Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Miód

Miód

Miód
21.04.2021 02:00 Niepokojące odkrycie w miodzie w USA

Miód znajdziemy w praktycznie każdym gospodarstwie domowym na świecie - używamy go jako słodzika, dodatku do słodkich wypieków czy marynatach do mięs. Produkt ten ma także wiele korzystnych właściwości, z których ludzie korzystają od tysięcy lat. Każdy z nas w końcu doskonale wie, że miód wręcz wybitnie oddziałuje na organizm w kontekście odporności. Nie bez powodu jest nazywany "naturalnym antybiotykiem" - posiada zdolności przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które sprawdzają się jako remedium na wielorakie infekcje, głównie górnych dróg oddechowych.

Kawa w wyjątkowym wydaniu
13.04.2021 02:00 Jakie składniki warto dodać do kawy?

Kawa cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy. Niektórzy sięgają po nią kilka razy dziennie. Picie kawy w umiarkowanych ilościach jest zdrowe dla naszego organizmu. Jednak napój może dawać nam znacznie więcej korzyści.

Co jeść na noc?
29.03.2021 02:00 Co zjeść przed snem?

Jedzenie towarzyszy nam każdego dnia, a na posiłki poświęcamy ogromną ilość czasu. Produkty spożywcze, które pochłaniamy na kolację, wyjątkowo mocno oddziałują na sen oraz jego jakość. Jeśli chcesz wstać o poranku rześki i wypoczęty, na kolację zjedz poniższe propozycje. Najważniejszym aspektem zdrowej kolacji jest jej lekkość. Nie należy objadać się, ani konsumować tłustych i ciężkostrawnych rzeczy. W innym wypadku organizm nie zdoła zregenerować się w trakcie snu, a dodatkowe kalorie z pewnością odłożą się pod postacią oponki na brzuchu.

Mikstura na bazie soku jabłkowego
28.03.2021 01:00 Mikstura na bazie soku jabłkowego

Jelita grają bardzo ważną rolę w ogólnym samopoczuciu człowieka. To tam wchłaniana jest duża część substancji odżywczych, a flora bakteryjna reguluje wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dbanie o ten organ. Nasza dieta, składająca się w dużej mierze z mięsa i innych ciężkostrawnych dań oraz produktów sprawia, że jelita po jakimś czasie zaczynają zapychać się. Aby pozbyć się tych złogów pokarmowych, wystarczy przez 3 tygodnie stosować poniższą miksturę.

Miód i syrop w doskonałym syropie
27.03.2021 01:00 Przepis na babciny syrop czosnkowy

Ludzie żyjący w czasach starożytnych doceniali zarówno działanie czosnku, jak i miodu. Oba produkty były bardzo cennymi surowcami nie tylko ze względu na ogromne walory smakowe - skrywają one w sobie mnóstwo dobra, które każdy człowiek powinien przyjmować. Połączenie ich obu w syropie sprawia, że organizm może z łatwością przyjąć ogromną dawkę korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Już jedna łyżka dziennie pita regularnie sprawia, że można odczuć diametralną różnicę w kondycji czy samopoczuciu.

Miód miewa czasami biały nalot
14.03.2021 01:00 Co oznacza biała pianka w słoiku z miodem?

Smakowity miód niejednokrotnie przyprawiał nas o zawrót głowy. Słodki wyrób pozyskiwany od pszczół idealnie sprawdza się w kulinariach. Dodajemy go do łakoci, ale również do innych dań, które potrzebują przełamania smaków słodyczą.

Miód i kwestia doboru łyżki
09.03.2021 01:00 Jaką łyżką nabierać miód – drewnianą czy metalową?

Bez wątpienia miód odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Ludzkość raczy się nim praktycznie od początku powstania cywilizacji. Aktualnie wzbogacamy o miód napoje i desery. Warto wiedzieć, jaka łyżka najlepiej sprawdzi się do nabierania tego pszczelego wyrobu.

Miód ma mnóstwo właściwości
08.03.2021 01:00 Niezwykłe działanie miodu z dodatkiem soli himalajskiej

Miód wykorzystywany był przez samych starożytnych Egipcjan - dawni ludzie zamieszkujący tereny wokół Nilu stosowali go podczas kremowania swoich najcenniejszych obywateli. Wazy z miodem umieszczano również w sarkofagach, aby władcy mogli raczyć się nim po śmierci. Okazuje się, że produkt ciężkiej pracy pszczół świetnie sprawdza się jako środek wspomagający sen. Jeśli masz więc kłopoty z zasypianiem, bądź całą noc spędzasz na wierceniu się w łóżku i gapieniu przed siebie, sporządź z miodu miksturę, która szybko da pozytywne efekty.

Naturalny miód można łatwo rozpoznać
04.03.2021 01:00 Jak sprawdzić jakość miodu?

Miód od wieków stosowany jest jako naturalne lekarstwo. Mówi się, że nawet ojciec medycyny, Hipokrates, swoją długowieczność (przeżył 111 lat) zawdzięczał właśnie spożywaniu dużych ilości miodu. Mimo że badania nigdy tego nie potwierdziły, udowodniono szereg innych niesamowitych właściwości. W polskiej kuchni miód jest powszechnie stosowany. Dodajemy go do ciast, deserów, słodzimy nim herbatę czy przygotowujemy syropy. Jednak nie każdy miód jest sobie równy, obecnie na rynku pojawia się wiele podróbek, dlatego warto wiedzieć, czym różnią się one od naturalnego miodu.

Herbata z dodatkami ma wspaniałe działanie
03.02.2021 01:00 Miód i cytrynę dodawaj do herbaty tylko pod 1 warunkiem

Herbata to popularny napar, który do naszego kręgu kulturowego przybył dopiero kilka wieków temu. Mimo wszystko i tak zdołał stać się najczęściej pitym napojem na całym świecie - ilościowo przebija nawet kawę. Niestety, Polacy często popełniają błąd, spożywając ją nieodpowiednio. Okazuje się, że bardzo łatwo zniszczyć dobroczynny wpływ miodu i cytryny na organizm człowieka. Wystarczy, że herbata będzie za gorąca, lub w kubku ciągle parzyć będą się liście, a oba dodatki tracą na swojej wartości.

miód
21.01.2021 01:00 Po czym rozpoznać dobry miód?

Jesienią i zimą chętniej niż zwykle kupujemy miód. Wiadomo, zwiększa odporność, potrafi odegnać pierwsze oznaki przeziębienia. Jednak takie działanie wykazuje tylko i wyłącznie naturalny, pszczeli miód. A wiesz, po czym rozpoznać dobry miód? Jeśli nie, przedstawimy ci kilka sposobów, w jaki możesz go sprawdzić. Jeśli nie masz zaufanego miejsca, w którym zaopatrujesz się w miód, uważaj, by nie kupić miodowej podróbki. Sztuczny miód co prawda na pierwszy rzut oka wygląda jak naturalny, ale jest robiony z cukru i wody. Nie ma więc tych wszystkich cennych właściwości, na których ci zależy. Jak więc poznać czy masz do czynienia z pszczelim miodem?