Wybór odpowiedniego tłuszczu nie jest oczywistą sprawą i wielu amatorów gotowania ma z tym niemały problem. Wszystko zależy od rodzaju przygotowywanego dania. Jak ma się sprawa w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych? Okazuje się, że najlepszym wyborem będzie wieprzowy smalec.Najczęściej wybieranym tłuszczem do kotletów mielonych jest olej rzepakowy. Jest to wybór jak najbardziej trafny, gdyż olej jest neutralny w smaku i dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli jednak chcesz, by Twoje kotlety mielone były wyjątkowo soczyste, postaw na zwykły smalec bez dodatków. Takie sposób smażenia kotletów przez lata praktykowały najlepsze kucharki.Jeśli preferujesz delikatny smak kotletów mielonych, możesz zamienić smalec na klarowane masło. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ten produkt jest dosyć kosztowny. Pamiętaj także, że zwykłe masło nie nadaje się do smażenia, gdyż w wysokich temperaturach zaczyna się palić. Wybierz najlepszą dla siebie opcję i ciesz się wybornym smakiem kotletów mielonych.
Czy zdarzyło Ci się zrobić suche, twarde kotlety schabowe? Jeśli tak, przyczyną mogło być nieodpowiednie mięso. Zwróć więc uwagę, na kupowaną porcję schabu. Najsmaczniejsza wcale nie jest jednolicie różowa. Dobrze jeśli mięso jest nieco poprzerastane tłuszczykiem i ma nieco ciemniejszy kolor. Tak właśnie wygląda schab od strony karczku - idealny na schabowe. Schabowe są pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad. Kultowe danie wymaga jednak odpowiedniego mięsa i przyrządzania. W przeciwnym razie schabowe będą twarde, suche i niezbyt smaczne. Każdy rodzaj mięsa dzieli się na klasy. Mamy mięso tłuste, chude, delikatniejsze, twardsze. Schab jest dość twardym kawałkiem wieprzowiny, dlatego też należy moczyć schabowe w mleku lub maślance, aby zmiękły. Mało kto wie, że schab od strony karczku będzie o wiele smaczniejszy, niż schab od strony szynki.Kotlety schabowe namocz w mleku lub maślance i odstaw na kilka godzin, następnie obtocz kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej i dopiero smaż na rozgrzanym tłuszczu. Schabowe smaż na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub domowym smalcu.
Film Katarzyny Bosackiej na Instagramie wywołał sporo komentarzy. Ekspertka od zdrowego żywienia na swoim profilu w mediach społecznościowych wypowiedziała się na temat makaronu. Bosacka porównywała drogi i tani produkt. Według niej jakość i smak jest taki sam, więc nie ma sensu przepłacać.Katarzyna Bosacka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Na swoim koncie na Instagramie, katarzynabosacka, dzieli się z fanami przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i nowinkami. Niedawno opublikowała film, na którym wyjaśnia, jak rozpoznać dobry i tani makaron.Inflacja i kryzys dotknęły cały świat. Produkty spożywcze z miesiąca na miesiąc są coraz droższe. Nic więc dziwnego, że wiele osób szuka rozwiązań i sposobów, aby zaoszczędzić. Katarzyna Bosacka uważa, że nie trzeba przepłacać, aby jeść zdrowo i smacznie. I oczywiście ma rację, ale nie koniecznie w tym przypadku.Jak widać po komentarzach zamieszczonych pod nagraniem, wiele osób nie zgadza się jednak z Bosacką. Wiele osób na podstawie własnego doświadczenia uważa, że tani makaron jest gorszej jakości. Łatwo go rozgotować i pozbawiony jest smaku.
Dusisz lub gotujesz mięso na obiad? W prosty sposób możesz skrócić czas jego przyrządzania. Wystarczy, że dodasz do potrawy odrobinę sody oczyszczonej. Produkt ten zmiękczy twarde włókna wieprzowiny i wołowiny, a przy tym nie będzie wyczuwalny w daniu. Ten prosty trik wykorzystują najlepsi kucharze.Mięso duszone w sosie własnym, z cebulą lub warzywami jest zawsze wyśmienitym pomysłem na obiad. Gulasz jest pysznym, ale czasochłonnym daniem. Wieprzowina i wołowina potrzebują kilku godzin, żeby były miękkie i soczyste. Czas gotowania możesz jednak skrócić, wykorzystując sprawdzony sposób.Nigdy nie dolewaj zimnej wody podczas duszenia mięsa. Woda musi być wrząca. W ten sposób nie zatrzymasz procesu gotowania, a mięso będzie idealnie miękkie i soczyste. Zimna woda dodana do potrawy sprawi, że wołowina i wieprzowina mogą stać się twarde.Jeśli chcesz upiec mięso, dobrym pomysłem jest marynata z dodatkiem musztardy. Ocet zawarty w musztardzie zmiękcza twarde włókna mięsa, a karkówka, schab, łopatka i inne dania pieczone będą soczyste i pełne smaku.
Zapomnij o czasochłonnym gotowaniu kapusty na gołąbki. Liście sparzysz w niecałe 10 minut w mikrofalówce. Będą jędrne i elastyczne, a Ty zaoszczędzisz wiele czasu. Liście kapusty sparzone w mikrofalówce nie wymagają suszenia.Gołąbki są rewelacyjnym daniem. Bez względu na to, czy przyrządzamy je z farszem z mięsa mielonego i ryżu, kaszy, grzybów, czy wyłącznie warzyw, zawsze wychodzą rewelacyjnie. Kultową potrawę podajemy zwykle z sosem pomidorowym lub grzybowym. Sekretem doskonałych gołąbków jest nie tylko farsz, ale i kapusta.Wiele osób parzy liście kapusty na gołąbki w tradycyjny sposób. Główkę kapusty umieszczają w garnku, zalewają wodą i gotują, co jakiś czas przewracając. Liście po ugotowaniu trzeba ostudzić i dokładnie osuszyć. Przygotowanie kapusty w tradycyjny sposób jest więc dość czasochłonnym zajęciem. Mamy o wiele szybsze sposoby.Liście kapusty na gołąbki możemy sparzyć w piekarniku. Możemy również wykorzystać mikrofalówkę, a nawet zamrozić je w zamrażarce. Sposoby różnią się przede wszystkim czasem. Są o tyle lepsze, od tradycyjnego gotowania, że nie musimy pilnować kapusty i nie musimy jej dokładnie suszyć.
Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla całej rodziny? Koniecznie przygotuj placki ziemniaczane według przepisu babci Stasi. Babcia do masy ziemniaczanej dodaje łyżkę majonezu. Popularny produkt wzmacnia smak potrawy.Babcia Stasia placki ziemniaczane przygotowuje według sprawdzonej receptury. Masę doprawia startą cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Dodaje również łyżkę majonezu. Ten popularny dodatek do sałatek i kanapek sprawi, że placki będą o wiele smaczniejsze.Placki ziemniaczane podajemy zwykle z gęstą śmietaną, szczypiorkiem lub koperkiem. Jeśli chcemy ugotować naprawdę pożywne danie, do placków ugotujmy sos grzybowy, sos z grzybów suszonych lub sos węgierski z mięsem i czerwoną papryką. Kultowa potrawa zachwyci każdego smakosza.Placki ziemniaczane przygotowujemy z ziemniaków mącznych, najlepiej typu B lub C. Odmiany te zawierają mało wody i dużo skrobi. Placki są o wiele smaczniejsze, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Placki są puszyste, złote i pełne smaku.
Schabowe bez schabu? Takie danie jest jak najbardziej możliwe do wykonania. Mięso z łatwością zastąpisz tanim warzywem, które możesz kupić za dosłownie kilka złotych. Kotlety schabowe z selera są doskonałą alternatywą dla tych klasycznych zarówno w czasie postu, jak i w diecie wegetariańskiej.Warzywo na kotlety schabowe z selera najpierw obgotowuje się w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Dzięki temu staje się miękkie i przenika smakowitym smakiem. Następnie selera wystarczy zapanierować i usmażyć. To pyszny, szybki i zdrowy obiad bez dodatku mięsa.
Czasami nie zdajemy sobie sprawy z podstawowych błędów, które nieumyślnie popełniamy. Tyczy się to nawet tak prozaicznej czynności, jak przygotowanie kotletów schabowych. Czy wiesz, że mięso na kotlety powinno oporządzać się na dedykowanej do tego desce do krojenia? Jeśli jesteście tym zaskoczeni, to inne kwestie wprowadzą Was w osłupienie.W surowych kotletach schabowych mogą znajdować się drobnoustroje niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z tego powodu mięso powinno mieć w kuchni swoją osobną deskę do krojenia. Jeśli nie zastosujemy się do tej zasady, groźne bakterie możemy z łatwością przenieść na inne produkty spożywcze. Nawet najdokładniejsze umycie deski nie rozwiązuje tego problemu. Podczas krojenia łatwo powstają w niej szczeliny i rysy, do których nie sposób dotrzeć gąbką. To właśnie tam drobnoustroje mogą zadomowić się na dobre. Najlepiej zaopatrzyć się więc w osobną deskę do przygotowywania kotletów schabowych oraz innych mięs.
Przepadasz za sałatką Gyros? W takim razie pokochasz jej zapiekany odpowiednik. Zapiekanka Gyros jest pyszna, prosto do zrobienia i bardzo sycąca. Z powodzeniem możesz podać ją jako danie obiadowe.Zapiekanka Gyros łączy w sobie same najlepsze cechy. Znajdziesz w niej soczyste mięso, sycący ryż oraz chrupiące owoce. Całość skrywa się pod rumianą serową pierzynką. Na samą myśl ślinka sama cienkie do ust.
Kotlety mielone bez bułki będą równie smaczne. Czerstwe pieczywo z powodzeniem zastąpimy ziemniakami, które sprawią, że masa będzie jednocześnie zwarta i delikatna. Rarytas w takiej wersji jest bardzo sycący i z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujecie?Proste, soczyste i wyjątkowo pożywne kotlety mielone bez bułki będą idealne na obiad dla całej rodziny. Z przygotowanej z dodatkiem ziemniaków masy mięsnej z łatwością je uformujemy, a dzięki odpowiednio dobranym dodatkom ich smak będzie znakomity.
Piotr Ogiński porównał sos sojowy i uwielbianą przez Polaków przyprawę maggi. Sos sojowy jest o wiele zdrowszy, ma dużo lepszy skład i wzmacnia smak i aromat rosołu, sosów i innych dań. Zdrowszym zamiennikiem maggi jest również świeży lub suszony lubczyk.Piotr Ogiński jest kucharzem znanym z popularnych programów kulinarnych TopChef i Hell's Kitchen. Ogiński udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować znajdziemy na platformie YouTube, Instagramie, Facebooku i TikToku. Kucharz dzieli się przepisami i kulinarnymi ciekawostkami.Niedawno Ogiński udostępnił na Instagramie film, w którym porównuje sos sojowy i przyprawę maggi. Przyprawa ta jest bardzo popularna w Polsce i wiele osób dodaje ją do rosołu, sosów i innych dań. Kucharz zwrócił uwagę na jakość, skład i aromat przygotowywanych potraw z dodatkiem obu przypraw w płynie.Sos sojowy dodajemy zwykle do dań kuchni azjatyckiej. Mamy do wyboru sos sojowy jasny, ciemny, grzybowy. Każdy z nich różni się nieco intensywnością. Jasny sos sojowy, czyli najbardziej popularny jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy, niż przyprawa maggi. Ogiński wyjaśnia, dlaczego.
Kotlety mielone z piekarnika są o wiele lżejsze i smaczniejsze od smażonych. Mielone z dodatkiem warzyw rosołowych, pieczarek, cebuli i startego sera dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety po upieczeniu są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą skórkę.Pieczone kotlety mielone z warzywami to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Do mięsa mielonego dodaj ugotowaną marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Możesz wykorzystać również warzywa rosołowe, które zostały z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje.Do kotletów mielonych dodaj również podsmażone na maśle pieczarki, zeszkloną cebulę i kawałek startego sera żółtego. Kotlety przygotuj z łopatki wieprzowej, zmiel ją samodzielnie w domu. Łopatka jest najlepszym mięsem do kultowej potrawy. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a kotlety po upieczeniu nie będą suche w środku.Pieczenie kotletów mielonych podziel na dwa etapy. Na początku piecz je z opcją termoobiegu, następnie włącz grzałkę góra-dół. To sposób na kotlety z chrupiącą skórką i soczystym środkiem. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i lekką surówką.
Robisz kluski śląskie do obiadu? Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie z Górnego Śląska. Rodowita Ślązaczka wyjaśnia też, na co warto zwrócić uwagę, przygotowując słynne kluski. Oczywiście najlepiej podać je z duszonym mięsem i modrą kapustą. Do klusek śląskich zawsze dodaje się mąkę ziemniaczaną. Najlepiej odmierzyć ją w prosty sposób: przeciśnięte przez praskę ziemniaki przełożyć do miski i wygładzić łyżką. Następnie wyjąć 1/4 masy i w jej miejsce wsypać mąkę. Wtedy będziemy mieć pewność, że kluski wyjdą idealnie i nie będą się kleić.Rodowita Ślązaczka podpowiada też, by kluski śląskie robić zawsze ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Wiele osób wykorzystuje ziemniaki z poprzedniego dnia, jednak kluski nie wychodzą takie delikatne, jak należy. Wbrew niektórym, krążącym informacjom, do masy na kluski zawsze dodaje się też jajko. Pomaga ono lepiej scalić składniki. Obowiązkowym dodatkiem jest też sól w ilości płaska łyżeczka na 1 kg ziemniaków. Co ciekawe, na Śląsku kluski śląskie nie zawsze robi się z dziurką. Mogą być po prostu kuliste. Jednak niemal zawsze podaje się je z roladą wołową i modrą kapustą. Kluski śląskie raczej nie są serwowane np. z podsmażoną cebulką, jako samodzielne danie. Jednak oczywiście, jeśli komuś smakuje taka wersja, to czemu nie.
Kotlety schabowe wyszły twarde, tłuste lub panierka odkleiła się od mięsa? Schabowe są uwielbianym, prostym daniem, jednak wymagają odpowiedniego przygotowania. Mąka pszenna jest kluczowym dodatkiem do panierki. Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas robienia kultowej potrawy.Kotlety schabowe są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Odpowiednio przyrządzone, doprawione i panierowane będą soczyste i pełne smaku. Schabowe mają delikatne mięso i złocistą, chrupiącą skórkę, która mocno przylega do mięsa. Jeśli Twoje schabowe nie wyszły tak, jak powinny, sprawdź, gdzie popełniałaś błąd.Wiele osób smaży kotlety schabowe na oleju rzepakowym lub na smalcu. Osobiście polecam jednak masło klarowane. Produkt ma wysoką temperaturę smażenia, nie pali się na patelni. Dodaje również schabowym wspaniałego smaku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzesz, zwróć uwagę na jego temperaturę.Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i kapustą zasmażaną, surówką z kiszonej kapusty lub lekką sałatką z pomidora i świeżego ogórka. Do schabowych możesz przygotować również sos grzybowy lub pieczarkowy. Danie będzie smakować obłędnie, jeśli w odpowiedni sposób przyrządzisz mięso.
Karol Okrasa podzielił się sekretem swoich wyśmienitych kotletów schabowych. Dzięki jego wskazówkom krok po kroku przygotujesz ten specjał bez najmniejszych problemów. Soczyste mięso w chrupiącej panierce zachwyci wszystkich domowników. Koniecznie wypróbuj sposób popularnego kucharza.Karol Okrasa swoje kotlety schabowe smaży wyłącznie na smalcu. Nie mniej ważne, niż wybór odpowiedniego tłuszczu, jest właściwe przygotowanie i panierowanie mięsa. Zastosuj wskazówki Karola Okrasy i przekonaj się, jak pyszny może być klasyczny schabowy. Po prostu palce lizać.
Ewa Wachowicz rosół podaje inaczej niż wszyscy. Nie gotuje makaronu, nie robi grysiku. Aromatyczny wywar z kurczaka, wołowiny i cielęciny podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Danie jest niezwykle esencjonalne i posmakuje każdemu.Na stronie Ewy Wachowicz, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się niedawno recepturą na rosół królewski z niecodziennym dodatkiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony.Rosół królewski gotowany na kilku rodzajach mięsa i smażonych warzywach ma ciemniejszy kolor i jest bardzo aromatyczny. Wachowicz rosół podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Mięsno- warzywny wywar przyrządzony w ten sposób posmakuje całej rodzinie.Do ugotowania rosołu wykorzystaj ćwiartkę z kurczaka, kawałek cielęciny oraz kawałek mięsa wołowego z kością, np. szpondru lub pręgi. Rosół zawsze doprawiaj solą pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój aromat. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.
Surówka z marchewki i jabłka będzie jeszcze lepsza, kiedy dodasz do niej płatki owsiane i orzechy włoskie. Lekka i aromatyczna surówka jak z restauracji urozmaici każdy obiad. Pasuje do drobiu, czerwonego mięsa, ryb i potraw z warzyw.Surówkę z marchewki i jabłka znamy wszyscy. Podajemy ją na słodko, z odrobiną cukru i soku z cytryny lub wytrawnie, z cebulą, natką pietruszki, czy majonezem. Agata do kultowej surówki dodaje zupełnie inny składnik, dzięki któremu cała potrawa smakuje jeszcze lepiej. Surówkę z marchewki i jabłka wzbogać o płatki owsiane. Dodaj również posiekane orzechy włoskie. Składniki przyrumień na suchej patelni, wtedy uwolnisz z nich cały aromat. Surówkę dopraw solą, pieprzem i cukrem. Nie zapomnij również o soku z cytryny. Sok z cytryny jest niezbędny do surówki z tartym jabłkiem. Dzięki niemu owoc nie ciemnieje w miseczce i wygląda apetycznie przez wiele godzin. Ten trik warto zastosować również w przypadku bananów i gruszek. Będą wyglądać rewelacyjnie na talerzu.
Naleśniki z kaszy gryczanej są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z mąki. Naleśniki są lekkie i pełne smaku. Podasz je zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Wyśmienity obiad dla całej rodziny przygotujesz w kilka chwil.Naleśniki przyrządzamy z mąki, mleka, wody gazowanej, cukru i jajek. Placki są cienkie, słodkie, smaczne, ale niestety dość kaloryczne. Mało kto wie, że naleśniki możemy przygotować wyłącznie z jednego składnika. Placki są lekkie, mają mało kalorii i zachwycają smakiem.Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej jest przepisem podstawowym. Jeśli chcesz, aby placki były słodsze, dodaj do masy opakowanie cukru z wanilią, miód lub kakao. Tak przygotowane naleśniki będą smakować obłędnie z dżemem, cukrem pudrem, owocami, orzechami i ulubionym sosem. Naleśniki z kaszy gryczanej możesz podać również z wytrawnymi dodatkami, np. ze szpinakiem i serem feta. Doskonale sprawdzi się również kurczak, pieczarki i inne warzywa. Jeśli chcesz, żeby naleśniki były grubsze, do kaszy wlej 2 szklanki wody. Cienkie placki uzyskasz, dolewając więcej wody.
Polka kupiła w Biedronce kilka pomidorów. Zapłaciła za nie ponad 40 zł. Popularna sieć sklepów często przeprowadza akcje promocyjne, jednak ceny pomidorów malinowych, zwłaszcza poza sezonem, są gigantyczne. Jest drożej niż w poprzednich latach.Szalejąca inflacja przyczyniła się do znacznego wzrostu cen żywności, paliwa oraz praktycznie wszystkich produktów i usług. W styczniu odnotwany został delikatny spadek w porównaniu z poprzednimi miesiącami, jednak ceny w sklepach, również w Biedronce w dalszym ciągu są gigantyczne. W Internecie pojawił się filmik, na którym młoda tiktokerka pokazuje paragon z Biedronki. W markecie kupiła między innymi pomidory malinowe, których cena dosłownie zwala z nóg. Kilogram warzyw kosztuje prawie 25 zł. Pomidory nie są jedynymi produktami, które kupimy znacznie drożej. Pieczywo, świeże warzywa i owoce, mięso i nabiał, czyli podstawowa żywność ma coraz wyższe ceny, nawet w sklepach, takich jak Biedronka, które często przeprowadzają akcje promocyjne.
Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.
Kotlety mielone według babcinej receptury wychodzą za każdym razem. Sekretem jest odpowiednio przygotowane mięso oraz dodatki. Babcie do masy i do tłuszczu do smażenia dodają czosnek. Kotlety po usmażeniu są soczyste i pełne smaku. Jesteśmy pewni, że dziś obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego kupionego w markecie. Najlepsze kotlety mielone przygotujesz z kawałka karkówki lub łopatki wieprzowej. Mięso musi mieć przerosty tłuszczu. To właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mielone po usmażeniu są soczyste. Wieprzowinę zmiel w maszynce na małych oczkach.Aby kotlety mielone wyszły puszyste, mięso po zmieleniu wyrabiaj ręcznie z dodatkiem odrobiny lodowatej wody. To skuteczny sposób na zmiękczenie wieprzowiny i wtłoczenie do masy pęcherzyków powietrza. Babcie do kotletów mielonych dodają sporą ilość czosnku. 3 ząbki dodaj bezpośrednio do masy, a 2 przyrumień na patelni na tłuszczu. Olej, masło klarowane, czy smalec nabiorą aromatu, przez co mięso będzie smakować fantastycznie.
Z kulinarnej mapy Polski zniknął kolejny lokal. Tym razem chodzi o restaurację New Port z Gdańska. Przyczyną zamknięcia jest kosmiczny rachunek za gaz, jaki otrzymali właściciele z końcem ubiegłego roku. Kwota kilkukrotnie przewyższa założenia i wynosi ponad 72 tysiące złotych.Nastał ciężki czas dla branży gastronomicznej w Polsce. Najpierw lockdown spowodowany pandemią COVID- 19, teraz pędząca inflacja i gigantyczne ceny mediów, głównie prądu i gazu oraz produktów spożywczych. Coraz więcej restauracji ogłasza zamknięcie działalności gospodarczej.Podwyżki cen mediów i coraz wyższe koszty związane z prowadzeniem restauracji, doprowadzają do zamykania się kolejnych lokali gastronomicznych w Polsce. Dla wielu osób prowadzących restauracje, zapłacenie gigantycznych rachunków jest nieosiągalne. Właściciele restauracji New Port w Gdańsku zadecydowali o zamknięciu lokalu, kiedy otrzymali rachunek za gaz, który kilkukrotnie przewyższał założoną kwotę dopłaty. Tłumaczyli również, że musieliby znacznie podnieść ceny wszystkich dań w menu.
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Dziś proponujemy Wam zrobić mielone z niespodzianką, czyli z ogórkiem kiszonym i żółtym serem w środku. Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne i będą pysznym zaskoczeniem dla domowników. Soczyste, delikatne mięso, aromatyczne nadzienie i chrupiąca, złocista skórka. Czy trzeba coś więcej?Kotlety mielone z ogórkiem i żółtym serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, kapustą zasmażaną z kminkiem, mizerią, ogórkami, czy lekką surówką z kapusty pekińskiej. Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystajmy mięso wieprzowe najwyższej jakości. Możemy zmielić również kawałek łopatki, szynki lub karkówki. Aby kotlety były soczyste, dodajmy do nich przesmażoną na maśle cebulę. Tłuszcz nawilży mięso, a mielone będą smakować rewelacyjnie.Kotlety mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej partiami, by kotlety nie stykały się na patelni. Inaczej zaczną się dusić, a nie smażyć i stracą chrupiącą skórkę. Skórka zacznie również odchodzić od mięsa.
Magda Gessler podzieliła się przepisem na kultowe kotlety mielone, które wychodzą za każdym razem. Kluczowe jest odpowiednie mięso, sposób jego wyrabiania oraz dodatki. Mielone podaj z ziemniakami, mizerią lub tartymi burakami. Obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Kotlety mielone wyjdą twarde, kiedy przygotujesz je z chudego mięsa lub mięsa słabej jakości. Bardzo ważny jest również sam sposób wyrabiania oraz dodatki. Bez kajzerki i cebuli kultowe kotlety będą twarde i nie będą miały smaku.Magda Gessler kotlety mielone przygotowuje z łopatki wieprzowej najwyższej jakości. Mięso z przerostami tłuszczu mieli samodzielnie, następnie wyrabia z 3 łyżkami zimnej wody. W ten sposób spulchnia twardą wieprzowinę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, kotlety nie będą soczyste.Gessler do kotletów dodaje również namoczoną w mleku bułkę pszenną oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. To niezbędne składniki do uzyskania mielonych o doskonałym smaku. Kotlety smaż partiami na oleju rzepakowym. Mięso nie może się stykać, ponieważ zacznie się dusić, a mielone nie będą miały chrupiącej skórki.
Magda Gessler zdradziła przepis na wyśmienite kotlety schabowe. Znana restauratorka moczy mięso w mleku i cebuli, następnie panieruje i smaży na domowym smalcu. Schabowe według jej receptury są soczyste i pełne smaku. Kotlety schabowe najczęściej rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy i smażymy na maśle klarowanym lub na oleju rzepakowym. Magda Gessler kultową potrawę przyrządza w nieco inny sposób. Kotlety według jej przepisu będą świetnym pomysłem na rodzinny obiad.Do przygotowania kotletów schabowych wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Duży kawałek schabu pokrój w dość cienkie plastry i rozbij na duże, bardzo cienkie kotlety. Restauratorka mięso doprawia, zalewa mlekiem, dodaje cebulę i wstawia do lodówki na kilka godzin.Gessler do smażenia kotletów schabowych wykorzystuje smalec domowej roboty. Tłuszcz zwierzęcy podkreśla smak mięsa, a kotlety są bardziej soczyste. Do panierki wykorzystaj nie tylko bułkę tartą i jajka. Kotlety obtocz również w mące, dzięki której bułka nie odklei się od schabu podczas smażenia.
Nie z białej, nie z kiszonej. Najsmaczniejszą surówkę do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich zrobisz z kapusty czerwonej. Dodaj do niej suszone śliwki, jabłko, cebulę oraz miód. Surówka zachwyca doskonałym smakiem i urozmaica każdy posiłek.Surówkę z kapusty czerwonej możemy przygotować na wiele sposobów. Wiele osób przyrządza ją z rodzynkami, inni z marchewką, oliwą z oliwek, musztardą. Kapustę możemy również podać na ciepło, np. do klusek śląskich i rolad. Jedną z lepszych surówek obiadowych, jest surówka z dodatkiem suszonych śliwek, jabłka i miodu. Surówka z kapusty doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Podkreśla również smak pieczonych i smażonych ryb oraz dań wegetariańskich. Sekretem smaku są dodatki i aromatyczny sos, który przygotujesz z kilku podstawowych, ale wyraźnych składników.Słodki smak surówki zneutralizowany jest przez wyraźne składniki, czyli cebulę i ocet. Danie doprawione solą i pieprzem jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Surówka jest prosta w przygotowaniu, bardzo aromatyczna i posmakuje całej rodzinie.Surówka z kapusty czerwonej z suszonymi śliwkamiSkładniki:główka kapusty czerwonejjabłkokilka suszonych śliwekmała cebula czerwona2 łyżeczki miodułyżka octu winnego3 łyżki majonezusól, pieprz
Wszyscy znamy gołąbki nadziewane mięsem i podawane z pomidorowym sosem. Ta potrawa ma jednak również inne smakowite oblicza. Czy mieliście okazję jeść je kiedyś z farszem na bazie twarogu? Gwarantujemy, że tak przygotowanego dania długo nie zapomnicie.Gołąbki z tego przepisu kryją w sobie jeszcze jeden apetyczny składnik. Mowa tutaj o kaszy gryczanej. Całość gotowana jest w aromatycznym bulionie grzybowym. Ten smak po prostu powala.
Soczyste kotlety mielone można uzyskać na wiele sposobów. Jednym ze smaczniejszych jest dodanie do mięsnej masy startej cukinii. Warzywo sprawi, że nie wyschnie ona na wiór podczas smażenia. Spróbujecie? Kotlety mielone z dodatkiem cukinii są znakomite. Lekkie, doprawione ziołami mięsne rarytasy dzięki dodatkowi warzywa nabiorą niesamowicie przyjemnej konsystencji. Tak delikatnego dania dawno nie jedliście.