Kotlety schabowe wychodzą z mody. Teraz obiad robi się z czegoś zupełnie innego. Zamiast schabu usmaż doskonałe kotlety z boczniaków. W prosty sposób uzyskasz pyszny i lekki posiłek.
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letnich obiadów. Można z niej też przyrządzać sałatki. Jednak, co zrobić, żeby fasolka zachowała zielony kolor? Znany kucharz zdradził patent na gotowanie fasolki. Dzięki temu jej kolor będzie wyjątkowo świeży i intensywny.
Cukinia jest jednym z wielu pysznych smaków lata. Doskonale pasuje do surówek i smakuje z innymi warzywami. Polecamy posty przepis na surówkę z cukinią w roli głównej. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Spróbuj koniecznie i ciesz się jej smakiem.
Kotlety mielone są często wybierane przez Polaków na obiad. Jednak jest to tłuste danie z dodatkiem białej bułki. Nie jest najlepszym wyborem pod kątem dietetycznym. Jednak teraz mielone zastępuję kotletami z serka wiejskiego. Są pyszne, zdrowe, a moja waga dzięki nim spada.
Kalafior jest pożywny i zdrowy. Doskonale pasuje na letni obiad. Dostarczy nam smaku, ale też cennych witamin i minerałów. Polecamy przepis na tani obiad z kalafiorem w roli głównej. Taki obiad przyrządzisz w prosty sposób.
Szprotki są niewielkimi morskimi rybami, które powinny na stałe zagościć w naszych jadłospisach. Dużo mniej popularne niż dorsze czy flądry, a zawierają znacznie więcej cennych składników odżywczych i zwykle są tańsze. Będąc nad morzem, nie omijajcie ich.
Nie zawsze mamy czas i siłę przygotować domowy posiłek. Producenci zwietrzyli w tym biznes, zalewając rynek mnóstwem gotowych dań, które wystarczy jedynie podgrzać w piekarniku. Choć jakość niektórych pozostawia wiele do życzenia, to w Biedronce możemy znaleźć naprawdę przyzwoitą ofertę w tym zakresie. Kupno takiego gotowca wychodzi chyba nawet taniej, niż przygotowanie analogicznego dania całkowicie samodzielnie.
Obiad z makaronu idealnie sprawdzi się na dni, w których nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni. Do mącznego produktu dodamy zaledwie kilka produktów, które kupicie w dowolnym sklepie spożywczym. Smak dania zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.
Surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chrupiące warzywo doprawione sosem z dodatkiem koperku skradnie niejedno serce. Smakuje o wiele lepiej niż klasyki przygotowywane z marchewki czy selera. Musicie spróbować.
Siostra Anastazja zaskoczyła kolejnym wyśmienitym przepisem. Tym razem podzieliła się sposobem na faszerowaną paprykę. Danie jest niezwykle apetyczne, a przy tym banalnie proste do wykonania. Ten specjał może przygotować absolutnie każdy, bez względu na poziom umiejętności.
Mamy doskonały przepis na kotlety schabowe. Przygotowane według niego mięso jest wyjątkowo soczyste i obłędnie chrupiące. Taki efekt osiągnięcie dzięki rezygnacji z bułki tartej. Wystarczy, że powszechny składnik zastąpicie jego orientalnym odpowiednikiem.
Wyśmienita domowa kuchnia jest nie tylko domeną babć. A moim domu rodzinnym wyśmienitym kucharzem jest dziadek. Jego danie popisowe, aromatyczny i sycący krupnik, od lat zachwyca całą rodzinę. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza wywarowi na bazie golonki.
Prażuchy są nie lada rarytasem, który bez trudu przygotujecie w domu. Wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników, by uzyskać znakomity letni obiad. Z przepisem siostry Anastazji na pewno się uda.
Fasolka z bułką tartą stała się już kulinarnym klasykiem. Jednak czasem warto spróbować czegoś zupełnie nowego. To lubiane i zdrowe warzywo będzie doskonałe z produktem, które być może masz w swojej kuchni. Jest tani i łatwo dostępny.
To danie jest niezwykle puszyste, smaczne i pożywne. Lekkie niczym obłok, ale daje energię i wyjątkowe doznania smakowe. Mowa o pampuchach, które też nazywane są też parzakami, parowańcami, czy pyzami drożdżowymi. Przepis na pampuchy jest banalnie prosty- warto go wypróbować.
Botwinka to kolejny z pysznych smaków lata. Zupa z delikatnych i młodych liści buraka zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest też niezwykle zdrowa i pożywna. Jakub Kuroń do botwinki używa zawsze tylko tego mięsa. Dzięki niemu zupa jest wyjątkowo pyszna.
Placki z cukinii są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Przygotowuje się je w prosty sposób i są pyszną propozycją na obiad lub przekąskę. Jednak nie powinniśmy dodawać do nich mąki. Wyjaśniamy, dlaczego i czym możemy zastąpić ten składnik.
Ogórki w indyjskiej zalewie będą doskonałą propozycją dla smakoszy, którzy lubią egzotyczne smaki. Wyrazista zalewa z dodatkiem gorczycy, miodu i różnych rodzajów pieprzu doskonale łączy się z ogórkami. Te przetwory będą smakować nie tylko latem, ale też w długie zimowe wieczory.
„Paragony grozy” nie przestają straszyć turystów. Co i raz znad morza dociera kolejne doniesienie o drożyźnie. Jednej osobie udało się jednak uciec przed wygórowanymi cenami. Pan Andrzej, zamiast do restauracji, po rybę wybrał się zupełnie gdzie indziej.
Gołąbki dość często goszczą na stołach Polaków. To lubiane danie obiadowe, które przygotujemy w krótkim czasie. Niektórzy gołąbki, duszą, inni pieką. Jednak my polecamy przepis na pyszne gołąbki z dodatkiem, który być może znajdziesz w swojej lodówce i kuchni. Ten przepis jest absolutnym hitem.
Cukinia jest warzywem o delikatnym, orzechowym smaku. To prawdziwa skarbnica witamin, którą warto włączyć do swojej diety. Polecamy prosty przepis na zapiekankę z cukinii. Taki pyszny obiad wystarczy nawet na trzy dni i będzie smakował całej rodzinie.
Marzy ci się smażona ryba jak nad morzem? Polecam przepis, który bije na głowę wszystkie ryby z nadmorskich smażalni. Rada babci, która dotyczy smażenia ryby - jest bezcenna. Wykorzystaj ją w swojej kuchni i ciesz się smakiem pysznej i zdrowej ryby. Ja zawsze stosuję się do tej rady babci, które całe życie spędziła na Kaszubach.
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. W wielu domach nawet kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczkiem- to znak, że schabowe się właśnie robi. Jakub Kuroń do przygotowania tego lubianego dania używa liścia laurowego. Efekt jest pyszny- polecamy przepis znanego kucharza.
Uwielbicie pierogi ruskie? Te, które chcemy Wam zaproponować biją je na głowę. Poza twarogiem znajdziecie w nich całą gamę smakowitych dodatków. Wśród nich prym wiedzie przepyszny kalafior.
Zrazy wołowe w sosie to danie obiadowe, które lubi wiele osób. Pyszne i wyraziste dodatki nadadzą wyrazistego smaku zrazom. Przepis babci jest znakomity, a zrazy udadzą się każdemu. Warto przyrządzić taki smaczny obiad dla całej rodziny.
Domowe ogórki to prawdziwy przysmak lata. Dodają smaku daniom obiadowym i kanapkom. Można z nich też przyrządzić pyszną zupę. Przepis z 1895 roku to kulinarny hit. Dzięki niemu ogórki kiszone wychodzą naprawdę pyszne.
Moja babcia ma nietypowy patent na gołąbki. Zawsze dodaje do nich 1 ekstra składnik. Choć niektórych może to dziwić, babcine gołąbki oplata dodatkowo pasek aromatycznego boczku. Smak i soczystość tego dania uwielbiają wszyscy.
Dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych? Z tym problemem zmagał się w życiu niejeden miłośnik gotowania. W łatwy sposób można sprawić, by podobne zjawisko już nigdy nie zagościło w Waszej kuchni. Cały sekret właściwego panierowania kotleta tkwi w osuszeniu mięsa.