Kotlet paryski jest niezwykle prostym w przygotowaniu kotletem z piersi z kurczaka o doskonałym smaku i złocistą, chrupiącą panierką. Kotlety drobiowe sprawdzą się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i większe uroczystości rodzinne. Sprawdź, jak przygotować wyborny kotlet paryski.Kotlety paryskie są niezwykle delikatne, miękkie i soczyste, dzięki czemu posmakują nawet największym niejadkom. Kotlety obtaczam w panierce z jajek i bułki tartej, aby miały ładnie przypieczoną, złotą skórkę i były chrupiące. Do panierki wykorzystuję również mąkę pszenną, ponieważ dzięki niej jajko lepiej przykleja się do mięsa podczas obtaczania kotlecików.Dzieci uwielbiają delikatne dania. Kotleciki podaję z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką z kapusty pekińskiej, ponieważ razem tworzą pyszny i zbilansowany posiłek dla najmłodszych. Kotleciki z kurczaka doskonale smakują również podane z ryżem i warzywami na parze.
Jeśli lubisz orientalne, azjatyckie smaki, koniecznie przygotuj indyjską zupę pomidorową, którą pokochają wszyscy miłośnicy doskonale doprawionej, pikantnej i aromatycznej kuchni. Zupa pomidorowa przygotowywana jest z mlekiem kokosowym, garam masalą, imbirem i kminem rzymskim. Jest rozgrzewająca i ma wyraźny, rewelacyjny smak. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową w indyjskim stylu.Czosnek, imbir, mleko kokosowe, garam masala i chili to podstawowe składniki kuchni indyjskiej. Zupa pomidorowa przygotowywana z aromatycznymi przyprawami zyskuje nowy, wyraźny smak, który zachwyci wszystkich miłośników orientalnych dań. Indyjska zupa pomidorowa smakuje wyśmienicie podana z posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.Garam masala to tradycyjna, indyjska przyprawa, którą kupisz w większym markecie lub sklepie z orientalnymi przyprawami. To mieszanka cynamonu, imbiru, kminu, chili i wielu innych doskonale wyselekcjonowanych, suszonych ziół, aby danie było doskonale doprawione, pikantne i niezwykle aromatyczne. Z przyprawą garam masala przygotujesz również wiele świetnych dań. Jednym z nich jest tradycyjny kurczak tikka masala w aromatycznym sosie, podany z ryżem lub chlebkami naan.
Pieczony schab siostry Anastazji to świetny sposób na duży rodzinny obiad. Pieczeń jest bardzo aromatyczna i soczysta, głównie dzięki nadzieniu z suszonych moreli. Doskonale smakuje wraz ziemniakami oraz twoją ulubioną surówką. Schab nadziewany owocami jest klasyczną metodą przygotowania tego mięsa. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku staje się delikatny i rozpływający w ustach. Suszone morele dodają ciekawy słodki element, a także przyjemną fakturę. Po upieczeniu nie zapomnij o przygotowaniu sosu z soku, który wyciekł z mięsa podczas obróbki.
Schabowe są częstym daniem obiadowym w wielu domach. Za każdym razem towarzyszą im inne surówki. Tym razem mięso proponujemy zamarynować, dodając aromatycznego, świeżego czosnku. Kotlet schabowy doskonale komponuje się z surówkami np. tą z kapusty pekińskiej czy z klasycznym colesławem. Jeśli chcemy zmienić coś więcej niż tylko dodatki smakowe, pomocny będzie nasz nowy przepis. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.
Kapusta kiszona często spożywana jest jako dodatek do drugiego dania. Nic dziwnego skoro w tej roli sprawdza się doskonale. Zachęcamy, by przyrządzić ją nieco inaczej niż zwykle i dodać odrobinę świeżej chilli. Ten smak was pozytywnie zaskoczy.Ta pyszna surówka to propozycja dla wytrawnych smakoszy. Kwaśny posmak kapusty spotyka się tu ze słodyczą jabłka i pikantnością papryczki chilli. Wielbiciele ostrzejszych nut z pewnością będą zachwyceni.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie. Tym razem ze sklepów w całej Polsce znika gotowe danie. Powodem wycofania z obrotu jest wykrycie w nim szkodliwej substancji.Główny Inspektorat Sanitarny dba o nasze bezpieczeństwo, zapobiegając i minimalizując ewentualne zagrożenia dla naszego zdrowia. Na bieżąco wydaje ostrzeżenia publiczne, dotyczące produktów potencjalnie szkodliwych dla konsumenta.
Kotlety rybne jeszcze nie tak dawno temu były zmorą dla większości z nas. Najczęściej podawane były w szkolnych stołówkach, dlatego ich jakość pozostawiała wiele do życzenia. Na szczęście można je wykonać w doskonały sposób, wystarczy zastosować się do poniższej receptury. Do rybnej masy tym razem dodamy ubite ziemniaki.Kotlety rybne są idealnym sposobem, aby zachęcić swoje dzieci do częstszego jedzenia ryb. W smaku kotlety są bardzo neutralne, więc nie przeszkadzają delikatnym podniebieniom. Dodatkowo, z uwagi na piątkowy post, danie to świetnie wpisuje się w dzienny jadłospis. Najlepiej podać je na obiad wraz z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną mizerią.
Anna Lewandowska doskonale wie, jak poprawnie się odżywiać, jest w końcu z wykształcenia dietetykiem. Jej rosół jest genialną zupą, której smak i aromat jest nieporównywalny. Wszystko uzyskuje dzięki specyficznej technice dodawania składników co minutę. Rosół jest zupą, którą każdy z nas doskonale zna. Dzięki dużej zawartości mięsa, przypraw oraz warzyw korzeniowych wywar nabiera pięknego koloru, pysznego smaku i wyjątkowego aromatu. Anna Lewandowska swój rosół pięciu przemian gotuj w bardzo określony sposób, co dzięki niej poprawia jego właściwości prozdrowotne. Poniżej zamieszczamy przepis.
Cordon bleu to pomysł na pyszny i ciekawy obiad i większe uroczystości. Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski to doskonałe połączenie delikatnej cielęciny z drobiem i aromatycznym serem edamskim. Poznaj prosty przepis na mięso w nowej odsłonie-kotlet cordon bleu.Cordon bleu to klasyczne danie kuchni szwajcarskiej. Delikatna cielęcina doskonale komponuje się z szynką drobiową i serem, a chrupiąca panierka, masełko i pietruszka stanowią świetne wykończenie potrawy. Cordon bleu nie jest zawijany jak rolada, a tylko przełożony i nadziewany delikatną szynką i aromatycznym serem.Cordon bleu przygotujesz w niecałą godzinę, a efekt zachwyci wszystkich gości. Kotlet szwajcarski wprost rozpływa się w ustach i wychodzi za każdym razem. Do kotletów przygotowuję pieczone ziemniaki w mundurkach, oprószone świeżym tymiankiem.
Szukasz pomysłu na kotlet z piersi kurczaka inaczej? Przygotuj tradycyjny kotlet dewolaj z masłem i pietruszką. Kotlet ma doskonale chrupiącą panierkę, a masło z pietruszką wylewają się podczas krojenia, sprawiając, że mięso smakuje rewelacyjnie i jest niezwykle wilgotne i doskonale doprawione. Poznaj szybki przepis na kotlet dewolaj.Kotlety dewolaj to kotlety podawane głównie na weselach i dużych uroczystościach. Możesz jednak przygotować je samodzielnie w domu na zwykły, rodzinny obiad. Dewolaj jest niezwykle delikatny, a chrupiąca złocista skórka i wylewające się ze środka masełko z pietruszką sprawią, że wszyscy będą prosili o dokładkę.Kotlet dewolaj obwiązuję dodatkowo nitką przed obtoczeniem w panierce, aby mieć pewność, że kotlet nie rozleci się podczas smażenia. Nitkę zdejmuję zaraz po usmażeniu. Kotlety smażę na głębokim oleju, aby dobrze się zarumieniły i nie przypiekły, ale odsączam je później na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu.Devolay zawsze podaję z pieczonymi frytkami i surówką z białej kapusty. Palce lizać.
Flaki są klasycznie przygotowywane z żołądków wołowych, jednak można sporządzić je bez nich. W "Poradniku Gospodyni" z 1979 roku jest przepis na właśnie taką wersję. Zamiast żołądków dodaje się do niej kapustę. Flaki jarskie można podawać przy każdej okazji, jednak najlepiej sprawdzą się dla jaroszy oraz osób przestrzegających zasad postu. W smaku bardzo przypominają tradycyjne flaczki. Ich największą zaletą jest krótki czas gotowania, ponieważ nie trzeba obrabiać do nich żadnych mięs. Dlatego w kilka chwil można się cieszyć pysznym smakiem oraz doskonałym aromatem.
Kotlety z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Kotlety są łatwe w przygotowaniu i idealne na szybki, wegetariański obiad lub przekąskę. Poznaj niezawodny przepis na doskonałe w smaku kotlety z ciecierzycy.Kotlety z ciecierzycy przygotowuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na szybki, wegetariański obiad lub kolację. Kotlety są niezwykle delikatne, a chrupiąca skórka, cebulka i pietruszka nadają im wyjątkowego smaku i aromatu.Kotlety z ciecierzycy podaję z surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Kotlety wykorzystuję również do przygotowania wegetariańskich burgerów. Pamiętaj, aby ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie, aby była miękka. Z twardych strączków nie przygotujesz gładkiej masy.Jeśli szukasz pomysłu na kotlety wegetariańskie-tu znajdziesz prosty przepis na kotlety z marchewki z pestkami dyni.
Kotlet z kurczaka z serem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Kotlet ma pyszną, chrupiącą panierkę i jest zapieczony z pieczarkami i serem. Tak przygotowane mięso wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować pyszny kotlet z kurczaka z serem.Kotlet z serem to doskonały pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Kotlet z piersi z kurczaka jest znacznie delikatniejszy od klasycznego schabowego, a chrupiąca, złocista skórka wprost rozpływa się w ustach. Do przygotowania kotletów z serem wykorzystuję klasyczny żółty ser w kostce, typu gouda. Ser dobrze roztapia się pod wpływem ciepła, tworząc pyszną, serową chmurkę.Po podsmażeniu kotletów przekładam je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Kotlety opiekam na samym papierze do pieczenia, aby nie dodawać im więcej oleju i sprawić, żeby były chrupiące, smaczne i lekkie. Kotlety z kurczaka z serem przygotowuję z domowymi frytkami lub talarkami. Obiad uzupełniam również surówką lub warzywami gotowanymi na parze.
Dobrze wykonana śląska rolada wołowa to prawdziwy rarytas. Choć jest to danie pracochłonne, warto poświęcić czas i przygotować je na niedzielny obiad. Ich smak was zachwyci. Idealnym dodatkiem do dania są kluski śląskie oraz kapusta modra.
Zostały wam ugotowane ziemniaki? Przygotujcie pyszne kotlety z dodatkiem sera, a nic się nie zmarnuje. Podpowiadamy jak to zrobić. Kotlety z ziemniaków to idealny pomysł na postne danie ratujące resztki z lodówki. Dzięki dodatkowi sera będzie pysznie kremowe. Dajcie się skusić i poeksperymentujcie ze składnikami, a za każdym razem wyjdzie wam inny, pyszny posiłek.
Rosół Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczną zupą, która podczas gotowania uwalnia dużo przyjemnego zapachu. Przygotowanie go z przepisu Gessler jest banalnie prostym zajęciem. Wystarczy zastosować się do poniższych wskazówek, a danie wyjdzie obłędnie pyszne. Rosół towarzyszy nam praktycznie non stop. Każdego tygodnia w wielu polskich domach nastawiany jest pokaźnych rozmiarów garnek, w którym bulgoce intensywny w smaku wywar. Ważnym zagadnieniem jest odpowiednia jakość wszystkich składników. Dobre mięso i warzywa oddadzą znacznie więcej smaku do bulionu, co przełoży się na przyjemność płynącą z jedzenia.
Kotlety schabowe należą do klasyki polskich dań obiadowych. Uwielbiamy ich chrupkość i soczystość. Podajemy wam przepis na kotlety schabowe w majonezowej marynacie, dzięki któremu schaboszczaki wyjdą dokładnie takie, jak lubicie. Najszybszy sposób na przygotowanie kotletów schabowych to rozbicie mięsa, oprószenie go solą i pieprzem, panierowanie i usmażenie. Jeśli jednak zaplanujecie ten obiad trochę wcześniej, pokuście się o wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Dzięki temu kotlety wyjdą o wiele smaczniejsze. Będą kruche, soczyste i po prostu pyszne.
Sos serowy do mięsa jest świetnym dodatkiem do drobiu i ryb. Doskonale komponuje się również z polędwiczkami wieprzowymi i schabem. Sos serowy ma mocny smak i aromat, dzięki czemu doskonale komponuje się z delikatnym, pieczonym mięsem. Sprawdź, jak przygotować sos serowy do mięsa, dzięki któremu na nowo odkryjesz tradycyjne potrawy.Sos serowy do mięsa przygotowuję z gałką muszkatołową, która ma lekko gorzki smak, przez co doskonale przełamuje intensywny aromat serów dodanych do sosów. Sos serowy do mięsa możesz przygotować ze swoich ulubionych żółtych serów. Jeśli wolisz delikatniejszy sos serowy, dodaj wyłącznie ser typu gouda, który jest jednym z najbardziej neutralnych serów. Jeśli natomiast lubisz intensywny smak sosu - dodaj do niego parmezan lub cheddar, aby sos był mocno serowy i aromatyczny.Sos serowy przygotujesz w zaledwie kilka minut, a będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych ryb, kurczaka, schabu i polędwiczek. Sos serowy możesz wykorzystać również do pieczonych ziemniaków lub jako dip do przekąsekDo mięsa możesz przygotować wiele aromatycznych sosów, które nadadzą wyjątkowego smaku Twoim potrawom. Gorąco polecam równie intensywny sos musztardowy oraz pyszny sos śliwkowy, dzięki którym na nowo odkryjesz smak tradycyjnych, mięsnych obiadów.
Gołąbki mogą zaskoczyć nawet największego fana klasycznej polskiej kuchni. Zamiast podawania ich z mięsem, warto przygotować wersję wegetariańską. W liście kapusty zawija się soczewicę i fetę, a w smaku są obłędnie pyszne. Wegetariańskie potrawy są zazwyczaj mniej kaloryczne od ich mięsnych odpowiedników i tak samo jest w przypadku wegetariańskich gołąbków. Mają znacznie mniej tłuszczu, ponieważ nie ma w nich mięsa. Jeśli chcesz, aby kapusta odrobinę szybciej się sparzyła, wymień białą kapustę na włoską. Ma ona trochę delikatniejsze liście, dzięki czemu łatwiej jest z nią pracować.
Makaron z awokado to prosty i smaczny pomysł na obiad, lunch lub kolację. Tagliatelle podsmażone z pesto z awokado i pomidorkami koktajlowymi smakuje obłędnie i przygotujesz je w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na makaron z awokado.Makaron tagliatelle jest makaronem podobnym do popularnego spaghetti, jednak jego nitki są o wiele szersze, dzięki czemu wchłania więcej sosu i przypraw. Tagliatelle jest produktem charakterystycznym dla kuchni włoskiej, jednak jego doskonały smak i kształt sprawiły, że jest niezwykle popularnym rodzajem makaronu na całym świecie. Makaron możesz również przygotować samodzielnie, smakuje o wiele lepiej niż ze sklepu. Tu znajdziesz prosty przepis na ten niezwykle smaczny makaron tagliatelle.Do przygotowania makaronu potrzebne będzie pesto z awokado, które przygotujesz w kilka minut. Zamiast bazylii możesz dodać posiekaną natkę pietruszki - pesto będzie równie pyszne i aromatyczne. Zwykle przygotowuję pesto z awokado w większych ilościach, przechowuję je w słoiczkach i korzystam z nich, kiedy mam ochotę na pyszny i szybki obiad.
Spaghetti Napoli jest doskonałym pomysłem na bezmięsny, pożywny obiad. Makaron z sosem pomidorowym, doprawionym ziołami i parmezanem ma intensywny smak i aromat, który zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na prosty sos do spaghetti, który przygotujesz w 20 minut.Spaghetti Napoli to klasyczne, włoskie danie. Suszone zioła, czosnek, parmezan i oliwa dodają potrawie niezwykłego smaku i aromatu, rodem ze słonecznej Italii. Domowy sos do spaghetti bez mięsa jest mocno pomidorowy i słodki. Parmezan natomiast doda daniu mocnego, wyraźnego akcentu.Spaghetti możesz przygotować na dwa sposoby: możesz polać sosem makaron lub podsmażyć porcję makaronu z kilkoma łyżkami sosu. Makaron podsmażony w ten sposób uzyska smak całego dania i będzie bardziej aromatyczny. Całą potrawę koniecznie oprósz startym parmezanem, aby podkreślić jej wyjątkowy smak.Wypróbuj również bezmięsne spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą, pietruszką i pikantnymi papryczkami. To doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie włoskiej kuchni.
Sos śmietanowy jest jasnym i niezwykle uniwersalnym sosem. Sos jest bardzo aromatyczny, aksamitny i ma delikatny, śmietanowy smak. Sos śmietanowy doskonale komponuje się zarówno z rybami, jak i drobiem, cielęciną i pieczonym schabem. Poznaj prosty przepis na sos śmietanowy do mięsa.Sos śmietanowy cenię za jego uniwersalność. Pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa i doskonale łączy się z pieczoną rybą. Sos śmietanowy świetnie łączy się również z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, nadając całemu daniu niezwykły i delikatny smak.Do sosu śmietanowego możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dodając mu bardziej wyrazistego smaku. Sos śmietanowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu i ugotujesz go ze składników, które z pewnością masz w domu.Sos zawsze dobieraj do rodzaju mięsa, jakie chcesz przygotować. Tu poznasz zasady łączenia dań mięsnych z sosami, aby podkreślić ich smak i aromat. Sprawdź, jak zrobić idealny sos do mięsa.
Sos żurawinowy jest bardzo aromatycznym sosem, który wzbogaci smak każdego pieczonego mięsa i wędlin. Jest słodki, z wyczuwalną kwaśną nutą owoców. Sos żurawinowy możesz przygotować na kilka sposobów. Poznaj przepis na sos żurawinowy do mięsa z cynamonem i sos żurawinowy do mięsa z pomarańczą.Sos żurawinowy to podstawowy dodatek do mięsa w okresie świątecznym. Karkówka i soczysty, pieczony schab doskonale wręcz komponują się z sosem żurawinowym z dodatkiem cynamonu. Sos nadaje im świątecznej, korzennej nuty i wyjątkowego aromatu. Sos żurawinowy z pomarańczą natomiast pasuje idealnie do drobiu i wędlin. Jest słodko-kwaśny z wyraźną, pomarańczową nutą. Sos żurawinowy do mięsa stanowi jego doskonałe wykończenie i podkreśla smak. Pasuje zarówno do pieczonych potraw, jak i zimnej płyty, do wędlin i pasztetu. Sos jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do niego również rodzynki, porzeczki, gałkę muszkatołową. Wszystko zależy od tego, jaki sos chcesz uzyskać. Sos żurawinowy, niezależnie od składników, będzie doskonale komponował się z mięsem.Sos żurawinowy możesz podać od razu po przestudzeniu lub zmiksować go na gładką masę.
Jeśli masz już dosyć mięsnych kotletów, zastąp je warzywnymi. Przygotuj na przykład kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem, a będziesz zdumiona jakie to pyszne danie. Są wilgotne, delikatne i bardzo pożywne, a ich smak nie ma sobie równych.Nawet jeśli nie jesteś jaroszem, często czujesz już przesyt mięsem. Masz ochotę na jakąś odmianę, spróbowanie nowych potraw. I rzeczywiście kuchnia bezmięsna jest bardziej urozmaicona, jeśli chodzi o składniki i smaki.Proponowane przez nas kotlety nawiązują trochę do mięsnych nazwą i sposobem przygotowania. Są też całkiem pożywne, mimo że nie zawierają nawet grama mięsa. Mają natomiast dodatek sycącego, żółtego sera. Możesz je serwować z samą surówką lub jarzynami.
Jeśli znudziły wam się już klasyczne kotlety mielone, mamy dla was pomysł na pyszną odmianę. Dodajcie do nich trochę orzechów. Kotlety mielone z orzechami włoskimi mają niepowtarzalny smak, a kawałki orzechów przyjemnie chrupie się wraz z mięsem. Kotlety mielone są potrawą łatwą i szybką do przygotowania. Możesz je zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa, będą jednak różniły się smakiem, kalorycznością i soczystością. Kotlety z mięsa drobiowego i cielęcego będą chude, ale niezbyt soczyste, z wieprzowego zachwycą soczystością, choć są dość kaloryczne, a jeśli zrobisz je z mięsa wieprzowo-wołowego będą miały wyrazisty smak i zadowalającą soczystość.
Rosół na przestrzeni wieków przygotowywany był z najróżniejszych składników. W XVII wieku do rosołu dodawano pewien kontrowersyjne składniki - mowa o wątróbce oraz żołądkach drobiowych. Warto jednak pamiętać, że jest on wyjątkowo pożywny i pełen smaku. Rosół z wątróbką drobiową jest najstarszym przepisem znalezionym w polskich książkach kucharskich. Receptura ta bowiem pochodzi z XVII-wiecznej książki kucharskiej "Compendium Ferculorum" autorstwa Stanisława Czarneckiego. Podstawą tej zupy są różnorodne rodzaje mięs oraz aromatycznych warzyw. Tylko w taki sposób można uzyskać rosół o należytej głębi smaku, który jest bardzo intensywny i przepyszny. Przepis na rosół z XVII wiekuSkładniki:1 kg wołowiny1 kg kurczakadwie szyje indyczekilka wątróbek drobiowychkilka żołądków indyczych1 włoszczyzna1 cebulasólpieprz4 ziarna ziela angielskiego3 liście lauroweświeża natka pietruszkiWszystkie mięsa poza wątróbką należy włożyć do garnka, zalać zimną wodą i postawić na gazie o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika do minimum i pozwól gotować się przez 1 godzinę. Po tym czasie wrzuć do wywaru pokrojone i umyte warzywa, opaloną cebulę oraz wszystkie przyprawy poza solą. Gotuj rosół przez 2 godziny. Na sam koniec wrzuć do wywaru wątróbkę. Gotuj ją przez jakieś 15 minut. Przecedź bulion, mięso oczyść z kości i dodaj do zupy. Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Podawaj z makaronem oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.Źródło zdjęcia: canva/photovs, Getty ImagesDziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla SmakoszyArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczaneCzym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mieloneźródło: tygodnikzamojski.plZapraszamy na nasz Instagram
Rosół gości na naszych stołach zwykle raz w tygodniu. Często nie mamy pomysłu co zrobić z mięsem, na którym się gotował. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis na pulpety z mięsa po rosole. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie mieć obiad na następny dzień.Pulpety zazwyczaj robi się z surowego mięsa. Kto jednak powiedział, że nie można ich zrobić z mięsa gotowanego? Różnica będzie głównie taka, że nasze pulpety nie będą wymagały długiego gotowania. A jest to raczej zaletą niż wadą.
Surówek z kapusty jest wiele. Wariant z kapustą białą, jogurtem i ananasem stanowi smaczną alternatywę dla popularnego colesława. Jest pysznie słodki i podobnie chrupiący. Przekonajcie się sami. Biała kapusta jest stosunkowo tanim i uniwersalnym warzywem. Surówki z niej przyrządzane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To warzywo bowiem jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.Kapusta zawiera m.in. witaminy z grupy B, A, E oraz K, a także sporo kwasu foliowego i rutyny. Dajcie się skusić takiej porcji zdrowia w formie surówki. Zawiera ona jeden nietypowy składnik.