Zupa szczawiowa jest sezonowym specjałem, który skusi niejednego smakosza. Najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany, która dodatkowo neutralizuje zawarte w wyrazistej zieleninie szczawiany. Wiosenne danie będzie więc smaczne i zdrowe. Musicie choć raz spróbować.
W Biedronce jeszcze tylko do soboty wiele świetnych okazji do zaoszczędzenia. W korzystnych cenach są m.in. jajka, różne rodzaje mąki i masło. Sporo obniżek znajdą też osoby rozglądające się za warzywami i owocami. Zerknęliśmy do gazetki i sprawdziliśmy, co warto kupić tym razem.
Blok czekoladowy można przygotować niemalże ekspresowo i bez większego wysiłku. Wystarczą zaledwie 2 produkty i odrobina cierpliwości, a smakowity deser będzie naszym udziałem. Jest równie smaczny, co klasyczna odsłona. Koniecznie musicie go spróbować.
Skuś się na wybitne wręcz placki ziemniaczane. Najlepszy sposób podpatrzysz u Tomasza Jakubiaka. Dzięki dodatkowi śmietany smażone ziemniaki nabierają wyjątkowego i niepowtarzanego smaku. Już nigdy nie pominiesz tego składnika.
Czy człowiek jest w stanie zrzucić z własnej wago ponad 100 kilogramów? Mateusz Borkowski z programu Googlebox udowodnił, że jest to możliwe. W długiej drodze do zdrowia zrezygnował z zaledwie 2 produktów. Big Boy całkowicie odstawił alkohol i produkty mączne.
Sałatka jarzynowa nie należy do lekkich dań. Dietetyczka zdradziła, jak w prosty sposób sprawić, by była lżejsza. Rozwiązaniem jest ograniczenie lub rezygnacja z używania majonezu.
Gdy za oknem brzydka pogoda, mamy większą niż zwykle ochotę na słodkości. Jeśli chcecie uraczyć się czymś wyjątkowym i przepysznym, skorzystajcie z poniższego przepisu. Z mleka, czekolady i kilku dodatków stworzycie deser, jakiego nie kupicie w żadnej cukierni.
Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.
Nie ma potrawy, której nie potrafiłaby przyrządzić Magda Gessler. Gwiazda kulinariów ma w tej kwestii ogromne doświadczenie. Nie stroni od ulepszania nawet najprostszych dań, takich jak chociażby jajecznica. Dodatek tak prostego składnika, jak śmietana, zmienia tę uwielbianą potrawę nie do poznania.
Jedna z TikTokerek otrzymała ostatnio karkołomne zadanie. Jeden z komentujących poprosił, by zrobiła obiad za 10 zł. Kobieta bez chwili wahania podjęła wyzwanie. Poszła do Dino i kupiła wszelkie niezbędne produkty do zrobienia leniwych pierogów.
Zupa ogórkowa należy do kanonu klasycznych polskich potraw. Powstało mnóstwo jej wersji, zarówno klasycznych, jak i z nowoczesnym zacięciem. My dziś prezentujemy najlepszą, bo najprostszą babciną recepturę na to wyśmienite danie. Aby podkręcić nieco jego smak, do zabielenia użyjemy delikatnej maślanki.
Ziemniaki pieczone są smaczniejsze niż gotowane. Przyrządzone z jogurtem naturalnym warzywo nabiera delikatności. Dzięki dodatkowi przypraw będzie też pełne charakteru i aromatu. Musicie spróbować — pasują nie tylko na grilla.
Nieodłącznym dodatkiem do dań z grilla są sosy. Zwykle sięgamy po ketchup i musztardę, ale smak potraw z rusztu o wiele lepiej podkreśli domowa mieszanka. Przygotujesz ją z jogurtu naturalnego i kilku aromatycznych dodatków. Będzie lekko, zdrowo i bardzo smacznie.
Ser niejednego smakosza potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Aż 4 polskie wyroby trafiły do rankingu najlepszych serów świata. Jeden znalazł się w ścisłej czołówce, deklasując niejeden francuski rarytas.
Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na skład sera żółtego. Edukatorka porównała dwa dostępne na rynku wyroby i ostrzegła przed popularnymi podróbkami. W swojej opinii nie szczędziła ostrych słów.
Jeśli z samego rana nie masz na nic czasu, owsianka o smaku batona Snikers z bananem będzie idealnym wyborem. Śniadanie jest pożywne, przepyszne, a porcja zawiera aż 29 g białka. Owsiankę poleca popularny dietetyk.
Mizeria jest idealnym letnim dodatkiem obiadowym. Chrupiące i orzeźwiające ogórki łączą się z daniami mięsnymi jak nic innego. Niewłaściwy dobór śmietany do mizerii może jednak sprawić, ze ta straci cały swój smakowity urok. Magda Gessler akceptuje w tej kwestii tylko 2 wersje zawartości tłuszczu w nabiale.
Znamy przepis na niezwykle efektowny, a przy tym prosty do zrobienia sernik. Recepturą podzieliła się żona słynnego artysty. Agata Rubik, bo o niej właśnie mowa, swoje ciasto robi na spodzie z biszkoptów. Dzięki temu jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie łatwe.
Szybkie ciasto z herbatników, mleka i jaj idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Prosty smakołyk przyrządza się sprawnie, a smakuje lepiej niż niejeden sernik. Musicie spróbować.
Ile czasu może zająć zrobienie pysznego deseru? Jeśli znasz dobry patent, możesz dokonać tego nawet w kilkanaście minut. Najlepszym przykładem są prezentowane przez nas banany smażone w cieście. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować ten słodki poczęstunek.
Marzysz o idealnej karkówce z grilla? Dzieli Cię od niej 1 prosty krok. Przed położeniem na rusz zamarynuj mięso w gęstej maślance. Dzięki temu wyjdzie tak delikatne i soczyste, jak nigdy wcześniej.
Magda Gessler do ziemniaczanego puree dodaje zmielony twaróg. Gotowe danie smakuje jeszcze lepiej niż z samym mlekiem i masłem. Restauratorka dodatek do obiadu doprawia również pieczonym czosnkiem. Efekt zachwyci każdego.
Pasta z makreli jest świetnym dodatkiem do chleba. Większość osób przynajmniej raz przygotowywała ten przysmak w swojej kuchni. Nie każdy jednak zna tajny składnik, który warto uwzględnić w popularnym przepisie. Mowa tutaj o odrobinie kremowej kwaśnej śmietany.
Dietetyk wskazał jedno z najzdrowszych dań z czasów PRL-u. Jego zdaniem serwowane z ugotowanymi ziemniakami śledzie w śmietanie, które zostały nieco zapomniane, są niesamowicie cenne. Wiemy, dlaczego i znamy sposób na przygotowanie ich w lekkiej, smakowitej wersji.
Zupa nic jest klasycznym deserem z czasów PRL-u. Słodki przysmak zachwyca prostą, a z niezawodnym przepisem babci Basi przygotujecie go bez większego wysiłku. Musicie spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.
Wiele gospodyń domowych ma swój sprawdzony sposób na placki ziemniaczane. Nigdy nie jest jednak za późno, by spróbować czegoś nowego. Sprawdźcie koniecznie przepis na placki autorstwa Magdy Gessler. Dzięki dodatkowi śmietany potrawa zachowuje apetyczną barwę, a także zyskuje idealną chrupiącą konsystencję.
Siostra Anastazja od lat cieszy się nieustającą popularnością. Jej sprawdzone receptury zyskały sobie całą masę oddanych wielbicieli. Dziś prezentujemy kolejny przepis siostry Anastazji, czyli wielkanocny makowiec. Dzięki zastąpieniu mleka śmietaną ciasto wychodzi obłędnie puszyste i wyjątkowo delikatne.
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na boczku lub innym tłuszczu. Jajka wbij na patelnię razem z gęstą śmietaną, a będą jeszcze smaczniejsze. Jajecznica będzie kremowa i aksamitna. Dzięki śmietanie będzie miała jednolitą konsystencję i nie przesuszy się podczas smażenia.