Jajka sadzone to znana i lubiana propozycja śniadaniowa. Ścięte białko i delikatnie płynne żółtko sprawiają, że tak wiele osób przepada za tym daniem. Usmażenie jajek tak, aby były idealnie ścięte, nie jest prostą sprawą. Aby tego dokonać, niezbędne jest dobranie optymalnej temperatury.
Latem nie ma nic lepszego, niż koktajl owocowy. Napój na bazie nabiału po schłodzeniu w lodówce smakuje wręcz wyśmienicie. Nasze babcie zwykły przyrządzać go na bazie nie mleka, a kefiru. W ten sposób przysmak był nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
Nie masz jeszcze ciasta na niedzielę? Nic straconego, to z naszego przepisu zrobisz w 15 minut. Do przygotowania potrzebujesz jajek, cukru, mąki, oleju i proszku do pieczenia. Jednak najważniejsza będzie maślanka, która nie tylko zapewni doskonałą wilgotność i lekkość, ale też przedłuży świeżość wypieku. Całość dopełnią owoce sezonowe - mogą to być truskawki, jagody, porzeczki czy czereśnie.
Gdy ładnie za oknem, nie chce się stać przy garach. W takie dni najbardziej się ceni proste, ale smaczne i pożywne obiady. Znamy przepis na taki właśnie letni przysmak. Mowa o doskonałych młodych ziemniakach serwowanych z gzikiem.
Przygotowanie placków ziemniaczanych nie jest niczym skomplikowanym. Usmażenie ich tak, by były smakowite i chrupiące może niektórym nastręczać trudności. Jeśli Twoje placki są nasiąknięte tłuszczem i rozmiękłe, znamy na to idealny sposób. Wystarczy, że z przepisu wyeliminujesz mąkę.
Kotlety schabowe wychodzą twarde po usmażeniu? Znamy na to skuteczną radę. Mięso stanie się kruche i delikatne, jeśli przed włożeniem na patelnię zostanie zamarynowane. Różnicę momentalnie wychwycą wszyscy domownicy.
Szukacie zapomnianego smaku dzieciństwa? Lepiej nie mogliście trafić. W tym przepisie Smakosze przedstawiają doskonałe pierogi leniwe na słodko. Charakteru doda im intensywnie truskawkowy sos.
Mrożenie żywności ma na celu przedłużenie jej przydatności do spożycia. Z upodobaniem kupujemy jedzenie na zapas i wkładamy je do zamrażarki. Okazuje się, że tak samo możemy postąpić z twarogiem, pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Duża cześć osób niestety o nich zapomina.
Lody proteinowe przypadną do gustu nie tylko aktywnym fizycznie łasuchom. Przygotowany przez jedną z tiktokerek przysmak na bazie serka wiejskiego zachwyca prostotą wykonania i niesamowitą konsystencją. A jest naprawdę niskokaloryczny. Musicie go spróbować.
Chłodnik jest pysznym, sezonowym przysmakiem, który w lecie idealnie sprawdzi się jako szybki, lekki obiad. Ania Starmach przygotowuje go bardzo prosto — zamiast gotować botwinę, podsmaża ją krótko z cebulą i czosnkiem, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.
Lody skuszą niemal każdego, zwłaszcza te aksamitne na bazie śmietanki. Chłodny deser idealnie sprawdzi się w letnie dni, a zrobienie go w domu wymaga zaledwie 3 produktów. Tomasz Strzelczyk ma sprawdzony przepis — musicie spróbować.
Wszyscy doskonale znamy surówkę z marchewki. Ten przysmak towarzyszy nam już od czasów przedszkolnych. Czy znacie jednak doskonałe połączenie marchewki z kalarepą? Dodatek obiadowy w takiej wersji po prostu powala wyśmienitym smakiem.
Masz ochotę na coś słodkiego? Mamy świetny pomysł. Przygotuj obłędne ciasto bez pieczenia na bazie płatków owsianych. Ten specjał uda się absolutnie każdemu. Jest bardzo zdrowy, a jego przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.
Agata Rubik zdradziła rodzinny przepis na śledzie. Ten przysmak najczęściej przygotowuje razem ze swoją mamą. Przyznać trzeba, że celebrytka postawiła na nietypowe połączenie smaków. Swoje śledzie przyrządza bowiem z dodatkiem brzoskwiń.
Biedronka szykuje kolejne niespodzianki dla swoich klientów. Ceny wielu towarów od poniedziałku znacznie spadną. Przy zakupach obowiązywać będą jednak limity. Zerknęliśmy do gazetki dyskontu i wybraliśmy najciekawsze oferty. Można sporo zaoszczędzić.
Bazar Olimpia, działający w Warszawie, od lat wzbudza niemałe kontrowersje. Zastrzeżenia są zarówno do warunków handlowych, jak i samego asortymentu. W ostatnią niedzielę odwiedziliśmy targowisko by przekonać się, ile prawdy tkwi w sensacyjnych doniesieniach na temat tego miejsca. To, co zobaczyliśmy, odjęło nam mowę.
Ciasto bez pieczenia łączące w sobie delikatny krem budyniowy i chrupiące ciasteczka skusi niejednego łasucha. Prosty w przygotowaniu deser wymaga jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości podczas przyrządzania. Musicie spróbować — jest znakomity.
Kto zna najlepszy przepis na domowe lody? Tomasz Strzelczyk z pewnością plasuje się w ścisłej czołówce. Do przygotowania deseru wystarczy zaledwie kilka minut, nie licząc oczywiście czasu mrożenia. Uwielbiany kucharz swoje lody uświetnia kapką aromatycznego rumu.
Biedronka rozpoczyna nowy tydzień nową porcją ofert specjalnych. Do środy można skorzystać z bardzo atrakcyjnych rabatów na nabiał, olej warzywa czy napoje. Warto już teraz zaplanować uzupełnienie zapasów.
Lepienie pierogów jest przeżytkiem. Na uwielbianą potrawę jest znacznie łatwiejszy i szybszy sposób. Przygotuj ciasto, zawiń w nie farsz i ot, cała robota. Już nigdy nie wrócisz do żmudnego zalepiania każdej sztuki osobno.
Przepis na mizerię wszyscy doskonale znają. Nie każdy jednak wie, że receptura zmienia się w zależności od regionu Polski. W Warszawie do klasycznej sałatki dodaje się niespodziewany dodatek. Tamtejsza mizeria nie może się obyć bez octu.
Uwielbiamy proste i skuteczne przepisy. Można zrobić je w mgnieniu oka i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Idealnym przykładem takiej receptury jest obłędna surówka z marchewki. Warzywo idealnie podkręcone jest przez dodatek selera oraz czosnku.
Masz ochotę na coś pysznego i do tego bardzo zdrowego? Mamy przepis, który zachwyca swą prostotą. Potrzebujesz kilku minut, żeby go przygotować. Składniki na ten przysmak masz pewnie w swojej lodówce. Uzyskasz z nich pyszny domowy twaróg.
Mizeria jest kwintesencją polskiej kuchni. Choć można zajadać ją przez cały rok, w szczególności kojarzy nam się z ciepłymi miesiącami. W tym roku proponujemy lekkie odstępstwo od klasyki i przygotowanie pysznej mizerii trochę inaczej. Wystarczy, że zamiast na ogórka użyjecie pysznej i chrupiącej cukinii.
Jak prosty do zrobienia może być deser? Jeśli chcesz maksimum smaku i minimum pracy postaw na ciasto bez pieczenia. Prezentowany przez nas przepis w sam raz nada się na upalne dni. Kolorowy przysmak prosto z lodówki zachwyci każdego miłośnika słodyczy.
Racuchy lubią niemal wszyscy - i dorośli i dzieci. Doskonale smakują, robi się je szybko i to na wiele sposobów. Można je podać na podwieczorek czy kolację. Dziś zaprezentujemy Wam przepis na niezwykłe racuchy z kaszą manną i kefirem. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że tak puszystych i wilgotnych jeszcze nie jedliście.
Elegancki deser nie musi byś wymyślny. Czasem najprostsze rozwiązanie jest tym najlepszym. Tak właśnie jest w przypadku eleganckiego kremu na bazie śmietanki z dodatkiem soku z cytryny. Podany w wydrążonych połówkach owoców robi piorunujące wrażenie.
Czy da się zrobić sernik bez…sera? Oczywiście, a do tego wyjdzie obłędny w smaku. Z tym prostym przepisem poradzi sobie absolutnie każdy. Bazą niezwykłego ciasta są zdrowe jogurty naturalne.