Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Duszone schab w pomidorach suszonych
07.09.2021 02:00 Soczysty i miękki schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów

Mięso duszone przez wiele godzin ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Jednym z takich dań jest schab duszony z suszonymi pomidorami. Intensywny smak, piękny kolor oraz duża sytość to główne cechy tego przepisu. Schab może sprawiać wrażenie mięsa suchego oraz żylastego, jednak głównie jest to wina błędnego przygotowania. Aby było delikatne, należy dusić je na niewielkim ogniu przez wiele godzin z dużą ilością mocnych przypraw. Świetnym sposobem na przekonanie się, jak duszony schab może dobrze smakować, jest wypróbowanie poniższej receptury. Suszone pomidory, liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie nadają mięsu wspaniałego smaku, którego nie da się zapomnieć przez długie lata. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety
06.09.2021 02:00 Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina

Nie schabowe, nie mielone, dziś na obiad będą kotlety z selera. Tak, tak, seler korzeniowy nie będzie tylko małym dodatkiem do zupy, ale podstawą drugiego dania. Przetestujcie koniecznie te lekkie i pyszne kotleciki. Są doskonałą alternatywą dla dań mięsnych. Seler korzeniowy pozostaje w naszej kuchni prawie niezauważony. No, może dorzucimy go do zupy czy sałatki jarzynowej. Jednak nie za dużo, by nie był w daniu zbyt wyczuwalny. Lecz seler korzeniowy jest naprawdę smaczny. Ma słodkawo-orzeźwiający smak i wiele cennych składników. Spróbujcie go raz, a na pewno będziecie do niego wracać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaczki
06.09.2021 02:00 Flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka

Flaczki to typowo polska zupa. Niektórzy jednak za nią nie przepadają, ze względu na to, że czuć w niej podroby. I właśnie dla tych osób Tomasz Strzelczyk przygotował drobiową wersję tej zupy. Poznajcie przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu.Pożywne, gęste flaczki mogą zastąpić cały obiad. Jest w nich bowiem dużo mięsa i warzyw. Zupa ta jest doskonała na chłodniejsze dni, bo jest sycąca, ale też rozgrzewająca. Zobacz jak delikatne flaczki przygotowuje Tomasz Strzelczyk.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

tarte buraki
05.09.2021 02:00 Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem

Buraki są smaczne, buraki są zdrowe. Choć można z nich przygotować sporo potraw, to i tak większości osób kojarzą się z dodatkiem do obiadu. My przedstawimy wam przepis na buraki z chrzanem, które świetnie podkreślają smak wędlin, ale też można je podać do dań mięsnych. Z czerwonych buraków przygotujesz pyszny barszcz i zupę-krem, zrobisz jarzynkę do obiadu, a także apetyczną sałatkę. Jednak niektórym buraki ćwikłowe kojarzą się tylko i wyłącznie z ćwikłą. Ćwikła to nic innego jak starte buraczki połączone ze startym chrzanem i przyprawami. Chrzan dodaje całości ostrości, ale też walorów zdrowotnych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Por
04.09.2021 02:00 Bajecznie pyszna surówka z porów

Surówka z pora jest wyjątkowo uniwersalnym dodatkiem do obiadu, który pasuje do praktycznie każdego dania. Jej delikatnie ostry smak podkreśla aromat pieczeni czy kotletów. Jej wykonanie jest zaskakująco proste, więc każdy może się za nią zabrać. Surówka z pora to doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa, które najczęściej po prostu dodajemy do zupy. Wiele osób nie zna bowiem dobrych receptur, które pozwoliłby na jego użycie. Surówka nie musi być mdła i nudna. To danie, jak żadne inne daje nam ogromne pole do popisu. Możemy mieszać ze sobą pozornie bardzo odległe od siebie smakowo składniki, a i tak wyjdzie wyśmienita.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe
04.09.2021 02:00 Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika

Kotlety schabowe w polskiej kuchni urosły już do rangi dania legendarnego. W każdym tradycyjnym domu trafiają na stół co najmniej raz w tygodniu i nigdy się nie nudzą. Tym razem prezentujemy kotlety z piekarnika, które są chrupiące i bardziej dietetyczne. Kotlety schabowe nie kojarzą nam się ze skomplikowaną potrawą. Każdy z nas na pamięć zna przepis i potrafiłby je usmażyć. Dlatego poniższa receptura nie sprawi nikomu żadnego kłopotu. Pieczenie kotletów w piekarniku sprawia, że ilość tłuszczu ograniczona jest do minimum - dlatego każdy dbający o linie może pokusić się o spróbowanie takiego pysznego i chrupiącego mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Idealne kluski śląskie
04.09.2021 02:00 Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?

Kluski śląskie są prawdziwym kulinarnym szlagierem. Niestety, czasami pomimo naszych starań, stają się one twarde. Wówczas ciężko czerpać przyjemność z zajadania. Unikniemy takiego scenariusza, jeśli podczas przygotowywania klusek śląskich zachowamy odpowiednie proporcje. Powinniśmy również wykorzystywać ziemniaki typu B i C.Nie da się ukryć, że kluski śląskie zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać je praktycznie nieustannie. Warto wiedzieć, jak przygotować je w idealny sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Bigos z cukinii
04.09.2021 02:00 Szybki bigos z cukinii

Przyzwyczailiśmy się, że bigos wykonuje się głównie z kiszonej kapusty, jednak, zamiast niej można użyć cukinii. Taka wersja jest prosta, szybka i starcza na przynajmniej dwa dni. To również ciekawa alternatywa dla klasycznego dania. Bigos jest potrawą, której przygotowanie zazwyczaj zabiera nam wiele czasu. Nic dziwnego, że podajemy go zazwyczaj na rodzinnych uroczystościach, czy świętach - chcemy wszak ugościć wszystkich jak najlepiej. Jeśli nie jesteś w stanie przygotować tradycyjnego bigosu, ponieważ brakuje ci czasu, spróbuj poniższej receptury. W ciągu około godziny można się cieszyć pysznym i rozgrzewającym daniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gulasz
03.09.2021 02:00 Kultowy gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku

Gulasz z żołądków jest rarytasem, który był popularny dawniej, a dzisiaj wiele osób o nim zapomniało. Jeśli tęsknisz do jego smaku, mamy doskonały przepis. Aby cieszyć się nim, wystarczy zastosować się do porad poniżej. Gulasz z żołądków drobiowych może wywoływać skrajne emocje. Większość z pewnością zareaguje na podanie takiego dania skrzywieniem i niechęcią - inni z kolei podekscytują się i nie będą mogli doczekać się degustacji. Jeśli należysz do drugiej grupy, z pewnością zachwyci cię poniższa receptura. Jest prosta i stosunkowo szybka, a finałowy efekt syci na długie godziny, a także doskonale smakuje oraz pachnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa dyniowa
03.09.2021 02:00 Rozgrzewająca zupa dyniowa z zachwycającym dodatkiem

Dynię warto pokochać. Za jej smak, wartość odżywczą i możliwość przyrządzania z niej prostych, pysznych potraw. Takich jak na przykład zupa-krem. Zrobisz ją w 20 minut, a rodzina otrzyma zdrowy posiłek. Zobacz jak przygotować rozgrzewającą zupę dyniową z zachwycającym dodatkiem.Zupa dyniowa składa się przede wszystkim z dyni, co w porównaniu do innych zup wcale nie jest takie oczywiste. Pomidorowa ma w sumie tylko dodatek pomidorów, podobnie jak ogórkowa. Dyniowa to samograj. Wystarczy dynia, trochę wody i dodatki, które zmieniają jej nutę smakową.My wzbogaciliśmy ją o mleczko kokosowe. Dzięki temu dodatkowi zupa dyniowa staje się aksamitna w smaku, delikatniejsza, słodkawa, z tą wyjątkową, egzotyczną nutą. Zresztą sami spróbujcie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z kapusty pekińskiej
03.09.2021 02:00 Lekka surówka z kapusty pekińskiej ze słodką niespodzianką

Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do wielu różnych dań głównych, a także może być świetną przekąską. Największy efekt wywołuje suszona żurawina lub rodzynki, które się do niej dodaje. Podczas jedzenia wybuchają słodyczą, co podkreśla smak innych potraw. Zrobienie dobrej surówki do obiadu wcale nie jest tak prosty zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Odpowiednie dobranie smaków warunkuje często czy dodatek spełni swoją funkcję. Poniższy pomysł jest wyjątkowo uniwersalny, ponieważ ma delikatny smak, a dodatek suszonych owoców spisuje się jako wzmacniacz pieczonych lub smażonych mięs. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone w boczku
02.09.2021 02:00 Inne niż wszystkie - kotlety mielone zawijane w plastry boczku

Kotlety mielone mają duże grono wielbicieli. Kochamy je za smak, a także łatwość i szybkość przygotowania. Teraz zaprezentujemy wam ich wyjątkowo smaczną wersję — kotlety mielone zawijane w plastry boczku. Są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne.Wędzony boczek jest tym dodatkiem, który swym wyraźnym aromatem potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jednocześnie zawarty w nim tłuszcz zwiększa soczystość wielu potraw. Plastrami boczku dobrze jest obłożyć potrawę przeznaczoną do pieczenia lub owinąć nimi produkty, które mają być smażone. Zawsze warto go piec lub smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Będzie wtedy przyjemnie chrupiący i wytopi się z niego nadmiar tłuszczu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kartacze są przepyszne
02.09.2021 02:00 Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Danie widoczne na powyższym zdjęciu bywa określane mianem kartaczy lub cepelinów. Specjał jest charakterystyczny dla kuchni północno-wschodniej Polski. Jednak dawniej cieszył się popularnością w całym kraju. Kartacze można przygotować w bardzo prosty sposób.Kultowe kartacze niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wspominane są przez wielu wielbicieli kulinariów z nutą nostalgii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.

Żurek benedyktyński
01.09.2021 02:00 Niezwykły przepis Ewy Wachowicz na żurek benedyktyński

Żurek benedyktyński jest inną wersją klasycznego żurku według Ewy Wachowicz. W jej przepisie zakwas wykonywany jest bowiem na płatkach owsianych. Taka zupa ma delikatniejszy smak, co może przekonać wielu smakoszy do spróbowania. Żurek w swojej zwykłej formie jest dość kwaśną zupą, przez co wiele osób nie chce jej spożywać. Na szczęście istnieje przepisy takie jak Ewy Wachowicz, które pozwalają ugotować delikatniejszą zupę. Zamiast zakwasu żytniego, Wachowicz korzysta z zakwasu na płatkach owsianych. Przed wlaniem go do zupy przelej go przez sitko, aby w daniu pływały płatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Leczo
01.09.2021 02:00 Nietypowy przepis na leczo Jakuba Kuronia

Leczo to danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy wrzucać składniki w odpowiedniej kolejności do garnka i kontrolować temperaturę. Poniższa receptura pozwala na zrobienie doskonałego gulaszu o bardzo intensywnym smaku. Leczo jest klasyczną potrawą kuchni węgierskiej, która odnalazła swoje miejsce w polskich domach. Choć odrobinę zmieniliśmy na przestrzeni lat skład, tak dalej przypomina swój oryginał. Nasza wersja jest znana większości Polaków, jednak zawiera pewien twist. Jakub Kuroń, który jest jego autorem, dodaje do leczo mięso z kurczaka, co poprawia smak i konsystencje gulaszu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki Siostry Anastazji
01.09.2021 02:00 Prosty przepis siostry Anastazji na pyszne gołąbki

Gdy myślimy o klasycznej polskiej kuchni, jedną z pierwszych rzeczy, jakie przychodzą nam do głowy, są gołąbki. Niżej zdradzamy, w jaki sposób wykonuje je siostra Anastazja. Jej receptura posmakuje każdemu. Gołąbki, choć nie są najprostszym daniem w polskiej kuchni, zdecydowanie warto przygotowywać jak najczęściej. Wyjątkowo smaczne i nadzwyczaj sycące jedzenie, które daje energię na cały dzień. Wiele osób błędnie uważa, że są zbyt pracochłonne i nie warto poświęcić dodatkowego czasu na ich przygotowanie. Dlatego przepis siostry Anastazji jest tak dobry - nie wymaga bowiem zanadto wiele pracy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z selera korzeniowego
31.08.2021 02:00 Cudowna, obiadowa surówka z selera korzeniowego z ananasem

Jeśli przejadła wam się już surówka z kapusty czy marchewki do dzisiejszego obiadu możecie podać coś oryginalnego. Proponujemy surówkę z selera korzeniowego z dodatkiem ananasa. Jest słodkawa, aromatyczna i bardzo smaczna. Seler korzeniowy to warzywo mało popularne w naszej kuchni. Choć jest pełen smaku i fantastycznego zapachu zwykle kończy w zupie. A szkoda, bo jest zdrowy i doskonale smakuje na surowo. Łagodny w smaku seler szczególnie lubi towarzystwo owoców, np. jabłka, gruszki, pomarańczy. My proponujemy połączyć go z ananasem — świeżym lub z puszki. Doda tej surówce pożądanej soczystości. Do surówki z selera możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe albo pestki słonecznika. Zyskają na smaku, jeśli wcześniej chwilę podprażysz je na suchej patelni. Surówki nie zaszkodzi też posypać posiekaną natką pietruszki — doda je smaku, witamin i kolorytu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gołąbki
30.08.2021 02:00 Prosty przepis na wyborne bezmięsne gołąbki

Klasyczna wersja gołąbków z kapusty ma mięsno-ryżowy farsz. Jeśli jednak nie macie dziś ochoty na mięso, bez problemu możecie je zastąpić soczewicą. Gołąbki wyjdą równie pożywne i smaczne, a z pewnością zdrowsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczony kalafior
29.08.2021 02:00 Ekspresowy pieczony kalafior

Kalafior upieczony w piekarniku jest nie tylko smaczną, lecz również wyjątkowo zdrową i pożywną formą posiłku. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby móc się cieszyć pysznym obiadem. Smak nadają przyprawy, takie jak kumin czy papryka chili. Kalafior zawiera związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Duża ilość błonnika wspomaga odchudzanie i trawienie. Posiada także cholinę, która jest niezbędna do uczenia się i zapamiętywania.Poniższy pieczony kalafior można wykonać w 15 minut, dlatego jest doskonałym pomysłem na szybki dodatek do obiadu. Niska kaloryczność to dodatkowy atut, ponieważ można zjeść go dużo, nie ryzykując przybrania na wadze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyzy
29.08.2021 02:00 Babciny sposób na pyzy ziemniaczane

Pyzy są klasyką, za którą większość Polaków wręcz szaleje. Ich konsystencja i smakowity farsz są po prosty zbyt dobre. Nasze babcie doskonale wiedziały jak lepić idealne pyzy. Wystarczy, że zwilżysz dłonie, wówczas ciasto nie będzie się do nich przyklejaćPyzy ziemniaczane są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Swój wkład ma także okrasa z cebulki i skwarek. Ogromną zaletą tych pyz jest łatwość wykonania. Każdy wręcz może spróbować swoich sił w kuchni, lepiąc smaczne kluchy. Co więcej, koszt zakupu składników potrzebnych do ich zrobienia jest tak mały, że stanowią świetny posiłek na budżetowe gotowanie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

flaczki
28.08.2021 02:00 Nowa smakowita odsłona flaczków. Zapomnij o nieprzyjemnym zapachu w kuchni

Flaki są jedną z najpożywniejszych zup jaką serwuje się na polskich stołach. Tradycyjnie przygotowuje się je z żołądków cielęcych lub wołowych, które mają charakterystyczny, nie przez wszystkich lubiany zapach. Dlatego proponujemy ugotować flaki drobiowe. Bez flaków nie obędzie się żadna rodzinna impreza. Ani wesele, ani chrzciny. Ale panowie zawsze chętnie zjedzą tę pożywną zupę. Jeśli jednak nie przepadasz za zapachem jaki towarzyszy gotowaniu klasycznych flaków, wołowe lub cielęce żołądki zastąp drobiowymi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tłuczone ziemniaki
28.08.2021 02:00 Idealne na obiad - tłuczone ziemniaki z podsmażonym boczkiem

Do obiadu nie ma lepszego dodatku niż kartofle - w końcu można podać je na wiele różnych sposobów. Najczęstszym z nich są zdecydowanie tłuczone ziemniaki. Delikatna konsystencja i kawałki boczku nadają całości niesamowitej jakości. Tłuczone kartofle mogą przybierać wiele ciekawych form, które uzyskuje się poprzez inne sposoby rozdrobnienia ziemniaków, a także dodatki, jak masło, śmietana, ser czy musztarda. Tym razem prezentujemy ziemniaki z boczkiem i śmietaną. Takie połączenie gwarantuje bardzo dużą ilość smaku oraz gładkiej, wręcz maślanej konsystencji. Warto mieć jednak na uwadze, że taki dodatek obiadowy jest bardzo kaloryczny i nie należy jeść go zbyt często. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki
26.08.2021 02:00 Prosta i pyszna surówka z jabłek

Surówka z jabłka może zostać przygotowana w dość niecodzienny sposób. Doskonałą metodą jest bowiem zrobienie z niej czegoś na kształt owsianki. Surówka jest dzięki temu wyjątkowo zdrowa oraz sycąca. Surówka z jabłka najczęściej zawiera w sobie marchewkę, jako jeden ze składników. Tym razem receptura jest jednak zupełnie inna i może wprowadzić ogromny powiew świeżości. Dzięki użyciu płatków owsianych surówka zawiera ogromną ilość błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także znacznie wydłuża uczucie sytości - co pozwala ograniczyć spożycie niezdrowych przekąsek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kalafior jak kotlety schabowe
25.08.2021 02:00 Wyborny panierowany kotlet z kalafiora, obiad w prostej odsłonie

Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Dziś wypróbujemy przepis na kalafiora w niecodziennym wydaniu. Smakołyk można uznać za roślinną odpowiedź na kotlety schabowe.Pyszny kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjał przeważnie po prostu gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po bardziej niekonwencjonalne rozwiązania. Tym razem kalafior przekształcimy w obłędne kotlety.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe
24.08.2021 02:00 Kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

Kotlety schabowe to lubiana klasyka polskiej kuchni. Jeśli jednak znudziły ci się w tej tradycyjnej wersji, łatwo możesz odmienić ich smak. Wystarczy, że wzbogacisz je o kilka prostych składników, a zobaczysz, że zyskają całkiem nowy charakter. Klasyczne kotlety schabowe to soczyste, kruche mięso okryte pyszną panierką. Swoją chrupkość, ale też niestety kaloryczność, zawdzięczają smażeniu w sporej ilości tłuszczu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jeśli chcesz oszczędzić nieco kalorii, unikasz ciężkostrawnych potraw albo po prostu znudziły ci się tradycyjne schabowe bez problemu przygotujesz kotlety pod serową pierzynką.

Projekt bez tytułu - 2021-08-23T183041.733
23.08.2021 02:00 Mleko czy woda - w czym powinno się moczyć bułkę na kotlety mielone?

Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej lubianych dań w Polsce, jednak wiele osób popełnia przy nich błąd. Bułki czerstwej nie powinno bowiem moczyć się w wodzie, a w mleku. Nabiał sprawia, że danie jest bardziej soczyste i smaczniejsze. Kotlety mielone są posiłkiem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Każdy miłośnik polskiej kuchni kocha je tak samo jak kotlety schabowe, czy gołąbki. Niestety nawet najlepsi domowi kucharze nie do końca wiedzą, jakiego płynu należy użyć do namoczenia czerstwej bułki. Niżej wszystko wyjaśniamy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki
22.08.2021 02:00 Rewelacyjna surówka z marchewki - dodatki zachwycają

Surówka z marchewki jest klasyką, której nikomu nie trzeba przedstawiać - najczęściej podajemy ją do dań mięsnych. Dodając do niej ananasa, uzyskujemy jeszcze lepszy smak i fakturę. Jest prosta, pyszna i wyjątkowo zdrowa. Surówka z marchewki to często ulubiony obiadowy dodatek najmłodszych. Dzieci lubią ją z uwagi na słodycz oraz intensywne kolory. Dodatek ananasa może jedynie zwiększyć ich zachwyt.Zamiast cukru warto jednak dodawać inny słodzik, który jest zdrowszy dla naszych organizmów. Kucharze zalecają stosowanie miodu lub syropu z agawy, a dla osób będących na diecie, poleca się ksylitol lub erytrytol. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z buraków
21.08.2021 02:00 Ekspresowa surówka z buraków do obiadu

Surówka z buraków jest jednym z najlepszych obiadowych dodatków, jakie można podać do pieczonego mięsa czy kotleta. Dodając do niej czerwoną cebulę, uzyskuje się jeszcze lepszy efekty. Niżej prezentujemy najprostszy przepis. Surówka z buraków jest nie tylko smacznym i ładnie wyglądającym dodatkiem - buraki mają bowiem wiele prozdrowotnych właściwości. Wspomagają produkcje czerwonych krwinek, a także zawierają wiele przeciwutleniaczy. Warto przy okazji wspomnieć, że surówki mają bardzo duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zwiększa uczucie sytości po posiłku, a także przyspiesza metabolizm. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: