Znana dietetyczka sprawdziła gotowe produkty z Biedronki. Jak się okazuje, niektóre z nich mają naprawdę rewelacyjny skład. Spód do pizzy, japońskie pierożki i inne gotowce zawierają niewiele kalorii, soli, konserwantów i tłuszczy. Możesz je więc jeść bez wyrzutów sumienia.Anna Reguła jest dietetyczką, która chętnie udziela się w mediach społecznościowych. Jest aktywna na Instagramie, platformie Facebook oraz YouTube. Jej profil niekoniecznie_dietetycznie przyciągnął już wielu fanów zdrowego odżywiania. Anna Reguła na jednym z filmików zdradziła, które gotowe produkty spożywcze może spokojnie polecić jako dietetyk.Dietetyczka pod lupę wzięła produkty gotowe z sieci sklepów Biedronka. To właśnie tam Polacy najchętniej robią zakupy, ponieważ sieć zachęca szerokim asortymentem i bardzo atrakcyjnymi cenami. Produkty, które opisane są w poniższej części artykułu, pochodzą właśnie z filmu dietetyczki prezentowanym na jej kanale na YouTube.Pamiętajmy, aby podczas robienia zakupów zawsze czytać etykiety produktów. Czasem gotowe danie może mieć mniej kalorii i mniej konserwantów, soli i cukru niż produkt, który uważamy za zdrowy.
Pierogi leniwe doskonale spiszą się w roli podwieczorku lub prostego, acz smacznego dania obiadowego. Ich nazwa wzięła się z niezwykle łatwego i bezproblemowego przygotowania. Tak naprawdę wystarczy około 20 minut, by zaserwować domownikom tę niebywale pyszną potrawę. Sekretem udanych pierogów leniwych jest szybkie połączenie składników. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo stanie się kleiste i lepkie. Potem serowe kluski wystarczy wrzucić na osolony wrzątek i polać stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle.
Tłusty Czwartek 2023 będzie wyjątkowo chudy. Obserwowane wszędzie wzrosty cen nie ominą branży cukierniczej i pączki na pewno zdrożeją. Cukiernicy właśnie zdradzili, dlaczego i jak bardzo podniosą ceny. Na miesiąc przez Tłustym Czwartkiem, który w tym roku przypada 16 lutego, już wiemy, że ceny pączków pójdą w górę. Przyczyn takiej sytuacji jest wiele, a ich wspólnym mianownikiem jest inflacja. Jakiego kosztu przysmaku możemy się spodziewać w cukierniach i piekarniach?
Naleśniki bez smażenia będę znakomite. Przygotowane w mikrofalówce danie nie będzie wymagało dodatku tłuszczu, a powstanie w zaledwie kilka chwil. Jeśli nie lubicie stania przy kuchni — musicie spróbować.Pyszne naleśniki z mikrofalówki będą idealne dla tych z was, którzy nie lubią długo stać przy kuchni. Lekki, delikatny i pełen smaku przysmak przygotowuje się niemal ekspresowo i z pewnością sprawdzi się jako śniadanie na ciepło. Smakuje wyśmienicie, więc każdy powinien skosztować.
Chociaż otwartą śmietanę w lodówce można przechowywać nawet do 48 godzin, jest jedna rzecz, która sprawia, że produkt ten zepsuje się znacznie szybciej. Wystarczy chwila nieuwagi i odruchowe zanurzenie w kubeczku oblizanej chwilę wcześniej łyżki. Taka śmietana ulegnie popsuciu w mgnieniu oka.W ludzkiej ślinie znajduje się ok. 600 gatunków bakterii. Niestety wraz z oblizaną łyżeczka trafiają one do śmietany, gdzie momentalnie zaczyna się proces jej psucia. Za wszelką cenę unikaj wsadzania oblizanego sztućca nie tylko do śmietany, ale też do innych produktów spożywczych. Dzięki temu starczą na zdecydowanie dłuższy czas.
Jajecznica nie musi być smażona na maśle. O wiele smaczniejsze danie uzyskamy, korzystając z patentu dziadka Janka, który do przyrządzania przysmaku wykorzystuje kwaśną śmietanę. Uzyskuje niezwykle kremową konsystencję, której mało kto się oprze. Spróbujecie?Przyrządzenie jajecznicy na śmietanie jest świetną okazją do spróbowania jednego z regionalnych patentów na uzyskanie przyjemnego jajecznego posiłku o gładkiej konsystencji. Tłusty nabiał sprawia, że danie cudownie rozpływa się w ustach. Bliskim na pewno się spodoba.
Jan Kuroń zaskoczył niezwykłym pomysłem na buraki. Kucharz zaproponował podanie tego warzywa z niecodziennym dressingiem jogurtowo-ziołowym. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.Elegancko podane buraki Jana Kuronia idealnie odnajdą się na karnawałowym stole. Mimo luksusowego wyglądu, ich wykonanie jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku prostych składników. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich domownikach, z tymi burakami na pewno się to uda.
Siostra Anastazja na kuchni zna się, jak nikt inny. Jej migdałowe ciasto bez pieczenia jest doskonałym potwierdzeniem tych słów. Proste przygotowanie i obłędny smak wyróżniają ten deser na tle innych. Po prostu musisz spróbować.Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji najlepiej przyrządzić z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed podaniem bowiem deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rewelacyjny smak ciasta wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Dasz się skusić?
Uwielbiasz racuchy, ale obawiasz się nadprogramowych kalorii? Nic straconego. Przygotuj wyśmienite racuchy pieczone w piekarniku. Ich przyrządzenie nie wymaga użycia ani kropli oleju.Dietetyczne przepisy nie muszą być niesmaczne. Idealnym dowodem na to są nasze pieczone racuchy. Są nieco mniej puszyste, niż ich smażony odpowiednik, ale za to zawierają w sobie dużo mniej tłuszczu, zaś cukier zastępują słodkie owoce. Możesz je pałaszować bez wyrzutów sumienia.
Uwielbiasz ptasie mleczko ale nie lubisz przepłacać za nie w sklepie? Doskonale się składa. Znana tiktokerka pokazała przepis na domową wersję tego specjału. Wystarczy ulubiona galaretka, śmietanka i czekolada.Przygotowanie domowego ptasiego mleczka jest banalnie proste. Dzięki czytelnym wskazówkom Natalii Maszkowskiej (z której profilu na Tik Toku @nathallae pochodzą powyższe zdjęcia) z tym poradzi sobie przepisem absolutnie każdy. Obdaruj przysmakiem najbliższą osobę lub spałaszuj całość samodzielnie. To ptasie mleczko smakuje obłędnie.
Domowe masło smakuje rewelacyjnie. Produkt przygotujesz wyłącznie ze śmietany. Wystarczy ją energicznie potrząsać przez kilka minut. Domowe masło podaj z upieczonym, domowym chlebem. Śniadanie będzie smakować jak u babci.Inflacja i światowy kryzys przyczyniły się do wzrostu cen żywności. Za kostkę masła 82% tłuszczu zapłacimy teraz minimum 8 zł. Masło możemy zrobić również samodzielnie, wykorzystując prostą, babciną metodę. Jak zrobić masło? Na kanale bonkol na YouTube dowiemy się, jak w kilka minut zrobić domowe, aksamitne masło o doskonałym smaku. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Domowe masło będzie gotowe błyskawicznie.Domowe masło zrobimy z kremówki. Po kilku minutach ubijania śmietany 30%, wytrąci się najpierw maślanka, po chwili i masło. Miękkie, jasne masło wkładamy do pojemnika z zimną wodą i odstawiamy na dosłownie minutę. Po tym czasie nadajemy masie kształt i schładzamy w lodówce.
Jajka są jednym z podstawowych produktów spożywczych. Jednak ze względu na ich dużą wrażliwość, trzeba je traktować w odpowiedni sposób. Dziś zajmiemy się problemem przechowywania, a dokładniej myciem jajek przed włożeniem do lodówki. Wiele z nas, usuwa w ten sposób zanieczyszczenia. Jak się jednak okazuje więcej z tego strat, niż pożytku. Po umyciu jajka psują się bowiem dużo szybciej.Od poprawnego przechowywania jajek zależy czas ich przydatności do spożycia. Warto więc wiedzieć, jakie działania mogą przyczynić się do jego skrócenia. Większość z nas umieszcza kurzy nabiał w lodówce, wiedząc, że niska temperatura ma pozytywny wpływ na przedłużenie ich świeżości. Nie jest jednak obojętne czy wcześniej je umyjemy, czy nie.
Wszyscy uwielbiamy proste i sprawdzone przepisy. Dziś mamy dla Was rewelacyjny pomysł na tani obiad. Smaczną zapiekanką makaronową naje się do syta cała rodzina. Dodatek szynki, sera i chrupiącej kukurydzy tworzy idealne połączenie.Zapiekanka makaronowa cieszy aksamitnym smakiem dzięki zapiekaniu w sosie na bazie śmietany i jaj. Charakteru dodaje jej odrobina pikantnego ketchupu. Do przygotowania tej pysznej potrawy możesz przeznaczyć także inne produkty, które akurat masz w lodówce. Na tym właśnie polega magia pomysłu na tani obiad.
Niekończące się podwyżki wszystkim dają się we znaki. Na szczęście nadal można liczyć na sklepowe promocje. Lidl zaskoczył wyjątkowo korzystnymi cenami na mięso, ser i masło. W wielu gospodarstwach domowych liczy się obecnie każdy grosz. W ramach oszczędności warto wybrać się na większe zakupy do popularnej sieci handlowej. W Lidlu na podstawowych produktach zaoszczędzisz nawet do kilkudziesięciu. Szkoda nie skorzystać z takiej okazji.
Jeśli boleśnie odczuliście zeszłoroczne podwyżki cen żywności, to nie mamy dla Was dobrych wieści. Prawdziwa drożyzna dopiero nadchodzi. Po kieszeni dostaniemy najbardziej, wkładając do koszyka mięso, nabiał i warzywa. Na tym niestety lista się nie kończy.Nieustannie rosnące ceny produktów spożywczych to efekt coraz droższej energii oraz surowców. Podniesienie płacy minimalnej także nie jest bez wpływu na rachunek przy kasie. Pozostaje jedynie zacisnąć pasa i zagryźć zęby. Eksperci największych podwyżek spodziewają się pod koniec I kwartału.
Katarzyna Bosacka przygotowała obiecane porównanie składów śmietan od różnych producentów. Na warsztat wzięła te o zawartości tłuszczu 18%. Wyniki jej badania mogą być zaskakujące. Okazuje się, że znane logo i wysoka cena wcale nie gwarantują najlepszego składu. Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków w kwestii czytania etykiet kupowanych produktów. W przypadku śmietan sprawa ma się całkiem nieźle, a składy są krótkie i przejrzyste. W niektórych przypadkach mleczny produkt zawiera jednak podejrzane i zupełnie niepotrzebne dodatki. Dowiedz się na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów.
Czwartek w Biedronce obfituje w nowe oferty specjalne. W ramach jednej z nich można otrzymać bardzo korzystny rabat na ser żółty. Okazując kartę lojalnościową i kupując produkty za minimum 99 złotych, dostaniemy go za darmo. Niedawno pisaliśmy, że w Biedronce można było dostać za darmo zdrowy i cenny w diecie olej rzepakowy. Tym razem dyskont przygotował podobną promocję na ser żółty. Nabiał sprzedawany w cenie regularnej 5,99 zł/opak. Można będzie otrzymać gratis po spełnieniu odpowiednich warunków. Przyjrzeliśmy się szczegółom promocji.
W zeszłym roku boleśnie odczuliśmy skutki rosnącej inflacji. Niekorzystne zmiany nie ominęły także cen żywności. Co prawda w grudniu ceny jakby nieco przystopowały. Czy w związku z tym, w najbliższych miesiącach możemy liczyć na poprawę sytuacji? Niestety zdaniem ekspertów w nadchodzących tygodniach czekają nas podwyżki, które zostały zamrożone w okresie około świątecznym.Wzrost cen żywności ma nierozerwalny związek z wybuchem wojny na Ukrainie. To właśnie od tego momentu niemal z dnia na dzień pojawiły się niedobory pszenicy, jęczmienia, fasoli oraz oleju rzepakowego i słonecznikowego, a co za tym idzie wzrósł koszt ich zakupu. W parze ze zbożami oraz paszami w górę poszły ceny mięsa i produktów mleczarskich. Wszystko to mogliśmy boleśnie odczuć przy sklepowej kasie.Mimo, że grudzień był miesiącem, w którym odnotowano nieznaczny spadek cen zbóż i niektórych produktów, prognozy nadal nie są zbyt optymistyczne. Czekają nas kolejne podwyżki. O zahamowaniu inflacji mówić będziemy mogli dopiero w perspektywie kilku miesięcy, jeśli trend spadkowy nadal będzie się utrzymywał.
Pierogi leniwe, w niektórych domach zwane także kluskami leniwymi, są prostą i pyszną potrawą. Przygotowanie ich jest błyskawiczne - wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, uformować kluski i wrzucić je na wrzątek. Zanim zagotujesz wodę w garnku, ciasto na leniwe będzie już gotowe. Podasz je dziś na obiad czy na podwieczorek?Do przygotowania pierogów leniwych potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy wymieszać je ręcznie, nie potrzebujesz do tego żadnych kuchennych urządzeń. Leniwe idealnie smakują podane z zasmażką z masła i bułki tartej. Możesz je też polać samym masłem i oprószyć cynamonem. Te smakowite kluski kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Lubicie serek wiejski, ale przeszkadza wam jego konsystencja? Zróbcie podobnie, jak jedna z tiktokerek. Dziewczyna zmiksowała produkt, korzystając z blendera i uzyskała gładki i niesamowicie kremowy serek idealnie nadający się do kanapek i deserów.Znana z publikowania porad dietetycznych i wskazówek ułatwiających gotowanie tiktokerka pokazała patent na przygotowanie pysznej wersji serka wiejskiego. Dzięki jednej prostej czynności będziecie mogli z łatwością rozsmarować go na pieczywie. Główną rolę do odegrania ma blender.
Jajecznica bez tłuszczu jest zdrowszą wersją śniadaniowego klasyku przyrządzanego na maśle czy oleju. Jej przygotowanie jest równie proste, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Lekka niczym puch potrawa zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Musicie spróbować. Jeśli szukacie sposobu na uzyskanie kremowej i jednocześnie lekkiej jajecznicy, smażenie bez tłuszczu będzie doskonałym pomysłem. Zastępując masło lub olej odrobiną krowiego nabiału, uzyskacie przyjemną w odbiorze i niezwykle sycącą potrawę. Smakować będzie znakomicie i ułatwi wam dobre rozpoczęcie dnia.
Klasyczne naleśniki przygotowuje się z dodatkiem mleka. Nie jest to jednak jedyna metoda na przyrządzenie tych pysznych placuszków. Jeśli zastąpisz mleko jogurtem naturalnym, otrzymasz naleśniki delikatne i mniej kaloryczne. W smakowite ciasto możesz zawinąć dowolny rodzaj nadzienia.Naleśniki można podawać z rozmaitymi rodzajami farszu. Jedni preferują danie na słodko, inni w wersji wytrawnej. Ta prosta i smaczna potrawa jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki sprawdzą się na posiłek o każdej porze dnia.
Makrela jest niezwykle zdrową rybą. Zawiera duże ilości białka, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. Z całą pewnością warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Jednym ze sposobów na to jest przygotowanie pysznej pasty z makreli.Poza wędzoną rybą, do przygotowania pasty z makreli przyda się jogurt naturalny, cebula, jajko oraz kiszone ogórki. Dzięki takim dodatkom smarowidło będzie odznaczać się niezwykle wyrazistym smakiem. Do doprawienia całości wystarczy jedynie sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Piotr Ogiński podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w butelce i w kartonie. Mleko UHT nazwał "białą wodą z dodatkiem wapnia". Czy faktycznie proces pasteryzacji wpływa na jakość mleka? Pod postem na Instagramie wywiązała się dyskusja. Głos zabrał dietetyk kliniczny.Na sklepowych półkach mamy ogromny wybór mleka. Możemy kupić mleko w butelce i mleko w kartonie. Mleka w butelce należy przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku dni od otwarta. Mleko w kartonie ma dłuższą datę ważności. Piotr Ogiński jest popularnym kucharzem udzielającym się w mediach społecznościowych. Jego profil, Kocham Gotować możemy śledzić między innymi na YouTube, Instagramie i TikToku. Ostatnio kucharz podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w kartonie oraz mleka w butelce.Były uczestnik kultowych programów kulinarnych, TopChef i Hell's Kitchen, zaznaczył, że mleko z butelki o wiele bardziej przypomina mleko prosto od krowy. Takie mleko nie jest poddane procesowi pasteryzacji. Ogiński uważa, że proces ten przyczynia się do utraty wartości odżywczych produktu.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, aby odświeżyć sobie przepisy na kultowe przekąski. Tomasz Strzelczyk podzielił się sposobem na smakowite serowe oponki. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, znany jest z prostej, ale niezwykle smacznej kuchni. Serowe oponki są tego doskonałym potwierdzeniem. Są lekkie, apetyczne i pięknie rosną podczas smażenia. Przygotuj je raz, a będziesz do nich wracać bez przerwy.
Magda Gessler przygotowuje surówkę z marchewki jak nikt inny. Dodaje do niej składnik, który intrygująco podkreśla jej smak. Mowa tutaj o odrobinie tartego chrzanu. Sprawdź, jak idealnie łączy się on z pozostałymi składnikami.Surówka Magdy Gessler poza marchewką i chrzanem zawiera w sobie również jabłka. Owocowy słodko-kwaśny smak idealnie równoważy ostrość chrzanu. Do tego kilka łyżek śmietany oraz podstawowe przyprawy. Wykwintności dodaje surówce dekoracja z włoskich orzechów.
Magda Gessler od lat jest autorytetem w kwestii gotowania. Swój unikalny sposób ma na rozmaite, klasyczne potrawy. Nie inaczej ma się sprawa z uwielbianymi pierogami ruskimi. W swoim przepisie znana restauratorka nie dodaje do farszu podsmażonej cebuli.Na idealne pierogi ruskie składa się delikatne ciasto oraz dobrze doprawione nadzienie. To drugie Magda Gessler przygotowuje dość nietypowo. Pomija smażoną cebulę, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne oraz prostsze w przyrządzeniu. Odpowiednie doprawienie farszu wystarczy, aby cieszył nas swoim obłędnym smakiem.
Nie mamy dla Was dobrych wieści odnośnie cen mleka oraz masła. Koszt ich zakupu będzie niestety coraz wyższy. Pod tym względem musimy przygotować się na trudny rok. Winne takiego stanu rzeczy są wciąż rosnące koszty wyrobu żywności.Kryzys energetyczny, wojna na Ukrainie, ograniczenia produkcji a także brak rąk do pracy w branży rolnictwa i mleczarstwa powodują niebotyczne ceny wytwarzania podstawowych produktów spożywczych. Boryka się z nimi nie tylko Polska, ale i cała Europa. Podwyżki najboleśniej uderzają w mleczarnie oraz konsumentów.