Od dawna nie robię już schabowych na niedzielny obiad. Mielone także przestały wystarczać mojej rodzinie. Od kiedy podałam im kotlety siekane, nie chcą niczego innego. Ich smak powala, a wykonanie jest proste i ekspresowe.
Kotlety mielone z papryką są zaskakująco smaczne. Ostatnio widziałam takie u mojej koleżanki i wszyscy się nimi zachwycali. Od razu poprosiłam o przepis i okazało się, że wcale nie jest skomplikowany, a składniki są dostępne w każdym sklepie.
Papryka faszerowana jest lepsza niż gołąbki. Moja teściowa latem zawsze przygotowuje takie danie, wypełniając warzywo sycącym farszem. Wykonanie wcale nie jest aż tak skomplikowane. Warto spróbować.
Surówka z białej rzodkwi podbije serca domowników. Proste wykonanie, niesamowity smak i niedrogie składniki sprawią, że wasz obiadowy dodatek zachwyci bardziej niż propozycja niejednej restauracji. Warto spróbować.
Od długiego czasu borykałam się z nadmiarem kilogramów oraz wysokim poziomem cukru we krwi. Mimo rozmaitych eksperymentów z jadłospisem nie mogłam pozbyć się problemu. Dopiero sąsiadka zdradziła mi przepis na zupę, którą dostała od osoby układającej jej dietę na cukrzycę. Ten pomysł na obiad od razu przypadł mi do gustu.
Kotlety mielone często goszczą na polskich stołach. Są lubianym daniem obiadowym, które można przygotować w krótkim czasie. Jednak jak długo smażyć kotlety mielone, by nie były surowe w środku? Jest kilka zasad, które warto przestrzegać. Wiele osób popełnia ogromny błąd. Unikając go, kotlety wyjdą soczyste i smaczne.
Kotlety jajeczne pamięta niemal każdy. Pyszne danie jarskie obecne było chyba w każdym barze mlecznym. Karol Okrasa postanowił je przygotować w swoim stylu, nieco modyfikując listę składników. Wciąż nie ma w nich mięsa, lecz zachwycają smakiem.
Poniżej chcę się z Wami podzielić bardzo przydatnym przepisem. Nie raz, kiedy brakło pomysłu, czasu lub składników, sięgałam po ten tani obiad z ziemniaków. Dzięki aromatycznym dodatkom zachwyca smakiem, a robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Potem wystarczy poczekać, aż potrawa sama zrobi się w piekarniku.
Kluski są świetnym dodatkiem od niejednego obiadu. Wykonanie ich jak za dawnych lat — z kaszy jaglanej — sprawi, że uzyska się efekty, o jakich trudno marzyć przy kopytkach czy innych ziemniaczanych przysmakach. Pozycja obowiązkowa do spróbowania.
W czasie niedzielnego obiadu u babci zawsze mogłam liczyć na pyszny napitek. Był to wyśmienity kompot, który przygotowywała z mirabelek. Dziś sama przygotowuje go dla swojej rodziny. Receptura na szczęście zachowała się w babcinym notesie.
Czy lubicie cukinię faszerowaną? To łatwe w przygotowaniu danie, które będzie smakować całej rodzinie. Jednak ja cukinii nie faszerują ani mięsem drobiowym, ani wieprzowym. Od lat sięgam po te popularne podroby. Dzięki nim faszerowana cukinia jest wyjątkowo smaczna.
Zupa pomidorowa jest pyszna i bardzo zdrowa. Przepadają za nią nie tylko dzieci, ale też starsi. Podajemy ją z makaronem lub z ryżem. Jednak patent mojej babci na pomidorówkę jest bezkonkurencyjny. Trzeba pamiętać o jednej czynności - dzięki niej uzyskamy doskonały smak.
Babcia przyrządziła dla mnie ostatnio przysmak, o którym kompletnie nie pamiętała. Mowa o kotletach z mortadeli, które były niezwykle popularne w czasach PRL. Prosty i szybki posiłek był idealnym rozwiązaniem, kiedy w sklepach trudno było o szeroki wybór produktów. Okazuje się, że w dzisiejszych czasach mogą one smakować równie pysznie.
Filet z kurczaka jest doskonałym pomysłem na obiad. Można go przygotować szybko i za każdym razem inaczej. Znalazłam najlepszy przepis na filet z kurczaka. Jest tak smaczny, że rodzina prosi, żebym co tydzień robiła taki obiad.
Karkówka pieczona z warzywami będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka danie jest proste wykonaniu i wystarczy na więcej niż jeden posiłek. Koniecznie musicie spróbować, to doskonałe danie na 2 dni.
Szukasz inspiracji na bezmięsny posiłek? Mamy rewelacyjną propozycję. Aby przygotować ten obiad na piątek potrzebujesz kalafiora, jajek i kilku smakowitych dodatków. Każdy padnie z wrażenia, gdy podasz mu ten specjał.
Knedle z morelami to prawdziwy przysmak lata. Rozpływają się w ustach i aż proszą się o dokładkę. Babcia zawsze robiła je w sierpniu. Wtedy morele smakują najlepiej - są słodkie i soczyste, wprost idealne do knedli serowych. Jeden dodatek mojej babci sprawiał, że knedle z morelami były bardzo delikatne, lecz nigdy się nie rozpadały.
Małe dzieci w restauracji jedzą i często zostawiają wokół siebie bałagan. Porozrzucane jedzenie i niedojedzone kąski na dziecięcym stoliku to częsty obraz po posiłku maluchów. Jednak problem pojawia się, gdy rodzice w takim stanie zostawiają stolik i wychodzą z restauracji. Zdjęcie po wizycie rodziny z dziećmi pokazała w Internecie restauracja spod Olsztyna.
Surówka z białej kapusty po chińsku odmieni niejeden obiad. Prosta kompozycja za sprawą octu ryżowego będzie smakowała niczym propozycja z najlepszej restauracji. Z naszym przepisem wykonanie nie sprawi wam trudu. Musicie spróbować.
Nie ma chyba polskiego domu, w którym nigdy nie podano kotletów mielonych. Ta uwielbiana potrawa obowiązkowo musi raz na jakiś czas pojawić się na stole. Aby smakowała dokładnie tak, jak powinna, niezbędny jest wybór odpowiedniego tłuszczu do ich smażenia. W przypadku mielonych ta najprostsza i najtańsza opcja okazuje się najlepsza.
Kotlety mielone są proste i szybkie w przygotowaniu. Gdy zależy nam na przyrządzeniu smacznego obiadu często wybieramy właśnie to danie. Jednak, co zrobić, by kotlety mielone były zawsze soczyste? Podejrzałam, co do nich daje babcia Krysia. Sprawę załatwia łyżka popularnego produktu.
Seria imprez spod znaku „Piknik 800+" trwa w najlepsze. Nie wszystko jednak idzie zgodnie z planem organizatorów. Podczas ostatniej fety w Chełmie na odwiedzających czekała niemiła niespodzianka. Poszło o obiecaną grochówkę.
Gołąbki są uwielbianą polską potrawą. Choć każdy lubi je jeść, to przyrządzenie ich wymaga sporego nakładu czasu. Aby cieszyć się wybornym smakiem potrawy, można zmodyfikować ją, by przyrządzenie było znacznie prostsze i szybsze. Poznajcie inny niż wszystkie przepis na gołąbki bez zawijania.
Szukasz inspiracji na szybki i tani obiad? Przygotuj smakowity chłopski kociołek. Jego wykonanie jest banalne, a porcja nasyci każdego głodomora. Taki obiad z powodzeniem przyrządzisz na kilka dni.
Znam doskonały przepis na zupę kalafiorową. Potrawa wychodzi tak pyszna, że rodzina domaga się jej kilka razy w miesiącu. Mimo braku mięsa jest sycąca i pełna smaku. To świetna propozycja zwłaszcza na ciepłe letnie dni.
Surówka Colesław do lekkich nie należy. Irena robi ją jednak bez majonezu i śmietany, a cebulę zastępuje innym, łagodniejszym w smaku warzywem. Spróbowałam jej przepisu i byłam zachwycona. Sprawdźcie koniecznie — ten pełen smaku dodatek nie ma sobie równych.
Lubimy ogórki za ich smak i cenne wartości odżywcze. Można z nich przygotować mizerię i nastawić je do kiszenia. Jednak nawet ta ulubiona kiszonka Polaków, czy surówka z ogórków mogą w końcu się znudzić. Dlatego proponujemy ogórki z patelni. To prawdziwy hit sezonu. Spróbujcie koniecznie ogórków na ciepło.
Bób pojawia się na krótko i dotychczas niespecjalnie się nim interesowałam. Moja przyjaciółka pokazała mi jednak świetny przepis na letnie pierogi z jego udziałem. Dodatki, które zaproponowała, sprawiły, że teraz nie wyobrażam sobie, bym nie przygotowała ich ponownie.