Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę
27.05.2022 16:26 Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Pyzy z mięsem z rosołu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Niestety kluchy ziemniaczane z mięsnym farszem czasem rozwarstwiają się podczas gotowania. Jest jednak na to świetny sposób- ugotuj pyzy w piekarniku. Jak ugotować pyzy w piekarniku? Poznaj przepis na pyzy z mięsem, idealne na obiad.Pyzy z mięsem z rosołu to pyszne danie, które przygotujesz z resztek z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Wykorzystaj mięso rosołowe, ugotowane, wczorajsze ziemniaki i kilka podstawowych produktów, które z pewnością masz w domu, a wyczarujesz rewelacyjny obiad. Pyzy w piekarniku ugotujesz szybko i bez ryzyka rozklejenia kluch ziemniaczanych. Przygotowane pyzy przełóż na blachę do pieczenia, na dno urządzenia natomiast włóż naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Pieczenie przy pomocy pary wodnej to najlepszy sposób na pyzy, które wychodzą za każdym razem.Gotowe kluski z mięsem podasz na wiele sposobów: z gęstym jogurtem i szczypiorkiem, kefirem, okrasą z masła i cebulki, okrasą z masła i boczku, z samym masłem. Każda wersja smakuje rewelacyjnie. Z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia przygotujesz również pyszne placki- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z ziemniaków z wczorajszego obiadu, są przepyszne.

Fatalne wieści o cenach mięsa
26.05.2022 12:54 Fatalne wieści o cenach mięsa

Ceny mięsa nieprzerwanie rosną. Na obecną sytuację, która według ekspertów nie poprawi się w najbliższym czasie, wpływ ma wiele czynników. Jednym z nich są wyższe koszty produkcji. Nie bez znaczenia pozostaje też nastawienie konsumentów i niepewność związana z możliwością rezygnacji z zakupu produktów z tej kategorii.Mięso wciąż drożeje. W kwietniu cena była wyższa o około 8,5% w stosunku do marca. Na coraz wyższy koszt zakupu wpływają rozmaite czynniki m.in. rosnące ceny surowca, paliw i trudności logistyczne spowodowane trwającą w Ukrainie wojną. Największą niewiadomą pozostaje nastawienie klientów. Eksperci obawiają się spadku popytu.

Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad
25.05.2022 13:13 Soczysty schab w delikatnym pieczarkowym sosie. Cudowna propozycja na smaczny obiad

Pomysł na pyszny, lekki i jednogarnkowy obiad? Przygotuj soczysty schab w delikatnym sosie pieczarkowym z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Schab duszony z warzywami jest miękki i przepyszny. Poznaj prosty przepis na wieprzowinę w sosie z pieczarek, palce lizać.Schabowe duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym są niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Danie przygotujesz w zaledwie godzinę, a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Schab w sosie sprawdzi się więc nie tylko na szybki obiad, ale również większe uroczystości i wizytę gości, każdy będzie prosił o przepis.Sos przygotuj na bazie wywaru warzywnego, który jest idealną podstawą do wszystkich dań tego typu. Mięso duszone w bulionie również nabierze doskonałego charakteru. Do schabu podaj ziemniaki, kluski śląskie, włoskie gnocchi, a także ulubioną jarzynkę. Świetnie pasuje tutaj mizeria, buraczki, lekka sałatka z rukolą i pomidorkami.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami. Danie doskonale sprawdzi się również jako świąteczna potrawa, każdy będzie prosił o dokładkę.

pasztet
21.05.2022 17:22 Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja

Dziś proponujemy wam najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Ma idealny smak i konsystencję. Jest niezmiernie delikatny i soczysty za sprawą użytego mięsa. Możecie go podać jako zimną przystawkę na rodzinnym przyjęciu. Będzie też doskonały na kanapki. Pasztet pieczemy zwykle na święta. Jednak można go też upiec na różne uroczystości, a także zupełnie bez okazji. Taki domowej roboty jest niezwykle smaczny. Doskonale sprawdza się jako zimna przystawka. Świetnie będzie też smakował na chlebie, np. z kiszonym lub małosolnym ogórkiem. Tradycyjny pasztet piecze się z mięsa. Często jest to wieprzowina, która ze względu na sporą zawartość tłuszczu, nadaje potrawie soczystości. Smaczny i wyrazisty w smaku jest też pasztet z dodatkiem dziczyzny. O wiele delikatniejsze w smaku i konsystencji są pasztety cielęce, drobiowe czy z królika. Dziś właśnie przygotujemy ten ostatni.

Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
19.05.2022 20:02 Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody

Przepisów na ciasto na pierogi jest bardzo wiele, jednak nie każde wychodzi idealnie miękkie i elastyczne, a po ugotowaniu wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy jednak odpowiednia temperatura wody i łyżeczka soli, a pierogi wyjdą idealne. Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Wszyscy uwielbiamy pierogi, niezależnie od tego, czy postne, czy z mięsem, czy też na słodko z owocami sezonowymi, zawsze błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Czasem jednak najlepiej przygotowany farsz może zepsuć zbyt twarde i gumowate ciasto.Ciasto w pierogach odgrywa kluczową rolę. Musi być miękkie, delikatne i elastyczne, dzięki czemu rozwałkujesz je na cienki placek. Zbyt grube ciasto jest niesmaczne, mało elastyczne i twarde. Przyczyny są dwie- za gorąca woda i za mało soli.Nigdy nie dodawaj gorącej wody do ciasta na pierogi, ponieważ je sparzysz, a pierogi będą twarde. Kolejną istotną kwestią jest sól- na 500 g mąki zawsze dodawaj łyżeczkę przyprawy. Sól świetnie zmiękcza ciasto, a pierogi za każdym razem wyjdą idealnie.Sezon na truskawki w pełni, przygotuj więc najbliższym pyszną niespodziankę- wyśmienite pierogi z truskawkami. Danie podaj z kleksem śmietany lub oprósz cukrem, będą przepyszne.

Oferta Lidla przed weekendem. Co czeka klientów sieci od czwartku?
19.05.2022 18:16 Oferta Lidla przed weekendem. Co czeka klientów sieci od czwartku?

Kolejna świetna oferta Lidla na weekend. Od czwartku, 19.05 do soboty 21.05 w sklepach Lidla w całej Polsce obowiązuje totalna obniżka cen na produkty spożywcze, nawet o 50%. Warto w tym czasie przygotować listę zakupów- warzywa, owoce, pieczywo, mięso i wiele innych produktów będą kosztować znacznie mniej.Lidl jest siecią sklepów, w której Polacy lubią robić zakupy. Nic dziwnego, częste promocje i dedykowane oferty przyciągają miliony ludzi. Już od dzisiaj możemy skorzystać z kolejnej akcji promocyjnej Lida, jest o wiele taniej niż w innych sklepach.Tradycyjnie już w maju, Lid zachęca niższymi cenami na produkty, które chętnie kupujemy na grilla- mięsa w marynacie, kiełbasy, kaszanki kupimy w znacznie niższych cenach. Promocje obejmują również inne produkty spożywcze, w tym owoce i warzywa.Sprawdź, jakie promocje przygotowała sieć sklepów na te kilka dni i skorzystaj z cen, które zostały obniżone do 50%.

Kurczak po marokańsku
19.05.2022 16:32 Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos

Udka z kurczaka bez pieczenia z dodatkiem świeżej kolendry, oliwek, kminu i szafranu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny w upalny, letni dzień. Kurczak po marokańsku jest prostym przepisem, a danie jest tak smaczne i świeże, że każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.Idzie lato, a wraz z nim coraz wyższe temperatury. Podczas upalnych dni idealnie sprawdzą się dania o świeżej, egzotycznej nudzie. Takie właśnie są nóżki z kurczaka, które przygotowane są na wzór kuchni marokańskiej- z szafranem, kuminem i oczywiście świeżą kolendrą, są przepyszne.Kurczaka po marokańsku podaj z ugotowaną kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniakami. Świetnym dodatkiem, który uzupełni całe danie, jest również lekka sałatka z pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli, ostrej papryczki chili i posiekanej kolendry lub natki pietruszki.Ugotowaną kaszę bulgur przesmaż na oliwie z dodatkiem kilku suszonych pomidorów, będzie jeszcze smaczniejsza. Do smażenia polecam oliwę ze słoiczka z pomidorami, jest bardzo aromatyczna i dodatkowo podbije smak dania.

Zaskakujące doniesienia o cenach mięsa
17.05.2022 19:34 Zaskakujące doniesienia o cenach mięsa

Mięso wciąż stanowi ważny element diety w wielu domach. Niestety jego ceny nadal rosną. W kwietniu znacznie podrożał drób, wieprzowina i wołowina. Według ekspertów jest to dopiero początek fali podwyżek, której szczytu spodziewać się możemy w miesiącach letnich. Z mięsa przygotować można zarówno pyszne kotlety schabowe, jak i delikatne i puszyste mielone. Niebawem dania te mogę jednak okazać się zbyt drogie dla dużej części Polaków. Eksperci bowiem przewidują, że obecne ceny mięsa — choć rekordowo wysokie — stanowią dopiero początek podwyżek w tym segmencie.

pulpety w sosie
17.05.2022 09:41 Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze

Prezentujemy prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Wystarczy, że uformowane kulki wrzucisz do sosu, a pod koniec dodasz posiekany koperek. W ten sposób powstanie pyszny obiad za niewielkie pieniądze. Pulpety podaj z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. I nie zapomnij o wiosennej surówce. Choć z mielonego mięsa zwykle robimy smażone kotlety, to można z niego wyczarować o wiele więcej. Mięso mielone doskonale nadaje się na zapiekanki, klopsy i pulpety. Dziś przygotujemy te ostatnie. Udusimy je w sosie z dodatkiem koperku, dzięki czemu zyskają doskonały, orzeźwiający smak.

Prosty przepis na galaretkę z pozostałości po rosole
16.05.2022 13:54 Prosty przepis na galaretkę z pozostałości po rosole. Nic się nie zmarnuje

Galaretka mięsna skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Specjał z łatwością przygotujecie, wykorzystując mięso i warzywa, które pozostały po niedzielnym rosole. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Już nigdy nie wyrzucicie użytych do przyrządzenia zupy składników. Galaretka mięsna jest kolejnym — po pysznym pasztecie z warzyw i mięsnej paście kanapkowej — pomysłem na smaczne i proste danie, które pozwoli wykorzystać pozostałości po tradycyjnej zupie. Zadbajcie o dodatki, a smak was zachwyci. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by resztki nabrały smaku.

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?
16.05.2022 11:52 Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Przygotowujecie mięso na obiad, a potem okazuje się, że jest twarde i suche? Wiemy, co zrobić, by to zmienić. Warto wypróbować na przykład dodatek octu czy marynowanie w nabiale. Skorzystajcie z naszych porad, a już zawsze uzyskacie smaczne i soczyste potrawy. Po mięso sięga wielu smakoszy. Choć jego obróbka termiczna wydaje się prosta, zdarza się, że mimo starań, efekt nie zachwyca. Sposobów na uzyskanie delikatnego i smacznego specjału jest kilka. Są one banalnie proste. Koniecznie spróbujcie.

Tani i szybki przepis na potrawkę z indyka. Kluczem do sukcesu są dodatki
14.05.2022 18:40 Tani i szybki przepis na potrawkę z indyka. Kluczem do sukcesu są dodatki

Potrawka z indyka jest tanim, szybkim i zbilansowanym posiłkiem, idealnym na obiad lub kolację na ciepło. Delikatne, soczyste mięso, bukiet warzyw i śmietana to danie, które pokocha każdy smakosz. Poznaj tani i szybki przepis na potrawkę z indyka z warzywami.Indyk jest bardzo delikatnym, chudym i zdrowym mięsem. Przygotujesz z niego wiele wyśmienitych dań, ale jedno z nich z pewnością zagości na Twoim stole wiele razy. Potrawka z indyka to danie szybkie, lekkie i pyszne, posmakuje więc nawet największemu niejadkowi.Potrawka z indyka to nie tylko mięso, to przede wszystkim warzywa- marchewka, groszek, papryka czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek. To właśnie dzięki nim danie ma fenomenalny smak i wygląda rewelacyjnie na talerzu. Danie jest idealne na obiad w upalne dni lub kolację, kiedy nie mamy raczej ochoty na ciężkie dania z czerwonego mięsa. Potrawka jest idealnie zbilansowanym posiłkiem, jest lekkostrawna, mało kaloryczna i posmakuje każdemu.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z jabłkami i rozmarynem, jest doskonała.

smażona pierś kaczki
14.05.2022 16:12 Jak smażyć pierś z kaczki aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady

Jak smażyć pierś z kaczki, aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady. Wśród nich istotna jest temperatura, w jakiej smażymy mięso. Odpowiednio dobrana zapewni kaczce soczystość i wyborny smak. Sprawdź, na co jeszcze należy zwrócić uwagę. Mięso kaczki charakteryzuje się specyficznym smakiem i uchodzi za wykwintne. Zwykle pieczemy kaczkę w całości, np. nadzianą jabłkami lub farszem z wątróbki. Popularne są też kacze uda, które można piec lub dusić. Jednak najbardziej szlachetnym kawałkiem kaczego mięsa jest pierś. To właśnie ona trafia na uroczyste stoły i zachwyca smakiem.

ryż z wołowiną
13.05.2022 20:15 Szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Orientalny powiew świeżości

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Proponujemy szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Nasz przepis sprawi, że do twojej kuchni zawita orientalny powiew świeżości. Zmiel tylko wołowinę i usmaż ją z kilkoma dodatkami, a zachwycisz bliskich pysznym daniem.Codzienne wymyślanie dań obiadowych nie jest proste. Często brakuje nam pomysłów, a i do sklepu nie chce nam się biegać po specjalne zakupy. Dlatego proste i szybkie dania z tego, co właśnie jest pod ręką, cieszą się największą popularnością.Jeśli więc macie w swoich zapasach wołowinę, możecie przyrządzić z niej smaczny i niepracochłonny obiad. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania tego dania nie są zbyt wymyślne i jest duża szansa, że też macie je w zasięgu ręki. A zatem do dzieła.

Obłędnie soczyste kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko dzięki 1 sztuczce
13.05.2022 12:53 Obłędnie soczyste kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko dzięki 1 sztuczce

Masz ochotę na wiosenny, lekki obiad? Przygotuj kotlety z piersi kurczaka. Delikatne, soczyste mięso, złocista, chrupiąca panierka to duet idealny. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, będzie prosto i przepysznie. Poznaj prosty przepis na obłędnie soczyste kotlety z piersi z kurczaka.Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego. Są delikatne i o wiele lżejsze. Kotlety najpierw namocz w mleku, a później obtocz w jajku i bułce tartej, a będą idealnie soczyste i będą miały pyszną, chrupiącą panierkę.Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją dania jest kurczak podany z domowymi frytkami z piekarnika i lekką sałatką z pomidora, ogórka, cebuli czerwonej i oliwek. Do kotlecików drobiowych równie dobrze będzie pasować ziemniaczane purée, buraki, ogórki kiszone.Podczas zakupów zwracaj uwagę na datę ważności i wygląd zarówno mięsa, jak i opakowania. Jeśli opakowanie z filetami z kurczaka ma skroploną wodę w środku, a samo mięso jest blade, oznacza to, że nie nadaje się do już do jedzenia. Świeże filety z kurczaka mają jasny, różowy kolor.

Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów
13.05.2022 08:16 Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów

Lubisz słodkie i szybkie śniadania? Koniecznie unikaj tych produktów, ponieważ zawierają ogromne ilości cukrów i tłuszczy i są bardzo kaloryczne. Dowiedz się, czego nie jeść na śniadanie i co możesz zjeść w zamian, aby mieć energię na cały poranek.Często pomijamy śniadania w tygodniu lub jemy coś na szybko, ponieważ spieszymy się do pracy lub szkoły. W weekendy, kiedy mamy zdecydowanie więcej czasu, często również sięgamy po wysokoprzetworzone produkty, ponieważ są szybkie i smaczne.Niestety regularne spożywanie niektórych śniadań przyczynia się do nadprogramowych kilogramów i zwiększonej ilości cholesterolu, a w konsekwencji do nadwagi, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i poważnych chorób serca. Sprawdź, czy jadasz jeden z wymienionych produktów i koniecznie zamień go na lekkie i pożywne śniadanie. Pamiętajmy, że śniadanie jest podstawowym posiłkiem dnia, nie dostarczajmy więc ogromnej ilości cukrów, tłuszczy i kalorii z samego rana, jedzmy zdrowo.

wątróbka
12.05.2022 16:23 Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok

Sprawdźcie, co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna. Tak naprawdę wystarczy jeden prosty krok, czyli namoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Dzięki temu zabiegowi wątróbka zyska doskonały smak i nabierze aksamitnej konsystencji. Gwarantujemy, że będziecie się nią zajadać. Wątróbka to najpopularniejszy z podrobów, który ma licznych wielbicieli. Są też oczywiście i tacy, którzy nie wzięliby jej do ust, podobnie zresztą, jak i innych podrobów. Jednak wątróbce nie można odmówić walorów zdrowotnych, tj. wysokiej wartości odżywczej. Jest ona bowiem najzasobniejszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dostarcza też witaminy A, witamin z grupy B i białka.Niektórzy nie przepadają za wątróbką, ze względu na jej smak. Ma charakterystyczny, podrobowy, ale czasami wychodzi też twarda i gorzkawa. Zobacz, co zrobić, by uniknąć takiej niespodzianki.

Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie? Pamiętaj o kluczowych zasadach
12.05.2022 14:25 Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie? Pamiętaj o kluczowych zasadach

Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, cebulką i boczkiem wędzonym. Roladki będą idealnie miękkie i soczyste, kiedy zastosujesz dwie kluczowe zasady. Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie?Zrazy wołowe to danie, które przygotujesz w prosty sposób, a dzięki kilku prostym trikom mięso będzie idealnie miękkie, smaczne i każdy będzie prosił o dokładkę. Zawijane mięso podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Osobiście gorąco polecam kluseczki śląskie lub ziemniaki gotowane, a także ogórki kiszone lub modrą kapustę. Do duszenia zrazów wykorzystaj domowy bulion wołowy, jest świetną bazą do zup i sosów.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami
12.05.2022 12:01 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami. Prosty i tani obiad

Zapiekanki są smacznymi daniami, które zachwycą niejednego smakosza. Makaronowa wersja z mięsem mielonym i pieczarkami nie zrujnuje waszego budżetu i nie będzie wymagała żmudnych przygotowań. Podajcie ją na obiad, a bliscy będą zachwyceni. Zapiekankę można przygotować na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy już jak zrobić pyszną kompozycję na bazie ziemniaków z dodatkiem cebuli i boczku oraz sycący specjał z ryżem i mięsem mielonym. Tym razem przygotujemy wyjątkowo proste danie z makaronem. Składniki z pewnością macie w domu. Spróbujecie?

Zachwycający przepis na kurczaka w sezamie. Prosty przepis na pyszny obiad
10.05.2022 19:07 Zachwycający przepis na kurczaka w sezamie. Prosty przepis na pyszny obiad

Szukasz pomysłu na szybkie i proste danie z orientalną nutą? Przygotuj kurczaka w sezamie. Danie jest błyskawiczne i proste w przygotowaniu- wystarczy kilka podstawowych produktów i zaledwie pół godziny wolnego czasu. Poznaj zachwycający przepis na kurczaka w sezamie.Kurczak w sezamie to danie rodem z chińskiego street foodu. Delikatne mięso doprawione pieprzem i sosem sojowym, obtoczone w mące, jajku i sezamie smakuje wyśmienicie podane z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.Torebkę ryżu przed gotowaniem opłucz pod zimną, bieżącą wodą, dzięki czemu będzie idealnie sypki. Najlepszy będzie ryż basmati lub jaśminowy. Długie, białe ziarna nie sklejają się podczas gotowania i wyglądają bardzo apetycznie.Jeśli szukasz pomysłu na równie proste i smaczne danie chińskiej kuchni- tu poznasz przepis na ryż smażony po chińsku, jest idealny na obiad lub kolację na ciepło.

Biedronka rozpoczęła nową ofertę promocyjną. Co czeka klientów?
09.05.2022 11:10 Biedronka rozpoczęła nową ofertę promocyjną. Co czeka klientów?

Biedronka rozpoczęła dzisiaj nową ofertę promocyjną. Wiele produktów spożywczych, jak mięso, ryby, warzywa i owoce, będą w bardzo atrakcyjnych cenach. Akcja trwa od 9 do 14 maja lub do wyczerpania zapasów, więc nie czekaj z robieniem zakupów do końca tygodnia.Biedronka jest jedną z najbardziej popularnych w Polsce sieci sklepów. Nic dziwnego, częste promocje, świeże i smaczne produkty zachęcają do robienia większych zakupów. W sklepach w całym kraju ruszyła promocja, z której aż żal nie skorzystać.Niemal cały asortyment Biedronki jest w tym tygodniu przeceniony. Promocje obejmują między innymi owoce, warzywa, mięso, ryby i wiele innych produktów spożywczych. Konkurencyjne ceny dotyczą również chemii gospodarczej i kosmetyków.

Faszerowane pieczarki
06.05.2022 19:44 Wyborne pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Danie na każdą okazje

Lubicie dania z grzybów? W takim razie polecamy wam wyborne pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Są aromatyczne, pożywne i proste do zrobienia. Takie danie możecie zaserwować na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień, a także na uroczystym stole. A więc do dzieła.Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Co prawda grzyby leśne mają silniejszy aromat, jednak sezon na nie trwa bardzo krótko. Inaczej jest z niezawodnymi pieczarkami, które można kupić przez cały rok i po dobrych cenach. Co z nich zrobić? Zwykle je smażymy i dusimy w śmietanie, lubimy też pieczarkową zupę, a także zapiekanki z dodatkiem tych grzybów. Dziś jednak proponujemy wam potrawę, która może być przystawką lub daniem głównym. Wszystko zależy od tego, ile podacie sztuk. Będą to pieczarki faszerowane mięsem.

Karkówka w marynacie
05.05.2022 02:00 Karkówka marynowana w mleku i majonezie, krucha i delikatna jak z najlepszej restauracji

Typowym smakiem wiosny oraz lata jest grillowana na węglu karkówka - ten soczysty i aromatyczny kawałek mięsa często zdobi rozgrzane ruszty najlepszych restauracji. Aby uzyskać podobny smak, zamarynuj karkówkę w majonezie i jajku. Taka mieszanka sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne, a jego smak zachwyci wszystkich. Karkówka jest wyjątkowo wdzięcznym w przygotowaniu kawałkiem mięsa z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Dzięki niemu nawet długotrwałe smażenie czy grillowanie nie sprawi, że mięso będzie suche i żylaste. Wymoczenie karkówki z marynacie z mleka i majonezu spowoduje wyjątkowe zmiękczenie mięsa. W obu składnikach marynaty znajdują się enzymy, które rozluźniają włókna mięśniowe i zamykają w nich wilgoć. Sos sojowy oraz przyprawy użyte w marynacie zaromatyzują kotlety - efekt będzie przepyszny.

Prosty przepis na pyzy z kaszanką
03.05.2022 15:44 Prosty przepis na pyzy z kaszanką. Każdy będzie błagał o dokładkę

Pyzy są jedną ze smaczniejszych ziemniaczanych potraw. Jeśli po grillowaniu została wam upieczona kaszanka, a w lodówce macie ugotowane ziemniaki z obiadu, z łatwością przygotujecie wyjątkowo pyszne danie, które pozwoli wam zagospodarować pozostałości. Podajcie je z prostą okrasą z boczku lub z ziołową oliwą, a każdemu się spodoba. Pyzy można wypełnić dowolnym farszem. Podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyborną kompozycję z twarogu oraz wyśmienite nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem sięgniemy po kaszankę. Mięsny rarytas możecie podsmażyć lub wykorzystać ten, który został wcześniej przyrządzony na grillu. W obu wariantach będzie wyśmienicie.

Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania
03.05.2022 10:31 Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj

Grillowanie jest zdrową i przyjemną formą przygotowania posiłków. Warunkiem jednak jest przestrzeganie zasad, które zapewnią bezpieczeństwo. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wykorzystywanie tych samych sztućców do mięsa surowego i upieczonego. Takie działanie może mieć przykre konsekwencje. Wystrzegajcie się go. Grillowanie będzie bezpieczne, jeśli zachowamy pewne środki ostrożności. Wspominaliśmy już, jakie produkty na ruszt trafić nie powinny i w jakich miejscach lepiej grilla nie rozpalać. To jednak niejedyne zagrożenia, jakie wiążą się z tą formą przygotowania posiłków i spędzania czasu. Wiemy jak wyeliminować najpoważniejsze błędy.

Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
01.05.2022 09:21 1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?

1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Doskonała pogoda, słoneczne i ciepłe dni to idealna pora na grilla. Dowiedz się, jak dobrze grillować kaszankę, żeby była soczysta i pełna smaku.Majówka kojarzy nam się przede wszystkim z otwarciem grillowego sezonu, na który zawsze z utęsknieniem czekamy po długiej zimie. Coraz cieplejsze dni i wieczory aż proszą się o spotkania przy grillu z rodziną i przyjaciółmi.Grillowanie to nasz sport narodowy, karkówka, kiełbasa, kaszanka i warzywa przygotowane nad ogniem możemy jeść dziennie i nam się nie znudzą. Kaszanka doczekała się nawet swojego święta- 1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki.Święto początkowo obchodzono w okolicach Płocka, jednak szybko rozpowszechniło się w innych polskich miastach. Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby była soczysta i pełna smaku? Poznaj przepis na wyśmienitą kaszankę, która będzie absolutnym hitem podczas majówkowego biesiadowania.

grillowanie
30.04.2022 09:13 W jakich miejscach można grillować? Rozwiewamy wątpliwości

Rozpoczęła się majówka, a tym samym sezon na grillowanie. Sprawdźcie, w jakich miejscach można grillować, by nie popsuć sobie nastroju mandatem od straży miejskiej. Rozwiewamy wszystkie wątpliwości dotyczące aktualnych przepisów. Warto się do nich zastosować. Większość osób z utęsknieniem czekała na długi, majowy weekend. Wreszcie można odpocząć, tak, jak się lubi. A ponieważ pogoda całkiem dopisuje, większość z was z pewnością wybierze wypoczynek na świeżym powietrzu. Można będzie pospacerować, pojeździć na rowerze, a także pogrillować. Z tym ostatnim, a więc grillowaniem, nie będą miały większego problemu szczęśliwi posiadacze działek i przydomowych ogródków. Pozostali nim rozpalą grill w parku czy na polanie powinni zapoznać się z przepisami. Po co sobie szargać nerwy dyskusją ze strażnikiem miejskim lub policjantem albo — co gorsza — mandatem.

grillowanie mięsa
26.04.2022 22:05 Jak grillować mięso, aby było soczyste? Garść najważniejszych porad

Sprawdźcie, jak grillować mięso, aby było soczyste. Prezentujemy garść najważniejszych porad. Oczywiście istotny jest rodzaj mięsa, marynata i technika pieczenia. Pamiętajcie też, by gotowemu kawałkowi dać odpocząć przed pokrojeniem. Dzięki temu zyska na smaku i soczystości. Co jeszcze jest ważne?Przełom kwietnia i maja oznacza zwykle początek sezonu grillowego. To wtedy, skuszeni ładną pogodą, wyciągamy ze schowków grille i zaczynamy biesiady na świeżym powietrzu. Na naszych rusztach ląduje przede wszystkim mięso i to w różnych odsłonach. Są więc kiełbaski, kaszanki, karkówki, porcje kurczaka, szaszłyki i burgery. Wszystkie bardzo smaczne, pod warunkiem, że odpowiednio się je przyrządzi. Jak? Oto kilka najważniejszych porad.