Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Nabiał

Nabiał

leniwe z kurkami
29.10.2022 12:25 Wyborne kluski leniwe w delikatnym sosie. Jesienny dodatek gwarantuje im niezwykły smak

Kluski leniwe nie musza występować jedynie w słodkiej odsłonie. Prezentujemy dzisiaj ich wytrawne oblicze. Delikatne kluski leniwe w aksamitnym sobie kurkowym są smacznym i prostym pomysłem na obiad. Dzięki temu przepisowi zrobisz doskonały użytek z zebranych leśnych skarbów.Do przygotowania klusek leniwych w sosie kurkowym wykorzystujemy więcej twarogu, niż w innych przepisach tego typu. Dzięki temu danie dostarcza większą ilość białka, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Wystarczy ulepić proste kluseczki z zaledwie 3 składników i podać je z wyśmienitym grzybowym sosem. Efekt "wow" gwarantowany.

polędwiczki magdy gessler
28.10.2022 20:05 Gessler ma sprytny sposób na soczyste polędwiczki. Tajemnica tkwi w wyrazistym nadzieniu

Polędwiczka jest jednym z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny. Ze względu na niewielką zawartość tłuszczu, jest niezwykle delikatna, ale z drugiej strony łatwo ją przesuszyć. Na szczęście z pomocą przychodzi Magda Gessler i jej patent. Restauratorka nadziewa polędwiczki serem pleśniowym, dzięki czemu zyskują soczystość i wyrazisty smak. Ser pleśniowy, poza zapewnieniem dodatkowej ilości tłuszczu podczas pieczenia, nadaje mięsu także charakterystyczny, intensywny smak. Taka serowa polędwiczka zaskoczy niejednego łasucha. Wystarczy nadziać mięso serem i wstawić do piekarnika. Pyszny obiad naprawdę jest w zasięgu ręki.

racuchy
26.10.2022 18:15 Kefir, jogurt i maślanka odpadaja. Babcia Krysia do racuchów wlewa inny składnik

Puszyste racuchy bez dodatku drożdży? Babcia Krysia opracowała wyjątkowy przepis na ten specjał. Ciasto na racuchy wychodzi idealne dzięki dodatkowi zsiadłego mleka. Ani się obejrzysz, jak znikną z talerzy.Delikatne racuchy z dodatkiem zsiadłego mleka wykonasz w 3 prostych krokach. Wymieszaj składniki, wyrób ciasto i usmaż placuszki. Potem zostaje już tylko pałaszowanie ich z ulubionymi dodatkami.

Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku
26.10.2022 08:27 Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku

Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj puszysty omlet z piekarnika z dodatkiem parówek, żółtego sera i pomidora. Omlet doprawiony suszonym oregano i świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem jest pełen smaku i wygląda zjawiskowo.Omlety jajeczne możemy przygotować w kilku wersjach. Możemy zrobić je na słodko z owocami i konfiturą lub wytrawnie, dodając do jajek ulubione warzywa, ser i inne składniki. Omlet możemy również smażyć na patelni i złożyć na talerzu lub zapiec w piekarniku, to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego.Jedną z moich ulubionych wersji potrawy jest omlet z parówkami. Mięso podsmażam z cebulą na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek i dodaję pokrojonego pomidora. Do masy jajecznej dodaję łyżkę kwaśnej śmietany, dzięki której omlet jest puszysty i delikatny. Do przygotowania śniadania możesz wykorzystać również warzywa, które masz w lodówce, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje.Śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze, kiedy wstawisz całą patelnię do nagrzanego piekarnika i zapieczesz. Omlet będzie wtedy niezwykle puszysty i dobrze wyrośnięty. Przed pieczeniem koniecznie oprósz masę jajeczną startym serem i posiekaną zieleniną. Omlet podaj z kromką świeżego pieczywa, cała rodzina zje taki posiłek ze smakiem.

Sałatka owocowa bije na głowę każdy deser. Sos zrobisz z 3 prostych składników
24.10.2022 17:53 Sałatka owocowa bije na głowę każdy deser. Sos zrobisz z 3 prostych składników

Sałatka owocowa z aromatycznym sosem z trzech składników jest idealna na lekki i zdrowy deser lub przekąskę. Sos przygotowany z jogurtu, orzechów i płynnego miodu rewelacyjnie łączy się z owocami sezonowymi, nadając sałatce wyrazu i niepowtarzalnego smaku. Sałatkę owocową przygotujmy z owoców sezonowych. Latem postawmy na truskawki, borówki, maliny, arbuz. Jesienią natomiast wykorzystajmy gruszki, śliwki, winogrona, jabłka, kiwi i pomarańcze. Do sałatki możemy dodać również owoce w syropie, np. brzoskwinie lub ananas. W jesiennej wersji sałatki owocowej nie może zabraknąć aromatycznego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Jogurt wymieszajmy z płynnym miodem i ulubionymi orzechami. Gorąco polecam świeżo zebrane orzechy włoskie lub laskowe. Orzechy włoskie przed dodaniem do sosu obierzmy z gorzkiej skórki.W tym celu wystarczy zalać orzechy wrzątkiem i odstawić na 30-40 sekund. Po tym czasie skórka sama zacznie odchodzić, dzięki czemu szybko obierzemy jesienne smakołyki. Warto pozbyć się skórki, żeby nie zakłóciła smaku soczystych owoców, delikatnego jogurtu i słodkiego miodu. Tak przygotowana sałatka owocowa zachwyci wszystkich domowników.

kotlety schabowe
23.10.2022 12:21 Schabowe oprószasz jedynie przyprawami? Prosta marynata doda im smaku i soczystości

Mimo najszczerszych chęci Twoje kotlety schabowe nie wychodzą tak, jak powinny? Wypróbuj ten rewelacyjny patent na marynowanie mięsa. Prosta marynata na bazie jogurtu naturalnego sprawi, że usmażone kotlety będą niezwykle delikatne i cudownie soczyste. Koniecznie przetestuj ten przepis. Kotlety schabowe potrzebują 2-3 godzin leżakowania w marynacie. Możesz też przygotować mięso dzień wcześniej tak, aby było gotowe na kolejny obiad. Do marynaty możesz dodać ulubione zioła i przyprawy według uznania. Zachęcamy do eksperymentowania z poniższą recepturą.

ciasto bez pieczenia
23.10.2022 11:33 Przepyszne, szybkie ciasto bez pieczenia. 10 minut pracy, godzina czekania

Ciasto bez pieczenia zawsze jest dobrym pomysłem na szybki deser. Prezentowane przez nas dziś ciasto charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również eleganckim wyglądem. Lepszego ciasta bez pieczenia nie znajdziesz w żadnej cukierni.Do wykonania tego ciasta bez pieczenia najlepiej nadają się podłużne biszkopty. Mają nieco lżejszą strukturę i doskonale nadają się do tego typu ciast. Jeśli jednak nie macie pod ręką właśnie takich biszkoptów, możecie użyć zwykłych, okrągłych.

sernik kawowy
21.10.2022 20:55 Dodaj 3 łyżki do masy. Sernik nabierze wyjątkowej mocy i smaku

Jak odmienić smak sernika i sprawić, by był idealny na jesień? Wystarczy dodać do masy 3 łyżki kawy, a specjał nie tylko zmieni smak, ale też nabierze energetyzującej mocy. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, więc polubią je także osoby, które wolą bardziej stonowane desery. Elegancki kawowy smak sprawia, że taki sernik sprawdzi się przy wielu rozmaitych okazjach.Nasz przepis na kawowy sernik to połączenie tradycji z nowoczesnością. Klasyczna receptura podkręcona jest tutaj oryginalnym smakiem lubianego, gorącego napoju. Sernik wypełni całe mieszkanie smakowitym kawowym aromatem. Serdecznie polecamy ten przepis.

racuchy
21.10.2022 09:00 Żaden kefir i maślanka. Teraz do racuchów wszyscy wlewają inny produkt

Przepisów na racuchy powstało wiele, ale z poniższym żaden nie może się równać. Prezentujemy fantastyczny sposób na racuchy jogurtowe. Te puszyste placuszki przygotujesz błyskawicznie, a jeszcze szybciej poznikają z talerzy.Racuchy jogurtowe przygotujesz z łatwością. Do wyrobienia ciasta nie potrzeba miksera, wiec ten przepis wykonają także osoby, które nie mają tego urządzenia na wyposażeniu swojej kuchni. Racuchy możesz przygotować same, z dodatkiem jabłek lub ze śliwkami. Niezależnie od wybranej opcji będą wprost zniewalać swoim smakiem.

Jak przechowywać żółty ser
19.10.2022 22:53 Jak przechowywać żółty ser? Sprytne sposoby na przedłużenie jego trwałości

Ser żółty spożywamy chętnie zarówno na kanapkach, w sosach czy zapiekankach. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś, jak należy przechowywać żółty ser? Wybór właściwej półki w lodówce oraz odpowiednie opakowanie wydłużą żywotność tego produktu i uchronią go przez zepsuciem.Rocznie spożywamy średnio nawet 12 kg sera żółtego. To duża ilość, dlatego ważne jest, aby produkt ten był zawsze świeży i bezpieczny do jedzenia. Wystarczy w tym celu przyswoić sobie kilka prostych zasad. Dowiedz się z poniższego tekstu, jak przechowywać żółty ser.

Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną
18.10.2022 08:22 Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną. Idealna na dobry początek dnia

Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną jest sycącą propozycją na ciepłe śniadanie. Dzięki dodatkowi nabiału uzyskujemy delikatną w smaku i kremową potrawę, a lekko kwaśne pomidory charakteru. Całość jest przyjemnie aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Musicie spróbować.O poranku trzeba zjeść coś treściwego. Zwykle wybieramy jajecznicę, lecz nie każda będzie tak sycąca, jak chłopska. Dodanie do jajek pomidorów oraz śmietany wzbogaca smak dania i podnosi jego wartość odżywczą. Przygotowanie przysmaku nie jest skomplikowane, a ma on szansę spodobać się nawet wybrednym domownikom. Skusicie się?

Puchate naleśniki na słodko
15.10.2022 09:59 Puchate naleśniki bez nadmiaru pracy. 1 składnik błyskawicznie spulchni ciasto

Puszyste naleśniki skuszą niejednego amatora słodyczy z patelni. Dodana do ciasta woda gazowana sprawi, że będzie miało ono lekką i przyjemną konsystencję, która po usmażeniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Spróbujecie?Puszyste i delikatne naleśniki skuszą każdego. Dziś proponujemy podanie ich z dodatkiem słodkiego serka, czekolady i owoców, lecz lekkie ciasto z dodatkiem wody gazowanej bez dodatku cukru świetnie komponuje się z wytrawnymi wersjami farszu. Wybierzcie swoją ulubioną. Będzie pysznie.

makaron z sosem serowym
14.10.2022 18:39 Pyszny makaron z serowym sosem. Prosty i wyborny obiad

Makaron z sosem serowym to pyszne i proste danie. Kremowy sos wyśmienicie łączy się w nim z intensywnym aromatem sera pleśniowego. Makaron z sosem serowym przygotowuje się błyskawicznie. Możesz cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko najdzie Cię ochota.Do tego przepisu możesz użyć swojego ulubionego rodzaju makaronu. Ponadto danie możesz wzbogacać też o inne składniki, jak np. kurczak, brokuł, czosnek czy pomidorki cherry. Dzięki temu przepyszny makaron z sosem serowym za każdym poznasz w nowej ciekawej wersji.

Wątróbka w pysznym sosie
12.10.2022 21:31 Szybka wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym. Soczysta i aromatyczna

Dziś zaprezentujemy Wam, jak z kilku prostych i tanich składników przyrządzić bardzo smaczne i niebanalne danie. Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to oryginalna propozycja obiadowa. Wystarczy poddusić mięso z cebulą, a następnie wzbogacić je kremowym sosem z lekko pikantną nutą. To połączenie wręcz zwala z nóg.Duszona wątróbka z sosem to szybki i prosty przepis. Możesz przygotować ją w awaryjnej sytuacji lub gdy masz ochotę zjeść coś innego niż zazwyczaj. Przyrządź ją raz, a to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.

maślaki w sosie śmietanowym
12.10.2022 20:32 Z jakich grzybów wychodzi najlepszy sos? Odpowiedź jest tylko jedna. Mamy kapitalny przepis

W sezonie jesiennym grzyby możemy znaleźć w swoich spiżarniach pod każdą postacią. My prezentujemy jeszcze jedną grzybowa odsłonę czyli maślaki w sosie śmietanowym. Tak przygotowane grzyby idealnie komponują się nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Zdziwisz się niebywałą uniwersalnością tej potrawy.Maślaki są grzybami, które nie za bardzo nadają się do suszenia, za to świetnie się smażą i duszą. To sprawia, że doskonale sprawdzają się jako baza do zup czy sosów. Aksamitne maślaki w sosie śmietanowym pasują do dań mięsnych i rybnych. Możesz podać je z plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do pieczywa. Możliwości są nieograniczone.

Puszyste naleśniki
11.10.2022 09:31 Dosyp pół łyżeczki do mąki, a zamiast wody dodaj kultowy napój. Najlepszy patent na puszyste naleśniki

Puszyste naleśniki na słodko spodobają się całej rodzinie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko dodać do ciasta trochę proszku do pieczenia oraz białą oranżadę. Po usmażeniu otrzymamy przysmak, którego delikatność zachwyci od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Lekkie i słodkie naleśniki będą smakowały każdemu. Przygotowane z odrobiną proszku do pieczenia i oranżadą — znanym i lubianym gazowanym napojem — ciasto wyjdzie przyjemnie miękkie i wprost rozpłynie się w ustach. Musicie spróbować.

Czego nie dodawać do jajecznicy?
11.10.2022 08:36 Nigdy nie dodawaj ich do jajecznicy. Przez 1 błąd wyjdzie gumowata i bez smaku

Czego nie dodawać do jajecznicy? Okazuje się, że są produkty, które po wymieszaniu z jajkami wcale nie sprawią, że usmażymy lekką i puszystą niczym chmurka potrawę. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów. Jeden z nich — wlanie mleka do jaj i posolenie jeszcze przed smażeniem — ma nieprzyjemne skutki. Jajecznicę każdy robi nieco inaczej. Wielu z nas podąża za radami z Internetu i smaży jajecznicę, dodając do niej mleka i soląc masę jeszcze przed wlaniem na patelnię. Liczymy, że pomoże nam to uzyskać lekką, puszystą konsystencję potrawy. Szefowie kuchni odradzają takie sztuczki.

jak smażyć naleśniki
10.10.2022 21:03 W jakiej kolejności należy dodawać składniki na naleśniki? Błąd srogo kosztuje

Usmażenie naleśników nie jest trudnym zadaniem. Przygotowanie idealnego ciasta do ich przyrządzenia może jednak nastręczać niemałych trudności. Wszystko znacznie uprości się, kiedy zastosujesz odpowiednią kolejność oddawania do ciasta poszczególnych składników. Zacznij od jajek a zakończ na mące- to takie proste.Ubite w całości jajka nabierają niezwykłej puszystości. To właśnie dlatego przygotowanie ciasta należy zacząć właśnie od nich. Do lekkiej bazy dodajemy następnie mleko, nieco wody gazowanej, na koniec zostawiając składniki stałe czyli mąkę i sól. Ta metoda to gwarancja sukcesu.

Czy można jeść dynię na surowo
10.10.2022 18:11 Czy można jeść dynię na surowo? Odpowiedź może zaskoczyć

Jesienią dynia króluje w naszej kuchni. Z popularnych potraw na bazie tego warzywa możemy wymienić zupę krem, dyniowe ciasto czy też chrupiące pieczone frytki. Czy można jednak jeść dynię na surowo? Można, w dodatku taka dynia jest bardzo zdrowa.Surowa dynia zawiera w sobie więcej witamin i minerałów niż jej gotowany czy pieczony odpowiednik. Nie wystarczy jednak po prostu odkroić kawałek dowolnego warzywa i przystąpić do chrupania. Jeśli masz ochotę spróbować surowej dyni, warto wiedzieć, jak się do tego zabrać.

Kremowy sos grzybowy
06.10.2022 12:49 Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny

Sos grzybowy pasuje do wielu dań. Przygotowanie go bez dodatku śmietany jest proste i wcale nie wymaga skomplikowanych składników. Tłusty nabiał zastąpimy lżejszym jogurtem naturalnym, który fantastycznie podkreśli smak skarbów lasu. Spróbujecie? Lekki i aromatyczny sos grzybowy skusi niejednego smakosza. Warto przygotować go z dodatkiem jogurtu naturalnego, a nie będzie lżej strawny, ale też cudownie kremowy. Przyrządzenie przysmaku jest równie proste.

szakszuka
06.10.2022 09:15 Paulina Sykut - Jeżyna stawia na wyjątkowe śniadanie. Zapomnij o jajecznicy

Paulina Sykut- Jeżyna podzieliła się swoim pomysłem na śniadanie. Postawiła na pożywną i zdrową szakszukę, jednak w nieco zmienionej formie. Zrezygnowała z klasycznej papryki, do tunezyjskiego specjału dodała natomiast ser feta. Internauci oszaleli na punkcie tego dania.Szakszuka wywodzi się z Tunezji i składa się z jajek gotowanych w pomidorowym sosie. Poza niezwykłym smakiem i aromatem, szakszuka dostarcza nam sporo białka i witamin, do tego jest bardzo pożywna. Paulina Sykut Jeżyna, której powyższe zdjęcie pochodzi z profilu @paulinasykutjezyna na portalu Instagram, nie wyobraża sobie lepszego śniadania.

faszerowana papryka
04.10.2022 22:58 Papryka faszerowana z indykiem. 1 składnik nada jej niespotykanej soczystości

Papryka faszerowana jest dobrze znanym przepisem, jednak gwarantujemy, że tak pysznej jeszcze nie jedliście. Sekretem jej soczystego farszu jest dodatek tartej cukinii. Do tego kremowy ser feta i szczodry dodatek koperku. Ta papryka faszerowana to istna petarda.Mięso z indyka jest zdrowe i ma niewielką zawartość tłuszczu. Z tego względu jednak łatwo sprawić, że stanie się suche i niesmaczne. Dodatek cukinii do papryki faszerowanej jest skutecznym remedium na te bolączkę.

Cudowny sernik z 3 składników
04.10.2022 09:11 Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet

Czy można zrobić sernik z 3 składników? Jak najbardziej. W Internecie pojawił się przepis na smakowitą wersję ciasta przygotowywaną w zaledwie kilka chwil, której wykonanie wymaga jedynie serka, jajek i mleka skondensowanego. Wszystkie wymienione produkty bez problemu znajdziemy w dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Sernik z 3 składników pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu wychodzi lekki i przyjemnie rozpływa się w ustach. Puszystości nadaje mu odpowiednie ubicie jaj, a słodyczy gęste mleko skondensowane. Jest znakomity.

Jak przechowywać jajka w lodówce?
04.10.2022 08:15 Jak przechowywać jajka w lodówce? Większość z nas popełnia fatalny błąd

Czy wiecie jak przechowywać jajka? Część z nas umieszcza je w pojemnikach znajdujących się na drzwiach lodówki. W tym miejscu panuje zmienna temperatura, która sprzyja szybszej utracie świeżości produktu. Zdecydowanie lepiej jest umieścić nabiał na środkowej półce. Jajka w sklepach często przechowywane są w lodówkach, lub stoją w klimatyzowanych pomieszczeniach. Przynosząc je do domu, przekładamy je do pojemników umieszczonych na drzwiach urządzenia lub do szafki kuchennej oba podejście są błędne. Powinny bowiem być trzymane w stałej i niskiej temperaturze.

Naleśniki bez mleka są świetne
02.10.2022 19:52 Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Naleśniki bez mleka też będą smaczne. Dziś proponujemy wam patent na delikatne i lekkie ciasto z dodatkiem jogurtu, które świetnie sprawdzi się zarówno z prostymi dodatkami, jak i w krokietach. Zrobienie go jest niemalże ekspresowe, a efekty zachwycają. Spróbujecie?Niezwykle elastyczne naleśniki bez mleka mogą stanowić zarówno smakowity deser, jak i bazę do dań wytrawnych. Prosty pomysł polegający na dodaniu do ciasta rozrobionego z wodą jogurtu sprawia, że ciasto wychodzi nieco gęstsze, ale też i bardziej miękkie. Warto się skusić.

Pierogi polane smażoną śmietaną są pyszne
01.10.2022 21:56 Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta

Pierogi często okraszamy cebulką lub skwarkami. Nasze babcie jednak polewały je czymś zupełnie innym. Smażona śmietana dziś jest już niemalże zapomniana, a kremowy dodatek do mącznych dan kiedyś był niezwykle popularny. Przypominamy, jak go przygotować.Słodka śmietana do pierogów z owocami nikogo nie zdziwi. A czy wiecie, że dawniej do wytrawnej wersji rarytasu również stosowano taki dodatek? Śmietaną nie tylko polewano danie, ale też wcześniej podsmażano ją na patelni wraz z masłem.

fit sernik dyniowy
29.09.2022 09:11 Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia

Trwający sezon da dynię daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o wykorzystanie jej w kulinariach. Dziś zapraszamy na słodką wersję tego warzywa, czyli dyniowy sernik. Dzięki rezygnacji, w użycia białego cukru, możemy śmiało stwierdzić, że jest to sernik fit.Biały cukier w przypadku tego przepisu zastępujemy erytrytolem. Ten naturalny zamiennik ma znikomą ilość kalorii, przez co idealnie nadaje się do spożycia dla osób dbających o linię. W przeciwieństwie do słodzików nie pozostawia nieprzyjemnego chemicznego posmaku. Nasz sernik fit smakuje wyśmienicie, a przy tym jest niskokaloryczny.

Kremowe kluski royal - idealne do rosołu
28.09.2022 21:52 Kremowe kluski royal. Znakomity dodatek nie tylko do rosołu

Polacy są wielbicielami domowych klusek. Uwielbiamy śląskie, kładzione i szare. A znacie kluski royal? Są delikatne i niezwykle kremowe. Przygotowany z nabiału rarytas świetnie zastąpi tradycyjne lane czy krajankę. Kluski royal doskonale pasują zarówno do rosołu, jak i innych czystych zup. Musicie ich spróbować. Kluski royal przyrządza się z jaj i śmietany. Nabiał ubija się i gotuje na parze, by nadać mu maksimum lekkości. Przysmak doskonale smakuje z esencjonalnym rosołem i każdą inną zupą czystą. Spróbujecie?