Naleśniki można przygotować nawet bez mleka. Zastąpcie je kefirem, a uzyskacie rozpływający się w ustach i lekki niczym chmurka przysmak. Odkąd spróbowałam, wciąż wracam do tego przepisu.
Od zawsze słyszałam, że sernika na zimno nie da się zrobić z kiwi. Właściwości owocu mają uniemożliwiać stężenie galaretki. Ja jednak wiem, że kiwi z sernikiem na zimno tworzą wyjątkowo udaną parę. Wystarczy 1 trik, aby ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno.
Ciasto bananowe przygotowuję w zaledwie kilka chwil. Kawałki owocu łączę z kajmakiem i lekką masą ze śmietanki i serka, uzyskując rozpływający się w ustach przysmak. Jest tak dobry, że znika w tempie ekspresowym. Musicie spróbować.
Podczas niedawnej wizyty w sklepie sieci Społem zauważyłam zaskakującą rzecz. Na lodówce z nabiałem wisiała kartka z nietypowym komunikatem dotyczącym masła. Czemu notatka godna filmów Barei wisi w sklepie w stolicy kraju w 2023 roku? To, czego się dowiedziałam kompletnie zbiło mnie z tropu.
Ciasto jogurtowe może być jeszcze delikatniejsze. Wystarczy, że zrobicie je na kefirze. Moja siostra stawia na ten zdrowy nabiał i uzyskuje znakomite efekty. Receptura jest tak prosta, że aż grzech nie spróbować. Zwłaszcza że sezon na jagody trwa jeszcze tylko chwilkę, a do tego placka pasują idealnie.
Pierogi są uwielbianym daniem posiej kuchni. Niewiele osób jednak lubi spędzać czas na ich żmudnym lepieniu. Wszystkim, którzy nie lubią marnować cennych minut, polecamy poniższy przepis na pierogi rolowane. Ten patent robi wśród gospodyń domowych furorę.
Czy wiecie, co to jest skyr? Znajdziecie go na dziale z nabiałem i zdecydowanie warto się na niego skusić. Choć kosztuje trochę więcej niż klasyczny jogurt naturalny, ma liczne zalety i włączenie go do codziennego jadłospisu będzie strzałem w dziesiątkę.
W swoim arsenale mam przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia. Po przyrządzeniu do złudzenia przypomina w smaku batonik 3 Bit. Moja rodzina, ledwo zje jedną blaszkę, już prosi o kolejne. Na szczęście robi się je prosto, a wychodzi za każdym razem.
Mizeria w wykonaniu mojej mamy smakowała mi od zawsze. Przyznać trzeba, że odbiega od klasycznego przepisu. Zamiast zielonego ogórka moja rodzicielka stawia bowiem na ogórki kiszone. Ich zdecydowany smak pasuje mi, jak nic innego.
Śniadanie nie musi oznaczać nudnych kanapek. Równie szybko, a przede wszystkim na ciepło, przygotujemy smaczne placki z twarogu. Wystarczy połączyć trzy składniki i usmażyć, nawet niekoniecznie na tłuszczu. Danie jest lekkie i sycące, Musicie spróbować.
Zupa neapolitańska jest sycąca i niesamowicie smaczna. Mniej popularna niż pomidorowa czy ogórkowa, a zaskoczy kremową konsystencją i prostotą przygotowania. Zróbcie raz, a goście poproszą o dokładkę i wskazówki, jak wykonać ją w domu.
Koleżanka podpowiedziała mi świetny patent na jajecznicę. Dzięki niemu posiłek jest pożywny i pyszny, a przy tym błyskawiczny do przygotowania. Potrzebne są zaledwie 2 składniki oraz przyprawy. Cały sekret tego doskonałego śniadania tkwi w dodatku serka wiejskiego.
Racuchy będą puszyste nawet bez mleka i drożdży. Zamieniając te składniki na kefir i sodę oczyszczoną i dodając pianę ubitą z białek, uzyskamy znakomite efekty. Rozpływające się w ustach placki zachwycą małych i dużych. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich sezonowe owoce.
Ciasto z malinami jest idealnym pomysłem na letni podwieczorek. Gdy ostatnio odwiedzili mnie goście, podałam deser bez pieczenia, który przygotowałam bardzo sprawnie dzień wcześniej. Zachwytom nie było końca. Same przygotowania zajmują dosłownie chwilę. Musicie sprawdzić ten przepis.
Ayran jest pochodzącym z Turcji napojem jogurtowym. Stanowi niezrównane rozwiązanie na upały. Z pomocą prostego przepisu możesz go przygotować samodzielnie w domu. Już po pierwszym łyku docenisz jego niezwykłe właściwości.
Lubicie pierogi ruskie? W takim razie pokochacie pierogi z wędzonym twarogiem. Charakterystyczny aromat nabiału idealnie komponuje się z ziemniakami i podsmażoną cebulką. Patent zasłyszałam od znajomego, który pracuje w restauracji.
Piankowy deser z zaledwie 4 składników jest przepyszny i banalnie prosty. Puszysta pianka zamknięta pomiędzy herbatnikami sprawdzi się idealnie na rozmaite okazje. Szczególnie pasować będzie podczas ciepłych dni lata. To ciasto bez pieczenia pokochają tak dzieci, jak i dorośli.
Pyszne ser można przygotować nawet w domowym zaciszu. Wystarczy kupić większe opakowanie jogurtu grecki i uzbroić się w cierpliwość. Efekt zachwyci was już do spróbowania.
Szukasz inspiracji na prostą i pyszną przekąskę? Trafiłeś doskonale. Poniżej znajdziesz pomysłowy przepis na wytrawne ciasto na bazie jogurtu. Aby je wykonać, wystarczy zaledwie kilka składników.
Panujące obecnie wysokie temperatury nie sprzyjają żywności. Pod ich wpływem na powierzchni jedzenia mogą rozwijać się groźne bakterie. GIS przygotował poradnik mówiący o tym, jak planować zakupy, a także przechowywać produkty spożywcze. Zasady te, choć szczególnie przydatne latem, warto stosować przez cały rok.
Kotlety mielone są twarde i niesmaczne? Koniecznie wypróbuj genialny kulinarny trik. Idealną konsystencją i wilgotność mięsa uzyskasz za pomocą prostego składnika. Mowa o najzwyklejszej kwaśnej śmietanie.
Jajka sadzone to znana i lubiana propozycja śniadaniowa. Ścięte białko i delikatnie płynne żółtko sprawiają, że tak wiele osób przepada za tym daniem. Usmażenie jajek tak, aby były idealnie ścięte, nie jest prostą sprawą. Aby tego dokonać, niezbędne jest dobranie optymalnej temperatury.
Latem nie ma nic lepszego, niż koktajl owocowy. Napój na bazie nabiału po schłodzeniu w lodówce smakuje wręcz wyśmienicie. Nasze babcie zwykły przyrządzać go na bazie nie mleka, a kefiru. W ten sposób przysmak był nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
Nie masz jeszcze ciasta na niedzielę? Nic straconego, to z naszego przepisu zrobisz w 15 minut. Do przygotowania potrzebujesz jajek, cukru, mąki, oleju i proszku do pieczenia. Jednak najważniejsza będzie maślanka, która nie tylko zapewni doskonałą wilgotność i lekkość, ale też przedłuży świeżość wypieku. Całość dopełnią owoce sezonowe - mogą to być truskawki, jagody, porzeczki czy czereśnie.
Gdy ładnie za oknem, nie chce się stać przy garach. W takie dni najbardziej się ceni proste, ale smaczne i pożywne obiady. Znamy przepis na taki właśnie letni przysmak. Mowa o doskonałych młodych ziemniakach serwowanych z gzikiem.
Przygotowanie placków ziemniaczanych nie jest niczym skomplikowanym. Usmażenie ich tak, by były smakowite i chrupiące może niektórym nastręczać trudności. Jeśli Twoje placki są nasiąknięte tłuszczem i rozmiękłe, znamy na to idealny sposób. Wystarczy, że z przepisu wyeliminujesz mąkę.
Kotlety schabowe wychodzą twarde po usmażeniu? Znamy na to skuteczną radę. Mięso stanie się kruche i delikatne, jeśli przed włożeniem na patelnię zostanie zamarynowane. Różnicę momentalnie wychwycą wszyscy domownicy.
Szukacie zapomnianego smaku dzieciństwa? Lepiej nie mogliście trafić. W tym przepisie Smakosze przedstawiają doskonałe pierogi leniwe na słodko. Charakteru doda im intensywnie truskawkowy sos.