesz wyłącznie ze śmietany. Wystarczy ją energicznie potrząsać przez kilka minut. Domowe masło podaj z upieczonym, domowym chlebem. Śniadanie będzie smakować jak u babci.Inflacja i światowy kryzys przyczyniły się do wzrostu cen żywności. Za kostkę masła 82% tłuszczu zapłacimy teraz minimum 8 zł. Masło możemy zrobić również samodzielnie, wykorzystując prostą, babciną metodę. Jak zrobić masło? Na kanale bonkol na YouTube dowiemy się, jak w kilka minut zrobić domowe, aksamitne masło o doskonałym smaku. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Domowe masło będzie gotowe błyskawicznie.Domowe masło zrobimy z kremówki. Po kilku minutach ubijania śmietany 30%, wytrąci się najpierw maślanka, po chwili i masło. Miękkie, jasne masło wkładamy do pojemnika z zimną wodą i odstawiamy na dosłownie minutę. Po tym czasie nadajemy masie kształt i schładzamy w lodówce.
Niekończące się podwyżki wszystkim dają się we znaki. Na szczęście nadal można liczyć na sklepowe promocje. Lidl zaskoczył wyjątkowo korzystnymi cenami na mięso, ser i masło. W wielu gospodarstwach domowych liczy się obecnie każdy grosz. W ramach oszczędności warto wybrać się na większe zakupy do popularnej sieci handlowej. W Lidlu na podstawowych produktach zaoszczędzisz nawet do kilkudziesięciu. Szkoda nie skorzystać z takiej okazji.
Kalafior na parze będzie świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu. W towarzystwie wyrazistego sosu czosnkowego smakuje obłędnie i mało kto mu się oprze. Trudno się dziwić — jest o wiele delikatniejszy niż gdyby był gotowany w wodzie. Musicie spróbować. Kalafior na parze jest zdrowy i pełen smaku. Warzywo podane wraz z pełnym charakteru masłem czosnkowym spodoba się nawet wybrednym. Przygotowując je według naszego przepisu, sprawicie, że będzie lekko chrupiące i będzie miało nieziemski aromat. Posypcie go dodatkowo zieleniną i odrobiną soli oraz pieprzu, a na długo zapamiętacie ten posiłek.
Nawet tak prosta czynność, jak usmażenie naleśników na krokiety wymaga przestrzegania ważnych wytycznych. Przypomina o tym znana restauratorka Magda Gessler. Podczas przygotowania ciasta mleko oraz wodę dodajemy do przesianej mąki, nigdy na odwrót. Takiemu autorytetowi lepiej zaufać.Wiele osób przygotowanie naleśników do krokietów zaczyna od wlania płynów do miski, a następnie wsypuje do nich mąkę. Okazuje się, że jest to błąd. Składniki ciasta lepiej zwiążą się, jeśli połączymy je w odwrotnej kolejności. Magda Gessler swoje naleśniki do krokietów przygotowuje właśnie w taki sposób.Składniki na naleśniki do krokietów powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oraz mleko wyjmij z lodówki na ok. 60 minut przed planowanym przyrządzeniem ciasta. Szybko przekonasz się, że dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad Twoje krokiety wyjdą doskonałe za każdym razem.
Miewasz rano problem z twardym masłem? Jeden prosty trik pomoże Ci bez problemu rozsmarować je na pieczywie. Wystarczy ogrzać porcję tłuszczu ciepłym naczyniem. Sprawdź dokładnie, jak przeprowadzić ten proces, by masło nie rozpuściło się, a było jedynie miękkie. Masło jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze od margaryny. Ma jednak jedną wadę - po wstawieniu do lodówki robi się twarde i nie posmarujemy nim kromki chleba. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób wstawia całą kostkę do mikrofali. To nie jest dobry pomysł, ponieważ produkt po kilku sekundach jest zupełnie roztopiony.Niektórzy nie wstawiają masła do lodówki, żeby nie stwardniało. Ta metoda przyczynia się jednak do namnażania się bakterii. Masło nie może być przechowywane w temperaturze pokojowej, ponieważ psuje się o wiele szybciej, a jest przecież drogie. Jak zmiękczyć masło? Wypróbuj rewelacyjny sposób z miską i wrzątkiem.Twarde masło możesz również zetrzeć na tarce do warzyw i sera. Wiórki będą miękkie i szybko rozprowadzisz je na kromce świeżego pieczywa. Jeśli na maśle zauważysz zmianę koloru lub zacznie intensywnie pachnieć, koniecznie wyrzuć produkt. To znak, że się zepsuło.
Naleśniki z sosem pomarańczowym są elegancką i niesamowicie smaczną, słodką wersją dobrze znanego rarytasu. Z przepisem Ani Starmach przygotujecie je w kilka chwil i oczarujecie nimi domowników. Potrawa doskonale sprawdzi się na deser, podwieczorek, a nawet na lekką kolację. Pochodzące z Francji crêpes Suzette, czyli deser składający się z naleśników i pysznego sosu z karmelizowanego cukru i masła doprawionego sokiem pomarańczowym, z łatwością przygotujecie w domu. Jedynym składnikiem, którego znalezienie będzie konieczne, jest likier pomarańczowy. Sekretem smaku tej odsłony delikatnych i cienkich naleśników jest bowiem flambirowanie, czyli podpalenie dania bezpośrednio przed podaniem. Pozwala ono na dosmaczenie potrawy, która finalnie jednak nie zawiera alkoholu. Przy okazji przysmak nabiera też przyje,nego karmelowego posmaku.
Zasmażka jest popularnym dodatkiem do wielu zup czy sosów. Ma za zadanie dodać potrawie smaku, koloru, a także ją nieco zagęścić. Najczęściej zasmażkę przyrządza się z mąki i tłuszczu, dlatego jest dość kaloryczna. Proponujemy więc postawić na jej lżejszą wersję i zamiast tłuszczu dodać wodę lub bulion. Będzie równie smaczna.Wiele dań kuchni polskiej wzbogaca się o zasmażkę. Smażona na tłuszczu mąka pozwala szybko je zagęścić, lecz sprawia, że potrawy tracą na lekkości. Prosty wariant beztłuszczowy pozwoli odpowiednio wprowadzić mąkę do sosu czy zupy. Podpowiadamy, jak go przygotować i wyjaśniamy, czym różni się od innych wersji.
Nie mamy dla Was dobrych wieści odnośnie cen mleka oraz masła. Koszt ich zakupu będzie niestety coraz wyższy. Pod tym względem musimy przygotować się na trudny rok. Winne takiego stanu rzeczy są wciąż rosnące koszty wyrobu żywności.Kryzys energetyczny, wojna na Ukrainie, ograniczenia produkcji a także brak rąk do pracy w branży rolnictwa i mleczarstwa powodują niebotyczne ceny wytwarzania podstawowych produktów spożywczych. Boryka się z nimi nie tylko Polska, ale i cała Europa. Podwyżki najboleśniej uderzają w mleczarnie oraz konsumentów.
Zetrzyj kawałek parmezanu, mozzarelli lub goudy i dodaj do jajecznicy. Mistrzowskie śniadanie będzie gotowe w kilka minut. Ser dobrze połączy kawałki ściętych jajek z resztą składników. Jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.Do jajecznicy możemy dodać wszystkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Możemy przyrządzić jajka z boczkiem, szynką, kiełbasą. Dodać cebulę, szczypiorek, pomidora, paprykę, pieczarki, grzyby, kurki i wiele innych produktów.Niektórzy jajecznicę przygotowują na śmietanie, inni dodają mleko, majonez. Mało kto wie jednak, że smak kultowego śniadanie możemy wzbogacić również o ser. Do jajecznicy polecam starty parmezan. Dobrze sprawdzi się również mozzarella lub zwykły ser typu gouda. Wystarczy kilka łyżek wymieszać z jajkami i wlać na patelnię.Do jajecznicy z serem również możemy dodać to, na co mamy ochotę. W poniższym przepisie znajduje się pomidor, czerwona cebula i szczypiorek. Składniki możemy zamienić lub dodać mięso. Na 5- 6 jajek dodajmy 2- 3 łyżki startego sera. Jajecznica wyjdzie obłędnie.
Umiejętne odgrzanie pierogów przyda się nie tylko z okazji świąt. Źle przygotowana potrawa może być nieapetyczna lub podgrzana nierównomiernie. Jak odgrzać pierogi, aby były idealne do podania? Jeśli zależy Ci na najlepszym efekcie, zapomnij o używaniu kuchenki mikrofalowej.Aby sprawić, by pierogi były ciepłe i apetyczne, postaw na jeden z dwóch sprawdzonych sposobów. Zależnie od oczekiwań, wybierz gotowanie w wodzie lub odsmażanie. Pierwsza metoda zapewni miękkie, delikatne ciasto, druga zaś chrupiącą i zrumienioną otoczkę wokół farszu. Jak odgrzać pierogi tymi sposobami?
Jajko po wiedeńsku jest jednym ze sposobów zaserwowania jajka na miękko. Metoda jest szybka i wyjątkowo apetyczna. Dzięki gotowaniu w szklance, mamy pełną kontrolę nad stopniem ścięcia zarówno żółtka, jak i białka. Tak przygotowane jajko kusi apetycznym wyglądem i zachwyca delikatnością. Jajko po wiedeńsku zwyczajowo podaje się z odrobiną masła, przyprawione solą i pieprzem. Można wzbogacić je również o inne dodatki. Ulubione zioła czy tarty ser żółty skomponują się z tym daniem idealnie.