Zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy obiad? Mamy dla ciebie świetną propozycję. Jeśli tylko znajdziesz w zamrażarce karkówkę, przygotuj ją w miodowo-musztardowej marynacie. Wyjdzie idealna, soczysta i aromatyczna. Dziś ją zamarynuj, jutro tylko upieczesz. Czyli obiad zrobi się w zasadzie sam.Karkówka jest jednym z atrakcyjniejszych kawałków wieprzowego mięsa. Jest poprzerastana tłuszczykiem i to właśnie ten tłuszcz sprawia, że mięso doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania, smażenia i duszenia. W czasie obróbki kulinarnej tłuszczyk nie pozwala mięsu wyschnąć, dzięki czemu naprawdę trudno o niesmaczną, suchą karkówkę. Karkówka często ląduje na ruszcie grilla, a poza sezonem głównie w piekarniku. Z kawałka tego niedrogiego mięsa można przygotować naprawdę smaczny i pożywny obiad. Jeśli chcesz mieć przy nim mało pracy, jednego dnia zamarynuj mięso, a drugiego upiecz i gotowe.
Pijąc alkohol, czujemy się rozluźnieni i zrelaksowani, jednak potem czeka nas ciężki czas. Następnego dnia budzimy się z bólem i zawrotami głowy, jesteśmy zmęczeni, a nasze mięśnie drżą. Jak najszybciej wrócić do dobrej formy? Przygotuj sobie idealny na kaca domowy napój na bazie soku z cytryny. Choć pijąc alkohol, mamy wrażenie, że się nawadniamy, to jednak jest odwrotnie. Alkohol sprzyja bowiem wypłukiwaniu z organizmu cennych składników. Odwadniając się, tracimy też elektrolity, które są potrzebne do normalnego funkcjonowania organów i całego ciała. Dlatego najlepszym pomysłem na dzień po przepiciu, jest szybkie nawodnienie organizmu. Sięgnij więc po wodę, najlepiej wzbogaconą w składniki, które przyspieszą oczyszczanie organizmu z toksyn.
Sezon na przeziębienie jest obecnie w pełni, dlatego warto być przygotowanym i mieć w domu specyfiki wspomagające leczenie - takie jak domowy syrop z bananów. Przygotowuje się go z dwóch składników w bardzo prosty sposób. Wystarczy pić go kilka razy dziennie, a wszelkie infekcje będą znacznie łatwiejsze do zniesienia. Syrop z bananów to doskonały produkt, który każdy z nas powinien mieć w swoim domu. Stosowanie go jest banalnie łatwe, jest smaczny, a przy okazji wspomaga organizm nie tylko podczas infekcji, lecz również ogólnie - banany mają bowiem mnóstwo wartościowych właściwości. Jak podaje portal mamadu.pl, według medycyny ajurwedycznej banan po ugotowaniu wydziela enzymy o leczniczym działaniu. Stosuje się je w profilaktyce udarów, ataków serca czy miażdżycy. Dodatkowo łagodzi kaszel, przeziębienie, a także objawy zapalenia oskrzeli.
Goździki są jedną z najważniejszych korzennych przypraw wykorzystywanych na całym świecie do gotowania najróżniejszych potraw. Jeśli zauważyłeś u siebie pierwsze objawy przeziębienia, możesz przygotować z nich syrop. Goździki ułatwiają problemy z gardłem związane z infekcją, a także udrożniają drogi oddechowe. Goździki są suszonymi kwiatami goździkowca korzennego - drzewa z Azji, które jest wiecznie zielone. Właściwości tej przyprawy znane są ludziom od ponad 2 tysięcy lat i stosowana była głównie w Chinach. Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego poleca się ssać lub żuć je podczas bólu zęba czy nieświeżego oddechu. Za takie działanie odpowiada głównie eugenol. Substancja ta zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, a także hamuje rozwój infekcji drożdżowej.
Dokucza ci kaszel, przeziębienie? Zamiast łykać gotowe leki z apteki, najpierw wypróbuj domowe specyfiki. Może być herbata z miodem, herbatka z lipy czy sok malinowy. Możesz też własnoręcznie przygotować lekarstwo z buraka. Wiesz jak zrobić syrop z buraka? To żadna sztuka. Burak czerwony jest warzywem nie tylko smacznym, ale też bardzo wartościowym. Do tego zwykle masz go w kuchennych zapasach. Zwłaszcza teraz, w okresie świątecznym. Jeśli więc czujesz osłabienie czy bierze cię przeziębienie, nie zwlekaj, tylko przygotuj syrop z buraka.
Kutia jest jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw regionalnych. Niezwykłe połączenie maku, pszenicy i bakalii przypadnie do gustu smakoszom, którzy cenią sobie słodkie rarytasy. Dowiedzcie się jak zrobić ten specjał i zaskoczcie swoich bliskich w te święta. Słodki i sycący przysmak wprost ze wschodu uświetni niejedną wigilijną kolację. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, lecz wymaga nieco czasu — mak i pszenica muszą nasiąknąć płynami. Warto jednak spróbować tego niezwykłego połączenia ziaren pszenicy z bakaliami i miodem. Zachwyci was równie mocno co kluski z makiem i pierogi z suszonymi śliwkami.
Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotuj kutię z domowymi kluseczkami, makiem, bakaliami, miodem, a danie będzie hitem na świątecznym stole. Poznaj prosty przepis na wigilijne kluski z makiem.Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna przygotowywana z obtłuczonej pszenicy z makiem i bakaliami. Coraz częściej jednak ziarna zastępowane są domowymi kluseczkami, które równie dobrze smakują z niezwykle aromatycznym makiem z olejkiem migdałowym, skórką pomarańczową i bakaliami. Suchy mak koniecznie podgotuj w mleku i zmiel dwukrotnie, dzięki czemu będzie miękki, delikatny i wydobędziesz z niego cały smak. Możesz ugotować mak w wodzie, jednak moim zdaniem mleko dodatkowo wzmacnia aromat i sprawia, że mak jest jeszcze delikatniejszy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć również tradycyjnego makowca. Tu poznasz przepis na makowiec zawijany, idealny na Boże Narodzenie.
Gotowanie czerwonego barszczu nie jest trudnym zadaniem, warto jednak trzymać się pewnych zaleceń, aby zupa nie okazała się niesmaczna lub blada. Gorzki smak potrawy wynika najczęściej ze zbyt długiego i intensywnego gotowania - barszcz powinien jedynie delikatnie bulgotać tak jak rosół. Jeśli mimo wszystko gorzkość jest mocno wyczuwalna, dodaj do wywaru miód z odrobiną soku z cytryny. Barszcz czerwony jest jedną z najważniejszych potraw podawanych do stołu w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Bez misek pełnych uszek zalanych charakterystyczną zupą, wigilia dla wielu osób nie jest udana. W sklepach można więc znaleźć wiele gotowych barszczy, które pozostawiają mimo wszystko wiele do życzenia w kontekście smaku i jakości.Ugotowanie zupy własnoręcznie pozwala nie tylko dostosować jej smak oraz aromat do gustu gości, lecz również mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów. Minusem z kolei jest pojawienie się niekiedy gorzkiego smaku, na który mamy genialne rozwiązanie.
Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne. Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.
Zimą łatwo o wychłodzenie spowodowane silnym wiatrem, deszczem czy śniegiem - na takie problemy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata. Dodając do niej liczne przyprawy korzenne, jak imbir, cynamon, goździki czy pomarańcze, uzyskuje się esencjonalny i pyszny napar. Poniżej prezentujemy najlepszy sposób na jej przygotowanie. Herbata znana jest na całym świecie i stanowi najczęściej pity napój, który bije w kategorii ilości nawet kawę. Sposobów na jej zaparzenie jest wyjątkowo dużo i praktycznie każdy region ma swój własny. Zimą najlepiej sprawdza się jednak jeden typ. Herbata z korzennymi przyprawami rozgrzewa i rozpala zmysły intensywnymi oraz wyjątkowo bogatymi zapachami. Jako słodzik warto użyć do niej miodu, który podkreśli smak wszystkich składników, a także poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego - znany jest wszak ze swoich właściwości bakteriobójczych.
Jeśli potrzebujesz pobudzenia, sięgasz po kawę. Jednak, gdy chcesz dodać sobie energii, a przy tym poprawić metabolizm, dodaj do naparu imbir. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto dodać do kawy imbir. Taki poranny napój będzie o wiele skuteczniejszy niż zwykła mała czarna. Kawa jest zaraz po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Sięgamy po nią ze względu na jej smak i aromat, ale też dlatego by poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Zawarta w kawie kofeina potrafi bowiem podnieść nieco ciśnienie krwi, dzięki czemu czujemy przypływ energii. Po kawie łatwiej też jest się skoncentrować i zapamiętywać. Smak kawy doskonale harmonizuje z wieloma dodatkami. Dlatego też ten czarny napój doczekał się wielu wersji smakowych. Najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest oczywiście cukier i mleko, jednak mają one tylko walory smakowe. Gdy zaś chcesz zwiększyć moc kawy, wzbogać ją przyprawami.
Aura jesienno-zimowa sprzyja infekcjom. Aby dzielnie stawić im czoła, warto wcześniej zadbać o swoją odporność. Najlepiej w tym celu sięgnąć po naturalne środki, a więc po produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Jednym z nich jest kurkuma, z której przygotujemy dziś napój na wzmocnienie odporności. Jednak tak naprawdę ta wyjątkowa mieszanka poprawi też funkcjonowanie całego organizmu. Pij ją po kieliszku dziennie, a zauważysz ogromną różnicę. Do środków o leczniczej i wzmacniającej mocy należy kilka dość popularnych produktów spożywczych. Wśród nich znajduje się m.in.: czosnek, miód, cytrusy i przyprawy korzenne. Tak się składa, że cały ten antyprzeziębieniowy zestaw umieścimy dziś w jednym napoju. Koloru, smaku i wyjątkowej mocy doda mu nieoceniona kurkuma. Ta wyjątkowa mieszanka nie ma sobie równych. Pij ją regularnie, a efekty cię zaskoczą.
Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Już sam jego wypiek wprowadza w domu świąteczną atmosferę dzięki aromatowi korzennych przypraw. Dlatego nie powinno go zabraknąć także i na twoim stole. Jeśli obawiasz się, że nie starczy ci czasu na jego przygotowanie — bez obaw, podajemy prosty przepis na ekspresowy piernik. Przepisów na piernik jest dużo. Niektóre receptury każą zagniatać ciasto już na 3-4 tygodnie przed świętami, potem ciasto dojrzewa w chłodzie. Można je upiec tydzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, aż do świąt. Na szczęście są też i takie przepisy, które pozwalają upiec piernik dosłownie w ostatniej chwili. Smakiem i aromatem nie ustępuje one piernikom dojrzewającym. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Już pora obiadowa, a ty jeszcze nic nie ugotowałaś? Jeśli masz pod ręką filet z kurczaka, szybko zamienisz go w pyszny obiad dla całej rodziny. Skorzystaj tylko z naszego przepisu na kurczaka w miodowo-musztardowym sosie. Podaj do niego ziemniaki lub ryż oraz surówkę i danie niczym z restauracji gotowe.Filet z kurczaka stwarza wiele możliwości kulinarnych. Jego delikatne mięso dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, a jednocześnie nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego w mig można z niego przygotować awaryjny obiad dla całej rodziny. Dziś przedstawiamy wam przepis, który pochodzi z kanału Przepisy Joli na YouTube. Prezentowane zdjęcie potrawy jest zaś screenem z tego kanału. Prawda, że wygląda apetycznie?
Syrop z czosnku może być rozwiązaniem na wiele problemów, które dotykają nas jesienią oraz zimą. W czasie zimnych pór roku potrzebujemy pewnego wzmocnienia, aby nasze organizmy zdołały przetrzymać trudniejszy okres. Syrop z czosnku pełen jest witamin, minerałów i substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Dzisiaj pokazujemy, jak go wykonać. Syrop z czosnku może z pozoru wydawać się czymś niesmacznym, co wykrzywia twarze i pozostawia po sobie długo nieprzyjemny posmak. Jego smak nie jest oczywiście najlepszy, jednak ogromna ilość witamin z grypy B, witaminy A, C oraz D, a także minerałów sprawiają, że syrop uzupełnia niedobory. Dużą zaletą czosnku jest zawarta w nim allicyna, która ma działanie przeciwbakteryjne i antygrzybiczne. Aby wytworzyć jej jak najwięcej, należy czosnek zgnieść na desce i zostawić na 15 minut. Dzięki temu substancje zawarte w czosnku wchodzą w reakcję z tlenem, pobudzając czosnek do produkcji allicyny.
Znudził wam się prosty napar z imbirem i kurkumą, a nadal potrzebujecie się rozgrzać? Dodajcie do mikstury pieprzu. Przyprawa nie tylko podkręci smak prozdrowotnej napoju, ale też spowoduje, że wasz metabolizm przyspieszy, a wy poczujecie przyjemne ciepło. Skuście się na tę pikantną herbatkę, a jeszcze nie raz do niej powrócicie. W chłodne dni sięgamy po ciepłe zupy — takie jak ten rosół babci Tereski — oraz po napoje, które w swoim składzie zawierają prozdrowotne produkty takie jak bogata w witaminę C cytryna, pełen antybakteryjnych właściwości imbir czy przyjemnie pikantna kurkuma. Połączenie tej trójki trzech to istny koktajl zdrowia, który proponujemy uzupełnić o nuty pieprzu. Smak naparu wybrzmi z większą mocą, a przy tym doskonale was on rozgrzeje. Żal nie spróbować.
Późną jesienią dni są krótsze i chłodniejsze. Łatwiej wtedy o przeziębienie czy grypę. Warto się wzmocnić, sięgając po pyszny napar z cynamonem, imbirem i goździkami. Te trzy składniki doskonale rozgrzewają, pomagają wzmocnić odporność i łagodzą bóle. Spróbujcie koniecznie, a pokochacie ten smak. W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po ciepłe napoje, które sprawdzą się w profilaktyce przeziębienia. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić złote mleko, kakao czy rozgrzewający kompot śliwkowy. Tym razem zdradzamy recepturę na pełen pozytywnie wpływających na nasz organizm składników napar z dodatkiem imbiru i przypraw korzennych. Złagodzi on bolesność gardła i nudności, a przy tym zadziała przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Kutia, uznawana za jedną z dwunastu tradycyjnych potraw na wigilijnym stole, dla wielu osób jest koniecznością. Nie każdy wie jednak jak przygotować to specyficznie brzmiące danie. Poniżej pokazujemy najprostszy i najszybszy sposób, dzięki któremu w mniej więcej godzinę można przygotować pyszną i słodką kutię. Kutia wywodzi się z tradycyjnej kuchni kresowej, a obecnie jest najczęściej przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie oraz w przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego. Jest połączeniem pszenicy, maku, bakalii oraz miodu. Nazwa "kutia" pochodzi z języka ukraińskiego "kókkos", co oznacza pestkę lub ziarno. Trzeba pamiętać, że kutia jest bardzo kalorycznym daniem, składającym się głównie z cukru - jej smak jest jednak na tylko smaczny, że ciężko powstrzymać się przed kolejnymi dokładkami
Może i jest tłusta i kaloryczna, ale jak smakuje. Mowa o golonce, na której widok poleci ślinka nie jednej osobie. A dziś będziemy kusić golonką z bosko chrupiącą skórką. Taki efekt uzyskujemy dzięki gęstej, aromatycznej marynacie. Jesteśmy pewni, że wy też zachwycicie się jej smakiem.Choć golonkę można rozmaicie przyprawiać, ogólna zasada jej przygotowania jest jedna. Najpierw trzeba ją ugotować, a gdy już zmięknie piec do zrumienienia skórki. Proces przypiekania skórki można przyspieszyć, smarując golonkę przeróżnymi marynatami, miodem czy piwem. W ten sposób golonka zyska też na smaku, bo gdy ją ponacinamy, składniki marynaty wnikną też do środka mięsa. A jeśli ktoś chce, żeby ta potrawa nie była dla niego zbyt kaloryczna, może zrezygnować z jedzenia skórki. To właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej tłuszczu. Chociaż oczywiście proces gotowania i pieczenia sukcesywnie wytapia ze skórki tłuszcz.
Są tacy, którzy uważają, że do bigosu można wrzucić niemal wszystko, bo i tak będzie smaczny. Jednak jest to lekka przesada, zwłaszcza jeśli jesteśmy zwolennikami jego tradycyjnego smaku. Zobacz czym i jak najlepiej doprawić bigos, by smakował wszystkim biesiadnikom. Podstawą bigosu jest oczywiście kiszona kapusta. Niektórzy dodają do niego też kapustę świeżą, by przełamać jego kwaśność. W dobrym bigosie nie może zabraknąć różnych gatunków mięs i wędzonych wędlin. To one stanowią o jego pożywności i wybornym smaku. Większość osób nie wyobraża sobie też bigosu bez suszonych grzybów. I rzeczywiście, zapewniają one tej potrawie niezwykły smak i nieco ciemniejszy kolor. A co z przyprawami?
Jeśli dopadło cię przeziębienie, zacznij je leczyć naturalnymi środkami. Możesz sięgnąć po czosnek, jednak nie dla każdego jego zapach jest przyjemny. Dlatego proponujemy domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy. Te składniki doskonale radzą sobie z infekcjami, a przygotowany z nich syrop możesz zażywać łyżeczką lub dodawać do herbaty.Do naturalnych produktów cenionych w walce z przeziębieniem należy niewątpliwie miód, cytryna, imbir, czosnek, kurkuma i sok malinowy. My w jednym syropie połączyliśmy kilka z tych składników. Należy więc spodziewać się szybkiego i skutecznego działania tego domowego specyfiku.
Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Mamy świetną propozycję — przygotuj tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Ich farsz zaskakuje smakiem i prostotą. Pierogi doskonale smakują podane na ciepło z czerwonym barszczem. Można je też jeść na zimno, maczając na przykład w sosie czosnkowym.Ciasto francuskie bez problemu można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Coraz częściej jest dostępne ciasto niemrożone, które wystarczy tylko nadziać i upiec. Jeśli chodzi o farsz, my przygotowaliśmy bardzo prosty z cebuli. Jeśli jednak chcesz, pierogi możesz nadziać farszem np. z pieczarek i kiszonej kapusty, serowym, mięsnym czy szpinakowym.
Jeśli nie masz czasu na zasiadane śniadanie, a jednocześnie potrzebujesz szybko się obudzić, mamy dla ciebie super rozwiązanie. Przygotuj pobudzający, poranny koktajl zamiast kawy. Jest na tyle pożywny, że się nim najesz, a zawarte w nim składniki wpłyną też na inne funkcje organizmu. I co ważne — przygotujesz go w minutę.Zwykle rano sięgasz po kawę, by szybko się obudzić i zacząć działać. Potem w pracy pijesz kolejne filiżanki, aby dodać sobie energii i zachować trzeźwość umysłu. Często tych kaw jest w ciągu dnia zwyczajnie za dużo, a wiadomo, że nadmiar kofeiny szkodzi. Czas zastąpić kawę zdrowszym odpowiednikiem, który nie tylko doda energii, ale też nie wypłucze z organizmu cennych minerałów i nie podrażni jelit. Taki zdrowy, domowy koktajl wystarczy ci też często za całe śniadanie. Zawiera bowiem wiele odżywczych składników. Przygotujesz go raz, dwa. Wrzuć tylko do kubka miksującego kilka składników, zmiksuj, wypij i biegnij do pracy. Oczywiście taki koktajl możesz też wlać do słoika, zabrać ze sobą i wypić, gdy poczujesz spadek energii.
Dużo strachu przeżył mały, włoski chłopiec i jego rodzice. Po zjedzeniu miodu 5-latek dostał najpierw duszności, potem pokrzywki. Po chwili pojawiły się też poważne problemy z oddychaniem. Chłopiec trafił do szpitala, gdzie okazało się, że przyczyną takiej reakcji był potencjalnie niebezpieczny składniki miodu. Mały Włoch po spożyciu miodu doznał wstrząsu anafilaktycznego. Na szczęście dość szybko trafił do szpitala i dało się go uratować. Zdarzały się już bowiem przypadki, że zjedzenie silnego alergenu czy użądlenie owada zakończyło się śmiercią. We włoskim przypadku zaskakujące było to, że dziecko jadło miód nie pierwszy raz i nigdy wcześniej nie wystąpiła taka reakcja. Zagadkę rozwiązali lekarze ze szpitala Guglielmo da Saliceto w Piacenzie, którzy opisali przypadek 5-latka.
Sezon infekcji w pełni. Jesienna pogoda niestety sprzyja przeziębieniom. Ciężko się przed nimi ustrzec, ale można spróbować zatrzymać ich rozwój. Najlepiej domowymi sposobami, bo nawet jak nie pomogą, to na pewno nie zaszkodzą. Zobacz jak zrobić syrop chrzanowy, który jest doskonały do walki z przeziębieniem. Choć w aptece można kupić mnóstwo leków, które pomogą przy przeziębieniu, spróbuj domowych sposobów. Będą o wiele tańsze, bezpieczniejsze dla zdrowia, a często też smaczniejsze. Nasz syrop chrzanowy, raczej nie należy do tych ostatnich, ale za to jest bardzo skuteczny.
Sezamki należą do jednych z wartościowszych słodyczy. Są co prawda słodkie, ale zawierają też cenne ziarna. Dziś proponujemy wam prosty przepis na domowe sezamki. Są zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych, bo nie mają dodatku cukru. Musisz ich spróbować. Sezamki pochodzą z krajów arabskich. Ich podstawowym składnikiem jest ziarno białego sezamu, które łączy się za pomocą dodanego lepiszcza. Do sezamek produkowanych na dużą skalę dodaje się zwykle syrop glukozowy i cukier. To one zapewniają twardość, chrupkość, a także słodkość tych słodyczy.Jednak w zdrowszej, domowej wersji cukier i syrop glukozowy można zastąpić miodem. Powstanie superzdrowy produkt, po który naprawdę warto będzie sięgnąć.
Sezon na dynie właśnie trwa. Jest więc świetna okazja, aby przygotować ciasto z jej dodatkiem. Zdradzimy wam przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz. Wypiek prezentuje się doskonale, a jeszcze lepiej smakuje.Dynia jest coraz chętniej wykorzystywana w naszej kuchni. Zwykle dodajemy ją do zup i zapiekamy. Jednak jej delikatny, słodkawy smak sprawia, że dynia jest też doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Dzięki dodatkowi dyni ciasta zyskują piękny, żółty kolor, ciekawy smak i zwiększa się ich wartość odżywcza.
W chłodne, deszczowe dni nietrudno o przeziębienie. Niestety, jesienna aura sprzyja infekcjom. Na szczęście mamy na to sposób. Przygotujcie babciny syrop z czosnku z niezwykłymi dodatkami, a z jego pomocą wirusy i bakterie będą was omijały szerokim łukiem. W aptekach można kupić różne medykamenty dla zwiększenia odporności czy do zwalczania infekcji, Od ich wyboru można dostać oczopląsu, a ich wysokimi cenami można mocno uszczuplić swój portfel. Warto więc wrócić do babcinych sposobów. Domowy syrop z czosnku i dodatków jest nie tylko tani, ale też zdrowy, bo w pełni naturalny.Skład tego syropu jest wprost idealny. Czosnek zwiększa odporność organizmu. Działa niczym antybiotyk, bo skutecznie zwalcza bakterie, a także wirusy. Miód dostarcza organizmowi cennych, prozdrowotnych składników. Dobrze radzi sobie m.in.: z infekcjami górnych dróg oddechowych, działa też wzmacniająco. Ocet jabłkowy również jest doskonałym remedium na bakterie i wirusy.Z podanych proporcji przygotujesz dużą ilość syropu, która wystarczy ci na długo. Trzymaj go w lodówce i zażywaj, gdy dopadnie cię przeziębienie. Syrop ten dobrze poradzi sobie z bólem gardła, grypowymi bólami mięśni czy z kaszlem. Działa też wzmacniająco i ochronnie na organizm.