Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej
25.11.2022 22:40 Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej są bardzo prostą, a zarazem smaczną przekąską nie tylko na mundial. Do ich przygotowania nie potrzeba wyszukanych produktów, a cały proces zajmuje mniej niż pół godziny. Warto spróbować — podane z sosem będą idealne do chrupania podczas meczu. Przekąski na mundial nie muszą ograniczać się do kupowania gotowych chipsów czy paluszków solonych. Aromatyczne i chrupiące paluchy serowe, które wam dziś proponujemy, będą o niebo lepsze niż przysmaki, które znajdziecie w sklepach spożywczych. Ich zrobienie jest dziecinnie proste. Bazą do ich przyrządzenia będzie kasza kukurydziana, która obfituje w szereg cennych składników odżywczych m.in. witaminy A i E, fosfor, potas czy magnez. Jest ona także niezłym źródłem białka. W połączeniu z serem smakuje doskonale, a my przy okazji dostarczymy sobie tłuszczu niezbędnego do przyswajania dobroczynnych składników.

Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier
25.11.2022 16:52 Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier

Przygotowywanie potraw świątecznych na większe uroczystości lub na spotkania w dużym, rodzinnym gronie jest nie lada wyzwaniem. Gotowanie i szykowanie dań stało się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze, odkąd posiadam funkcjonalną lodówkę Haier Multidoor 7 HCW7819EHMP. Urządzenie jest bardzo pojemne i zawsze mam wystarczająco dużo miejsca na wszystkie niezbędne produkty. Dzięki wyjątkowym funkcjom potrawy na dłużej zachowują świeżość i są bezpiecznie przechowywane, co jest dla mnie szczególnie ważne. Jak lodówka Haier pomaga mi w organizacji w kuchni? Zaraz wszystko opowiem…Łatwiejsze przechowywanie zapasów na święta Planowanie to ważna kwestia, również w zakresie zakupów spożywczych. Lubię kupować z wyprzedzeniem tak, aby nie odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę. Mrożonego karpia, filety do ryby po grecku, słodkie przekąski kupuję nieco wcześniej, by w porę mieć wszystko gotowe i uniknąć stania w świątecznych kolejkach. Moja lodówka pomaga mi również w takiej organizacji, ponieważ zawsze doskonale wie, kiedy wracam z zakupów. Dzięki funkcji proaktywnej temperatury i aplikacji hOn korzystającej z geolokalizacji lodówka potrafi przewidzieć, kiedy wrócę ze sklepu, i sama dostosowuje temperaturę odpowiednią dla produktów, które dopiero włożę. Dodatkowo, dzięki aplikacji hOn, mogę wpisywać daty ważności produktów, a kiedy będzie kończyć się ich ważność, dostanę odpowiednie powiadomienie na smartfonie. Dzięki temu, nie tylko mam wszystko pod kontrolą, ale również zapobiegam marnowaniu żywności.Brak miejsca w lodówce? Mam na to sposób! Lodówka Haier Multidoor 7 HCW7819EHMP jest urządzeniem niezwykle pojemnym, w którym mogę przechowywać wiele – zaczynając od świeżych sezonowych owoców i warzyw, po wędliny, kończąc na mrożonkach. Dzięki technologii Switch Zone za pomocą jednego kliknięcia przełączam zamrażarkę w chłodziarkę. To ode mnie zależy, czy potrzebuję więcej miejsca na chłodzenie, czy zamrażanie potraw. To właśnie dlatego robię zakupy spożywcze z wyprzedzeniem, ponieważ mogę organizować zamrażarkę i chłodziarkę według moich potrzeb. A że różne produkty wymagają innego sposobu przechowywania to również wiedzą producenci Haier. Niektóre z nich, takie jak owoce czy warzywa potrzebują odpowiedniej wilgotności, dlatego w lodówce Multidoor7 stworzona została praktyczna strefa wilgotności z technologią HCS. Woda nie skrapla się w szufladzie dzięki membranie z włókien roślinnych, która utrzymuje wilgotność na poziomie 90% i automatycznie zarządza jej poziomem. Umożliwia to cyrkulację chłodnego powietrza i dzięki temu, warzywa na sałatkę jarzynową i moje ulubione mandarynki na dłużej pozostają soczyste i pełne wartości odżywczych. W lodówce stworzona została również szuflada My Zone, w której sama mogę ustawić temperaturę w przedziale -3°C do 5°C w zależności od tego, jakie produkty chcę w niej przechowywać. O bezpieczeństwo wszystkich przechowywanych w lodówce produktów dba specjalny system T-ABT, który zapewnia czysty przepływ powietrza, eliminując bakterie i chroniąc wszystkie produkty spożywcze przed bakteriami. Lodówka Multidoor 7 wyposażona została również w system Total No Frost oraz specjalną osłonę Fresher Shield, które nie tylko zmniejszą zużycie energii oraz zapobiegną przedostaniu się ciepła do wewnątrz urządzenia, ale również sprawią, że w jego wnętrzu nie będzie szronu, a zapachy nie będą się mieszać. Dzięki temu mam pewność, że mięso, warzywa, owoce, nabiał i inne produkty przechowywane są w najlepszych warunkach.Ulubione koktajle w zasięgu ręki Oprócz pewności, że moje ulubione smakołyki są bezpiecznie przechowywane, lodówka Haier dostarcza mi… najlepsze przepisy na koktajle. Posiada ona bowiem wyjmowany dzbanek I-Refill znajdujący się w drzwiach lodówki, dzięki temu, zawsze mogę mieć zimne napoje w zasięgu ręki i stworzyć nowe lemoniady z przepisów w aplikacji hOn, które zachwycają wszystkich moich gości.

ciasto bez pieczenia
25.11.2022 16:49 Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Masz ochotę na coś słodkiego? Skuś się na smakowity sernik gotowany. Można go zrobić z wykorzystaniem cienkich, pieczonych blatów ciasta. Jednak my proponujemy zastąpić je gotowymi herbatnikami. Dzięki temu szybko i prosto przygotujecie ciasto bez pieczenia, które rzeczywiście zachwyca smakiem.Gotowany sernik powstaje na bazie twarogu z wyraźnie wyczuwalną waniliową nutą. Do tego chrupiące herbatniki, polewa z mlecznej czekolady i doskonały deser jest niemal gotowy. Jak każde ciasto bez pieczenia, tak i nasz sernik wymaga kilku godzin chłodzenia w lodówce. Najlepiej zaplanuj jego przygotowanie z jednodniowym wyprzedzeniem.

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały
25.11.2022 14:13 Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Pękające podczas zawijania naleśniki są prawdziwą zmorą kucharza. Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Do surowego ciasta wystarczy dolać odrobinę gorącej wody. Raz wypróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej.Trik z gorącą wodą to nie jedyne, na co zwrócić należy uwagę. Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Pamiętaj, że jajka oraz mleko na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dokładnie wymieszane ciasto bez żadnych grudek to kolejny krok do sukcesu.Równie istotne w kwestii jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały, jest sam sposób smażenia placków. Unikajmy spiekania ich na zbyt dużej mocy palnika. Takie naleśniki wyjdą suche i sztywne, przez co zawinięcie w nie farszu stanie się niemal niemożliwe.

przepis magdy gessler
25.11.2022 11:55 Magda Gessler zdradziła sekret idealnych pierogów ruskich. Najważniejszy jest 1 niepozorny trik

Smakowity farsz to tylko połowa sukcesu udanych pierogów. Równie ważne jest sprężyste i delikatne ciasto. Przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie rozwiewa wszelkie wątpliwości. Ciasto po wyrobieniu powinno przez jakiś czas odpocząć.Idealne ciasto na pierogi ruskie jest nie tylko elastyczne, ale też puszyste. W czasie leżakowania nabiera ono wilgoci, która zapewnia mu odpowiednią konsystencję. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis Magdy Gessler. Znana restauratorka na pierogach zna się jak nikt.

placki ziemniaczane bez jajek i mąki
25.11.2022 11:18 Dodajesz jajka do placków ziemniaczanych? Inny dodatek sprawdzi się 100 razy lepiej

Czy wiesz, że da się przygotować placki ziemniaczane bez jajek i mąki? Jest to idealna wiadomość dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tych produktów w swojej diecie. Do ciasta na placki wystarczy dodać łyżkę gęstej śmietany. Dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję, oraz przyjemny kremowy smak.Poza śmietaną, nasze placki ziemniaczane bez jajek i mąki kryją w sobie jeszcze jeden sekret. Mowa o dodatku wędzonej papryki. Aromatu tej przyprawy nie sposób pomylić z niczym innym. Złociste smakołyki przygotowane według poniższego przepisu nie tylko dorównują tym klasycznym, ale nawet je przewyższają.

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?
23.11.2022 08:41 Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czy wiecie, jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Dokładne obejrzenie skorupki wystarczy. Chropowata i matowa powierzchnia otoczki świadczyć będzie o dobrym stanie produktu. To jeden z kilku testów, jakim poddać możemy jajo, by upewnić się, że jego zjedzenie będzie bezpieczne.Jajka często trafiają na nasze śniadaniowe talerze. Aby zjedzenie sadzonego czy jajecznicy nie skończyło się źle, warto zadbać o świeżość składników. Dobrą praktyką jest kupowanie mniejszych ilości produktów, by uniknąć ich zepsucia. Jak jednak zorientować się, czy do niego nie doszło? Podpowiadamy.

lara gessler sernik (1)
21.11.2022 16:31 Córka Gessler ma zachwycający patent na sernik. Położysz na stole i zrobisz furorę

Córka Magdy Gessler doskonale spełnia się w sztuce cukierniczej. Z okazji nadchodzących świąt warto przyjrzeć się bliżej jej niezwykłemu przepisowi na sernik. Apetyczny aromat cytrusów i wanilii sprawia, że nie można mu się oprzeć.Lara Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z artykułu w portalu Plejada, już dawno wyszła z cienia słynnej mamy i prowadzi własny biznes ze słodkościami. Ma na koncie także kilka wydanych książek kucharskich. W kwestii świątecznego sernika można uznać ją więc za niemały autorytet. Koniecznie sprawdź, jak wygląda jej receptura na to popularne ciasto.

śledzie w śmietanie
17.11.2022 20:11 Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc

Już lada chwila świąteczne stoły uginać się będą pod rozmaitymi potrawami. Podczas wieczerzy nie może zabraknąć oczywiście również śledzia. Zaskocz swoją rodzinę niezwykłymi śledziami w śmietanie z dodatkiem mango. Ten powiew egzotyki niejednemu przypadnie do gustu.Śledzie w śmietanie zazwyczaj podaje się w towarzystwie jabłka. My proponujemy zerwać z rutyną i dać się ponieść odrobinie fantazji. Smakowita ryba z dodatkiem mango oraz gęstego śmietanowego sosu wprost prosi się o dokładkę.

sernik Tadeusz Muller
17.11.2022 18:21 Syn Gessler nie robi zwykłego sernika. Jego wersja zdumiewa

Nikt nie powiedział, że sernik zawsze musi być słodki. Tadeusz Muller bierze tę kwestię na warsztat i przedstawia swój smakowity patent na sernik w wersji wytrawnej. Połączenie smaków potrafi naprawdę zaskoczyć. Koniecznie wypróbuj ten przepis.Syn Magdy Gessler słynie ze swoich pomysłowych receptur. W wytrawnym serniku łączy zarówno nuty wytrawne, jak i słodkie. Bogaty dodatek ziół wieńczy wypiek w spójną całość. Aż ślinka cieknie.

Moczenie grzybów suszonych
17.11.2022 12:35 Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne

Moczenie grzybów suszonych poprzedza przygotowanie z nich potraw. Większość z nas zanurza produkt w wodzie. Tymczasem mleko będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Trzymane w nabiale skarby lasu stają się niezwykle delikatne i aksamitne. Doskonale wzbogacą wigilijne dania.Suszone grzyby przed użyciem należy namoczyć. Zwykle zalewa się je ciepłą wodą. Jednak warto ją zastąpić letnim mlekiem. Staropolski patent na przygotowanie rozpływającego się dodatku do dań sprawdza się doskonale.

Jak zrobić domowy jogurt?
17.11.2022 09:51 Jak zrobić domowy jogurt? Banalny sposób ucieszy wielbicieli mlecznego produktu. Nie będą przepłacać

Jogurt naturalny jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem. Niektórzy sięgają po niego dosyć często, przygotowując śniadanie czy deser. Dobrej jakości jogurt wcale nie jest tani. Na szczęście w niezwykle prosty sposób można go przygotować w domowym zaciszu. Jogurt pasuje do śniadaniowych owsianek, naleśników i wielu innych deserów. Zrobienie go w domu będzie niesamowicie proste. Wystarczy kupić jedno małe opakowanie gotowego produktu wysokiej jakości i mleko z pewnego źródła.Koniecznie zwróćcie uwagę czy jogurt zawiera żywe kultury bakterii — są niezbędne, by powstał nam oczekiwany, zdrowy produkt. Mleko również nie może być pozbawione flory bakteryjnej. Wybierzcie świeże lub pasteryzowane — UHT nie będzie dobre.

Naleśniki z serem na słono
16.11.2022 11:08 Obłędne naleśniki z serem feta. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Naleśniki z serem feta są świetnym pomysłem na szybki obiad lub wytrawną kolację na ciepło. Pyszne połączenie delikatnego ciasta ze słonym nabiałem skusi niejednego smakosza. Danie spodoba się zwłaszcza tym, którzy kochają ser, lecz nie przepadają za naleśnikami na słodko. Spróbujecie? Feta w połączeniu ze śmietaną staje kremowa i pyszna. Idealnie pasuje do naleśników przygotowanych z dodatkiem mleka. Prosty smakołyk skradnie serca nawet najbardziej wybrednych domowników, a jego zrobienie nie zajmie wiele czasu. Musicie skosztować.

Jajecznica z majonezem i serem
15.11.2022 08:21 Puszysta i aksamitna jajecznica. Ciocia Mariola zawsze stawia na 2 dodatki

Jajecznica z majonezem i serem skusi niejednego smakosza. Dwa dodatki zaproponowane przez ciocię Mariolę sprawiają, że śniadaniowa potrawa nabiera smaku i staje się niemal aksamitna. Wykonanie jest proste, a efekty spodobają się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?Przygotowanie rozpływającej się w ustach może sprawić trudności. Dodatek sera i majonezu oraz odrobina cierpliwości podczas smażenia zaowocują jednak uzyskaniem potrawy niezwykle kremowej i delikatnej. Jeśli jeszcze nie znacie tego patentu, koniecznie przetestujcie. Przyjemnie was zaskoczy i jeszcze nie raz do niego wrócicie.

 Jajko sadzone bez tłuszczu
13.11.2022 22:47 Jak usmażyć jajko sadzone bez dodatku tłuszczu?

Jajko sadzone bez tłuszczu jest lekkie i pełne smaku. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Olej lub masło zastępujemy wodą i smażymy na małym ogniu, aż się zetnie. Spróbujcie koniecznie — nic nie pryska, a jeszcze zachwyca delikatnością. Jeśli lubicie jajka z patelni, a jednocześnie staracie się dbać o linię, usmażenie sadzonego bez tłuszczu będzie świetnym rozwiązaniem. Warto przygotować niewielką patelnię i przyrządzać jaja pojedynczo. Wtedy będziecie mieli pełną kontrolę nad procesem.

puszyste naleśniki
10.11.2022 20:44 Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik

Nadchodząca zimna nie oznacza wcale, że nie należy dbać o linię. W ramach motywacji do rozsądnego odżywiana prezentujemy niniejszym sposób na fit naleśniki na bazie jogurtu. Ta odchudzona wersja znanego przepisu pozwoli cieszyć się smakiem wyśmienitych placków bez wyrzutów sumienia.Jeśli chcesz, aby fit naleśniki były jeszcze bardziej dietetyczne, zamień zwykłą pszenną mąkę na mąkę pełnoziarnistą razową. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby do smażenia naleśników wybrać którąś z mąk bezglutenowych. Garść płatków owsianych w cieście dostarczy nam zaś dodatkową porcję błonnika.

Zupa dyniowa krem
10.11.2022 20:40 Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki

Tradycyjna zupa dyniowa po staropolsku jest gotowana na mleku oraz bulionie warzywnym. My proponujemy nieco podkręcony przepis z użyciem słodkiej śmietany. Tłuszcz zawarty w śmietanie jest świetnym nośnikiem smaku, białko zaś podbija aromat. Uwierzycie, że do naszej zupy dyniowej dodajemy też wanilię?Idealna zupa dyniowa jest przyrządzana na tych odmianach, które rozpadają się podczas gotowania. Dobrze w tym przepisie sprawdzi się dyna piżmowa lub hokkaido. Jeśli masz jednak do dyspozycji blender kuchenny, możesz użyć dowolnego gatunku dyni.Kluczowe dla wyjątkowego smaku zupy dyniowej, są przyprawy dodane podczas jej przyrządzania. Bazę stanowi gałka muszkatołowa a także pieprz i słodka papryka. Do zupy dyniowej dodaj też wanilię. Może to być zaskoczeniem, ale wanilia skutecznie podbija pozostałe smaki, a przy tym nie dominuje aromatu całego dania.

jak usunąć nadmiar soli ze śledzi
10.11.2022 17:54 Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Mamy najlepsze, sprawdzone patenty

Śledzie goszczą na naszych stołach pod postacią rozmaitych potraw. Warunkiem ich zrównoważonego smaku jest odpowiednia ilość słonej nuty z rybie. Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Filety przed przygotowaniem muszą zażyć stosownej kąpieli.Poza sporą ilością soli, filety śledziowe posiadają także dość mocny rybny smak. Na szczęście temu również zaradzi namaczanie. Przedstawione poniżej metody nie tylko rozwiążą problem, jak usunąć nadmiar soli ze śledzi, ale sprawią też, że sama ryba stanie się łagodniejsza.

śledzie po góralsku
09.11.2022 20:11 Śledzie po góralsku na przekąskę lub przystawkę. Sekretem ich smaku jest jedyny w swoim rodzaju sos

Śledzie są w Polsce bardzo popularną rybą, którą można podawać na rozmaite sposoby. A gdyby tak zaserwować je na pikantnym sosie z dodatkiem bryndzy? Gwarantujemy, że przepis na śledzie po góralsku zrobi prawdziwą furorę wśród domowników i nie tylko. Bryndza jest miękkim serem wytwarzanym z mleka owczego. Charakteryzuje się dość intensywnym, słonym smakiem. Nic dziwnego, że na południu kraju postanowiono połączyć go z popularną rybą. Specyficzny smak sera komponuje się ze śledziami wprost idealnie.

ciasto bez pieczenia rafaello
08.11.2022 21:56 Hitowe ciasto bez pieczenia niczym Rafaello. Pyszniejszego nie kupisz nawet w cukierni

Kiedy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, nie musisz biec do najbliższej cukierni. Nasze ekspresowe ciasto bez pieczenia bez trudu przygotujesz we własnej kuchni. Aksamitny, kokosowy krem otoczony lekko słonymi krakersami smakuje obłędnie. Spróbuj koniecznie tego deseru.Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz jedynie kilku składników. Wystarczy je wymieszać, przełożyć masą krakersy i wsadzić ciasto do lodówki. Po 4 godzinach fantastyczny smakołyk gotowy będzie do pałaszowania. Domownicy będą zachwyceni.

domowy twarożek
08.11.2022 21:09 Czy z każdego mleka da się zrobić domowy twarożek? 1 rodzaj nie wchodzi w grę. Przypomnij sobie smak dawnego specjału

Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie domowego twarożku nie jest trudnym zadaniem. Nie ważne, czy mieszkasz w małej miejscowości, czy też w centrum wielkiego miasta - taki twaróg jest w zasięgu Twoich możliwości. Jedynym, o czym musisz pamiętać, jest wybór odpowiedniego mleka.Do przyrządzenia domowego twarożku najlepiej wykorzystać zsiadłe mleko. Powstaje ono w wyniku przechowywania mleka świeżego lub pasteryzowanego poza lodówką. Na twarożek zupełnie nie nadaje się mleko UHT. A to dlatego, że jest poddawane mocniejszej pasteryzacji, która pozbawia je wszelkich mikroorganizmów odpowiadających za zakwaszanie. Domowy twarożek można zrobić z mleka słodkiego, zsiadłego lub z mieszanki obu. Twarożek z mleka słodkiego wymaga nieco więcej czasu, niż jego kwaśny odpowiednik. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na domowy twarożek.

Oddziel białka i ubij je z 1 dodatkiem. Jajecznica będzie aksamitna i bosko puszysta. Nie ma lepszego patentu
08.11.2022 08:19 Oddziel białka i ubij je z 1 dodatkiem. Jajecznica będzie aksamitna i bosko puszysta

Jajecznica ze śmietaną będzie o wiele bardziej puszysta, jeśli dodasz ją do ubitej piany z białek, a następnie połączysz z resztą przygotowanych składników. To prosty trik, dzięki któremu jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.Jajecznica ze śmietaną jest świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Jajka przesmażone z innymi składnikami są smaczne i bardzo pożywne, dodadzą nam więc energii na wiele godzin. Jajecznicę przygotuj w nieco inny sposób, niż zwykle, efekt zachwyci wszystkich domowników.Tradycyjnie do jajecznicy ze śmietaną na początku podgrzewa się śmietanę na patelni, dopiero później wbija się jajka. Jeśli jednak oddzielisz wcześniej białka od żółtek, z białek ubijesz pianę i połączysz ją z kremowym dodatkiem, uzyskasz jajecznicę o doskonałym smaku i konsystencji.Przepis na jajecznicę ze śmietaną możesz dowolnie modyfikować. Możesz dodać do niej czerwoną paprykę, wędzony boczek, kiełbasę, ulubioną wędlinę, awokado. Wykorzystaj swoje ulubione dodatki i przygotuj śniadanie, które każdy zje ze smakiem. Jajecznicę koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba.

jak zagęścić sos bez mąki
05.11.2022 22:17 Jak zagęścić sos bez mąki? Mamy najlepsze patenty

Jeśli Twoje danie wyszło zbyt rozwodnione, mamy kilka prostych sposobów, jak temu zaradzić. Nie musisz nawet używać do tego celu mąki. Wystarczy dodać jeden ze sprawdzonych składników lub zwyczajnie zredukować ilość wody w potrawie. Zobacz, jak prosto i skutecznie zagęścić sos bez mąki.Intensywny, gęsty sos to podstawa wielu potraw. Zagęszczanie go mąką może jednak zmienić smak podanego posiłku, ponad to stanowi ona także źródło zbędnych kalorii. Na szczęście istnieją skuteczne metody jak zagęścić sos bez mąki. Zdziwisz się, jakie to proste.

pierogi ruskie z kminkiem
05.11.2022 13:21 Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku

Pierogi ruskie są bardzo popularnym i lubianym daniem. Intensywny farsz z ziemniaków, podsmażonej cebulki i twarogu jest czymś, co rozpieszcza nasze kubki smakowe. Okazuje się, że może być jeszcze lepiej. Pierogi ruskie z kminkiem wynoszą tę znaną potrawę na zupełnie nowy poziom.Korzenny i nieco gorzkawy smak kminku idealnie wpasowuje się w pierogowy farsz. Ponadto przyprawa wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy i wspomaga trawienie. To z pewnością nieoceniona zaleta, bowiem pierogi ruskie z kminkiem znikają z talerzy w oszałamiających ilościach.

Racuchy bez grama mąki? Babcia Mirka robi je z innego składnika. Pożywniejszych nie jadłeś
04.11.2022 17:56 Racuchy bez grama mąki? Babcia Mirka robi je z innego składnika. Pożywniejszych nie jadłeś

Lubicie racuchy? Babcia Mirka robi je inaczej niż wszyscy. Nie sięga po mąkę, tylko po twaróg i kaszę mannę. Słodkie placki pięknie rosną podczas smażenia, są puszyste i delikatne, a nie ma w nich drożdży, sody, ani proszku do pieczenia. Racuchy są idealne na kolację lub sycący podwieczorek.Racuchy zwykle robimy z mąki, jajek, mleka i spulchniacza. Babcia Mirka z powyższych składników wykorzystuje tylko jajko. Mimo to jej racuchy są wyrośnięte i smaczne. Jak to możliwe?Babcia Mirka robi racuchy z twarogu i kaszy manny. Składniki te zapewniają plackom wilgotność i lekkość. Przed smażeniem placków koniecznie odstaw przygotowaną masę na pół godziny. Wszystkie składniki na racuchy powinny mieć temperaturę pokojową.Racuchy z twarogu i kaszy manny po usmażeniu oprósz cukrem pudrem i podaj z owocami. Latem gorąco polecam truskawki, maliny, jagody, jeżyny. Jesienią postaw na śliwki, gruszki i domowe konfitury z owoców. Tak podane danie posmakuje całej rodzinie.

pory zapiekane
01.11.2022 09:27 Pory zapiekane w śmietanie. Na przystawkę, przekąskę i do obiadu

Pory zapiekane w śmietanie stanowią wyśmienitą, ciepłą przekąskę. Pieczone warzywa wprost rozpływają się w ustach, a aromatyczna szynka dodaje im wyrazu. Całości dopełnia odrobina pysznego, ciągnącego się sera. Tej potrawie nie można się oprzeć. Można ją też podać jako dodatek do obiadu. Pory zapiekane w śmietanie będą idealnym dodatkiem do obiadu, a także uświetnią rodzinną uroczystość jako przystawka na ciepło. Najlepiej nadają się do tej receptury młode, cienkie pory. Ten przepis jest tak prosty, że podoła mu absolutnie każdy.

racuchy
31.10.2022 17:05 Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku

Mamy patent na wyjątkowo smaczne racuchy. Do ich przygotowania używa się skyru, czyli islandzkiej wersji jogurtu naturalnego. Placuszki z jego udziałem są błyskawiczne w przygotowaniu oraz wyjątkowo pyszne. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.Skyr jest wyjątkowo gęstym wariantem jogurtu o dużej zawartości białka. Możesz bez trudu kupić go w większych sklepach spożywczych. Może być określany także mianem jogurtu typu islandzkiego. Racuchy na skyrze to istne niebo w gębie.

ziemniaki z piekarnika
30.10.2022 18:02 Niezwykle sycące ziemniaki z piekarnika. Tajemnica tkwi w smakowitym farszu

Ziemniaki z piekarnika nadziewane serem są wspaniałą propozycją na ciepłą przekąskę. Farsz na bazie twarogu z dodatkiem chrupiącej papryki oraz aromatycznego boczku sprawia, że warzywa nabierają zupełnie nowego smaku. Banalne przygotowanie jest ich kolejną zaletą. Takie ziemniaki z piekarnika sprawdzą się na rozmaite okazje.Do farszu ziemniaków z piekarnika możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotuj wersje bogatą w mięso lub przeciwnie - na bazie warzyw. Ziemniaki z piekarnika doskonale komponują się także z sosami. Z niepozornego warzywa możesz wyczarować prawdziwą ucztę.