Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

sadzone
22.09.2021 02:00 Na czym smażyć jajka sadzone?

Jajka sadzone to doskonały pomysł na smaczny obiad, śniadanie czy kolację. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco wysiłku. Podpowiadamy jak smażyć sadzone, by były idealne.Prawidłowe przygotowanie jajek pozwoli zachować ich walory odżywcze i smakowe. W przypadku jaj sadzonych proces smażenia potrzebujemy przeprowadzić tak, aby białko ścięte, a żółtko pozostało płynne. Ponadto żółtko nie powinno mieć przebarwień, a białko nie powinno być przypalone.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety mielone
22.09.2021 02:00 Idealnie soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone to klasyczne danie kuchni polskiej. Podane z surówką i ziemniakami, przywodzą na myśl czasy dzieciństwa. Z naszym przepisem wyjdą wam tak soczyste, jak nigdy wcześniej. Mielone to także danie, które pozwoli wam wykazać się kreatywnością – zawsze można użyć innej przyprawy, dodać grzyby, ser lub siekane warzywa. Jednym słowem wszystko, na co macie ochotę.

Prawdziwa rolada śląska krok po kroku
21.09.2021 02:00 Prawdziwa rolada śląska krok po kroku

Rolada śląska to tradycyjne danie, które uwielbiają wszyscy mięsożercy. Upieczona, miękka wołowina z kiszonym ogórkiem, boczkiem i przyprawami doskonale komponuje się z kluseczkami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą. Sprawdź, jak przygotować śląskie rolady wołowe, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.Rolada od wielu lat gości na stołach niemal każdego śląskiego wesela czy uroczystości. Mięso często jest również podawane w restauracjach oraz podczas niedzielnego obiadu. Rolada śląska to kawałek wołowiny, w którą zawija się plaster boczku i kawałki ogórka kiszonego. Całość jest duszona w aromatycznym sosie.Przygotowanie roladek wołowych nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. To proste, ale wprost genialne danie, które sprawi, że obiad zniknie ze stołu w sekundę. Nawet największe niejadki proszą o dokładkę.

Kotlet po mediolańsku
21.09.2021 02:00 Niezwykle kruche kotlety po mediolańsku wprost z XVIII wieku

Kotlety po mediolańsku mają wyjątkowo długą historię i stanowią tradycyjne danie kuchni Lombardii. Choć przypominają schabowe, są znacznie smaczniejsze - przygotowuje się je bowiem z mięsa cielęcego lub wołowego. Dodatkowy smak nadaje całości masło klarowane, na którym smaży się mięso. Trik z nożem pozwala na lepsze przyleganie panierki do mięsa.Pierwsza informacja o kotletach po mediolańsku, po włosku cotoletta lub costoletta alla milanese, pojawia się w 1814 w słowniku dialektu mediolańskiego napisanego przez Francesco Cherubini. Jednak ich początki sięgają 1134 roku. Tego roku podobne kotlety oferowane były przez opata bazyliki Sant’Ambrogio w Mediolanie na bankiecie dla kanoników bazyliki. Pierwszy przepis został opisany jednak dopiero w 1855 roku w książce „Gastronomia moderna” napisanej przez Giuseppe Sorbiatti.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

makaron
21.09.2021 02:00 Domowy makaron tagliatelle - prościej się nie da

Tagiatelle to rodzaj włoskiego makaronu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, grzybami, sosami, pesto. Tagiatelle można również podsmażać z całym daniem na patelni, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sprawdź, jak przygotować makaron w domowym zaciszu.Tagiatelle to klasyczny, włoski makaron. Podobnie jak spaghetti posiada długie nitki, jednak jest znacznie szerszy - każda nitka ma od 6 do 8 mm szerokości. Tagiatelle doskonale komponuje się z grzybami, szpinakiem, smażonymi warzywami, mięsem oraz pesto.Tagiatelle możesz kupić niemal w każdym sklepie, jednak przygotowanie makaronu w domu jest równie proste, a o wiele zdrowsze. Domowy makaron pozbawiony jest sztucznych konserwantów, a do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie mąki i jajek.

Pulpety w sosie pomidorowym
21.09.2021 02:00 Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety to szybki sposób na przepyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w pół godziny. Duszone pulpety w sosie pomidorowym są niezwykle aromatyczne, delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne. Sprawdź, jak przygotować obiad, który posmakuje nawet małym niejadkom.Pulpety wieprzowe dobrze komponują się z kaszą, ryżem oraz ziemniakami. Do obiadu przygotuj również sałatkę lub surówkę z czerwonej lub kiszonej kapusty. Pulpeciki są doskonale doprawione, delikatne i miękkie, dzięki czemu posmakują również dzieciom. Do pulpetów świetnie pasuje sos pomidorowy, który przygotujesz w domu. Sos jest niezwykle aromatyczny, smaczny i przede wszystkim pozbawiony sztucznych zagęszczaczy i konserwantów.

Tradycyjne kluski śląskie
21.09.2021 02:00 Kluski śląskie tradycyjne - najlepszy przepis

Kluski śląskie są jedną z tradycyjnych, polskich potraw. Miękkie, rozpływające się w ustach mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych i sosów. Doskonale pasują do rolad wołowych, czerwonej kapusty, żeberek, boczku, a nawet masła z cebulką.Kluski śląskie wywodzą się z tradycyjnej kuchni Górnego i Dolnego Śląska, są proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Przygotowywane są wyłącznie z dwóch składników: ziemniaków i mąki, formowane natomiast w małe kulki o spłaszczonej górze z charakterystycznym wgłębieniem. Kluski gotowane są w osolonej wodzie przez kilka minut. Można je później przesmażyć z cebulą i boczkiem lub podać do obiadu jako zamiennik zwykłych ziemniaków. Kluski są bardzo delikatne w smaku, dzięki czemu pasują niemal do każdej potrawy i wszystkim smakują.

surówka z kiszonej kapusty
21.09.2021 02:00 Smakowita surówka z kiszonej kapusty - ideał do drugiego dania

Potrawy z kiszonej kapusty są smaczne i zdrowe. Możesz z niej ugotować bigos, ale w dosłownie kilka minut zamienisz ją w pyszną surówkę. Zobacz jak zrobić idealną do drugiego dania smakowitą surówkę z kiszonej kapusty.Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. Zwłaszcza jeśli jemy ją bez obróbki termicznej. Wysoka temperatura niszczy bowiem zawarte w niej bakterie kwasu mlekowego. A to właśnie one decydują o wysokiej wartości odżywczej kiszonej kapusty. Poza tym kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, również wrażliwej na wysoką temperaturę. Dlatego jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw kiszonej kapusty, jedz ją surową. A najlepiej przygotuj z niej surówkę. Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, a zwłaszcza do mięs duszonych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak usmażyc steka z antrykotu
21.09.2021 02:00 Jak usmażyć idealnego steka z antrykotu?

Stek z antrykota to doskonały pomysł na obiad w gronie najbliższych oraz bardziej wytworne danie. Idealnie przygotowane i usmażone mięso zachwyci Twoich gości delikatnością, wyrazistym smakiem i aromatem. Sprawdź, jak usmażyć steka, który posmakuje wszystkim.Antrykot uznawany jest za jedno z najlepszych gatunkowo mięs, dlatego też idealnie nadaje się do przygotowania steków. Antrykot jest częścią z tuszy wołowej, znajdującej się pomiędzy kręgosłupem a żebrami, a na jego powierzchni znajdują się drobne przerosty tłuszczu, które sprawiają, że mięso jest soczyste i niezwykle delikatne.W przygotowaniu antrykota niezbędne jest korzystanie z kilku zasad, w tym zachowanie odpowiedniej temperatury, czasu smażenia, a nawet przyprawiania mięsa. Zastosuj poniższe rady, a stek będzie przepyszny i delikatny.

Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku
20.09.2021 02:00 Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku

Ryba jest mięsem uniwersalnym. Doskonale komponuje się z ziemniakami, frytkami, ryżem i warzywami. Dobrze usmażona ryba ma delikatne, soczyste mięso. Chwila nieuwagi może jednak sprawdzić, że potrawa rozpadnie się na patelni, a mięso będzie suche i pozbawione smaku. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie ryby, wprost rozpływającej się w ustach.Ryby są świetną alternatywą dla mięsa. Są zdrowe, smaczne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia. Ryby to również źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te przyczyniają się między innymi do zoptymalizowania pracy serca, zmniejszając ryzyko zawału i udaru. Poprawiają również koncentrację, pamięć i wzmacniają wzrok.

Faszerowana cukinia
20.09.2021 02:00 Pieczona, faszerowana cukinia z serem feta

Cukinia pieczona, faszerowana z serem feta jest doskonałą alternatywą dla klasycznego obiadu lub kolacji. Pieczone warzywa z aromatycznymi ziołami i dodatkiem greckiego sera sprawią, że danie będzie lekkie, mało kaloryczne, ale bardzo pożywne i smaczne. Przygotuj zdrowy posiłek dla całej rodziny, który posmakuje nawet największemu niejadkowi.Cukinia jest źródłem potasu, magnezu, żelaza i wielu niezbędnych witamin. Ponadto wzmacnia organizm, odkwasza go i reguluje pracę całego układu pokarmowego. Cukinia posiada również niski indeks glikemiczny, dzięki któremu jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę lub będącym na diecie.Cukinię pieczoną w piekarniku charakteryzuje niska kaloryczność oraz intensywny smak. Jest zdrowa, lekka, chrupiąca i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować faszerowaną cukinię z serem feta.

Schab w sosie
20.09.2021 02:00 Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym

Pieczony schab zachwyca swoją soczystością, delikatnością i pysznym aromatem. Zdarza się czasem, że mamy ochotę na spróbowanie czegoś nowego - poniższy przepis nadaje się do tego idealnie. Połączenie chrzanu i musztardy sprawia, że mięso nabiera pikantnego i luksusowego smaku.Pieczony schab jawi nam się jako kawał solidnej pieczeni, podawanej z sosem pieczeniowym na puree ziemniaczanym, z dodatkiem ulubionej surówki. Jeszcze lepszy efekt uzyska się, piekąc plastry mięsa. W taki sposób można mieć pewność, że przyprawy i składniki aromatyzujące miały możliwość spenetrowania włókien mięsa i dostarczyły cały swój smak oraz aromat bezpośrednio do wnętrza schabu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym
20.09.2021 02:00 Przepis na piersi z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym

Piersi z kurczaka zapiekane z szynką parmeńską i pomidorkami to sposób na szybkie, proste i efektowne danie, które zachwyci zarówno Twoją rodzinę, jak i gości. Delikatne, pieczone mięso i dojrzewająca szynka to połączenie, którego musisz spróbować. Pietruszka, czosnek i suszone zioła natomiast sprawią, że potrawa będzie niezwykle smaczna i aromatyczna.Kurczak przygotowany w ten sposób doskonale komponuje się między innymi z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Danie możesz podać również z domowymi grzankami czosnkowymi oraz sałatką ze świeżych warzyw, skropionej sosem winegret na bazie oliwy musztardy i soku z cytryny. Sprawdź, jak przygotować piersi z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym.

Flaki
19.09.2021 02:00 Czym doprawić flaczki?

Flaczki skutecznie wywołują bardzo silne emocje - niektórzy kochają tę zupę, a inni na samą myśl natychmiast się krzywią. Jeśli chcesz, aby flaki przygotowane przez ciebie dobrze smakowały, musisz pamiętać o dodaniu do nich majeranku oraz papryki w proszku. To te przyprawy gwarantują, że danie będzie pyszne i aromatyczne.Flaczki nie wymagają prezentacji - zupa ta znana jest każdemu, choć nie wszyscy kochają ją w równym stopniu. Niektórych odrzuca już samo wspomnienie o flakach, ponieważ nie są w stanie zaakceptować flaczków jako smaczne jedzenie. Wiele osób byłoby w stanie oddać jedna bardzo wiele, aby móc zjeść tę zupę w jej najlepszym wydaniu. Jeśli należysz do tego grona i masz ochotę na prawdziwą ucztę, sprawdź jak doprawić ją w odpowiedni sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety ziemniaczane
18.09.2021 02:00 Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Kotlety ziemniaczane są doskonałą alternatywą dla schabowych czy mielonych. Ich skórka przyjemnie chrupie, a wnętrze jest wilgotne, smaczne i co ważne — bezmięsne. Dziś przyrządzimy smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką. Domownicy będą zachwyceni.Kotlety ziemniaczane możesz przygotować z ziemniaków, które zostały ci z wczorajszego obiadu. Chociaż przygotowanie ich od początku też nie zajmie ci dużo czasu. Do ziemniaczanej masy dorzuć kilka smakowych dodatków, uformuj kotlety, usmaż i gotowe. A oto szczegóły.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki Magdy Gessler
16.09.2021 02:00 Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Gołąbki z przepisu Magdy Gessler różnią się od klasycznej receptury jednym, wyjątkowo ważnym szczegółem. Gwiazda TVN-u nie dodaje do nich bowiem ani grama mięsa. Zamiast niego w kapustę zawija się farsz, w którym główną rolę grają ziemniaki. Wyjątkowa receptura gołąbków Magdy Gessler nie kończy się jednak jedynie na zamianie mięsa z ziemniakami. Są one duszone w sosie złożonym ze śmietany, bulionu i soku po kiszeniu kapusty. W taki sposób Gessler uzyskuje kremowy sos o intensywnym smaku, a farsz gołąbków jest wyjątkowo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Poniższa receptura została użyta w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" mającym miejsce w Jaśle - miejscowości, w której takie gołąbki są bardzo popularne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

flaki
16.09.2021 02:00 Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Tradycyjne flaki wołowe to potrawa budząca wiele kontrowersji. Nie wszystkim odpowiada jej smak, zapach czy konsystencja. Często jednak niechęć ta wynika z faktu, że w przygotowaniu potrawy popełnia się proste błędy, które wpływają na efekt.Prawidłowe przygotowanie flaków wołowych obejmuje nie tylko wykorzystanie dobrej jakości składników — czyli aromatycznego bulionu wołowego i odpowiedniej ilości przypraw — ale też odpowiedniego potraktowania samych flaków. Ta potrawa nie wyjdzie smaczna, jeśli pójdziemy na skróty. Aby uzyskać smaczne danie, nie wystarczy bowiem wrzucić wszystkiego do garnka, podsmażyć i zalać bulionem jak ma to miejsce na przykład w przygotowaniu gulaszu czy innej gęstej zupy. Wręcz przeciwnie, takie postępowanie spowoduje, że danie na pewno nie będzie smaczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-15T164336.878
15.09.2021 02:00 Jak ugotować domowy krupnik?

Krupnik to jedna z tych tradycyjnych, polskich zup, którą możemy jeść często i bez narzekania. Mnogość składników, które zawiera sprawia, że trudno się nią znudzić. Zwłaszcza że za każdym razem ma szansę smakować nieco inaczej. Zobaczcie jak ugotować domowy krupnik. Krupnik gotuje się na wywarze mięsnym, bo to właśnie on nadaje zupie smaku i pożywności. Tradycyjnie używa się mięsa wieprzowego, ale jeśli przygotować nieco lżejszą wersję tej zupy możemy sięgnąć po skrzydło indycze czy kawałek kurczaka. Inne, niezbędne składniki krupniku to warzywa. Te tradycyjne, korzeniowe, czyli marchewka, pietruszka i ziemniak oraz nieodzowna cebula. Dopełnieniem całości jest kasza jęczmienna. Może być mazurska, wiejska czy perłowa. Zależy jaką grubość kaszy preferujecie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlet schabowy
15.09.2021 02:00 Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Schab po prowansalsku według siostry Anastazji jest jedyny w swoim rodzaju. W przepisie zawarty jest dodatek sera cheddar, który pysznie topi się na mięsie. Dzięki temu kotlety prezentują się obłędnie, a ich smak jest wyjątkowy. Schab po prowansalsku siostry Anastazji nie ma sobie równych i miażdży klasyczne schabowe z łatwością. Jest to zasługa sera cheddar, który ciągnie się i nadaje lekko ostrego aromatu całemu daniu. W przeciwieństwie do wielu podobnych przepisów ser nie jest jedynie użyty jako posypka. Starty cheddar miesza się z bułką tartą, co daje chrupiącą panierkę po usmażeniu i świetną fakturę potrawy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół
15.09.2021 02:00 Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Klasyczny rosół już ci nie wystarcza i chcesz spróbować czegoś nowego? Dodając do niego pieczarki i podając z pulpecikami, uzyskasz zupełnie nowe danie. Jest rozgrzewający, sycący i pełen smaku umami. Rosół znany jest przez wszystkich i praktycznie każdy go uwielbia. Najlepiej smakuje przygotowany przez mamę lub babcię w zimny dzień. Okazuje się, że można jeszcze bardziej zwiększyć jego sytość i poprawić smak. Wykorzystanie pieczarek, które mają sporo smaku umami w sobie, sprawia, że wywar jeszcze bardziej smakuje mięsem. Podając z pulpetami, możesz zrezygnować z makaronu, ponieważ jeden talerz wystarczy, aby napełnić brzuch. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Liście kapusty
15.09.2021 02:00 Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody?

Zanim zacznie się zawijać gołąbki, pierwszym krokiem zawsze jest sparzenie liści kapusty. Zamiast wrzucania całej główki do wrzątku, można ją, chociażby przemrozić w zamrażalniku. Wystarczy zostawić ją tam na 24 godziny, a liście będą miękkie i plastyczne. Parzenie kapusty na gołąbki to jeden z najbardziej żmudnych i irytujących procesów podczas przyrządzania tego dania. Dlatego ten etap warto sobie ułatwić sprytnymi trikami. Jednym z tych sposobów jest całkowite zrezygnowanie z wrzątku i wsadzania do niego całej główki kapusty. Zamiast garnka można użyć zwykłego zamrażalnika - tak oprawiona kapusta będzie równie dobra do użytku przy gołąbkach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki tradycyjne
14.09.2021 02:00 Jak zrobić gołąbki z mięsem bez ryżu?

Gołąbki zazwyczaj składają się z dwóch głównych składników: ryżu oraz mielonego mięsa. Istnieje jednak sposób, aby wyeliminować z przepisu ryż. Zamiast niego do farszu można dodać marchewki oraz bataty - takie danie ma odrobinę inny smak, a także fakturę. Gołąbki przygotowuje się w najróżniejszych postaciach, jednak najbardziej popularną jest faszerowana mięsem i ryżem kapusta. Okazuje się jednak, że ryż świetnie zamieniany jest innymi produktami. Nie każdy lubi smak ryżu, więc dla takich osób świetnie sprawdza się poniższa receptura. Wykonanie takich gołąbków jest banalnie proste i nie zajmuje więcej czasu czy pracy, od ich klasycznej wersji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zawijanie gołąbków
12.09.2021 02:00 Zaskakujące gołąbki z mielonym mięsem i papryką

Od czasu do czasu warto wprowadzać urozmaicenia do swojej kuchni, takie jak dodanie do gołąbków z mielonym mięsem kolorowej papryki. Warzywo nadaje daniu koloru, chrupkości, a także dodatkowego smaku. Potrawa po rozkrojeniu na pół będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Gołąbki są tak ogromną klasyką, że żadnemu Polakowi nie trzeba ich przedstawiać. Ma to jednak swoje minusy, ponieważ przygotowywanie ich od lat w taki sam sposób, może wywołać u niektórych silne znużenie. Aby temu zaradzić, wcale nie trzeba decydować się na całkowitą zmianę przepisu - wystarczy jedynie dodać do farszu słodką czerwoną paprykę, a odbiór posiłku będzie wyjątkowo udany. Takie gołąbki są smakowite, a także zachęcają swoim wyglądem do zjedzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlet schabowy
12.09.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czy na dzisiejszy obiad planujecie kotlety schabowe? Jeśli tak, pokrójcie mięso w plastry, rozbijcie kuchennym młotkiem i przeczytajcie nasze porady. Zdradzimy wam prosty sposób na to jak przygotować schabowe by były soczyste. Od dziś zawsze będziecie go stosować. Przygotowanie kotletów schabowych to nic trudnego. Jednak nie zawsze wychodzą nam tak jakbyśmy chcieli. Wiadomo, najsmaczniejsze są soczyste i chrupiące. I dziś zajmiemy się pierwszym zagadnieniem. Oczywiście na soczystość kotletów wpływa jakość mięsa, lecz w głównej mierze jednak jego obróbka. Dlatego dobrze wiedzieć, jak i czym je przyprawić. My proponujemy prostą marynatę z majonezu. A gdy już przystąpicie do smażenia kotletów, pamiętajcie — nie smażcie ich zbyt długo. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

rosół
11.09.2021 02:00 Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Niedziela bez rosołu to nie niedziela. A niektórzy mogliby go jeść nawet częściej. Ta klarowna, tradycyjna zupa ma wielu wielbicieli. Każdy z pewnością przygotowuje ją na swój sposób, ale na smak i aromat rosołu największy wpływ ma początek. Dowiedzcie się, czy mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy na zimą wodę.Dobry rosół powinien być klarowny, pełen smaku i aromatu. Na te właściwości wpływa wiele elementów. Przede wszystkim użyte składniki — ich dobór, jakość i ilość. Najlepszy efekt daje gotowanie rosołu na mięsie mieszanym, choć niektórzy wolą delikatniejszy rosół drobiowy, a inni wyrazisty wołowy. Jednak o wiele istotniejsze jest czy mięso wrzucisz na zimną, czy gorącą wodę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Leczo
11.09.2021 02:00 Prosty przepis na aromatyczne leczo

Leczo jest tradycyjną potrawą kuchni węgierskiej, w której Polacy są absolutnie zakochani. Jeśli chcesz poznać łatwy przepis na aromatyczne leczo, sprawdź, co przygotowaliśmy. Zapach, jaki unosić będzie się z kuchni, jest wspaniały. Leczo jest tak popularne prawdopodobnie dzięki swojej prostocie oraz niezawodności. Przy tym potrawa zachowuje ogromne walory smakowe, dlatego wiele osób jest chętnych do jej przygotowania. Sam proces gotowania leczo jest prosty i wymaga jedynie jednego garnka - dzięki temu ogranicza się ilość naczyń do pozmywania, a także ogólny bałagan zrobiony podczas gotowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażony bakłażan
11.09.2021 02:00 Prosty sposób na chrupiące schabowe z bakłażana

Kotlety schabowe są tak często jedzone przez Polaków, że niektórym mogły się już znudzić. Dla takich osób proponujemy przygotowanie kotletów z bakłażana. Panierowane warzywo jest chrupiące, a w środku zachowuje swoją pyszną soczystość. Kotlety schabowe od dziesięcioleci królują na polskich stołach, co z pewnością wywołuje u niektórych znużenie. Ile razy można w końcu jeść to samo danie? Zamiast klasycznych schabowych warto od czasu do czasu podać panierowanego bakłażana, który z odpowiednim sosem może zdetronizować swój mięsny pierwowzór. Kotlety z bakłażana przyrządza się w praktycznie identyczny sposób, jednak pomija się etap rozbijania, co oszczędza pewną część pracy oraz czasu. Jako dodatek polecamy użyć sosu pomidorowego wzorowanego na tym do pizzy lub czosnkowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki
10.09.2021 02:00 Obłędna surówka z marchewki na ostro

Doskonała surówka z marchewki wcale nie musi być tylko słodka - niektórzy preferują ją na ostro. Pikantność w poniższej recepturze nadaje jej chrzan. Taki obiadowy dodatek pasuje do praktycznie wszystkiego. Surówka z marchewki jest nieodłącznym elementem głównego posiłku dnia w wielu polskich domach. Polacy zakochali się w jej delikatnym słodkim smaku, który współgra z mięsami, rybami czy daniami wegetariańskimi. Niektórzy wolą jednak urozmaicać swoje żywienie, dlatego eksperymenty kuchenne są tak popularne. Tym razem zdradzamy, jak wykonać pikantną wersję tej klasycznej surówki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: