Masz zapas ogórków kiszonych? Znamy doskonały sposób na ich smaczne zagospodarowanie. Wymieszaj je z twarogiem i wyczaruj pyszną pastę na kanapki. Kiszone warzywa oraz kremowy biały ser pasują do siebie idealnie.Ogórki kiszone są bardzo lubianym i popularnym produktem. Można spożywać je na rozmaite sposoby. Pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi jest jednym z mniej znanych. Gwarantujemy, że to pyszne połączenie totalnie Cię zaskoczy.
Koreczki śledziowe są doskonałą propozycją na imprezę. Smakowite kąski nadziane na wykałaczki są idealne na jeden kęs. Wyraziste składniki gwarantują niezwykłe doznania smakowe. To znakomity pomysł na sylwestrową noc.Przygotowanie koreczków śledziowych jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić poszczególne produkty i ponadziewać je na patyczki. Do przygotowanie koreczków najlepiej użyć śledzi w oleju. Ich delikatny, uniwersalny smak kapitalnie pasuje do tej przekąski.
Wytrawna tarta sprawdzi się na każdą okazję. Danie smakuje wyśmienicie od razu po przyrządzeniu, jak również na zimno. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Nie ma możliwości, że tarta się nie uda.Błyskawiczna tarta z szynką i porem będzie doskonałym poczęstunkiem na Sylwestra. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, rozłożyć na cieście i zalać jajeczno-śmietanową masą. Wytrawną tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta francuskiego. To sprawia, że danie jest naprawdę bezproblemowe.
Nie zna smaku sernika ten, kto nie próbował nigdy sernika baskijskiego. Niezwykle kremowy środek otoczony mocno przypieczoną, karmelową skórką zdecydowanie wyróżnia go spośród innych ciast tego typu. Doskonałym przełamaniem smaku sernika baskijskiego jest odrobina dodanej soli. Sprawdź, jakie to pyszne połączenie.Przygotowanie sernika baskijskiego nie należy do trudnych zadań. Wystarczy wymieszać jego składniki, a następnie wstawić je do piekarnika. Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, a następnie opada na środku, pozostawiając wyższą krawędź przy brzegu. Niedoskonały wygląd ciasta idzie w parze z jego doskonałym smakiem.
Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie.Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.
Z okazji nadchodzących świąt, śledzia przygotowujemy w dużej ilości na wszelkie możliwe sposoby. Z tego względu po uroczystych dniach często zostaje jego spory zapas. Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce? W zależności od metody przygotowania jest to od 2 do nawet 14 dni.Śledź w śmietanie, śledzie korzenne, czy klasyczny śledź w cebulce - niejedna porcja ryby zostanie po świątecznej uczcie. Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia. Dowiedz się jak długo można przechowywać śledzie w lodówce oraz jak należy to robić w prawidłowy sposób.
Znamy wyśmienity przepis na obiadową surówkę. Jej podstawę stanowi chrupiąca cykoria oraz soczyste jabłko. Charakterystyczny smak liści idealnie współgra ze słodko-kwaśną, owocową nutą. Surówka znakomicie komponuje się z drobiem oraz rybami.Jeśli obawiasz się, że cykoria w surówce będzie zbyt gorzka, możesz przed przyrządzeniem wymoczyć ją w wodzie. Nadmiar goryczki bez trudu wyciągniesz także za pomocą soli. Surówkę serwuje się z aksamitnym, musztardowo-śmietanowym sosem. Na samą myśl, aż cieknie ślinka.
Magda Gessler podzieliła się patentem na świąteczny sernik. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, zaś smak dorówna wyrobom najlepszych cukierni.Sekretem udanego sernika Magdy Gessler jest odpowiednie przygotowanie masy na ciasto. Aby tego dokonać, wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej do ogrzania. Następnie wystarczy przygotować kruchy spód i masę serową. Taki sernik smakuje fenomenalnie.
Buraki w Wigilię pojawiają się na naszych stołach pod rozmaitymi postaciami. Założymy się jednak, że zaskoczy Was najnowszy pomysł Jana Kuronia. Za pomocą kilku tanich składników zamienia popularne warzywo w wykwintną sałatkę. Niezwykły smak i efektowne podanie doskonale idą ze sobą w parze.Buraki na Wigilię według Jana Kuronia są proste i szybkie do przyrządzenia. Nie zmienia to faktu, że na stole prezentują się wyjątkowo elegancko. Znany kucharz danie formuje przy pomocy metalowego ringu. Dzięki temu wygląda bardzo elegancko. Jeśli jednak nie masz na wyposażeniu tego sprzętu, możesz buraki na Wigilię zaserwować wedle swojego uznania.
Wielu z nas rozpoczyna dzień od kubka aromatycznej kawy. Najczęściej pija się ją z dodatkiem cukru i śmietanki. Najnowszy trend zaleca jednak zupełnie coś innego. Dodaj do kawy sól i przekonaj się, jak zbawiennie wpływa ona na smak napoju i jego właściwości. Sól coraz częściej spotkać można w rozmaitych, nie tak oczywistych składnikach. Słony karmel czy też czekolada z charakterystycznym posmakiem nikogo już nie dziwi. Solenie napojów to jednak coś nowego. Jednak zaufaj ekspertom i dodaj do kawy szczyptę soli. Dlaczego?
Seromakowiec jest ciastem, które zadowoli jednocześnie wielbicieli sernika i makowca. Wypiek składający się z dwóch uwielbianych mas jest szybki do przygotowania, elegancki i niezwykle smaczny. Warto przygotować go na Święta, zwłaszcza jeśli macie dylemat, które ciasto upiec. Seromakowiec najlepiej przygotować z domowej masy makowej. Taki wyrób gwarantuje najlepszy smak ciasta. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością czasu, możesz oczywiście wykorzystać do tego przepisu gotową, kupną masę makową.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już wkrótce w naszych kuchniach królować będą rozmaite potrawy, a wśród nich te wykorzystujące suszone grzyby. W czym moczyć suszone grzyby, aby zachować ich niezwykły aromat? Postaw na mleko i przekonaj się, jak pyszny efekt dzięki temu uzyskasz.Suszone grzyby wymagają namoczenia, aby można je było dodać do dania. Dzięki takiej kąpieli będą miękkie i delikatne. W czym moczyć suszone grzyby, aby uzyskać najlepszy efekt? Poznaj więcej szczegółów na ten temat.
Smaczna jajecznica powinna być wystarczająco dobrze ścięta i aromatyczna. Dodatek duszonych pieczarek doskonale poprawi konsystencję i smak śniadaniowej potrawy. Podczas smażenia w waszym domu pojawi się piękny zapach. Takiemu posiłkowi nikt się nie oprze. Jeśli klasyczna, puszysta jajecznica ze szczypiorkiem wam się znudziła, wersja z duszonymi pieczarkami może wam się spodobać. Jest aromatyczna, ma ciekawą teksturę i bogaty smak. Jeśli dodacie czosnek, będzie wyrazista i lekko pikantna. Pomoże idealnie rozpocząć dzień.
Makowa panienka jest znakomitym ciastem przekładanym przygotowanym z delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i kwaskowej konfitury żurawinowej. Elegancki i wyjątkowo smaczny wypiek będzie idealny na spotkanie przy świątecznym stole. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.Szukacie alternatywy rolady makowej a bakaliami? Przygotujcie makową panienkę. Przełożone delikatnym maślanym kremem i posmarowane konfiturą żurawinową blaty biszkoptowe pokryjemy polewą czekoladową. Deser skusi niejednego łasucha. Spróbujecie?
Apetyczna surówka jest nieodłącznym składnikiem dobrego obiadu. My proponujemy dziś najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Dzięki połączeniu kapusty z marchewką otrzymujemy chrupiący, przyjemnie słodki dodatek do posiłku. Przygotowanie tej surówki jest banalnie proste.W najsmaczniejszej surówce z kapusty pekińskiej całości dopełnia apetyczny dressing. Mariaż jogurtu z czosnkiem i ziołami pasuje do warzyw wręcz idealnie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Śnieżny puch nie występuje jedynie za oknem. Pod tą typowo zimową nazwą kryje się smakowite ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z nutką cytryny oraz wiórkami kokosowymi idealnie osłodzi chłodne wieczory. Jago przyrządzenie jest przy tym banalnie proste.Zimowe ciasto bez pieczenia przygotujesz z kilku prostych składników. Bitą śmietanę, twaróg i owocowe galaretki wystarczy starannie ze sobą zmiksować. Spód z maślanych herbatników pozwala przygotować ten deser błyskawicznie. Potem wystarczy schłodzić całość i cieszyć się obłędnym smakiem ciasta.
Idealne upieczenie sernika może przysporzyć niemałych trudności, Najczęstszym problemem jest opadanie świeżo przyrządzonego ciasta. Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Tajemnica udanego wypieku tkwi odpowiednim, niezbyt gwałtownym wystudzeniu go.Sernik jest uwielbianym deserem, zarówno przez starszych jak i młodszych. Tym ważniejsze jest, aby wiedzieć, co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty. Estetyczne i smakowite ciasto bez wątpienia ucieszy całą rodzinę. Na szczęście skuteczny sposób jest prostszy, niż myślisz.
Przygotowanie naleśników nie musi spędzać snu z powiek. Teraz smaczne placki możesz usmażyć prościej, niż kiedykolwiek wcześniej. Do przygotowania tych obłędnych naleśników z dwóch składników potrzebujesz jedynie jajek i kremowego serka. Łatwiej być już nie może.Nasze proste naleśniki z dwóch składników idealnie sprawdzą się na diecie ketogenicznej. Zasmakują w nich jednak również osoby nie mające żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o spożywane produkty. Przepis ten możesz wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania lub popołudniowej przekąski. Niezależnie od pory dnia, naleśniki z dwóch składników smakują rewelacyjnie.
Pierogi ruskie są jedną z najpopularniejszych odsłon tego dania. Okazuje się, że mogą być jeszcze pyszniejsze, niż zazwyczaj. Poznaj niezwykły patent na farsz na pierogi ruskie z kminkiem. Już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.Kminek nadaje potrawie nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Przyprawa ta niesie za sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Farsz do pierogów ruskich z kminkiem jest idealną okazją na dodanie go do swojego jadłospisu. Ten patent stosowany jest od dawna przez najlepsze gospodynie i kucharki.
Słyszeliście kiedyś o jajkach po turecku? Jajko ugotowane w koszulce, podane na jogurcie z dodatkiem ziół i czosnku wprost rozpływa się w ustach. Choć przygotowanie ich może wydawać się trudne, przy odrobinie wprawy poradzi sobie z nimi każdy amator gotowania. Kluczem do sukcesu jest dodanie odrobiny octu do wody, w której je przyrządzamy.Jajka po turecku podaje się polane apetyczną mieszanką masła i oliwy. Posypana dodatkowo płatkami chili potrawa nabiera wyjątkowego, nieco pikantnego wyrazu. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na początek dnia. Musisz go spróbować.
Sernik jest jednym z popularniejszych deserów. Agata Rubik niedawno podzieliła się swoim przepisem na znakomitą odsłonę klasycznego ciasta. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Spróbujecie?Prosta i sprawdzona receptura na sernik będzie szczególnie przydatna przed świętami czy innymi okazjami do spędzenia czasu w gronie najbliższych. Chcąc umilić sobie wspólne chwile deserem, wcale nie musimy spędzać wcześniej długich godzin w kuchni. Zerknijcie, jak niewiele wysiłku potrzeba, by przygotować ciasto Agaty Rubik. Efekty przyjemnie was zaskoczą.
Jajka sadzone są jednym ze śniadaniowych klasyków. Pyszny kurzy nabiał z płynym żółtkiem można przygotować nie dodając na patelnię ani kropli tłuszczu. Zastąpimy go wodą w odpowiednich proporcjach. Będzie lekko i smacznie. Spróbujecie? Chcąc przygotować jajka sadzone, wcale nie trzeba ich smażyć na tłuszczu. Wyjątkowo smaczną wersję przygotujecie, korzystając z wody. Właściwa ilość płynu i wykorzystanie pokrywki sprawią, że śniadanie zrobicie w kilka chwil. Zachwyci smakiem i konsystencją.
Moczenie grzybów jest nieodłącznym rytuałem przed świętami. Grzybowa kąpiel najczęściej odbywa się w zimnej lub ciepłej wodzie. My znamy jednak znacznie lepszy sposób na przygotowanie tego produktu do spożycia. Namocz grzyby w osolonym mleku i przekonaj się, ile korzyści to ze sobą niesie.Grzyby wymagają namoczenia przed dodaniem do świątecznego farszu. W tym gorącym okresie każda minuta jest na wagę złota. Czy można przyspieszyć moczenie grzybów oraz ich gotowanie? Dzięki jednemu prostemu trikowi wszystko jest możliwe.
Podczas nadchodzących świąt wiele z potraw przygotowywać będziemy z użyciem suszonych grzybów. Aby grzyby nadawały się do kulinarnych zmagań, należy zawczasu namoczyć je w letniej wodzie. To jednak nie koniec przygotowań w tym zakresie. Więcej na temat moczenia suszonych grzybów dowiesz się z poniższego tekstu.Moczenie suszonych grzybów nie jest złożoną czynnością. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Odpowiednia temperatura wody to nie jedyna kwestia. Równie ważny jest czas moczenia, a także dalsze prawidłowe postępowanie z produktem.
Czekolada na gorąco jest idealna na chłodne dni. Kremową i niezwykle delikatna w smaku słodycz z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Wystarczy zaledwie pięć składników i chwila wolnego, by móc cieszyć się jej niesamowitym smakiem. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, lecz nie dysponujecie dużą ilością wolnego czasu, czekolada na gorąco będzie w sam raz. Jest prosta w przygotowaniu, a z powodzeniem umili wam czas w jesienno-zimowe popołudnia. By ją wyczarować wystarczy kilka dobrze wam znanych produktów.
Śledzie przed przyrządzeniem zazwyczaj moczy się w wodzie lub w mleku. Korzystając z maślanki, można jednak uzyskać znacznie lepsze efekty. Nabiał świetnie zastąpi ocet w marynacie i nada śledziom przyjemnej kruchości. Musicie spróbować — ten smak jest niezapomniany. Jeśli szukacie patentu na lekką, a jednocześnie lekko kwaśną marynatę do śledzi, maślanka będzie pomocna. Nabiał wystarczy połączyć z kilkoma przyprawami, by całość nabrała niesamowitego aromatu. Tak delikatnego przysmaku dawno nie jedliście. Skusicie się?
Czy wiecie jak przygotować idealne ciasto na naleśniki? Kluczowe są proporcje składników, które umożliwią uzyskanie masy o konsystencji płynnej śmietany. Receptura, którą wam dziś prezentujemy, pozwoli na zrobienie niezwykle elastycznych i delikatnych naleśników. Wykorzystacie je do wielu dań. Przyrządzanie ciasta na naleśniki jest sztuką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta lub zbyt rzadka, podczas smażenia placki rozpadną się i nie uda się ich wypełnić nadzieniem. Konsystencję warto na bieżąco kontrolować, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie smażenia. Wsypanie mielonego siemienia lnianego pomoże nam zagęścić zbyt lejącą się masę. Wlanie wody lub mleka — spowoduje rozrzedzenie ciasta. Jeśli jednak skorzystacie z naszej receptury, wspomniane sztuczki najprawdopodobniej nie będą konieczne.
Omlet z szynką będzie idealnym pomysłem na sycące śniadanie. Przykrywając patelnię w trakcie przyrządzania, nie będziemy musieli przewracać smażonego dania. Zachowa ono swoją strukturę, a my będziemy mogli spokojnie przygotować w tym czasie ciepły, poranny napój. Warto wypróbować ten prosty trik.Jeśli nie robiliście do tej pory omleta z obawy, że się rozpadnie podczas obracania, mamy dla was prosty przepis. Postawimy w nim na powolne smażenie pod przykryciem i nie będziemy zmieniać strony smażenia. Wierzch się zetnie dzięki gorącemu powietrzu, które pokrywka zatrzyma tuż nad omletem.